Dodaj do ulubionych

Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike.

IP: 63.164.131.* 31.08.01, 21:12
Nie mieszkam w Polsce wiec niektore sprawy napewno postrzegam inaczej. Ale informacja iz
Tomasz Gross jest w finale literackiej nagrody Nike zbulwersowala nie tylko mnie ale i wielu moich
znajomych. http://wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?dzial=010501&xx=413986
Czy taki juz jest wiec poziom polskiej literatury?? Nie wnikam w historyczna wartosc tego "dziela" ale
pod wzgledem literackim tez nie jest godna az takiej nagrody. Ciekaw jestem kto przyznaje
nagrode Nike. Pewnie sama Nike spalila by sie ze wstydu.
Jedno jest juz dla mnie jasne, ze nie tylko polska ekonomia osiagnela dno.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: jajacek Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.kabel.telenet.be 31.08.01, 21:57
      To chyba jakies jaja!!
    • Gość: Balzer Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.01, 22:00
      Niemozliwe zeby Gross dostal te nagrode.
    • Gość: kokoroko Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.ipt.aol.com 31.08.01, 22:20
      Gość portalu: Michal napisał(a):

> Nie mieszkam w Polsce wiec niektore sprawy napewno postrzegam inaczej. Ale info
      > rmacja iz
      > Tomasz Gross jest w finale literackiej nagrody Nike zbulwersowala nie tylko mni
      > e ale i wielu moich
      > znajomych. http://wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?dzial=010501&xx=413986
      > Czy taki juz jest wiec poziom polskiej literatury?? Nie wnikam w historyczna wa
      > rtosc tego "dziela" ale
      > pod wzgledem literackim tez nie jest godna az takiej nagrody. Ciekaw jestem kto
      > przyznaje
      > nagrode Nike. Pewnie sama Nike spalila by sie ze wstydu.
      > Jedno jest juz dla mnie jasne, ze nie tylko polska ekonomia osiagnela dno.
      >
      > Pozdrawiam.

Nie tylko nagrode Nike, ale tez i nagrode Nobla dostaje sie pewnie za bycie
      Zydem, a potem dopiero za ichnie "dziela" zwlaszcza antypolskie:-)
      Jesli nie mam racji to prosze mi pokazac kiedy w wyscigu po nagrody tego typu i
      nie tylko Zyd przegral z Gojem. Moze tym razem tak sie stanie:-)
      Ech Polacy, moze juz ostatni raz macie w lapach "Zloty Rog" czyli demokratyczne
      wybory do parlamentu, ale..... jesli wybierzecie partie SLD,PO,UW i AWSB-uska
      gardzace Wami i polskimi rodzinami - POZOSTANIE WAM JENO SZNUR. Na litosc Boska,
      nie dajmy sie tym razem podzielic i WSZYSCY bez wzgledu na swiatopoglad, a
      wzgledem WOLNEJ, NIEPODLEGLEJ i SUWERENNEJ Polski oddajmy swoje glosy na
      pozostale partie. Tak nam dopomoz Bog!
      • Gość: MMM Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: 192.168.5.* / *.uznam.net.pl 31.08.01, 23:31
        No bo nieprzyznanie nagrody Zydowi to przeciez jawny antysemityzm, trzeba by
        odszkodowania jeszcze placic, lepiej juz mu dac ta nagrode i miec spokoj. haha
    • Gość: Vist _ To _ słuszniej __ jest __ dać __ ją _ Szmulowi__Waserszteinowi__ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 00:45

Szmul - autor zeznania na którym Gross oparł książkę lepiej budował fikcję.

A do tego jako autor był nowatorski (jak na swój czas) pisał horrrory.

Aż dziw bierze, że nawet stalinowski sąd " paniał " jego wyobraźnię.

Vist_____________________
      • Gość: snajper Re: _ To _ słuszniej __ jest __ dać __ ją _ Szmulowi__Waserszteinowi__ IP: 213.134.143.* 03.09.01, 14:07
        Gość portalu: Vist napisał(a):

>
        > Szmul - autor zeznania na którym Gross oparł książkę lepiej budował fikcję.
        > A do tego jako autor był nowatorski (jak na swój czas) pisał horrrory.
        > Aż dziw bierze, że nawet stalinowski sąd " paniał " jego wyobraźnię.
        > Vist_____________________\

Książka Sąsiedzi jest oparta na zeznaniach wielu świadków. Żydów i Polaków.

• Gość: Michal Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.tnt5.chin.da.uu.net 01.09.01, 01:07
      Jeszcze jedno do mojego postu. Otoz wiadomym jest ze z ta nagroda zwiazane sa
      pieniadze. Z tego co slyszalem (nie moge znalezc zrodla wiadomosci wiec prosze
      ja traktowac z dystansem) jest to 90 tysiecy zlotych. Moze nie fortuna ale sam
      Gross podkeslal ze za swoje "arcydzielo" nie dostal ani grosza. A propos ciekaw
      jestem kto go zglosil do tej nagrody? Czyzby byl on dalej obywatelem Polski?

Moze ktos z Kraju wie cos wiecej.
    • Gość: ,., żydowska nagroda dla swoich ????????? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 08:42
      Gość portalu: Michal napisał(a):

> Nie mieszkam w Polsce wiec niektore sprawy napewno postrzegam inaczej. Ale info
      > rmacja iz
      > Tomasz Gross jest w finale literackiej nagrody Nike zbulwersowala nie tylko mni
      > e ale i wielu moich
      > znajomych. http://wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?dzial=010501&xx=413986
      > Czy taki juz jest wiec poziom polskiej literatury?? Nie wnikam w historyczna wa
      > rtosc tego "dziela" ale
      > pod wzgledem literackim tez nie jest godna az takiej nagrody. Ciekaw jestem kto
      > przyznaje
      > nagrode Nike. Pewnie sama Nike spalila by sie ze wstydu.
      > Jedno jest juz dla mnie jasne, ze nie tylko polska ekonomia osiagnela dno.
      >
      > Pozdrawiam.

• Gość: Kat Re: żydowska nagroda dla swoich ????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 13:44
        wwwwssssppppppaaaaannnniiiiiaaaaallllleeeeeeeee!!!!
        Czy ja kurwa żyję w Polsce czy w pierdolonym izraelu!!!!
        Już jutro nagrody za strzelanie do PALESTYŃSKICH DZIECI!!!!!!!!!!!!
        OBUDZICIE SIĘ POLACY CZY NIE?
        • Gość: snajper Re: żydowska nagroda dla swoich ????????? IP: 213.134.143.* 03.09.01, 14:08
          Gość portalu: Kat napisał(a):

> wwwwssssppppppaaaaannnniiiiiaaaaallllleeeeeeeee!!!!
          > Czy ja kurwa żyję w Polsce czy w pierdolonym izraelu!!!!
          > Już jutro nagrody za strzelanie do PALESTYŃSKICH DZIECI!!!!!!!!!!!!
          > OBUDZICIE SIĘ POLACY CZY NIE?

Możesz taką nagrodę ufundować.
    • Gość: uboot Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.desy.de 01.09.01, 16:09
      bezczelnosc zydow przekracza coraz to dalsze granice.
      moze z tego co napisalem nic nowego nie wynika, ale grupa osob ktorzy poodbnie uwazaja powiekszyla sie na
      tym forum o jeszcze jedna osobe.
      • Gość: snajper Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.waw.cdp.pl 03.09.01, 15:45
        Gość portalu: uboot napisał(a):

> bezczelnosc zydow przekracza coraz to dalsze granice.
        > moze z tego co napisalem nic nowego nie wynika, ale grupa osob ktorzy poodbnie
        > uwazaja powiekszyla sie na
        > tym forum o jeszcze jedna osobe.

A czy znasz książkę, która w ostatnim roku wywołała podobną dyskusję ? Która
        wzbudziła tak gorące emocje ? Która, tak jak >Sąsiedzi< zmuszała nas Polaków do
        zastanowienia się nad naszymi postawami wobec mniejszości ? Która po tak długim
        okresie milczenia poruszyła ważny lecz zakłamany do tej pory temat ?

• Gość: BAP Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: 213.33.116.* 03.09.01, 16:10
          Gość portalu: snajper napisał(a):
          > A czy znasz książkę, która w ostatnim roku wywołała podobną dyskusję ? Która
          > wzbudziła tak gorące emocje ? Która, tak jak >Sąsiedzi< zmuszała nas Pola
          > ków do
          > zastanowienia się nad naszymi postawami wobec mniejszości ? Która po tak długim
          >
          > okresie milczenia poruszyła ważny lecz zakłamany do tej pory temat ?
          >

Uczniowie szkol w Izraelu zapytani o sprawcow Holokastu na pierwszym miejscu
          wymieniaja Polakow. To jest wiecej niz zaklamanie. To jest perfidne swinstwo.
          Tak sie ich naucza w izraelskiej szkole...
        • Gość: uboot Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.desy.de 04.09.01, 01:25

> Gość portalu: uboot napisał(a):
          >
          > > bezczelnosc zydow przekracza coraz to dalsze granice.
          > > moze z tego co napisalem nic nowego nie wynika, ale
          grupa osob ktorzy pood
          > bnie
          > > uwazaja powiekszyla sie na
          > > tym forum o jeszcze jedna osobe.
          >
          > A czy znasz książkę, która w ostatnim roku wywołała
          podobną dyskusję ? Która
          > wzbudziła tak gorące emocje ? Która, tak jak >Sąsiedzi<
          zmuszała nas Pola
          > ków do
          > zastanowienia się nad naszymi postawami wobec
          mniejszości ? Która po tak długim
          >
          > okresie milczenia poruszyła ważny lecz zakłamany do tej
          pory temat ?
          >
          Zgadzam sie z Toba, ze nasze postawy wzgledem mniejszosci
          powinny zostac doglebnie zbadane. Ten temat jest dla mnie
          bardzo interesujacy.
          Mnie chodzi o to, ze tresc ksiazki Grossa mija sie z
          prawda historyczna szkalujac jednoczesnie Polakow. Nie
          przeszkadza to jej jednak ubiegac sie o polska nagrode
          literacka - to wlasnie rozumiem jako "zydowska
          bezczelnosc".
          Nie mozna dac sie zakrzyczec. W USA Zydzi zdolali wmowic
          przecietnemu zjadaczowi hamburgera, ze holocaust to
          zasluga Polakow.
          Jak bedziemy bezkrytycznie przepraszac za kazda bzdure
          ktora jakis Zyd gdzies napisze, to nasze dzieci albo w to
          uwierza - wtedy beda nas uwazac za mordercow, albo
          spostrzega klamstwo - wtedy uznaja za "bezjajecznikow" i
          straca do nas szacunek.

• Gość: snajper Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.waw.cdp.pl 04.09.01, 13:38
            Gość portalu: uboot napisał(a):

> Zgadzam sie z Toba, ze nasze postawy wzgledem mniejszosci
            > powinny zostac doglebnie zbadane. Ten temat jest dla mnie
            > bardzo interesujacy.

Miło, że tu się zgadzamy.

> Mnie chodzi o to, ze tresc ksiazki Grossa mija sie z
            > prawda historyczna szkalujac jednoczesnie Polakow.

Książka Grossa opisuje fakty trudne dla Polaków. Jednak nie można powiedzieć, że
            nas szkaluje. Niestety, fakty są takie jakie są i teraz juz ich nie zmienimy. Nie
            jest winą Grossa, że w Jedwabnem sąsiedzi zamordowali sąsiadów.

> Nie
            > przeszkadza to jej jednak ubiegac sie o polska nagrode
            > literacka - to wlasnie rozumiem jako "zydowska
            > bezczelnosc".

Nagroda LITERACKA chyba rzeczywiście nie jest najlepszą nagrodą dla tej książki.
            Natomiast możesz to nazwać błędem komisji nominującej książki do nagrody. Co do
            tego mają Żydzi ? Chyba, że uważasz, że to Żydzi nominują do tej nagrody ? Ale to
            by niedobrze świadczyło o stanie Twojego zdrowia.

> Nie mozna dac sie zakrzyczec. W USA Zydzi zdolali wmowic
            > przecietnemu zjadaczowi hamburgera, ze holocaust to
            > zasluga Polakow.

Mam znajomych w USA i zdecydowanie temu zaprzeczam. Zawsze jest grupka
            nawiedzonych krzykaczy, jednak jest różnica między wmawiać a wmówić. W Niemczech
            też mamy panią Steinbach, bardzo głośną panią Steinbach. tylko czy z jej żądań
            cokolwiek wynika ? Krzyczeć może każdy, krzyczy wielu. Zanczenia nie ma żaden.

> Jak bedziemy bezkrytycznie przepraszac za kazda bzdure
            > ktora jakis Zyd gdzies napisze, to nasze dzieci albo w to
            > uwierza - wtedy beda nas uwazac za mordercow, albo
            > spostrzega klamstwo - wtedy uznaja za "bezjajecznikow" i
            > straca do nas szacunek.

Zgadzam się. Tylko że akurat w sprawie Jedwabnego przeprosić należało. >Sąsiedzi<
            to po prostu nie jest bzdura. Nie wynika z tego oczywiście, że jesteśmy
            mordercami. Czy ujawnienie prawdy o Katyniu spowodowało, że każdy Rosjanin będzie
            uważany dziś za mordercę ? Nie. Była by to oczywista bzdura. Podobnie jest ze
            sprawą Jedwabnego.

Pozdrawiam.

• Gość: Jan Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.vf.shawcable.net 04.09.01, 04:15

> Gość portalu: uboot napisał(a):
          >
          > > bezczelnosc zydow przekracza coraz to dalsze granice.
          > > moze z tego co napisalem nic nowego nie wynika, ale grupa osob ktorzy pood
          > bnie
          > > uwazaja powiekszyla sie na
          > > tym forum o jeszcze jedna osobe.
          >
          > A czy znasz książkę, która w ostatnim roku wywołała podobną dyskusję ? Która
          > wzbudziła tak gorące emocje ? Która, tak jak >Sąsiedzi< zmuszała nas Pola
          > ków do
          > zastanowienia się nad naszymi postawami wobec mniejszości ? Która po tak długim
          >
          > okresie milczenia poruszyła ważny lecz zakłamany do tej pory temat ?
          >

Snajper, Przeciez Ty nie jestes Polak,o czy Ty piszesz, jestes zenujacy.....mimo
          wszystko pozdrawiam i pomyslnosci zycze....
          • Gość: snajper Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.waw.cdp.pl 04.09.01, 13:52
            Gość portalu: Jan napisał(a):

> Snajper, Przeciez Ty nie jestes Polak,o czy Ty piszesz, jestes zenujacy.....mimo
            > wszystko pozdrawiam i pomyslnosci zycze....

Mylisz się. Jestem Polakiem.

Sensu drugiej części: >o czy Ty piszesz<, nie mogę się domyśleć. Pewnie jakaś
            literówka.

A co do tego, że jestem żenujący: zażenowanie, czyli wstyd. Mam nadzieję że
            niektóre moje posty wzbudzają w niektórych to uczucie. Że skłaniają niektórych do
            przemyślenia swoich postaw, że budzą w nich zażenowanie z powodu ich braku
            tolerancji. Ale może jestem optymistą.

Pozdrawiam.
        • Gość: Greg Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: 212.187.240.* 04.09.01, 14:36
          Nagroda Nike jest przyznawana w dzidzinie literatury, a nie historiografii, czy
          publicystyki historycznej. Bez wzgledu na swoje walory historyczne i
          obrazoburcze, niestety nie jest to literatura najwyzszego lotu i z tego wzgledu
          nagroda Nike nie nalezy sie ksiazce "Sasiedzi".
          • Gość: snajper Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.waw.cdp.pl 04.09.01, 15:45
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Nagroda Nike jest przyznawana w dzidzinie literatury, a nie historiografii, czy
            > publicystyki historycznej. Bez wzgledu na swoje walory historyczne i
            > obrazoburcze, niestety nie jest to literatura najwyzszego lotu i z tego wzgledu
            > nagroda Nike nie nalezy sie ksiazce "Sasiedzi".

Prawdę mówiąc, to po prostu masz rację.
            Pozdrawiam.

• Gość: qq Snajper nie podawaj sie za Polaka IP: *.focal-chi.corecomm.net 05.09.01, 05:47
          • Gość: snajper Re: Snajper nie podawaj sie za Polaka IP: *.waw.cdp.pl 05.09.01, 13:42
            Ja się nie podaję za Polaka, ja jestem Polakiem.

• Gość: Onyx Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: 62.87.254.* 04.09.01, 15:57
      Jest wiele dzieł literackich wysokiego lotu których nikt nie czyta. Jest
      wiele dzieł teatralnych i literackich reanimowanych do życia ze względu na
      walory maralne autora.
      Książka "Sąsiedzi" jest taka jak każdy widzi, ale nie da się przejść obok niej
      obojętnie. To już coś.
      Dla mnie osobiście ta książka jest ważna, zwłaszcza to co po jej publikacji
      nastapiło. Koniec.

Onyx
      • Gość: kokoroko Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: *.ipt.aol.com 04.09.01, 23:57
        Gość portalu: Onyx napisał(a):
        > Książka "Sąsiedzi" jest taka jak każdy widzi, ale nie da się przejść obok niej
        > obojętnie. To już coś.

Tak jest. Dlatego uwazam, ze Gross wyrzadzil najwieksza szkode Zydom, a Polakom
        duza przysluge. Pierwszych oszukal, a drugim otworzyl oczy.

> Dla mnie osobiście ta książka jest ważna, zwłaszcza to co po jej publikacji
        > nastapiło. Koniec.
        >
        > Onyx

Nastapilo, nastepuje i gdzie Ty widzisz tego koniec?

Polacy to madry Narod i nie grosso-wierny:-)
    • Gość: Slon Nu, czemu by nie dac. On ma niezla wyobraznie. IP: *.jwri.osaka-u.ac.jp 05.09.01, 05:51
      Ma chlopak fantazje i w pelni zasluguje na nagrode literacka.
      To bedzie tez negatywna ocena poziomu jego eseju pseudo-naukowego na tematy
      historyczne.
      Wzruszajacy w swej naiwnosci jest zwlaszcza opis gry odcieta glowa w pilke
      nozna.

Kazdy kto ma choc odrobine pojecia o medycynie sadowej mopze z latwoscia
      zaprzeczyc tej plotce. Trzeba zwazyc, ze glowa wazy od 1/3 do 1/4 wagi calego
      ciala. Glowa 16-to letniej dziewczynki o wadze ciala 45 kilogramow wazy od 11
      do 14 kilogramow. Chlopaki na terenie Prus Wschodnich chodzili w lato glownie
      bez butow. Kopniecie glowy o wadze ponad 10 kg. byloby porownywalne z kopaniem
      kamienia. Szmul Waserstein byl stary i pewnie dopisal to co zaslyszal w
      mlodosci o pogromach Zydow na Litwie i Ukrainie.
      Zaden sad nie dal wiary tej czesci relacji Wasersteina.
      Mozna to porownac ze sredniowieczna plotka jednego ksiedza niemieckiego o tym,
      ze Zydzi uzywaja krwi niemowlat do produkcji macy.
      Motyw o grze w pilke odcieta glowa jest zaczerpniety z ustnych relacji z
      pogromow ludnosci wyznania Mojzeszowego na Litwie i Ukrainie z konca 19 wieku.
      Sprawcami tych pogromow byli Kozacy i arystokracja rosyjska.
      Oni byli obuci i mogli kopac glowy ofiar. To bylo nawet w ich zwyczaju.

• Gość: Czytelni Re: Nu, czemu by nie dac. On ma niezla wyobraznie. IP: 212.191.36.* 05.09.01, 12:39
        Dobrze byłoby, żeby jakiś Polak (również historyk) zebrał jeszcze istniejące
        materiały i wydał książkę o martylologii narodu polskiego spowodowanej przez
        haniebną działalność polskich Żydów. Przykładów jest tak dużo, że mogłaby sie
        ukazać nie jedna książka ale cała seria. Życzyłbym sobie doczekać takiej chwili.
        • Gość: snajper Re: Nu, czemu by nie dac. On ma niezla wyobraznie. IP: *.waw.cdp.pl 05.09.01, 13:50
          Gość portalu: Czytelni napisał(a):

> Dobrze byłoby, żeby jakiś Polak (również historyk) zebrał jeszcze istniejące
          > materiały i wydał książkę o martylologii narodu polskiego spowodowanej przez
          > haniebną działalność polskich Żydów. Przykładów jest tak dużo, że mogłaby sie
          > ukazać nie jedna książka ale cała seria. Życzyłbym sobie doczekać takiej chwili.

Bierz się do roboty. Pisz. Na co czekasz ?

• Gość: Slon Pomysl jest dobry. Moze ktos sie tym zajmie? Trzeba jakies stypendium? IP: *.jwri.osaka-u.ac.jp 06.09.01, 02:27
          Trzeba ufundowac jakies typendium lub grant dla jakiegos malego zespolu
          niezaleznych, mlodych historykow.
          Moze bysmy o tym pogadali na tym forum. Kto da grosz na ten cel?

Gość portalu: Czytelni napisał(a):

> Dobrze byłoby, żeby jakiś Polak (również historyk) zebrał jeszcze istniejące
          > materiały i wydał książkę o martylologii narodu polskiego spowodowanej przez
          > haniebną działalność polskich Żydów. Przykładów jest tak dużo, że mogłaby sie
          > ukazać nie jedna książka ale cała seria. Życzyłbym sobie doczekać takiej chwili
          > .

• Gość: snajper Re: Nu, czemu by nie dac. On ma niezla wyobraznie. IP: *.waw.cdp.pl 05.09.01, 13:49
        Gość portalu: Slon napisał(a):

> Ma chlopak fantazje i w pelni zasluguje na nagrode literacka.
        > To bedzie tez negatywna ocena poziomu jego eseju pseudo-naukowego na tematy
        > historyczne.
        > Wzruszajacy w swej naiwnosci jest zwlaszcza opis gry odcieta glowa w pilke
        > nozna.
        >
        > Kazdy kto ma choc odrobine pojecia o medycynie sadowej mopze z latwoscia
        > zaprzeczyc tej plotce. Trzeba zwazyc, ze glowa wazy od 1/3 do 1/4 wagi calego
        > ciala.

Tu przekroczyłeś już wszelkie granice bredni. Podaj źródła tak odkrywczych
        informacji. A może komuś zważyłeś głowę ? Przedtem ją oddzielając od reszty
        ciała ?

> Glowa 16-to letniej dziewczynki o wadze ciala 45 kilogramow wazy od 11
        > do 14 kilogramow. Chlopaki na terenie Prus Wschodnich chodzili w lato glownie
        > bez butow. Kopniecie glowy o wadze ponad 10 kg. byloby porownywalne z kopaniem
        > kamienia. Szmul Waserstein byl stary i pewnie dopisal to co zaslyszal w
        > mlodosci o pogromach Zydow na Litwie i Ukrainie.
        > Zaden sad nie dal wiary tej czesci relacji Wasersteina.
        > Mozna to porownac ze sredniowieczna plotka jednego ksiedza niemieckiego o tym,
        > ze Zydzi uzywaja krwi niemowlat do produkcji macy.
        > Motyw o grze w pilke odcieta glowa jest zaczerpniety z ustnych relacji z
        > pogromow ludnosci wyznania Mojzeszowego na Litwie i Ukrainie z konca 19 wieku.
        > Sprawcami tych pogromow byli Kozacy i arystokracja rosyjska.
        > Oni byli obuci i mogli kopac glowy ofiar. To bylo nawet w ich zwyczaju.

Już czytałem na tym forum, że głową grać w >nogę< nie można, bo jest za mało
        ogrągła: nos, uszy. Teraz czytam, że jest za ciężka i trzeba grać w butach.
        Widzę, że każdy argument jest dobry, byle wykazać, że świadkowie cytowani przez
        Grossa kłamią.
        • Gość: KAt Re: Nu, czemu by nie dac. On ma niezla wyobraznie. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.01, 19:03
          Snajper-żal ,że twoi rodzice nie spalili się w tej stodole w Jedwabnem
        • Gość: Slon Glowa wlasnie tyle wazy. Zajzyj do Encyklopedii medycznej. IP: *.jwri.osaka-u.ac.jp 06.09.01, 02:35
          Zle mnie zrozumiales.
          Ja podwazam tylko wiarogodnosc najwiekszych bzdur zawartych w broszurce Grossa.
          Ja nie podwazam faktow i ich znaczenia.
          Obraz zbrodni na Zydach w Polsce jest jeszcze gorszy niz maluje sie go teraz.
          Jeszcze nie mowimy o wszech obecnych szmalcownikach i Polskich chlopach na
          Podlasiu i o goralach "przeprowadzajacych" Zydow przez Tatry do nieba. Pod
          wieloma korytami goralskim mozesz jeszcze dzisiaj znalezc kosci zydowskie. I
          nie tylko bo moich przodkow tez.
          • Gość: KAT Re: Glowa wlasnie tyle wazy. Zajzyj do Encyklopedii medycznej. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 09:52
            slon-ty pierdolisz gorzej niż twoi żydowscy bracia.
            Bańka w twoją żałosną mordeczkę!!!!!
            :>>
            • Gość: Slon Nie rozumiem Twojej gwary... IP: *.jwri.osaka-u.ac.jp 08.09.01, 10:16
              Drogi KAT, niestety nie rozumiem Twojej gwary.
              Slonie nie przeklinaja.
              Nie wiem o co Ci chodzi i dlatego trudno mi odpowiedziec na Twoj list.

Gość portalu: KAT napisał(a):

> slon-ty pierdolisz gorzej niż twoi żydowscy bracia.
              > Bańka w twoją żałosną mordeczkę!!!!!
              > :>>
              >

• Gość: KAt Re: Nie rozumiem Twojej gwary... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 19:46
                Jaki ty inteligentny jesteś panie israel!!!
              • Gość: Jedwab gross literacka nagroda nike IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 20:24

Ten kraj jest chory.Tego by nawet Mrożek nie wymyślił.
                Pora umierac lub emigrować.
                Kiedy Polacy przestana sie podniecac dziełem napisanym na zamówienie?
                Tylko ludzie mieszkający w Jedwabnem wiedzą ile tam jest pominiętych zdarzeń
                jak to wszystko tendencyjnie jest napisane.Jak wiele jest przemilczeń i
                wypaczonych faktów.
                My wiemy jak było naprawdę ale jaką siłę przebicia posiada np. taki Komitet
                Obrony Dobrego Imienia Jedwabnego? Żadną.

W normalnym kraju ten człowiek był by wyśmiany jako "historyk" w Polsce
                dostanie nagrodę.
                Może to jest jakiś test? NP.Jak wiele głupot mozna wcisnąc temu spoleczeństwu?
                Jak daleko mozna brnąć w kłamstwie?

Snajper ty jesteś przekonany ,ze tam wtedy grano w piłke ludzką głową?
                Myślisz ,ze naprawde poszli Jedwabiniacy wybijać te złote zęby trupom?

Jeśli możesz to odpowiedz na te pytania.

Jedwab.
                • Gość: snajper Re: gross literacka nagroda nike IP: *.waw.cdp.pl 10.09.01, 15:44
                  Gość portalu: Jedwab napisał(a):

> Ten kraj jest chory.Tego by nawet Mrożek nie wymyślił.
                  > Pora umierac lub emigrować.
                  > Kiedy Polacy przestana sie podniecac dziełem napisanym na zamówienie?
                  > Tylko ludzie mieszkający w Jedwabnem wiedzą ile tam jest pominiętych zdarzeń
                  > jak to wszystko tendencyjnie jest napisane.Jak wiele jest przemilczeń i
                  > wypaczonych faktów.
                  > My wiemy jak było naprawdę ale jaką siłę przebicia posiada np. taki Komitet
                  > Obrony Dobrego Imienia Jedwabnego? Żadną.
                  > W normalnym kraju ten człowiek był by wyśmiany jako "historyk" w Polsce
                  > dostanie nagrodę.
                  > Może to jest jakiś test? NP.Jak wiele głupot mozna wcisnąc temu spoleczeństwu?
                  > Jak daleko mozna brnąć w kłamstwie?

No właśnie. Jak długo można było wmawiać, że to niemcy zabijali w Jedwabnem. Jak
                  długo można było wmawiać, że to Niemcy zabijali w Katyniu.

> Snajper ty jesteś przekonany ,ze tam wtedy grano w piłke ludzką głową?
                  > Myślisz ,ze naprawde poszli Jedwabiniacy wybijać te złote zęby trupom?

Wierzę. A dlaczego mam nie wierzyć ? W czasie wojny i po wojnie gorsze rzeczy się
                  zdarzały. Nie wierzysz w wybijanie zębów trupom. A o rozkopanych niemieckich
                  cmentarzach słyszałeś ? Rozkopanych przez miejscowych Polaków już po wojnie. Jak
                  myslisz, czego miejscowi szukali w tych grobach ?

> Jeśli możesz to odpowiedz na te pytania.
                  >
                  > Jedwab.

• Gość: Jedwab Re: gross literacka nagroda nike IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 10.09.01, 17:26

Snajper
                    Jeśli ty w to wierzysz to trudno darmy trud nie przekonam cie ze tak nie było. Bo
                    ty WIERZYSZ.Ty nie wiesz ty WIERZYSZ.
                    Któż ukształtował tą twą wiarę? GROSS czy publikacje Gazety Wyborczej i Wrost?

Jakaś głupia moda zapanowała na te"wybijanie złotych zebów" znajduje tą wzmianke
                    nawet u abasadora Izraela w Polsce co druga relacja żydowska zawiera cos takiego
                    obojetnie gdzie sie akcja opowieści rozgrywa.Nic ci to nie mówi Snajper?
                    Ponieważ jest to ochydna czynność nie uwazasz ,że jest zamieszczana celowo?
                    Ile są warte np. cztery złote zeby? No niech ci będzie cała szczeka a nawet dwie?
                    Nie pomyślałeś o tym ale czy nie łatwiej by było ukraść w nocy Żydowi krowę?

Dobrze ,ze piszesz o rozkopywaniu grobów.
                    Jak zapewne ci wiadomo odbyła sie szczatkowa penetracja grobu w Jedwabnem.
                    Ciekaw jestem czy wiesz ile tam wydobyto złotych monet,bransolet,kolczyków?
                    Czyż nie łatwiej było trupom poszperać po kieszeniach?

Wiem ,ze cię i tak nie przekonam ale może to coś ci da do myślenia.

Jedwab.

• Gość: snajper Re: gross literacka nagroda nike IP: *.waw.cdp.pl 11.09.01, 15:26

> Snajper
                      > Jeśli ty w to wierzysz to trudno darmy trud nie przekonam cie ze tak nie było.
                      > Bo ty WIERZYSZ.Ty nie wiesz ty WIERZYSZ.

Tak, wierzę. Ja wierzę w jedno, Ty w drugie. Ja nie wiem i Ty nie wiesz. Możemy
                      tylko wierzyć, lub nie wierzyć.

Trud przekonywania. Gdybym wiedział, to byś nie mógł mnie przekonać, jenak ja
                      jedynie wierzę, tak jak i Ty. W przypadku takiej wiary przekonać można.

> Któż ukształtował tą twą wiarę? GROSS czy publikacje Gazety Wyborczej i Wrost?

Świadkowie. Bo jedynie oni wiedzą. Oni i ofiary.

> Jakaś głupia moda zapanowała na te"wybijanie złotych zebów" znajduje tą wzmianke
                      > nawet u abasadora Izraela w Polsce co druga relacja żydowska zawiera cos takiego
                      > obojetnie gdzie sie akcja opowieści rozgrywa. Nic ci to nie mówi Snajper?

Tylko tyle, że hieny cmentarne były, są i będą. I narodowość zwłok naprawdę nie
                      ma tu żadnego znaczenia. A że takie rzeczy sa podkreślane ? Są, bo robią wrażenie.

> Ponieważ jest to ochydna czynność nie uwazasz ,że jest zamieszczana celowo?
                      > Ile są warte np. cztery złote zeby? No niech ci będzie cała szczeka a nawet
                      > dwie?
                      > Nie pomyślałeś o tym ale czy nie łatwiej by było ukraść w nocy Żydowi krowę?

Tylko że lepiej ukraść i jedno i drugie.

> Dobrze ,ze piszesz o rozkopywaniu grobów.
                      > Jak zapewne ci wiadomo odbyła sie szczatkowa penetracja grobu w Jedwabnem.
                      > Ciekaw jestem czy wiesz ile tam wydobyto złotych monet,bransolet,kolczyków?
                      > Czyż nie łatwiej było trupom poszperać po kieszeniach?

Łatwiej. Tam gdzie keszenie były łatwo dostępne, pewnie to też robili. Wyobrażam
                      to sobie tak. Ponieważ zwłoki są jednak objęte pewnym tabu, najbardziej chciwi,
                      dwie może trzy osoby, przemknęły się po zmierzchu do stodoły. Szabrowali to co
                      było pod ręką, byle szybciej. Kieszenie, zęby ... Wiele rzeczy zostało. A może
                      jestem optymistą ? Może robili to w świetle dnia, bez strachu i obawy ? Może się
                      licytowali: kto znajdzie więcej ? Stopniowanie zezwierzęcenia.

> Wiem ,ze cię i tak nie przekonam ale może to coś ci da do myślenia.

A Tobie ?

> Jedwab.

Pozdrawiam.
                      • Gość: JB Re: gross literacka nagroda nike IP: *.inetia.pl 11.09.01, 16:05

> Gość portalu: Jedwab napisał(a):
                        >
                        > > Snajper
                        > > Jeśli ty w to wierzysz to trudno darmy trud nie przekonam cie ze tak nie b
                        > yło.
                        > > Bo ty WIERZYSZ.Ty nie wiesz ty WIERZYSZ.
                        >
                        > Tak, wierzę. Ja wierzę w jedno, Ty w drugie. Ja nie wiem i Ty nie wiesz. Możemy
                        >
                        > tylko wierzyć, lub nie wierzyć.
                        >
                        > Trud przekonywania. Gdybym wiedział, to byś nie mógł mnie przekonać, jenak ja
                        > jedynie wierzę, tak jak i Ty. W przypadku takiej wiary przekonać można.
                        >
                        > > Któż ukształtował tą twą wiarę? GROSS czy publikacje Gazety Wyborczej i Wr
                        > ost?
                        >
                        > Świadkowie. Bo jedynie oni wiedzą. Oni i ofiary.
                        >
                        > > Jakaś głupia moda zapanowała na te"wybijanie złotych zebów" znajduje tą wz
                        > mianke
                        > > nawet u abasadora Izraela w Polsce co druga relacja żydowska zawiera cos t
                        > akiego
                        > > obojetnie gdzie sie akcja opowieści rozgrywa. Nic ci to nie mówi Snajper?
                        >
                        > Tylko tyle, że hieny cmentarne były, są i będą. I narodowość zwłok naprawdę nie
                        >
                        > ma tu żadnego znaczenia. A że takie rzeczy sa podkreślane ? Są, bo robią wrażen
                        > ie.
                        >
                        > > Ponieważ jest to ochydna czynność nie uwazasz ,że jest zamieszczana celowo
                        > ?
                        > > Ile są warte np. cztery złote zeby? No niech ci będzie cała szczeka a nawe
                        > t
                        > > dwie?
                        > > Nie pomyślałeś o tym ale czy nie łatwiej by było ukraść w nocy Żydowi krow
                        > ę?
                        >
                        > Tylko że lepiej ukraść i jedno i drugie.
                        >
                        > > Dobrze ,ze piszesz o rozkopywaniu grobów.
                        > > Jak zapewne ci wiadomo odbyła sie szczatkowa penetracja grobu w Jedwabnem.
                        > > Ciekaw jestem czy wiesz ile tam wydobyto złotych monet,bransolet,kolczyków
                        > ?
                        > > Czyż nie łatwiej było trupom poszperać po kieszeniach?
                        >
                        > Łatwiej. Tam gdzie keszenie były łatwo dostępne, pewnie to też robili. Wyobraża
                        > m
                        > to sobie tak. Ponieważ zwłoki są jednak objęte pewnym tabu, najbardziej chciwi,
                        >
                        > dwie może trzy osoby, przemknęły się po zmierzchu do stodoły. Szabrowali to co
                        > było pod ręką, byle szybciej. Kieszenie, zęby ... Wiele rzeczy zostało. A może
                        > jestem optymistą ? Może robili to w świetle dnia, bez strachu i obawy ? Może si
                        > ę
                        > licytowali: kto znajdzie więcej ? Stopniowanie zezwierzęcenia.
                        >
                        > > Wiem ,ze cię i tak nie przekonam ale może to coś ci da do myślenia.
                        >
                        > A Tobie ?
                        >
                        > > Jedwab.
                        >
                        > Pozdrawiam.

Witam Cię Snajper.

Na innym wątku umieściłem takie fakty z historii polski:

Fragment relacji o zdobyciu Łęczycy przez wojska polskie. Październik 1656r.

Tekst źródłowy:

"Wielki pożar przeszkadzał przez pewien czas naszym, którzy przepełnieni wielką
                        wściekłością na wrogów, rzucali się w płomienie i wycinali w pień wszystko co
                        napotkali. Szczególnie Żydom nie dawali pardonu, ponieważ ci dotrzymywali placu
                        wrogom podczas obrony [miasta]. Zabijano pośród zamętu ich kobiety i dzieci, a
                        ponadto w ogniu spłonęła wielka ich liczba. Pewien szlachcic z królewskiego
                        dworu, nazwiskiem Woulf, polecił zebrać wszystkie żydowskie dzieci, spośród
                        których większość była na pół spalona, i z pobożną myślą, że przyczyni się do
                        ich zbawienia, kazał je ochrzcić."

Komentarz:

"Wojska szwedzkie zajęły Łęczycę jesienia 1655r. Do okupowanego miasta przybyło
                        wielu Żydów, uchodzących m.in. przed prześladowaniami wojsk polskich pod
                        dowództwem hetmana Stefana Czarnieckiego. Gdy u schyłku września 1656 r. wojska
                        te przystąpiły do zdobywania Łęczycy, Żydzi bronili jej wespół ze Szwedami."

Fragmenty te pochodzą z pozycji "Dzieje Żydów w Polsce XI-XVIII wiek" - Wybór
                        tekstów źródłowych. Wydawca: ŻIH w Polsce.
                        Zespół redakcyjny:
                        Zofia Borzymińska, Ewa Świderska, Andrzej Żbikowski

Jean-Baptiste

P.S. Niestety redakcja nie napisała dlaczego Żydzi byli prześladowani przez
                        wojska polskie pod dowództwem hetmana Stefana Czarnieckiego.

• Gość: Jedwab Re: gross literacka nagroda nike IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 21:18

Snajper.

Potwierdzasz pewna tezę.
                        Prawda ma byc taka jak podaje Gross.
                        Do ciebie nic nie trafi.
                        Szkoda mojego czasu.
                        Ty wierzysz ,ze tak było.
                        Ja wiem,ze prawda wygląda inaczej.
                        Rozmawiałem z naocznymi świadkami tej zbrodni.

Przyjmując twoje założenia to:
                        W Jedwabnem każdy Żyd miał pruchnicę.
                        Kazdego Zyda z Jedwabnego było stac na złote zęby.

Pamietam tych Żydów co po wojnie mieszkali w Jedwabnem cholera wszyscy mieli
                        bardzo zdrowe zeby.
                        Jak chcesz to podam ci adres mieszka w okolicy jeszcze jeden z nich i pomimo
                        skonczenia siedemdziesięciu paru lat nadal ma wszystkie zdrowe zęby.
                        Przypadek?

Co za świadkowie opowiadali Ci o wybijaniu tych zębów?
                        Możesz podac nazwiska?

Tylko relacji Wasaersztajna vel Całki mi tu nie zamieszczaj jest niewiarygodny.

Jedwab.
                        • Gość: snajper Re: gross literacka nagroda nike IP: *.waw.cdp.pl 13.09.01, 16:17

> Potwierdzasz pewna tezę.
                          > Prawda ma byc taka jak podaje Gross.

Zapytałeś czy wierzę, to Ci odpowiedziałem w co wierzę. jaka jest prawda - nie
                          wiem. To wiedzą ofiary, oprawcy i świadkowie.

> Do ciebie nic nie trafi.
                          > Szkoda mojego czasu.
                          > Ty wierzysz ,ze tak było.

Wierzę. Tak jak Ty wierzysz, że było inaczej.

> Ja wiem,ze prawda wygląda inaczej.
                          > Rozmawiałem z naocznymi świadkami tej zbrodni.

A ja słyszałem co mówili naoczni świadkowie tej zbrodni. W filmie Sąsiedzi.
                          Czytałem, co cytował Gross w książce Sąsiedzi. Nie >wiesz<, jak wygląda prawda,
                          tylko wierzysz. Ty wierzysz jednym świadkom, ja drugim.

> Przyjmując twoje założenia to:
                          > W Jedwabnem każdy Żyd miał pruchnicę.
                          > Kazdego Zyda z Jedwabnego było stac na złote zęby.

Dlaczego każdego ?

> Pamietam tych Żydów co po wojnie mieszkali w Jedwabnem cholera wszyscy mieli
                          > bardzo zdrowe zeby.
                          > Jak chcesz to podam ci adres mieszka w okolicy jeszcze jeden z nich i pomimo
                          > skonczenia siedemdziesięciu paru lat nadal ma wszystkie zdrowe zęby.
                          > Przypadek?

Tylko pozazdrościć zdrowych zębów. Czy coś z tego wynika ?

> Co za świadkowie opowiadali Ci o wybijaniu tych zębów?
                          > Możesz podac nazwiska?

Moge jedynie odesłać Cie do filmu.

> Tylko relacji Wasaersztajna vel Całki mi tu nie zamieszczaj jest niewiarygodny.
                          >
                          > Jedwab.

A teraz tak teoretycznie załóżmy, że nie mam racji. Że nikt zębów zabitym Żydom
                          nie wyrywał, że nikt nie kopał uciętej głowy. Żydów po prostu humanitarnie
                          spalono i z szacunkiem zakopano. Czy zmieni to rozmiar zbrodni ?

Pozdrawiam.
                          • Gość: Jedwab. Re: gross literacka nagroda nike IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 15.09.01, 04:53

Snajper.

szkoda czasu ,jesteś "nieprzemakalny".

W filmie A.Arnold wystąpiło dwóch świadków z Jedwabnego.
                            Dziedzic i Adamczykowa.
                            Dziedzic w filmie wskazuje przekonywająco gdzie są groby zamordowanych żydów
                            {chodziło o tych co niesli pomnik} dlaczego podczas ekshumacji nie wskazał?
                            Dlaczego nie znaleziono innych grobów poza stodołą ?
                            Nie wiem czy wiesz ale cała rodzina Dziedziców od lat starała się o wyjazd do
                            usa na stałe. Jakos dziwnym trafem po emisji filmu otrzymali wizy.Wierzysz w
                            przypadki? Jeszcze próbowano przedstawić to w ten sposób ,że są ofiarami
                            nietolerancji Jedwabiniaków.Znam Leszka Dziedzica kawal byka no i w młodości
                            trochę boks uprawiał,prawdę powiedziawszy nie widze nikogo kto odważył by sie
                            mu podskoczyc wzgledjnie coś powiedziec.
                            Co sie tyczy pani Adamczyk to ta kobieta wszystko opowie zależy ile tylko
                            postawisz alkocholu. Docierały glosy z ekipy ktora pomagała kręcic ten film ,że
                            z nią mieli dośc znaczny problem,dość długo musieli tłumaczyc co ma mówić i w
                            jakiej kolejności.
                            W dalszym ciągu powołujesz się na książke Grossa ,że tam napisano to tak
                            musiało byc .
                            Ja nie neguje ,ze tam nie dokonała sie zbrodnia neguje to ,że opis tej zbrodni
                            dośc znacznie odbiega od prawdy.

jedwab.
          • Gość: HISTERYK Re: Glowa wlasnie tyle wazy. Zajzyj do Encyklopedii medycznej. IP: *.dialup.optusnet.com.au 08.09.01, 20:17
            GLOWA SLONIA NAWET BEZ MOZGU JEST BARDZO CIEZKA DO SKOPANIA, ALE MOZNA DOSTAC W
            TRABE... CIEKAWE ILE WAZY GLOWA GROSSA BEZ NOSA...
    • Gość: mrk Re: Tomasz Gross - w finale literackiej nagrody Nike. IP: 10.128.130.* / *.acn.pl 08.09.01, 21:50
      Leszek Miller to gnida, ktora trzeba bylo zgniesc w momencie, kiedy rozwijala
      sie, czyli na poczatku lat 90`ych. jezeli ktos wierzy w program mieszkaniowy
      Leszka, to niech zobaczy, gdzie mieszka Leszek:
      http://republika.pl/przekret_sld/index2.htm
      Pytania i sugestie:
      mrk@obywatel.pl
    • Gość: Skrzypek Koniuchy,Grodno,Borzestowice itp IP: *.interklub.pl 15.09.01, 10:30
      Koniuchy-Zydzi zamordowali 300 Polaków,
      Grodno-polscy obywatele zydowskiego pochodzenia zdradzili polskie wojsko i po
      stronie sowieckiej zabijali polskich zolnierzy w tak tragicznym dla Polski
      momencie
      Borzestowice-analogicznie do Koniuch
      Przykłady mozna mnozyc
      Rozumiem,ze wszyscy "bojownicy o prawdę o Jedwabnem" nie mogą odżałować,ze
      Żydzi nie przeprosili Polaków np.równoczesnie 11 lipca(?) za te zbrodnie i
      dołożą wszelkich starań aby prawda o tych zbrodniach została szeroko wyjasniona
      i została w powszechnej świadomości.
      Ale moze się mylę i Prawda jest tylko dla frajerów.Liczy się sprawa,w imię
      której mozna kłamać(śledztwo w Jedwabnem jeszcze się nie zakończyło) i
      przemilczać.
      Czy rację ma Norman Finkelstein(syn Zydów zamordowanych w Oświęcimiu)
      przestrzegający przed następującymi praktykami współrodaków:
      1.Znalezienie jakiegoś szczegółu przy przemilczeniu swoich win
      2.Rozdmuchana oszczercza kampania w mediach
      3.Żądanie odszkodowań
      4.Do rzeczywistych ofiar trafia mały procent pieniędzy,resztę biorą adwokaci i
      pseudofundacje
      Mechanizm taki zastosowano w stosunku do Szwajcarii.W Polsce dojdą do tego
      żądania zwrotu nieruchomosci...
      Po wyborach należy się spodziewać wznowienia ataków na Polskę.
      Ps.Nominacja Grossa do nagrody Nike to żenada.Nota bene prof Eichler(raczej
      przychylny Żydom)powiedział,ze gdyby ktos mu przyniósł tak napisaną pracę
      magisterską to z miejsca by ją odrzucił.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka