aditer Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 18:21 Jak na razie jeśli ktoś zakładał nową partię, to było to na zasadzie secesji grupe kontestatorów z innej, np. PO, SdPL. Czasami dochodziło do przekształcania się koalicji ugrupowań w jedno, np. SLD, PiS. A co teraz? Wystaczy dodać dwie nowe osoby do partii i już zmienia ona nazwę? UW + Hausner + Steinhoff = Nowe Centrum A czym oni będą się różnić od UW? Każdy widzi drobne różnice między PO a UW, SLD a SdPL, ale tutaj? To jest nic innego jak zaprzedawanie własnej toższamości w imię badań społeczych, które mówią, że "centrum" nie ma swojej reprezentacji. Ot, przemalujemy się i może nam uwierzą znowu! A gdzie nowa jakość?! Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 18:23 Niech sobie zakladaja nawet 10 nowych partii. Karty nalezy czasami dobrze przetasowac żeby gra posuwała sie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 No to dowiedzenia Panie Frasyniuk. Chcąc odnawiać 08.02.05, 18:33 scenę polityczną, samemu trzeba umieć się zachowywać przyzwoicie. Za plecami swoich członków, zwodząc ich dogadał Pan się z Hausnerem. Dobry początek. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm chyba dobrze, głosujmy na UMIAR i KULTURĘ 08.02.05, 18:37 silnym centrum wolna Polska, bez Cimoszewicza, Prezia, Borówek. posunięcie niezłe - do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Ja zostaję w liberalnej UW. Niech se Frasyniuk idz 08.02.05, 18:44 e, skoro ślepo wierzy w bzdurę sondaży o wolnym centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Re: Ja zostaję w liberalnej UW. Niech se Frasyniu 08.02.05, 18:53 A powiedz mi, proszę, w czymże Ty zostajesz? Bo UW to trup jakiś, dawno zimny i nieświeży... Nie ma w czym zostwać, bo to coś od dawna nie istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalistka Re: Ja zostaję w liberalnej UW. Niech se Frasyniu 08.02.05, 19:57 Razem UW z Hausnerem i Steinhoffem to ma szanse być za liberalną gospodarką i pro UE i nowa konstytucja - mi to leży. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Hausner ściągnie gospodarkę na lewo a Steinhof 08.02.05, 20:13 obyczajowość na prawo. Będzie kolejna chadecja. Tym bardziej, że w tworzenie partii ma się zaangażować Mazowiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Jak czegos nie zrobicie, to sie w ogole nie 08.02.05, 19:00 dostaniecie sejmu! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Wystarczy popracować. Ale Frasyniukowi, Potockiemu 08.02.05, 19:03 czy Lityńskiemu się nie chce. Lepiej poukładać się z kolegami politykami. Nie "coś" trzeba zrobić, tylko napisać program, znaleźć dobrych kandydatów, wymyśleć kampanię i ją przeprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Wystarczy popracować. Ale Frasyniukowi, Potoc 08.02.05, 19:06 właśnie kandydatów się szuka... Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Re: Wystarczy popracować. Ale Frasyniukowi, Potoc 08.02.05, 19:13 No i jeszcze ową kampanie trzeba WYGRAĆ! Jak się o tym zapomina albo tego nie wie albo wątpi, to sie dobiera kolegów, którzy swoimi nazwiskami mają wygraną przybliżyć... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Tu akurat z Tobą się zgadzam. Z tą może różnicą 08.02.05, 19:25 że te nazwiska nic nie zapewnią. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Nie wierze, ze zwykla praca przekonacie ludzi - 08.02.05, 19:15 zobacz, ilu rozsadnych (i jak szybko!) wygryzlo wam PO samym faktem powstania, choc obiektywnie to oni zrobili was w konia. Wojtku, partia gdy chce wejsc do parlamentu, to niestety musi miec taka irracjonalna rzecz, jak marka. Poniewaz UW marki nie ma, to niezaleznie jakby sie wytezala, nic nie zdziala. Zwyklych ludzi nie przekonuje sie niestety rzetelna analiza ekonomiczna, bo ci ludzie sie na niej nie znaja. Trzeba wystartowac od jakiegos tricku. Ja mysle, ze jesli cos ma spowodowac przyplyw elektoratu do UW, to wlasnie stworzenie nowej partii. I bardzo dobrze, ze z Hausnerem, bo wsrod "rozsadnych" jest on uwazany za "rozsadnego". Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Taki trik już zrobiło PO. Nie widzę różnicy. To ni 08.02.05, 19:23 e trik, ale kiwanie wyborców. Zwróć uwagę, że zmiana nazwy to nie jedyny skuteczny trik, ale za to najłatwiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix nie zgadzam sie 08.02.05, 20:08 >Taki trik już zrobiło PO To, co zrobilo PO, to rozlam, a nie konsolidacja. >To nie trik, ale kiwanie wyborców Taki trik zrobily UD i KLD ponad 10 lat temu. Jesli teraz jest kiwanie wyborcow, to w tym samym sensie wowczas tez bylo kiwanie wyborcow. Bez przesady, po prostu lekko poszerzcie oferte, zagarniajac przy okazji kilku rozsadnych. Przeciez dowolny hipotetyczny rzad, w ktorym UW mialaby sie kiedys znalezc, musialby byc koalicyjny tak czy siak. A mozliwosci UW oddzialywania na Polske nie zwieksza sie wowczas, gdy sie UW nie dostanie do sejmu. Dlatego warto wlasnie zrobic mala konsolidacje, patrzac na sprawe realnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 UD z KLD złączyło się po wyborach i jasny był 08.02.05, 20:16 program tego ugrupowania. Jaki będzie probram tej egzotycznej trójki. "Poszerzyć ofertę". Dla kogo? Proszę mi powiedzieć, jaki konkretnie elektorat zagłosuje na tę nową partię??? I proszę nie mówić o niegłosujących, na nich każdy liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: UD z KLD złączyło się po wyborach i jasny był 08.02.05, 20:36 >UD z KLD złączyło się po wyborach i jasny był program tego ugrupowania jest duzo czasu do wyborow, zeby taki program stworzyc. >Jaki będzie probram tej egzotycznej trójki. Nie jestem specem od szczegolow programowych. Ale mysle, ze rozsadek gospodarczy, niskie (ale nie razaco niskie) podatki, silne ciecia w budzecie, maksymalizacja doplat z UE, przyspieszenie prywatyzacji, wsparcie przedsiebiorczosci. Ale glowna, psychologiczna sprawa, to styl rzeczowej dyskusji, w odroznieniu od wrzasku na prawo. >"Poszerzyć ofertę". Dla kogo? Chodzi mi o poszerzenie oferty nazwiskowej o ludzi, ktorzy ostatnio sa znani (nie bedac przy tym odlegli). Dla zwyklych ludzi, ktorzy nie znaja sie na szczegolach, ale albo razi ich aferalnosc SLD, albo kretactwo medialne PO. >Proszę mi powiedzieć, jaki konkretnie elektorat zagłosuje na tę nową partię??? Mysle, ze elektorat z grupy tych ok. 15%, ktore w 1997 glosowalo na was, a ktorzy odeszli do PO, bo uznali ze PO najzwyczajniej w swiecie ma szanse przezycia, a marka UW sie ogolowi zle kojarzy, ergo nie ma szans przezycia i nie warto na nia stawiac. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Elektorat PO nie zagłosuje na Hausnera!!! Bo cała 08.02.05, 21:05 kampania PO od roku jest skierowana przeciw ministrowi. Oni są przekoniani, ze jest zły. Co więcej ludzie z 97' to wyborcy Balcerowicza. Im UW kojarzy się jako partia nieskuteczna, ale i z Balcerowiczem. Nowej parti już z Balcerowiczem nie uda się związać. Elektorat prawicowy jest stracony. Tu idzie gra o elektorat lewicowy. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Elektorat PO nie zagłosuje na Hausnera!!! Bo 08.02.05, 21:19 >Elektorat PO nie zagłosuje na Hausnera!!! kampania PO od roku jest >skierowana przeciw ministrowi To, ze jest skierowana, nie musi sie przekladac na to, ze na PO glosuja ci zwykli ludzie, ktorzy uznali, ze UW jest stracona. Mi nie chodzi o dzialaczy, czy o wiernych sluchaczy, a o zwyklych ludzi. >Co więcej ludzie z 97' to wyborcy Balcerowicza Wg mnie to nie jest powiedziane. Rok 97 to ogolnie rok odejscia komunistow. Do glosow dochodzi wiec dawna opozycja - albo jest to Solidarnosc, ktora juz sie okazala antyrynkowa, albo - no wlasnie - albo mozesz glosowac na UW. (pomijam ludzi Ojca Rydzyka). >Elektorat prawicowy jest stracony ale nie jest powiedziane, ze PO to elektorat prawicowy. Mysle, ze PO stoi okrakiem, na nich glosuje (wg mojej intuicji) rowniez czesc ludzi o pogladach centrowych. >Tu idzie gra o elektorat lewicowy. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. nie bedac czlonkiem UW, nie mam oczywiscie pojecia, o co z pewnoscia szefostwu idzie. Ale jak na moja intuicje, pojawienie sie nowej centrowej marki - i to wowczas, gdy sondaze i media stwarzaja do tego klimat - spowoduje przyciagniecie rzeczywiscie tych centrowych, ktorzy sa na razie zdezorientowani: zdezorientowani przez poziom polityki w Polsce. Cokolwiek zrobicie, to najgorzej bedzie, jak bedzie kolejny rozlam. Jesli do niego nie dojdzie, to jak glosowalem na UW, tak bede na nia glosowal pod dowolna nazwa. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zalogowany.franek Re: Elektorat PO nie zagłosuje na Hausnera!!! Bo 08.02.05, 21:21 wojtek691 napisał: > Elektorat PO nie zagłosuje na Hausnera, bo kampania PO od roku jest skierowana > przeciwko ministrowi. Oni są przekonani, że jest zły. Pewien jesteś? W dużej częsci na pewno tak. Ale, o ile się orientuję, niemała część wyborców PO ma strasznie za złe tej partii, że nie poparła planu Hausnera. Uważają oni przy tym, że plan Hausnera nie był może wybitny, ale był jedynym racjonalnym, długoterminowym planem naprawy gospodarki, na pewno pewniejszym niż populistyczne 3 razy 15 proponowane przez PO - i z tego powodu mają do Hausnera jako taki szacunek i sympatię. Nie wiem, czy takich ludzi jest dużo, ale trochę na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Pewny nie jestem. Ale na czymś się trzeba opierać. 08.02.05, 21:53 Wiem, że duża część elektoratu PO jako drugi wybór wskazuje UW. Wiem także, że PO "jedzie" na krytyce Hausnera. A większość ludzi kieuje się głosem swoich liderów. Wiem także, ze początkowe poparcie przez PO niektórych elementów planu Hausnera przyczyniło się do spadku poparcia PO. Właśnie dlatego PO się wycofało z popierania jakichkolwiek ustaw i ostro zaatakowało Hausnera. To pozwoliło im odzyskać poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Pewny nie jestem. Ale na czymś się trzeba opi 09.02.05, 08:30 >ze początkowe poparcie przez PO niektórych elementów planu > Hausnera przyczyniło się do spadku poparcia PO. Własnie i to jest najśmieszniejsze z liberalizmem PO i jego elektoratu. Plan Hausnera w swojej pierwotnej formie choć nie idealny był najbardziej liberalnym i anty-socjalnym programem od dłuższego czasu. PO miało szansę wykazać się naprawdę swoją propaństwową i liberalną postawą. "W praniu" jednak wyszło, że z jednej strony elektorat PO wcale tak liberalny jak to się wydaje nie jest, a z drugiej, że samemu PO bardziej zalezy na wskaźnikach popularności niż realizacji niby wyznawanych pogladów. Właśnie to jest rzeczywistym rozróżnieniem pomiędzy tymi co zostali w UW a tymi co odeszli do PO. Dla ludzi z UW własne poglady są cenniejsze niż chwilowe spadki notowań opini publicznej, dla PO najważniejsze jest dostanie się do władzy, reszta jest tylko chwilowym "kostiumem". (Przepraszam tych sympatyków i członków PO którzy są uczciwi w liberaliźmie - cóż zawsze w każdym społeczeństwie znajdą się "czarne owce" nawet na plus ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bartekgorczynski Re: Jak czegos nie zrobicie, to sie w ogole nie 09.02.05, 07:50 Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Wybór Władka 08.02.05, 18:52 Myślał Władek bardzo długo, czacha mu dymiła: „Co dla Unii będzie lepsze: rzeżączka czy kiła?”. I wymyślił wreszcie Władek (a niech go cholera!): „Jak już zdychać to najlepiej na syndrom Hausnera”. Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit wszystko ok ale jedno mi tu nie pasuje 08.02.05, 18:57 słowo "partia"... od tego juz mi sie robi niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś
wuodeck Frasyniuk zakłada nową partię o nazwie 08.02.05, 19:13 Demokratyczna Unia Proeuropejsko-Antyfaszystowska Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztoff_29 Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:13 zarty jakieś.... nikt już sie nie na to nabrac... dziwię się Hausnerowi i Steihoffowi.. ze biora w tym udzial... Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Poznajcie prawdę, a prawda was wyzwoli 08.02.05, 19:19 No ale przynajmniej wiadomo, czym ta partia będzie się zajmować: odpowiedzią na apel intelektualistów krakowskich. Ponieważ apel jest tak głęboki intelektualnie, najpierw zajmą się nim unijni egzegeci, następnie Hausner (pewnie poprosi o pomoc kolegów z krakowskiej AE) i wreszcie Steinhoff. I wtedy wreszcie poznamy całą jego głębię i prawdę o nim, a prawda nas wyzwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Frasyniuk zakłada nową-starą partię! 08.02.05, 19:26 To nie jest żadna nowa partia. Co to w ogóle znaczy "umiarkowana partia centrowa"? i jeszcze na dodatek "przeciwwaga dla prawicy i lewicy"? To takie wielkie kwadratowe nic! Jeżeli ktoś nie ma zielonego pojecia o tym, jakie wartości charakteryzują "lewicę" i "prawicę" na progu 21-go wieku (nie umie kompletnie odczytywać znaków czasu"), to znaczy że zupełnie nie wie o co społeczęństwu chodzi i uprawia jakiś szkodliwy neoliberalny postmodernizm! W zasadzie to chodzi o to, żeby znowu załapać się przynajmniej na 4 lata na jakiś państwowy wikt (czytaj dostać się do parlamentu - nie orzesz, nie siejesz a zbierasz - cudowne)! Zupełne kuriozum w tym gronie cyrkowców, to jest ten Janusz Steinhoff. Facet rozłożył już cztery partie: naprzód PChD i PPChD, potem SKL-RNP (konia z rzędem temu, kto zgadnie co to był za polityczny idiotyzm!) aktualnie rozkłada jakieś Centrum (zupełnie nie wiadomo o co w tej partii chodzi). Jednym słowem facet powinien zajmować się wszystkim, tylko nie polityką! Jest to taka sepleniąca, etosowa (solidarnościowa) miernota, która na zasadzie selekcji ujemnej została wyniesiona do zaszczytów państwowych i parlamentarnych. Zupełnie nie rozumiem, co w tym dziwnym gremium miałby robić pan Hausner (od 21- go roku życia w PZPR!). Przez cały stan wojenny i potem - w PZPR! (aż do "sztandar wyprowadzić"). Jeżeli ktoś grał na partyjnej trąbce tak długo, to jest po prostu tak zakomuszony, że obecnie nie jest w stanie nic sensownego zrobić! Nie ma nic gorszego jek neoliberalny lewicowiec w partii centrowej!!!. To jest tragedia i klęska zarazem. Pan Hausner zwierzył sie ostatnio dziennikarzom, że nie wstąpi do żadnej istniejącej partii! Otóż tak może powiedzieć tylko ktoś, kto w ogóle do żadnej partii nie należał. U pana Hausnera nie ma to zastosowania, gdyż on po prostu przechodzi do nowej-starej partii! A swoją drogą, jeżeli ktoś całą swoją karierę zawdzięcza PZPR a następnie postkomunie (gdyby nie postkomuna, to p. Hausner nigdy nie byłby ani w rządzie ani w parlamencie). Nie można ot tak sobie przyjść z ulicy i wejśc do parlamentu czy też do rządu (to nie jest pub ani jakiś inny bar uliczny!). Podzielam w zupełności oburzenie SLD na zachowanie p. Hausnera. O p. Frasyniuku się w ogóle nie wypowiadam. Jest to dla mnie parodia solidarnościowego etosu. Człowiek agresywny, nadpobudliwy, arogancki, apodyktyczny o totalitarnym sposobie myślenia i prowadzenia dyskursu politycznego. Takich ludzi z polityki powinno się eliminować a przymajmniej zwalczać! Ktoś taki jako przywódca partii, to jakiś ponury żart. A tak już całkiem prywatnie, to bardzo nie lubię ludzi nieogolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
48matrix Re: do JM 19 -Frasyniuk zakłada nową-starą partię! 08.02.05, 19:38 JM 19 - serdeczne dzięki za tą informację! Do całości obrazu J. Hausnera brakowało mnie tej informacji. Moje podejrzenia, że J. Hausner jest byłym komunistycznym aparatczykiem zrodziły się w chwili, kiedy pierwszy raz w TV słuchałem pana wicepremiera. Słuchając jego uzasadnienia wprowadzanej reformy finansów publicznych a konkretnie uzasadnienia szukania pieniędzy w kieszeniach emerytów i rencistów. Retoryka temu towarzysząca jako żywo przypominała mnie retorykę stalinowskich propagandzistów - walki z kułakami, spekulantami, bumelantami i pijakami. Jestem akurat w tym wieku, iż znakomicie pamiętam od początku do końca PRL-u, który przypadał na moją młodość i późniejszą dojrzałość. Natomiast jako ekonomistę z wykształcenia i z zamiłowania zaczęło mnie nurtować, na co, – na jaki cel są w tak dramatyczny sposób szukane w Polsce pieniądze. W chwili, gdy Polska za sprawą rządzącego SLD razem z USA przystąpiła do wojny w Iraku oraz podpisała kontrakt na dostawę F-16, wszystko dla mnie stało się jasne. Pieniądze te w ramach tzw. reformy finansów Hausnera – w ramach posiadanych środków budżetowych ulęgają alokacji – przesunięciu ze środków emerytalno – rentowych na cele militarne. W zaistniałej sytuacji zrozumiałe jest poparcie dla „planu Hausnera” prof. Belki (prawej ręki USA nie tylko w Iraku) oraz pozostałych środowisk proamerykańskich pod egidą H. Bochniarz, której „działalność gospodarcza” oparta jest o państwowe zlecenia i rozliczana wynikowo przed fiskusem od paru lat jako działalność gospodarcza przynosząca....... STRATY! Dobrze byłoby dla Polski i Polaków wysłać tych amerykańskich agentów z panami premierami – Belką & Hausnerem + H. Bochniarz z BCC do Iraku zamiast polskich żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmaryn Kapitalna teoria! Gdzie studiowałeś ekonomię? 09.02.05, 02:10 Studiowałeś po łyknięciu czerwonej pastylki czy przed? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:33 Mamy w kraju partje komunistyczne faszystowskie /wbrew konstytucji/ oraz klerykalne i chłopskie.W każdej z nich są Zydzi może wystarczy tych Zydowskich ugrupowań. Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:38 Uuuuuuuu!!!!!! Frasyniuk minął się z powołaniem. Powinien założyć kabaret. Szczególnie ta obrona wartości III RP może stać się wielkim hitem estradowym. Każdą publiczność skręci ze śmiechu. "Władysław Frasyniuk wyjaśnił w rozmowie z Radiem Wrocław, że Polska potrzebuje umiarkowanej partii centrowej, która będzie stanowiła przeciwwagę dla prawicy i lewicy. Według niego, powinna być ona obrońcą wartości Trzeciej Rzeczpospolitej." Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:46 wartburg4 napisał: > Uuuuuuuu!!!!!! Frasyniuk minął się z powołaniem. Powinien założyć kabaret. > Szczególnie ta obrona wartości III RP może stać się wielkim hitem estradowym. > Każdą publiczność skręci ze śmiechu. Poczekaj, poczekaj, odechce Ci się śmiać jak zobaczysz odpowiedź na list intelektualistów! > "Władysław Frasyniuk wyjaśnił w rozmowie z Radiem Wrocław, że Polska potrzebuje > > umiarkowanej partii centrowej, która będzie stanowiła przeciwwagę dla prawicy i > > lewicy. Czy można stanowić przeciwwagę dla obu szal jednocześnie? Według niego, powinna być ona obrońcą wartości Trzeciej > Rzeczpospolitej." Czyli konkretnie czego? Bo osiągnięć III RP nikt nie atakuje i bronić ich nie trzeba. Czego Frasyniuk chce tu bronić? Tego, żeby nikt się nie burzył, że prezydent daje państwowe ordery esbekom? Tego, że SLD znowu zgłasza projekt uprawnień kombatanckich dla powojennych ubeków? Tego, że kwitną w najlepsze esbeckie układy? Bo to się w Trzeciej RP ludziom nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
www.pkb.nrd Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:49 "osiągnięć III RP nikt nie atakuje i bronić ich nie trzeba". A Kaczory???? Nie atakuja III RP???? Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Apel do Narodu!!!! Trzeba trąbić na alarm!!!!! 08.02.05, 20:06 Czy nie czytacie gazet? Jak to nie ma przed czym bronić III RP? Przecież nie dalej jak wczoraj pisano tu o faszystkowskich zapędach LPR i o nowym Hitlerze!!! Czy to nie jest wystarczający powód? A co z tolerancją? Przecież żyjemy w katolickim zaścianku, gdzie każdy mąż regularnie bije żonę kablem od starego żelazka (szczególnie we środy, po meczach Ligi Mistrzów). Osoby o postępowych skłonnościach seksualnych nie mogą adoptować dzieci, a księża są tylko i wyłącznie facetami!!!! W naszej drużynie piłkarskiej jest tylko jeden no wiadomo, ale jedna jaskółka nie czyni wiosny!!!!! Nie będę już wymieniał tego, że epatuje się nas na każdym kroku zacofanymi niepostępowymi symbolami typu choinka, żłóbek, a niedługo pewnie jajka, baranek itd., a na co jak najsłuszniej oburzał się Szymon Niemiec! Jak tu można żyć??? Last but not least: ludzi, którzy całe życie walczyli z ludźmi o odmiennych poglądach politycznych skierowanych na lewo (dawniej - komunistami), a potem wspaniale wybaczyli ludziom honoru i innym generałom, dziś straszy się jakimiś... brrrrrr no nie mogę.... teczkami...!!!! Jak można nie wczytać się w jedynie słuszny i postępowy głoz rozsądku autorytetów z Krakowa!!!! Tegoż grodu, który tak pięknie udzielił schronienia postępowcom w czasie parady!!!!!! Ludzie! Miejcie oczy szeroko otwarte na plugastwo i faszyzm zalewające III RP i nie pozwólcie, by nietolerancja była tolerowana!!!! Żadnej tolerancji dla nietolerowania tolerancji i tolerowania nietolerancji!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma ZAŚCIANKA NIE ZMINISZ, ZAŚCIANEK MUSI UMRZEC 08.02.05, 20:12 ŚMIERCIA NATURALNA A co do Szymona Niemca. Zarty sobie z niego robisz czy rzeczywiscie tak powiedział ten palant???? Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Re: ZAŚCIANKA NIE ZMINISZ, ZAŚCIANEK MUSI UMRZEC 08.02.05, 20:16 Z tego co pamiętam, powiedział, że ma już dość tych choinek w urzędach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma Re: ZAŚCIANKA NIE ZMINISZ, ZAŚCIANEK MUSI UMRZEC 08.02.05, 20:20 I co ciekawe, człowiek który głosi tolerancje zakłada przewodniczy równocześnie Antykatolickiej partii. Cymesik. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm oj Kataryno 08.02.05, 19:55 chyba nie sądzisz, by Frasyniuk czy Steinhoff będą bronili SBków i prezia. III RP atakowana jest przez LPR i Pis otwarcie, przez SLD ukrycie (w postaci zwykłego złodziejstwa). Poza tym to SLD chce uchodzić za obrońców III RP, trochę to obrzydliwe nie sądzisz?? Hasełka IV RP są żałosne i zagrażają temu co w III RP udało się osiągnąć i to pomimo zapędów tak SLDowskich złodziei jak i prawicowych (dziś głównie w LPR) oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm a tak poza tym to na kogo głosować?????? 08.02.05, 19:58 na PO co zniesienia Senatu chce i nachalnie promuje Rokitę. na Pis co popiera umowy społeczne i chce okradać włascicieli nieruchomości. na PSL co się sprzedaje za stołki taniej niż niejedna tirówka. na Sdpl co ma takie socjalistyczne kwiatki w programie, że Mao z grobu pozdrowienia przesyła. na SLD, LPR, Samoobronę, UPR i podobne kabarety? Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Re: a tak poza tym to na kogo głosować?????? 09.02.05, 11:36 A dlaczego szukasz tylko wśród partii dziś obecnych w Sejmie? Trzeba patrzeć szerzej. Towarzystwo z czołówek gazet jest do rozgonienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: oj Kataryno 08.02.05, 20:05 elfhelm napisał: > chyba nie sądzisz, by Frasyniuk czy Steinhoff będą bronili SBków i prezia. Chodzi mi o to, że to co ludzi w III RP tak wkurza i co chcą rozwalić to jest to właśnie przeciwko czemu nowa partia nie wystąpi bo jej będzie głupio przed Preziem (który jest potencjalnym sojusznikiem). Rozwalić trzeba esbecki układ, a udawanie, że uderzenie weń to zamach na III RP jest uproszczeniem. > III RP atakowana jest przez LPR i Pis otwarcie, przez SLD ukrycie (w postaci > zwykłego złodziejstwa). PiS atakuje korupcję, esbecką mafię itp. Czy to jest III RP? Jakie warte zachowania osiągnięcia III RP podważa i chce rozwalić PiS? > Poza tym to SLD chce uchodzić za obrońców III RP, trochę to obrzydliwe nie > sądzisz?? Trochę? Bardzo. Tak samo jak to, że III RP broni nad Grobem NŻ Kwaśniewski w Dzień Niepodległości. Ja między Kwaśniewskim a SLD wielkiej różnicy nie widzę. > Hasełka IV RP są żałosne i zagrażają temu co w III RP udało się osiągnąć i to > pomimo zapędów tak SLDowskich złodziei jak i prawicowych (dziś głównie w LPR) > oszołomów. A w jaki sposób budowanie lepszego państwa zagraża dotychczasowym osiągnięciom? Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 ano właśnie 08.02.05, 20:14 Ano własnie.... Kwach i SLD traktują III RP (i może wcale nie bez racji) jako swoje dziecko, a Frasyniuk deklaruje się jako dziecka tego obrońca. kataryna.kataryna napisała: > elfhelm napisał: > > Poza tym to SLD chce uchodzić za obrońców III RP, trochę to obrzydliwe ni > e > > sądzisz?? > > > > Trochę? Bardzo. Tak samo jak to, że III RP broni nad Grobem NŻ Kwaśniewski w > Dzień Niepodległości. Ja między Kwaśniewskim a SLD wielkiej różnicy nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: ano właśnie 08.02.05, 20:19 chodzi o to, by na obrońców III RP nie wychodziła czerwona SLDUPowska swołocz. jeżeli inicjatywę ma tworzyć Frasyniuk ze Steinhoffem i Hausnerem, zastanowię się nad wsparciem. jak na razie nie ma mowy o preziach i cimoszkach. i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: oj Kataryno 08.02.05, 20:16 jak na razie z wypowiedzi Frasyniuka wynika, że nie ma mowy o sojuszu z prezydentem i jego otoczeniem (playboyem Dubaniowskim i innymi). nie ma na to też żadnej zgody w partii, która jest antyprezydencka. m. in. nie udało się przecież zbudować takiego sojuszu w wyborach do PE. tak więc niektóre media chcą UW dać łatkę proprezydenckiej. tyle, że jak do tej pory nie znalazło to potwierdzenia. Pis rzucił hasło III RP. walkę z korupcją należy oczywiście popierać. ale czy Kaczyńscy mają jakieś pomysły? obawiam się kraju w ich wersji z wszechobecnymi komisjami, przeswietleniami, kontrolami. o ile dla osób publicznych jest to w znacznej części uzasadnione, to mogłoby takie coś uderzyć w gospodarkę i prywatnych przedsiębiorców. działania Kaczyńskiego w Warszawie cechują się centralizacją (ograniczenie roli burmistrzów), co w konsekwencji może hamować inwestycje i prowadzić do paraliżu decyzyjnego. walczyć z korupcją i politycznym chamstwem można w ramach III RP. hasło budowy kolejnej Rzeczypospolitej niczego nie zmieni, a dla mnie stanowi zaprzeczenie wszystkich osiągnięć do tej pory. a tych mimo wszystko jest dużo - zniesienie cenzury, wejście do UE i NATO, jakby nie było wzrost gospodarczy i poprawa warunków życia (co wynika m. in. ze spisu powszechnego), lepsza edukacja, więcej studentów, powolna budowa społeczeństwa obywatelskiego, rozwój przedsiębiorczości, samorządy! jasne, że nie wszystko jest super i wiele rzeczy wymaga poprawy. ale szanujmy to co się udało osiągnąć. czy zamiast tajemniczych komisji nie lepiej usprawnić prokuraturę, wzmacniać NGOsy i w ten sposób rozwiązywać korupcję i inne patologie? Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: oj Kataryno 08.02.05, 20:30 Uwaga formalna. Wydaje mi sie, że PiS mówi o IV Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm dzięki:) 08.02.05, 20:35 tyle tych Rzeczpospolitych, że już mi się numerki mieszają na szczęście tylko tutaj :P Odpowiedz Link Zgłoś
indris O osiągnięciach III RP 08.02.05, 19:56 Osiągnięć faktycznie nikt nie atakuje. Ale sporne jest to, CO można nazwać osiągnięciami. Wątpię, czy jest coś, na co wszyscy by się zgodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma KILKADZIESIĄT SIĘ ZNAJDZIE 08.02.05, 20:02 Ale dla mnie 6 jest najwazniejszych. 1. Zerwanie zelaznej kurtyny i wstapienie w struktury euroatlantyckie. 2. Pjawienie sie pluralizmu politycznego. 3. Niezawisłe sądy. 4. Wolne media. 5. Wolnosc słowa. 6. Coraz wieksza swoboda gospodarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma KSIEŃKO ALEZ TRZEBA BRONIĆ III RP 08.02.05, 19:57 Bo zaden naród nie jest tak doskonały w autodestrukcji jak Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:58 kataryna.kataryna napisała: > > Czy można stanowić przeciwwagę dla obu szal jednocześnie? > : ))))) Widać można.... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma A JEZELI WAGA MA TRZY SZALE????? 08.02.05, 20:04 i jest w kształcie gwiazdy???? Ale powazniej spostrzezenie katariny jest dziecinny, taki jakiego uzywaja dorastajace dzieciaki w piatej klasie podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalistka Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 19:54 A ja jestem za, wreszcie jakiś ruch w centrum. PO sie tak przesuneło w prawo a SDPL w lewo że dla mnie pozostała tylko dziura. Brawo UW Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma PO PRZESUNEŁO SIE W STRONE POPULIZMU 08.02.05, 20:19 Od czasu kiedy Rokita wybrał smierć. Teraz juz tylko licytje sie PiS-em i LPR- em. Głosy rozsadku i centro-liberalne zostału uciszone czego przykładem prof. Gilowska. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxim Frasymiuk-Solidarnosciowiec zaklada bolszewicka 08.02.05, 19:59 partie. To po co obalal komune? Aby spowrotem ja zakladac. A moze obalal aby do koryta sie dorwac? Odpowiedz Link Zgłoś
bgd Gdzie list intelektualistów? 08.02.05, 20:12 Czy wiecie, gdzie można znaleźć ten list intelektualistów krakowskich? Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Re: Gdzie list intelektualistów? 08.02.05, 20:18 Chyba w Genesis, 12,1-5 Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm deklaracja krakowska 08.02.05, 20:35 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62665,2526571.html Wyrażamy głębokie zaniepokojenie sytuacją w Państwie. Przedłuża się agonia Sejmu, w którym układ sił politycznych nie odpowiada od dawna układowi sił w społeczeństwie, który dla rozwiązania żadnej istotnej sprawy nie jest w stanie wyłonić większości, który pogrążony jest w żenujących wewnętrznych sporach i awanturach. Scena polityczna niebezpiecznie się spolaryzowała. Formalnie mająca w Sejmie większość SLD jest rozbita i uwikłana w kompromitujące afery. Nie ma zatem moralnego mandatu dla odgrywania roli obrońcy demokratycznego ładu III RP. Z drugiej strony nastąpiła niebezpieczna dla demokracji radykalizacja prawicy. Standard politycznych celów i metod ich realizacji zaczyna coraz wyraźniej wyznaczać LPR, a do licytacji z nią przystąpiły nie tylko PiS, ale niestety także PO, która tym samym przestała być partią politycznego środka, liberalizmu, tolerancji i politycznego umiaru, ale dokonała głębokiego zwrotu na prawo, licytując się w radykalizmie z pozostałymi partiami prawicy. Liderzy prawicy, negując osiągnięcia III RP, nie kryją jednocześnie swej pogardy dla reguł demokracji i zasad państwa prawa. Wszystko to budzić musi obywatelski niepokój, a zarazem zasadniczy sprzeciw. Badania opinii publicznej wskazują, że większość Polaków nie czuje się dziś reprezentowana przez żadną partię polityczną. Zwolennicy umiaru, liberalizmu, tolerancji i państwa prawa nie mają dziś swej reprezentacji politycznej. Chcemy naprawy Państwa Polskiego, chcemy eliminacji patologii z życia politycznego, społecznego i gospodarczego, ale chcemy, aby czynione to było z poszanowaniem reguł demokratycznego państwa prawa. Chcemy zmniejszenia bezrobocia, poprawy warunków życia i opieki zdrowotnej, eliminacji korupcji. Zdecydowanie sprzeciwiamy się natomiast deprecjonowaniu dotychczasowego dorobku III RP. Mamy dość wszelkiego radykalizmu, świadomi, do czego zwykle on prowadzi. Uważamy, że w nadchodzących wyborach niezbędne jest silne centrum. Apelujemy do partii politycznych o zaniechanie brutalnej konfrontacji, o większą kulturę życia politycznego, o większą troskę o dobro kraju. Jesteśmy gotowi udzielić swego poparcia jedynie tym siłom politycznym, które jednoznacznie odetną się od zakusów na demokrację, zaniechają pomysłów "szarpania za cugle demokracji", uznają trójpodział władz za fundament demokratycznego ładu, opowiedzą się jednoznacznie za gospodarką wolnorynkową, państwem prawa i trwałym miejscem Polski w UE, zdeklarują działania na rzecz pełnego respektowania praw mniejszości narodowych i poprawy stosunków z wszystkimi sąsiadami. Aby dokonać naszego wyboru i przekonywać do niego innych, domagamy się od sił politycznych jasnego określenia w swoich programach stosunku do tych wymienionych wyżej kardynalnych wartości i postulatów. Podpisano Krzysztof Bachmiński, adwokat, b. prezydent Krakowa; prof. Jacek Baluch, prof. Roman Banaszewski, prof. Andrzej Borowski, prof. Czesław Brzoza, prof. Tadeusz Bujnicki, prof. Stanisław Burkot, Ludwik Czopek, wydawca, prof. Jacek Dubiel, prof. Aleksander Fiut, prof. Andrzej Fuliński, prof. Stanisław Grodziski, Józefa Hennelowa, z-ca red. nacz. "Tygodnika Powszechnego", prof. Zbigniew Hołda, prof. Jerzy Jarzębski, Stefan Jurczak, b. wicemarszałek Senatu, Ludwik Jerzy Kern, literat, prof. Zygmunt Kolenda, członek PAU, Krzysztof Kozłowski, z- ca red. nacz. "Tygodnika Powszechnego", Stanisław Kracik, burmistrz Niepołomic, prof. Hieronim Kubiak, prof. Wojciech Ligęza, prof. Bronisław Łagowski, prof. Jan Michalik, Bruno Miecugow, publicysta, prof. Grzegorz Nieć, Janusz Paluch, dyr. Śródmiejskiego Ośrodka Kultury, Jan Pieszczachowicz, red. nacz. "Krakowa", prof. Jerzy Pomianowski, red. nacz. "Nowej Polszy", dr Zofia Radzikowska, prof. Andrzej Romanowski, Joachim F. Russek, Fundacja Judaica, prof. Paweł Sarnecki, prof. Andrzej Sowa, prof. Stanisław Stabro, pisarz, prof. Aleksander Szulc, Wisława Szymborska, poetka, laureatka Nagrody Nobla, Janusz Trzebiatowski, artysta malarz, Stanisław Węglarz (Lublin), prof. Jan Widacki, prof. Jan Woleński, Henryk Woźniakowski, "Znak", prof. Marta Wyka, prof. Jerzy Wyrozumski, sekretarz PAU, Jerzy Zimowski (Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: deklaracja krakowska 08.02.05, 21:37 juz kiedys napisalem pare mocnych slow o tych tzw. "krakowskich intelektualistach!. raz jeszcze przypomne: kubiak hieronim, w 80-latach (rezimu jaruzela) "czlonek" (kazdy zrozumie jak chce) kc pzpr, lagowski bronislaw ) kiedys przeze mnie ceniony za madre uwagi): tez czlonek pzrpr-u, w swoich publikacjach z ostatnich lat wslawil sie m.in apoteoza p. jakubowskiej (jaki kon jest kazy widzi); szymborska wislawa, autorka peanow na czesc stalina, w czasach, kiedy cale rzesze Polakow "gnily" w ubeckich kazamatach; i.t.d, i.t.p; kiedys norwid wspominal o fortepianie chopina, ktory sie znalazl na bruku (z pomoca sily sprawczej rosyjskiej). teraz wszelkie idee solidarnosci, walka o wolnosc, smierc gornikow z wujka, znalazly sie podobniez na bruku. wyrzucil je tam niejaki frasyniuk wladyslaw, beneficjent prywatyzacji pks-u wroclawskiego (pewnie z osobistym przyzwoleniem michnika adama, jaruzelskiego wojciecha i kiszczaka czeslawa: tego przede wszytskim, wszak to "czlonek, przepraszam czlowiek honoru) Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: deklaracja krakowska - encyklopedia nonsensu! 08.02.05, 21:58 Pozwolę sobie ustosunkować się do istotnych tez "deklaracji krakowskiej". 1. Układ sił politycznych (jakich: parlamentarnych, pozaparlamentarnych?) nigdy nie odpowiada układowi sił w społeczeństwie. A zatem konstatacja jest nielogiczna. Dziwi, że autorytety o tym nie wiedzą! 2. Polaryzacja sceny politycznej zawsze jest elementem pozytywnym. Obecnie problemem jest brak pomysłu w SLD na rządzenie państwem. Ale jest to wina prezydenta, który tak "zaszczuł" biednego Millera i całe SLD (przez wtrącanie się do rządzenia), że formację tą kompletnie zniszczył (nie wiem tylko dlaczego: sabotaż, głupota, pseudocwaniactwo?). 3. Dlaczego "radykalizacja prawicy" ma być niebezpieczna? Przecież równie dobrze może być twórcza. Wypowiadanie takich uproszczonych uogólnień, to czysty "totalitaryzm myślowy"! 4. Zupełnie błędna jest analiza celów i metod, istniejących głównych partii, i tak: - LPR jest partią narodowo-katolicką (czysto prawicową), - PiS jest klasyczną partią chadecką (centrową!), - PO jest klasyczną partią liberalno-demokratyczną (też centrową!) Partie te wypełniają okło 70% sceny politycznej (również tzw. centrum). Co zatem chcą zbudować polityczni amatorzy i tzw. "potłuczeni" członkowie lub byli członkowie upadłych partii i kanap dyskusyjnych (nawet a może tym bardziej, jeżeli są to ludzie z tytułami naukowo-zawodowymi). 5. III RP nie ma niestety żadnych osiągnięć (pauperyzacja społeczeństwa, przemoc w rodzinie, przemoc na ulicach, bezrobocie, lawinowy rozwój biurokratycznej "obywatelskiej" administracji, brak globalnych graczy goispodarczych na globalnym rynku, kompromitacja polityki zagranicznej prezydenta (uległość i brak honoru w stosunkach z Rosją)), to tylko niektóre "osiągnięcia", które można by mnożyć. Wejście do NATO i UE, to nie jest nasza zasługa, a jedynie sprzyjający nam bieg wydarzeń międzynarodowych. Tak naprawdę, to zmarnowaliśmy te 15 lat (pomimo, że uprawiamy znakomitą propagandę sukcesu!). 6. W Polsce trudno zauważyć w polityce "reguły demokracji" i "zasady państwa prawa" (są co najwyżej "zasady państwa prawników" - czytaj prawa dla bogatych). 7. Ludziom zupełnie nie chodzi o: umiar, liberalizm (mają już go po dziurki w nosie!), tolerancję (boją się wyjść na ulicę!). Potrzebują bezpieczeństwa socjalnego dla siebie i odpowiedzialnych socjalnie struktur państwa!!! Ani Frasyniuk, ani Steinhoff, ani Hausner, nie mają o tym zielonego pojęcia. A zatem próbują budować kolejną niepotrzebną partię. jedyna osoba, która by to mogła zrobić, to PAN RYSZARD BUGAJ. Został on niestety skutecznie zniechęcony do aktywności politycznej i chyba brak mu już energii i charyzmy. 8. Sygnatariusze listu chcą takich rzeczy, których brak jest w obecnym społeczeństwie, z powodu karygodnych zaniedbań III RP. Jak zatem można "zdecydowanie sprzeciwiać się kwestionowaniu dotychczasowego dorobku III RP"? - kompletny brak elementarnej logiki. Sygnatariusze listu najwyraźniej nie wiedzą co piszą! 9. Bardzo chciałbym wiedzieć, co szanowni sygnatariusze rozumieją pod pojęciem "gospodarki wolnorynkowej". Naiwność i brak wiedzy w tym obszarze, to przyczyna naszych obecnych kłopotów (pleniące się wszędzie postawy cwaniackie (przeżyć za wszelką cenę kosztem drugiego i z pomocą polityki!). 10. "Domaganie się od sił politycznych jasnego określenia...", to przejaw arogancji, megalomanii i zupełnego braku pokory, co zupełnie zdumiewa u "politycznych amatorów" oraz ludzi w większości o niekwestionowanym autorytecie moralnym i zawodowym! Jest to klasyczny przykład tego, do czego może prowadzić amatorskie uprawianie polityki (prowadzi niestety do publicznej degradacji autorytetów!). Odpowiedz Link Zgłoś
48matrix Re: deklaracja krakowska - encyklopedia nonsensu! 08.02.05, 22:18 Znakomita riposta! W zupełności podzielam Twoje poglądy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek691 Amatorskie to są Pańskie wywody. 08.02.05, 22:48 1. Układ sił politycznych (jakich: parlamentarnych, pozaparlamentarnych?) nigdy nie odpowiada układowi sił w społeczeństwie. A zatem konstatacja jest nielogiczna. Dziwi, że autorytety o tym nie wiedzą! Czyli tym mniej układ sił politycznych nie odpowiada poglądom grup społecznych tym lepiej? Skąd Pan powziął tak absurdalną tezę? Proszę dowieść, bo ludzie podpisani pod listem są autorytetami, a jm 19 jakoś mi nieznany. 2. Polaryzacja sceny politycznej zawsze jest elementem pozytywnym. Obecnie problemem jest brak pomysłu w SLD na rządzenie państwem. Ale jest to wina prezydenta, który tak "zaszczuł" biednego Millera i całe SLD (przez wtrącanie się do rządzenia), że formację tą kompletnie zniszczył (nie wiem tylko dlaczego: sabotaż, głupota, pseudocwaniactwo?). Tak żeby zobrazować pańskie brednie. Np. układ komuniści kontra faszyści jest idealną sytuacją? (skoro "zawsze jest elementem pozytywnym") 3. Dlaczego "radykalizacja prawicy" ma być niebezpieczna? Przecież równie dobrze może być twórcza. Wypowiadanie takich uproszczonych uogólnień, to czysty "totalitaryzm myślowy"! Może, ale nie jest. Zaś list zawiera opis niebezpiecznych działań. Może Pan mieć inną ich ocenę, ale stwierdzenie, że posłużono się uogólnieniem jest nieprawomocne w odniesieniu do listu. 4. Zupełnie błędna jest analiza celów i metod, istniejących głównych partii, i tak: - LPR jest partią narodowo-katolicką (czysto prawicową), - PiS jest klasyczną partią chadecką (centrową!), - PO jest klasyczną partią liberalno-demokratyczną (też centrową!) Partie te wypełniają okło 70% sceny politycznej (również tzw. centrum). Co zatem chcą zbudować polityczni amatorzy i tzw. "potłuczeni" członkowie lub byli członkowie upadłych partii i kanap dyskusyjnych (nawet a może tym bardziej, jeżeli są to ludzie z tytułami naukowo-zawodowymi). Jeśli PiS podważający trójpodział włądzy (wspomina sie o tym w liście) jest partią chadecką, to chyba myśli pan o "chadecji antarktycznej". Ta europejski kieruje się innymi wartościami. (to również dowód radykalizacji prawicy) 5. III RP nie ma niestety żadnych osiągnięć (pauperyzacja społeczeństwa, przemoc w rodzinie, przemoc na ulicach, bezrobocie, lawinowy rozwój biurokratycznej "obywatelskiej" administracji, brak globalnych graczy goispodarczych na globalnym rynku, kompromitacja polityki zagranicznej prezydenta (uległość i brak honoru w stosunkach z Rosją)), to tylko niektóre "osiągnięcia", które można by mnożyć. Wejście do NATO i UE, to nie jest nasza zasługa, a jedynie sprzyjający nam bieg wydarzeń międzynarodowych. Tak naprawdę, to zmarnowaliśmy te 15 lat (pomimo, że uprawiamy znakomitą propagandę sukcesu!). Pan oczywiście jako hiperautoryten nie musi się tłumaczyć z ocen. Ale przynajmniej jedną bzdurę Panu wytknę. Po działaniach Kwaśniewskiego na Ukrainie (to on wynegocjował kompromis) pisanie o uległości wobec Rosji stanowi objaw ślepoty... skąd wynikającej? 6. W Polsce trudno zauważyć w polityce "reguły demokracji" i "zasady państwa prawa" (są co najwyżej "zasady państwa prawników" - czytaj prawa dla bogatych). Oczywiście wg Pana żyjemy w kraju bez wyborów i bez prawa. 7. Ludziom zupełnie nie chodzi o: umiar, liberalizm (mają już go po dziurki w nosie!), tolerancję (boją się wyjść na ulicę!). Potrzebują bezpieczeństwa socjalnego dla siebie i odpowiedzialnych socjalnie struktur państwa!!! Ani Frasyniuk, ani Steinhoff, ani Hausner, nie mają o tym zielonego pojęcia. A zatem próbują budować kolejną niepotrzebną partię. jedyna osoba, która by to mogła zrobić, to PAN RYSZARD BUGAJ. Został on niestety skutecznie zniechęcony do aktywności politycznej i chyba brak mu już energii i charyzmy. To interesujące. Wszyscy czekają na Ryszarda Bugaja, a jemu się po prostu nie chce schylić po 30% wynik w wyborach. Poparcie społeczne faktycznie zniechęca do polityki. 8. Sygnatariusze listu chcą takich rzeczy, których brak jest w obecnym społeczeństwie, z powodu karygodnych zaniedbań III RP. Jak zatem można "zdecydowanie sprzeciwiać się kwestionowaniu dotychczasowego dorobku III RP"? - kompletny brak elementarnej logiki. Sygnatariusze listu najwyraźniej nie wiedzą co piszą! Braki nie świadczą o tym, że nie ma ważnych osiągnięć. Świat nie daję się opisywać jedynie w kategoriach binarnych. Choć takie spojrzenie pozwala być pewnym swojej racji. 9. Bardzo chciałbym wiedzieć, co szanowni sygnatariusze rozumieją pod pojęciem "gospodarki wolnorynkowej". Naiwność i brak wiedzy w tym obszarze, to przyczyna naszych obecnych kłopotów (pleniące się wszędzie postawy cwaniackie (przeżyć za wszelką cenę kosztem drugiego i z pomocą polityki!). Wolny rynek to między innymi gospodarka odcięta od wpływów polityki. 10. "Domaganie się od sił politycznych jasnego określenia...", to przejaw arogancji, megalomanii i zupełnego braku pokory, co zupełnie zdumiewa u "politycznych amatorów" oraz ludzi w większości o niekwestionowanym autorytecie moralnym i zawodowym! Jest to klasyczny przykład tego, do czego może prowadzić amatorskie uprawianie polityki (prowadzi niestety do publicznej degradacji autorytetów!). Każdy udzielający poparcia ma prawo domagać się określenia wobec ważnych dla niego wartości. Chyba, że Pan posiada jakiś inny system oceny polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Pan wojtek691 - czytaj dokładnie i staraj się 09.02.05, 00:27 myśleć. 1. Układ sił politycznych w parlamencie jest zinstytucjonalizowany i na ogół statyczny. Bardziej dynamiczny (zmieniający się w czasie) jest układ sił politycznych pozaparlamentarnych, który jak Pan wie (patrz badania ankietowe) ma marginalne znaczenie. Po to są wybory, żeby ten układ ewentualnie zmienić na inny (lepszy lub gorszy!). Jeżeli taka zmiana następuje, to jest to znowu "chwilowe" dopasowanie się tego układu do aktualnych preferencji społecznych (i tak w kółko). Czepianie się tej prawidłowości i czynienie partiom na tej podstawie zarzutu, to nieporozumienie. To bezproduktywna walka z samą "naturą" polityki. Polaryzacja sceny politycznej, to nic innego jak WYRAZISTE SFORMUŁOWANIE PROGRAMÓW. Tylko wtedy Obywatel ma możliwość wyboru. Brak polaryzacji był właśnie w komunizmie i faszyzmie a także w PRL (pozorna polaryzacja)! Polaryzacja stanowisk zawsze odbywa się w konkretnym środowisku prawno- konstytucyjnym. To o czym Pan mówi, w Polsce (a także w większości państw świata) nie jest możliwe. Żeby nie było polaryzacji, to najlepiej w imię jakiejś świetlanej idei "wziąć wszystkich za pysk". Nie sądzę by był Pan zwolennikiem takich metod. Brak polaryzacji, to totalitaryzm. 3. Nie jest to żaden opis działań a zbiór komunałów, atakujących konkretne partie, bez dania im możliwości obrony (to jest intelektualny totalitaryzm!). 4. wystarczy przeczytać program PIS. Trzeba z PiS dyskutować a nie obrzucać partii epitetami. Kaczyńscy i Dorn, to jedni z nielicznych myślących i charyzmatycznych polityków polskiej sceny politycznej. 5. Boję się, żeby ten nasz "sukces" na Ukrainie nie "wyszedł nam bokiem". Przypomnę Panu tylko kłopoty z cmentarzem Orląt we Lwowie a także wynurzenia Kuczmy w Charkowie, że "Chełm i Przemyśl, to rdzenne ziemie ukraińskie". Zalecałbym daleko idący umiar i ostrożność a także więcej pamięci historycznej (polecam lekturę w Dzienniku Polskim świetnych artykułów Pana Besali i Pani Kulińskiej). 6. Odsyłam Pana do bogatej publicystyki na ten temat. Widocznie ma Pan małe doświadczenie z polskim wymiarem sprawiedliwości. 7. Zgadzam się z Panem. Może też wchodzić w grę zwyczajny brak pieniędzy na profesjonalny marketing polityczny. Nie wystarczy być mądrym, trzeba jeszcze móc tą mądrość sprzedać. 8. Od tej klasy autorytetów moralnych i zawodowych mogę chyba wymagać elementarnej zgodności logicznej w prezentowanym wywodzie, zwłaszcza, że jest to "list otwarty". 9. To jest prawda. Tylko, że w dobie powszechnej globalizacji niezbędne jest prezycyjne określenie mechanizmów ingerencji państwa. W przeciwnym razie tzw. gracze globalni (ponadnarodowe grupy finansowo-gospodarcze) "rozniosą nas na strzępy". My pojęcie "gospodarka wolnorynkowa" traktujemy jako poprawne politycznie słowo-wytrych, zupełnie zaniedbując aspekt socjalny gospodarki rynkowej (miejsca pracy). Słynne już błędne hasło prof. Hausnera: "edukacja - rozwój - praca", podczas, gdy powinno być "edukacja - praca - rozwój"! 10. Krytykowane partie, to polityczne byty o dużym poparciu społecznym oraz poważnych programach. Wzywanie ich do czegokolwiek, to jednak przejaw arogancji i megalomanii. Zamiast takich "wezwań", lepiej robić swoje, a wybory pokażą kto jest lepszy. Takie wezwania, to przejaw zarówno słabości jak też braku etyki w polityce. Dezawuowanie kogoś, gdy samemu albo jest się zbankrutowanym politykiem albo niczego się jeszcze nie dokonało, jest złą praktyką w życiu publicznym. Dziękuję Panu za cenne dla mnie uwagi. Pozdrawiam - jm19. Odpowiedz Link Zgłoś
andrew_eldtrich1 Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 20:18 Ja im życzę jak najlepiej. Oby tylko sensowny program mieli i trochę (co najmnie) bardziej postawili na socjotechnikę, bo UW to nie wychodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
akors1 Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 20:31 a niech się tam pączkują różowi:P) Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Gosciowi wali na mozg 08.02.05, 20:42 Na jaki czlonek mu to potrzebne . Centra w kraju i tak niema . niech zreformuja unie a nie dziela na kawalki . Odpowiedz Link Zgłoś
brudaszgieldy Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 21:00 nastepny psychiczny:-( Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 UW weszła do SLD 08.02.05, 21:01 Skoro są z Hausnerem w jednej partii, a Hausner jest czołową postacią w rządzie Belki namaszczonym przez SLD, wniosek jest prosty, że UW w końcu de facto znalazła się w koalicji z SLD. Kolejny krok to połączenie Trybuny z Gazetą Wyborczą i Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 21:05 Frasyniuk zawsze mnie zaskakiwal.Musi miec dobre powiazania z....roznymi ludzmi. Ma podobna kariere do Lecha Walesy, od robotnika (kierowca) do polityka. Lechowi powiodlo sie gorzej bo wygrzebali mu papiery na Bolka i smrod zostal, choc Elektryk tym sie przejmuje.Teczka Frasyniuka nigdy nie ujrzala swiatla dziennego, przynajmniej ta prawdziwa. Kazdy kto byl we Wroclawiu w czasie stanu wojennego wie ze Wladek mial wyjatkowe szczescie w unikaniu lapanek.Nigdy nie wpadl choc wyglaszal przemowienia w jadacych tramwajach ( nigdy w takim tramwaju nie bylo przypadkowego milicjanta, ormowca, zomowca czy esbeka???), nikt nie pytal Wladka co sie stalo z milionami wyprowadzonymi z kasy Solidarnosci,nikt nie pytal w jaki sposob bedac w ukryciu Frasyniuk dorobil sie fortuny,...Nikt nigdy nie pytal jak Wladek dostal stolek w Solidarnosci. Widac,ze to ciagle ta sama talia kart tylko od czasu tasowana by wygladala na nowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
artur14nr Re: Frasyniuk zakłada nową partię 08.02.05, 21:08 no i znowu żydki sie kręcą i wkręcaja do parlamentu wont mi z mego kraju Odpowiedz Link Zgłoś