davidmorst Jak się ma ANTYPOLONIZM wsród Żydów ? 01.03.05, 11:30 To byłby równie ciekawy temat. Mam wrazenie, że antypolonizm wsród Żydów osłabł nieco. Pytanie dlaczego i na jak długo? Żydzi zaczynają być w odwrocie w USA i na świecie. Nie da się mamić społeczeństw bez końca, nawet jak posiada się przeważające wpływy w mediach czy rządach. Zmuszeni są do skrócenia frontu. Nie da się zwalczać wszystkich dookoła. Ot i cała tajemnica mieknięcia antypolonizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
efg Tracą ew. sojuszników w walce z palestyńczykami. 01.03.05, 20:51 Za bardzo "przegieli juz pałę". Odpowiedz Link Zgłoś
xk A nie lepiej pisać o polskim bezrobociu? 01.03.05, 11:32 Jakkolwiek walka z antysemityzmem jest bardzo szlachetna i w ogóle, to sugerowanie jakoby był on jakąś specyficzną polską przywarą jest głupie, bo podejrzewam, że redaktorzy nigdy nie mieli okazji zetknąć się z agresywnym antysemityzmem rosyjskim, ukraińskim czy rosyjskim Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst [...] 01.03.05, 11:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hawlad Re: Polski antysemityzm ma się dobrze 01.03.05, 11:44 Antysemityzm oznacza niechęć lub wręcz wrogość do semitów. Zajrzałem do słownika antropologicznego wyd. Wiedza Powszechna 1976r. i tam znalazłem informacje,że ludów semickich jest i było mnóstwo a Żydzi są tylko jednymi z nich. Nie sądzę , że Polaków cechuje jakaś rasistowska niechęć do ludów semickich,możemy mówić więc , że pewien procent Polaków jest nastawiona antyjudaistycznie i z tego powodu ubolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: A co jest złego w tym, że nie lubię Żyda? 01.03.05, 11:56 Pieców gazowych dla Żydów nie zbudowali polscy antysemici, chociaż niektóre żydowskie media usiłują głosić taki oczywisty fałsz. Piece zbudowali przedstawiciwle narodu, w którym nie było antysemitów, a Żydzi kochali ten naród i byli dobrze tam zasymilowani. Poprawność polityczna GW, zabrania wymieniania nazwy tego narodu w kontekście pieców gazowych. Więc może ten urojony antysemityzm Polaków nie jest taki zły. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyska2 Czy dla Ciebie antysemityzm 01.03.05, 12:36 zaczyna sie od wrzucania Zydow do pieca? A co ze stodolami, ktore sie nastepnie podpala? To jeszcze nie antysemityzm??? A szubienice z Gwiazda Dawida na polskich murach to wyraz solidarnosci z 3 milionami obywateli polskich przed wojna??? Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Oskarz Oriane Fallacci 01.03.05, 12:47 Wymowa jej tekstu jest chwilami podobna do Mein Kampf. Ona jest odpowiedzialna za Irak? Polacy nie byli solidarni z Zyadami, bo zydzi sie polskimi obywatelami w naszym karju nie chcieli asymilowac. Chlubnym i jednym z niewielu byla rodzina Slonimskich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyska2 Re: Oskarz Oriane Fallacci 01.03.05, 15:43 Malo wiesz! A co z Tuwimem, Brzechwa, Lesmianem, Wazykiem, Bardinim, Weissem i tysiacami innych, o ktorych nawet nie slyszales (to tylko kwestia wiedzy, douczyc moze sie kazdy sam ;-) A co do sedna Twojego zarzutu to dlaczego Zydzi mieli sie asymilowac??? Czy robili komus krzywde tym, ze mowili w jidysz, ze modlili sie w boznicy??? To taki wielki grzech? Skoro tak to Polacy tez nie chca sie np. w Wielkiej Brytanii czy Jackowie asymilowac? Upieraja sie przy "Zlotopolskich" zamiast ogladac " Dallas", nie chca sie przechrzcic na anglikanizm i nierozumnie trwaja przy katolicyzmie, w domu mowia do dzieci po polsku i robia - o zgrozo! - zakupy w polskich delikatesach! No tak, Polacy sie nie asymiluja z Anglikami! Jak Anglicy moga w takim razie sie solidaryzowac z Polakami????! Na pohybel im! Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Czy dla Ciebie... prawda coś znaczy ? 01.03.05, 13:02 A co ze stodolami? -stodoły były podpalone pod wycelowanym niemieckim karabinem. A szubienice z Gwiazda Dawida na polskich murach? - to malują sami Żydzi, ponieważ brak im dowodów na antysemityzm, bez którego żyć nie potrafią. - - - Podobnie we Francji, gdzie złapany podpalacz Synagogi okazał się byś pochodzenia żydowskiego, a sprawcą niszczenia żydowskich nagrobków w małym francuskim miasteczku, okazał się być synm iejscowego Rabina. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyska2 Re: Czy dla Ciebie... prawda coś znaczy ? 01.03.05, 14:39 To bzdura! Podpalaczy Niemcy nie musieli miec na "muszce", wystarczylo dac im przyzwolenie, z ktorego gorliwie skorzystali, kierowani daleka od chrescijanskich wartosci nienawiscia, prymitywna ksenofobia, zawiscia oraz przede wszystkim zadza zysku! A co do Francji, no coz wyjatek tylko potwierdza regule. A zlapales takiego polskiego Zyda w Lodzi na goracym uczynku???? Dajcie mi winnego, a ja juz znajde na niego haka? Piekna zasada! Po co Zydzi mieliby mazac autoobrazliwe graffitti, oni maja swoje panstwo, moga tam wyjechac, jesli zechca. A moze oni po prostu czuja sie polskimi Zydami? A moze chca tu zyc, bo nie jest im Polska obojetna? Nie przyszlo Ci to do glowy? No pewnie, zaden Zyd jeszcze nie dogodzil antysemicie. Odpowiedz Link Zgłoś
headeater Re: Czy dla Ciebie antysemityzm 01.03.05, 13:09 Szanowna Pani, a czymże jest antysemityzm? Czy jeżeli fakty historyczne jasno mówią o kolaboracji nazistowsko-żydowskiej, to już jest to antysemityzm? Czy dla Pani pan Berman był postacią historyczną, czy też nie? Droga Pani, naród żydowski, jako jedyny na wszelką krytykę (chociażby polityki bliskowschodniej, lub jak kto woli eksterminacji narodu palestyńskiego), ma jedną odpowiedź ANTYSEMITYZM. Niech sobie Pani zada pytanie dlaczego. Trzeba to sobie uczciwie powiedzieć, bo Żydzi NIGDY nie przeproszą za swoje zbrodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Do tego nie chca wydac zbrodniarza Morela 01.03.05, 13:18 Czlowieka, ktory mordowal po II wojnie Niemcow i Polakow. ________________________________________________________________________________ Antysemityzm? Mowienie prawdy o Morelu, Zambrowskim, Bergmanie czy Michniku jest antysemityzmem? Czy tylko przypominaniem naszej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
hanyska2 Re: Czy dla Ciebie antysemityzm 01.03.05, 15:07 Szanowny Panie! Nie wiem, gdzie Pana uczono historii, ale fakty historyczne, na ktore Pan sie powoluje zostaly przez Pana wyssane z palca! Pan mowi Jakub Berman, a ja Feliks Dzierzynski! W kazdym nacji sa ludzi podli i sprawiedliwi, problem polega na tym, zeby nie generalizowac, nalezy pietnowac innych za udowodnione zbrodnie, a nie za przynaleznosc narodowosciowa, religijna czy rasowa? Czy Pan na prawde nie widzi zadnej roznicy w takim podejciu? A wiec to Zydzi maja przepraszac za wygnanie z Hiszpanii, Portugalii, Anglii, Francji, Niemiec, za palenie ich na stosach chrzescijanskiej Europy, za zamkniecie w gettach, za pogromy siegajace czasow pierwszej wyprawy krzyzowej, za numerus clausus i Ustawy Norymberskie i wreszcie za Holocaust?!!!! Na dodatek powinni przepraszam za swoje panstwo i Bron Boze nie wazyc sie go bronic! Wie Pan, na czym polega wina Zydow - na tym ,ze nie chca juz dluzej byc kozlem ofiarnym, a bez kozla ani rusz! A co do pozostalych zarzutow pod adresem Zydow polecam ogolnie dostepna lekture na temat historii Zydow w Europie tudziez Izraela od przynajmniej 1967. Trzeba tylko chciec sie doksztalcic i porzucic uprzedzenia a priori. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz NIEDUCTWO 01.03.05, 19:12 Jest roznica droga pani. Feliks dzierzynski nie zyje. A zbrodniarz Morel ma sie dobrze, nie dosc, ze mordowal Polakow, to jeszcze zyje za nasze pieniadze. Dostaej emeryture! Wie Pan, na czym polega wina Zydow - na > tym ,ze nie chca juz dluzej byc kozlem ofiarnym, a bez kozla ani rusz! > A co do pozostalych zarzutow pod adresem Zydow polecam ogolnie dostepna lekture FINKELSZTEINA POLECAM!!! Swietny i Zyd droga Pani. > > na temat historii Zydow w Europie tudziez Izraela od przynajmniej 1967. Trzeba > tylko chciec sie doksztalcic i porzucic uprzedzenia a priori. Odrzucic tez miedzynarodowe ustalenia i konwenzje ze wzgledu na narod wybrany. Pani taka ugodowa, bo nieswiadoma czy manipulatorka? OD 1967 PANI CHCE? PROSZE BARDZO, BO NIEUCTWA NIE USPRAWIEDLIWI DOBRY CHARAKTER. 8. Rezolucja Zgromadzenia Ogólnego nr 2253 /sesja nadzwyczajna - V/ z 4 lipca 1967 r.: wezwano Izrael do zaprzestania posunięć zmierzających do zmiany statusu Jerozolimy i powstrzymania się od nich w przyszłości. 9. Rezolucja Zgromadzenia Ogólnego nr 2254 /sesja nadzwyczajna - V/ z 14 lipca 1967 r.: wyrażenie ubolewania z powodu podejmowanych przez Izrael kroków zmierzających do zmiany statusu Jerozolimy. 10. Rezolucja Rady Bezpieczeństwa ar 250 /1968/ z 27 kwietnia 1968 r.: Wezwano Izrael, by powstrzymał ale przed urządzaniem defilady wojskowej w Jerozolimie. 11. Rezolucja Rady Bezpieczeństwa nr 251 /1968/ z 2 maja 1968 r.: wyrażenie głębokiego ubolewania z powodu urządzenia defilady wojskowej w Jerozolimie. 12. Rezolucja Rady Bezpieczeństwa nr 252 /1968/ z 21 maja 1968 r.: wezwano Izrael do anulowania wszystkich posunięć zmierzających do zmiany statusu Jerozolimy. 13. Rezolucja UNESCO nr 190/1.112 z października/listopada 1968 r.: zaleca przestrzeganie postanowień dokumentu dotyczącego ochrony dóbr kultury w wypadku konfliktów zbrojnych. 14. Rezolucja UNESCO nr 15C/3.343 z października/listopada 1968 r.: wzywa Izrael do zachowania dóbr kultury, zwłaszcza w Ślącej Jerozolimie. 15. Rezolucja Rady Bezpieczeństwa nr 267 /1969/ z 3 lipca 1969 r.: ponownie wzywa Izrael do anulowania wszystkich posunięć mających na celu zmianę statusu Jerozolimy. 16. Rezolucja Rady Bezpieczeństwa nr 271 /1969/ z 15 września 1969 r.: odnotowuje niezadowolenie międzynarodowej opinii publicznej z powodu zbezczeszczenia meczetu Al-Aksa, Wzywa Izrael do anulowania wszystkich posunięć mających na celu zmianę statusu Jerozolimy. 17. Rezolucja UNESCO nr 82EX/4.42 z 1969 r.: żąda od okupacyjnych władz izraelskich zachowywania dóbr kultury. 18. Rezolucja UNESCO nr 83EX/4.3.1 z 1970 r.: wyraża poważne zaniepokojenie z powodu naruszania przez Izrael postanowień dotyczących ochrony dóbr kultury w konfliktach zbrojnych. 19. Rezolucja UNESCO nr 83EX/4.3.1.1 z 1970 r.: potępienie podpalenia meczetu Al-Aksa. 20. Rezolucja Rady Bezpieczeństwa nr 298 /1971/ z 25 września 1971 r.: wyraża ubolewanie z powodu nie poszanowania przez Izrael uchwał ONZ dotyczących Jego poczynań, które mają na cela zalane statusu Jerozolimy. 21. Rezolucja UNESCO 88EX/4.3.1 z 1971 r.: wzywa Izrael do ochrony dóbr kulturalnych, zwłaszcza Muzułmańskich l chrześcijańskich miejsc kultu religijnego w Starej Jerozolimie. 22. Rezolucja nr 181 /II/ z 29 listopada 1917 r. w sprawie planupodziału Palestyny, znana jako rezolucja o podziale Palestyny i umiędzynarodowieniu Jerozolimy. Po niej zostały podjęte kolejne rezolucje potwierdzające jej postanowienia w sprawie umiędzynarodowienia Jerozolimy. Do najważniejszych należą: 1. Rezolucja nr 194 /III/ z grudnia 1948 r. 2. Rezolucja nr 303 /IV/ z 9 grudnia 1949 r. 3. Rezolucja nr 356 /IV/ z 10 grudnia 1949 r. 4. Rezolucja nr 468 /V/ z 14 grudnia 1950 r. 23. Rezolucja nr 452 /1979/ z 20 lipca 1979 r.: żąda od okupacyjnych władz izraelskich zaprzestania działalności osadniczej na arabskich ziemiach okupowanych, w tym w Jerozolimie. 24. Rezolucja nr 446 /1979/ z 22 marca 1979 r.: stwierdza, że zakładanie przez Izrael osiedli na okupowanych ziemiach palestyńskich i arabskich stanowi niebezpieczną przeszkodę na drodze do pokoju na Bliskim Wschodzie l nie ma podstaw prawnych. 25. Rezolucja nr 465 /1980/ z l marca 1980 r.: żąda od Izraela zdemontowania istniejących osiedli i zaprzestania planowania i budowy nowych osiedli na okupowanych ziemiach arabskich, w tyra w Jerozolimie. 26. Rezolucja nr 4T6 /1980/ z 30 czerwca 1980 r.: uznaje za nieważne wszystkie dokonane przez Izrael przedsięwzięcia na rzecz zmiany statusu Jerozolimy. 27. Rezolucja nr 478 /1980/ a 20 sierpnia 1980 r.: nie uznaje ustawy zasadniczej /Izraelskiej/ w sprawie Jerozolimy i wzywa państwa do przeniesienia ich placówek dyplomatycznych z tego miasta. ________________________________________________________________________________ Antysemityzm? Mowienie prawdy o Morelu, Zambrowskim, Bergmanie czy Michniku jest antysemityzmem? Czy tylko przypominaniem naszej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
suzy13 Re: Czy dla Ciebie antysemityzm 01.03.05, 20:26 Bedac w Polsce nigdy nie uwazalam sie za antysemite-wrecz przeciwnie. Moim zdaniem wszystkie antysemickie hasla byly bzdurne. Po wyjezdzie do Stanow i wysluchiwaniu wypowiedzie wielu zydow na forum publicznym-wiekszosc Amerykanow uwaza ze to Polacy sa odpowiedzialni za holokaust (nie tak dawno zreszta 95% studentow Universytetu w Kaliforni odpowiedzialo jednoglosnie ze to Polacy sa winni wymordowania zydow podczas drugiej wojny swiatowej). Moj dziadek ryzykowal zycie swoje i swojej rodziny ukrywajac ich w piwnicy-nie potrafie byc tolerancyjna w tej kwestji-jestem antysemita. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyska2 Re: Czy dla Ciebie antysemityzm 01.03.05, 23:45 Po wyjezdzie do Stanow i > wysluchiwaniu wypowiedzie wielu zydow na forum publicznym-wiekszosc Amerykanow > uwaza ze to Polacy sa odpowiedzialni za holokaust (nie tak dawno zreszta 95% > studentow Universytetu w Kaliforni odpowiedzialo jednoglosnie ze to Polacy sa > winni wymordowania zydow podczas drugiej wojny swiatowej) Nie wiem, czy mozna wybaczyc tym, ktorzy nie wiedza co pisza! Sama mowisz, ze wiekszosc Amerykanow, a potem huzia na Zyda! Gdzie tu logika? To, ze Amerykanie sa ignorantami, ze 50% Brytyjczykow nie slyszelo o Auschwitz, ze ... bulki nie chca rosnac w piekarni w Wolce Dolnej to oczywiscie wina Zydow! Zapomnialas tylko o przerabianiu ofiar tsunami na mace! Oj, chyba ta Ameryka nie wyszla Twojej mozgownicy na dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
vitriolic Piszesz pracę o polskim antysemityźmie? NIGDZIE 01.03.05, 12:19 nie znajdziesz tyle materiału, co na forach wszystkich portali. Tu nie działają żadne hamulce moralne, czy społeczne, tu słowa Papieża o tym ,że antysemityzm jest grzechem można olać, tu nie mam nazwiska ani twarzy i mogę wywalić co naprawdę moje środowisko wpoiło w moją świadomość. Teraz mam jakieś wykształcenie i poprawnoś polityczna nie pozwala mi mówić "prawdy", więc bredzę coś o tolerancji, ale swoje wiem i tu na forum nareszcie mogę tym parchom dowalić. Kiedyś robiłem to w publicznej toalecie palcem po ścianie, ale teraz mam internet....Jestem wolny....Czyżby? Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Piszesz pracę o polskim antysemityźmie? NIGDZ 01.03.05, 13:45 Antysemityzm nie jest zjawiskiem specyficznie polskim i nie w Polsce się narodził. Będąc zasadniczo pewną postawą wobec Żydów, wyrażał się zawsze w formie zarzutów. Są one wzajemnie sprzeczne. Tak więc zarzuca się Żydom nadmierną izolację i zbytnie wtrącanie się, rażącą odmienność i niedopuszczalne upodobnianie się, skrajny tradycjonalizm i nieposkromioną buntowniczość, ekspansję ekonomiczną i bierną wegetację. Ponadto w Polsce zarzucano Żydom brak patriotyzmu i obojętność wobec walki o niepodległość, a z drugiej strony - nawet sprowokowanie powstania styczniowego. Przypnę jeszcze Sartra ocenę antysemity: „Antysemita to po prostu człowiek, który się boi. Nie Żydów oczywiście – samego siebie, swego sumienia, swojej wolności, samotności, zmiany, społeczeństwa i świata – jednym słowem wszystkiego, tylko nie Żydów. Jest to tchórz, który przed samym sobą nie chce się przyznać do swego tchórzostwa; morderca, który powściąga swe mordercze instynkty nie mogąc jednak nad nimi zapanować i który, pomimo wszystko, odważa się zabijać tylko symbolicznie albo też wśród anonimowego tłumu; malkontent, który nie waży się zbuntować w obawie przed konsekwencjami swego buntu. Przystając do antysemityzmu nie tylko przyjmuje pewien określony pogląd, ale dokonuje zasadniczego wyboru samego siebie. Wybiera niewzruszoność i trwanie kamienia, całkowitą nieodpowiedzialność żołdaka, który słucha swych dowódców – ale on nie ma dowódców. Nic nie chce zdobywać, na nic zasługiwać, chce, aby wszystko było mu dane na podstawie jego urodzenia – a przecież nie jest arystokratą. Wybiera wreszcie Dobro już skończone, uzgodnione, nie podlegające dyskusji, i nie śmie podnieść na nie oczu, aby nie być zmuszonym do rewizji swych sądów, do szukanie sobie innego Dobra. Żyd jest tu tylko pretekstem – w innyc stronach świata posługuje się Murzynem lub Żółtym. Istnienie Żydów pozwala tylko antysemicie zdusić w zarodku swe przerażenie życiem, wytłumaczyć sobie, że jego miejsce od dawna było naznaczone na świecie, że czekało na niego i że, na mocy tradycji, ma prawo je zająć. Jednym słowem, antysemityzm to strach przed problemami bytu ludzkiego. Antysemita jest człowiekiem, który chce być bezwzględnym głazem, szalejącym potokiem, piorunem niszczycielskim – wszystkim, tylko nie człowiekiem.” Odpowiedz Link Zgłoś
48matrix Re: Piszesz pracę o polskim antysemityźmie? NIGDZ 01.03.05, 19:55 vitriolic napisał: > nie znajdziesz tyle materiału, co na forach wszystkich portali. Tu nie działają > > żadne hamulce moralne, czy społeczne, tu słowa Papieża o tym ,że antysemityzm > jest grzechem można olać, tu nie mam nazwiska ani twarzy i mogę wywalić co > naprawdę moje środowisko wpoiło w moją świadomość. Teraz mam jakieś > wykształcenie i poprawnoś polityczna nie pozwala mi mówić "prawdy", więc bredzę > > coś o tolerancji, ale swoje wiem i tu na forum nareszcie mogę tym parchom > dowalić. Kiedyś robiłem to w publicznej toalecie palcem po ścianie, ale teraz > mam internet....Jestem wolny....Czyżby? _______________________ Pięknie i mądrze napisałeś. Lecz to dotyczy bardzo wielu problemów, to co napisałeś jest uniwersalne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Co za tendencyjna sonda! 01.03.05, 12:24 "Nie przepadam za Zydami" Przeciez to manipulacja! Ktos, kto nie przepada za Zydami, NIE MUSI BYC ANTYSEMITA! Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Co Ty tam wiesz? 01.03.05, 12:31 Oczywiscie, ze musi. Masz sie zadeklarowac albo tak, albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz DO GIWI! 01.03.05, 12:50 Uprzejmie prosze o wyciecie wszystkich tekstów nienawistnika Polaków z watku Polski antysemityzma ma się dobrze. Widzę, że giwi wyjątkowo rzetelnie usunela wątki jej zdaniem obrazliwe, ale pragne zauawazyć, ze tekst Ty srulu pochodzi z filmu Machulskiego i nie jest slowem wulgarnym. Martwi mnie to, co zrobila giwi, poniewaz w tym poscie byla rowniez informacja dla innych forumowiczow, ze pig_letus pokazuje strony o polskim semityzmie www.bnaibrith.ca/publications/.html zamieszczane na zydowskim portalu. www.bnaibrith.ca/publications/audit1996/audit1996-06.html Jest to jawna manipulacja. Oczekuje, ze wszystkie niedopuszczalne wyrazenie, chamski Polak, mongolska geba oraz inne obrazliwe pod adresem wyrazy zostana usuniete rownie skrupulatnie przez giwi. Czekam Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus fo bladej bardzo twarzy 01.03.05, 15:33 co to niebozatko nie poszlo spac? zmeczysz sie jeszcze przed tym monitorem, i bedziesz musial isc po nowe okulary albo soczewki - niechybnie jakiejs zydwoskiej firmy. odczep sie od mojego cyattu o polskim antysemityzmie (a nie semityzmie 0 jak nie znasz angielskiego to nie probuj tlumaczyc) ktorys antysemita mi zarzucal, ze nie potrafie przytoczyc konkretow na temat polskich antysemitow/rasistow w Toronto - znalazlem wiec raport to ze raport o polskich skinach jest na stronie organizacji zydowskiej to chyba logiczne - raczej nie bedzie o tym pisala polska katolicka prasa w toronto Zauwaz, ze nie podwazyles zawartosci artykulow, tylko ich miejsce publikacji wiec twoja krytyka biedaku jest dosyc bezpodstawna: www.bnaibrith.ca/publications/audit1996/audit1996-06.html www.bnaibrith.ca/publications/audit1999/audit1999-00.html Jestem Polakiem wiec mam prawo krytykowac wszelkiej masci idiotow, ksenofobow, rasistow i antysemitow poslugujacych sie polskim paszportem. I nie zaslaniaj sie cytatami z Machulskiego, zwlaszcza, ze jakos nie kojarze, zeby byly antysemickie. Chyba, ze sie utozsamiasz z Krammerem a Kwinto byl rzecz jasna ukrytym Zydem?? Idz spac i sie odprez. A moze bys poszedl poszukac pracy? A nuz American Dream ci sie spelni i bedizesz mogl siedziec w Miami pijac drinki zamiast sie meczyc na forum Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Polski antysemityzm ma się dobrze 01.03.05, 14:00 ANTYSEMITYZM RODZI SIĘ W SŁOWACH, ALE NA SŁOWACH SIĘ NIE KOŃCZY. W polskiej historii najnowszej mamy tego liczne dowody. Wspomnę choćby tylko terror antysemicki na polskich uniwersytetach w latach międzywojennych, tudzież liczne krwawe pogromy; masowe mordy na Żydach dokonane przez ich polskich współobywateli w pierwszych miesiącach niemieckiej okupacji - na północno- wschodnich obszarach Polski oraz w Warszawie. No i brutalne, krwawe pogromy w pierwszych miesiącach powojennych (Kielce, Kraków). Odpowiedz Link Zgłoś
marmoo Re: Polski antysemityzm ma się dobrze 01.03.05, 23:25 Łoś napisał(a): "W polskiej historii najnowszej mamy tego liczne dowody. Wspomnę choćby tylko terror antysemicki na polskich uniwersytetach w latach międzywojennych" terror antysemicki? chodzi o Wileńskie getta ławkowe? nie przesadzasz zdziebko? "liczne krwawe pogromy;" jako pogom krawy uważasz każdy napad o charakterze kryminalnym i akcje policyjne, w których ucierpieli TAKŻE Żydzi? "masowe mordy na Żydach dokonane przez ich polskich współobywateli w pierwszych miesiącach niemieckiej okupacji - na północno- wschodnich obszarach Polski oraz w Warszawie." Warszawie? masowe? a psychiatrę odwiedzałeś? Jedwabne? mówisz o tych dwudziestu Polakach, którzy wymordowali 1600 Żydów? A może jesteś fanem Grossa, który twierdzi, że nie było w Jedwabnem Niemców a w trakcie okupacji radzieckiej wszystko było cacy? "No i brutalne, krwawe pogromy w pierwszych miesiącach powojennych (Kielce, Kraków)." Kielce? Pierwsze miesiące powojenne? A może mówisz o mordowaniu AK-owców. Zainteresuj się krwawą Bydgoszczą, najlepiej poszukaj na stronkach niemieckich, będziesz miał więcej powodów, żeby nienawidzić Polski, jak szaleć to po całym szalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
cham_i_prostak [...] 01.03.05, 15:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 [...] 01.03.05, 16:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus ciekawy tok rozumowania 01.03.05, 16:12 jednym slawem Zydzi sa sami sobie winni? To czemu od razu nie nazwiesz sprawy po imieniu i nie podpiszesz sie - ja, Stanislaw Ziaja, antysemita a swoja droga, to twoja teoria rozswietlila moj umysl - zawsze powtarzalem, ze nienawidze skinow i rasistow (jestem wiec antyrasista). Mialem wiec racje - to sami rasisci wykreowali moj antyrasizm. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Ireneusz Krzemiński,tzw.prof. ma się niedobrze 01.03.05, 16:29 Sądząc ze bzdur, które wypisuje, to u niego pod sufitem nie jest najlepiej. Czy jest to może etatowy "autorytet" Gazety Wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw_ziaja Re: ciekawy tok rozumowania 01.03.05, 21:37 Ja się podpisałem imieniem i nazwiskiem aty anonimie mnie oplułeś gratuluję tolerancyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 Re: Polski antysemityzm ma się dobrze 01.03.05, 16:35 Jak to pisze w Starym Testamencie, czytac bedziecie a nie zrozumiecie Widziec bedziecie a nie zobaczycie Sluchac bedziecie a nie uslyszycie a czy nie tak dzieje sie z tymi Polakami z krwi i kosci,ktorzy uwazaja siebie za antysemitow? No jak ze mozno wychwalac Matke Boska i Jezusa Chrystusa,a jednoczesnie nienawidziec lub ganic ICH Narod? czy calkiem straciliscie rozom? Przeciez modlicie sie co dnia do ZYDOW, jak ze mozecie pluc w talerz z ktorego jecie? a moze wy jestescie ci falszywej wiary,ktorzy wogole nie wierza a tylko udaja,azeby byl pretekst do nagonki na zydow? Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: No właśnie, nie możemy być antysemitami, ... 01.03.05, 16:46 Ale mogą nam antysemityzm wmawiać tacy różni goście. Nie daj się na to nabierać. Nie obawiaj się wychodzić na ulicę. Przekonasz się, że antysemityzm Polaków to wyssana z żydowskiego palca plotka. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybex Re: No właśnie, nie możemy być antysemitami, ... 01.03.05, 16:57 A dlaczego? Czy muszę ich kochać, akceptowac i co tam jeszcze ...ć, Są zdolni, jeden drugiego popycha do góry, a do roboty to jakby im trochę mniej się śpieszy. Banki, złoto, diamenty, polityka ,giełda i kazdy mozliwy szwindel, to jest jakby troche nadreprezentacja. A jak problem to aj waj bija naszych. A media to czyje, a kultura. Antysemityzm to efekt zawiści Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus no to przynajmniej nazwales rzecz po imieniu 01.03.05, 17:01 tak, zawisc to dobre slowo w twoim przypadku jak tak zazdroscisz Zydom ich 'szwindli' to lopata na bok, gumiaki z nog i do ksiazek. jakbys w mlodosci wiecej czytala to bys tez mogla pracowac w banku. nie win innycg za swoje lenistwo i tepote umyslowa Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: no to przynajmniej nazwales rzecz po imieniu 01.03.05, 18:19 Jak mozna zazdroscic najbardziej przesladowanemu narodowi swiata? To co piszesz jest bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 To nie antysemityzm tylko spostrzegawczosc. 01.03.05, 16:58 No nie, opinia, ze Zydzi rzadza swiatem ma dowodzic antysemityzmu? Przeciez to nie "antysemityzm" tylko spostrzegawczosc. Tak w ogole to moznaby przeprowadzic wreszcie jakies badania dotyczace tej kwestii i wtedy bedziemy wiedzieli na pewno. Przykladowo, bardzo modne jest obecnie w kregach postepowych liczenie procentowego udzialu roznych grup w roznych instytucjach i gremiach. Za malo kobiet w parlamencie - dyskryminacja, za malo kolorowych na uniwersytetach - dyskryminacja, za malo pederastow w instytucjach takich a takich - dyskryminacja. Moznaby wiec wreszcie policzyc ten procentowy udzial Zydow tu i tam i bedziemy mieli czarno na bialym, rzadza czy nie rzadza. Moze sie bowiem okazac, ze "antysemici" maja jak najbardziej racje. P.S. Michnik zrobil wiecej dla powstania niecheci do Zydow w Polsce, niz wszystkie opluwane przez niego instytucje razem wziete sa w stanie zrobic przez przez 1000 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 jakie pytania takie odpowiedzi 01.03.05, 17:05 Czy Żydzi rządzą Polską? - Tak, są nawet ministrami w polskim rzadzie. Nie oni jedni zreszta - w najwiekszym stopniu rzadza Polska Polacy. Czy Żydzi rządzą światem? - Tak - jak Wolfowitz ma szefowac Bankowi Swiatowemu, zas reprezentujacy Polske Rotfeld spotyka sie z reprezentujacym USA Rumsfeldem, to trudno temu zaprzeczac. Oczywiscie takze wiele innych nacji rzadzi swiatem. Czy Żydzi zabili Jezusa? - Tak, zrodla podaja, ze to byli Zydzi, a nie np. Persowie. Rzymianin umyl od tego rece. itd itd Nie dziwie sie, ze z takich idiotycznych pytan autor wyciaga tak idiotyczne wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
tomleg79 Re: Polski antysemityzm ma się dobrze 01.03.05, 17:15 To że ktoś uważa, że Żydzi mają duży wpływ np. na media nie oznacza automatycznie, że jest antysemitą. Podobne upraszczanie to manipulacja. Wpływ osób pochodzenia żydowskiego na światowe media i finanse jest niezaprzeczalny, ale ja nie wysnuwam z tego powodu żadnych teorii spiskowych i nie czuję się zagrożony. Czy jestem więc, antysemitą? Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus moze nie jestes, ale twoje slowa 01.03.05, 17:22 mozna roznie interpretowac. dlatego wolalbym, zebys sie dookreslil. poza tym, zawsze mi sie wydawalo, ze Polacy to nie tylko katolicy - sa w Polsce Zydzi, Muzulmanie (od conajmniej 14 wieku, ateisci - to wszystko so Polacy. I to jakie przekonania religijne ma szef redakcji jest jego prywatna sprawa. Pamietaj tez o tym, ze wszlekiej masci rasisci i antysemici najczesciej nie maja sie odwagi wprost przyznac: wola sie ukrywac za polslowkami, takimi jak na przyklad 'bo Zydzi maja wplyw na media' Wnioski wyciagaj sam. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 "Sam jestem Żydem i nie uważam, że ..." 01.03.05, 17:34 pig_letus napisał: > wszlekiej masci rasisci i antysemici najczesciej nie maja > sie odwagi wprost przyznac: wola sie ukrywac za polslowkami, takimi jak na > przyklad 'bo Zydzi maja wplyw na media' "Sam jestem Żydem i nie uważam, że jest coś antysemickiego w stwierdzeniu, że Żydzi odgrywają dużą rolę w mediach i przemyśle filmowym. W każdym razie, gdy sprawa Holocaustu stała się ważna dla Żydów - zaczęła o nim mówić telewizja i pisać prasa. Temat podjęli też filmowcy np. Spielberg. To było naturalne zjawisko, nie ma w tym żadnego spisku. Jestem pewnien, że gdyby w tutejszych mediach było wielu uznanych Polaków, to masakra w Katyniu pełniłaby rolę, jaką pełni Holocaust." www.radio.com.pl/jedynka/news.asp?iID=4255 Odpowiedz Link Zgłoś
podpisany Re: "Sam jestem Żydem i nie uważam, że ..." 01.03.05, 18:40 Czytajac wszystkie wypowiedzi, dochodze do wniosku, ze szkoda czasu na polemike z blaznami. Masz racje,ale wg mnie szkoda czasu. Niech sobie pyskuja. Psie glosy ida pod niebiosy. Powtarzam: Halasu zawsze bedzie zbyt wiele, bo tam gdzie debiul, tam i decybele. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek18 Re: Polski antysemityzm ma się dobrze 01.03.05, 17:45 Jasne, ze jest nadreprezentacja Zydow! Ilu ich zachapalo nagrody Nobla? Pchaja sie do nauki, Zydy jedne! Nie mowiac o nadreprezentacji w Episkopacie: www.polonica.net/ListaZydow_zmienione-nazwiska.htm i Watykanie. Dlatego rozumiem 650 z tych 700 postow, ktore mozna strescic tak: 1. W Polsce nie ma antysemityzmu, ale 2. Zydzi dobrze sobie na to zasluzyli, a zreszta 3. antysemityzm jest wszedzie a jak ktos takiej logiki nie akceptuje, to demonstruje antypolonizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mosiek.crappus Ucza, ucza i ciagle nie nauczyli 01.03.05, 17:54 No początek miałeś dobry... ale potem już czysto żydowskie paranoiczne skojarzenia. Żyd każdy wątek musi skończyc czymś antypolskim? Skąd ten dziki atawizm? Pozostałośc po lataniu po pustyni za kozami i wielbłądami? A Polacy w Anglii pewnie mówią po angielsku, jeżeli zostają tam na stałe. A reszta to zwykli sezonowi robotnicy. W gettach od tysiecy lat żyją Żydzi. I nigdy sie języka nie potrafią nauczyć. Nawet po tysiącu lat. Przed wojną w Polsce bełkotali po polsku kalekim językiem, a tylko w żargonie jidysz potrafili cos powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
marmoo Re: Ucza, ucza i ciagle nie nauczyli 01.03.05, 23:28 > Przed wojną w Polsce bełkotali po polsku kalekim językiem, a tylko w żargonie > jidysz potrafili cos powiedziec. ciekawe, bo w Dwudziestoleciu wielu Żydów współtworzyło naszą kulturę i to w całkiem zacnej polszczyźnie, Korczaka znaju? a Schultza? Odpowiedz Link Zgłoś
johndoenj Zydowski anty-Polonizm ma sie bardzo dobrz! 01.03.05, 18:21 Jakos GW nabiera wody w usta jak Zydowskie media atakuja Polakow, katolicyzm i wartosci chzescijanske. "Polish jokes" produkowane przez zydowskie media w USA, anty-Polskie wypowiedzi i brednie o "Polskich obazach koncentracyjnych" to chleb powszdni zydowskich mediow. Kiedys Ann Landrs (zydowka pod zmienionym Amerykanskim nazwiskiem) nazwala Jana Pawla II "Polaczkiem, ktory nie ma pojecia o kobietach" Czy byly jakies protesty??? Tylko ze strony Poloniii I Polish American Congress. Jak sie gra "wieczno ofiare" to zawsze zdoby sie polityczne punkty i poparcie! John Doe, Clifton, NJ, USA Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus Re: Zydowski anty-Polonizm ma sie bardzo dobrz! 01.03.05, 18:35 Nie mieszaj papieza do swojego brudnego antysemityzmu. Facet antysemita nie jest - sam go wielokrotnie potepial. Nie piszemy tu o krytyce kosciola katolickiego. Swoja droga, skad papiez, ktory z kobietami sie nie zadaje ma miec o nich pojecie? A jak bylo 'Polaczek' po angielsku?? Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: Zydowski anty-Polonizm ma sie bardzo dobrz! 01.03.05, 18:49 Przeczytaj i zrozum, zanim odpowiesz. Poducz sie na temat resizmu tez; www.nowe-panstwo.pl/archiwum/nr27/glowna/241_felieton_dorn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
johndoenj Zydowski anty-Polonizm ma sie bardzo dobrze w GW 01.03.05, 18:31 Jakos GW nabiera wody w usta jak Zydowskie media atakuja Polakow, katolicyzm i wartosci chzescijanske. "Polish jokes" produkowane przez zydowskie media w USA, anty-Polskie wypowiedzi i brednie o "Polskich obazach koncentracyjnych" to chleb powszdni zydowskich mediow. Kiedys Ann Landrs (zydowka pod zmienionym Amerykanskim nazwiskiem) nazwala Jana Pawla II "Polaczkiem, ktory nie ma pojecia o kobietach" Czy byly jakies protesty??? Tylko ze strony Poloniii I Polish American Congress. Jak sie gra "wieczno ofiare" to zawsze zdoby sie polityczne punkty i poparcie! John Doe, Clifton, NJ, USA Odpowiedz Link Zgłoś
podpisany Re: Zydowski anty-Polonizm ma sie bardzo dobrze w 01.03.05, 18:50 Hello Johndenj - a jakie bylo twoje nazwisko niemieckie w czasie wojny? Siedz spokojnie a americalandzie i nie mac wsrod Polakow. Wystarczajaco pomeciliscie z Irakiem - w Polsce nie ma petrolu - zostaw Polakow - Zydow w spokoju. Skad wiesz ze Landers to Zydowka, ma napisane na czole ????? A moze by "Polsko-niemiecka" polonia przestala sie wtracac w nasze Polsie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz SP. Profesor Strzembosz byl tez antysemita 01.03.05, 20:18 jaktylko zaczal zabiegac o pomnik dla upamietaniajacych wierzacych katolikow (siostry zakonne) oraz swieckie osoby, ktore z narazeniem zycia ratowaly Zydow podczas okupacji! Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski W Polsce idzie ku lepszemu 01.03.05, 19:15 Dowodem na to jest ostatni atak histerii GW. Otoz, kiedy okazuje sie, ze po publikacji listy Wildsteina wiekszosc Polakow jest za zdecydowana dekomunizacja i lustracja, kiedy afery rywina i orlenu pokazuja, jak "inaczej uczciwy" jest kwach i reszta sld-owskiej klatki, zbudowanej na rusztowaniu okraglego stolu, kiedy wreszcie wszytsko wskazuje na to, ze POPiS wygra wybory, i pogrzebie pana michnikowe z kiszczakiem okraglostolowe szachrajstwa, to GW kontratakuje: a to nagle wspolnie z walesa chca zamknac rydzykowi radio (choc jeszcze niedawno "misiek" michnik piszac o rosji perorowal, ze wolnosci slowa w zadnym wypadku nie wolno ograniczac), a to wyciagaja z kapelusza "kroliczki": frasyniuka, hausnera i "krola" mazowieckiego, co to niby "kulturalna" partie stworza (kulture frasyniuka mozna bylo poznac w niedzielnym programie m.olejnik w radiu zet: syknal do giertycha: "zamknij sie"; tak sie ta "elyta" wyraza), a to znow wyzywaja Polakow od antysemitow. ciekawi mnie tylko jedno: niedawno w glosnym wywiadzie z wildsteinem w zyciu w-wy pewien dziennikarz go zapytal: "jak to mozliwe, ze pan, bedac zydem, identyfikuje sie z prawica"? i co: gw krzyczala o antysemityzmie? alez skad! bo to akurat jej odpowiadalo. dywagacje gw na temat polskiego antysemityzmu nie sa funta klakow warte. ja moglbym np. sprobowac wyjasnic antypolonizm gw, wskazujac na to, ze rodzicce wiekszosci "znaczacych" dziennikarzy tego pisemka byli bolszewickimi utwierdzaczami wladzy ludowej w prl-u zydowskiego pochodzenia. prawda, jakie to proste wytlumaczenie? i calkiem logiczne. Nie mydlcie nam oczu, stroze poprawnosci politycznej w gw: kieruje wami strach przed dojsciem do wladzy POPiS-u, strach przed dekomunizacja i lustracja, i w konsekwencji strach przed utrata wytargowanych przy "okraglym nocniku" przywilejow. Ot i prawdziwy powod pojawiania sie tych glupawych tekscikow na lamach gw. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 Re: W Polsce idzie ku lepszemu 01.03.05, 19:23 Dobry artykul. GW i Michnik (zyczymy mu zdrowia) moglby troche zmadrzec i mieszac w ty nonsensownych problemach. Michnik przezyl dlugie zycie w Polsce i moglby sie przyczynic do zlagodzenia tych problemow zanim je zaostrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: W Polsce idzie ku lepszemu 01.03.05, 20:16 Dowodem na to jest ostatni atak histerii GW. Otoz, kiedy okazuje sie, ze po publikacji listy Wildsteina wiekszosc Polakow jest za zdecydowana dekomunizacja i lustracja, kiedy afery rywina i orlenu pokazuja, jak "inaczej uczciwy" jest kwach i reszta sld-owskiej klatki, zbudowanej na rusztowaniu okraglego stolu, kiedy wreszcie wszytsko wskazuje na to, ze POPiS wygra wybory, i pogrzebie pana michnikowe z kiszczakiem okraglostolowe szachrajstwa, to GW kontratakuje. Poradzimy sobie we wlsnym kraju ze zdrajcami Solidarnosci, a takze z ludzmi, ktorzy doprowadzili polowe spoleczenstwa do zycia w biedzie i 4 miliony w ubostwie. Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus jakies to ubostwo dziwne 01.03.05, 21:05 niby wszyscy tacy ubodzy, a tylu swirow ma komputer i dostep do internetu... a najlepiej za wlasne ubostwo oskarzac innych, prawda? lopate i do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
urszanabi zadużo książek o anysemityzmie 01.03.05, 19:26 Mamy za dużo książek o antysemityzmie. Wydaje się że pisanie ich mija się z celem, jeżeli miały by zapobiegać antysemityzmowi.Wydaje się, że powodują reakcje odwrotne. Dzieje się tak z wielu powodów, ale jednym z nich obserwowalnym prawie we wszystkich publikacjach tego typu jest to, że to są zazwyczaj marnie napisanie książki przez marnych pisarzy. Tej nie czytałem i nie będę, bo ta recenzja w Gazecie już wykazuje błędy i niesolidność tej książki, typowe dla takich publikacji.Chociażby ciągłe wałkowanie antysemityzmu bez Zydów. Tutaj argumentem jest, że tylko 1100 osób przyznaje się do pochodzenia Zydowskiego w Polsce. Nie tak dawno czytałęm, że w samej diasporze Dolnośląskiej jest ich zarejestrowanych 20 tysięcy. Te dane też mogą być nieprawdziwe. No bo przecież nie o prawdę chodzi, a o propagandę. Mniejsza z tym. Jeszcze w latach osiemdziesiątych czytałem w New York Times, że w polsce jest nie więcej niż dwudziestu Zydów. Nie przesadzam. Aczkolwiek typową ich liczbę t tamtych czasach zazwyczaj podawano 100 Zydów. Już w latach dziwiędziesiątych dane zaczeły się zmieniać, liczba rosła stopniowo: setki, tysiące - jak właśnie te 20 tysięcy zarejestrowane w diasporze na Dolnym Sląsku. Dobre książki o Zydach są potrzebne, a takich przecież jest wiele, one bardziej przyczyniają się do zapobiegania anysemizymowi nż te pisane ekskluzywnie o anysemityzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal WSPÓŁCZESNY ŻYD NIE MOŻE ŻYĆ BEZ ANTYSEMITYZMU, .. 01.03.05, 19:46 ... JEŻELI ANTYSEMITYZMU GDZIEŚ NIE MA, ON GO STWORZY. Tak rodakom "przywalił" żyd - I.B. Singer. A.M. skutecznie realizuje politykę stwarzania antysemityzmu w Polsce, trzeba nam go (antysemityzm)wmawiać i podjudzać, trzeba go pielęgnować i dbać, żeby ta "nienawiść" rosła i rosła, żeby nikt nie mógł w tym kraju osobie narodowości żydowskiej podskoczyć publicznie, bo jak ktoś podskoczy, to zaraz jest zły, bo antysemita, a jak antysemita, to rasista, jak rasista, to jest już bardzo zły, bo są po ręką kominy Oświęcimia, dzięki którym można udowadniać, że to Polacy Żydów na rampę Treblinki masowo wysyłali... . Jaki w tym jest cel? Władza i kasa , bo co innego? A takimi argumentami jak "antysemityzm" można skutecznie flekować opozycję polityczną. Jak jesteś z nami, to siedź cicho, a jak przeciw, to my Cię uciszymy. Jakoś na Francuzów nikt nie woła "antysemici", chociaż to oni skutecznie organizowali wakacje swoim żydowskim sąsiadom w Oświęcimiu w czasie II Światowej. Ale tam po prostu problem antysemityzmu nie istnieje, bo tam Żydów nikt do władzy nie dopuszcza za specjalnie, prawda? Więc nie mają o co krzyczeć wielkim głosem, lepiej robić interesy i nie gardłować. Godne uwagi jest to, że znalazłem artykuł na ten temat tylko w "Wyborczej", jakoś inne media tego tematu nie podłapały. Co potwierdza moją tezę dotyczącą A.M. 15 lat ciężkiej pracy i są wyniki. Brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pig_letus do antysemity 01.03.05, 19:51 och biedaku, twoje tezy sa o dupe rozbic. jesli w polsce nie ma antysemityzmu, to kto tu wpisuje te wszystkie nienawistne posty?? marsjanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: do antysemity 01.03.05, 20:10 pig_letus napisał: > och biedaku, twoje tezy sa o dupe rozbic. jesli w polsce nie ma antysemityzmu, > to kto tu wpisuje te wszystkie nienawistne posty?? marsjanie?? Czytaj człowieku, czytaj, może zrozumiesz słowo pisane. Ja właśnie o tym, że jest i ma się dobrze, dzięki samarytańskiej działalności A.M. i spółki. A antysemitą nie jestem. Chociaż może to tak wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: do antysemity 01.03.05, 23:04 sandowal napisał: > pig_letus napisał: > > > och biedaku, twoje tezy sa o dupe rozbic. jesli w polsce nie ma antysemit > yzmu, > > to kto tu wpisuje te wszystkie nienawistne posty?? marsjanie?? > > Czytaj człowieku, czytaj, może zrozumiesz słowo pisane. Ja właśnie o tym, że > jest i ma się dobrze, dzięki samarytańskiej działalności A.M. i spółki. > A antysemitą nie jestem. Chociaż może to tak wyglądać. NIE JESTES ANTYSEMITA? GDY JESZCZE ZYLEM W POLSCE, MIALEM JEDNEGO KUMPLA, KTORY MI MOWIL "CIEBIE UWAZAM ZA SWOJEGO I LUBIE, ALE ZYDKOW NIE..." KTO JEST TWOIM ZYDKIEM? -------------------- WSZYSTKO W ZYCIU JEST ZMIENNE OPROCZ TWARZY ANTYSEMITY Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: do antysemity 01.03.05, 23:19 Jednak mam rację. Wystarczy poruszyć temet antysemityzmu (niezależnie z jakich powodów) i już masz "łatkę" przypiętą na zawsze i zaszufladkują cię dokładnie... A ja się tylko zgodziłem z I.B.Stingerem, bo widzę zjawisko, które tak celnie opisał jednym zdaniem. I co, Stinger to żyd-antysemita? Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: do antysemity 02.03.05, 16:42 SANDOWAL, TWOJ LINK - IZAAK BASHEWITZ SINGER - ZNIKNAL (NIE WIEM DLACZEGO) Z TEGO FORUM. PRZEZ POZNA GODZINE NIE ZDAZYLEM GO PRZECZYTAC. CZY RACZYSZ POWTORZYC WSPOMNIANY LINK? Z GORY DZIEKUJE, OSCAR. Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: Izaak Singer 02.03.05, 22:21 Normalne, że na tym forum sporo postów jes wycinana. Nie wiem dlaczego trafiło na mój. Może A.M. nie lubi noblisty ? Nie wiem. Cytat na początku wątku pochodzi z noweli "The Mentor". Jeszcze raz podaję dane dot. pana I.B.Singera : Singer Icchok, Isaac Bashevis Singer, pseudonimy Icchock Warszawski, D. Segał (1904-1991), pisarz amerykański tworzący w języku jidysz, laureat Nagrody Nobla (1978). Przyszedł na świat w Polsce, na Mazowszu, w rodzinie rabinackiej. Po dzieciństwie spędzonym w Radzyminie wyjechał, za przykładem starszego brata Israela Joszuy, do Warszawy, gdzie na łamach żydowskiego czasopisma Literarische Bletter drukował swoje pierwsze opowiadania (Na starość, Kobieta). Utrzymywał się z tłumaczeń z języka niemieckiego na jidysz powieści kryminalnych oraz utworów T. Manna, K. Hamsuna, E.M. Remarque’a. Po dojściu Hitlera do władzy w Niemczech i ucieczce żony pisarza – komunistki wraz z ich jedynym synem do ZSRR, Singer zdecydował się na wyjazd do Nowego Jorku. Tu podjął pracę w redakcji Jewish Daily Forward, a następnie nawiązał kontakt z czasopismem Forward, które drukowało w odcinkach jego powieści Rodzina Muszkatów (1945), Dwór i Spuścizna (1953-1955). Z tego okresu pochodzi też, ciesząca się niezmienną popularnością, powieść Sztukmistrz z Lublina (1958). Utwory Singera, znane początkowo jedynie wąskiemu kręgu żydowskiego środowiska czytającego w jidysz, przetłumaczone na angielski (duża w tym zasługa S. Bellowa) przyniosły mu światową sławę. Bestsellerami w krajach anglojęzycznych okazały się zwłaszcza dwie powieści Niewolnik (1962) oraz Szosza (1978). Autor kilku tomów opowiadań, powieści autobiograficznych i książek dla dzieci, wskrzeszał w swoich utworach świat małych miasteczek żydowskich na terenie Polski; z nostalgią powracał do krainy dzieciństwa; analizował metafizyczne problemy – stosunku człowieka do Boga, zawieszenia istoty ludzkiej między sacrum a profanum. Zapytany o powód, dla którego za język swojej twórczości wybrał jidysz, miał odpowiedzieć: “Ja wierzę w zmartwychwstanie. Kiedy zmartwychwstaną miliony ludzi mówiących w jidysz, zapytają, co jest w ich języku do przeczytania”. Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego - Literatura Powszechna” Wydawnictwa Europa. Autorzy: Anna Cisak, Maria Żbik. ISBN 83-85336- 60-5. Rok wydania 1999. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Izaak Singer 02.03.05, 22:38 Wycieli, bo moze cos w notce biogrficznej jest niewlascicwie napisane. A moze chodzi o zone komunistke? Czort znajet jak mowi pancerny. ________________________________________________________________________________ Antysemityzm? Mowienie prawdy o Morelu, Zambrowskim, Bergmanie czy Michniku jest antysemityzmem? Czy tylko przypominaniem naszej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: Izaak Singer 02.03.05, 23:49 może chodzi o żonę... Bo to było pisane w 1999... może już wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: Izaak Singer 03.03.05, 11:25 DZIEKUJE ZA LINK, TEN POWTORZONY. W TYM LINKU SA FRAGMENTY BIOGRAFICZNE TEGO WSPANIALEGO PISARZA. ALE NIE O WALORACH LITERACKICH CHCIALES, O ILE SIE NIE MYLE, DYSKUTOWAC... Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: do antysemity 02.03.05, 22:25 A na marginesie, to wczoraj było tutaj 600+ wypowiedzi, a dzisiaj, NAGLE (!?), pozostało 400+. Ciekawe, to można samemu swój post wywalić??? A mówią, że nie ma cenzury... Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: do antysemity 02.03.05, 22:37 Bo nie ma! ________________________________________________________________________________ Antysemityzm? Mowienie prawdy o Morelu, Zambrowskim, Bergmanie czy Michniku jest antysemityzmem? Czy tylko przypominaniem naszej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
sandowal Re: do antysemity 02.03.05, 23:51 Jak nie ma cenzury, to znaczy, że mamy do czynienia z AUTOCENZURĄ (wyborczej oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Gdzie podziewa sie Michnik? 01.03.05, 19:47 Jeszcze chory na teneryfie? a moze juz w warszawie? choc on tez czesto i gesto z tymi oskarzeniami o antysemityzm przesadzal, to jednak nie wydaje mi sie, aby mogl "popelnic" az tak glupi tekst, jak ten inkryminowany w komentarzach na forum. skalski odszedl do "rzepy", michnika nie ma, wydaje mi sie, ze ten tekst bardzo "pachnie" gebertem, dawidem warszawskim: to on stal sie takim wojowniczym semita, ktory zawsze bedzie usprawiedliwial izrael (nawet jesli popelnia sie tam zbrodnie przeciwko palestynczykom), to on popiera udzial w awanturze irackiej, ciagle polakom wypomina jedwabne (a zapomina o koniuchach, gdzei bolszewicko-zydowska partyzantka wymordowala polakow), oj, gw coraz bardziej sie radykalizuje. i - jak juz wspomnialem - to przejaw histerii, strach przed tym, ze wszystko co "ukartowano" przy "okraglym nocniku" przepadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
klarek_i Jak się coś usilnie podlewa to i wyrośnie. 01.03.05, 20:00 Od 1989 roku wmawia się obywatelom Polski a szczególnie Polakom, że są antysemitami. Pamietacie wypowiedzi dygnitarzy Izraelskich, sugerowanie w 1990 roku że zwolennicy Wałęsy to antysemici, artykuł w GW o mordowaniu przez AK Żydów w powstaniu warszawskim, wypowiedzi nasych światłych na początku lat 1990 za granicą, grozby miotane przez organizacje żydowskie wobec Polski. I tak od 15 laT. Niestety komuś strasznie zależy aby nie tylko w Polsce to marginalne zjawisko istniało albo wręcz "rozkwitało". Są głupcy ale jak nazwać ludzi, kórzy pod pozorem walki z antysemityzmem ją krzewią ? Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: Jak się coś usilnie podlewa to i wyrośnie. 01.03.05, 20:58 To chodzi o pieniadze. Mamy sie czuc winni w stosunku do Zydkow (niewazne te wszystkie Marksy, Berie, Bermany, Brysztygerowe, Ochaby, Cimoszewicze, itd., itp.) i oddac to co im "zagrabilismy". No bo przeciez "ulice Wasze" a "kamienice Nasze". A propos, czytalem z rok temu o panu rabbi z Krakowa, ktory falszowal dowody wlasnosci kamienic. Czy ktos wie co sie z nim stalo? Odpowiedz Link Zgłoś
johndoenj Zydowski anty-Polonizm ma sie swietnie w USA!!! 01.03.05, 20:08 Jakos GW nabiera wody w usta jak Zydowskie media atakuja Polakow, katolicyzm i wartosci chzescijanske. "Polish jokes" produkowane przez zydowskie media w USA, anty-Polskie wypowiedzi i brednie o "Polskich obazach koncentracyjnych" to chleb powszdni zydowskich mediow. Kiedys Ann Landrs (zydowka pod zmienionym Amerykanskim nazwiskiem) nazwala Jana Pawla II "Polaczkiem, ktory nie ma pojecia o kobietach" Czy byly jakies protesty??? Tylko ze strony Poloniii I Polish American Congress. Jak sie gra "wieczno ofiare" to zawsze zdoby sie polityczne punkty i poparcie! John Doe, NJ, USA Odpowiedz Link Zgłoś
1tadeusz1 I to właśnie jest Polska 01.03.05, 20:17 Mali, zakompleksioni "ludzikowie". Nie dając sobie nawet szansy na samodzielne myślenie, szukają "żydOw", cyklistów i masonów. Odpowiedz Link Zgłoś