Dodaj do ulubionych

Analiza: Co gryzie PO i PiS

01.03.05, 07:07
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • hardyk Ciekawe ile Frasyniuk wkleił za ten pamflet.... 01.03.05, 07:21
      cholernie obiektywny, obok tego powinna być analiza Mirosława Czecha i
      komentarz Michnika... ach...
      • sceptyk9 Polska Partia Demokratyczna: www.ppd.org.pl 01.03.05, 08:18
        PPD nie chce mieć nic wspólnego z PD Frasyniuka i Hausnera! Hi, hi, hi
        Przepoczwarzone kolejny raz towarzystwo związane z UW i Lityńskim nie może
        znaleść kolegów? Czyżby aż tak sie na nich poznali, że nie pomoże kolejna maska?
        Ej szkoda Hausnera, ze dał się tak nabrać, a wyglądał na inteligentnego gościa!
        Zobacz www.ppd.org.pl Komunikaty
        • epaniusia Re: Polska Partia Demokratyczna: www.ppd.org.pl 01.03.05, 09:30
          pewnie ,że wszystkie te twarze się opatrzyły - ale skąd wziąć nowe skoro
          wszyscy młodzi jak jeden mąż demonstrują obrzydzenie polityką / no może
          z wyjątkiem tzw.młodzieżówek / a i media mają swoich ulubieńców komentatorów
          do wszystkiego.W ilu partiach był Rokita ? ja doliczyłam się 8 a dokonane na
          nim ostatnio zabiegi socjotechniczne / plus obśmiewany w całym Krakowie
          aparat prostujący zęby przyszłej premierowej Nelly / już mnie nawet nie śmieszą.
          Zaczynam się bać!
          • janmucha Analizator nadaje 01.03.05, 10:07
            Tak na dobra sprawe, to z tej analizy wynika jasno i nie zbicie, ze Frasyniuk,
            Mazowiecki, Hausner i cala reszta nie chce nic innego, tylko wlozyc kij w
            szprychy POPiSowi. I sie bardzo z tego cieszy. Przynajmniej autor analizy nie
            kryje z tego powodu satysfakcji.
            Trudno powiedziec, czy Rokita i Kaczynscy sa zdenerwowani. Ja bym sie im nie
            dziwil, gdyby ktos robil wszystko by utrzymac status quo. Bo o to przeciez
            tym "nowym demokratom" przede wszystkim chodzi - i to w gruncie rzeczy
            przyznaje autor analizy.
            Nie wiem dlaczego robi to Frasyniuk - jego przeszlosc swiadczy o nim dobrze.
            Byc moze na prawde wierzy, ze tak jest lepiej.
            Ale to chyba tym gorzej dla niego. Swiadczy o jego krotkowzrocznosci,
            nieumiejetnosci wyciagania wnioskow z doswiadczen.
            Kaczynski nie jest lubiany. Kaczynski nie jest telewizyjny, to wyraznie widac w
            sposobie, w jaki zachowuje sie przed kamera. On po prostu rego nie potrafi. Ale
            to Kaczynski postawil wlasciwa diagnoze powiazan polityczno - biznesowych juz
            na poczatku lat dziewiecdziesiatych - powiazan, ktore wyszly na wierzch przy
            okazji historii Rywina, Orlenu, PZU, Starachowic, afery jednorekich bandytow
            (Jaskiernia) i historii Naumana paru jeszcze pomniejszych. Wiec gdyby Frasyniuk
            nie byl zaslepiony (a zakladam, ze jest uczciwy i nie robi tego co robi z
            cynizmu) to przyznalby Kaczynskiemu racje i sie do niego dolaczyl.
            A tak to pozostaje tylko wierzyc, ze wyborcy juz nowounitom nie uwierza.
            • hiob102 Wyborcza ich gryzie, bo to nie ludzie honoru. 01.03.05, 10:31
              Ludźmi honoru są Jaruzelski i Kiszczak. No i demokratami, którzy z pewnością
              przyłączą się do inicjatywy ożywienia trupa, jakim jest UW. Co ciekawe, trup ma
              swoich przedstawicieli w rządzie. To jedyny znany chyba w historii polityki
              przypadek, by partia pozaparlamentarna była partią współrządzącą.
              • baby1 Mam te wszystkie stare i nowe partie gleboko w .., 01.03.05, 10:45
                ale to ze nadety Rokita i Kaczynscy sie denerwuja cieszy mnie bardzo.
              • fritz.fritz Re: Wyborcza ich gryzie, zgadza sie: biedactwo GW 01.03.05, 19:24
                cierpi. Komuchy pojda do lamusa, juz chyba na zawsze. A GW ma problem: jak
                POPiS przegra, to wyga Lepper z LPR no i moze zamkna GW. Oczywiscie nie na
                chama, tylko inteligentnymi metodami tak jak Putin to robi.

Co do artykulu, pare wyrywkow:
                Cytat: "W trakcie kadencji przesuwała się coraz bardziej w prawo. Z kilku
                powodów. Po pierwsze, za sprawą Jana Rokity,..."

No i dzieki temu zamiast dumnych 12-14% PO dostaje mizerne 24-28%. Za te
                niszczenie PO nalezy Rokite natychmiast wyrzucic, jasne?

Cytat:"Walka o prym na prawicy i walka z populistami odciągnęły jednak PO od
                politycznego centrum. - Centrowy elektorat i tak nie ma alternatywy, musi
                głosować na nas - uspokajali się liderzy partii."

No i umiarkowani przejeli sie definiowaniem pozycji PO w sprawie referendum:
                ich szczere uwielbienie dla Uni zostalo nawet zauwazone przez wyborcow: w
                ostatni sondazu PO stracilo 4%.

Cytat: "Tymczasem powstaje centrowa Partia Demokratyczna i PO ma kłopot. Duży
                kłopot."
                PO naprawde nie ma klopotu. Tak wlasnie GW kreuje sie nowa partie. GW z cala
                pewnoscia dostanie kwiaty z podziekowaniami od Leppera i Gietrycha. Bukiet moze
                zostac przyslany anonimowo z jasnych powodow.

"Utworzenie przez unitów Partii Demokratycznej głoszącej pochwałę III RP tę
                prostą drogę do "rewolucji" czyni wyboistą. "

Gloszac pochwale III RP PD sama sie wykreslila z listy bardzo wielu ludzi. Na
                nia beda glosowac ci, ktorzy by glosowali na SLD, a wiec z cala pewnoscia nie
                na PO.

"Dlaczego złości się i Rokita, i Kaczyński?

Bo zagrożony jest ich wspólny pomysł na koalicję rządzącą, która "szarpnie
                cugle". Koalicję "dwóch" - PO i PiS. I Rokita, i Kaczyński chcą tak wygrać
                wybory, aby do rządzenia nie był im potrzebny trzeci partner. "

Pomysl jest zagrozony ale przez LPR i Samoobrone. Oczywiscie, ze maja nadzieje
                na przewage w Sejmie. Jestem wrecz przekonany, ze PiS raczej wezmie LPR niz
                zdemoralizowanych typow gloszacych chwale III RP. Dzieki nim wlasnie III RP
                stala sie tym czym jest: tylko III RP, ktora trzeba gruntownie zreformowac. PD
                po prostu uniemozliwila by jakiekolwiek zmiany. Dlatego ma najmniejszej szansy
                na bycia przyjeta do koalicji POPiSu.

Tja, Kaczynski jest gwarantem, ze z III RP powstanie 4. RP nawet wtedy, jezeli
                nazwa nie zostanie zmieniona. To rowniez zauwazyli wyborcy. W ostatnim sadazu
                PiS wygral chyba dokladnie 4%, a wiec tyle samo, ile stracila PO. Bardzo
                ciekawy trend i chyba nie przypadkowy. Wazne jest tylko, ze glosy zostaja w
                POPiSie.

• wejcherowka Re: Analizator nadaje 01.03.05, 13:12
              ta .. Kaczynski "wlasciwa diagnoze", a nic ci nie mowi fakt, ze nasi najbogatsi
              sa jak myszy koscielne przy najbogatszych z Ukrainy, Rosji... Czyli niezle
              sobie radzimy jak na poczatki nowych standardow obywatelskiego panstwa,
              przejrzystego i nie lapowkarskiego. Pewnie, ze mamy duzo do zrobienia, ale na
              pewno nie droga Kaczynskich, nie droga podwazania standardow demokratycznych,
              tylko wlasnie wzmacniania instytucji demokratycznych. A Kaczynski z jego
              propozycjami: likwidacji niezaleznosci RPP, nadaniu prezydentpowi prawa nie
              zatwierdzania ministrow "ze wzgledu na powazne watpliwosci moralne" - to prosta
              droga do czarnogrodu!!!
      • the.bill.europy Frasyniuk nie wkleił nicł za ten pamflet.. 01.03.05, 09:42
        Nie musiał nic płcić. To sa koledzy. PW (Pałka WYborcza) i UW, to jedno środowisko. Zreszta oni maniupuluja nazwami. Dla nichc nazwa ma walor jedynie propagadndowy, bo widomo, że chodzi o władzę.
      • battosai Re: Ciekawe ile Frasyniuk wkleił za ten pamflet.. 01.03.05, 10:37
        > cholernie obiektywny, obok tego powinna być analiza Mirosława Czecha i
        > komentarz Michnika... ach...

Co, prawda boli?
      • art16 Re: Ciekawe ile Frasyniuk wkleił za ten pamflet.. 01.03.05, 13:34
        czy istnieje coś takiego jak obiektywizm w czystej postaci myślę że każdy pisze
        przez pryzmat własnych doświadczeń i przemyśleń, tak jak wszyscy zabierający tu
        głos chyba że ktoś ma monopol na prawdę absolutną i swoją jedynie słuszną rację
        a inaczej myślący to głupcy moim zdaniem przeciwnicy (wrogowie) środowiska UW
        nie operują rzeczowymi argumentami lecz próbują wylać wiadro pomyj na głowy
        swych wrogów... raczej urojonych.
    • krenglik Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 07:33
      PO i PiS się radykalizują mówią językiem Giertycha i Leppera (tylko, że z
      sensem) Moim zdaniem nie tędy droga są zbyt agresywni, a agresja zaślepia i
      mamy populizm na prawicy hehe :) . Chyba partia inteligencka z nimi wygra.
      POPIS to uchodźcy z AWS które pod koniec swej działalności było równie
      beznadziejne co SLD dziś :). Ale kicha, że oni chcą nami rządzić Rokita to
      był pewnie w dziesięciu partiach hehehe - niech ktoś napisze koniecznie w ilu
      bo się pogubiłem i za młody wtedy byłem aha i wyliczy koniecznie - zaliczył
      wszystkich ;) Hyba dam się ponieść partii ludzi rozsądnych. W tym miejscu to
      już dla mnie kiszka bo nie lubiłem UW. Ale nie mam wyjścia nie będe głosował
      na kogoś kto tylko krzyczeć potrafi. W końcu Religa chyba nie zacznie gadać
      głosem Rokity Giertycha Leppera Oleksego hahaha. Mam nadzieję ;)
      • rczarny Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 08:30
        Dwojga imion Rokita nie był jeszcze w SLD. A tak to zaliczył, jak tania
        lampucera, chyba wszystkich. Gratuluję wnikliwej analizy politycznej autorowi
        tekstu. Powinien być zatytułowany "odgrzane kotlety". Ciekawe, czy Pan Adam
        dyktował go zza ramienia autora?
      • platformiak Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 08:37
        rokita był w: OKP, Solidarnosci, UW, SKL, PO
      • mmikki ba, Jan Maria! 01.03.05, 11:48
        Rokita lubił być we władzach:

w czasach studenckich był przewodniczącym NZS
        działał w Ruchu "wolność i Pokój"
        potem w Komitecie Obywatelskim przy Lechu Wałęsie
        ...zanim wstępił so UW był po drodze w jednej lub dwóch partiach - w jednej
        razem z Hallem
        potem Unia Demokratyczna - był we władzach
        potem Unia Wolności - był we władzach
        potem Stronnictwo Konserwatywno-Ludowe - był we władzach
        potem Platorma Obywatelska - jest we władzach

o czym nie lubi mówić jeszcze bardziej niż o swej obrotowości partyjnej?

że BYŁ przy Okrągłym Stole!!!
      • kolo42 Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 12:40
        Widać, że Wyborcza uważa ten tekst za niezwykle ważny (dwa linki na stronie).
        Jeżeli tak ma wyglądać anliza w Wyborczej to tylko krok do poziomu Radia Maryja.
        Buuu
      • e-broker Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 13:00
        Religa nie ma najmniejszych szans na prezydenturę. Już widać, że leci mu na
        łeb, na szyję. Podobnie i Lis, mędrkowaty dziennikarz o prawicowych poglądach!
      • pazio Boję się Rokity 01.03.05, 13:38
        Kiedy Unia Wolności dołowała w sondażach zdarzało mi się myśleć o tym, czy nie
        zagłosować na PO. W sprawach programowych PO z trudem, ale byłaby dla mnie do
        przełkinięcia. Jednak problemem nie do przejścia jest dla mnie Rokita z jego
        nieznoszącym sprzeciwu egocentryczo-mesjanistyczno-mentorskim stylem bycia.
        Niektóre jego wypowiedzi i zachowania sprawiały, że pojawiała się we mnie
        troska o jego stan psychiczny. Przede wszystkim jednak boję się o siebie i o
        mój kraj, którego rzekomo ma być premierem...
    • mrlusiek PO i PiS to dobrzy sprzątacze ale co dalej ? 01.03.05, 07:35
      brak innych ideii oprócz "sprzątania" w które jestem w stanie uwierzyć, reszta
      to prymitywna demagogia.
      • cocolinko Re: PO i PiS to dobrzy sprzątacze ale co dalej ? 01.03.05, 08:13
        mrlusiek napisał:

> brak innych ideii oprócz "sprzątania" w które jestem w stanie uwierzyć,
        reszta
        > to prymitywna demagogia

Może i ta reszta to demagogia ale warto było by w tym kierunku iść!!
        A nade wszystko potrzebne nam to wysprzątanie do końca i aby raz zacząć w nowym
        wysprzątanym domu któremu na imię Wolna Polska!!
        A takie PD już teraz wszystko spie..!!! Ciul Frasyniuk!
    • pianola2 Analiza muchy na suficie 01.03.05, 07:36
      Dawno tak glupiej analizy nie czytalem. Wychodzi z wzietego z sufitu zalozenia
      ze ktos sie zlosci. A niby z jakiego powodu mialby sie kto zloscic? Ze kilku
      miotajacych sie od dawna facetow probuje zrobic sobie lifting? Nie zartujmy. To
      nie budzi zlosci, a najwyzej moze wywolac usmiech politowania i zainateresowanie
      jakim obdarza sie muche spacerujaca po suficie
      • wiedmak Nie zlosc sie, przeciez slychac bylo 01.03.05, 07:43
        ze sie zloszcza, chyba ze sluchamy i czytamy co innego. A zloszcza sie bo w
        ostatnim rankingu UW miala juz 9%. Chyba nie powiesz mi se PO sie teraz nie ma
        prawa wscieknac? Chocby ja i paru znajomych im odpadlo. A PIS zyje na zlosci i
        nienawisci, wiec zlosci ich wszystko-cos podobnego dzialo sie ze Stalinem, jak
        juz zaczal sie obawiac o wladze.
        • pianola2 Bog wie ile mlodych umyslow skazili 01.03.05, 08:14
          Niech zgadne. Jestes mlodym czlowiekiem ciekawym swiata i polityki (i dobrze)
          tyle ze jednostronnie uksztaltowanym. Miales tego pecha ze wpadles w sidla
          propagandystow mędrkujacych. Uksztaltowali cie na podobienstwo swoje. Twoja
          nowomowa zywcem wyjeta z prac propagandystow tutejszych. Do ciebie miec
          pretensji nie mozna. Do nich tak, bo Bog wie ile mlodych umyslow skazili. Poszlo
          im latwo, bo mlodziez nie pamieta czasow wczesniejszych, zna ja z.. tekstow tych
          panow. Kolko sie zamyka. Gdybys mogl prezeniesc sie w czasie o nascie lub
          dziesiat lat wstecz ujrzalbys tych panow w nieco innym swietle. Buta,
          bezczelnosc, arogancja - to tylko fragment ich owczesnej postawy. Dzis
          spokornieli, bo czas pokazal ze dziejowo racji nie mieli, no i narod w wyborach
          pokazal im ich miejsce w polityce. Tym niemniej sklonnosc do arogancji i
          protekcjonalizmu pozostala - czego wyrazem sa tego typu teksty, a juz najlepszym
          przykladem cala kampania antylustracyjna GW.
        • kolo42 BYŁO SŁYCHAĆ... 01.03.05, 11:55
          wiedmak napisał:

> ze sie zloszcza, chyba ze sluchamy i czytamy co innego.

Nie złoszczą się tylko wyrażają swoją opinię o bycie, który powstaje na
          paszkwilach i opluwaniu. Mieli chwalić i popierać po tym jak Frasyniuk i
          sprzyjający mu publicyści wylewali pomyje na PO i PiS?

A zloszcza sie bo w
          > ostatnim rankingu UW miala juz 9%. Chyba nie powiesz mi se PO sie teraz nie ma
          > prawa wscieknac?

SDPL tuż po powstaniu miało w rankingu nawet 11% i co z tego?

Chocby ja i paru znajomych im odpadlo. A PIS zyje na zlosci i
          > nienawisci, wiec zlosci ich wszystko-cos podobnego dzialo sie ze Stalinem, jak
          > juz zaczal sie obawiac o wladze.

Dla UW/PD największym wrogiem jest PO i PiS i cała prawa strona o lewicy milczą.
          ludzie lewicy wstępują w ich szeregi. To nie jest żadne centrum (Partia Centrum
          odcięła się od tej formacji), to będzie zwykła partia lewicowa i dobrze
          będzie przynajmniej jasność.

Porównywanie do Stalina świadczy tylko o twoim poziomie intelektualnym... UW/PD
          gratuluję zwolenników!:)
    • knurszczur He,he i co? 01.03.05, 07:54
      Tyle tu besztacie na temat michnikowskiej propagandy, pamfletów sponsorowanych
      przez Frasyniuka itd. A napiszcie mi tutaj, co w tym artykule nie jest prawdą???
      • minarskipiotr Re: He,he i co? 01.03.05, 08:10
        a napisz mi, co w tym artykule jest prawdą? bo ja nic nie widzę co by czymś
        takim mogło być :)
        • knurszczur Re: He,he i co? 01.03.05, 08:44
          Ano prawdą jest to, że PO i PIS boją się utraty elektoratu, który ma
          jakiekolwiek pojęcie co dzieje się w polityce. Bo może się okazać, że pojawi
          się kolejna partia "nielewicowa" która będzie miała coś konkretnego do
          zaoferowania wyborcom w zakresie poprawy jakości ich życia. Na przykład
          program, który wytłumaczy ludziom co zamierzają zrobić dla zmniejszenia
          bezrobocia, promocji inwestycji zagranicznych w Polsce, obniżania podatków itp.
          co w efekcie ma przełożenie na zasobność portfela polaków (mnie najbardziej to
          interesuje). Natomiast istniejąca już prawica buduje swoją popularność na
          pustych frazesach budowania IV RP, wszechmocnych komisjach, delegalizacji SLD,
          lustracji obejmującej wszystkich i wszędzie. Do mnie to nie trafia, bo ja chcę
          słyszec co politycy chcą zrobić abym żył lepiej - mam nadzieję że takich jak ja
          jest więcej i tego właśnie boi się postAWS.
          • nowymail Re: He,he i co? 01.03.05, 09:02
            Jak na razie jedyny program jaki przedstawiła Partia Antylustracyjna to zatrzymanie procesu lustracji.
          • amrra Re: He,he i co? 01.03.05, 10:49
            knurszczur napisał:
            Bo może się okazać, że pojawi
            > się kolejna partia "nielewicowa" która będzie miała coś konkretnego do
            > zaoferowania wyborcom w zakresie poprawy jakości ich życia.

to nie może być "coś" konkretnego(?)- propozycja musi być bardzo konkretna
            i sądzę,że wcale nie musi byc szczególnie bogata - mniej,dokładniej i
            co obiecane to zrealizowane- partia która patriotycznie, poważne i odpowiedzialnie podchodzi do polityki i problemów wyborców to
            samo w sobie ..nowa jakość

Natomiast istniejąca już prawica buduje swoją popularność na
            > pustych frazesach budowania IV RP, wszechmocnych komisjach, delegalizacji SLD,
            > lustracji obejmującej wszystkich i wszędzie.

bo oni nie mają zadnego pomysłu, wizji, planu- poza jednym, utrzymać się
            po wyborach w Sejmie, swoją zbędnośc i brak talentów politycznych przykrywają
            listkiem figowm z nadrukiem - nadruki/hasła się zmieniają - a pod listkiem to samo co zawsze, goła ...

ale zasady dmokracji i ich stosowanie moga być źródłem bardzo radykalnych
            haseł( nie pustosłowia), postaw i żelaznej konsekwencji ich wprowadzania.Ludzie sa zamęczeni -to państwo- mimo wielu osiągnięc- uwiera jak źle dobrane buty, tu nadal w klapkach" chodzi sie na wycieczki górskie, a w traperach chodzi po plaży ( bo takie są przepisy)
            Odrzucenie radykalizmu demokratycznego - idei zamian w konkretnych dziedzinach - może spowodawac rozmycie wizerunku nowej formacji - nijakość, co w zderzeniu z
            obecną sceną polityczną nie wróży nic dobrego dal nowej formacji. Siła spokoju tak- w realizacji, ale nie w planach....
        • pereop Re: He,he i co? 01.03.05, 08:47
          prawdą jest to że i PiS i PO mogą się obawiać że stracą część swoich wyborców
          (szczególnie). Nowa PD (niezależnie od jej ocenianiania) ma dość mocne podstawy
          i może ograniczyć szanse na pewne zwycięstwo PO i PISu i stworzenia Koalicji
          tylko z 2 partii. Bo jeśli przegrają będa musieli znaleźć 3 do kompletu - i
          niezależnie kto to będzie - bedzie to osłabieniem następnego rządu bo trzeba
          będzie jeszcze bardziej ograniczyć swoje programy w imię kompromisu i chęci
          posiadaniania władzy.
    • karol113 Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 08:15
      Haha, Reaktorek myśli, że postpezetpeerowska partia zlepiona z UW daje prawicową
      partię. Równie dobrze możemy napisać, że Lepper jest wykształconym człowiekiem,
      a Mazowiecki szybko podejmuje decyzje.
    • antinowhere Same zaklęcia .Gdzie argumenty? 01.03.05, 08:27
      Przecież PD nie spadła z księżyca . Poglądy , stanowiska etc. dokładnie w tym
      samym miejscu co UW. Same zachwyty medialne nad "nową partią ludzi rozumnych"
      to zdecydowanie za mało.
      "Przez energiczne mieszanie łyżeczką herbata nie stanie się słodsza".
      Chyba,że na poważnie bierze się nagły przypłym głosów za sprawą Hausner i
      Wałęsiaka.
    • lichttrager Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 08:28
      Trudno się nie zgodzić z autorem artykułu, że tzw PD powstała w celu odebrania
      głosów PO i PIS i zapobieżenia stworzeniu sensownego centro-prawicowego rządu,
      który mógłby coś może zmienić w Polsce. O ile przy dwóch partiach istniała
      możliwość na sensowny kompromis to przy trzeciej właściwie nie ma szans. SLD
      robi wszystko, żeby zachować swoje pozycje, a dzięki powstaniu PD udało się
      poznać prawdziwe przekonania panów Frasyniuków, Mazowieckich, Geremków itp.
      Powstanie PD jest dowodem na to, że gruba kreska nie była wypadkiem przy pracy.
      Lewa strona dawnej UW po prostu kocha SLD - taki układzik w stylu Kargule i
      Pawlaki.
      • nowymail Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 09:00
        Myślę, że oni nie tyle kochają SLD co śmiertelnie boją się ujawnienia swoich teczek. Sprawa pani Niezabitowskiej - TW "Nowak" - spowodowała, że to środowisko wpadło w panikę. Stąd próba powołania do życia Partii Antylustracyjnej tzw Demokratycznej. Czy ktoś coś słyszał o ich programie poza zatrzymaniem lustracji - bo ja nic.
        • darek6 Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 10:21
          Ujawnienia teczek sie boją? Ludzie, a dzięki komu my w ogóle możemy mysleć o
          lustracji? Zapominamy, że Kuroń, Lityński, Modzelewski to pierwsza liga
          (lata '60 i '70) polskiej opozycji. Duzo łatwiej było byc opozycjonistą w
          okresie Wildsteina, kiedy z aresztu wychodzili po 48 godzinach. Może to nie
          takie oczywiste, ale "Przesłuchanie" -to nie bezmyślna idea scenarzysty!
          Czasami sami zapominamy czym był Sierpień 80, Okrągły Stół, a czym Rada
          Konsultacyjna przy gen. Jaruzelskim - do zwolenników Giertychów i Bendera!
          A głos Partii Demokratycznej to głos podobny do PD w USA, PP w WB i opozycja w
          stosunku do innej partii rozsądku UPR.
          A jesli chodzi o PO, to posłuchajmy przez chwile jedno z pierwszych tenorów
          Olechowskiego i zrozumiemy czego dzisiaj się boi Tusk, o Rokicie zapomnijmy, bo
          trochę ogłupiał przez szum rywinowski.
          Poczekajmy na wybory i dowiemy sie kto miał rację.
      • art16 Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 10:13
        Krytyka ludzi formatu panów Mazowieckiego, Geremka, Frasyniuka językiem jak z
        przemówienia tow. Wiesława (Używanie zwrotów typu: panów Mazowieckich,
        Geremków itp)świadczy o piszącym nie najlepiej. To Unia Demokratyczna, jeśli
        mnie pamięć nie myli, uratowała z niebytu politycznego panów z KLD za co CI w
        piękny sposób się jej zrewanżowali odchodząc 4 lata temu. Poglądy działaczy UW
        są stabilne i dlatego będę na nich głosował tak jak to czyniłem od 16 lat bez
        wględu czy nazywą się KO, UD, UW czy PD. Ważne jest dla mnie to, że nie
        zacietrzewiają się z byle powodu. Prowadzą spokojną politykę, większość
        zarzutów oceniam jako przyprawianie "gęby". Co do anty-lustracyjnego charakteru
        UW to owszem myślę że, są przeciw ale tylko pewnemu stylowi lustracji i to tyle.
    • piotr.marcinkowski Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 08:32
      Kilka zdan politykow PO i PiS o nowej partii i zaraz "wielka" analiza
      Wyborczej, w ktorej przewazaja przypuszczenia. To sie nazywa kreowanie
      rzeczywistosci, Gazeta na sile dowartosciowuje UWbis
    • okrutnik1 do wortexa 01.03.05, 08:33
      Chlopıe to nıe jest mıejsce zeby reklamowac twoja zalosna kancelarıe tlumaczen.
      Zreszta jak kazdy dobry katolık wykorzystujesz kazda okazje zeby zareklamowac
      swoje poglady.
    • nowymail Partia Demokratyczna to jeden wielki niewypał 01.03.05, 08:55
      Zresztą co innego mogli stworzyć kierowca ciężarówki, były działacz PZPR z lat stalinowskich, który już dawno powinien odejść na emeryturę i minister najgorszego rządu w dziejch RP ? Jedyny program nowej partii to za wszelką cenę powstrzymać lustrację - to trochę za mało żeby wygrać wybory tym bardziej, że ludzie mają już dość afer i "Nowaków" na najwyższych stanowiskach w państwie.
      • art16 Re: Partia Demokratyczna to jeden wielki niewypał 01.03.05, 10:22
        Troszkę więcej szcunku dla kierowców ciężarówek, elektryków, suwnicowch i wielu
        innych zawodów liczy się raczej to co jest w głowie.
    • fnoll jak to dobrze, że będzie coś ponad POPiSy ... :) 01.03.05, 09:12
      a nuż się pojawi języczek u wagi w parlamencie?

i bynajmniej nie będzie to ozór Leppera czy rozdwojony język Romana ... ;)
    • 1tadeusz1 Kaczory i Rokita 01.03.05, 09:20
      i tak już się gryzą. A co będzie po wyborach? Wiadomo. Zagryzą się nawzajem.
    • proc5 Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 09:20
      Niebywałe! jak łatwo przychodzi niektórym redaktorom i politykom odwracanie kota
      ogonem. A jakie miały być komentarze ze strony PO i PiS? Mieli chwalić i
      popierać PD po tym jak ta "jeszcze nie partia" i jej główny propagandzista Pan
      Frasyniuk wylali na nich wiadro pomyj. Oskarżali PO pIS o wszystko co najgorsze,
      krytyka dotyczyła tylko tych partii. Można było odnieść wrażenie, że za upadek
      Rzeczpospolitej w ostatnich latach odpowiada nie SLD tylko PO i PiS. Gratuluję
      obiektywizmu i Panom redaktorom i Panom analitykom politycznym i Gazecie. Oby
      tak dalej. Widać, że liczą się nie fakty ale twożenie faktów.
      • amrra Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 11:03
        proc5 napisał:
        Oskarżali PO pIS o wszystko co najgorsze
        > ,
        > krytyka dotyczyła tylko tych partii. Można było odnieść wrażenie, że za upadek
        > Rzeczpospolitej w ostatnich latach odpowiada nie SLD tylko PO i PiS.

osiągnięc AWS- oraz składu osobowego juz nie pamiętasz?
        • kolo42 Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 11:29
          amrra napisała:

> proc5 napisał:
          > Oskarżali PO pIS o wszystko co najgorsze
          > > ,
          > > krytyka dotyczyła tylko tych partii. Można było odnieść wrażenie, że za u
          > padek
          > > Rzeczpospolitej w ostatnich latach odpowiada nie SLD tylko PO i PiS.
          >
          > osiągnięc AWS- oraz składu osobowego juz nie pamiętasz?

Pamiętam, ale wtedy rządziła również UW. A w UW był cały czas Pan Frasyniuk. Że
          pod koniec odeszli? Hehehe...
    • gniewek.113 Frustracja i ambicje zawiedzionego Frasyniuka. 01.03.05, 09:22
      Chlop sie starzeje.. musi w koncu wejsc do parlamentu, bo za kolejne 4 lata
      nikogo nie bedzie juz interesowala jego opozycyjna walka z komuna.
      Podobnie jak kiedys niejaki gamon Slomka, Frasyniuk rozwala prawice od srodka.
      Najwyrazniej pozmienialy mu sie priorytety. Pamietam jego zapal, kiedy
      obejmowal stery Unii Wolnosci. Zapal pozostal, ale wartosci mu sie pozmienialy.
      Od jakiegos czasu bardzo zle oceniam tego pana. Stracil u mnie wszystkie punkty.

Ta ich partia demokratyczna to kolejny saturator. Przez caaly dlugi rok nic nie
      robia, by latem odwiesic dzialalnosc, placic podatki i odbierac klientow
      konkurencji. Niby im wolno, ale jakie to podle i male..

Zakladanie partii bezposrednio przed wyborami jest dla mnie wystarczajaco
      czytelne. Frasyniuk i jego towarzysze reprezentuja pieniactwo i brak
      odpowiedzialnosci, a wiec cechy ktore kojarza sie nam ze skloconym sejmem i
      rozdrobniona prawica i wczesniejszymi wyborami.

Nigdy nie zaufam gosciowi, ktory kojarzy mi sie z saturatorem i maszyna do waty
      cukrowej. Unia Wolnosci miala pecha, ze ten pan zostal jej szefem.
      Mazowiecki - reaktywacja.. Ten z kolei chce tylko pokazac, ze jeszcze oddycha.
      Hausner.. Jedyny fachowiec w tym gronie, ale jego niedawna wspolpraca z SLD
      sprawila, ze jest dla mnie tredowaty.
    • gm Re: teraz chlam sie rzuci na kreske bis PD 01.03.05, 09:24
      w Polsce jest zaduzo szumowin zerujacych na tym panstwie jest rzecza oczywista
      ze beda chcieli podtrzymac to co jest PD idealnie sie do tego nadaje
      • karol63 Re: teraz chlam sie rzuci na kreske bis PD 01.03.05, 09:38
        Powstała nowa kulturalnia partia.Tak kulturalnie rozkradzino Polskę w
        rekawiczkach a do więzienia pójdzie bezrobotny który z głodu ukradł bułkę w
        sklepie.
    • klakierr Co gryzie wyborczą i jej szefa[czego się boją] 01.03.05, 09:39
      Bzdurna analiza niegodna nawet szkolnej gazetki.Ja sądzę że jeżeli coś złości
      PO IPiS to tylko to że czerwoni mogli pójść w odstawkę -na śmietnik czyli tam
      gdzie jest ich miejsceNiestety znalazł się ratownik[być może]sterowany od lat
      przez Michnika który bardzo pragnie być w parlamencie.Widząc że koledzy z
      prawej strony nie chcą mieć z nim nic wspólnego zaczą wyciągać z tonącego
      okrętu co mniej skompromitowane osoby,o niektore to nawet żebrze i prosi na
      kolanach by chciały firmować jego partię.Cała nadzieja w tym że wyborcy pokażą
      im środkowy palec i potopią się wszyscy.Kaczyński z Rokitą nie mają się czego
      bać-przeciwnik choć nazwiska wielkie,to mały pikuś co to tylko trochę poblakać
      umie.Boi się natomiast szefostwo Wyborczej ,strach zagląda mu w oczy z dwóch
      powodów a mianowicie że przegrane wybory przez czerwonych jak i koniec ich
      prezydentury zakończy ich wpływ na władzę i wydarzenia w kraju.
      • the.bill.europy CZEGO BOI SIE WYBORCZA? 01.03.05, 09:47
        Autyzm ludzi z Pałki Wyborczej jest przerażający. Na łamach tej gazety dominuje myslenie zyczeniowe. Oni naprawdę myślą, że jak coś napiszą, to rzeczywistośc się do tego dostosuje....... A rzeczywistość ma w poważaniu Michnika i innych oszustów intelektualno politycznych. Boją się lustracji i ujawnienia prawdy!
    • gm Re: gazeta to czerwona masonerja 01.03.05, 09:48
      ej wy tam komu wy sluzycie bo mi sie coraz bardziej zaczyna wydawac ze
      dzialacie na szkode tego panstwa czy nie powino pytanie brzmiec "Co grosi
      Polsce jak PD zdobedzie wiecej jak 10%"
    • racjonalistka www.demokraci.pl 01.03.05, 10:08
      Taki jest adres nowej formacji, a tekst jest trafny i dlatego boli.
      • wspanialy69 Re: www.demokraci.pl 01.03.05, 10:59
        dlaczego ten tekst rzeczywiście boli
        <a
        href="http://zaprasza.net/a_y.php?mid=5962"></a>
      • kolo42 Re: www.demokraci.pl 01.03.05, 11:45
        racjonalistka napisała:

> Taki jest adres nowej formacji, a tekst jest trafny i dlatego boli.

Boli jego głupota. Bardzo bym chciał aby był trafny ale tak nie jest. UW/PD to
        nie jest racjonalna alternatywa to po prostu nowe urupowanie lewicowe
        zapełniające pustkę po SLD.
    • mobrebski Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 10:12
      Nowo powstała Partia Demokratyczna w pierwszej kolejności zagraża nie PO czy
      PiS, ale UW.
      Unia Wolności do tej pory jakoś nie przyjęła renegata Celińskiego i chociaż nie
      wiem, czy on sam miał ochotę wrócić, wcale nie jest źle.
      Z czerwonymi twarzami Hausnera (rychło w czas wziął rozbrat z lewicą!), Belki i
      ewentualnie zaproszonego Ala Kwaśniewskiego (nadal po lewej stronie) Mazowiecki
      i Frasyniuk kopią Unii Wolności postkomunistyczny grób.
      I bodaj jaszcze smutniejsze jest to, że "Gazeta Wyborcza" już od początku
      skwapliwie im kibicuje.
      Ja jednak na pół postkomunistyczną Partię Demokratyczną Mazowieckiego i
      Frasyniuka nie zagłosuję na pewno.
      Michał Obrębski, Warszawa
    • 9mm Re: Analiza: Co gryzie PO i PiS 01.03.05, 10:23
      Owszem, tekst raczej srednio udany i jawnie stronniczy. Jednal nie rozumien
      dlaczego sie oburzacie. Gazeta jawnie reprezentuje jej swiatopoglad, tak samo
      jak chocby wprost swoj.
      Wyglada to jakby wiekszosc z Was, zacieglych przeciwnikow GW namietnie
      torturowala sie czytajac jej artykuly.
      • gm Re: Analiza: Co gryzie Gazete? 01.03.05, 10:33
    • diablinadali GW jak zwykle gryzie to samo 01.03.05, 10:28
      Tow Załuska dajcie pokoj, towarzysze beda glosowali na jedynie sluszne ugrupowanie.
      jakies 5-8 %
    • bryt.bryt dwie uwagi 01.03.05, 10:30
      Po pierwsze - Moim zdaniem analiza z punktu widzenia merytorycznego jest
      nietrafiona o tyle, ze Frasyniuk z Hausnerem (i Belka w perspektywie) wcale nie
      walcza o liberalne centrum, ale raczej o centrolewice. Wiecej niz Platformie
      moga zabrac SdPL i SLD.
      Po drugie - Chyba za wczesnie na stwierdzanie, ze powstanie PD powoduje zlosc i
      niepokoj na prawicy. PD jeszcze nic faktycznie nie znaczy i nic nie robi. Jak
      na razie ten artykul wyglada raczej na deklaracje oczekiwan srodowiska Unii
      Wolnosci.
    • hauron Dlaczego GW tak nienawidzi Kaczyńskich? 01.03.05, 10:33
      Czym Michnikowi się tak narazili?
      • krizs Re: Dlaczego GW tak nienawidzi Kaczyńskich? 01.03.05, 11:01
        odpowiedź znajdziesz w książce Łysiaka "Rzeczpospolita Kłamców" polecam jej
        lekturę, dowiesz się tego i wielu innych ciekawych rzeczy. Generalnie Pan A.M.
        i jego G.W. (mam nadzieję nie cała) nie lubią antysemitów. Dla ułatwienia
        definicja pojęcia. Antysemita- każda osoba posiadająca odmienne spojrzenie na
        świat kreowany przez G.W. Przy okazji, mam nadzieję że admin nadal wykazuje się
        zrozumieniem dla pojęcia swobody wypowiedzi i puści ten post, bo przecież
        obelżywy nie jest, prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka