jerry.uk dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 11:35 dlaczego Kosciolowi przekazano 70 tys. ha (plus zwrot przedwojennych majatkow)? Czy nasze panstwo jest tak bogate zeby rozdawac ziemie na prawo i lewo? przeciez w tej sprawie nie odbylo sie zadne referendum, po prostu ktos podpisal papier i przekazal ot tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 11:50 jerry.uk napisał: > dlaczego Kosciolowi przekazano 70 tys. ha (plus zwrot przedwojennych majatkow)? > > Czy nasze panstwo jest tak bogate zeby rozdawac ziemie na prawo i lewo? > przeciez w tej sprawie nie odbylo sie zadne referendum, po prostu ktos podpisal > > papier i przekazal ot tak sobie. Nie "ktoś" , tylko oficjalny przedstawiciel ( -ele) czy organ Rzeczpospolitej Polskiej wybrany w wolnych i demokratycznych procedurach. Podpisał ktoś , komu sam dałes takie prawo aktem głosowania ( lub niegłosowania). Więc o co Ci chodzi? Po to wybieramy naszych przedstawicieli , aby w naszym imieniu podejmowali decyzje. Nie mozna urzadzac referendum w kazdej dowolnej sprawie. To by była paranoja . Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 12:27 jesli bylo to w 1989 roku to chyba nie byly to tak do konca "wolne i demokratyczne" wybory. Ja po prostu nie rozumiem dlaczego po 1989 roku tylu ludzi zostalo wyroznionych roznymi przywilejami i ukladami. Nie bylo czegos takiego, ze wszyscy mamy od pewnego momentu te same szanse tylko byli "rowni i rowniejsi". Odpowiedz Link Zgłoś
yast Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 12:16 Nasze panstwo nie jest bogate, ale za to bardzo Bogobojne. Nikt przeciez nie sprzeciwi sie woli Papieza-Polaka. Niestety :-( Przykro to pisac, ale byc moze nadejdzie otrzezwienie wraz z opuszczeniem urzedu papieskiego przez Karola Wojtyle. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 12:22 Dyskryminacja ci z przywilejami się kojarzy, na tym wumlu uczyli jednak inaczej, czego jesteś najlepszym przykładem ! Odpowiedz Link Zgłoś
giewont 2250 zł dopłat 31.03.05, 12:06 no to chyba jedni z tych ktorzy najbardziej na tej unii skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 giewont ! 31.03.05, 12:51 kiecmany wykorzystali komune , głupich roboli do zmiany ustroju, a teraz uwłąszczyli się na państwowym i wprowadzaja pomału ustrój feudalny Odpowiedz Link Zgłoś
apolog Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 12:23 Stałem sie antyklerykałem prze tęgazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 12:52 ARiMR dysponuje jeszcze tysiacami hektarów gruntów ,kazdy zazdrosnik moze wystapic o dzierzawe, dostanie doplaty,niech popróbuje tej slodyczy.Przestanie wtedy pieprzyc glupoty,a jesli nie chcecie uprawiac ziemi to przejedzcie sie na gleboka prowincje i zobaczcie czego zazdroscicie.Pozdrawiam i zycze opamietania Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 13:15 Nie ARMiR, ale ANR. I nie tysiącami, a milionami. Ale faktem jest, że każdy moze wystąpić o dzierżawę czy zakup nieruchomości na publicznym przetargu. Z resztą wypowiedzi zgadzam się całkowicie. P. Odpowiedz Link Zgłoś
augu Re: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 13:09 apolog napisał: > Stałem sie antyklerykałem prze tęgazetę. I o to towarzyszom z GW chodziło. Nie chodziło o to, żeby pozbawić KK tego, co posiada, ale właśnie o to, co się z apologiem im udało. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A we mnie rosnie współczucie 31.03.05, 14:45 apolog napisał: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść > Stałem sie antyklerykałem prze tę gazetę. A ja gdy czytam takie artykuły to współczuje tym wszystkim biedakom intelektualnym ,"antykatolom", którzy potrafią wyciagac tylko takie prymitywne i prostackie wnioski z "artykułów" GW jak np " gdy dopłatę bierze duchowny katolicki to jest "źle" , a gdy strażak, to OK" Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: gdy czytam GW rośnie we mnie nienawiść 01.04.05, 00:40 Ja też>>'Stałem sie antyklerykałem przez tę gazetę' ~a taki byłem Kościelny~ hłe Gazeta ma u mnie absolutną amnestię afirmacyjną(3xa) za ten artykuł. już-Dajemy radę Odpowiedz Link Zgłoś
ryba368 Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 12:49 Towarzysz szmaciak MICHNIK szuka gwozdzia do swojej trumny!!!!!!! Szkoda klawiatury na takie szmatlawe niezetelne artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 [...] 31.03.05, 12:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 [...] 31.03.05, 13:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus9 Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 12:57 W koscielnych latyfundiach nie pracuja dawni PGRacy. Przymieraja glodem. Antynarodowe panstwo nie zmusilo KK do ich zatrudnienia, jak zmuszalo wszelkie obce firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 13:57 Sam jestem katolikiem, ale znam nedze krajow katolickich Ameryki Lacinskiej gdzie miliony zyja w budach z blach i kartonow,kijami popodpieranych, a ludzie gniezdza sie tam razem ze swiniami, trzymaja je tam tak jak psy lub koty.Swinie stadami wlucza sie po slumsach wyzerajac smieci wyrzucane przez mieszkancow prosto na ulice, dzieci czynia to samo!!!Zaraz obok stoi ogrodzone murem i brama wjazdowa i straza osiedle milionerow.A nad tym wszystkim goruja wieze kosciolow -palacow.W 1989 roku Polska mogla wybrac droge kapitalizmu zach-europejskiego, kapitalizmu klasy sredniej, wybrala kapitalizm Ameryki lacinskiej, coz kazdy ma wolny wybor!!! Jade wlasnie do USA pozdrawiam wszystkich MTS Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 13:58 Pieprzysz od rzecz, koleżko. Państwo nie ma prawa nikogo zmuszać do zatrudniania kogokolwiek w jego własności. To raz. "Obce firmy" moga być zmuszone do zatrudnienia pegieerowców, jerżeli państwo (ANR) sprzedaje im nieruchomość na warunkach preferencyjnych (np. na raty itp). To dwa. A trzy, to to, że pegieerowcom nie chce sie pracować, wolą dostawać zasiłek i go skutecznie przepijać czekając na następny. Nie wierzysz? - pojedź sobie na tzw. ziemie odzyskane, gdzie było najwięcej PGRów. Pójdź do prywqatnego właściciela i zapytaj, jak pegieerowcy garną sie do roboty. Z tego co ja wiem, to nawet tacy ludzie, którzy kupowali nieruchomosci z warunkiem zatrudnienia ilustam pegieerowców, przychodzili do ANR tłumaczxyć, że nie ma chętnych do pracy, w miejscowościach o strukturalnym bezrobociu. Więc nie pitol, a jak chcesz zabrać głos, to moze najpierw postaraj się czegoś dowiedzieć. BTW - pracuję w ANR i cosniecos na ten temat wiem. To jedna sprawa. A druga to ta, że wam, plwającym na Kościół, wcale w tym przypadku (dopłaty z unii) nie chodzi o zasadę sprawiedliwości, czy o cokolwiek, jak tylko o to, żeby Kościołowi zabrać. A zorientuj się jeden z drugim ilutysięczne latyfundia mają lewicowi "wrażliwcy społeczni", policz, ile dostają dotacji, porównaj ich działalność dobroczynną z tym co robi Kościół (Caritas, domy dziecka, domyu starców, hospicja itd) i dopiero zabieraj głos. Ale wiem, że tego nie zrobicie, bo wam nie zależy na prawdzie, tylko na zniszczeniu Kościoła. Dlatego gardzę wami. P. Odpowiedz Link Zgłoś
yast Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:16 >pegieerowcom nie chce sie pracować, wolą dostawać zasiłek i go skuteczni > e > przepijać czekając na następny. Z tym się akurat muszę zgodzić. W byłych pracownikach PGR często brak inicjatywy i aktywnośći. > wam nie zależy na prawdzie, tylko na > zniszczeniu Kościoła. > Dlatego gardzę wami. Jeśli chodzi o mnie, to nie chcę nikomu zabierać jego własności. Nie godzę się tylko na rosnącą polityczną siłę KK. Niech zajmie się baranami bożymi, a nie Państwem i prawem. Twoje ostatnie zdanie jest typowe dla prawdziwych polskich "katolików" tak samo jak to, że wszędzie węszycie spisek. > BTW - pracuję w ANR i cosniecos na ten temat wiem. No to gratuluję! Po wyborach, biorąc pod uwagę Twoje klerykalno-prawicowe poglądy, będziesz miał zapewnioną posadkę na kolejne 4 lata. ANR powinna zostać rozwiązana a jej zasoby przekazane samorządom. Precz z wszelkim pasożytnictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:19 Czego mozna sie spodziewać po funkcjonalnym co to nie odróznia dyskryminacji od przywileju ? Własnie tylko tego co wypluł na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
yast Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:26 Czy ty mnie człowieku znasz? Nie wypisuj więc swoich fanatycznych bredni, które niczego nie wnoszą do dyskusji a jedynie czynią z tego miejsca kloakę. Najlepiej idź się leczyć ze swojej "katolickiej" nienawiści do odmiennych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:47 nieznany funkcjonalny analfabeta, uznał , ze forum kraj, to kloaka niegodna wumlu ! Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 15:56 Twoje ostatnie zdanie świadczy dobitnie, że nie masz najmniejszego pojęcia o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi o przerażającej korupcji i kradzieży w samorządach pozbawionych praktycznie jakiegokolwiek nadzoru. Gdzybyś wiedzieł choć trochę, nie walnąłbyś tak piramidalnej bzdury. Po drugie, nie węszę spisku, tylko dokładnie czytam choćby posty w tym wątku. Przeczytaj spokojnie wypowiedzi "kryrtyków" KK, a zrozumiesz, co miałem na myśli. P. Odpowiedz Link Zgłoś
yast Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 18:07 Wybacz ale bardziej przemawia do mnie samorządna gospodarność, nadzorowana przez RIO oraz weryfikowana w wyborach samorządowych, niż gospodarność ANR, która dla przeciętnego polaka (tak jak inne Agencje) jest nieznana. Jak jest z planem finansowym ANR? Bo przecież nie jest uwzględniany w budżecie państwa. Dopuszczam możliwość swojego błędu więc liczę na to, że oświecisz mnie i podasz bardzo wiele przykładów przekrętów w obrocie ziemią rolną jakie miały miejsce w samorządach. No i w końcu o jakiej ziemi rolnej mówisz? Bo chyba za wiele samorządy jej nie posiadają. Zaproponowałem dyskusję o pozycji Kościoła w Polsce jednak nikt nie podjął rękawicy. Musiałem za to spierać się o "dyskryminację" użytkowników ziemi w Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zambezi bledy... 31.03.05, 13:13 jesli wszystkie zestawienia GW sa tak dokladne jak to o posiadaczach ziemskich to ja dziekuje. a co np z agrofirma witkowo? www.agrofirmawitkowo.pl/htmle/prod_roslinna.html Odpowiedz Link Zgłoś
razorjack czarna mafia...... 31.03.05, 14:46 i nie dość że jeszcze dostają kasę z UE, to nadal tylko krzyczą że źle, że to im się nie podoba, że ludzie za mało na tacę dają...... Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles [...] 31.03.05, 15:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
baum cel uświęca środki 31.03.05, 15:13 Wyborcza kiruje się zasadą "cel....". Informacje nie są rzetelne, posługujecie się półoprawdami. Nie jestem księdzem, a na informacje patrzę pod kątem czysto prawnym : 1. Kościół jako taki nie jest właścicielem podanych gruntów 2. Nie są też nimi księża 3. Właścicielem są poszczególne parafie, mają osobowość prawną 4. Parafie nie odzyskały zwrotu w całości, ale w nawiązaniu do komunistycznej ustawy, tylko ustawowo pozostawioną "resztę". Czyli nie uzyskały skonfiskowanego majątku!!!! (są dwie mozliwości: Pan redaktor nie chce wiedzieć o czym mówie, albo zatrudniacie kretynów???) 5. Jeżeli są korzyści, parafianie mają prawo wiedzieć na jaki cel są przeznaczone. 6. Fikcją jest podawany zysk Kościoła jako całości. To tak jakby zliczyć poszczególnych rolników i powiedzieć, że o tyle.... bogaci się budżet Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tabed pijawki 31.03.05, 16:11 "...Kościół katolicki jest największym - po skarbie państwa - posiadaczem ziemi w Polsce..." czarne, pazerne, chciwe, cwane kruchtowe towarzystwo, a podobno na budowę jakiejś świątyni w stolicy nie mają funduszy, doja ten kraj na każdym kroku, a ten głupi naród nie chce tego dostrzegać, zadupie nie kraj europejski. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: pijawki 31.03.05, 16:31 Wypowiedź typowego michnikoida - zero pomyślunku, odklepywanie wyuczopnych na pamięć farzesów jak mantry. Przecież z takim czymś, mimo najszczerszych chęci, nie da się w żaden sposób dyskutować. Aż dziw, że zna literki i potrafi trafiać w odpowiednie na klawiaturze, choc podobno i małpy mozna tego nauczyć... P. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Taca z lewa taca z prawa - Narodowi wciąż obawa 31.03.05, 16:50 'KośćKatoli jest największym -Skarbie Państwa- posiadaczem ziemi w Polsce. W '89r Sejm przyjął ustawę oddającą przedwojenne majątki Kościoła. Ustawa określiła również, że każda nowa parafia może wystąpić o 15 ha. Prawo do 50 ha uzyskały biskupstwa, seminaria i zgromadzenia zakonne. Na mocy ustawy trafiło w ręce KościKatoli 70'878 ha gruntów rolnych. Według różnych szacunków w sumie należy teraz do księży ok. 100 tys. ha. (70 tys. przekazanych przez Agencję Własności Rolnej Skarbu Państwa plus ziemie, które wcześniej należały do KościKat. W Polsce jest ok. 10 tys. parafi, z czego 7 tys. leży na terenach wiejskich)' I tyle by było tego. już-Dajemy radę Odpowiedz Link Zgłoś
tabed Re: pijawki 31.03.05, 17:32 widzę sukienkowy jełopie, że wszystkich próbujesz pouczać, prawda niestety boli, ale wy z czarnymi podniebieniamu i tak tego nie pojmiecie i nasuń na gębę ten moherowy berecik bo straszysz ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: pijawki 31.03.05, 19:56 A ty, smetny matole, i tak nic nie zrozumiesz w swej zapiekłej nienawiści. Masz biedaku problem. P. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzywal Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 19:57 Księża mocno walczyli, aby ludzie nie zgodzili się na przystąpienie do Uni. W pewnym momencie zmienili front. Wydawało się, że to postawa społeczeństwa ich przekonała. Tymczasem okazało się, że jak zwykle zaważyły pieniądze, pieniążki, mamonka. Czy to jest dobry przykład postępowania dla społeczeństwa ? Kościół wciąż głosi, że to nie pieniądze są ważne. Jak można dawać wiarę takiemu zakłamaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 20:04 Kosciol glosi, ze dla nas pieniadze nie sa wazne. Nie mowi ze dla KK nie sa wazne. W tym sensie to nawet nie klamie tylko wykorzystuje sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 21:46 Uprawiającego nie,ale biorącego pieniądze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: To wreszcie ktoś na tej Uni zarobił ? 05.04.05, 14:19 Zauważyłeś? W końcu. Oddaj do przeglądu bystrotę, bo cuś rozbieżna ze szlakiem wytyczonym z Vatykanu KrajowyWajchowyForumowy Odpowiedz Link Zgłoś