Dodaj do ulubionych

Księża zarabiają na Unii

• jerry.uk dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 11:35
      dlaczego Kosciolowi przekazano 70 tys. ha (plus zwrot przedwojennych majatkow)?
      Czy nasze panstwo jest tak bogate zeby rozdawac ziemie na prawo i lewo?
      przeciez w tej sprawie nie odbylo sie zadne referendum, po prostu ktos podpisal
      papier i przekazal ot tak sobie.
      • remik.bz Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 11:50
        jerry.uk napisał:

> dlaczego Kosciolowi przekazano 70 tys. ha (plus zwrot przedwojennych
        majatkow)?
        >
        > Czy nasze panstwo jest tak bogate zeby rozdawac ziemie na prawo i lewo?
        > przeciez w tej sprawie nie odbylo sie zadne referendum, po prostu ktos
        podpisal
        >
        > papier i przekazal ot tak sobie.

Nie "ktoś" , tylko oficjalny przedstawiciel ( -ele) czy organ Rzeczpospolitej
        Polskiej wybrany w wolnych i demokratycznych procedurach. Podpisał ktoś , komu
        sam dałes takie prawo aktem głosowania ( lub niegłosowania). Więc o co Ci
        chodzi? Po to wybieramy naszych przedstawicieli , aby w naszym imieniu
        podejmowali decyzje. Nie mozna urzadzac referendum w kazdej dowolnej sprawie.
        To by była paranoja .
        • jerry.uk Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 12:27
          jesli bylo to w 1989 roku to chyba nie byly to tak do konca "wolne i
          demokratyczne" wybory. Ja po prostu nie rozumiem dlaczego po 1989 roku tylu
          ludzi zostalo wyroznionych roznymi przywilejami i ukladami. Nie bylo czegos
          takiego, ze wszyscy mamy od pewnego momentu te same szanse tylko byli "rowni i
          rowniejsi".
      • yast Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 12:16
        Nasze panstwo nie jest bogate, ale za to bardzo Bogobojne. Nikt przeciez nie
        sprzeciwi sie woli Papieza-Polaka. Niestety :-( Przykro to pisac, ale byc moze
        nadejdzie otrzezwienie wraz z opuszczeniem urzedu papieskiego przez Karola Wojtyle.
        • 9111951u Re: dlaczego kazda parafia dostaje 15 ha? 31.03.05, 12:22
          Dyskryminacja ci z przywilejami się kojarzy, na tym wumlu uczyli jednak
          inaczej, czego jesteś najlepszym przykładem !
    • giewont 2250 zł dopłat 31.03.05, 12:06
      no to chyba jedni z tych ktorzy najbardziej na tej unii skorzystali.
      • henio56 giewont ! 31.03.05, 12:51
        kiecmany wykorzystali komune , głupich roboli do zmiany ustroju, a teraz
        uwłąszczyli się na państwowym i wprowadzaja pomału ustrój feudalny
    • apolog Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 12:23
      Stałem sie antyklerykałem prze tęgazetę.
      • m15 Re: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 12:52
        ARiMR dysponuje jeszcze tysiacami hektarów gruntów ,kazdy zazdrosnik moze
        wystapic o dzierzawe, dostanie doplaty,niech popróbuje tej slodyczy.Przestanie
        wtedy pieprzyc glupoty,a jesli nie chcecie uprawiac ziemi to przejedzcie sie na
        gleboka prowincje i zobaczcie czego zazdroscicie.Pozdrawiam i zycze opamietania
        • petrokles Re: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 13:15
          Nie ARMiR, ale ANR. I nie tysiącami, a milionami. Ale faktem jest, że każdy moze
          wystąpić o dzierżawę czy zakup nieruchomości na publicznym przetargu.
          Z resztą wypowiedzi zgadzam się całkowicie.
          P.
      • augu Re: Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść 31.03.05, 13:09
        apolog napisał:
        > Stałem sie antyklerykałem prze tęgazetę.

I o to towarzyszom z GW chodziło. Nie chodziło o to, żeby pozbawić KK tego, co
        posiada, ale właśnie o to, co się z apologiem im udało.
        • polonus9 prawda w oczy kole ? 31.03.05, 13:19
      • remik.bz A we mnie rosnie współczucie 31.03.05, 14:45
        apolog napisał:
        Gdy czytam GW rosnie we mnie nienawiść
        > Stałem sie antyklerykałem prze tę gazetę.

A ja gdy czytam takie artykuły to współczuje tym wszystkim biedakom
        intelektualnym ,"antykatolom", którzy potrafią wyciagac tylko takie prymitywne
        i prostackie wnioski z "artykułów" GW jak np " gdy dopłatę bierze duchowny
        katolicki to jest "źle" , a gdy strażak, to OK"
      • rolotomasi Re: gdy czytam GW rośnie we mnie nienawiść 01.04.05, 00:40
        Ja też>>'Stałem sie antyklerykałem przez tę gazetę' ~a taki byłem Kościelny~ hłe

Gazeta ma u mnie absolutną amnestię afirmacyjną(3xa) za ten artykuł.
        już-Dajemy radę
    • ryba368 Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 12:49
      Towarzysz szmaciak MICHNIK szuka gwozdzia do swojej trumny!!!!!!!
      Szkoda klawiatury na takie szmatlawe niezetelne artykuły.
      • m15 [...] 31.03.05, 12:54
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • polonus9 [...] 31.03.05, 13:22
      • polonus9 ryba, nie lubisz prawdy czy sie jej boisz klecho ? 31.03.05, 13:20
    • polonus9 Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 12:57
      W koscielnych latyfundiach nie pracuja dawni PGRacy. Przymieraja glodem.
      Antynarodowe panstwo nie zmusilo KK do ich zatrudnienia, jak zmuszalo wszelkie
      obce firmy.
      • 18261826www Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 13:57
        Sam jestem katolikiem, ale znam nedze krajow katolickich Ameryki Lacinskiej
        gdzie miliony zyja w budach z blach i kartonow,kijami popodpieranych, a ludzie
        gniezdza sie tam razem ze swiniami, trzymaja je tam tak jak psy lub koty.Swinie
        stadami wlucza sie po slumsach wyzerajac smieci wyrzucane przez mieszkancow
        prosto na ulice, dzieci czynia to samo!!!Zaraz obok stoi ogrodzone murem i
        brama wjazdowa i straza osiedle milionerow.A nad tym wszystkim goruja wieze
        kosciolow -palacow.W 1989 roku Polska mogla wybrac droge kapitalizmu
        zach-europejskiego, kapitalizmu klasy sredniej, wybrala kapitalizm Ameryki
        lacinskiej, coz kazdy ma wolny wybor!!!
        Jade wlasnie do USA pozdrawiam wszystkich MTS
      • petrokles Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 13:58
        Pieprzysz od rzecz, koleżko. Państwo nie ma prawa nikogo zmuszać do
        zatrudniania kogokolwiek w jego własności. To raz. "Obce firmy" moga być
        zmuszone do zatrudnienia pegieerowców, jerżeli państwo (ANR) sprzedaje im
        nieruchomość na warunkach preferencyjnych (np. na raty itp). To dwa. A trzy, to
        to, że pegieerowcom nie chce sie pracować, wolą dostawać zasiłek i go skutecznie
        przepijać czekając na następny. Nie wierzysz? - pojedź sobie na tzw. ziemie
        odzyskane, gdzie było najwięcej PGRów. Pójdź do prywqatnego właściciela i
        zapytaj, jak pegieerowcy garną sie do roboty. Z tego co ja wiem, to nawet tacy
        ludzie, którzy kupowali nieruchomosci z warunkiem zatrudnienia ilustam
        pegieerowców, przychodzili do ANR tłumaczxyć, że nie ma chętnych do pracy, w
        miejscowościach o strukturalnym bezrobociu.
        Więc nie pitol, a jak chcesz zabrać głos, to moze najpierw postaraj się czegoś
        dowiedzieć.
        BTW - pracuję w ANR i cosniecos na ten temat wiem.
        To jedna sprawa. A druga to ta, że wam, plwającym na Kościół, wcale w tym
        przypadku (dopłaty z unii) nie chodzi o zasadę sprawiedliwości, czy o cokolwiek,
        jak tylko o to, żeby Kościołowi zabrać.
        A zorientuj się jeden z drugim ilutysięczne latyfundia mają lewicowi "wrażliwcy
        społeczni", policz, ile dostają dotacji, porównaj ich działalność dobroczynną z
        tym co robi Kościół (Caritas, domy dziecka, domyu starców, hospicja itd) i
        dopiero zabieraj głos.
        Ale wiem, że tego nie zrobicie, bo wam nie zależy na prawdzie, tylko na
        zniszczeniu Kościoła.
        Dlatego gardzę wami.
        P.
        • yast Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:16

>pegieerowcom nie chce sie pracować, wolą dostawać zasiłek i go skuteczni
          > e
          > przepijać czekając na następny.

Z tym się akurat muszę zgodzić. W byłych pracownikach PGR często brak inicjatywy
          i aktywnośći.

> wam nie zależy na prawdzie, tylko na
          > zniszczeniu Kościoła.
          > Dlatego gardzę wami.

Jeśli chodzi o mnie, to nie chcę nikomu zabierać jego własności. Nie godzę się
          tylko na rosnącą polityczną siłę KK. Niech zajmie się baranami bożymi, a nie
          Państwem i prawem. Twoje ostatnie zdanie jest typowe dla prawdziwych polskich
          "katolików" tak samo jak to, że wszędzie węszycie spisek.

> BTW - pracuję w ANR i cosniecos na ten temat wiem.

No to gratuluję! Po wyborach, biorąc pod uwagę Twoje klerykalno-prawicowe
          poglądy, będziesz miał zapewnioną posadkę na kolejne 4 lata.
          ANR powinna zostać rozwiązana a jej zasoby przekazane samorządom. Precz z
          wszelkim pasożytnictwem.
          • 9111951u Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:19
            Czego mozna sie spodziewać po funkcjonalnym co to nie odróznia dyskryminacji
            od przywileju ?
            Własnie tylko tego co wypluł na forum!
            • yast Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:26
              Czy ty mnie człowieku znasz?
              Nie wypisuj więc swoich fanatycznych bredni, które niczego nie wnoszą do
              dyskusji a jedynie czynią z tego miejsca kloakę. Najlepiej idź się leczyć ze
              swojej "katolickiej" nienawiści do odmiennych poglądów.
              • 9111951u Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 14:47
                nieznany funkcjonalny analfabeta, uznał , ze forum kraj, to kloaka niegodna
                wumlu !
          • petrokles Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 15:56
            Twoje ostatnie zdanie świadczy dobitnie, że nie masz najmniejszego pojęcia o
            gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi o przerażającej korupcji i kradzieży w
            samorządach pozbawionych praktycznie jakiegokolwiek nadzoru. Gdzybyś wiedzieł
            choć trochę, nie walnąłbyś tak piramidalnej bzdury.
            Po drugie, nie węszę spisku, tylko dokładnie czytam choćby posty w tym wątku.
            Przeczytaj spokojnie wypowiedzi "kryrtyków" KK, a zrozumiesz, co miałem na myśli.
            P.
            • yast Re: Prawiczki oddadza KK reszte Polski 31.03.05, 18:07
              Wybacz ale bardziej przemawia do mnie samorządna gospodarność, nadzorowana przez
              RIO oraz weryfikowana w wyborach samorządowych, niż gospodarność ANR, która dla
              przeciętnego polaka (tak jak inne Agencje) jest nieznana. Jak jest z planem
              finansowym ANR? Bo przecież nie jest uwzględniany w budżecie państwa. Dopuszczam
              możliwość swojego błędu więc liczę na to, że oświecisz mnie i podasz bardzo
              wiele przykładów przekrętów w obrocie ziemią rolną jakie miały miejsce w
              samorządach. No i w końcu o jakiej ziemi rolnej mówisz? Bo chyba za wiele
              samorządy jej nie posiadają.

Zaproponowałem dyskusję o pozycji Kościoła w Polsce jednak nikt nie podjął
              rękawicy. Musiałem za to spierać się o "dyskryminację" użytkowników ziemi w Polsce.

Pozdrawiam
    • zambezi bledy... 31.03.05, 13:13
      jesli wszystkie zestawienia GW sa tak dokladne jak to o posiadaczach ziemskich
      to ja dziekuje. a co np z agrofirma witkowo?

www.agrofirmawitkowo.pl/htmle/prod_roslinna.html
    • ja.polak Co laska i za Bog zaplac... 31.03.05, 14:22
      ...(no comments)...
    • razorjack czarna mafia...... 31.03.05, 14:46
      i nie dość że jeszcze dostają kasę z UE,
      to nadal tylko krzyczą że źle, że to im się nie podoba,
      że ludzie za mało na tacę dają......
      • petrokles [...] 31.03.05, 15:58
    • baum cel uświęca środki 31.03.05, 15:13
      Wyborcza kiruje się zasadą "cel....". Informacje nie są rzetelne, posługujecie
      się półoprawdami.
      Nie jestem księdzem, a na informacje patrzę pod kątem czysto prawnym :
      1. Kościół jako taki nie jest właścicielem podanych gruntów
      2. Nie są też nimi księża
      3. Właścicielem są poszczególne parafie, mają osobowość prawną
      4. Parafie nie odzyskały zwrotu w całości, ale w nawiązaniu do komunistycznej
      ustawy, tylko ustawowo pozostawioną "resztę". Czyli nie uzyskały
      skonfiskowanego majątku!!!! (są dwie mozliwości: Pan redaktor nie chce wiedzieć
      o czym mówie, albo zatrudniacie kretynów???)
      5. Jeżeli są korzyści, parafianie mają prawo wiedzieć na jaki cel są
      przeznaczone.
      6. Fikcją jest podawany zysk Kościoła jako całości. To tak jakby zliczyć
      poszczególnych rolników i powiedzieć, że o tyle.... bogaci się budżet Polski.
    • tabed pijawki 31.03.05, 16:11
      "...Kościół katolicki jest największym - po skarbie państwa - posiadaczem ziemi
      w Polsce..." czarne, pazerne, chciwe, cwane kruchtowe towarzystwo, a podobno na
      budowę jakiejś świątyni w stolicy nie mają funduszy, doja ten kraj na każdym
      kroku, a ten głupi naród nie chce tego dostrzegać, zadupie nie kraj europejski.
      • petrokles Re: pijawki 31.03.05, 16:31
        Wypowiedź typowego michnikoida - zero pomyślunku, odklepywanie wyuczopnych na
        pamięć farzesów jak mantry.
        Przecież z takim czymś, mimo najszczerszych chęci, nie da się w żaden sposób
        dyskutować. Aż dziw, że zna literki i potrafi trafiać w odpowiednie na
        klawiaturze, choc podobno i małpy mozna tego nauczyć...
        P.
        • rolotomasi Taca z lewa taca z prawa - Narodowi wciąż obawa 31.03.05, 16:50
          'KośćKatoli jest największym -Skarbie Państwa- posiadaczem ziemi w Polsce.
          W '89r Sejm przyjął ustawę oddającą przedwojenne majątki Kościoła. Ustawa
          określiła również, że każda nowa parafia może wystąpić o 15 ha. Prawo do 50 ha
          uzyskały biskupstwa, seminaria i zgromadzenia zakonne.
          Na mocy ustawy trafiło w ręce KościKatoli 70'878 ha gruntów rolnych. Według
          różnych szacunków w sumie należy teraz do księży ok. 100 tys. ha. (70 tys.
          przekazanych przez Agencję Własności Rolnej Skarbu Państwa plus ziemie, które
          wcześniej należały do KościKat. W Polsce jest ok. 10 tys. parafi, z czego 7 tys.
          leży na terenach wiejskich)'
          I tyle by było tego.
          już-Dajemy radę
        • tabed Re: pijawki 31.03.05, 17:32
          widzę sukienkowy jełopie, że wszystkich próbujesz pouczać, prawda niestety
          boli, ale wy z czarnymi podniebieniamu i tak tego nie pojmiecie i nasuń na gębę
          ten moherowy berecik bo straszysz ludzi
          • petrokles Re: pijawki 31.03.05, 19:56
            A ty, smetny matole, i tak nic nie zrozumiesz w swej zapiekłej nienawiści. Masz
            biedaku problem.
            P.
    • jerzywal Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 19:57
      Księża mocno walczyli, aby ludzie nie zgodzili się na przystąpienie do Uni. W
      pewnym momencie zmienili front. Wydawało się, że to postawa społeczeństwa ich
      przekonała. Tymczasem okazało się, że jak zwykle zaważyły pieniądze, pieniążki,
      mamonka. Czy to jest dobry przykład postępowania dla społeczeństwa ?
      Kościół wciąż głosi, że to nie pieniądze są ważne. Jak można dawać wiarę
      takiemu zakłamaniu.
      • karmin-cynober Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 20:04
        Kosciol glosi, ze dla nas pieniadze nie sa wazne. Nie mowi ze dla KK nie sa
        wazne. W tym sensie to nawet nie klamie tylko wykorzystuje sytuacje.
    • opt Re: Księża zarabiają na Unii 31.03.05, 21:46
      Uprawiającego nie,ale biorącego pieniądze tak.
    • bladatwarz To wreszcie ktos na tej Uniii zarobil? 01.04.05, 00:46
      Rewelacja!
      • rolotomasi Re: To wreszcie ktoś na tej Uni zarobił ? 05.04.05, 14:19
        Zauważyłeś? W końcu.
        Oddaj do przeglądu bystrotę, bo cuś rozbieżna ze szlakiem wytyczonym z Vatykanu
        KrajowyWajchowyForumowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka