gauche 10.04.05, 09:55 -Nie daje się wykorzystywac do ataków na RM - W orędziu wielkanocnym wzywał do sobistego i spolecznego odrodzenia a jako jego warunek wymienił....: rozliczenie sie ze współpracy ze służbami specjalnymi PRL !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yossarian18 Re: Skąd się biorą ataki na Ks. Prymasa Glempa 10.04.05, 10:04 Też się na tym zastanwaiałem, ale nie skojarzyłem, że Prymas poparł ostatnio lustrację i nie zaatakował RM, to już wystarczający warunek by zrobić z niego "public enemy". Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Skąd się biorą ataki na Ks. Prymasa Glempa 10.04.05, 10:05 Upraszczasz,gauche, i zawsze w głowie masz ten sam schemat. Brak mi jeszcze Zydów i cyklistów. Odpowiedz Link Zgłoś
she8 och,jaka głębia u barskiej.Jak zawsze. 10.04.05, 10:17 Miłego dnia, joanno.Buzi na dzień dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: Skąd się biorą ataki na Ks. Prymasa Glempa 10.04.05, 10:18 michnixy cie nauczyły wysmiewac 'spiskowe teorie' ? jaaasne, pamietam np. poczatek lat 90. kiedy wyszydzano wszystkich, ktorzy domagali sie lustracji i dekomunizacji i mowili o aferach i korupcji...tacy byli "chorzy z nienawisci"; znam te schematy, wiec daruj sobie ...juz zwietrzały...nawet twoj guru to dostrzegł Odpowiedz Link Zgłoś
mati_lecha Pozdrawiam. 10.04.05, 20:46 Ja również pozdrawiam starą towarzyszkę. Niech Stalin będzie z wami. Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: Skąd się biorą ataki na Ks. Prymasa Glempa 10.04.05, 11:23 Racja. Liczni TW z mediow i polityki wysluguja sie Pieronkiem i Bonieckim Poczytajcie sobie ,co powiedział Papiez Pius IX o takich wilkach w owczej skórze- widnieje jako motto na naszym forum: FORUM KONSERWATYWNE forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24536 Odpowiedz Link Zgłoś
jaobywatel prymas a teczki 10.04.05, 11:49 > - W orędziu wielkanocnym wzywał do sobistego i spolecznego odrodzenia a jako > jego warunek wymienił....: rozliczenie sie ze współpracy ze służbami > specjalnymi PRL !!! A w wywiadze po śmierci papieża z Lisem stwierdził, ze nie powinno sie oceniać ludzi po tym, czy miał teczke, czy też nie, więc tak sie nie podniecaj i nie dorabiaj sobie prymasa do swoich przekonań politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
verbaveritatis Re: prymas a teczki 10.04.05, 12:14 Nie piszmy tu na temat Prymasa. To nic nie da przeciez. A lata,wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: prymas a teczki 10.04.05, 15:01 Gdybys mial szczatkowe chocby wyobrazenie o chrzescijanstwie , to wiedzialbys, ze jedno nie jest z drugim sprzeczne! warunkiem odrodzenia, usprawiedliwienia jest -przyznanie sie do grzechu (winy) i zadoścuczynienie, to podstawowy warunek wybaczenia. Wazne jest, aby TW uderzyli sie w swoje piersi i przyznali do wyrzadzonych szkód, a wtedy mozna im wybaczyc. To, co rzekomo mowil u Lisa witalisa-goracego rzecznika antylustracji- nie jest z tym sprzeczne; jak wiadomo z listy Wildsteina- samo posiadanie teczki o niczym nie przesadza. czerwoni i rzowoi atakuja Prymasa wlasnei za jego postawe wobec dekomunziacji i lustracji, jak to "czerwone halasliwe kundelki" - ale tego nie uda sie im juz zatrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: prymas a teczki 10.04.05, 15:21 Gdybyś miał choć szczątkowe pojęcie o języku polskim to starałbyś się unikać błędów ortograficznych.Gdybyś miał choć szczątkowe pojęcie o chrześcijaństwie to unikałbyś siania nienawiści do swoich bliżnich.Już prędzej nadstawiałbyś drugi policzek. MY KONSERWATYŚCI dobrze wiemy,że Ziemia jest płaska,a Słońce pęta się po niebie zupełnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: prymas a teczki 10.04.05, 18:55 Pomodlę się za ciebie, biedny człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej105 link o teczkach 10.04.05, 15:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=21831440 Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Ks. W. Chrostowski o dekomunizacji 10.04.05, 15:18 Skoro o dekomunizacji to takye o lustracji, bo lustracja jest tylko czescia dekomunizacji. Jest to fragment wywiadu dla Frondy sprzed paru lat. Daruje mi ksiądz, ale spotkałem się z publikacjami osób duchownych, które argumentami teologicznymi próbowały zdyskredytować ideę dekomunizacji. Pewien ksiądz profesor stwierdził na przykład, że nie da się pogodzić lustracji z chrześcijaństwem, które jest religią miłosierdzia i zakłada przebaczanie win. - To bzdura! To jest nadużywanie chrześcijaństwa do usprawiedliwiania rzeczywistości politycznej. Uważna lektura Pisma Świętego wskazuje niezmiennie na relację wina i kara Tak jest nie tylko w Starym, lecz i w Nowym Testamencie i to nie na zasadzie zemsty, ale przywrócenia zachwianej sprawiedliwości Nowy Testament mówi wiele o przebaczeniu, co w naszym życiu religijnym przejawia się w sakramencie pokuty Istnieje jednak pięć warunków pokuty rachunek sumienia, czyli obrachunek z przeszłością, żal za grzechy (nie ze strony pokrzywdzonych, ale krzywdzicieli), wyznanie win, postanowienie poprawy i odprawienie praktyki pokutnej Jeśli chcielibyśmy przyłożyć zasadę chrześcijańską do rzeczywistości komunizmu, to powinniśmy się doczekać publicznego rachunku sumienia ze strony komunistów, a to oznacza ujawnienie mechanizmów funkcjonowania tego systemu, publicznego żalu za grzechy, a także pewnej restytucji zachwianego porządku itd. Do niczego takiego nie doszło. Kościół tylko wtedy sprzeniewierzyłby się swojej misji, gdyby ludziom, którzy to wszystko uczynili, odmawiał przebaczenia. Zresztą nie chodzi tu o przebaczenie udzielone przez Kościół, lecz przez całe społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Ks. W. Chrostowski o dekomunizacji 10.04.05, 17:41 A co na to Jezus Chrystus ? Moim zdaniem liczy się jego nauka ,a nie wywody dyżurnych pogromców zła ? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 TW w koloratkach 10.04.05, 15:21 Jak donosi PAP z 15 lutego 2005 r., Prymas Polski kardynał Józef Glemp wydał znamienne oświadczenie: „Lustracja jest potrzebna, choć może być bolesna, trudna, kosztowna. Należy przeciąć lustracyjny i oczyścić jego materię; jedynie taki zabieg pozwoli stworzyć atmosferę prawdy”. Fragment textu dr Ratajczaka o TW posrod duchowienstwa, link izzy.ad-dom.no-ip.org/index/index.php?action=show&object=article&id=8396 Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: TW w koloratkach 10.04.05, 19:01 No właśnie-a teraz partia antylustracyjna atakuje! I pewnie bęzie jeszcze ostrzej, w miarę zbliżania się terminu wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Prawdziwa cnota krytyk się nie boi 10.04.05, 15:29 Wystarczy kilka słów krytyki, a już ataki! Nigdy żadnej próby merytorycznej odpowiedzi na krytykę! Przyzwyczajcie się, że nie ma świętych krów, i każdy spełniający funkcję publiczną może być krytykowany, czasem niesłusznie, ale taka jest cena bycia osobą publiczną. Nasi "prawdziwi" katolicy chcieliby być niedotykalni, ale w dzisiejszym świecie nie doczekacie tego. Minie okres ochronny, a ś. p. papież też doczeka się krytyki i znów będzie wrzask o "atakach". Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: Prawdziwa cnota krytyk się nie boi 10.04.05, 18:57 Napisałes kilka zdań, ale żadnej w nich sensownej myśli...pewnie jestes politykiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Za to Twoja wypowiedź to krynica myśli 10.04.05, 20:42 - ja nie widzę żadnej - nawet bezsensownej. Co jest bezsensownego w twierdzeniu, że każdy podlega krytyce i nie ma świętych krów? Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: Uwazaj, do lefebrystow mowisz...Narodowych. 10.04.05, 19:01 Co ty,[...] wiesz o lefebrystach! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ze jestes jednym z nich. A oto i ich polski site: 10.04.05, 19:20 www.piusx.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bez cienia charyzmy. I strasznie "przedsoborowy" 10.04.05, 18:59 Inteligencja tez nie blyszczy...Mierna postac. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: Bez cienia charyzmy. I strasznie "przedsoboro 10.04.05, 19:03 No, no podziwam twoją samokrytykę...widze, ze śmierc Ojca św. wydaje owoce nawet u ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Mnie sobor nie dotyczy. Jako ANGLIKANINA. Ale 10.04.05, 19:18 polskim ponoc rzymskim katolikom wypadaloby istnienie II Soboru Watykanskiego zauwazyc, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Mnie sobor nie dotyczy. Jako ANGLIKANINA. Ale 10.04.05, 19:43 Skoro tak gorliwie nas pouczas, heretyku, to może coś poczytaj o swoich pobratymcach. www.fronda.pl/arch_show.php?nr=08 Nie lubię ekumenicznych rozmów z Kościołem anglikańskim które są tutaj prowadzone, bo Kościół anglikański to Kościół z AIDS; i jeśli zjednoczymy się z Kościołem anglikańskim, to my również złapiemy AIDS; to zaraźliwa choroba, ten Kościół niesie w sobie bardzo zaraźliwą herezję. KOŚCIÓŁ SODOMY rozmowa z Paulem Johnsonem, pisarzem, historykiem, autorem takich książek, jak m.in. "Historia chrześcijaństwa", "Historia Żydów", "Historia świata po 1917 roku", "Czasy nowoczesne", "Intelektualiści" Odpowiedz Link Zgłoś
iwonp Naszemu Prymasowi brakuje tego czegos 10.04.05, 19:11 Nie wnikam w jakies teczki, lustracje bo wogole mnie to nie interesuje Prymas nie zachowal sie tak jak powinien, jego kazania sa bez tego co powoduje ze sluchaja go miliony, brakuje mu tego czegos co powinien miec przywodca duchowy i tyle to moje proste zdanie i nie wynika to ze zlej woli do Prymasa po pprostu nie kazdy ma to cos, nie kazdy ma wyczucie co zrobic w danym momencie itd Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Skąd się biorą ataki na Ks. Prymasa Glempa 10.04.05, 20:44 mówiąc oględnie - z nadzwyczajnej prostoty jego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś