Gość: Marcel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 18:36 Czekam na wasze propozycje największych polskich kiczów. Mój typ to sanktuarium w Licheniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jaceq Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.szeptel.net.pl 23.06.02, 18:38 Nie widziałem, ale podobno tak jest. II m-ce: podwórko dwa bloki ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipin-2 fakty IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 23.06.02, 18:42 W Czestochowie tkzw. Jasna Gora ( jasna tylko w nazwie,w rzeczywistosci to wylegarnia ciemnoty i glupoty ) Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: fakty 24.06.02, 16:10 Gość portalu: Pipin-2 napisał(a): > W Czestochowie tkzw. Jasna Gora ( jasna tylko w nazwie,w rzeczywistosci to > wylegarnia ciemnoty i glupoty ) Jako obywatel Czestochowy musze stanowczo zaprotestowac. Kicz, ciemnota i glupota, jaka mozna spotkac pod Jana Gora pochodzi z importu - zjezdza sie z calej Polski. Jasna Gora kiczem, ani jego wylegarnia, na pewno nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceq Re: fakty IP: *.szeptel.net.pl 24.06.02, 19:13 douglasmclloyd napisał(a): > Jako obywatel Czestochowy musze stanowczo zaprotestowac. Kicz, ciemnota i > glupota, jaka mozna spotkac pod Jana Gora pochodzi z importu - zjezdza sie z > calej Polski. Jasna Gora kiczem, ani jego wylegarnia, na pewno nie jest. Z pewnością nie jest. Architektonicznie - wzg. klasztorne jest bez zarzutu. Rażą tzw. "ozdoby nieświeckie", ale - widziałem tylko raz i nie moja sprawa. Lichen znam z opowiesci, ale jestem przekonany, że do JG nie ma porównania. Współczuję tego importu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O-O Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 18:44 Popieram Licheń chociaż "lud prosty" zachwyconym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.acn.waw.pl 23.06.02, 19:00 Gość portalu: Marcel napisał(a): > Czekam na wasze propozycje największych polskich kiczów. Mój typ to sanktuarium > > w Licheniu. Niniejsze Forum Hasło dnia: Ziemia dla Ziemniaków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.ipt.aol.com 23.06.02, 19:29 WARSZAWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.upc.chello.be 23.06.02, 19:38 Gość portalu: Kraken napisał(a): > WARSZAWA!!! Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.02, 19:42 Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 20:43 Ambasada UE w Warszawie!! oraz redakcja Faktów i mitów i NIE..a z miast tak w ogóle Łódź i Sosnowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.vic.bigpond.net.au 24.06.02, 07:09 Ambasada Watykanu w Warszawie!! Oraz redakcja Radyja co Ma-Ryja w Toruniu! ...a z miast tak w ogóle to Czestochowa i Wadowice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.ipt.aol.com 23.06.02, 21:48 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: Kraken napisał(a): > > > WARSZAWA!!! > > > Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!! > -Kr. Ale tylko ze wzgledu,ze niechcacy wydal na swiat taki nieudany model czlowieka jak "Oszol"."Skin","Terry" i jeszcze paru-choc podejrzewam,ze to wszystko ta sama osoba piszaca pod roznymi nick'ami-aha,jeszcze GRM(czy jak mu tam)-to przeciez wprost niemozliwe,zeby w Poznaniu bylo tylu przygulow naraz (chociaz znajac zdolnosc KK do indokrynacji-kto wie??) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 21:59 Terry nie jest z mojej kafejki..a co do księży odkąd zaczęli agitować za UE przestałem ich popierać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 22:00 Gość portalu: GMR napisał(a): > Terry nie jest z mojej kafejki..a co do księży odkąd zaczęli agitować za UE > przestałem ich popierać tzn nie daję na tacę w kościele!! tym bardziej że w mojej parafii proboszcz jest prounijny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.nas31.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 23.06.02, 22:09 ipt.aol.com znalazl w koncu calkiem przyzwoite imie jak na rodaka przystalo. Nie ma lepszej tradycji jak katolicka. Nie wierze w zbawienie przez Kosciol ale tam znajduje sie prawidlowa filozofia zycia. Co do kiczu to tylko w USA mozna znalezc powtarzajacy sie element kazdej miejscowosci (to jest kicz): Mc Donnald, Motel 6, Burger King, Ramada Inn, Wendys, Exxon, Super 8 Motel, kasyna w rezerwatach indianskich oraz kwiat w postaci crack, cocaine, heroin. Poza tym aktorzy ze sztucznym usmiechem i operacjami plastycznymi (Sandra Bullock-nos, jak zreszta kazda Zydowa). Nie ma to jak roznorodny charakter polskiego krajobrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.upc.chello.be 23.06.02, 22:17 Gość portalu: Kraken napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Gość portalu: Kraken napisał(a): > > > > > WARSZAWA!!! > > > > > > Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!! > > > > > -Kr. Ale tylko ze wzgledu,ze niechcacy wydal na swiat taki nieudany model > czlowieka jak "Oszol"."Skin","Terry" i jeszcze paru-choc podejrzewam,ze to > wszystko ta sama osoba piszaca pod roznymi nick'ami-aha,jeszcze GRM(czy jak mu > tam)-to przeciez wprost niemozliwe,zeby w Poznaniu bylo tylu przygulow naraz > (chociaz znajac zdolnosc KK do indokrynacji-kto wie??) A o Paetzu z Poznania to pan Kraken zapomnial co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce.-do Ani IP: *.ipt.aol.com 24.06.02, 15:47 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: Kraken napisał(a): > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > Gość portalu: Kraken napisał(a): > > > > > > > WARSZAWA!!! > > > > > > > > > Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!! > > > > > > > > > -Kr. Ale tylko ze wzgledu,ze niechcacy wydal na swiat taki nieudany model > > > czlowieka jak "Oszol"."Skin","Terry" i jeszcze paru-choc podejrzewam,ze to > > > wszystko ta sama osoba piszaca pod roznymi nick'ami-aha,jeszcze GRM(czy ja > k mu > > tam)-to przeciez wprost niemozliwe,zeby w Poznaniu bylo tylu przygulow nar > az > > (chociaz znajac zdolnosc KK do indokrynacji-kto wie??) > > A o Paetzu z Poznania to pan Kraken zapomnial co? > -Kr. NIE ZAPOMNIAL-ale przypominam,ze Paeetz nie jest Poznaniakiem-to IMPORT z najbardziej rozmodlonej( i ciemniackiej) diecezji-LOMZYNSKIEJ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZdraJca Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: 168.143.113.* 23.06.02, 22:20 Forum świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.vic.bigpond.net.au 24.06.02, 07:06 Moj tez! Plus wiekszosc polskich kosciolow... Przy nich PKiN im. J. Stalina, to wrecz wzor dobrego smaku! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 08:33 Jesli to chodzi o Walese, to wynika z tego, ze go za niefachowosc wywalili z posady pomocnika traktorzysty w PGRze (wl. POMie w miejscowoci Lochocino. POMy obslugiwaly wtedy maszyny rolnicze)... Rzecz wtedy nieslychana... Ale wasaty nalal benzyny (zmiast ropy czyli oleju napedowego) do baku i zaczal (byla to zima) pogdrzewac motor lampa, aby ulatwic rozruch... Gdyby nie spostrzegawczosc kierownika, to ktos inny musialby byc dowieziony motorowka marynarki wojennej podczas slynnego strajku w stoczni im. W. Lenina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzik Re: Najbardziej kiczowaty jest PKiN ale ... IP: *.pse.pl 24.06.02, 12:15 ale czy piszemy o miejscach czy o budynkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. 24.06.02, 12:24 W eterze: NIEKTÓRE audycje Radia Maryja: "rozmowy niedokończone", komentarze o. Rydzyka, "radiowy kurs dziennikarski", "radiowy kurs samorządowy", felietony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.dcs.ed.ac.uk 24.06.02, 12:28 Gość portalu: Marcel napisał(a): > Mój typ to sanktuarium w Licheniu. Ja tez stawiam na Lichen. A najbardziej niesamowita jest droga krzyzowa zrobiona na jakiejs takiej gorce usypanej z gruzu, ze sztucznymi roslinkami i gipsowymi figurkami dokola. Tzn. nie wiem czy ta droga jeszcze tam jest, ale byla kiedy budowali bazylike. To w niczym nie ustepowalo najwspanialszym amerykanskim kiczom. Do dzisiaj w oczach mi stoi, mimo ze bylem tam ladnych kilka lat temu. Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 12:42 Gość portalu: Pulbek napisał(a): > > To w niczym nie ustepowalo najwspanialszym amerykanskim > kiczom. Do dzisiaj w oczach mi stoi, mimo ze bylem tam > ladnych kilka lat temu. > > Pulbek. Bo to już nie jest Kościół,tylko "przemysł religijny",a z przemysłu należy "doić ile się da". Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. 24.06.02, 16:15 Gość portalu: Marcel napisał(a): > Czekam na wasze propozycje największych polskich kiczów. Mój typ to sanktuarium > > w Licheniu. Najwiekszym kiczem w Polsce jest podkrakowska Nowa Huta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakfan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 20:11 douglasmclloyd napisał(a): > Najwiekszym kiczem w Polsce jest podkrakowska Nowa Huta. Po pierwsze krakowska Nowa Huta (dzielnica Krakowa od 1951 r.) Po drugie pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Przy wielkopłytowych blokowiskach w całej Polsce stara część Nowej Huty (bo rozumiem, że o niej myślisz) to arcydzieło architektury. Nie lubię komunizmu, ale stara NH to przykład perełki planistycznej (jak nie wierzysz, to sobie poczytaj). Za jakiś czas ludzie zapomną o PRL-u, a Huta pozostanie jako niespotykany układ urbanistyczny w skali światowej. I jeszcze na koniec, wolę taką starą NH jak masówkę w postaci blokowisk w całym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. 24.06.02, 22:11 Gość portalu: Krakfan napisał(a): > douglasmclloyd napisał(a): > > > Najwiekszym kiczem w Polsce jest podkrakowska Nowa Huta. > > Po pierwsze krakowska Nowa Huta (dzielnica Krakowa od 1951 r.) > Po drugie pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Przy wielkopłytowych blokowiskach w > całej Polsce stara część Nowej Huty (bo rozumiem, że o niej myślisz) to > arcydzieło architektury. Nie lubię komunizmu, ale stara NH to przykład perełki > planistycznej (jak nie wierzysz, to sobie poczytaj). Preferuje doznania empiryczne jakich doswiadczylem bywajac w Hucie wielokrotnie. > Za jakiś czas ludzie > zapomną o PRL-u, a Huta pozostanie jako niespotykany układ urbanistyczny w skal > i > światowej. I jeszcze na koniec, wolę taką starą NH jak masówkę w postaci > blokowisk w całym kraju. A ja dzielnice domkow jednorodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś