Dodaj do ulubionych

Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce.

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 18:36
Czekam na wasze propozycje największych polskich kiczów. Mój typ to sanktuarium
w Licheniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaceq Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.szeptel.net.pl 23.06.02, 18:38
      Nie widziałem, ale podobno tak jest.

II m-ce: podwórko dwa bloki ode mnie
      • Gość: Pipin-2 fakty IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 23.06.02, 18:42
        W Czestochowie tkzw. Jasna Gora ( jasna tylko w nazwie,w rzeczywistosci to
        wylegarnia ciemnoty i glupoty )
        • douglasmclloyd Re: fakty 24.06.02, 16:10
          Gość portalu: Pipin-2 napisał(a):

> W Czestochowie tkzw. Jasna Gora ( jasna tylko w nazwie,w rzeczywistosci to
          > wylegarnia ciemnoty i glupoty )

Jako obywatel Czestochowy musze stanowczo zaprotestowac. Kicz, ciemnota i
          glupota, jaka mozna spotkac pod Jana Gora pochodzi z importu - zjezdza sie z
          calej Polski. Jasna Gora kiczem, ani jego wylegarnia, na pewno nie jest.
          • Gość: Jaceq Re: fakty IP: *.szeptel.net.pl 24.06.02, 19:13
            douglasmclloyd napisał(a):

> Jako obywatel Czestochowy musze stanowczo zaprotestowac. Kicz, ciemnota i
            > glupota, jaka mozna spotkac pod Jana Gora pochodzi z importu - zjezdza sie z
            > calej Polski. Jasna Gora kiczem, ani jego wylegarnia, na pewno nie jest.

Z pewnością nie jest. Architektonicznie - wzg. klasztorne jest bez zarzutu.
            Rażą tzw. "ozdoby nieświeckie", ale - widziałem tylko raz i nie moja sprawa.
            Lichen znam z opowiesci, ale jestem przekonany, że do JG nie ma porównania.
            Współczuję tego importu.
    • Gość: O-O Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 18:44
      Popieram Licheń chociaż "lud prosty" zachwyconym jest.
    • Gość: CCCP Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.acn.waw.pl 23.06.02, 19:00
      Gość portalu: Marcel napisał(a):

> Czekam na wasze propozycje największych polskich kiczów. Mój typ to sanktuarium
      >
      > w Licheniu.

Niniejsze Forum

Hasło dnia: Ziemia dla Ziemniaków!

• Gość: Kraken Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.ipt.aol.com 23.06.02, 19:29
        WARSZAWA!!!
        • Gość: Ania Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.upc.chello.be 23.06.02, 19:38
          Gość portalu: Kraken napisał(a):

> WARSZAWA!!!

Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!!

• Gość: Paweł Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.02, 19:42
            Katowice.
          • Gość: Oszołom Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 20:43
            Ambasada UE w Warszawie!! oraz redakcja Faktów i mitów i NIE..a z miast tak w
            ogóle Łódź i Sosnowiec
            • Gość: Kagan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.vic.bigpond.net.au 24.06.02, 07:09
              Ambasada Watykanu w Warszawie!! Oraz redakcja Radyja co Ma-Ryja w Toruniu!
              ...a z miast tak w ogóle to Czestochowa i Wadowice...
          • Gość: Kraken Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.ipt.aol.com 23.06.02, 21:48
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gość portalu: Kraken napisał(a):
            >
            > > WARSZAWA!!!
            >
            >
            > Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!!
            >

-Kr. Ale tylko ze wzgledu,ze niechcacy wydal na swiat taki nieudany model
            czlowieka jak "Oszol"."Skin","Terry" i jeszcze paru-choc podejrzewam,ze to
            wszystko ta sama osoba piszaca pod roznymi nick'ami-aha,jeszcze GRM(czy jak mu
            tam)-to przeciez wprost niemozliwe,zeby w Poznaniu bylo tylu przygulow naraz
            (chociaz znajac zdolnosc KK do indokrynacji-kto wie??)
            • Gość: GMR Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 21:59
              Terry nie jest z mojej kafejki..a co do księży odkąd zaczęli agitować za UE
              przestałem ich popierać
              • Gość: GMR Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 22:00
                Gość portalu: GMR napisał(a):

> Terry nie jest z mojej kafejki..a co do księży odkąd zaczęli agitować za UE
                > przestałem ich popierać

tzn nie daję na tacę w kościele!! tym bardziej że w mojej parafii proboszcz jest
                prounijny
            • Gość: polishAM Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.nas31.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 23.06.02, 22:09
              ipt.aol.com znalazl w koncu calkiem przyzwoite imie jak na rodaka przystalo.
              Nie ma lepszej tradycji jak katolicka. Nie wierze w zbawienie przez Kosciol ale
              tam znajduje sie prawidlowa filozofia zycia. Co do kiczu to tylko w USA mozna
              znalezc powtarzajacy sie element kazdej miejscowosci (to jest kicz): Mc
              Donnald, Motel 6, Burger King, Ramada Inn, Wendys, Exxon, Super 8 Motel, kasyna
              w rezerwatach indianskich oraz kwiat w postaci crack, cocaine, heroin. Poza tym
              aktorzy ze sztucznym usmiechem i operacjami plastycznymi (Sandra Bullock-nos,
              jak zreszta kazda Zydowa). Nie ma to jak roznorodny charakter polskiego
              krajobrazu.
            • Gość: Ania Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.upc.chello.be 23.06.02, 22:17
              Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Kraken napisał(a):
              > >
              > > > WARSZAWA!!!
              > >
              > >
              > > Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!!
              > >
              >
              >
              > -Kr. Ale tylko ze wzgledu,ze niechcacy wydal na swiat taki nieudany model
              > czlowieka jak "Oszol"."Skin","Terry" i jeszcze paru-choc podejrzewam,ze to
              > wszystko ta sama osoba piszaca pod roznymi nick'ami-aha,jeszcze GRM(czy jak mu
              > tam)-to przeciez wprost niemozliwe,zeby w Poznaniu bylo tylu przygulow naraz
              > (chociaz znajac zdolnosc KK do indokrynacji-kto wie??)

A o Paetzu z Poznania to pan Kraken zapomnial co?

• Gość: Kraken Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce.-do Ani IP: *.ipt.aol.com 24.06.02, 15:47
                Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gość portalu: Kraken napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Ania napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: Kraken napisał(a):
                > > >
                > > > > WARSZAWA!!!
                > > >
                > > >
                > > > Zdecydowanie Poznan!!!!!!!!!!!!!
                > > >
                > >
                > >
                > > -Kr. Ale tylko ze wzgledu,ze niechcacy wydal na swiat taki nieudany model
                >
                > > czlowieka jak "Oszol"."Skin","Terry" i jeszcze paru-choc podejrzewam,ze to
                >
                > > wszystko ta sama osoba piszaca pod roznymi nick'ami-aha,jeszcze GRM(czy ja
                > k mu
                > > tam)-to przeciez wprost niemozliwe,zeby w Poznaniu bylo tylu przygulow nar
                > az
                > > (chociaz znajac zdolnosc KK do indokrynacji-kto wie??)
                >
                > A o Paetzu z Poznania to pan Kraken zapomnial co?
                >

-Kr. NIE ZAPOMNIAL-ale przypominam,ze Paeetz nie jest Poznaniakiem-to IMPORT z
                najbardziej rozmodlonej( i ciemniackiej) diecezji-LOMZYNSKIEJ!!!!
    • Gość: ZdraJca Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: 168.143.113.* 23.06.02, 22:20
      Forum świat.
    • Gość: Kagan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.vic.bigpond.net.au 24.06.02, 07:06
      Moj tez! Plus wiekszosc polskich kosciolow...
      Przy nich PKiN im. J. Stalina, to wrecz wzor dobrego smaku! ;)
      • Gość: Kagan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 08:33
        Jesli to chodzi o Walese, to wynika z tego, ze go za
        niefachowosc wywalili z posady pomocnika traktorzysty w PGRze
        (wl. POMie w miejscowoci Lochocino. POMy obslugiwaly wtedy maszyny
        rolnicze)...
        Rzecz wtedy nieslychana... Ale wasaty nalal benzyny (zmiast ropy
        czyli oleju napedowego) do baku i zaczal (byla to zima) pogdrzewac motor
        lampa, aby ulatwic rozruch... Gdyby nie spostrzegawczosc kierownika,
        to ktos inny musialby byc dowieziony motorowka marynarki wojennej
        podczas slynnego strajku w stoczni im. W. Lenina...

• Gość: Dzik Re: Najbardziej kiczowaty jest PKiN ale ... IP: *.pse.pl 24.06.02, 12:15
      ale czy piszemy o miejscach czy o budynkach ?

• indris Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. 24.06.02, 12:24
      W eterze: NIEKTÓRE audycje Radia Maryja: "rozmowy niedokończone", komentarze o.
      Rydzyka, "radiowy kurs dziennikarski", "radiowy kurs samorządowy", felietony.
    • Gość: Pulbek Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.dcs.ed.ac.uk 24.06.02, 12:28

> Mój typ to sanktuarium w Licheniu.

Ja tez stawiam na Lichen. A najbardziej niesamowita jest
      droga krzyzowa zrobiona na jakiejs takiej gorce usypanej
      z gruzu, ze sztucznymi roslinkami i gipsowymi figurkami
      dokola. Tzn. nie wiem czy ta droga jeszcze tam jest, ale
      byla kiedy budowali bazylike.

To w niczym nie ustepowalo najwspanialszym amerykanskim
      kiczom. Do dzisiaj w oczach mi stoi, mimo ze bylem tam
      ladnych kilka lat temu.

Pulbek.
      • Gość: M Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 12:42
        Gość portalu: Pulbek napisał(a):
        >
        > To w niczym nie ustepowalo najwspanialszym amerykanskim
        > kiczom. Do dzisiaj w oczach mi stoi, mimo ze bylem tam
        > ladnych kilka lat temu.
        >
        > Pulbek.
        Bo to już nie jest Kościół,tylko "przemysł religijny",a z przemysłu należy "doić
        ile się da".
    • douglasmclloyd Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. 24.06.02, 16:15

> Czekam na wasze propozycje największych polskich kiczów. Mój typ to sanktuarium
      >
      > w Licheniu.

Najwiekszym kiczem w Polsce jest podkrakowska Nowa Huta.
      • Gość: Krakfan Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 20:11
        douglasmclloyd napisał(a):

> Najwiekszym kiczem w Polsce jest podkrakowska Nowa Huta.

Po pierwsze krakowska Nowa Huta (dzielnica Krakowa od 1951 r.)
        Po drugie pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Przy wielkopłytowych blokowiskach w
        całej Polsce stara część Nowej Huty (bo rozumiem, że o niej myślisz) to
        arcydzieło architektury. Nie lubię komunizmu, ale stara NH to przykład perełki
        planistycznej (jak nie wierzysz, to sobie poczytaj). Za jakiś czas ludzie
        zapomną o PRL-u, a Huta pozostanie jako niespotykany układ urbanistyczny w skali
        światowej. I jeszcze na koniec, wolę taką starą NH jak masówkę w postaci
        blokowisk w całym kraju.
        • douglasmclloyd Re: Najbardziej kiczowate miejsce w Polsce. 24.06.02, 22:11
          Gość portalu: Krakfan napisał(a):

> douglasmclloyd napisał(a):
          >
          > > Najwiekszym kiczem w Polsce jest podkrakowska Nowa Huta.
          >
          > Po pierwsze krakowska Nowa Huta (dzielnica Krakowa od 1951 r.)
          > Po drugie pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Przy wielkopłytowych blokowiskach w
          > całej Polsce stara część Nowej Huty (bo rozumiem, że o niej myślisz) to
          > arcydzieło architektury. Nie lubię komunizmu, ale stara NH to przykład perełki
          > planistycznej (jak nie wierzysz, to sobie poczytaj).

Preferuje doznania empiryczne jakich doswiadczylem bywajac w Hucie wielokrotnie.

> Za jakiś czas ludzie
          > zapomną o PRL-u, a Huta pozostanie jako niespotykany układ urbanistyczny w skal
          > i
          > światowej. I jeszcze na koniec, wolę taką starą NH jak masówkę w postaci
          > blokowisk w całym kraju.

A ja dzielnice domkow jednorodzinnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka