Dodaj do ulubionych

"Pianista" Polańskiego TVP1

17.04.05, 00:51
TVP1 przygotowała widzom miłą niespodziankę pokazując film "Pianista" w
reż.Polańskiego.Zwrócilem wagę na wiele watków, ale tu chcę tylko przypomniec
nazwisko producenta: Lew Rywin (film obsypany nagrodami z oskarami
włącznie) ,a także dodać link- popatrzcie (kto film
oglądał),jak wielkie podobieństwo jest między aktorem grającym Szpilmana,a
nim samym. www.znak.com.pl/szpilzycie2.html
Obserwuj wątek
    • homosovieticus Re: "Pianista" Polańskiego TVP1 17.04.05, 01:43
      A, jak myślisz, tę niespodziankę dla widzów, to TV, tak zupełnie przypadkowo
      przypomniała, czy też kierowała się jakimiś ukrytymi intencjami?
      Nie mam na myśli rozpoczecie ewentualnej "odsiadki" przez Rywina, ale inne ,
      moim zdaniem, poważniejsze cele mogły przyswiecać inicjatywie TV.
      • kropekuk Moze...powstanie w getcie? 17.04.05, 01:44

• homosovieticus pisałem: " poważniejsze cele" :( 17.04.05, 01:51
          • omamiony.wiedzmin Re: kontrofensywa michnikowszczyzny ??? 17.04.05, 02:20
            zboczony intelektualnie Marianie ...
            • homosovieticus Re: Wstyd! 17.04.05, 02:37
              omamiony.wiedzmin napisał:

> zboczony intelektualnie Marianie ...

Jak zwykle trafiłeś! Kulą w płot.
              "Zboczony intelektualnie"?
              Ależ to pachnie, na milę, najgorszym, bo prostackim bolszewizmem.

• omamiony.wiedzmin Re: Już wiem !!! 17.04.05, 02:56
                Są dwie możliwości:
                1.Dworak jako były funkcyjny solidaruch i wielbiciel PISu chce pokazać
                prawdziwym polakom przed wyborami,że jednojajowe kurduple nie mają za chiny
                semickiego wyglądu.
                2. Dworak jako zwolennik pedecji chce zaszkodzić Kaczyńskiemu,pokazując ,ze
                Polska pod ich rzadami będzie wyglądać jak getto w czasie okupacji. Tylko
                zamiast gwiazdy Dawida i Żydów,powstaną obozy dla komuchówe i michnikowców z
                czerwonymi gwiazdami na ubraniach.
                W razie cóś bedem strielać dalsze :)
                • homosovieticus Re: Odpocznij sobie.Przemęczonyś. Dobranoc :) 17.04.05, 03:07
        • szczypiorkowski Re: Moze...powstanie w getcie? 17.04.05, 01:55
          Miłą niespodziankę TVP1 sprawiła również wczoraj puszczając późną nocą, koło
          1.00, film israelski o traktowaniu przez Żydów Palestyńczyków na terytoriach
          okupowanych i checkpointach. Zgroza! Film oznaczony był czerwonym kółkiem, nie
          wiadomo dlaczego, bo dzieci już spały, więc pewnie dlatego że mówił o znęcaniu
          się Żydów nad innymi.
          Film "Pianista" był w prime-time i oznaczony tylko żółtym kółkiem, bo był o
          traktowaniu Żydów przez innych sadystów.

--
          Kocham Żydów na Madagaskarze
          • kropekuk Typowy Polak - bo COPYCAT!!! 17.04.05, 02:05
            Czy ty juz samodzielnie NICZEGO nie jestes w stanie wymyslec? Nawet wlasnej
            oryginalnej sygnaturki? Holota intelektualna, holota...
            • cham_i_prostak Re: Typowy Polak - bo COPYCAT!!! 17.04.05, 02:31
              rewelacja, usmiałem się:)))))))
              a teraz ide spać o na 6:30 do kościoła trza
        • olewin Re: Moze...powstanie w getcie? 17.04.05, 04:17
          rozumien że po tym właśnie niszczycielskim powstaniu stolica legła w gruzach ..
          • kropekuk A nie mowilem, zes tuman? Nie stolica, tylko 17.04.05, 07:23
            Gesiowka itp.
    • lupus.lupus Re: "Pianista" Polańskiego TVP1 17.04.05, 02:33
      Pamiętam dość chłodne przyjęcie filmu przez polskich krytyków. Oczekiwano
      generalnego rozliczenia z polskim antysemityzmem, ale uparty Polański skupił
      się niestety na Niemcach.
      • homosovieticus Polański inaczej jak Michnik a "korzeń" ten sam 17.04.05, 11:55
        lupus.lupus napisał:

> Pamiętam dość chłodne przyjęcie filmu przez polskich krytyków. Oczekiwano
        > generalnego rozliczenia z polskim antysemityzmem, ale uparty Polański skupił
        > się niestety na Niemcach.
        Ale nie wyłącznie. Dużo czasu filmowego poświęcił pokazaniu różnych postaw
        Żydów do okupacji, życia w gettcie i do problemu holocaustu.
        Polański inaczej oceniał postawy Żydów, w czasie okupacji, niż np. Michnik.
        Moim zdaniem wynika to z różic światopoglądowych.
        U Polańskiego nie widac śladów po "ukąszeniu heglowskim".
        Michnik, moim zdaniem, jest "zatruty Heglem"
        • kropekuk To i Hegel kolejny szwabski Zyd? Koniec swiata... 17.04.05, 15:24

• oborovy Re: Polan´ski inaczej jak Michnik a "korzen´" ten 17.04.05, 15:44
          Wroc chlopie do poprzedniego psychiatry - obecne prochy nic ci nie pomagaja!

Czy wiesz palancie cos o dziecinstwie Polanskiego?
    • bladatwarz Nic specjalnego 17.04.05, 07:11
      To o filmie.
      • piotr7777 Re: co wy z tym Rywinem 17.04.05, 10:42
        ciekawe, że moją uwagę zwrócili autor muzyki (Wojciech Kilar), twórca
        scenografii (Alan Starski) i autor zdjęć (Paweł Edelman) - a więc sami
        najlepsi. Co mnie obchodzi polski koproducent, który zresztą podczepił się pod
        i tak pewny sukces - filmy produkowane przez tego Pana albo były skazanymi na
        pewny sukces kasowy ekranizacjami lektur szkolnych ("Pan Tadeusz") albo
        amerykańskimi megaprodukcjami ("Schindler's List) albo zwykłymi gniotami
        ("Złoto dezerterów").
        "The Pianist" pokazuje prawdę historyczną taką jaka była, nie jest na pewno
        obrazem tendencyjnym.
    • pies_na_czarnych Re: "Pianista" Polańskiego TVP1 17.04.05, 15:17
      Wczoraj telewizja holenderska NED 3 rowniez pokazala ten film. W srode bedzie
      mozna go obejrzec na tv belgijskiej Kanvas.
      Macie jakies pomysly z czym to wiazac? Rywin, JPII..., czy po prostu, ze mozna
      juz ten film nadawac w TV. Zrobil kase w kinach, odpowiedni czas na sprzedaz
      DVD rowniez juz osiagnal. Teraz moga go obejrzec zwykli telewidzowie oplacajacy
      abonament :o)
      • kropekuk A o klesce powstania w warsawskim getto 17.04.05, 15:30
        nie chcecie pamietac? Czy - po prostu - historii wlasnego kraju nie znacie?
        en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Ghetto_Uprising
        • krepokuk Re: A o klesce powstania w warsawskim getto 17.04.05, 15:42
          Chociaz z drugiej strony to raczej historia Zydow.
          Teraz Zydzi prowadza wojne z dziecmi rzucajacymi kamienie.
          • kropekuk Powiedz to chlopakom z AK od por.Iwinskiego... 17.04.05, 16:01
            To ze powstanie w warszawskim getto to "historia Zydow". Powiedz to krewnym
            tych, takze z AK, co zgineli przy probach wysadzenia w powietrze murow getta.
            Powiedz to ludziom z ZEGOTY . Ba, powiedz to nawet poczciwym warszawskim
            mieszczkom, ukrywajacym zydowskie dzieciaki, powiedz to tym klasztorom
            katolickim, ktore przechowaly setki Zydow i Zydowek etc.etc.

Jestes scierwem, robiacym za chodzacy stereotyp nienawistnego Polaczka-
            antysemity.
            • krepokuk Chociaz z drugiej strony... 17.04.05, 16:06
              Z drugiej strony nalezaloby powyzsze powiedziec takze np. Grossowi temu od
              Jedwabnego, a takze innym antypolonistom ktorych pelno od Potomaku po Wolge.
              --

Kocham Zydow na Madagaskarze.
              • kropekuk BEZ ODBIORU, nazisto n/t 17.04.05, 17:12

• oborovy Re: A o klesce powstania w warsawskim getto 17.04.05, 15:50
          dla Pomroczan w stylu homosowietczik historia Polski zaczyna sie od pontyfikatu JP2
        • bladatwarz Sam sobie to haslo wpisales? 17.04.05, 23:43
          en.wikipedia.org/wiki/Uprising
          W tej Twojej angielskiej wikipedii nie ma nawet powstania warszawskiego, o
          ktorym pisal NOrman Davies.

Zydzi to potrafia robic wokol siebie fakty!
      • joannabarska Re: "Pianista" Polańskiego TVP1 17.04.05, 15:41
        Przecież to normalne przy wszystkich filmach - w telewizji idą znacznie póżniej
        niż w kinach. Widocznie już mozna pokazywac i w telewizjach, choć czymś innym
        jest odbior takiego filmu w kinie,a czymś innym w telewizorze. Muzyka genialna,
        fakt. Szpilmana" na żywo" pokazano mi kiedys w kawiarni. Pamięc jak pamieć, ale
        jak widzę z polecanych do obejrzenia zdjęć, w mlodosci musial byc podobny do
        aktora,ktory go odtwarza.
    • jeremiaszpolak wyjatkowo zaklamany film 17.04.05, 16:23
      Niestety, reklamowany jako fiolm polskiego rezysera, wg scenariusza polskiego
      autora - niejakiego Szpilmana.Wiadomo dla nas, ze to nie sa Polacy. Dlatego w
      ich filmie na pierwszy plan wybija sie rzekoma pomoc Niemcow dla zydow. Polacy
      tam sa na drugim planie, w sumie jakby nie istnieli. A przeciez jesli
      ktokolwiek pomagal zydom podczas II wojny sw. to Polacy. I to mimo swiadomosci
      wszystkich krzywd i dranstwa jakie ta nacja wyrzadzala Polakom od wiekow. (
      wasze ulice, nasze kamienice). Nota bene fil kiepski. Nagrody jakie dostal sa
      moim zdaniem wylacznie polityczne - dawali je amerykanscy zydzi swoim ziomkom.
      I jeszcze jedno - jak mozna fetowac czlowieka, ktory zostal skazany przez sad
      amerylkanski ( a wiec obiektywny ) za gwalt na nieletniej dziewczynce?
      • kropekuk Zamknij morde, nazisto! I nie podskakuj, bo nigdy 17.04.05, 17:14
        nie bedziesz prawdziwym Aryjczykiem...
        • bladatwarz Antypolonosemita! Znow sie odzywa 17.04.05, 17:22
          Film jest kiepski.
          Na calym sweicie widzowie powoli maja dosysc krysztalowych bonmh aterow.

Zydzi przedstawiwja Polakow jako oprawcow, zeby odzyskac majatek.
          Na stronach Yad Vashem jnie ma nawe strony po polsku, czyli w jezyku ludzi,
          ktorzy najbaqrdziej ryzykowali i najwiecej uratowali zydow.

Kropek uk, neceser i inne antypolonosemickie bydleta moga sobie swoje hasla
          antypolskie wsadzic.....
          Polacy byli, sa i beda wyrozumiali dla sqrwysynskich obelg.
          Macie swoj kraj, tam sobie budujscie swoja demokracje!
          • kropekuk GDZIE ty masz w Pianiscie Polakow-oprawcow? 17.04.05, 17:40
            Mow na temat, albo zamknij buzie. Film jest zly, bo mnie ie nie podoba, to nie
            jest ZADNA krytyka...
          • kropekuk PS> To mnie, qrwa, mojej Anglii soba nie zasmiecac 17.04.05, 17:41
            Antysemickie, nazistowskie, i do tego nawet nie Aryjskie, zmongolizowane
            scierwo..
            • olewin Re: PS> To mnie, qrwa, mojej Anglii soba nie 17.04.05, 23:09
              tak ciebie dowartościowuje obciąganie hindusom ?? mały zakompleksiony pederasto
              chcący za wszelką cenę przynależeć to spedalonej konserwatywnej społeczności
              albionu ??
        • bladatwarz Re: Zamknij morde, nazisto! kropek UK 17.04.05, 17:37
          Jestes antupolonosemita!
          Placa Ci za glos za kazdy antypolski glos!
          • kropekuk Placa mi za wierne relacje z tego forum. I to 17.04.05, 17:42
            dobrze. A tobie zal, golodupcu?
            • piotr7777 Re: Placa mi za wierne relacje z tego forum. I to 17.04.05, 17:49
              We wtorek jest rocznica powstania w getcie - to chyba wszystko wyjaśnia.
              A niektórzy to pewnie nie widzieli filmu albo widzieli to co chcieli zobaczyć.
              Zresztą na tym forum dyskusja prawie zawsze jest jałowa.
              To że w Polsce przed II wojną antysemityzm kwitł w najlepsze to jest prawda,
              ale nie inaczej było w całej Europie (np. sprawa Dreyfussa we Francji).
              Po Holocauście przynajmniej jawny antysemityzm przestał być publicznie
              eksponowany. Choć jak widać nie wszędzie.
          • kropekuk A tobie KTO placi za przyprawianie Polakom 17.04.05, 23:05
            ANTYSEMICKIEJ MORDY? Ani chybi Zydzi, co domagaja sie od Polski szmalu, bo KOMU
            innemu by sie to oplacalo?
        • jeremiaszpolak Re: Zamknij morde, nazisto! I nie podskakuj, bo n 17.04.05, 18:13
          kropekuk napisał:

> nie bedziesz prawdziwym Aryjczykiem...

A ja nim nawet nie chce byc, wystarczy mi ze jestem POLAKIEM. A ciebie zaslepia
          nienawisc do Polakow. Przeciez nie jest moja wina, ze ty nie jestes Polakiem.
          czy to twoj powod do nienawisci do mnie?
          • janbezziemi jeremiaszpolak - chory czy co? 17.04.05, 18:28
            Przy takich Polakach jak ty "jeremiaszopolaku" lepiej bym sie czul jako
            Chińczyk-buddysta. Ze tez takie jołopy chodzą po polskiej ziemi? I jeszcze tu
            zamują miejsce! Niech wypisują swoje bzdety w OO. Ktos tu powątpiewa w polskosc
            Szpilmana. A znasz jego piosenki,tumanie? Izraelskie niby? Oj,osły,osły!
    • mati_lecha Film jak film. Trochę mało o Polakach. 17.04.05, 22:32
      Ja nie wiem tylko kim byli ci żydowscy policjanci. Jacyś przedwojjenni
      policjanci czy kapusie, którzy zdradzili ziomków?
      • szczypiorkowski Żydowska policja okrutniejsza niż niemiecka 17.04.05, 22:50
        Żydowska policja była rekrutowana z samych Żydów zamknietych w getcie.
        Wykazywała się niespotykanym okrucieństwem i sadyzmem (ich dowódca Szmerling).
        Liczyli na to że w ten sposób ocalą swoje życie.
        Było również żydowskie gestapo w getcie.
        Nie słyszałem aby obecnie żydzi potępiali otwarcie tę policję.
        Inna sprawa - gdy ktoś umarł w getcie, rodzina zdejmowała z niego ubranie i
        porzucała nagie zwłoki na ulicy. Szkoda było pieniędzy na pochówek, poza tym
        ubranie też było cos warte.
        Tak więc sami Zydzi zachowywali się wobec swoich podle, ale teraz zarzucają
        Polakom obojętność i współpracę z Niemcami (a jakakolwiek pomoc żydom oznaczała
        śmierc dla całej polskiej rodziny).
        • kropekuk Podobnie jak wielu granatowych policajow - belki 17.04.05, 23:02
          we wlasnym oku nazista nie widzi...
          • olewin Re: Podobnie jak wielu granatowych policajow - be 17.04.05, 23:21
            żydowska policja miała zaiste granatowe mundury i wykazywała się wobec
            wspólbraci brutalnością przekraczającą znakomicie oczekiwania niemieckich
            panów .. no ale bicie szarpanie wpychanie do wagonów dawało szansę na przeżycie
            a oni żyć chcieli .. za to teraz nie chcą o tym pamiętać szukając winy u
            innych ..
        • kropekuk PS: Z twojej rodziny NIKT zadnemu Zydowi nie 17.04.05, 23:03
          pomogl - spokojna glowa, a wiec i nic wam nie grozilo -ANTYSEMITYZM wyraznie
          GENETYCZNY!
          • mati_lecha kropekuk , jesteś Żydem? 17.04.05, 23:08
            Bo wszyscy mówią,że jesteś. To jesteś czy nie?
            • kropekuk Jestem Anglikiem z domieszka krwi irlandzkiej. 17.04.05, 23:13
              I anglikaninem z dziada pradziada. A polska glupota mnie osobiscie nie dotyka -
              poznalem ja z autopsjii pracujac kilka lat w Polsce, min. jako polski
              korespondent DT (u nas, na Zachodzie, korespondentow bez bieglej znajomosci
              jezyka sie nie zatrudnia).
              • olewin Re: Jestem Anglikiem z domieszka krwi irlandzkiej 17.04.05, 23:31
                > Re: Jestem Anglikiem z domieszka krwi irlandzkiej
                a ja jestem chińczykiem, z plemienia Hanów ..
                a wiesz co robili angielscy żydzi w czasie wojny ?? nie chcieli nic słyszeć o
                holokauscie .. bali się eksodusu Żydów ze wschodu i powrotu przedwojennych
                antysemickich nastrojów w anglii ... tak tak .. anglicy to antysemici ..
                spłącasz ich winy na siłę ??
                nie mówiąc już o tym że zdrajcy i tchórze którzy poóścili walczącą z nazistami
                Polskę .. Polskę która walczyła również o przeżycie Żydów ..
                • kropekuk Mozesz nie wierzyc, ale Hela L. wie to napewno... 18.04.05, 00:57

• kropekuk PS: Mati - a kim ty jestes? I jakie jest twoje IQ? 17.04.05, 23:13

• mati_lecha Re: PS: Mati - a kim ty jestes? I jakie jest twoj 17.04.05, 23:52
                Ja jestem Polakiem z dziada pradziada. A jakie mam IQ to zależy od testu.
                Szczerze mówiąc to nie pamiętam dokładnie. Coś mi świta 117, ale nie pewności
                to nie mam, bo nie przwiązuję wagi do tego. Na pewno mam niższe IQ od
                Ciebie ,no bo jak to mozliwe,żebym miał więcej.
                Co robisz w sumie na forum polskim? Masz nadal pracę związaną z polską?
                • kropekuk Nadal. A poza tym znow moga mnie oddelegowac: 18.04.05, 00:58
                  musze byc na biezaco i z opinia publiczna, i z jezykiem.
                  • mati_lecha Ale to nie jest całe spektrum. 19.04.05, 02:07
                    Tutaj jest zaledwie kilka osób :-)
                    Zapraszam na : www.fsoautoklub.pl/?action=wstep
    • olewin Żydzi pokazali Polakom jak walczyć :)) śmiech na . 17.04.05, 23:18
      sali .. Szkoda że w Pianiście nie ma mowy o innych Gettach np. o getcie Łodzkim
      i Haimie Rumkowskim sprzedającym każdego Żyda za cenę dodatkowej minuty życia ..
      Dlaczego w Pianiście nie padło prawda o tym iż wybuch Powstania w getcie był
      wybuchem ale niezadowolenia wśród tych co przeżyli kosztem reszty wysłanej do
      Treblinki .. Zabrakło numerków z Judernratów zabrakło możliwości ocalenia dla
      elit które miały pełną prespektywę przeżycia póki do Terblinki, Bełżca
      odchodziły pełne wagony Żydów .. Przeciętny widz dowiaduje się za to jak Polacy
      są wdzięczni Żydom za ich heroizm i walkę która dała im siłę do powstańczego
      zrywu .. (zapewne tak jak przy powstaniu Wielkopolskim :PP - kiedy to Żydzi
      poparli Bismarcka)
      A przedwojenne przysłowie: "Poszedł Jojne na wojnę zamiast karabinu i prochu
      wziął cebuli i grochu .." to fikcja przy lansowanej w Israelu tezie o 1,5
      milionowej rzeszy żołnierzy żydowskiego pochodzenia ..
      • kropekuk Taak, szkoda tez ze w Pianiscie pominieto Jedwabne 17.04.05, 23:19

• olewin szkoda że pominięto Koniuchy Naliboki Brzostowicę 17.04.05, 23:24
          szkoda że nie napisano nazwisk komunistycznych katów .. odpwoeidzialnych min.
          za śmierć polskich oficerów w Katyniu, Miednoje, Ostaszkowie ..:
          Ławrientij Beria,Bergman,Elman,Estrin,Lejbkind,J. Raichman,Milstein ..
          Co o bohaterach PRL-u Bermanie Mincu Morelu Światle Michniku Wolińskiej ??

PS: już brakuje argumentów ??
          • kropekuk Polanski to dla CIEBIE pozostawil n/t 18.04.05, 00:59

• verbaveritatis To jest film o jednym człowieku-Zydzie,artyscie! 17.04.05, 23:32
        Olewinie, nakręć taki film i pokaż ,jaka jest prawda. Czytanie Twoich postów
        doprowadza mnie do odruchow wymiotnych. Zas film pokazał fragment ,ułamek tego,
        co stało sie udziałem Zydow w czasie hitlerowskiej okupacji.A życ chce kazdy -
        na Ukrainie w czasie wielkiego głodu zjadano dzieci. O czym wy tu rozprawiacie,
        skoro niczego nie przezyliscie na własnej skórze, wy, wychowani przez
        telewizje, gry komputerowe, a często przez rodzicow i nauczycieli,ktorych
        wiedza konczy sie na rogatkach? Gorzkie to,ale prawdziwe.
        • bladatwarz Co do Ukraincow to zrobili nam Jedwabne 17.04.05, 23:46
          spalili zywcem 40 osob w stodole!

A tak poza tym, to film Polanskiego jest po prostu kiepski.
          Wyciskacz lez, o ktorym sie nie pamieta juz nastepnego dnia.
          • kropekuk Czyja to wina, ze masz demencje alkocholowa? TWOJA 18.04.05, 01:00
            A jesli chodzi o Ukraincow, to ich mordy byly o wiele bardziej okrutne - i na
            Polakach, i na Zydach...
            • kropekuk A ja mam jezykowa: powino byc - alkoHolowa;) 18.04.05, 01:06

• olewin Re: To jest film o jednym człowieku-Zydzie,artysc 17.04.05, 23:47
          a czy przypadkiem Ukrainie pisze się że była to wina kapitalistów wysysających
          antyukrainizm z mlekiem matki ??
    • olewin POZA tym: film jest bardzo mierny .. 17.04.05, 23:51
      nie oddaje nawet w jednej setnej realiów życia w okupowanej Polsce ..
      Film miał jedynie za zadanie udowodnić z góry założoną tezę .. momentami wydaje
      się że nawet życie Szpilmana było jedynie wątkiem pobocznym ..

To samo można powiedzieć o liście Schindlera .. filmie który ośmiesza wręcz
      prawdę historyczną o holokauscie .. - film ten jest albo antysemicki albo
      został wyreżyserowany przez historyka amatora .. rozumiem jednak że nie
      realizacja ale postawiona w filmie teza zasłużyła na szereg Oscarów ..
      • verbaveritatis Re: POZA tym: film jest bardzo mierny .. 17.04.05, 23:54
        Olewinie,roznica miedzy nami jest taka,ze ja wtedy zylem,a Ty nie.
        • olewin masz rację ale ... 18.04.05, 00:05
          ostatniej wojny nie przeżyło kilku członków mojej rodziny .. wujek został
          zamordowany na pawiaku a bratanek zginął w czasie Powstania Warszawskiego ..
          drugi wujek również był na Pawiaku jako 6-cio letni chłopiec .. Opowiadał jak
          Niemcy topili w kuble z fekaliami płaczące noworodki a następnie
          rozstrzaskiwali ich zwłoki o ścianę .. Wujek cudem przeżył Pawiak .. Babcia
          prowadziła zaś ochronkę dla dzieci, przechowywała tam żydowskie dzieci .. Mimo
          iż wiedzieli o tym wszyscy w mieścinie nie doniósł nikt .. Potem babcia mówiła
          jak ocaleni żydowscy rodzice wyrywali jej płaczące niepoznające rodziców
          dzieci .. Ci "rodzice" śmieli mieć nawet pretensję o to że dzieci były uczone
          pacieża ( a były uczone po to aby przeżyć ).. Babica nie usłyszała nawet
          zwykłego - dziękuję .. a narażała życie swoje i polskich dzieci ..
          Masz rację - nie żyłem wtedy ale to co usłyszałem .. zapamiętam do końca
          życia ..
          • janbezziemi Re: masz rację ale ... 18.04.05, 00:19
            Ja,olewinie,tez wtedy nie zylem,naczytalem sie wiele,bo historia mnie
            interesuje.(Dziadek przezyl hitlerowski oboz koncentracyjny Oranienburg,kuzyn
            zginal na Wschodzie.) Twoj ostatni glos byl znacznie rozsadniejszy niz Twoje
            poprzednie. Fakt,ze czesto kierujemy sie emocjami. Film jak film. Dla mnie np.
            warto go było zrobic dla samej...muzyki! Wspaniała.A o Szpilmanie poczytaj
            sobie wyszukujac hasło "Wladyslaw Szpilman" w googlach. Konieczny cudzyslow,bo
            moga wyskoczyc rozni Wladyslawowie...
            • olewin Re: masz rację ale ... 18.04.05, 00:24
              ja również bardzo interesuję się historią .. ale zapewne zrozumiesz teraz
              dlaczego nie wolno nam pozwolić na zafałszowanie historii ..
              nie zgadzam się na to aby jakiś potomek z usa niewiedzący nawet gdzie leży
              Polska wmawiał mnie że Polacy nie zrobili nic aby ratowac Żydów porównując
              sytuację Polaków w czasie 2 w.ś do Duńczyków czy Holendrów ..
              Jesteśmy to winni milionom zamordowanych i poległych Polaków ..
              • mati_lecha Właśnie. Polacy też jednak gineli. 18.04.05, 00:37
                Dokładnie. O milionach zamordowanych Polaków jakoś zbyt często się nie mówi.
                Polaków też gazowali.
                • kropekuk Tez, ale gdy juz sie nie nadawali do pracy... 18.04.05, 01:05
                  A poza tym CZEMU winisz Zydow, ze Polacy nie potrafia zrobic sobie rownie
                  dobrej martyrologicznej reklamy? W UK mozna dzis kupic kopie wojennych plakatow
                  brytyjskich: polska flaga podziurawiona jak sito kulami i napis "Ona walczyla
                  pierwsza". Niemniej drukuje je i sprzedaje BRYTYJSKA firma, Polak palcem o
                  palec w sprawie popularyzacji swej roli nie raczyl stuknac. A zainteresowanie w
                  swiecie by bylo- vide: sukces "Powstania Warszawskiego" Daviesa.
                  • olewin ginęli bo .. 18.04.05, 01:14
                    Polacy ginęli bo .. walczyli a nie jak opisane tutaj .. czytaj filosemito !!!

Yisrael Gutman, Israeli historian and former ghetto fighter (ŻOB):

Even so, the extravagant German response to demonstrations of physical
                    resistance still does not explain why people who knew what awaited the
                    deportees at Treblinka did not revolt or even put up a struggle. After the
                    Aktion Ringelblum commented that the Jews left in the ghetto were overcome by
                    feelings of remorse and reproach, not only because they had failed to rise up
                    against the armed Germans, but because they had not even put up a struggle
                    against the Jewish policemen, who were not armed with guns.

Historians have tried to explain this enigmatic phenomenon, which not only
                    relates to Warsaw but was characteristic of the Jews throughout Nazi-occupied
                    Europe
                    • kropekuk A ci opisani tutaj gineli z powodu ksztaltu nosa.. 18.04.05, 01:21
                      Ty zreszta nie walczyles - nie doczepiaj sie, gnojku, do bohaterow jak gowno do
                      okretu! Z nimi, szmato, nie poplyniesz...
                      • olewin Re: A ci opisani tutaj gineli z powodu ksztaltu n 18.04.05, 01:24
                        ale walczyła moja rodzina !!! również za Żydów .. czego nie jesteś w stanie
                        zrozumieć zakompleksiona tchórzliwa czerwona gnido ..
                      • olewin Re: A ci opisani tutaj gineli z powodu ksztaltu n 18.04.05, 01:29
                        bohaterami nie są idący bezbronnie na rzeź ale Polacy którzy ratowali Żydów
                        sami będąc eksterminowanym narodem. Ukrywający Żydów byli zagrożeni śmiercią -
                        takie antypolskie gnidy jak ty nie mają prawa ich obrażać.. Ja mam moralne
                        prawo upominać się o sprawiedliwość i uczciwą ocenę faktów ..
                        • olewin Re: A ci opisani tutaj gineli z powodu ksztaltu n 18.04.05, 01:31
                          a ty proangolska szmato piewco nędznego kraju który zdradził Polskę walczącą z
                          hitlerowską nawałą jak śmiesz wypowiadać się na forum ..?? jak śmiesz powiadam
                          obrażać mój bohaterski kraj ???!!!
                          • bladatwarz Do niego to nie dotrze 18.04.05, 01:34
                            kropekuk to antypolonosemita. Zyd nienawidzacy Polakow.
                            Nie ma swojego kraju, nie ma przodkow, nie ma historii. Rodzina tulala sie po
                            swiecie i dlatego z zazdrosci obraza Polakow.
                            • olewin Re: Do niego to nie dotrze 18.04.05, 01:40
                              Masz rację oni zazdroszczą nam tego że nie poszliśmy za rzeź jak barany .. Że
                              możemy chodzić z podniesionym czołem nie tworząc historii od nowa .. Że oni
                              mogli jedynie z zazdrością patrzeć na naszą pozdziemną organizację: szkoły
                              sądownictwo - któremu podlegali również i Niemcy (min. zamach na Kuczerę)!!!!
                              Boli go że wstydliwe upiory z przeszłości powracają że historii nie dało się im
                              do końca zafałszować ..
        • bladatwarz Wiek nie ma nic do rzeczy 18.04.05, 00:36
          Ten film jest o niczym. Historia zycia jednego czlowieka jakich zyly miliony
          (nie miliardy, bo co 1000 ma jakis sluch).
          • janbezziemi Ale geniusz! 18.04.05, 01:01
            Masz za blada twarz. Spójrz w lustro. I idz lulu. Piep***** kolezko!
            • bladatwarz Re: Ale geniusz! 18.04.05, 01:14
              > Masz za blada twarz. Spójrz w lustro. I idz lulu. Piep***** kolezko!

Chory jestes?

Bedziesz mi tu kit wciskac, ze Szpilman wielkim kompozytorem byl?
    • olewin Apropos Pianisty Prawda o powstaniu w getcie .. 18.04.05, 00:39
      co prawda po angielsku ale naprawdę warto przeczytać !!!:
      www.kpk.org/english/toronto/Warsawghettorevolt.htm
      • olewin Re: Apropos Pianisty Prawda o powstaniu w getcie 18.04.05, 00:43
        na uwagę zwraca wątek o Szmerlingu i żydowskich konfidentach przenikających do
        AK i wydających Polaków ukrywających Żydów .. !!!!
        • verbaveritatis Poznajcie lepiej rezysera 18.04.05, 01:10

• bladatwarz Re: Poznajcie lepiej rezysera 18.04.05, 01:20
            Jest tu pewna niescislosc.
            W ksiazce biograficznej ,,Roman'' jest napisane wprost, ze Polanski jest zydem
            (dlatego uciekal z getta).
          • olewin Re: Poznajcie lepiej rezysera 18.04.05, 01:23
            Do Żydów parafraza PLATONA:
            Winny słabości szuka prawdy w cudzym zachowaniu ..
            a młody sędzia sądzi bo sam jest sądzony o to czego nie zrobił - to odruch
            samoobrony, rozpaczliwy gest, żądanie prawdy o historii swojego narodu ..

Ja znam życiorys Polańskiego:
            On też przeżył dzięki Polakom i jako jedyny okazał trochę wdzięczności .. - nie
            dał się np. zmanipulowac Michnikowi w Gazecie sugerującemu Polańskiemu "ocenę
            polskich niegodziwości .."
    • olewin Sam Szpilman o Polakach !!! i sytuacji w Getcie 18.04.05, 01:18
      Polacy pomagają Żydom ..
      However, the feeding of the ghetto did not depend solely on such smuggling [by
      Jewish children and professional smugglers]. The sacks and parcels smuggled
      over the walls mostly contained gifts from the Polish community to the poorest
      Jews

Szpilman o lepszych i gorszych Żydach w getcie:

Władysław Szpilman described the contrast between the existence of those well-
      to-do and the poor in the ghetto. Large crowds of beggars would converge on
      restaurants and cafés only to be chased away by porters with sticks, as at the
      Nowoczesna. Wealthy passengers riding in rickshaws also drove away beggars with
      their canes.[21] In his memoirs Scroll of Agony, Aron Chaim Kaplan noted that
      widespread tax evasion by the well-off residents of the ghetto seriously
      exacerbated starvation among the ghetto poor
      • joannabarska Tu się pisze po polsku! 18.04.05, 11:34
        Olewinie,jeszcze nie ma obowiazku,aby kazdy Polak znał angielski. Kiedys nie
        musial tez znac rosyjskiego - dla pełnej jasnosci.
        • mati_lecha I powiało grozą................... 19.04.05, 02:08
    • bladatwarz Ciekawe czy Szpilman podpisalby sie 27.04.05, 23:22
      pod filmem Polanskiego?
      • x2468 Re: Ciekawe czy Szpilman podpisalby sie 28.04.05, 00:09
        Hitler bylby z ciebie dumny.Zgodnie z wola twojego wodza,dowalasz
        Zydom,bolszewikom.Teraz kolej na Jezuitow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka