Dodaj do ulubionych

borowski-berman

01.05.05, 14:45
Do wszystkich, których zmysły rozpala fakt, że ojciec Marka Borowskiego
zmienił nazwisko, a wcześniej nazywał się Berman!

Po pierwsze to ojciec Marka Borowskiego zmienił nazwisko, a nie Marek
Borowski.

Po drugie, nazwisko Berman było bardzo popularne wśród polskich Żydów i nie
wiem skąd głębokie przekonanie, że ojciec Borowskiego to krewny Jakuba
Bermana.

Po trzecie, nawet jeśli Jakub Berman to był jakiś krewny Marka Borowskiego,
no to co?

A po czwarte, jeśli już, droga młoda prawico, macie takie hobby, że lubicie
grzebać w nazwiskach, to przypominam, że jeden z najsłynniejszych morderców w
USA, słynny unabomber, nazywa się Ted KACZYNSKI.

I co teraz powiecie prawicowy elektoracie?
Obserwuj wątek
    • neceser rasizm i antysemityzm to lpracka xcecha? 01.05.05, 14:48
      od kiedy ( od HITLERA) opisuje sie syna dziadkiem? szmata faszystowska z lpru
      chce Polske JUDENREIN? Polska bedzie LPR REIN!
    • gregorak Re: borowski-berman 01.05.05, 15:21
      obseerwator napisał:
      > I co teraz powiecie prawicowy elektoracie?

Jak na razie "prawicowy elektorat" milczy, ale słtszalem co na ten temat sądzi
      prawicowy ekspert:
      Stanisław Michalkiewicz, Radio Maryja, audycja „Aktualności Dnia” 29.04.05:
      O kandydacie lewicy na prezydenta: „Mnie się wydaje, że większe szanse ma p.
      Marek Borowski jeśli chodzi o desygnowanie na kandydata prawdziwego, ponieważ
      jego nominacja na stanowisko prezydenta Polski byłaby powtórzeniem pewnej
      sytuacji, że tak powiem, z połowy lat 40 kiedy Stalin uznał, że zręczniej mu
      będzie administrować Polską przy pomocy Jakuba Bermana niż bezpośrednio. Teraz
      nasz nowy Wielki Brat wydaje mi się, chciałby powtórzyć ten scenariusz i nawet
      przy pomocy tej samej rodziny. (...) Pan marszałek Cimoszewicz byłby kimś w
      rodzaju Bolesława Bieruta, podczas kiedy p. Marek Borowski byłby jednak kimś w
      rodzaju Jakuba Bermana.”
      • neceser RM to antysemickie radyjo 01.05.05, 15:23
        i jego partia-LPR tez antysemickie cele ma. Antysemityzm to rak i operacji
        wymaga radykalnej.
        • kropekuk Za antysemityzm obrywa sie Polakom jak swiat 01.05.05, 16:51
          dlugi i szeroki - i nie powiem, ze obrywa sie wam nieslusznie.
          Niemniej ta "prawica" z LPRu powinna odpowiedziec za jej dozgonna milosc do
          Matuszki Rossiji, komuny i RWPG. Amen;)
        • silesius.funkulo Neseserze, czyzbys Ty rowniez odebral wychowanie 02.05.05, 00:27
          od ubeka? Czyz nie stad u Ciebie, Misiu, ten jezyk nienawisci?
    • michal00 Re: borowski-berman 01.05.05, 15:43
      > Po drugie, nazwisko Berman było bardzo popularne wśród polskich Żydów i nie
      > wiem skąd głębokie przekonanie, że ojciec Borowskiego to krewny Jakuba
      > Bermana.

Bo jest jego krewnym i nie ma to nic wspolnego z "glebokim przekonaniem", ale
      jest faktem.

> Po trzecie, nawet jeśli Jakub Berman to był jakiś krewny Marka Borowskiego,
      > no to co?

No to nic. Tylko dlaczego Borowski o tym nie mowi? Nagle zaczal wstydzic sie
      krewniaka?

słynny unabomber, nazywa się Ted KACZYNSKI.
      >

Ze to glupia analogia.
      • neceser [...] 01.05.05, 16:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kropekuk A ty sie przyznajesz do kazdego zlodzieja w swej 01.05.05, 16:52
        rodzinie? Badz szczery przed samym soba...
        • michal00 Re: A ty sie przyznajesz do kazdego zlodzieja w s 01.05.05, 20:36
          Coz za umiejetnosc wczucia sie w sytuacje Borowskiego. Ilu do tego trzeba miec
          zlodziei w rodzinie?
      • bush_w_wodzie Re: borowski-berman 01.05.05, 23:40
        michal00 napisał:

> > Po drugie, nazwisko Berman było bardzo popularne wśród polskich Żydów i n
        > ie
        > > wiem skąd głębokie przekonanie, że ojciec Borowskiego to krewny Jakuba
        > > Bermana.
        >

> Bo jest jego krewnym i nie ma to nic wspolnego z "glebokim przekonaniem", ale
        > jest faktem.

serio? a w jakiej konkretnie relacji?

• michal00 Re: borowski-berman 01.05.05, 23:48
          Borowski jest bratankiem Bermana.
          • bush_w_wodzie skad wiesz? 01.05.05, 23:55
            michal00 napisał:

> Borowski jest bratankiem Bermana.

nazwisko sie zgadza ale to nie musi oznaczac takiego pokrewienstwa

• michal00 Re: skad wiesz? 02.05.05, 00:04
              Mozna to znalezc w sieci. Wypomnial mu to posel Hatka z LPR (jego wujem byl
              Mikolajczyk!) z trybuny sejmowej. Borowski nie dementowal.

www.komott.net/main/mar5_04.htm
              Oryginal wypowiedzi jest na stronie sejmowej, ale ona nie chce mi sie otworzyc.
              • bush_w_wodzie Re: skad wiesz? 02.05.05, 00:19
                michal00 napisał:

> Mozna to znalezc w sieci. Wypomnial mu to posel Hatka z LPR (jego wujem byl
                > Mikolajczyk!) z trybuny sejmowej. Borowski nie dementowal.

to toche malo dla tak stanowczego twierdzenia

wiem ze hatka tak mowil ale nie mam zaufania do tego twierdzenia i brak dementi
                mnie nie przekonuje

w internecie mozna znalezc rozne wersje. ta ponizej wydaje mi sie przynajmniej
                rownie prawdopodobna

www.forum.leg.pl/read.php?f=3&i=20&t=20
                • michal00 Re: skad wiesz? 02.05.05, 00:35
                  > wiem ze hatka tak mowil ale nie mam zaufania do tego twierdzenia i brak
                  dementi
                  > mnie nie przekonuje

No coz, metryki ci nie pokaze. Mnie to przekonuje. Borowski i jego koledzy byli
                  na sali i nie zarzucili klamstwa Hatce. Nie przypominam tez sobie by sprawa ta
                  trafila do komisji etyki poselskiej jak to sie zwykle dzieje w podobnych
                  wypadkach. Z tego co pamietam, to znalezli sie jacys gorliwcy, ktorzy
                  probowali "bronic" Borowskiego, ale szybko zamilkli nie chcac zwiekszac
                  obciachu. Sam Borowski nader rzadko mowi o swojej przeszlosci i korzeniach, a
                  prasa nie wiedziec czemu go nie indaguje, choc np. ulubiencem niektorych mediow
                  jest Jedrzej Giertych.

> w internecie mozna znalezc rozne wersje. ta ponizej wydaje mi sie przynajmniej
                  > rownie prawdopodobna
                  > www.forum.leg.pl/read.php?f=3&i=20&t=20

Te wersje sie nie wykluczaja.
                  • bush_w_wodzie Re: skad wiesz? 02.05.05, 00:50
                    > No coz, metryki ci nie pokaze. Mnie to przekonuje. Borowski i
                    > jego koledzy byli na sali i nie zarzucili klamstwa Hatce.

nie jestem pewny czy to bylby wlasciwy temat dyskusji na sali sejmowej

> Sam Borowski nader rzadko mowi o swojej przeszlosci i korzeniach, a
                    > prasa nie wiedziec czemu go nie indaguje, choc np. ulubiencem
                    > niektorych mediow

no nie wiem... popatrz na jego strone:

www.borowski.pl/wywiady/wywiad_119.phtml
                    fragment

Żyliśmy w innych światach

Marek Borowski, rocznik 1946. Przechodził drogę dość typową dla dzieci
                    przedwojennych komunistów, którzy w PRL obejmowali wysokie stanowiska. Jego
                    ojciec Wiktor, działacz Komunistycznej Partii Polski, spędził kilka lat w
                    więzieniach II RP. W powojennej Polsce został naczelnym "Życia Warszawy", a w
                    latach 1951-67 - zastępcą naczelnego "Trybuny Ludu". Był związany z ludźmi ze
                    szczytów ówczesnej władzy. Znana jest anegdota, której Marek Borowski nie lubi,
                    jak to jako pięcioletni chłopiec odebrał pewien telefon.
                    Głos w słuchawce: Czy jest tata?
                    - Tak.
                    - Mówi Bolesław Bierut. Możesz go poprosić?
                    - Tata nie może podejść.
                    - Dlaczego?
                    - Bo siedzi w ubikacji.

czy to:
                    www.borowski.pl/wywiady/wywiad_118.phtml

> Z tego co pamietam, to znalezli sie jacys gorliwcy, ktorzy
                    > probowali "bronic" Borowskiego, ale szybko zamilkli nie chcac
                    > zwiekszac obciachu.

coz. wiktor borowski tez byl po zlej stronie wiec wyjasnianie by niewiele pomoglo

wydaje mi sie jednak ze ta wersja z bratankiem nie jest udowodniona
                    • goniacy.pielegniarz Re: skad wiesz? 02.05.05, 00:54
                      Coś mi się kojarzy, że Borowski był o tę sprawę pytany gdzieś w mediach i
                      oficjalnie zaprzeczył. Ale głowy nie dam.
                      • goniacy.pielegniarz Re: skad wiesz? 02.05.05, 01:12
                        goniacy.pielegniarz napisał:

> Coś mi się kojarzy, że Borowski był o tę sprawę pytany gdzieś w mediach i
                        > oficjalnie zaprzeczył. Ale głowy nie dam.

Pytali o to chyba Mazurek i Zalewski w swoim programie. Ale może ktoś to olądał
                        i potwierdzi, bo pewności nie mam.
                    • michal00 Re: skad wiesz? 02.05.05, 01:37
                      > wydaje mi sie jednak ze ta wersja z bratankiem nie jest udowodniona

Zasiales we mnie watpliwosci.

Zabawna lamiglowka jest w podanym przez ciebie wywiadzie.

Spotyka się dwóch facetów, którzy się dawno nie widzieli. - Co słychać? -
                      Ożeniłem się, mam trzech synów. - A ile lat mają twoi synowie? - Jeżeli ich
                      wiek pomnożysz przez siebie, czyli a x b x c, to otrzymasz liczbę 36. Jeśli
                      nadal nie wiesz, ile, to suma ich lat wynosi tyle, ile okien w domu
                      naprzeciwko, a jeśli jeszcze nie wiesz, to powiem ci, że najstarszy ma zeza.
    • maksimum Re: borowski-berman 01.05.05, 16:59
      obseerwator napisał:

> Do wszystkich, których zmysły rozpala fakt, że ojciec Marka Borowskiego
      > zmienił nazwisko, a wcześniej nazywał się Berman!
      >
      > Po pierwsze to ojciec Marka Borowskiego zmienił nazwisko, a nie Marek
      > Borowski.
      >
      > Bermana.
      >
      > no to co?
      >
      > A po czwarte, jeśli już, droga młoda prawico, macie takie hobby, że lubicie
      > grzebać w nazwiskach, to przypominam, że jeden z najsłynniejszych morderców w
      > USA, słynny unabomber, nazywa się Ted KACZYNSKI.

Ted Kaczynski,ktorego wydal jego brat David jest oczywiscie Zydem.Poza tym byl
      dosc zdolnym facetem,tylko szajba mu odbila.

• adax4 Re: borowski-berman 01.05.05, 17:05
        Czyli rozumując logicznie wychodzi na to, że Borowski jest Żydem? ;)

Mam nadzieję, że stwierdzenie tego faktu nie jest jeszcze przejawem
        nienawistnego antysemityzmu? A może jest, co Gregorek? ;)

gdanszczanin.blox.pl/html
      • kropekuk A czy masz 100% pewnosc co do "aryjskosci" 01.05.05, 17:06
        Blizniakow? Bo ja ZADNEJ !!! Sa jak z okupacyjnego dowcipu: blondyni jak
        Hitler, smukli jak Goering i wysocy jak Goebbels ;)
    • 1malkontent skąd wieje wiatr... 01.05.05, 17:13
      a tak na marginesie... ile jeszce "nowych " partii powstanie rzed wyborami???
      już teraz trudno się zorientować kto do jakiej należy... choć twarze ciągle te
      same...
    • mati_lecha Ale był w UB. 01.05.05, 17:18
      Tatko Marka B. był w UB.
      • kropekuk A twoj w PZPR - i co, rozstrzelac...ciebie? 01.05.05, 17:42

• mati_lecha Nikt w mojej rodzinie się nie schańbił PZPR-em. 01.05.05, 20:49
    • zytkapitka Borowski opserwatorowi 01.05.05, 17:41
      Na pewnego endeka
      co na mnie szczeka

Próżnoś repliki się spodziewał
      Nie dam ci przytyczka ani klapsa.
      Nie powiem nawet pies cię jebał,
      Bo to mezalians byłby dla psa.

• tdkot Re: borowski-berman 01.05.05, 19:53
      obseerwator napisał:

> Do wszystkich, których zmysły rozpala fakt, że ojciec Marka Borowskiego
      > zmienił nazwisko, a wcześniej nazywał się Berman!
      >
      > Po pierwsze to ojciec Marka Borowskiego zmienił nazwisko, a nie Marek
      > Borowski.
      >
      > Bermana.
      >
      > no to co?
      >
      > A po czwarte, jeśli już, droga młoda prawico, macie takie hobby, że lubicie
      > grzebać w nazwiskach, to przypominam, że jeden z najsłynniejszych morderców w
      > USA, słynny unabomber, nazywa się Ted KACZYNSKI.
      >
      JAKI POWOD MIAL TED KACZYNSKI?? A JAKI MIELI PRZEBIERANCY POLSCY KACZYNSKI
      BYL JEDEN A TYCH ZDRAJCOW W POLSCE MIELISMY SETKI TYSIECY CO MORDOWALI NAROD
      POLSKI
    • yossarian18 Re: borowski-berman 02.05.05, 00:23
      To komuch i miernota.
      • obseerwator Re: borowski-berman 02.05.05, 00:31
        właściwie to chciałem być lekko ironiczny i sprowadzić rzecz do absurdu, czyli
        pokazać, że atak na Borowskiego z użyciem argumentu pod tytułem "Jakub Berman"
        jest równie głupi jak atak na braci Kaczyńskich z użyciem argimentu "Ted
        Kaczynski". Jak widać powyżej ultraprawica ironii nie zrozumiała.

Mimo to życzę wszystkim - także ultraprawicy - miłych snów
        • joannabarska I o czym tu rozważać? 02.05.05, 11:19
          Obseerwatorze, naprawdę takis naiwny? Chcesz, aby taka ironia była zrozumiała
          dla przedstawicieli "ultraprawicy", ktorzy tu stale zabierają głos w kazdym
          wątku byle tyle dowalic lewicy? Z nimi trzeba rozmawiac albo ostro albo wcale,
          bo szkoda czasu na prostowanie kretynizmów. Wiktor Borowski po wyzwoleniu (dla
          wielu "po zajęciu" !) warszawskiej Pragi poznał dziewczynę wyznania rzymsko-
          katolickiego, w której się zakochał i mimo niechęci jej rodziców i czynnikow
          partyjno-rządowo-wojskowych - poślubił. Wcale nie było to takie proste, ale to
          temat dla reportera, a nie dla mnie. No i z tego związku narodzil sie 4
          stycznia 1946 roku - Marek, który, będąc juz w odpowiednim ku temu wieku,
          poślubił Halinę Dunecką. A przy okazji uwaga: szukając czyichś korzeni, mozna
          dojsć nawet do Matki Boskiej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka