Dodaj do ulubionych

Internet bez VATu

IP: 213.76.58.231, 193.219.28.* 23.02.01, 20:07
Stowarzyszenie "Młode Centrum" zbiera podpisy pod ustawą mającą na celu zmniejszenie do 3% lub nawet do 0% stawki VAT na internet. Jeżeli jesteście "za", macie 18 lat - poszukajcie ludzi ze stowarzyszenia (najlepiej w biurze Unii Wolności) i złóżcie swój podpis
Obserwuj wątek
    • Gość: olin Re: Internet bez VATu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.01, 01:00
      To zwykle "mydlenie oczu"! Ludzie! Otworzcie oczy. Internet, ktory jest 12 groszy tanszy to zadne wyjscie z sytuacji. Tylko zdrowa konkurencja sie liczy, a to wplynie tylko dobrze dla utrzymania monopolu przez TPSA!
      • Gość: Iza Re: Internet bez VATu IP: 213.76.58.96, 193.219.28.* 24.02.01, 11:37
        Jezeli internet byłby bez VATu to zamiast placic 200 PLN placiłbys 156 zł - jesteś 44 złote do przodu, a to już jest coś !
      • lukin Re: Internet bez VATu 24.02.01, 12:38
        Tak się składa, że państwo nie może narzucać ustawą mniejszych cen żadnemu z operatorów - jeżeli marzy ci się centralnie sterowana gospodarka to podziwiam twój sentyment do PRL. Zmniejszenie VATu na połączenia z internetem obnizy ceny nie tylko w TP S.A. ale u wszystkich operatorów sieci telefonicznych.
        • Gość: olin Re: Internet bez VATu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.01, 19:08
          hehe. Troche mnie nie zrozumiales. Wrecz przeciwnie jestem za konkurencja, zdrowa konkurencja, ktorej nie ma na polskim rynku dostawcow uslug Internetowych z winy TPSA i jej rodzicow - rzad. A jesli chodzi o VAT to wogole bym go nie chcial placic, ale coz... A czy nie rozsadniej byloby zniesc koncesje? Zaklad, ze Internet bedziasz mial wtedy za darmo? olo
        • Gość: Sara Mylisz się Lukin [Re: Internet bez VATu] IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.02.01, 23:19
          > Tak się składa, że państwo nie może narzucać ustawą mniejszych cen żadnemu

Tak się składa, że nie tylko Państwo może - i powinno - narzucić maksymalne ceny,
          ale nawet tak się składa, że może to zrobić przewodniczący URT.
          Chyba, że źle przeczytałam Ustawę.

> z operatorów - jeżeli marzy ci się centralnie sterowana gospodarka to
          > podziwiam twój sentyment do PRL.

Ostatnio byłam na spotkaniu Forum Nowej Gospodarki i dowiedziałam się tam
          paru ciekawych rzeczy. Jedną z nich były raporty przedstawione na konferencji
          w Dubaju - w żadnym kraju nie udało się obniżyć Cen bez interwencji ustawodawcy
          lub rządu.

I tak też będzie w Polsce - jeśli nie narzuci się Ustawowo maksymalnych cen to mamy
          jak w Szwajcarskim banku, że będziemy płacić horrendalne stawki przez kolejne kilka
          lat. Nic tu konkurencja nie zmieni bo jeszcze przez wiele, wiele lat jej nie będzie.
          Mamy 3 operatorów komórkowych i nic tu się nie zmieni - oni sami z siebie nic nie zmienią
          bo jak porównasz cenniki to się przekonasz czy mamy do czynienia z mniej lub bardziej
          formalną zmową czy nie mamy.
          Jest więc prosty wybór - albo rząd ustala maksymalne stawki na poziomie USA, albo
          Polska znowu przegapi swoją szansę na rozwój i zostanie krajem pośledniego pochodzenia.
          Tanie połączenia , tak komórkowe jak stacjonarne, to teraz polska racja stanu.

I jeszcze jedno - w USA zyski operatorów nie maleją choć ceny spadły kilkudziesięciokrotnie.
          Po prostu ludzie WIĘCEJ z tego korzystają. Każdy mam jakiś tam mniej więcej budżet na rozmowy
          i jeśli może to gada dłużej, jeśli nie może to tylko rzuca chyłkiem w słuchawkę co ma do powiedzenia.
          Czy chcemy być społeczeństwem normalnym czy budzić śmiech politowania w sąsiadach swoim zachowaniem ?

pa
          Sara

--
          Partia Niskich Cen www.pnc.eteria.net

• Gość: Indris Re: Internet bez VATu IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 27.02.01, 19:32
      Popieram ! Ale jestem WROGIEM Unii Wolności i mam sporo więcej niż 18 lat. Dlaczego ograniczacie akcję do sympatyków UW i 18-latków ? Je zeli chodzi Wam rzeczywiście o tani Internet a nie o dowartościowanie ugrupowania delikatnie mówiąc kontrowersyjnego, to wyjdźcie poza wiekowo-polityczne getto.
      • Gość: collin Re: Internet bez VATu IP: 195.117.116.44, 193.219.28.* 28.02.01, 12:55
        A kto napisal ze ta akcja jest ograniczona do 18-latkow i sympatykow UW ? lukin napisal ze trzeba miec powyzej 18 lat i trzeba sie podpisac pod ustawa UW
    • Gość: Sara To za mało [Re: Internet bez VATu] IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.02.01, 23:09
      Byłam na Waszych stronach i to co proponujecie zawiera istotny błąd i jest zbyt małą ulgą.
      Po pierwsze proponujecie ZWOLNIENIE tej usługi od VATu zamiast 0 stawki VATu.
      To błąd ! Zapytajcie ludzi od podatków dlaczego.

Po drugie - w pewien sposób kopiujecie pomysł, który my realizujemy od 9 stycznia tego
      roku. Tyle, że to co my robimy idzie o wiele dalej: chcemy wprowadzić MAKSYMALNE
      stawki za usługi telekomunikacyjne.
      Zapraszam na stronę: http://www.pnc.eteria.net/obywatelski.htm
      Ale jeśli chcecie możemy zjednoczyć siły i zbierać podpisy tak dla Waszego projektu
      jak i naszego. Jeśli Was to zainteresuje to napiszcie do mnie sara@eteria.net

pa
      Sara
      - -
      Partia Niskich Cen www.pnc.eteria.net
      • Gość: Robek To nie za mało IP: 172.30.254.1, 62.180.71.* 28.02.01, 15:57
        0% VAT na internet - TAK! Dlaczego państwo ma jeszcze zdzierać na tym co jest przyszłością dla naszego narodu.

Maksymalne ceny - BEZNADZIEJA! To nie PRL. Pewnie też trzebaby było wprowadzić kartki na internet. Bo oczywiście byłoby więcech chętnych niż firmy mogłyby obsłużyć. Internet nie rośnie na drzewach. Ktoś musi zbudować sieć, zainstalować urządzenia dostępowe, utrzymać to, obsługiwać klientów, zapewnić bezpieczeństwo itd. Nikt za to nie zapłaci bez nadzieji na zyski. Maksymalne ceny wypłoszyłyby nowych niezależnych dostawców, którzy jako jedyni mogą obalić monopol TPSA.

Ponieważ mamy wolny kraj, nikt ci nie zabrania założyć firmy i oferować dostępu do internetu za "cenę maksymalną". Na pewno znajdziesz wielu klientów bo będzie to cena niższa od rynkowej. Życzę powodzenia.

Jedyne co może obniżyć ceny to wolny rynek, wolna konkurencja i jasne reguły gry. Za to, że tego jeszcze nie mamy i za wysokie ceny odpowiadają kolejne rządy, które utrzymywały monopol TPSA, oraz przymykały oko na problemy, które TPSA tworzyła niezależnym dostawcom. Na przykład ile trwało zanim TPSA zgodziła się na dostęp Netii do jej sieci co gwarantuje ustawa telekom? 8 miesięcy!

Firma TPSA powinna zostać rozbita na kilka mniejszych firm, które mogłyby konkurować ze sobą. Tak jak zrobiono to w USA z tamtejszym monopolistą AT&T. Teraz ceny telekomunikacji w USA są jedne z najniższych. Natomiast prywatyzacja TPSA niewiele zmieniła, ich pozycja jest nadal dominująca.

• Gość: Sara Będę się upierała :)) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.02.01, 18:04
          > 0% VAT na internet - TAK!
          > Dlaczego państwo ma jeszcze zdzierać na tym co jest przyszłością dla naszego narodu.

Ponieważ musi z czegoś żyć. A tu zdzierają telkomy, nie Państwo.

> Maksymalne ceny - BEZNADZIEJA! To nie PRL.

A regulowane ceny na czynsze, energię, płody rolne, marże w lekach itp. to też nie PRL?
          Jeżeli można w takich dziedzinach, to dlaczego nie w tak istotnej jak telekomunikacja?

> Ktoś musi zbudować sieć, zainstalować urządzenia dostępowe, utrzymać to, obsługiwać
          > klientów, zapewnić bezpieczeństwo itd. Nikt za to nie zapłaci bez nadzieji na zyski. Maksymalne ceny

A dlaczego piszesz o braku nadziei na zyski ??? Przecież zyski tych firm się nie zmniejszą - one
          wzrosną! Jeśli ludzie płacą średnio po 100 złotych za telefon miesięcznie to i tak będą płacić gdy
          ceny będą 10 krotnie niższe. Tyle, że będą więcej rozmawiać, więcej korzystać a o to przecież chodzi.
          Policz sobie ile wpływów daje 2,5 mln ludzi, a ile 10 mln

> Ponieważ mamy wolny kraj, nikt ci nie zabrania założyć firmy

Jeśli mamy wolny kraj to dlaczego chcesz rozbijać TP SA ?? Czy to właśnie nie jest PRL ?

Przypomnę to co już mówiłam: tylko w krajach gdzie interweniowało Państwo ceny
          spadły powodując rozwój rynku.

> Jedyne co może obniżyć ceny to wolny rynek, wolna konkurencja i jasne reguły gry. Za to, że tego
          [..]

Jak sam widzisz po tym przykładzie wolny rynek nic nie zmieni bez interwencji rządu.

pa
          Sar
          • Gość: Kazik Re: Będę się upierała :)) IP: 10.10.10.104, 195.117.116.* 01.03.01, 09:28
            Sara - a USA ? Tam państwo nikogo do niczego nie
            zmuszało, a w niektórych stanach internet jest w
            cenie abonamentu. To wymusiła konkurencja, a ta w
            Polsce jest mizerna. Nawet tam gdzie istnieje ceny na
            internet są identyczne jak w TPsa (ostatnio Netia ma
            jakąś promocje - 100 godzina za 69 zł, ale z tego co
            słyszałem to "chwilowe"). Po prostu nie można obniżyć
            cen na internet bo na tym się w Polsce nie zarabia.
            Obniżenie podatków jest najlepszym pomysłem, bo
            zmuszanie operatorów do obniżania cen na internet
            będzie oznaczało podniesienie cen na inne
            połączenia... i wtedy nie pomoże nawet Urząd
            Antymonopolowy !
            • Gość: Sara Re: Będę się upierała :)) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.03.01, 13:25
              > Sara - a USA ? Tam państwo nikogo do niczego nie
              > zmuszało, a w niektórych stanach internet jest w

W USA państwo rozbiło giganta dzieląc go na kilka
              firm o równym potencjale.

> To wymusiła konkurencja, a ta w Polsce jest mizerna.

Mylisz się - to nie konkurencja spowodowała, lecz niecodzienne
              podejście prezesa Bell`a, który już podczas początków telekomunikacji
              w USA wprowadził ABONAMENTOWE rozliczanie rozmów lokalnych
              a nie taryfikowane. W ten sposób stworzył potęgę firmy, którą potem
              rząd jednak musiał rozbijać gdy straciła poczucie misji służenia ludziom.

> Nawet tam gdzie istnieje ceny na internet są identyczne jak w TPsa
              > (ostatnio Netia ma jakąś promocje - 100 godzina za 69 zł, ale z tego co

Ten przykład dobitnie pokazuje, że konkurencja nic nie zmieni.

> słyszałem to "chwilowe"). Po prostu nie można obniżyć cen na internet
              > bo na tym się w Polsce nie zarabia.

Ależ cóż za obłudne stwierdzenia! Kto nie zarabia? Pewnie operatorzy i providerzy
              zmuszeni do korzystania z łącz TP SA, ale nie TP SA !
              Nie dajmy się zwariować - jeśli w USA zarabiają przy abonamencie 9 USD/ miesiąc
              to i u nas mogą! Jeśli w USA rozmowa między stanami , czyli jak u nas między państwami,
              za minutę kosztuje 7 centów to dlaczego u nas tak być nie może ?
              Przecież ceny sprzętu są wszędzie podobne, za to koszty robocizny u nas wielokrotnie niższe.

> Obniżenie podatków jest najlepszym pomysłem, bo
              [..]

Obniżenie podatków to rozwalanie budżetu.
              I ciągle nie rozumiem dlaczego nie dociera do ludzi, że 2,5 miliona użytkowników płacących
              po 100 złotych to 250 mln wpływów , a 10 mln to 1 mld przy czym koszty infrastruktury są
              przecież prawie niezmienne. Dlaczego więc mówisz o szkodzeniu telekomom ?
              Zyskają oni, zyskają klienci zyska budżet (22 % od miliarda to już ładny pieniądz).
              Dlaczego nikt oprócz nas tego nie dostrzega tylko zarzuca nam sterowanie rodem z komunizmu ?

pa
              Sara

• Gość: ziggy To za mało [Re: Internet bez VATu] IP: 10.10.10.104, 195.117.116.* 01.03.01, 09:38
        Jestem członkiem MC - nie proponujemy zwolnienia z
        podatku VAT, tylko właśnie obniżenie stawki do 0%.
        Prawdopodobnie w sejmie Unia Wolności wprowadzi
        poprawkę - 3% VAT, tak by za kilka lat Unia
        Europejska nie narzucała stawek.
        • Gość: Sara To za mało [Re: Internet bez VATu] IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.03.01, 13:27
          > Jestem członkiem MC - nie proponujemy zwolnienia z
          > podatku VAT, tylko właśnie obniżenie stawki do 0%.
          > Prawdopodobnie w sejmie Unia Wolności wprowadzi
          > poprawkę - 3% VAT, tak by za kilka lat Unia
          > Europejska nie narzucała stawek.

Tylko czy zauważacie, że w ten sposób zabieracie pieniądze z budżetu ?
          A jak znam życie to telekomy natychmiast to wykorzystają podnioszac ceny ?
          pa
          Sar
    • Gość: wkurzony Re: Internet bez VATu IP: 10.10.10.104, 195.117.116.* 01.03.01, 09:51
      Zastanówcie się co wy mówicie. Młodzież chce
      obniżenia podatku VAT, a wy pieprzycie, że to za
      mało, że to Unia Wolności, że to nic nie da, że to
      sprzyja monopoliściem itd. Oczywiście lepiej nie
      robić nic, tylko narzekać na wysokie opłaty i
      złodzejskie podatki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka