Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy

30.05.05, 19:59
a to foto jest autentyczne???
Obserwuj wątek
    • szpau Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 20:17
      Nawet jesli nie jest autentyczne, to tak wlasnie bylo: padal deszcz, jechaly
      samochody a ludzie szli :]

...ale tego miejsca we Wroclawiu nie kojarze.
      • szpau Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 20:22
        ha! Juz zmienili, moze rzeczywiscie to bylo tak wklejone na szybkiego. Nununu,
        nieladnie.
      • pogromca_mrowek Niezle powiało... 30.05.05, 23:51
        Foto ktore tu jest nie oddaje skali zdarzenia.
        Na Grabiszynku powaliło kilkanascie (kilkadziesiat? - bo kilkanascie to widziałem sam na 3 ulicach w 15 min), drzewa łamało (rzadziej) lub wyrywało z korzeniami (czesciej)
        Sporo drzew przygniotło samochody, co najmniej jedno drzewo spadło na tramwaj - tramwaj zgiął sie wpół.
        Tuż przed burzą chmury dosłownie pędziły - takie obrazki widzi sie w filmach katastroficznych albo puszczajac film w przyspieszonym tempie.
        Przed burza (10-15 min) wiało ale dosc łagodnie, po prostu zerwał sie lekki wietrzyk, troche nasilajacy...
        Nagle w kilkadziesiat sekud zerwała sie wichura - od razu połamało drzewa, wiatr pchał tez "sciany wody" - przez co momentalnie załało ulice, do tego stopnia ze 3-4h po burzy (teraz) stoi pełno wody - również w parkach - ziemia nie nadąza z przyjęciem tej wody - mino ze od godziny nie pada.
    • cura Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 20:26
      według mnie to Sienkiewicza skrzyżowanie ze Świętokrzyską (tuż przed parkiem
      botanicznym) ale czy dziś .. w sumie szaleństwo trwało z pół godziny. Koło
      osiemnastej tu był już spokój
      • dzioobas a ja wracałem powstańców i hallera....:( 31.05.05, 08:28
        nikomu nie życzę takiego powrotu do domu
    • murowany nad Gliwicami juz wieje 30.05.05, 20:27
      Nad Gliwicami i okolica juz troche popadalo ale wieje. Momentami mialo mnie zwiac z wlasnego podworka:))))
      • michaelus 21:50 - w Sosnowcu tylko wieje - 0 błysków, 0 desz 30.05.05, 21:50
        czu. W domu duchota ale okna na wszelki wypadek nie otwieram...
    • she_ll łódź 30.05.05, 20:41
      a w łodzi zaraz bedzie burza...
      • dark.raven Re: łódź 30.05.05, 20:43
        pewnie ze jest autentyczne..przynajmniej to z ulicy Sleznej...
    • elczy Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 20:52
      Nie kpijcie - to był horror. Drzewa przewracały się jak zapałki - nigdy czegoś
      takiego nie widziałem i obym więcej nie zobaczył.
      • asd616 Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 21:21
        Prawda - była niezła masakra - film Twister nie dał takich emocji.
    • paola23 Oleśnica... czy ktoś ma informacje? 30.05.05, 21:39
      Nie mogę sie skontaktować z kuzynem i panikuje powoli ;(
      • ewikal Re: Oleśnica... czy ktoś ma informacje? 31.05.05, 10:50
        W Oleśnicy już spokój ,teraz jedno wielkie sprzątanie i usuwanie zniszczonych
        drzew,niestety zginął jeden młody człowiek,było okropnie ,takie sceny znam
        tylko z filmów,pozdrawiam i myslę że z kuzynem jest o.k.
    • oszolom.z.radia.maryja nie dwie a trzy ofiary smiertelne ...niestety... 30.05.05, 21:40
      info.onet.pl/1105486,11,item.html
    • pies_na_czarnych A jak tam w Piekarach Slaskich? 30.05.05, 21:59
      ???
    • malaszaramysz Cudem żyjemy:-)))) 30.05.05, 21:59
      Pojechalismy na firmowy piknik nad Odrę - jakieś 15 km od centrum.Należała nam
      się po tygodniu ciężkiej pracy rozrywka.Burzę przeżyliśmy w samochodach nad
      rzeką.Grad i wiatr.Myślałam,że samochody nam wrzuci do Odry.Po szybach leciało
      błoto i liście.Wracaliśmy do miasta 2 godziny.Wszędzie połamane gałęzie,
      ogromne kałuże, zerwane dachy i wszystko co tylko sobie można
      wyobrazić.Uratowało nas szczęście i tochę wiedzy. Wycofaliśmy samochody w
      szczere pole i czekaliśmy na koniec zabawy. Inni tyle szczęścia nie mieli. Po
      drugiej stronie rzeki zniszczone samochody i przyczepy.
      • pies_na_czarnych Re: Cudem żyjemy:-)))) 30.05.05, 22:02
        Musisz sie zdecydowac, albo cud, albo wiedza.
        • malaszaramysz Jedno i drugie:-))))) 30.05.05, 22:06
          Gdyby wiatr wiał w przeciwnym kierunku szczere pole by nas nie uratowało:-))))
          Szczęśliwym zbiegiem okoliczności wybraliśmy właściwy brzeg rzeki.Może nie
          wyrażam się zbyt jasno ale jeszcze ręce mi się trzęsą i mózg szwankuje:-)).
          Niczego takiego nigdy nie widziałam.Istny obłęd.
          • gkubek w samochodzie to pikuś... 30.05.05, 22:26
            ... ja akurat jechałem na rowerze (częściowo wzdłuż Powstańców Śląskich).
            Oberwałem tylko jedną gałęzią, no i miałem najpierw mocny pilling, a potem od
            razu poziomy prysznic. Czasami pedałowałem w miejscu, czasami mocno nachylony w
            poziomie. Ale żyję i dziękuję za to wyższej instancji. A wydawało mi się, że
            burza wysoko w górach to mocne przeżycie...
            • malaszaramysz Myślałam,że już po nas:-))) 30.05.05, 22:33
              Zastanawiałam się czy to nie tornado.Myślałam,że z samochodami w rzecze się
              znajdziemy. Obłęd zupełny. Najgorsze, że była z nami dziewczyna w 7 miesiącu
              ciązy. Po głowie chodziło mi tylko jak ją wydostać do domu. Groza.
    • tovijan Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 22:33
      Jechałem dzis z Zakrzowa na ulice Robotnicza, po drodze kilka zwalonych drzew-
      najwieksze przed mostem szczytnickim przywalilo wiate przystanku i zagrodzilo
      jeden pas jezdni-ruch odbywal sie tylko na 1 pasie.Pierwszy raz cos takiego
      widzialem..:(
      • langwer1 Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 30.05.05, 23:03
        W Ustroniu błyska się i za niedługo chyba porządnie lunie.
    • malaszaramysz Fajnie się śmiać z odległości:-)))) 30.05.05, 22:35
      Poczucie humoru mi wraca:-)))) Seks to przy tym małe piwo, kolego:-)))
    • narwik fotka z miasta 30.05.05, 23:02
      zwalona topola na trakcję koło basenu na Ślężnej narwik.webpark.pl/img_0419.jpg
      • pppooolllkkk Re: fotka z miasta 30.05.05, 23:26
        Za tym murem na zdjęciu jest cmentarz żydowski.
    • bonbo Re: Jedno i drugie:-))))) 31.05.05, 00:34
      Misiek, postaraj sie o lepszy fotomontaż
    • matt100 apokalipsa 31.05.05, 02:31
      ... w przenosni i doslownie. nigdy czegos takiego nie widzialem w tym miescie.
      jesli tak ma wygladac apokalipsa, to ja dziekuje, wole jej nie przezyc.
      straszna ciemnosc, panika na chodnikach, taniec piasku w powietrzu a po chwili
      sciany deszczu na zmiane z gradem. tego sie nie da wyobrazic- to trzeba
      przezyc!
    • bruvka Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 31.05.05, 02:44
      Podczas burzy zostalo zablokowane wejcie do domu przy ulicy Odkrywcow przez
      przewrocone drzewo.Czulam sie okropnie . Do tej pory pada.Jestem ciekawa jak
      jutro wyjda ludzie do pracy.
    • cop_ernic Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 31.05.05, 08:15
      "Na autostradzie A4 za Wrocławiem w kierunku Opola na jeden pas spadło drzewo".
      To jakim prawem ta droga nosi miano autostrady, jeśli w pobliżu rosną drzewa?
      • mkozan Re: Syców 31.05.05, 09:25
        To była masakra!!!Ta wichura (tornado???) szła pasem od Jeleniej Góry przez
        Wrocław, Oleśnice, Syców. Pracuje w Miliczu i tu tylko popadało i troszkę
        powiało. W Sycowie jest masakra. Drzewa powyrywane z korzeniami, pozrywane
        dachy z domów. Nigdy w życiu czegoś takiego nie widziałem a ludzie (starsi) z
        którymi sprzątałem konary dzrew przy bloku mówili, że mieszkają w tym mieście
        od 30 lat i nigdy nie doświadczyli czegoś takiego.Jak rano jechałem do pracy to
        co drugie drzewo leżało wyrwane. Masakra!!!!
        • dzenifer tornado. 31.05.05, 10:29
          Moja babcia mieszka we wroclawiu od lat 50 i tez czegos takiego nie widziala...
          ja tez nie widzialam i raczej nie zobacze (mam nadzieje).
      • bumarek Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 31.05.05, 09:34
        przyleciało z parku szczytnickiego?
    • brynk co Wy na to ? 31.05.05, 12:08
      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2737976.html
    • wysoczanka Re: Dolny Śląsk: dwie ofiary śmiertelne burzy 31.05.05, 12:35
      Sledzę relacje z tego co sie wczoraj działo po całym necie. Dajcie więcej
      zdjęć, bo mi znajomi nie uwierzą!. W Wysokiej przeżyliśmy horror a znajomi,
      którzy mieszkają obok Sobótki mówili, że to wyglądało jak tornado. Może są
      jakieś zdjęcia satelitarne?
      Jeszcze nie mogę się uspokoić a Ci dla których to pestka nie ch przyjadą do
      piłudniowych dzielnic!
    • niezapowiedziany mowilem, o Wroclawiu napisza tylko po kataklizmie 31.05.05, 13:52
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka