Dodaj do ulubionych

Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie korpo...

31.05.05, 13:05
Pan minister zaczyna chyba stosowac nowomowę, jesli swoje działanie nazywa
otwarciem korporacji. Pani ministrze to może by tak jeszcze kilkasetek innych
osób które też nie zdały egzaminu powipisywac na listy. To dopiero będzie nowe
otwarcie o ktorym tyle mówiło się w SLD
A swoją drogą to porozumienie ponad podziałami, Pani posłanka z LPR, o ile
dobrze pamiętam, szuka pomocy u czerwonego ministra????? Wstyd.
Obserwuj wątek
    • losiu4 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 13:15
      panie Kalwas, a może byś tak pan wszystkim chętnym otworzył "korporację
      adwokacką", co?

Pozdrawiam

Losiu
      • piotr7777 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 13:17
        Otwarcie następuje stoponiwo - najpierw na powiązanych z SLD, potem na
        przeciwników politycznych (teraz jest ten drugi etap), potem dzieci prawników
        innych niż adwokaci i radcy prawni, potem dzieci innych znaimienitych osób a
        potem dopiero reszta.
        Tak trzeba żeby nie było rewolucji.
      • jawu Rozpędzić korporacje 31.05.05, 13:35
        Wszystkie: adwokacką, lekarską, prokuratorów i inne. W naszej rzeczywistości
        służą one jedynie partykularnym interesom członków korporacji. Ciekawe, że w
        innych zawodach, jest tak wielu łapówkarzy, oszustów itd.. Zaś członkowie
        korporacji to same ideały. Muszą zabić (i to dosłownie), by właściwa korporacja
        zrobiła coś więcej niż pokiwanie palcem.
        • mn7 Re: Rozpędzić korporacje 31.05.05, 14:08
          jawu napisał:

> Wszystkie: adwokacką, lekarską, prokuratorów i inne.

Nie ma i nigdy nie bylo żadnej "korporacji prokuratorów". Prokuratorzy są
          urzędnikami państwowymi.
        • aaaaaby Re: Rozpędzić korporacje 31.05.05, 16:54
          Rozpędzić korporacje!!!!!!!!!!!!
          • marco35 Re: Rozpędzić korporacje 31.05.05, 22:55
            Jasne!!!! Rozpędzić wszystkie korporacje i zlikwidować aplikacje!! W świetle
            zasady równości to skrajnie niesprawiedliwe że absolwenci zawodówek nie mogą
            być prokuratorami i sędziami.
            Tak poważnie absolwenci studiów prawniczych są całkowicie nieprzygotowani do
            wykonywania zawodów prawniczych a już na pewno zawodów prokuratora czy
            sędziego. A już zwłaszcza absolwenci wyższych szkół europejskich światowych
            międzynarodowych prawa marketingu zarządzania szydełkowania...
            • mn7 Re: Rozpędzić korporacje 31.05.05, 22:59
              marco35 napisał:

> Jasne!!!! Rozpędzić wszystkie korporacje i zlikwidować aplikacje!! W świetle
              > zasady równości to skrajnie niesprawiedliwe że absolwenci zawodówek nie mogą
              > być prokuratorami i sędziami.

Jacy "absolwenci zawodówek"? Jakim prawem chcesz wprowadzać cenzus
              wykształcenia. Jeśli ktoś ma wykształcenie podstawowe, ale się sprawdzi w tej
              pracy, nie wolno mu rzucac kłód pod nogi!

> Tak poważnie absolwenci studiów prawniczych są całkowicie nieprzygotowani do
              > wykonywania zawodów prawniczych a już na pewno zawodów prokuratora czy
              > sędziego. A już zwłaszcza absolwenci wyższych szkół europejskich światowych
              > międzynarodowych prawa marketingu zarządzania szydełkowania...

I znów ta pogarda dla "wykształconych inaczej"! Jak tak można! Pewnie
              ukończyłes jakiś uniwersytet i jestes przekonany, że jesteś lepszy od
              absolwenta Wyższej Szkoły Gotowania na Gazie! Fe!
              • marco35 Re: Rozpędzić korporacje 31.05.05, 23:11
                Jeśli chodzi o absolwentów zawodówek to oczywiście żart. Ale w debacie o
                aplikacjach pojawiają się coraz bardziej rewolucyjne pomysły które "wylewają
                dziecko z kąpielą". Tylko patrzeć jak pojawią się pomysły żeby zawody prawnicze
                wykonywali ludzie nie tylko bez aplikacji ale nawet bez wykształcenia
                prawniczego.
                Odpowiedź dotyczyła pomysłu likwiacji "korporacji prokuratorskiej" który
                odebrałem jako pomysł likwidacji aplikacji.
                Co do 2 części mojej wypowiedzi uważam że absolwenci żadnych uczelni
                prawniczych nie są gotowi do wykonywania zawodu. To kwestia modelu kształcenia
                prawników - teoretycznego i uniwersyteckiego + potem aplikacja praktyczna. Nie
                powinno się porównywać rozwiązań np amerykańskich bo to zupełnie inny system,
                inna kultura prawna itd. Co do prywatnych uczelni jestem bardzo miernego zdania
                na temat ich poziomu kształcenia. Zapewniam że troszkę o tym wiem. PS Nie
                jestem przedstawicielem żadnego zawodu prawniczego
                • mn7 Re: Rozpędzić korporacje 31.05.05, 23:17
                  marco35 napisał:

> Jeśli chodzi o absolwentów zawodówek to oczywiście żart.

Ojoj. Szkoda.

> Ale w debacie o
                  > aplikacjach pojawiają się coraz bardziej rewolucyjne pomysły które "wylewają
                  > dziecko z kąpielą". Tylko patrzeć jak pojawią się pomysły żeby zawody
                  prawnicze
                  > wykonywali ludzie nie tylko bez aplikacji ale nawet bez wykształcenia
                  > prawniczego.

Tylko patrzeć? Ja w jakimś wątku widziałem takie pomysł dobre dwa lata temu. Z
                  uzasadnieniem, że przeciez taki na przykład ekonomista, jeśłi otworzy
                  kancelarię i klienci będą zadowoleni.
                  Żeby było jeszcze śmieszniej: ktoś, kto głosił takie pomysły zaostał
                  skrytykowany, że w ogóle chce wymagać wyższego wykształcenia. I nie był to
                  żart.

> Odpowiedź dotyczyła pomysłu likwiacji "korporacji prokuratorskiej" który
                  > odebrałem jako pomysł likwidacji aplikacji.

I chyba nietrafnie, bo to po prostu był wyraz nieznajomości znaczenia tego
                  słowa.

> Co do 2 części mojej wypowiedzi uważam że absolwenci żadnych uczelni
                  > prawniczych nie są gotowi do wykonywania zawodu. To kwestia modelu
                  kształcenia
                  > prawników - teoretycznego i uniwersyteckiego + potem aplikacja praktyczna.
                  Nie
                  > powinno się porównywać rozwiązań np amerykańskich bo to zupełnie inny system,
                  > inna kultura prawna itd. Co do prywatnych uczelni jestem bardzo miernego
                  zdania
                  > na temat ich poziomu kształcenia. Zapewniam że troszkę o tym wiem. PS Nie
                  > jestem przedstawicielem żadnego zawodu prawniczego

Mam nadzieję, że odczytałeś ironię w mojej odpowiedzi na Twój poprzedni post?
      • pro.filutek1 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 20:32
        Barejaland.
    • fromagreatheight Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 13:19
      Że ten "człowiek" jeszcze piastuje stanowisko ministra sprawiedliwości, to jest
      kpina. Dostali radcowie prawni równe prawa jak adwokaci do reprezentowania stron
      - nie wystarczyło tyle ? Śmiech na sali. Imienia Kalwasa rzecz jasna.
    • iiiiioiiiii Synek dyr biura a teraz jeszcze przychylnośc minis 31.05.05, 13:28
    • niezapowiedziany Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 13:39
      i chcialem w tym momencie powiedziec, ze Zyta odeszla z powodu PODEJRZENIA ZE
      MOGLO dojsc do wspierania syna (chociaz tam bylo tajne glosowanie),
      zatrudniania synowej, ktora w chwili zatrudniania synowa nie byla, placenia
      kilkuset zlotych synowi za zlecenia z biura.

i teraz porownajcie standardy i sprawiedliwosc. zaloze sie ze za 3 dni burza
      sie skonczy i Wyborcza da sobie spokoj (wszak minister wyjasnil, a ze w SLD
      zawsze klamia a to PP jest bez znaczenia, nalezy im ten wystepek odpuscic). za
      PO ciagneloby sie az do wyborow.
    • el_bigos Panie Kalwas 31.05.05, 13:51
      myślałem, że chociaz Panu zależy na porządku...
      • jkmjkm Brawo Panie Kalwas 31.05.05, 14:04
        Niech żyją korporacje!!! Nigdy nie oddamy naszych przywilejów, nigdy nie
        dopuscimy bydła w nasze nieskalane szeregi!!! bedziemy bronic niepokalanej
        przyzwoitości, uczciwości, najwyższych przymiotów moralnych!!!
    • leszko Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 14:03
      Ciekaw jestem, kiedy Belka odwoła Kalwasa za bezczelność i arogancję - bo sam,
      to przeciez nigdy nie odejdzie...
    • yaraz82 Sąd i Prokuratura Apelacyjna w Bydgoszczy 31.05.05, 14:17
      Ja tam wierze ministrowi Kalwasowi-radcowie prawni są najbardziej otwartą
      korporacją.A minister Kalwas był prezesem Krajowej Rady Radców Prawnych.O
      adwokatach i notariuszach że są otwarci jak radcowie już nie można powiedzieć.
      Ps.Jako bydgoszczanin i mieszkaniec województwa kujawsko-pomorskiego oczekuję
      powołania w Bydgoszczy sądu i prokuratury apelacyjnej.Panie ministrze liczymy
      na pana:)
    • jo_asz Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 14:40
      Kalwas za otwarciem korporacji prawniczych??? Chyba śnię! I stąd jego projekt
      nowelizacji ustaw prawniczych? Zostawiający w rękach korporacji cały nabór na
      aplikacje? I stąd jak stał na czele korporacji była ona taka otwarta i
      wyjątkowo łatwo sie było dostać? Dawno się tak nie ubawiłam.
    • no_comments Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 15:04
      jak rozumiem, kiedy mi na egzaminie na aplikację radcowską brakować będzie 1
      punktu, pan minister, w ramach otwierania korporacji prawniczych, również i
      mnie wpisze na listę aplikantów.
      • kosa6 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 15:23
        na to wychodzi! w zasadzie to nawet lepiej "minimalnie " nei zdac egzaminu, bo
        wtedy jescze ominie Cie egzamin ustny!! ja juz nie wiem gdzie jets granica
        uczciwosci i przyzwoitosci, jezeli miniester moze poublicznie podejmowac i
        uzasadniac bezczelnie takie decyzje! chyba lykne czerwona pigulke i wybiore
        matrix bow rczeczywistosci kalwasowskiej zyc sie nie da! pozdr
    • feliks-50 Ile Kalwas dostał za tą protekcję ????? 31.05.05, 15:11
      Bo to chyba oczywiste, że coś dostał.
      Facio nie zdał egzaminu a minister ma to w d...e, i jeszcze twierdzi, że to
      słuszna decyzja. Widać minister zrobił karierę w ten sam sposób.
      • m15 Re: Ile Kalwas dostał za tą protekcję ????? 31.05.05, 15:19
        dostal obietnice lagodnego traktowania po wyborach
    • czarnamanka Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 15:58
      To się nazywa rozdawać na lewo i prawo !
    • feliks-50 Tym krajem rządzą same szumowiny !! 31.05.05, 16:02
      "0" normalności i uczciwości, a najbardziej tragiczne jest to iż
      wymiar "sprawiedliwości" jest wyjątkowo nieuczciwy i wredny, a przedstawicieli
      w/w należałoby postawić natychmiast przed sądem (tylko jakim ?).
      • skrzych Re: Tym krajem rządzą same szumowiny !! 31.05.05, 21:09
        Żadnych sądów!!! Wystarczy sam pluton egzekucyjny...
        Notabene: bez prawników życię byłoby prostsze :(

Krzysztof
    • ute_ute Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 16:10
      z tego co wiem w zeszłym roku nie było egzaminów na aplikacje adwokackie, a te
      które się odbyły zostały unieważnione - wyrok trybunału konstytucyjnego. jak to
      jest możliwe, że ktoś nie zdał pierwszej, testowej części egzaminu, który na
      dodatek został unieważniony, bo nie było w ogóle naboru jednak JEST na
      aplikacji??? z tego co wiem (przeczytałam parę dni temu w gazecie) jedynym
      sposobem dostania się obecnie na aplikację adwokacką jest wyrok sądu (w statucie
      NRA jest zapis o corocznym naborze), a o ile się nie mylę minister nie ma
      kompetencji sądu, chyba mamy trójpodział władzy? czy się mylę?
      • mn7 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 16:15
        ute_ute napisała:

> z tego co wiem w zeszłym roku nie było egzaminów na aplikacje adwokackie, a te
        > które się odbyły zostały unieważnione - wyrok trybunału konstytucyjnego.

Wyrok TK nigdy nie działa wstecz. Nie bardzo wiem jak wcześniej wszczęte
        postępowania kwalifikacyjne mogły być - Twoim zdaniem - "unieważnione".

• mocz-nick Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 21:21
          eeeee gadanie. wyrok TK o niezgodności z konstytucją jest zwykle podstawą
          wznowienia postępowania (karnego/administracyjnego/cywilnego). nie szastaj
          wytartymi paremiami
          • mn7 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 22:15
            mocz-nick napisał:

> eeeee gadanie. wyrok TK o niezgodności z konstytucją jest zwykle podstawą
            > wznowienia postępowania (karnego/administracyjnego/cywilnego).

Otóż to.

• marco35 Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 23:18
          Chyba z tym wyrokiem TK nie działającym wstecz to nie do końca prawda.
          Przykłady: wyrok z 4 XII 2001 (SK 18/00) dotyczący art. 417 i 418 kc i podobny
          z 23 IX 2003 (K 20/02) dotyczący 160 par.1 kpa. (W tym drugim pkt.2 sentencji
          wyroku)
    • maruda.r Mam nadzieję, że posłanka Nowina-Konopczyna 31.05.05, 16:18

34-letni syn posłanki Koła Poselskiego Porozumienie Polskie, absolwent prawa,
      jak podaje wtorkowa "Gazeta Wyborcza", jest w Olsztynie dyrektorem biura
      poselskiego swej matki.

Mam nadzieję, że posłanka Nowina-Konopczyna przestanie pieprzyć o wartościach
      chrześcijańskich, którymi z Kalwasem do spółki właśnie podtarła sobie tyłek, a
      weźmie się do jakiegoś uczciwego zajęcia - najlepiej poza działalnościa publiczną.

• sulas Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 17:03
      Cóż Drodzy Panowie.
      Chcecie otwierać korporacje??? Dobrze, tylko dlaczego dla zyskują na tym ludzie
      którzy mają "wtyki" w sejmie, sejmikachm, lokalnych i ponadlokalnych układach
      polityczno-towarzyskich???
      Jakoś Bardzo Mądry i Ważny Pan Minister nie wpisał na listę kogoś "z tłumu"
      czyi naprawdę mądrą osobę, której brakło niewiele, tylko "jakiegoś gościa"
      który skończył studia "BO MA MAMĘ" i gdzieś go trzeba wepchnąć, bo niemożliwe
      jest żeby Syn Ważnej Pani Posłanki nie miał porządnej pracy....
      K.......a co za kraj....
    • generalf czyżby... 31.05.05, 18:37
      ... minister był piątą kolumną podwórkowych kółek różańcowych w rządzie Belki?

P.S. Czy te synusie posłów i posłanek naprawdę są aż tak upośledzeni życiowo, że
      bez mamusi/tatusia nie znaleźliby roboty nawet w Tesco na kasie?
    • brynk z gęby niezbyt mu ? 31.05.05, 18:48
    • kuki81 To wytłumaczenie nadaje sie tylko dla idiotów... 31.05.05, 19:26
      ciekawe kur... dlaczego innyc co nie zdali nie wpisał na liste pier...
      kur .jeg . w d... ruch.....
    • kuki81 otwarcie korporacji :)))) 31.05.05, 19:34
      sory za slownictwo wcześniejsze ,ale takie teksty to tylko laik strawi, a nie
      przyszly aplikant...
      • milygosc Zalegalizować korupcję, nepotyzm, protekcję, TKM, 31.05.05, 20:06
        dziedziczność stanowisk państwowych i partyjnych itp
        bardzo powszechne i pożyteczne zjawiska społeczne ułatwiające ludziom życie.
    • wpia Kalwas chce otworzyć korporacje? 31.05.05, 20:48
      No to chyba cud się stał
    • neurodeg Re: Min. Kalwas: nie protekcja, lecz otwarcie kor 31.05.05, 21:15
      Jasne "korporacja" trzymajacych wladze otwiera sie na ludzi z "potencjalem do
      sprawowania wladzy" w celu zapewnienia sobie "protekcji" na przyszlosc. Ma
      poczucie humoru ministerek i nawet mu niemoge klamstwa zarzucic :0).
    • abyss Kalwas jest nieuczciwy 31.05.05, 22:11
      jak każdy adwokat.
      Widać to było po jego pierwszym posunięciu na stanowisku ministra.
      Usiłował ochronić poprzednika przed odpowiedzialnością karną za wypadek drogowy.
      Wiara w równych i równiejszych jest dla gostka charakterystyczna.
      Won od nas i naszych kolegów?!
      • mn7 3 zdania, 2 błędy. 31.05.05, 22:14
        abyss napisał:

> jak każdy adwokat.

Kalwas akurat nie jest adwokatem.

> Widać to było po jego pierwszym posunięciu na stanowisku ministra.
        > Usiłował ochronić poprzednika przed odpowiedzialnością karną za wypadek
        drogowy.

W każdym razie mu to zarzucano, okazało się to jednak nieprawdą.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka