Dodaj do ulubionych

Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i nie...

23.06.05, 20:48
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • le.donjon Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 23.06.05, 20:55
      ... swego czasu. Cóż, zabieramy go do Watykanu.
      • mojezdanie Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 23.06.05, 21:52
        lpr?
        • le.donjon Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 23.06.05, 22:00
          Nie. Tylko wiedza o charakterze kleru.
          • workpipeline znamy tylko czesc teczki, gdzie reszta(Nawal) 24.06.05, 01:25
            a wypowiedz arcybiskupa, no moze na zamowienie, moze dobrotliwa i naiwna, ale
            Belka ktory dzieki teczce polecial z rzadu Millera w rozgrywce z Kwachem
            powinien sam zrezygnowac i wspierac Frasyniuka w tej nowej partii w akcjii
            ATYLUSTRACYJNEJ. Maja powody w tej partyjce nie lustrowac. Np teczka Gieremka!
      • prudent1 [...] 23.06.05, 22:48
        • loquin.phd Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 24.06.05, 08:49
          Ależ le.donjonowi spodobało się użyć określenia "ksywa", bo unaocznia ono
          przęstepczy charakter SB. Zupełnie logiczny i świadomy wybór.
      • leszek.sopot Glos rozsadku w zderzeniu z arogancja 24.06.05, 01:47
        Rozsadny i jakze madry glos abp Zycinskiego zderza sie na forum gazety z
        zajadla wrogoscia, z brakiem zrozumienia dla istoty jego slow. Ludzie
        ograniczaja sie do oceny rzeczy i spraw tylko powierzchownie, widza tylko
        skorupke, brakuje im checi lub zdolnosci do glebszej refleksji. Byc moze jest
        tak, ze ludzie rozsadni po prostu nie maja ochoty na zagladanie do
        internetowych forow bo zawsze spotka ich bolesna nauczka, ze chamstwo sie nie
        certoli i slowami wali jak cepem. Jest prosta prawda, ktora kosciol i inne
        religie probuja ludziom wtloczyc do sumien, serc i glow, ze popelniane zle
        czyny rodza inne zle uczynki, niedobre slowo, rodzi jeszcze gorsze slowo. Kazdy
        moze przyczynic sie do rozpoczecia takiego lancuszka zlych postepkow, ktore
        niepostrzezenie moze dopasc i tego pierwszego, ktory to zlo popelnil.
        Podziwiam ks. arcybiskupa, ze pomimo takich brutalnych napasci jest autorem tak
        jasno, czysto i hamanitarnie sformulowanych mysli.
        • citisus Re: Glos rozsadku w zderzeniu z arogancja 24.06.05, 12:45
          leszek.sopot napisał:

> Rozsadny i jakze madry glos abp Zycinskiego

Tyle, że biskupowi się coś popi.....
          Nikt nie ocenia jakości współpracy Belki z SB.
          Jest oskarżony o KŁAMSTWO, bo zataił swoją współpracę potwierdzoną podpisem.
          Jakby powiedział prawdę co robił nikt by do niego nie miał pretensji.
          • leszek.sopot Re: Glos rozsadku w zderzeniu z arogancja 24.06.05, 15:20
            citisus napisał:

> leszek.sopot napisał:
            >
            > > Rozsadny i jakze madry glos abp Zycinskiego
            >
            > Tyle, że biskupowi się coś popi.....
            > Nikt nie ocenia jakości współpracy Belki z SB.
            > Jest oskarżony o KŁAMSTWO, bo zataił swoją współpracę potwierdzoną podpisem.
            > Jakby powiedział prawdę co robił nikt by do niego nie miał pretensji.

Jezeli to, co robil Belka, nie moze byc uznane ze wspolprace z SB, to i sam
            dokument nie moze byc uznany za taki o ktory pytal Giertych.
      • pojebanagiwi [...] 24.06.05, 03:54
      • niestaly_czytelnik Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 24.06.05, 10:30
        Miał pseudonim operacyjny TW Judasz.
        • pabloooo Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 24.06.05, 10:38
          Czy masz aż tak mało lotny umysł, żeby nie zauważyć,że abp Życiński to jeden z chyba najmądrzejszych biskupów, jego wypowidzi są zawsze wyważone, pozbawione uprzedzeń w stosunku do kogokolwiek.(W przeciwieństwie do wielu innych biskupów i księzy w tym kraju. Oczywiście poza Macharskim i Pieronkiem!!!)
          • niestaly_czytelnik Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 24.06.05, 11:38
            Nie mnie twierdzić jaki mam umysł - choć myślę, że jakoś sobie radzę. Ale czy
            nie widzisz, że ten akurat biskup jest ulubieńcem mediów niechętnych Kościołowi
            i wydaje się w swoich wypowiedziach być rzecznikiem wrogów Kościoła (ostatnio
            próbował wyciszyć sprawę agenta Kłoczowskiego z KUL). Podobnie ks. ks.
            Pieronek, Czajkowski i Boniecki - i to oni właśnie brykują w mediach wyrażając
            się na KAŻDY temat tyczący Kościoła. I niezmiennie wyrażają krytyczne wobec
            Kościoła zdanie. Czy widziałeś może kiedyś w TiVi biskupa Adama Lepę,
            Zawitkowskiego, Michalika ? Może oni mają coś ciekawszego do powiedzenia -
            przecież reprezentują statystyczną większość Kościoła hierarchicznego.

Co do Kard. Macharskiego - nie mam żadnego ale. Porządny CZŁOWIEK.
            • matkakobiet Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 24.06.05, 14:51
              otóż już dawno minęło średniowiecze , czy kontreformacja weic w kosciele na
              własną ręke każdy ksiądz ma prawo wyrażać swoje opinie,a nawet krytkować
              niektóre decyzje innyc do episkpatu wiec nie bedzie sie wypowiadalw ich imieniu
              a ksieża o których mówiłeś ci oskarżani o liberalizm są bardzo dobrze
              postrzegani przez wszytkich tych dla których kosciół rzymskokatolicki nie mówi
              głosem rydzyka czy jankowskiego, to że polski kosciół katolicki nie strała się
              odciąć od haseł radia maryja jest jego największa słabością a lepę czy
              michalika fakt nie zoabczy się w tv bo ich poglady nie są na topie chociaż
              teraz w takim miedzym niebem a ziemią a dysputy religijne zostawiajmy mediom o
              tym zabarwieniu pamietaj że nie każdy w tym kraju jest katolikiem i sa dla
              inncyh ważneijsze informacje niż to czy ktos powninen zostać jakimś
              arcybiskupem stanowisko koscioła do rozwodników itp ale kazdy katolik nawet
              ksiadz a nawet arcybiskup ma prawo do własnego zdania wyrazanego w swoim
              imieniu na tematy polityczne społeczne czy nawet koscielne
      • kgb987 Re: Ciekawi mnie, jaką ksywę miał Życiński? ... 25.06.05, 00:59

proste, wziete z Tischnera: "rozbić o kant życi"...
    • mmos Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 20:59
      Księże Biskupie, przede wszystkim Premiera oskarża się o kłamstwo pod
      przysięgą, a to jest przestępstwo.

Natomiast ocena moralna Belki to już inny problem. Ocena moralna Giertycha
      jest jasna:dobrze, że ujawnił przetępstwo (inna sprawa, że też kłamał w
      sprawie Kulczyka jednak nie było to pod przysięgą). Jeżeli żyjemy w Państwie
      prawa Belka powinien zostać skazany.

Jak człowiek zaczyna to czyatć to rzeczywiście się zastanawia, czemu na
      stronach Gazety wpowiadają się zawsze te same osoby o poglądach najbardziej na
      lewo.
      • przypadek Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 21:05
        Nie popełnił przestępstwa, bo:
        1. Mógł nie pamiętać.
        2. Nawet jeśli pamiętał sam fakt podpisania takiego papierka, nie musiał
        koniecznie pamiętać, że była tam wzmianka o SB.
        3. Standardową procedurą w takich przypadkach jest powtórne przesłuchanie,
        okazanie dokumentu i skonfrontowanie. Składanie fałszywych zeznań nie polega na
        łapaniu kogoś za język, ale na budowaniu całościowej, nieprawdziwej wizji
        zdarzeń, z pełną świadomością że było inaczej.
        • deltalima Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 21:06
          to słabą ma pamięć. wczoraj nizieński powiedział, że pokazywał belce tę
          nieszczęsną deklarację wyjazdową w grudniu 2004.
          • przypadek Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 21:15
            no i?
          • maaac Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 21:16
            Pokazywał? Miał do tego prawo? Zdaje się, że Belka dalej nie ma prawa obejrzeć
            swojej teczki co jest szczytem absurdu.

Raczej nie chodziło o sklerozę - bo już dawno w Rzepie Belka przyznał się do
            podpisania tej deklaracji. To chyba Giertych ma słabą pamięć, że od razu nie
            wyjaśnił nieporozumienia. Słaba pamięć albo wyjątkowa złośliwość - wyraźnie nie
            o prawdę i informacje mu chodziło. :(
            • mmos1 Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 22:25
              Wiesz może w której to Rzepie było ?
              • yeellow Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 22:40
                Maj 2004

Zobacz tutaj:
                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050617/kraj/kraj_a_2.html
                "Przypomniał, że sprawa jego teczki wracała kilkakrotnie w ostatnich latach.
                Powołał się na swoją rozmowę z "Rzeczpospolitą" z maja 2004 r., w której
                przyznał, iż podpisał instrukcję wyjazdową, ale nie współpracował z wywiadem.
                Pierwszy raz ujawnił, że rzecznik interesu publicznego Bogusław Nizieński
                rozmawiał z nim w 2004 roku o zawartości jego teczki, pytał o kontakty z
                wywiadem PRL w Chicago, a także o "ogólnodostępną broszurę", którą znalazł w
                dokumentach. Po jakimś czasie poinformował, że zakończył postępowanie, a w
                związku z końcem kadencji sprawę zostawia następcy. Od obecnego rzecznika
                Włodzimierza Olszewskiego Belka 14 kwietnia otrzymał pismo o odstąpieniu od
                złożenia wniosku w jego sprawie w sądzie lustracyjnym"

Podawalem na forum i inne zrodlo (wypowiedz z samej rzepy), wiec to fakt.

--
                homo-niewiadomo.blogspot.com/
                • nielubiegazety2 Gazeta nazwała Belkę współpracownikiem 23.06.05, 23:17
                  Belka skarży GAZETĘ !!!!!!!!!!!
                  Frasyniuk apeluje o bojkot GAZETY !!!!!!!!!!!

"Oficer SB o Belce: traktuje WSPÓŁPRACĘ jako zło konieczne"
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2780311.html

"Czempiński: Belka to beznadziejny WSPÓŁPRACOWNIK."
                  serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2782216.html

Czas umierać
                  • yeellow Re: Gazeta nazwała Belkę współpracownikiem 23.06.05, 23:23
                    fakt, z takim rozumowaniem, czas umierac :-) Hint: cytaty, cytaty.
                  • nielubiegazety2 Gazeta nazwała Belkę współpracownikiem 23.06.05, 23:24
                    Poprawiam linki

"Oficer SB o Belce: traktuje WSPÓŁPRACĘ jako zło konieczne"
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2780311.html
                    "Czempiński: Belka to beznadziejny WSPÓŁPRACOWNIK."
                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2782216.html
                    • yeellow Re: Gazeta nazwała Belkę współpracownikiem 23.06.05, 23:26
                      znajdz jeszcze sobie link do ustawy.
              • nielubiegazety2 Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 22:52
                Zacytuję w całości niejakiego yellow adoratora Belcha:
                "prosze bardzo:
                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050622/kraj/kraj_a_4.html
                "Belka w maju 2004 r. opowiadał "Rzeczpospolitej" o instrukcji z 1984 roku.

"- Przed wyjazdem na stypendium w latach osiemdziesiątych byłem instruowany,
                żeby uważać, bo będę inwigilowany przez obce wywiady. Podpisałem, że zostałem
                poinformowany o niebezpieczeństwach i podpisałem, iż o rozmowie nikomu nie
                powiem.

- Służby nie potraktowały tego jako szkolenia?

- To samo pytanie zadał mi adwokat, którego poprosiłem o radę.Pytał, czy nadali
                pseudonim, czy chcieli jakichś informacji? Ale niczego takiego nie było". "

Ale żółty strzelił sobie w kolano
                bo Belka łgał nie tylko przed komisja ale i w Rzepie,bo zgodnie z instrukcją:
                A. W związku z wyjazdem do USA przyjmuję do realizacji następujące zadania na
                rzecz Służby Bezpieczeństwa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.
                1. Rozpoznawanie poznanych osób pod kątem ich ewentualnych powiązań z wrogimi
                służbami specjalnymi.
                2. Typowanie i opracowywanie osób ze środowisk opiniotwórczych oraz różnego
                rodzaju specjalistów przychylnie nastawionych wobec naszego kraju i
                posiadających realne możliwości dostarczania interesujących nas informacji.
                3. Zbieranie informacji dot. oceny sytuacji gospodarczej i politycznej w Polsce
                i innych krajach socjalistycznych:
                - oceny naszego zadłużenia;
                - perspektywy rozwoju stosunków gospodarczych i politycznych między Polską a
                USA i innymi krajami Zachodnimi.
                Pod koniec dalszy instruktaż:
                "- w okresie pobytu za granicą zebrany materiał winien być opanowany
                pamięciowo. Wszelkie zapiski należy ograniczyć jedynie do nazwisk, adresów,
                numerów telefonów itp."
                Belka=Belch=Nawal=Pinokio

----------------------
                Kłamstwo jest grzechem wtórnym, najczęściej popełnianym za strachu albo dla
                wątpliwej korzyści.

• yeellow Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 23:00
                  Pozornie. Fakty sa takie, ze po 20 latach mogl nie pamietac dokladnie jakiegos
                  swistka. Dosc normalna sprawa. Nie przywiazal zadnej wagi do tych "zobowiazan",
                  to i nie pamietal dokladnej tresci.

Zalosni sa ludzie, ktorzy oczekuja, ze po 20 latach czlowiek bedzie odtwarzal z
                  pamieci takie duperelne szczegoly. A jak sie pomyli, to zaraz zaczna wrzeszczec
                  KLAMCA.

Czy to Ty jestes tym gosciem, ktory pisal stojac w umyslowym szpagacie, ze
                  Belka nie zdradzil FBI swojej rozmowy z SB? Bo Twoj szpagat niestety pekl.
                  • mmos1 Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 23:18
                    Nie chodzi o to, żeby odtwarzać notatkę, ale napewno się pamięta czy się "było
                    ostrzeganym" , czy miało się dostarczać.

W sumie chciałem się nawet zgodzić, ale w ogóle to przesłuchanie Belki było w
                    marcu, więc jak sobie coś Belka zaczął przypominać w maju to już pewnie nie miał
                    wyjścia bo wiedział, że ktoś mu to przypomni.

Tak więc co by nie powiedzieć "oszołomy" mają rację.
                    • yeellow Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 23:20
                      w jakim maju? W jakim marcu? Inne lata.

Powaznie, pamietasz tak dobrze papiery sprzed 20 lat?
                      Przypomnij sobie np. tresc przysiegi szkolnej/studenckiej/wojskowej (nie wiem,
                      jak stary jestes).
        • ogromnejadra TAKIE TUZY JAK BELKA NIE KŁAMIĄ, bo i po co? 23.06.05, 21:20
        • abba15 [...] 23.06.05, 21:49
          • yeellow Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 22:42
            Porownanie znalazles faktycznie idealne...
            Dalszy slinotok osmiesza Cie jeszcze bardziej. Czyzby pokolenie JP2 dorwalo sie
            do glosu?
            • abba15 Re: Chyba przechodzę do Kościoła zamkniętego. 23.06.05, 23:08
              yeellow napisał:
              > Porownanie znalazles faktycznie idealne...
              > Dalszy slinotok osmiesza Cie jeszcze bardziej. Czyzby pokolenie JP2 dorwalo sie
              > do glosu?

Uczciwa mowa powinna być prosta : tak - tak, nie - nie
          • uchachany He he! Ciekawym, co Twoja dialektyka mówi na 23.06.05, 22:43
            temat wypowiedzi Giertycha w sprawie spotkania z Kulczykiem na Jasnej Górze:
            Kłamał, zaprzeczając - czy nie...?
            • abba15 Re: He he! Ciekawym, co Twoja dialektyka mówi na 23.06.05, 23:06
              uchachany napisał:
              > temat wypowiedzi Giertycha w sprawie spotkania z Kulczykiem na Jasnej Górze:
              > Kłamał, zaprzeczając - czy nie...?

Kłamał
    • wilczysko1 Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 21:00
      to nie wykonalne, on bowiem jest na poziomie Renatki od owsa lub Klewek.To
      odziedziczył genetycznie po ojcu wraz z PRONem i prześladowaniem opozycji
      demokratycznej.
      • abba15 Re: Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 21:57
        wilczysko1 napisał:
        > to nie wykonalne, on bowiem jest na poziomie Renatki od owsa lub Klewek.To
        > odziedziczył genetycznie po ojcu wraz z PRONem i prześladowaniem opozycji
        > demokratycznej.

Roman Giertych ma wielkie zasługi w demaskowaniu szambonurków typu Miler czy
        Belka. Maciej Giertych to wybitna postać: patriota, profesor, człowiek honoru.
        Menty różnej maści próbują go zdezawuowć, lecz kres wasz jest bliski, paszli won.
        • mojezdanie Re: Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 22:11
          ale ja jestem jeszcze młody!! ;-(
          • abba15 Re: Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 22:25
            mojezdanie napisał:
            > ale ja jestem jeszcze młody!! ;-(

To siedź cicho
            • mojezdanie Re: Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 22:27
              ale dlaczego? swoje zdanie mam i nie pozwole na wypisywanie glupot
        • prudent1 Re: Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 22:57
          Czys Ty Abba na glowe upadl? "Czlowiek honoru" z WRON-y??? Masz specyficzne,
          delkiatnie mowiac, pojecie o honorze. A te profesure itd, to przepraszam, kiedy
          on robil i od kogo dostal ? Od Radia Maryja? Nie, od rzadow komunistycznych,
          co ? Bo jakos wtedy innych rzadow sobie nie przypominam.Natomiast dziadek tego
          oszoloma R. Giertycha, to byl rzeczywiscie wielki czlowiek, ale coz potomkowie
          kompletnie skarleli...
          • fandango10 Re: Czy Eminencja oczekuje od Romana G logiki ? 23.06.05, 23:48
            Dziadek Giertycha to tez dobre ziolko. Przed wojna chwalca Mussoliniego, po
            wojnie z Londynu prowadzil konszachty z komuna
        • fandango10 Uchachachacha! 23.06.05, 23:46
          abba15 napisał:
          >
          > Maciej Giertych to wybitna postać: patriota, profesor, człowiek honoru.

Nigy sie tyle nie usmialem
    • przypadek Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:02
      Ja też się zastanawiam, czy panowie Macierewicz, Giertych, Dorn i niestety Tusk
      uważają mnie za kretyna wmawiając, że podpisanie jakiegoś papierka i
      dostarczenie ekspertyzy dotyczącej rolnictwa USA oznacza współpracę?

Ostatnio zmuszony jestem przełączać telewizor gdy widzę tych panów bo poziom
      bzdury przez nich wciskanej osiąga szczyty niemożliwe do strawienia dla
      racjonalnie myślącego człowieka.

A co do "kłamstwa" przed komisją śledczą - czy Belka byłby tak naiwny żeby nie
      myśleć że zaraz wyciągną ten papier? Oczywiście przestępstwa nie ma żadnego.
      • ogromnejadra JA telewizor wyłączam z gniazdka. Bezpieczniej 23.06.05, 21:22
      • szpon Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:47
        Ale zrobili wielkie "halo". I o to chodziło...
      • abba15 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:03
        przypadek napisał:
        > A co do "kłamstwa" przed komisją śledczą - czy Belka byłby tak naiwny żeby nie
        > myśleć że zaraz wyciągną ten papier? Oczywiście przestępstwa nie ma żadnego.

A jak to się nazywa w tej waszej bolszewickiej dialektyce nie skłamał czyli co:
        - powiedział prawdę inaczej
        - powiedział wbrew prawdzie ale nie skłamał-
        - itd
        - itp
        A taplaj sie w tym szambie dalej sam, tzn. z resztą tego komuszego pomiotu.
        • mojezdanie Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:15
          A dajze spokoj - powiedzial to, nie powiedzial tamtego...
          Szambem jest ta cala komisja, i wg mnie nie zasluguje ona nawet na spluniecie
        • pawka55 Do Abby15 23.06.05, 22:25
          Twoj nick jest adekwatny do potegi twego umyslu. Tzn. spiewasz prymitywna
          piosneczke, takie jakie spiewala Abba, oraz masz tyle oleju w glowie co 15-to
          latek. Wszyscy w twoim wieku powinni przeniesc sie choc na chwile w lata 70-te
          i 80-te. Jestem naukowcem i wyjechalem z Polski w lutym 1990-tego roku, a wiec
          juz po tej naszej wielkie "odwilzy". Czekalem na paszport ponad pol roku, choc
          powiadamialem urzad paszportowy, ze moj kontrakt zagraniczny moze ulec
          przedawnieniu. W koncu wezwano mnie po jego odbior, ale wcale nie do urzedu
          paszportowego, ale do UB. Chyba tylko dzieki temu, ze wyjezdzalem na kontrakt
          do firmy kosmetycznej, tych dwoch smutnych panow w ciemnych garniturach nie
          kazalo mi podpisac zadnego papierka. Oczywiscie po uprzednim uwaznym
          wysluchaniu tego czym sie bede zajmowal w tej Ameryce. Przypominam, dzialo sie
          to w 8 miesiecy po slynnym stwierdzeniu J. Szczepkowskiej, ze wlasnie dzisiaj
          upadl w Polsce komunizm.

Zatem nie wylewaj tutaj swojej zolci na nas "zgredow" zdrajcow, a zajrzy lepiej
          do swojej pieluchy bo moze wymaga zmiany.

Emigrant
          • ogromnejadra Pawka55 ma rację. Ciężko było za komuny, więc 23.06.05, 22:28
            nie dziwmy się postawą takich ludzi jak Belka. Naukowiec wielki, rozwijać się
            chciał, a komuna gnębiła ludzi nauki w tym kraju.
          • abba15 Re: Do Abby15 23.06.05, 22:33
            pawka55 napisał:
            > Twoj nick jest adekwatny do potegi twego umyslu. Tzn. spiewasz prymitywna
            > piosneczke, takie jakie spiewala Abba, oraz masz tyle oleju w glowie co 15-to
            > latek. Wszyscy w twoim wieku powinni przeniesc sie choc na chwile w lata 70-te
            > i 80-te. Jestem naukowcem i wyjechalem z Polski w lutym 1990-tego roku, a wiec
            > juz po tej naszej wielkie "odwilzy". Czekalem na paszport ponad pol roku, choc
            > powiadamialem urzad paszportowy, ze moj kontrakt zagraniczny moze ulec
            > przedawnieniu. W koncu wezwano mnie po jego odbior, ale wcale nie do urzedu
            > paszportowego, ale do UB. Chyba tylko dzieki temu, ze wyjezdzalem na kontrakt
            > do firmy kosmetycznej, tych dwoch smutnych panow w ciemnych garniturach nie
            > kazalo mi podpisac zadnego papierka. Oczywiscie po uprzednim uwaznym
            > wysluchaniu tego czym sie bede zajmowal w tej Ameryce. Przypominam, dzialo sie
            > to w 8 miesiecy po slynnym stwierdzeniu J. Szczepkowskiej, ze wlasnie dzisiaj
            > upadl w Polsce komunizm.
            > Zatem nie wylewaj tutaj swojej zolci na nas "zgredow" zdrajcow, a zajrzy
            lepiej do swojej pieluchy bo moze wymaga zmiany.
            > Emigrant

Ja nie wyemigrowałem i mam większe prawo moralne oceniać i osądzać.
            I nie chodzi o to czy coś podpisał, lecz o to że skłamał.
            Apropo oleju , czy to za trudne dla naukowca?
            Magister
            • yeellow Re: Do Abby15 23.06.05, 22:48
              bajeczki. Jakie sklamal, skoro wczesniej mowil o tym w wywiadzie prasowym???
              Odrobina dobrej woli podpowiada duzo realniejsze oceny. Ale nie wtedy, kiedy
              czlowiek oslepiony nienawiscia wali na odlew.
        • pabloooo Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 24.06.05, 10:51
          Chlopcze... zal mi cie. Nie wiem czy to wina twoich rodziców czy w mlodosci z lokomotywa sie zderzyles. Nie masz pojecia o realiach PRL-u . Jeścli ty siebie nazywasz prawicowcem(tak wnioskuje) to tez proponuje zajrzec do slownika !!!
          Ty jestes (jak cały ten LPR z kretynem Romanem G.) poprostu pokręconym nacjonalistą i ...
        • pabloooo Re: Do Abby15 24.06.05, 10:54
          Chlopcze... zal mi cie. Nie wiem czy to wina twoich rodziców czy w mlodosci z lokomotywa sie zderzyles. Nie masz pojecia o realiach PRL-u . Jeścli ty siebie nazywasz prawicowcem(tak wnioskuje) to tez proponuje zajrzec do slownika !!!
          Ty jestes (jak cały ten LPR z kretynem Romanem G.) poprostu pokręconym nacjonalistą i ...
    • ogromnejadra NIE, NO JEŚLI ŻYCIMSKI TAK MÓWI TO JA POD- 23.06.05, 21:11
      pisuję się wszystkimi kończynami pod tą tezą. Uczciwość wsparta autorytetem
      kościoła jest nie do podważenia.
      • mmos Re: NIE, NO JEŚLI ŻYCIMSKI TAK MÓWI TO JA POD- 23.06.05, 21:20
        Troszkę chyba mało wiesz o Kościele.

Fakt, że Biskup się wypowiada w jakiejś sprawie do niczego nikogo nie zobowiązuję.
        Biskup może apelować o coś, może nauczać, że coś jest grzechem. Jednak opina w
        sprawie winności kogoś zupełnie mnie nie zobowiązuje, nawet jeżeli by powiedział
        to sam Papież. Radzę się trochę poduczyć wiedzy o Kościele jeżeli jest Pan
        Katolikiem.
        • ogromnejadra Jako polski katolik szanuję chierarchię kościelną, 23.06.05, 21:25
          zwłaszcza jeśli bierze w obronę ludzi zaszczutych i przesladowanych przez
          poprzedni, makabryczny ustrój. Pieronek, Życimski, Gocłowski, i wielu innych
          moich przewodników duchowych wyznaczają nową jakość ekumeniczną, dla nas,
          Polaków.
          • abba15 Re: Jako polski katolik szanuję chierarchię kości 23.06.05, 22:06
            ogromnejadra napisała:
            > zwłaszcza jeśli bierze w obronę ludzi zaszczutych i przesladowanych przez
            > poprzedni, makabryczny ustrój. Pieronek, Życimski, Gocłowski, i wielu innych
            > moich przewodników duchowych wyznaczają nową jakość ekumeniczną, dla nas,
            > Polaków.

Te nazwiska z nami Polakami to raczej mają niewiele wspólnego nie mój kolego.
            • ogromnejadra Oczywiście: żydzi i cykliści. Jakie to polskie. 23.06.05, 22:10
              • abba15 Re: Oczywiście: żydzi i cykliści. Jakie to polski 23.06.05, 22:26
                Oczywiście to twoje to bełkot, jakie to antypolskie
                • ogromnejadra Brak argumentów w twojej pisaninie to też argument 23.06.05, 22:30
                  sam świadectwo sobie wystawiłeś, antysemito jeden.
                  • abba15 Re: Brak argumentów w twojej pisaninie to też arg 23.06.05, 22:35
                    ogromnejadra napisała:
                    > sam świadectwo sobie wystawiłeś, antysemito jeden.

Walcze z antypolonizmem i nie dbam o to czy ktoś mnie nazwie antysemitą, bo na
                    łamach tej gazety to normalka
                    • ogromnejadra Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, które 23.06.05, 22:39
                      mówią, że braci należy miłować, i nadstawić drugi policzek na uderzenie. Jeśli
                      biskup polski staje w obronie wielkiego Polaka, to katolik powinien uszanować
                      to zdanie, a nie wzorem bandy łysych gamoni pluć na Premiera. Troszkę
                      współczucia, przecież jego ewidentnie wrobiono. Uczciwy jest Polak z niego.
                      • abba15 Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 22:44
                        ogromnejadra napisała:
                        > mówią, że braci należy miłować, i nadstawić drugi policzek na uderzenie. Jeśli
                        > biskup polski staje w obronie wielkiego Polaka, to katolik powinien uszanować
                        > to zdanie, a nie wzorem bandy łysych gamoni pluć na Premiera. Troszkę
                        > współczucia, przecież jego ewidentnie wrobiono. Uczciwy jest Polak z niego.

Ja nie określałem swoich poglądów ani wyznawanej wiary.
                        Miłość nie nadstawia drugiego policzka.
                        Wielcy Polacy nie potrzebują obrony biskupa, a jeśli już to nie tego biskupa.
                        • yeellow Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 23:18
                          > Miłość nie nadstawia drugiego policzka.

Jak to? Bog jest miloscia, Jezus byl bogiem i nadstawial drugi policzek :-)
                          Zatem milosc nadstawia drugi policzek. Proste. Jestes klamca.
                          • ogromnejadra Jezus był Synem Bożym. Nie był Bogiem. To tak dla 23.06.05, 23:21
                            sprecyzowania dyskusji.
                            • yeellow Re: Jezus był Synem Bożym. Nie był Bogiem. To tak 23.06.05, 23:24
                              e, jest w trojcy. Przekazywal boskie tresci. Detale dowodu sluchacze uzupelnia
                              w ramach pracy domowej :-).
                          • abba15 Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 23:27
                            yeellow napisał:
                            > > Miłość nie nadstawia drugiego policzka.
                            > Jak to? Bog jest miloscia, Jezus byl bogiem i nadstawial drugi policzek :-)
                            > Zatem milosc nadstawia drugi policzek. Proste. Jestes klamca.

Miłość to dawanie a nie nadstawianie
                            Jezus nie był bogiem
                            Jezus mówił o nie używaniu przemocy
                            • yeellow Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 23:30
                              Jezus mowil o nadstawianiu drugiego policzka i sam nadstawial.

Jezus jest w trojcy swietej, wiec rozroznienie jest bardzo sliskie.

Ale jak chcesz, to wez: Jezus jest miloscia (takie hasla tez widzialem na
                              kosciolach)

Poczytaj pismo.
                              • abba15 Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 23:36
                                yeellow napisał:

> Jezus mowil o nadstawianiu drugiego policzka i sam nadstawial.
                                W KONTEKŚCIE PRZEMOCY NIE MIŁOŚCI

> Jezus jest w trojcy swietej, wiec rozroznienie jest bardzo sliskie.
                                BÓG JEST JEDEN I TO W KAŻDEJ RELIGII

> Ale jak chcesz, to wez: Jezus jest miloscia (takie hasla tez widzialem na
                                > kosciolach)
                                MIŁOŚĆ TO DAWANIE A JEZUS "DDAŁ SIĘ" UKRZYŻOWAĆ

> Poczytaj pismo.
                                POCZYTAJ PISMO
                        • szamian Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 23:29
                          abba 15 napisał:
                          Wielcy Polacy nie potrzebują obrony biskupa, a jeśli już to nie tego biskupa.

Chyba Wszechpolacy...
                          • ogromnejadra Wszechpolacy to naziści, Wielcy Polacy to: Miłosz, 23.06.05, 23:32
                            Życimski, Belka, Kwaśniewski, Geremek, bracia Smolarowie, Balcerowicz, Tusk,
                            Rokita, Borowski, oczywiście Michnik, sp. Jacek K., Frasyniuk, oraz wielu wielu
                            innych...
                            • abba15 Re: Wszechpolacy to naziści, Wielcy Polacy to: Mi 23.06.05, 23:37
                              ogromnejadra napisała:
                              > Życimski, Belka, Kwaśniewski, Geremek, bracia Smolarowie, Balcerowicz, Tusk,
                              > Rokita, Borowski, oczywiście Michnik, sp. Jacek K., Frasyniuk, oraz wielu wielu
                              > innych...

NIE ZAPOMINAJMY O MALESZCE
                          • abba15 Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 23:44
                            szamian napisał:
                            > abba 15 napisał:
                            > Wielcy Polacy nie potrzebują obrony biskupa, a jeśli już to nie tego biskupa.
                            > Chyba Wszechpolacy...

TEGO NIE WIEM
                      • mosze.dajan Re: Czyli za nic masz wartości chrześcijańskie, k 23.06.05, 22:51
                        Z tym bekartem polskiego antysemityzmu (mam na mysli niejakiego Abbe 15) nie ma
                        co dyskutować, to typowy przedstawiciel polskiego warcholstwa.Widze ze pan ma
                        sluszne poglady, wiec dobrze radze - szkoda nerwów na te słowne połajanki z tym
                        imbecylem, bo o normalnej dyskusji i wymianie opinii w tym przypadku mowy byc
                        nie moze z powodu jego umysłowej ograniczonosci, co kazdy moze stwierdzic
                        czytając jego grafomanskie bazgroły.pozdrawiam
            • mojezdanie Re: Jako polski katolik szanuję chierarchię kości 23.06.05, 22:13
              Pewnie Twoim autorytetem jest Jankowski. Gratulacje!
              • ogromnejadra Proszę mi tu nie imputować wspieranie tez znanego 23.06.05, 22:15
                antysemity Jankowskiego. Historia już wydała na niego wyrok.
                • mojezdanie Re: Proszę mi tu nie imputować wspieranie tez zna 23.06.05, 22:17
                  no przeciez to nie do Ciebie bylo, ogromnejadra.
                  • ogromnejadra Poniosło mnie, czuły jestem na napadanie na starsz 23.06.05, 22:20
                    ych braci w wierze, sorry
          • mmos1 Re: Jako polski katolik szanuję hierarchię kości 23.06.05, 22:45
            > zwłaszcza jeśli bierze w obronę ludzi zaszczutych i przesladowanych przez
            > poprzedni, makabryczny ustrój. Pieronek, Życimski, Gocłowski, i wielu innych
            > moich przewodników duchowych wyznaczają nową jakość ekumeniczną, dla nas,
            > Polaków.
            Belka to taki easy facet. Ja osobiście do nieg nic nie mam, nawet na początku
            myślałem naiwnie, że coś dobrego może zrobić.
            Tylko osąd Biskupa jest taki, że to Giertych zaszczuwa Belkę. Natomiast tak
            naprawdę Belka skłamał przed komisją i Gierych dobrze zrobił, że to ujawnił.
            Tak więc z bp. Życińskim do końca zgodzić się nie muszę, w tej kwestii.
            • yeellow Re: Jako polski katolik szanuję hierarchię kości 23.06.05, 23:01
        • mojezdanie Re: NIE, NO JEŚLI ŻYCIMSKI TAK MÓWI TO JA POD- 23.06.05, 21:56
          No i wlasnie nauczal, ze taka nagonka jest niemoralna - czyli jest grzechem
          • ogromnejadra Dlatego Życimski jest moim przewodnikiem duchowym 23.06.05, 22:01
            autorytetem moralnym, kaskadą uczuć miłosierdzia, architektem moralności.
            • abba15 Re: Dlatego Życimski jest moim przewodnikiem duch 23.06.05, 22:07
              ogromnejadra napisała:
              > autorytetem moralnym, kaskadą uczuć miłosierdzia, architektem moralności.

Chyba se jaja robisz?
              • mojezdanie Re: Dlatego Życimski jest moim przewodnikiem duch 23.06.05, 22:09
                I to duze: patrz na jego nick.

No ale jak sie koncza argumenty, to lepiej plesc, co slina...
                • ogromnejadra Eh, Polacy. Nic im nie pasuje. Narzekają na każdą 23.06.05, 22:13
                  władzę, tę ziemską oraz duchową. Modlą się, a bolszewię do Sejmu wybierają...
                  • abba15 Re: Eh, Polacy. Nic im nie pasuje. Narzekają na k 23.06.05, 22:40
                    ogromnejadra napisała:
                    > władzę, tę ziemską oraz duchową. Modlą się, a bolszewię do Sejmu wybierają...

Chyba tym razem mówisz na serio?
                    • ogromnejadra Długo to trwało, przyznaję. 23.06.05, 22:44
            • uchachany Re: Dlatego Życimski jest moim przewodnikiem duch 23.06.05, 23:44
              ogromnejadra napisała:

> autorytetem moralnym, kaskadą uczuć miłosierdzia, architektem moralności.
              Zapomniałeś o Krynicy Prawdy...
    • adalberto3 Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 21:14
      Nie wszyscy wyjeżdżający podpisywali tę samą instrukcję. Ta dla Belki dotyczy
      osób z pewnego kręgu osób zaufanych, którzy dla wywiadu PRL mieli szczególną
      wartość. Podczas pobytu w USA Belka spotykał się z agentami wywiadu - są na to
      dowody. Faktem jest, że sam nie sporządzał sprawozdań ( robił to np. Oleksy po
      pobycie w Strasburgu ). Dodatkowo Belka skłamał - taka to już socjalistyczna
      nieomylna, przekonana o bezkarności, mentalność.
      • przypadek Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 21:16
        > Ta dla Belki dotyczy
        > osób z pewnego kręgu osób zaufanych, którzy dla wywiadu PRL mieli szczególną
        > wartość

źródło?
        • maaac Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 21:21
          Pewnie głębokie wewnętrzne przekonanie + RadioM.
          Ciekawe, że nikt nigdzie, nie powiedział kluczowej sprawy ile osób wyjechał w
          tym okresie na takie wyjazdy zagraniczne i ile z tych osób było zmuszone do
          podpisania (należy odjąć tych którzy nawet przez SB byli skreślani jako
          wyjątkowo tępi lub jak rodzina G. tak zaufana że papier nie był potrzebny)
        • adalberto3 Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 21:43
          W PRL-u było tak, że w pewnych instytucjach zajmujących się bezpieczeństwem
          kraju pracowały całe rodziny - jeżeli w WSI pracował ojciec, to syn mógł też
          bez przeszkód robić tam karierę. Do podjęcia pracy w milicji na stanowisku
          oficerskim potrzebne były oświadczenia dwóch osób wprowadzających, członków
          partii (PZPR). Belka podpisywał instrukcję dla osób zaufanych, nie wszyscy taką
          podpisywali. Nie znam jego koligacji rodzinnych ani znajomości. W każdym razie
          dalsza jego kariera, powiązania towarzyskie, biznesowe i polityczne ( to akurat
          najmniej ważne ) wskazują, że nie był takim sobie zwykłym młodym człowiekiem,
          któremu akurat trafiło się dobrze płatne stypendium w USA.
          • przypadek Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 21:45
            źródło?
        • adalberto3 Cztery raporty "Duncana" 23.06.05, 21:55
          "Rzeczpospolita" 23.06.2005

"Z raportów rezydenta wywiadu SB w Chicago wynika, że "Belch" spotkał się z nim
          co najmniej osiem razy. Kilkakrotnie rozmawiali przez telefon. Z
          początku "Duncan" był pełen nadziei. Starał się być pomocny Belce, zaprzyjaźnić
          się z nim. Zaofiarował mu pomoc i skorzystanie ze zniżkowej taksy przy zakupie
          aparatu fotograficznego (to jedyny ślad, że "Belch" odniósł jakąś korzyść
          materialną z kontaktów z wywiadem). Z zaskoczeniem jednak rezydent przyjął po
          pewnym czasie fakt, że Belka dostarczył mu publikacje, czyli wykazał
          inicjatywę. Ocenił bowiem, że ten odnosi się do współpracy bez entuzjazmu i
          jest bierny. Z irytacją odnotował, że Belka nie odpowiedział na jego prośby o
          spotkanie, na którym pomógłby mu ocenić wartość ofiarowanych publikacji. Dwa
          razy "Belch" zainicjował spotkania z "Duncanem", kiedy zainteresowało się nim
          FBI (w raportach rezydenta nazywane "Gęsią"; CIA nosiło kryptonim "Gniazdo"). O
          spotkaniu z agentami FBI opowiedział szczegółowo (tym samym zrealizował
          zobowiązanie z instrukcji), ale nie zastosował się do żądań, aby zdobyć ich
          odciski palców (np. częstując ich kawą).

Wbrew instrukcji przyznał się amerykańskim kontrwywiadowcom, że przed wyjazdem
          do USA miał spotkania z funkcjonariuszami SB (i to centralnego szczebla, co
          bardzo zainteresowało FBI). Zdaniem "Duncana" Belka "chciał dać FBI i nam do
          zrozumienia, że nie zamierza się angażować w bliższe kontakty z żadną ze
          stron". "

• yeellow Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 22:48
        • nielubiegazety2 Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 22:56
          Witaj yellow!
          Rzuć okiem na mój wpis kilkadziesiąt postów wyżej i więcej nie strzelaj sobie
          goli.

Belka=Belch=Nawal=Pinokio

-------------------------------------
          Kłamstwo jest grzechem wtórnym, najczęściej popełnianym za strachu albo dla
          wątpliwej korzyści.
          • yeellow Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 23:02
            zobacz na moja odpowiedz.

Zreszta, jestes notorycznym klamca, straciles wiarygodnosc :-).

I dalej nie ujawniles swojego wyksztalcenia. Chicken ;-)
          • yeellow Re: Belka podpisał specjalną instrukcję ! 23.06.05, 23:05
            Masz jeszcze z Rzepy:

"Wbrew instrukcji przyznał się amerykańskim kontrwywiadowcom, że przed wyjazdem
            do USA miał spotkania z funkcjonariuszami SB (i to centralnego szczebla, co
            bardzo zainteresowało FBI). Zdaniem "Duncana" Belka "chciał dać FBI i nam do
            zrozumienia, że nie zamierza się angażować w bliższe kontakty z żadną ze
            stron"

i Twoj umysłowy szpagat szlak trafil.

Jak sie z tym czujesz, NOTORYCZNY KLAMCO? :-)
    • friedmar Giertych na Papierza! 23.06.05, 21:20
      Ludzkość potrzebuje przywódcy duchowego, który nada nowy, lepszy,
      neopolskokatolicki sens przeterminowanym wartościom. No bo kto to słyszał, by
      Kościół popierał peerelowskich towarzyszy (oczywiście z wyjątkiem Macieja G, bo
      on się nie zaciągał) - przecież za dopieprzenie komuchom (oczywiście z
      wyjątkiem Macieja G. bo jego syn robił za radiem Maryja) idzie się w najgorszym
      razie do czyśćca.
      • awe Re: Giertych na Papierza! 23.06.05, 22:35
        a pan niech wraca do podstawówki się uczyć. niestety w demokracji Twój głos
        jest warty tyle samo co osoby wykształconej. a i logika mi się podoba. maciej
        się nie zaciągał - be. belka się zaciągał - jest ok.
    • filomena102 Re: Abp Życiński: adwokatem diabla ? 23.06.05, 21:21
      Abp życiński adwokatem diabła ?
      to od koscioła sie oczekuje, ze określi co jest czarne a co jest białe
      tych ktorzy probują relatywizować, przemalowywać na szare
      mamy w Polsce zbyt wielu.
      pomysłodawcom kresek dziękujemy.
      • przypadek Re: Abp Życiński: adwokatem diabla ? 23.06.05, 21:26
        A kim WY jesteście, towarzyszu?
        • demokratus Życimski przejawił głębokie zrozumienie zasad demo 23.06.05, 21:32
          kracji, czego nie widać u skrajnej, faszystowskiej prawicy polskiej.
          • afik42 Re: Życimski przejawił głębokie zrozumienie zasad 23.06.05, 21:43
            Alez demokratusie, gdyby ta skrajna, faszystowska prawica rozumiala zasady
            demokracji... nie bylaby ani faszystowska ani tym bardziej skrajna. ;)
          • abba15 Re: Życimski przejawił głębokie zrozumienie zasad 23.06.05, 22:12
            demokratus napisała:
            > kracji, czego nie widać u skrajnej, faszystowskiej prawicy polskiej.

Chcesz powiedzieć, że demokracja to szambo, a ty gó..jad-szambonurek?
            • demokratus Prostackie argumenty, chyba z bojówek LPRu zaczer 23.06.05, 22:18
              pnięte.
              • abba15 Re: Prostackie argumenty, chyba z bojówek LPRu za 23.06.05, 22:38
                demokratus napisała:
                > pnięte.
                Bezczelność została ukarana
        • mosze.dajan Re: Abp Życiński: adwokatem diabla ? 23.06.05, 21:44
          Nie jest dla nikogo tajemnicą, że wrogowie dzisiejszej wolnej Polski, to
          pogrobowcy starego rezimu, różne komuchy, ktorzy probuja zdestabilizowac
          sytuacje polityczna i obrzucic błotem autorytety moralne, czego najlepszym
          dowodem atak, na ktory pan slusznie zareagował.Pan Belka, wytężając wszytskie
          siły, walczy codziennie o lepsze jutro dla prostego człowieka, i to bardzo nie
          podoba sie moczymordom i polaczkom dla ktorych nie ma miejsca w tym kraju.To
          samo tyczy sie abp Zycimskiego, ktory swoja postawa udowadnia, ze polski
          kościół, choć z wielkimi oporami, opowiedizał sie w koncu za postepem i prawami
          człowieka, odcinając sie od swej zbrodniczej, antysemickiej historii (choc
          oczywiscie i tam znajduja sie czarne owce ale jakby coraz mniej ich). Abp
          Zycimski,demaskując zbrodnicze insynujacje politycznych ludozerców, pokazał
          drogę moralności, po ktorej my wszyscy powinnismy podążać za jego swiatłym
          przykładem.
          • demokratus Zgadzam się z zasadniczą tezą postawioną przez 23.06.05, 21:55
            Mosze Dajana. Po latach walki o tolerancję, o nową jakość w życiu społeczno-
            politycznym, wreszcie do rydwanu demokracji zaprzęgnięto co postępowe elementy
            z kleru. Nie wszystkie jednak, i to martwi w perspektywie naszej misji w
            zjednoczonej Europie. Przypomnę tylko niesławne postępowanie księdza z
            Jedwabnego, który jak wszyscy wiemy był przesiaknięty na wskrość zbrodniczą
            ideologią ONRowską. Gdyby powstrzymał polskiego kołtuna przed ciałopaleniem,
            nie nielibyśmy zbiorowej traumy antysemickiej... Jedno słowo, gest, a pijany
            krwią i samogonem polski kołtun nie podskakiwałby w chocholim tańcu przy
            płonącej stodole mieszczącej 1600 braci w mojżeszu... Dużo do naprawienia mamy,
            całe szczęście, że Prezydent stanął na wysokości zadania i pokajał się za nas,
            Polaków.
          • abba15 [...] 23.06.05, 22:21
            • mosze.dajan [...] 23.06.05, 22:31
              • abba15 [...] 23.06.05, 22:56
                • mosze.dajan [...] 23.06.05, 23:07
      • kroczak Re: Abp Życiński: adwokatem diabla ? 23.06.05, 21:41
        Pieknie powiedzial Abp.Zycinski tak nauczal Chrystus.Ludzie ktorzy nienawidza
        to sa mali i biedni,szkoda mi takich ludzi,bylem na sybirze 6 lat do dzis zal
        mi tamtych zaslepionych nienawiscia bolszewikow,Prawica nasza bierze wzor
        niewiem kto szkolil tych ludzi.
      • mojezdanie Re: Abp Życiński: adwokatem diabla ? 23.06.05, 22:01
        chyba nie wiesz, co to znaczy "adwokat diabla"
    • apolka Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:36
      Abp. Życiński jeszcze raz dowiódł, że jest Człowiekiem przez duże 'c'. Potrafi
      patrzeć na człowieka a nie jego otoczkę.
      Jeden z nieiwlu hierarchów kościelnych, mający mój pełny szacunek.
      • demokratus Wszyscy postępowi Polacy uważają tak jak arcybisku 23.06.05, 21:40
        p. Tylko zdegenerowana tkanka, w zasadzie narośl na zdrowym ciele społeczeństwa
        obywatelskiego, a mamy na myśli LPR i inne barachło, cieszy się gdy opluwany
        jest zacny człowiek.
        • mosze.dajan Re: Wszyscy postępowi Polacy uważają tak jak arcy 23.06.05, 22:00
          Całkowicie sie z panem zgadzam, dobrzy Polacy rozumieja zasady społecznej
          sprawiedliwosci, jaką niesie ze soba demokracja i elitaryzacja mas postepująca
          dzieki kulturowemu odrodzeniu związanemu z prawami człowieka. Chcielibysmy
          wszyscy wierzyc w to, ze społeczenstow polskie jest społeczenstwem otwartym,
          wolnym i tolerancyjnym lecz mysle, ze nie stanie sie takim w 100%, nie
          eliminujac zawczasu faszystowskiej reakcji i pokomunistycznych pomiotów, które
          wychodząc na ulice, biją gejów, lesbijki, innowierców, wszystkich "innych" w
          ich szowinistycznym rozumieniu, dlatego tak cenny jest panski głos, ktory
          wyraznie ukazuje przyczyny zła...
          • demokratus Sądzę, że nadszedł właściwy moment aby zjednoczyć 23.06.05, 22:07
            wszystkie postępowe siły głoszące nienaruszalne prawdy: demokracja, prawa
            człowieka, prawo do inności, wolny rynek. Awangarda demokracji musi położyć
            tamę przemocy zalewającej polskie życie polityczne, powstrzymać brunatne
            bojówki dążące siłą do przejęcia władzy, do zadawania ran kamieniami, do
            zadławienia demokracji. Jeśli nie teraz, to brunatno widzę przyszłość.
      • jurekpy Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:59
        Apolka,masz absolutną rację.
        Szkoda tylko,że zabiorą nam niedługo Abpa do Rzymu.
        W polskim kościele są dwa autorytety nie dające się wciągnąć do gry przez
        prymitywną bandę skrajnej prawicy.Abp Pieronek to mój drugi autorytet.
    • kulka251 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:37
      Wszystkim polecam art.p Rymuszki w miesięczniku Nieznany Swiat.
      pt.Szmbo.Koniecznie radzę przeczytać.Wszystko zrozumiecie.
    • krzszy1 Re: Abp Życiński:-pie..sz towarzyszu 23.06.05, 21:38
      Ks Biskupie jesteś w błedzie -czerwone jest wredne -pie..sz towarzyszu
      • szpon Re: Abp Życiński:-pie..sz towarzyszu 23.06.05, 21:52
        Idź głosować na heil giertycha. Koleś zrobił sobie rozgłos na bzdurach, które
        kilka dni później okazują się kompletną nieprawdą. Gratuluję krótkowzroczności.
        • demokratus MUSIMY POWSTRZYMAĆ FASZYZM, KTÓRY kroczy 23.06.05, 21:58
          do parlamentu!! Inaczej szykują się nam pogromy, czarnosecinne bicia
          nachajkami, znakowanie ludzi, numerus clausus, i inne takie nazistowskie
          wybryki.
          • uchachany No wiesz - numerus clausus w dostępie do owoców 24.06.05, 08:16
            przemian to już w zasadzie mamy wskutek miłościwego panowania kapitalizmu
            politycznego... Toż dla SWOICH są posażne posadki (a niekiedy w tzw. "terenie"
            JAKIEKOLWIEK posadki), lukratywne prywatyzacje etc., i to w myśl zasady BMW
            ("Bierny, Mierny ale Wierny") oraz szeroki zakres frustrującej nierówności
            spolecznej.
            Przy czym dodać należałoby, że nie byłaby tak frustrująca, gdyby się nie
            wiązała z autentyczną nędzą wielu ludzi. Więc i dziwić się nie czego, ża na
            takim podglebiu wyrastają postawy populistyczne, "czarnosecinne"
            i "nazistowskie"...
    • abba15 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:39
      A jak to było w przypadku pana Życińskiego?
    • jakarta Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:41
      Kolejny "ekspert" od teczek.....
    • linski4 [...] 23.06.05, 21:50
      • mojezdanie Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:05
        o rany, zapomniales pigulek
      • fforde Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:43
        >>linski4: stary, nie wiem co brales, ale radze - jak ci zejdzie faza, lepiej
        tego, co napisales nie czytaj, umrzesz ze wstydu i moralniaka.
    • 2560a Re: RODACY DO PRACY! 23.06.05, 21:51
      deltalima napisał:

> kolejny dowód na bratanie się czarnych z czerwonymi - precz z pasożytnictwem!
      ------------
      TO NIBY ZA JAKIM KOLOREM JESTES? BRUNATNYM?ZIELONYM?POMARANCZOWYM?
      PAMIETAJ , ZE TY , JAK KAZDY POLAK, JESTES SKOLIGACONY Z POPRZEDNIA POLSKA.TWOJ
      DZIADEK I/LUB TWOJ OJCIEC KORZYSTALI Z DOBRODZIEJSTW SYSTEMU. NIE SLYSZALEM O
      PRZYPADKU BY KTOS WKURZONY NA PRL ODDAL DYPLOM DARMOWEJ UCZELNI , ZWROCIL ZA
      DARMOWE KOLONIE,ODDAL DARMOWE MIESZKANIE, ZWROCIL ZA DARMOWA SLUZBE ZDROWIA,....
      TO CO BYLO MINELO I CZAS NAJWYZSZY ZABRAC SIE DO ROBOTY. JESLI KTOS DOKONAL
      PRZESTEPSTW POSTAWIC PRZED SAD ! GOWNO PRZESZLOSCI ,W KTORYM Z UPODOBANIEM,
      TRWONIAC CZAS I SILY ,POLACY GRZEBIA POZOSTAWIC MUCHOM I ROBACTWU KTORE SIE TYM
      ZYWI!RODACY DO PRACY!
    • marco35 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:51
      Szanuję Abpa Życińskiego choć nie zawsze się z nim zgadzam. To jedna z tych
      osób w episkopacie którą stać na trzeźwy osąd sytuacji i potrafi głosić poglądy
      które wielu mogą się nie podobać.
      • loppe Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:28
        mam wrażenie że niektórzy na prawicy szkodzą -słusznej- koncepcji lustracji,
        tak jak Giertych po prostu wprowadzając nieinteligenckie klimtay w ten proces
        • demokratus Giertych nie rozumie zasad demokracji, odporny na 23.06.05, 22:32
          prawa człowieka jest i niestety wylazł z niego polski kołtun. A te
          wykształcenie co to on ma to jakieś lipne, kupił na Różyku zapewne, baran jeden.
    • jurekpy Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:51
      Jestem pełen uznania dla Abp.Życińskiego.
      Ludzie opanujcie się,czy nie widzicie,że te trzy głupie mordy ( RG,AM,ZW) z
      komisji śledczej,w imię brudnych interesów wyborczych swoich kanapowych
      partyjek, pchają nasze społeczeństwo w stronę waśni,obłudy i chamstwa.Czyż
      naprawdę są oni w stanie stworzyć państwo prawa łamiąc obowiązujące prawo
      codziennie ?
    • adalberto3 Co podpisał ? 23.06.05, 21:52
      "Rzeczpospolita" 23.06.2005
      "Z teczki wynika, że przed komisją śledczą Belka nie powiedział prawdy,
      zaprzeczając, że podpisał zobowiązanie do współpracy ze służbami. Podpisał
      niestandardową, zindywidualizowaną instrukcję wyjazdową, którą można uznać za
      takie zobowiązanie. Został wstępnie przeszkolony, umówił hasło i odzew (wykazał
      nawet inicjatywę, proponując łatwiejszy do zapamiętania odzew), nie odmawiał
      spotkań. Podjął kontakty, ale nie wykonał żadnego z zadań, polegających na
      zdobywaniu informacji."

• mojezdanie Re: Co podpisał ? 23.06.05, 22:07
        adalberto3 napisał:

> "Rzeczpospolita" 23.06.2005
        > "Z teczki wynika, że przed komisją śledczą Belka nie powiedział prawdy,
        > zaprzeczając, że podpisał zobowiązanie do współpracy ze służbami. Podpisał
        > niestandardową, zindywidualizowaną instrukcję wyjazdową, którą można uznać za
        > takie zobowiązanie. Został wstępnie przeszkolony, umówił hasło i odzew (wykazał
        >
        > nawet inicjatywę, proponując łatwiejszy do zapamiętania odzew),

No wlasnie - jaja sobie z SB robil

nie odmawiał
        > spotkań. Podjął kontakty, ale nie wykonał żadnego z zadań, polegających na
        > zdobywaniu informacji."
        >
      • bokaj Re: Co podpisał ? 23.06.05, 22:16
        z całego opisu w Rzeczpospolitej wynika, że Belka zachował sie sprytnie i trafnie wywiódł w pole ubecję. do pewnych granic grał posłusznego, a jak przyszło co do czego - nie dał nic.
        klasa.
        zrobiłbym podobnie, gdybym w TAMTYCH CZASACH stanął przed taka szansą, jak wyjazd stypendialny do USA.
        tłumoki, których serwilizm partyjny - przy braku jakichkolwiek zdolności - kierował jedynie do Moskwy na studia marksizmu-leninizmu - teraz chlubią sie brakiem przekrętów w grze z ubecją.
        żałosne.
        Szacunek dla Arcybiskupa: ma odwage nie zapomnieć, w jakich Tworkach żyliśmy pod komunizmem.

p.s. w Polsce Szwejk nie miałby żadnych szans...
        • ogromnejadra Cwaniak ten Belka, wyprowadził niemoty z SB w pole 23.06.05, 22:25
          Gdyby tak postępowali wszyscy Polacy, jeszcze szybciej upadłby bolszewicki reżym
    • feliks-50 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 21:55
    • feliks-50 To koniec świata, klechy wiedzą co jest logiczne 23.06.05, 21:59
      a co nie !
      Ale ten klecha nie umie czytać lub słuchać, Belkę oskarżono o
      krzywoprzysięstwo ! A tego p. Belka się dopuścił na oczach widzów TV i to jest
      nagrane.
      Więc nie wiem czemu wypowiada się nie na temat, to tylko mącenie w głowach
      niewinnym owieczkom.
      • marco35 Re: To koniec świata, klechy wiedzą co jest logic 23.06.05, 22:05
        Jeżeli stanowisko jest zgodne z ogólnie panująceymi poglądami to jest
        Arcybiskup a jak ma inne zdanie to jest "ten klecha"...
      • ubekkubek Kilkaset osób z Olechowski i Ungierem na czele 23.06.05, 22:13
        przyznało sie do współpracy i włos im z głowy nie spadł. Mógł się przyznać
        Belka i nie byłoby sprawy. Skoro zdecydował sie zeznawać nieprawdę podlega
        karze.
      • yeellow Re: To koniec świata, klechy wiedzą co jest logic 23.06.05, 22:51
    • smok5 Kościól nie musi się wypowiadać w tej sprawie.. 23.06.05, 22:06
      To,że belka jest zwykłym karierowiczem to już chyba dla nikogo nie ulega
      wątpliwości. Belka udaje twardziela, a to zwykły prostak - chamuś, który do
      tego kłamie. Obrona tego cwaniaka przez wysokich hierarchów kościoła jest nie
      na miejscu. Nie będziemy silnym państwem gdy będa nami rządzili słabi i chciwi.
      I myślę,że kościół to wie.
      • yeellow Re: Kościól nie musi się wypowiadać w tej sprawie 23.06.05, 22:51
    • tag1 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:09
      To jest to!!!! właściwa ocena działalności posła Gertycha
      • ubekkubek A co na to towarzysz Pieronek? 23.06.05, 22:15
        Pewnie zwali wszystko na Rydzyka.
    • douglasmclloyd Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:24
      Moze by tak Abp Życiński raczyl zauwazyc roznice miedzy Belka, a tymi, ktorzy
      zadnej instrukcji nie podpisali.
      • loppe Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 22:25
        no ja żadnej instrukcji nie podpisałem, ale mi nikt nie proponował
        może tobie, a ty twardo odmówileś?
        • douglasmclloyd Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 23.06.05, 23:59
          loppe napisał:

> no ja żadnej instrukcji nie podpisałem, ale mi nikt nie proponował

Wiec sie nie wtracaj.

> może tobie, a ty twardo odmówileś?
          • loppe Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 24.06.05, 01:07
            Jakoś nie widze różnicy między tymi co nie odmówli gdy im kazano, i tymi co nie
            odmowiliby gdyby im kazano, a ty zdaje się gloryfikujesz te drugie miernoty
            • douglasmclloyd Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 24.06.05, 16:44
              loppe napisał:

> Jakoś nie widze różnicy między tymi co nie odmówli gdy im kazano, i tymi co
              nie
              >
              > odmowiliby gdyby im kazano, a ty zdaje się gloryfikujesz te drugie miernoty

Przeciez to ci sami ludzie.
      • apen43 Re: Abp Życiński: oskarżanie Belki niemoralne i n 24.06.05, 02:48
        a ja sam po powrocie z usa donioslem do ub
        ze za godzine sprzatania w usa mozna kupic
        5 kilo szynki lub 120 jaj (w 1975).
        ale nic nie kazali podpisac i pogonili
        oczywiscie zs szlabanem na paszport
    • loppe tak 23.06.05, 22:24
      "Tworzy się przez to klimat uprzedzeń wobec lustracji i IPN "

Tak. Lustrację trzeba robić, jak większośc rzeczy, inteligentnie, inaczej
      inteligentni ludzie sie od niej odwrócą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka