Gość: ob. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 21:12 Czy ktoś sprawdzał jakie pozytywne efekty przynoszą wizyty papieża, np: - czy spadła przestępczość? - czy obniżył się wskaźnik samobójstw? - czy ludzie zachowują się bardziej kulturalnie? itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kraken Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: *.proxy.aol.com 18.08.02, 21:33 ZADEN!!!A raczej nie,zle mowie-owszem jest(a racej bedzie) widoczny wkrotce- POGLEBIONY DEFICYT W BUDZECIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Kraken- milcz bydlaku IP: *.nas3.san-francisco1.ca.us.da.qwest.net 20.08.02, 03:52 milcz czerwona swinio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: 149.225.148.* 21.08.02, 08:56 trzysta miliardow zlotych - deficyt z czasem bedzie rosl a nie malal. Mile perspektywy dla podatnikow .W Polsce bedzie lepiej ,jak sie splaci ten dlug. Jedno jesz pewne tego dlugu nie splaci kosciol ( bo i z czego , modlac sie),ani elyty rzadzace. Z wejsciem do Europy Polska przezyje szok.Rzad nie jest nas wprowadzic do Europy na rownopartnerskich zasadach (Brak fachowcow ,brak jezykow ) Nie strasze ,ludzie, narod to przeczuwa jak wzrosna koszty utrzymania z wprowadzeniem Euro.Mijc pracy nie przybedzie ,jak juz to prace niskoplatneitd. Dlatego rzad podpiera sie kosciolem , kosciol papiezem - jestesmy za Europa , nie lekajcie sie itp. Do Europy wejda (beda z niej profity czerpac) Oleksy i jemu podobni , hierarchia koscielna ,Narod bedzie splacal dlugi i pracowal na polach w Europir za 3 Euro. Staram sie to widziec realistycznie, oby nie bylo gorzej patrz Argentyna.niejednokrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: Jaki efekt wizyt papieża? 18.08.02, 21:36 Amok Nudne i monotonne wiadomosci Problemy komunikacyjne etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycel Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: 213.138.106.* 18.08.02, 21:38 Gość portalu: ob. napisał(a): > Czy ktoś sprawdzał jakie pozytywne efekty przynoszą wizyty papieża, np: > - czy spadła przestępczość? > - czy obniżył się wskaźnik samobójstw? > - czy ludzie zachowują się bardziej kulturalnie? > > itp? No wlasnie! Bardzo madre pytanie. Jesli nie ma zmian na lepsze to jednak juz wina ludzi-pseudopoboznych,a nie papieza. Ostatecznie kosciol i jego nauki mamy na codzien.Tylko nauki ida w las! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: *.proxy.aol.com 18.08.02, 21:42 Gość portalu: hycel napisał(a): > Gość portalu: ob. napisał(a): > > > Czy ktoś sprawdzał jakie pozytywne efekty przynoszą wizyty papieża, np: > > - czy spadła przestępczość? > > - czy obniżył się wskaźnik samobójstw? > > - czy ludzie zachowują się bardziej kulturalnie? > > > > itp? > > No wlasnie! Bardzo madre pytanie. > Jesli nie ma zmian na lepsze to jednak juz wina ludzi-pseudopoboznych,a nie > papieza. > Ostatecznie kosciol i jego nauki mamy na codzien.Tylko nauki ida w las! -Kr. wlasnie!!Wobec tego nasuwa sie pytanie-"po kiego chuja" te szpanerskie wizyty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc OTO EFEKTY IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 18.08.02, 21:49 Efekty wizyty to : 1 ) Oglupianie i tak juz glupiego motlochu polsko-katolskiego ze wsi i malych miasteczek po podstawowkach i zawodowkach . 2 ) ogromna strata w budzecie 3 ) SLD i UP odwrocily uwage Polakow od istotnych wydarzen spoleczno- gospodarczych,ponadto udalo sie pseudo-Lewicy ukazac sie wobec Ciemnoty jak AWS czyli,ze jest pro-katolskie .....a wybory w samorzadach blisko....... ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia ! Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: OTO EFEKTY 18.08.02, 23:18 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > Efekty wizyty to : > 1 ) Oglupianie i tak juz glupiego motlochu polsko-katolskiego ze wsi i malych > miasteczek po podstawowkach i zawodowkach . Mieszkam na wsi, jestem katolikiem. O tym, kto tworzy "głupi motłoch po podstawówkach i zawodówkach" niech świadczy poziom prezentowanych tu wypowiedzi. Zresztą nie uważam, iż człowiek o wykształceniu zawodowyym lub podstawowym był w jakimś stopniu gorszym człowiekiem. Zauważ też - to już troszkę bardziej na temat - że to właśnie ten polsko-katolicki motłoch, który słucha Ojca Świętego, cechuje większa kultura wypowiedzi, nie pała taką nienawiścią jaką Ty przezntujesz choćby w tym wątku. > 2 ) ogromna strata w budzecie Ten argument świadczy o poziomie twojej wiedzy na tematy zarówno gospodarcze, jak i dot. organizacji uroczystości religijnych. Ile to będzie miliardów?? 2, 5, 15??? Może trzeba bądzie wypuścić nowe obligacje??? > 3 ) SLD i UP odwrocily uwage Polakow od istotnych wydarzen spoleczno- > gospodarczych,ponadto udalo sie pseudo-Lewicy ukazac sie wobec Ciemnoty jak AWS Proszę, opanuj się troszkę, gdy zaczynasz coś pisać, opanuj ruchy rąk, a zanim zaczniesz swoje "myśli" przelewać na papier (ekran), ułóż to sobie w głowie, co i jak. Chyba, że jesteś poetą ("udalo sie pseudo-Lewicy ukazac sie wobec Ciemnoty jak AWS") i tworzysz nam przestrzeń do rozważań typu: "co poeta miał na myśli"... > > czyli,ze jest pro-katolskie .....a wybory w samorzadach > blisko....... > > > > ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz > ostatnia ! Efekt jest jeden: wizyta ta pokazuje bowiem, iż istnieje wciąż pewna grupka tchórzliwych osób, które pod osłoną internetowej anonimowości, głoszą niesmaczne, pozbawione racjonalnych argumentów, zajadle antykatolickie tezy, obrażając przy tym kogo się tylko da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc Re: OTO EFEKTY IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 18.08.02, 23:33 laki88888 napisał: > Mieszkam na wsi, jestem katolikiem. WIADOMOSC : przeciez widze po wpisie ,ze jestes debilem ! Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: OTO EFEKTY 19.08.02, 19:11 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > laki88888 napisał: > > > Mieszkam na wsi, jestem > katolikiem. > > > > > > WIADOMOSC : przeciez widze po wpisie ,ze jestes > debilem ! > > Dziękuję za kolejne argumenty potwierdzające moje wyżej przedstawione tezy. Nie wiem dlaczego widzisz po tym wpisie, że ja jestem debilem, ja natomiast - i zapewne nie tylko ja - po wpisie twoim widzimy, iż nie ma sensu dalej z tobą dyskutować, bo dyskusją nie można nazwać tego rzucania epitetów jakie ty uprawiasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chimera Re: OTO EFEKTY IP: *.zwm.punkt.pl / 10.0.49.* 19.08.02, 12:47 Ta wizyta pokazuje,wieśniaku zafajdany,ilu jest w Polsce kretynów lecących na starego dziadka w sukience.I takim gniotem jesteś ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek_10 Re: OTO EFEKTY IP: 208.171.232.* 19.08.02, 17:49 laki88888 napisał: > Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > > > Efekty wizyty to : > > > 1 ) Oglupianie i tak juz glupiego motlochu polsko-katolskiego ze wsi i mal > ych > > miasteczek po podstawowkach i zawodowkach . > Mieszkam na wsi, jestem katolikiem. O tym, kto tworzy "głupi motłoch po > podstawówkach i zawodówkach" niech świadczy poziom prezentowanych tu > wypowiedzi. Zresztą nie uważam, iż człowiek o wykształceniu zawodowyym lub > podstawowym był w jakimś stopniu gorszym człowiekiem. Zauważ też - to już > troszkę bardziej na temat - że to właśnie ten polsko-katolicki motłoch, który > słucha Ojca Świętego, cechuje większa kultura wypowiedzi, nie pała taką > nienawiścią jaką Ty przezntujesz choćby w tym wątku. > > > 2 ) ogromna strata w budzecie > Ten argument świadczy o poziomie twojej wiedzy na tematy zarówno gospodarcze, > jak i dot. organizacji uroczystości religijnych. Ile to będzie miliardów?? 2, > 5, 15??? Może trzeba bądzie wypuścić nowe obligacje??? > > > 3 ) SLD i UP odwrocily uwage Polakow od istotnych wydarzen spoleczno- > > gospodarczych,ponadto udalo sie pseudo-Lewicy ukazac sie wobec Ciemnoty ja > k > AWS > Proszę, opanuj się troszkę, gdy zaczynasz coś pisać, opanuj ruchy rąk, a zanim > zaczniesz swoje "myśli" przelewać na papier (ekran), ułóż to sobie w głowie, co > > i jak. Chyba, że jesteś poetą ("udalo sie pseudo-Lewicy ukazac sie wobec > Ciemnoty jak AWS") i tworzysz nam przestrzeń do rozważań typu: "co poeta miał > na myśli"... > > > > > > czyli,ze jest pro-katolskie .....a wybory w samorzadach > > > blisko....... > > > > > > > > > > ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona > > juz > > ostatnia ! > Efekt jest jeden: wizyta ta pokazuje bowiem, iż istnieje wciąż pewna grupka > tchórzliwych osób, które pod osłoną internetowej anonimowości, głoszą > niesmaczne, pozbawione racjonalnych argumentów, zajadle antykatolickie tezy, > obrażając przy tym kogo się tylko da. Z takimi osobnikami jak Wiadomosc, Kagan, Kraken i z paroma ich klonami szkoda czasu na dyskusje. Do nich nie przemiawiaja zadne argumenty. Oni potrafia tylko dyskutowac miedzy soba, a katolikow nazywac kundlami. W swojej glupocie nie dociera do nich wcale, ze ilosc ukonczonych fakultetow nie swiadczy o madrosci. Dyskutowac z nimi rowna sie wchodzeniu do szamba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 ___OTO EFEKTY___ IP: *.proxy.aol.com 19.08.02, 18:17 laki88888 napisał: > Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > > ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz > > ostatnia ! > > > Efekt jest jeden: wizyta ta pokazuje bowiem, iż istnieje wciąż pewna grupka > tchórzliwych osób, które pod osłoną internetowej anonimowości, głoszą > niesmaczne, pozbawione racjonalnych argumentów, zajadle antykatolickie tezy, > obrażając przy tym kogo się tylko da. .. :::::::: .. Znaczy, Twoj racjonalny argument jest taki, ze to nie jest ostatnia wizyta papieza w Polsce? .. Skad Ty to wiesz? .. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
frugo3 Re: Jaki efekt wizyt papieża? 19.08.02, 12:29 pozytywych efektów nie bedzie zbyt wiele niestety, Polacy są zakochani w papiezu bo jest rzeczywiście super gość, ale obawiam sie że nie ma zbyt wielu którzy słuchaja i wsłuchują w to co papiez głosi. System się zmienił , postepuje atomizacja społeczeństwa oddzaływanie Nauki Kościoła nie może byc juz zbyt duze w sensie ogólnych zmian itp. trudno wypowiadac się co ta pielgrzymka da każdemu z osobna może b. wiele, kto wie. Ja osobiscie jestem bardzo sceptycznie nastawiony, uważam że to co sie teraz odbywa to jeden wielki teatr , troche hołd dla papieża , troche interesów partykularnych rządzących , Kościoła,troche igrzysk dla społeczeństwa, każdy troche zyska, wszyscy za to zapłacimy.A BOGA i tak nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob. A jakie jest główne przesłanie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 16:15 No więc usłyszałem, że być materialistą nie jest zbyt godne. Tylko, że na tym polega kapitalizm - konsumpcja nakręca koniunkturę a ta dochody społeczeństwa (w tym datki na kościół). Bogacić się więc czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
matt23 Re: A jakie jest główne przesłanie? 19.08.02, 19:27 Dobre pytanie! Gratuluje sprawnosci w odszyfrowywaniu papieskiego mruczenia pod nosem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chimera Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: *.zwm.punkt.pl / 10.0.49.* 19.08.02, 12:37 Efekt jest taki,ze wzrasta fanatyzm relgijny;nie można oglądać polskiej telewizji,bo bez przerwy gadają o papieżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucwa Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 19.08.02, 16:01 taki że zaoszczędziłem sobie trochę prądu bo nie włączałem ani tv ani radia, a w ogóle to wszystko miałem w dupie bo przez 4 dni pławiłem sie w wodacjh jezior i w słońcu.... a poza tym jesteśmy w "plecki" jakieś 2-3 miliony złotych :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowokat do Gucwy dbającego o polski budżet IP: *.telimeny / 192.168.0.* 19.08.02, 19:31 bardzo dobrze to Tobie świadczy, zastanawiacie się czy stać Polskę na pielgzymkę i wychodzi Tobie, że nie (700 tyś $ to duża kasa). Ale taka pielgrzymka to wydatek raz na parę lat a tu w ciagu 12 lat zmarnowano 8 mld $ na górnictwo i gówno z tego bo kopalnie i tak są zadłuzone coś na około 5 mld $. To tylko jedna mała kwota, a ile zmarnowało się gdzie indziej.? Tego nawet najstarsi indianie nie wiedzą. Dlatego tez jeśli na sercu lezy Tobie los publicznej kasy to masz ogromne pole do popisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucwa Re: do prowokat IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 20.08.02, 09:53 Gość portalu: prowokat napisał(a): > bardzo dobrze to Tobie świadczy, zastanawiacie się czy stać Polskę na > pielgzymkę i wychodzi Tobie, że nie (700 tyś $ to duża kasa). Ale taka > pielgrzymka to wydatek raz na parę lat a tu w ciagu 12 lat zmarnowano 8 mld $ > na górnictwo i gówno z tego bo kopalnie i tak są zadłuzone coś na około 5 mld > $. To tylko jedna mała kwota, a ile zmarnowało się gdzie indziej.? Tego nawet > najstarsi indianie nie wiedzą. Dlatego tez jeśli na sercu lezy Tobie los > publicznej kasy to masz ogromne pole do popisu. > > czy to że zmarnowano kasę na kopalnie itd. usprawiedliwia fakt wywalenia kasy na przyjazd Kremówy?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny___(nt) IP: *.proxy.aol.com 19.08.02, 18:35 ................. Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny___(n 19.08.02, 19:14 Gość portalu: krzys52 napisał(a): > ................. Proszę, to co widzimy tutaj u góry (cytuję:".................") jest przykładem siły i mnogości argumentów zajadłych "anty-katolików" w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny___(n IP: *.proxy.aol.com 19.08.02, 19:26 laki88888 napisał: > Gość portalu: krzys52 napisał(a): > > > ................. > > Proszę, to co widzimy tutaj u góry (cytuję:".................") jest przykładem siły i mnogości argumentów zajadłych "anty-katolików" w Polsce... .. .. :::::: .. No i widzisz - mialem racje gdy na watka tytulowe pytanie "Jaki efekt wizyt papieża?" odpowiedzialem, ze jest nim "Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny". Niechcacy potwierdziles poprawnosc mojej opinii. .. Co do "anty-katolickosci" natomiast - znow jestes w bledzie. Katol jest tepy i oglupialy jaki jest. Taka jego uroda. Wiec niby dlaczego mam byc anty- przeciwko zjawisku az tak naturalnemu(?) Ciekawostka: najbardziej oglupiala baranina wyglada na mocno oslupiala. .. K.P. .. PS....Czy Ty naprawde wierzysz w te wszystkie trojce, cuda niewidy, oraz te inne kretynizmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 PS __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny___( IP: *.proxy.aol.com 19.08.02, 19:30 Gość portalu: krzys52 napisał(a): > laki88888 napisał: > > > Gość portalu: krzys52 napisał(a): > > > > > ................. > > > > Proszę, to co widzimy tutaj u góry (cytuję:".................") jest > przykładem siły i mnogości argumentów zajadłych "anty-katolików" w Polsce... > .. > .. > :::::: > .. > No i widzisz - mialem racje gdy na watka tytulowe pytanie "Jaki efekt wizyt > papieża?" odpowiedzialem, ze jest nim "Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny". > Niechcacy potwierdziles poprawnosc mojej opinii. > .. > Co do "anty-katolickosci" natomiast - znow jestes w bledzie. Katol jest tepy i > oglupialy jaki jest. Taka jego uroda. Wiec niby dlaczego mam byc anty- > przeciwko zjawisku az tak naturalnemu(?) > Ciekawostka: najbardziej oglupiala baranina wyglada na mocno oslupiala. > .. > K.P. > .. > PS....Czy Ty naprawde wierzysz w te wszystkie trojce, cuda niewidy, oraz te > inne kretynizmy? .. .. PS....Czy moglbys odpowiedziec mi takze na pytanie zadane powyzej, w "__Oto Efekty__ Bylbym niewymownie wdzieczny > Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: PS __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny__ 20.08.02, 00:00 Krzys52 napisał: „No i widzisz - mialem racje gdy na watka tytulowe pytanie "Jaki efekt wizyt papieża?" odpowiedzialem, ze jest nim "Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny". Niechcacy potwierdziles poprawnosc mojej opinii.” Szczerze mówiąc nie wiem, które moje słowa pokazują, iż jakąkolwiek „baraniną” jestem, i że dochodzi tutaj do „znaczącego wzrostu ogłupienia”. Posługując się nudnawą retoryką autora o podobnych do twoich poglądach, stwierdzam więc, iż są to zwykłe ataki „ad personam”... .. „Co do "anty-katolickosci" natomiast - znow jestes w bledzie. Katol jest tepy i oglupialy jaki jest. Taka jego uroda. Wiec niby dlaczego mam byc anty- przeciwko zjawisku az tak naturalnemu(?) Ciekawostka: najbardziej oglupiala baranina wyglada na mocno oslupiala.” Jeśli te wywody to próbka twojej poezji, poetą jesteś bardzo przeciętnym. Jeśli to zaś twoje poglądy („Katol jest tepy”) to troszkę one płaściutkie... .. K.P. .. „PS....Czy Ty naprawde wierzysz w te wszystkie trojce, cuda niewidy, oraz te inne kretynizmy?” Czy wiesz, że istnieje coś takiego jak obraza uczuć religijnych? Pewnie wiesz, przynajmniej tak załóżmy. Niech te wyżej zadane przez ciebie pytanie będzie przykładem ilości nienawiści, nietolerancji i niezrozumienia jakie cechują Ciebie i innych zajadłych „anty-katolików”. Nie lubię jednak uogólniania – w przeciwieństwie do Ciebie – i stwierdzam tutaj równocześnie, iż wielu jest ludzi niewierzących, którzy są ludźmi wspaniałymi, dobrymi, kulturalnymi, inteligentnymi i tolerancyjnymi, choć do Kościoła żadnego nie należą. Podobnie jak jest wielu wierzących (przynajmniej z pozoru), którzy są osobami niedobrymi itp... najgorsze jest jednak uogólnianie. Ty uogólniasz i w ten oto sposób kompromitujesz siebie, kreując siebie na wściekłego człowieczka obrażającego wszystkich, kierując się czarno-białymi regułami „wierzy- nie wierzy”.... Piszesz dalej: „ PS....Czy moglbys odpowiedziec mi takze na pytanie zadane powyzej, w "__Oto Efekty__ Bylbym niewymownie wdzieczny” Widzę, że strasznie dużo się spodziewałeś po tej wizycie. Albo przynajmniej stawiając tak zdecydowanie pytanie chcesz, abym wymienił Ci całą gotową listę z wielkimi czynami, do których dojdzie w wyniku tych odwiedzin... Otóż nie, to jakie efekty wizyta ta przyniesie, nie zależy jedynie od Odwiedzającego, czyli Ojca Świętego, ale przede wszystkim od Odwiedzanego, czyli Ciebie, naszych rodaków, mnie... Dlatego też w moim wypadku efekty te będą, zobaczymy jak duże, w twoim zaś – jak wnioskuję po zarysowanej przez Twoje tu wypowiedzi linii światopoglądowej krzysia52 – niestety żadne, choć wszystko przed Tobą. Poczytaj jednak, co papież nam powiedział, pomyśl nad tym chwilkę, a nie pałaj ciągle nienawiścią, zmuś się do tego, choćby tylko po to, by w dalszych dyskusjach mieć poglądy mniej czarno-białe. Efekty leżą w naszych rękach, przyszłość pokaże, jak słuchamy Ojca Świętego... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lużneszelki Do:laki88888 - ziemia jest płaska-to też wiara! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 20.08.02, 00:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 Re: PS __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny__ IP: *.proxy.aol.com 20.08.02, 04:19 Pozwol, ze skomentuje jedynie zakonczenie Twojego nudnawego wywodu, albowiem w Twoich wczesniejszych stwierdzeniach zbyt duzo jest rozgoryczenia i jakiejs takiej ukrytej zlosci. Nienawisc przemawia przez Ciebie, Laki, choc knocisz za swymi czarownikami o uczuciach wyzszych itp. Dajmy wiec sobie spokoj z tamtym bo ja zdrowia na loterii nie wygralem. Przy czym z calego serca wybaczam Ci Twoja postawe, gdyz mam nadzieje, ze popracujesz nad soba i poprawisz sie. Zycze Ci tego goraco ....Przejdzmy do tego zakonczenia. laki88888 napisał: > Piszesz dalej: > „ PS....Czy moglbys odpowiedziec mi takze na pytanie za > dane powyzej, w "__Oto Efekty__ Bylbym niewymownie wdzieczny” > > Widzę, że strasznie dużo się spodziewałeś po tej wizycie. Albo przynajmniej > stawiając tak zdecydowanie pytanie chcesz, abym wymienił Ci całą gotową listę z wielkimi czynami, do których dojdzie w wyniku tych odwiedzin... Otóż nie, to > jakie efekty wizyta ta przyniesie, nie zależy jedynie od Odwiedzającego, czyli Ojca Świętego, ale przede wszystkim od Odwiedzanego, czyli Ciebie, naszych rodaków, mnie... Dlatego też w moim wypadku efekty te będą, zobaczymy jak duże, w twoim zaś – jak wnioskuję po zarysowanej przez Twoje tu wypowiedzi lini i światopoglądowej krzysia52 – niestety żadne, choć wszystko przed Tobą. Poczytaj jednak, co papież nam powiedział, pomyśl nad tym chwilkę, a nie pałaj ciągle nienawiścią, zmuś się do tego, choćby tylko po to, by w dalszych dyskusjach mieć poglądy mniej czarno-białe. Efekty leżą w naszych rękach, przyszłość pokaże, jak słuchamy Ojca Świętego... > Pozdrawiam. > Opowiadasz Laki jakies niestworzone rzeczy, a ja tylko spytalem, o to, skad wiesz, ze to nie byla ostatnia papieska wizyta. Albowiem poddales w watpliwosc zachwyt autora tekstu otwierajacego, ktory cieszyl sie jak dziecko z tej wizyty tylko dlatego, ze (jego zdaniem) byla to wizyta ostatnia. Przeciez wystarczy powiedziec, ze sie pomyliles a racje mial tamten zadowolony autor. Albo tez wykazac racjonalnie, ze papiez zlozy rodakom przynajmniej jeszcze jedna mila wizyte. Tylko tyle. .. Zycze Ci sukcesow w pracy nad soba. .. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
rasta_man Re: Jaki efekt wizyt papieża? 20.08.02, 01:08 wizyta papieza tylko zaszkodzi tym, ktorzy jego slowami sie przejmuja, czyli chyba wiekszosci "polakow-rodakow". na czym opiera sie kultura zachodu (czyli cywilizacja smierci: nazrec sie i zabawic - zdaniem kosciola)? na tym, ze ludzie juz dawno przestali wierzyc w gusla i w to, ze im manna spadnie z nieba, a wierza, ze sami decyduja o swoim losie. czyli jesli bede ciezko pracowal to cos mi sie uda osiagnac, jesli nie mam pracy, musze pomyslec, co zrobic, zeby ja miec, jesli kogos okradne, to nie bede mogl pojsc do spowiedzi i sie wyspowiadac, tylko musze z tym zyc itd. a u nas: Bog dal, bog wzial, nie mam pracy to pojde n apapieza pomodle sie, nie bede pracowal, bo jak bog by chcialzebym byl bogaty to by mi dal, okradne pracodawce, a jutro sie wyspowiadam. oczywiscie upraszczam, ale masy katolickie w polsce w ten sposob rozumuja. na to wszystko przyjezdza papiez i opowiada ludziom glupoty,ze musza sie modlic i jedyna wolnosc jaka posiadaja to "wolnosc krzyza jezusowego". co to wogole znaczy. przestac krasc i wziac sie do robty, to piwnien polakom powiedziec. prezydent i premier klecza przed papiezem i boja sie kosciola straszliwie. a ciemnogrod i rodzina radia maryja rosna w sile. co za zenada. biskupi jezdza dobrymi furakami, wydaja kase na bajeranckie meble,sprzet itp., agdzie tu milosierdzie. sprzedac samochody i jezdzic na osiolku - jak jezus. pieniadze oddac biednym. pielgrzymi - tylko utrudnienie ruchu na drogach, a zamiast isc 20 dni, kazdy pielgrzym wzial by ceglowke i dom dla samotnej matki wybudowal. takich przykladow mozna mnozyc tysiace. a papiez krytykuje liberalizm, zakazuje stosowania antykocepcji i probuje nam mowic jak mamy zyc. ksiadz jankowski ma wiecej zlota niz wszyscy emerycie z calej polski razem wzieci i sobie oltarzyk zafundowal z bursztynu, a gdzie "boze milosierdzie ksiedza jankowskiego?" dlaczego papiez zamiast krytykowac liberalizm nie skrytykuje swoich pracownikow. jednym slowem - "religia wielkiego babilonu" :-) nie dajmy sie zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: odpowiadam, krysiu52 20.08.02, 22:44 • Re: PS __Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny__ adres: *.proxy.aol.com Gość: krzys52 20-08-2002 04:19 odpowiedz na list odpowiedz cytując Pozwol, ze skomentuje jedynie zakonczenie Twojego nudnawego BO POZBAWIONEGO NIENWIŚCI I BEZ RZUCANIA EPITETAMI, FAKTYCZNIE CZĘSTO SIĘ Z TYM SPOTYKAM, IŻ KIEDY CHCE SIĘ POWAŻNIE I KULTURALNIE PODYSKUTOWAĆ, DYSKUSJA TAKOWA STAJE SIĘ DLA COPONIEKTÓRYCH „MISTRZÓW POLEMIKI” ZAJĘCIEM ZBYT NUŻĄCYM. wywodu, albowiem w Twoich wczesniejszych stwierdzeniach zbyt duzo jest rozgoryczenia i jakiejs takiej ukrytej zlosci. Nienawisc przemawia przez Ciebie, Laki, NIESTETY, TAKI JEST TEN NASZ DZIWNY ŚWIAT, ŻE JEŚLI POWIE SIĘ, ŻE JESTEŚ GŁUPI, ABY POKAZAĆ, IŻ GŁUPCEM FAKTYCZNIE JEST TEN, KTÓREGO SIĘ OSKARŻA, PRZYTOCZYĆ TRZEBA JAKIEŚ ARGUMENTY, BO INACZEJ GŁUPCEM ZOSTAJE OSKARŻAJĄCY. PROSZĘ WIĘC O CYTATY, KTÓRE ŚWIADCZYŁYBY O MOJEJ NIENWIŚCI. A TAK POZA TYM, TO JA JESTEM NUDNY, CZY TEŻ PRZEPAŁNIONY NIENAWIŚCIĄ, BO ZACZYNAM SIĘ TROSZKĘ GUBIĆ.... choc knocisz za swymi czarownikami o uczuciach wyzszych itp. NO TAK, TY POWTARZAJĄC W KÓŁKO TAKIE „TEKSTY” NIE JESTEŚ ANI NUDNY, ANI NIE PREZENTUJESZ POSTAWY NIENAWIŚCI..... Dajmy wiec sobie spokoj z tamtym bo ja zdrowia na loterii nie wygralem. ŻYCZĘ ZDROWIA Przy czym z calego serca wybaczam Ci Twoja postawe, gdyz mam nadzieje, ze popracujesz nad soba i poprawisz sie. Z WZAJEMNOŚCIĄ, SZCZERZE Zycze Ci tego goraco ....Przejdzmy do tego zakonczenia. laki88888 napisał: > Piszesz dalej: > „ PS....Czy moglbys odpowiedziec mi takze na pytanie za > dane powyzej, w "__Oto Efekty__ Bylbym niewymownie wdzieczny” > > Widzę, że strasznie dużo się spodziewałeś po tej wizycie. Albo przynajmniej > stawiając tak zdecydowanie pytanie chcesz, abym wymienił Ci całą gotową listę z wielkimi czynami, do których dojdzie w wyniku tych odwiedzin... Otóż nie, to > jakie efekty wizyta ta przyniesie, nie zależy jedynie od Odwiedzającego, czyli Ojca Świętego, ale przede wszystkim od Odwiedzanego, czyli Ciebie, naszych rodaków, mnie... Dlatego też w moim wypadku efekty te będą, zobaczymy jak duże, w twoim zaś – jak wnioskuję po zarysowanej przez Twoje tu wypowiedzi lini i światopoglądowej krzysia52 – niestety żadne, choć wszystko przed Tobą. Poczytaj jednak, co papież nam powiedział, pomyśl nad tym chwilkę, a nie pałaj ciągle nienawiścią, zmuś się do tego, choćby tylko po to, by w dalszych dyskusjach mieć poglądy mniej czarno-białe. Efekty leżą w naszych rękach, przyszłość pokaże, jak słuchamy Ojca Świętego... > Pozdrawiam. > Opowiadasz Laki jakies niestworzone rzeczy, a ja tylko spytalem, o to, skad wiesz, ze to nie byla ostatnia papieska wizyta. Albowiem poddales w watpliwosc zachwyt autora tekstu otwierajacego, ktory cieszyl sie jak dziecko z tej wizyty tylko dlatego, ze (jego zdaniem) byla to wizyta ostatnia. Przeciez wystarczy powiedziec, ze sie pomyliles a racje mial tamten zadowolony autor. Albo tez wykazac racjonalnie, ze papiez zlozy rodakom przynajmniej jeszcze jedna mila wizyte. Tylko tyle. WĄTEK BYŁ O EFEKTACH WIZYTY, WIĘC MÓWIŁEM O EFEKTACH, ALE OCZYWIŚCIE ODPOWIADAM CI JUŻ NA TO, O CO PYTASZ. A WIĘC: NIE WIEM, CZY BYŁA OSTATNIĄ. WIEM NATOMIAST, IŻ KAŻDY, KTO CIESZY SIĘ Z CHOROBY CZŁOWIEKA, KTÓRY ŻYCIE POŚWĘCIŁ INNYM ORAZ CIĄGŁEJ PRACY – BEZ WZGLĘDU NA UŁOMNOŚCI SWEGO CIAŁA – I OCZEKUJE NA CZYJĄŚ ŚMIERĆ JEST NAJZWYKLEJSZYM DRANIEM, TO NAJŁAGODNIEJSZE SŁOWO. JA TEŻ NIE LUBIĘ PEWNYCH OSÓB PUBLICZNYCH, CZY TEŻ PRYWATNIE NIE PRZEPADAM ZA KIMŚ TAM, ZRESZTĄ KAŻDY CZŁOWIEK W TAKIEJ SYTUACJI SIE ZNAJDUJE, ALE CZY WY NAPRWADĘ SZCZERZE ŻYCZYCIE KOMUŚ (W TYM WYPADKU PAPIEŻOWI) ŚMIERCI, CZEKACIE AŻ UMRZE, BY SIĘ CIESZYĆ??? JEŚLI TAK, TO W TEN SPOSÓB POKAZUJECIE, IŻ MIMIO, IŻ WIERZĄCY TEŻ POTRAFIĄ BYĆ PODLI, TO WY NIENAWIŚCIĄ SWOJĄ PRZEBIJACIE ICH POWIELOKROĆ... POWIEDZ SZCZERZE, NAPRAWDĘ ŻYCZYSZ KOMUŚ ŚMIERCI??? .. Zycze Ci sukcesow w pracy nad soba. .. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 Nie wyzywaj mnie od Krysi, jesli mozesz IP: *.proxy.aol.com 21.08.02, 00:51 Czesc Laki Przede wszystkim bardzo Ci wspolczuje, ze masz slaby wzrok i musisz pisac wielkimi literami. Pomodl sie wiec o zdrowie dla siebie, tym razem. Ponadto ciesze sie niezmiernie, ze przyznales sie, iz nie wiesz czy papiez odwiedzi Polske znowu, czy tez nie odwiedzi. W zwiazku z czym posrednio przyznales sie, ze tamten napad na Autora watku nie byl uprawniony, gdyz facet mial prawo cieszyc sie z ostatniej wizyty papieza. Szkoda, ze nie powiedziales tego otwarcie. Jestem przekonany, ze byloby czlowiekowi przyjemniej. ....Przy okazji niejako widac, ze takze aktualne oskarzaniego z czerpania radosci z powodu choroby papieza jest nieuzasadnione. Owszem, Autor cieszy sie ale tylko z tego, ze wizyta papieska byla ostatnia - nie z choroby papieza on sie cieszy. Czyli, obawiam sie, spora krzywde wyrzadziles niewinnemu czlowiekowi. Domyslam sie, ze z powodu nieporozumienia wzburzyles sie mocno i stad te inwektywy pod moim takze adresem polecialy (uzywales liczby mnogiej przeciez). .... ::::::: laki88888 napisał: WIEM NATOMIAST,IŻ KAŻDY, KTO CIESZY SIĘ Z CHOROBY CZŁOWIEKA, KTÓRY ŻYCIE POŚWĘCIŁ INNYM ORAZ CIĄGŁEJ PRACY – BEZ WZGLĘDU NA UŁOMNOŚCI SWEGO CIAŁA – I OCZEKUJE NA CZYJĄŚ ŚMIERĆ JEST NAJZWYKLEJSZYM DRANIEM, TO NAJŁAGODNIEJSZE SŁOWO. JA TEŻ NIE LUBIĘ PEWNYCH OSÓB PUBLICZNYCH, CZY TEŻ PRYWATNIE NIE PRZEPADAM ZA KIMŚ TAM, ZRESZTĄ KAŻDY CZŁOWIEK W TAKIEJ SYTUACJI SIE ZNAJDUJE, ALE CZY WY NAPRWADĘ SZCZERZE ŻYCZYCIE KOMUŚ (W TYM WYPADKU PAPIEŻOWI) ŚMIERCI, CZEKACIE AŻ UMRZE, BY SIĘ CIESZYĆ??? JEŚLI TAK, TO W TEN SPOSÓB POKAZUJECIE, IŻ MIMIO, IŻ WIERZĄCY TEŻ POTRAFIĄ BYĆ PODLI, TO WY NIENAWIŚCIĄ SWOJĄ PRZEBIJACIE ICH POWIELOKROĆ... > POWIEDZ SZCZERZE, NAPRAWDĘ ŻYCZYSZ KOMUŚ ŚMIERCI??? .. ::::: Zarowno nie ciesze sie z paieskiej choroby jak i nie zycze mu smierci. Nie sadze tez aby Autora watku mozna o to posadzic. Nie bardzo wiec rozumiem na jakiej podstawie wykombinowales sobie zarowno te ucieche jak i zyczenia smierci, albowiem w naszych tekstach nic takiego nie ma. Takze nie czekam na smierc papieza, bo i co by mi z tego czekania przyszlo. ....Stan papieza jednak jest jaki jest i, nie oszukujmy sie, jest to stan dosc kiepski. Nalezy wiec liczyc sie z mozliwoscia niezadlugiego zejscia wielkiego Polaka - i pewnie to mial na mysli tamten facet. ....A jesli o mnie chodzi to zarowno nie zycze smieci nikomu, jak i nie zwyklem cieszyc sie z czyjejs mizerii. Tyle, ze to nie ma nic do rzeczy. Istotne jest natomiast to, ze najpierw zarzuciles nam, ze sie cieszymy, zyczymy zle, i jestesmy podli a dopiero pozniej spytales mnie czy zycze komukolwiek tego. Czy nie sadzisz, ze jest to nieco odwrocona kolejnosc? .. Zycze Ci dalszych sukcesow w pracy nad soba. .. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: odpowiadam, krzysiu52 22.08.02, 00:43 NAPISAŁEŚ, ODPOWIADAM: • Nie wyzywaj mnie od Krysi, jesli mozesz adres: *.proxy.aol.com Gość: krzys52 21-08-2002 00:51 odpowiedz na list odpowiedz cytując Czesc Laki Przede wszystkim bardzo Ci wspolczuje, ze masz slaby wzrok i musisz pisac wielkimi literami. ODP: Niestety nie pisuję po to, by samemu „siebie czytywać”, ale pisałem, w tym akurat wypadku, do Ciebie. Wydawało się przejrzyściej, gdy pisałem literami wielkimi, więc pisałem. Ale, dobrze: jeśli Ci to przeszkadza – nie ma sprawy. Poza tym w ten oto sposób, posługując się capslociem chciałem podkreślić swoje oburzenie, co, jak wnioskuję po Twojej odpowiedzi, odczułeś. Pomodl sie wiec o zdrowie dla siebie, tym razem. Nie ma sprawy, z wzajemnością. Ponadto ciesze sie niezmiernie, ze przyznales sie, iz nie wiesz czy papiez odwiedzi Polske znowu, czy tez nie odwiedzi. W zwiazku z czym posrednio przyznales sie, ze tamten napad na Autora watku Aby nie było nieporozumień, mówimy tu chyba o wypowiedzi niejakiego człeka, spod pseudonimu „Wiadomosc”, która bynajmniej wątku tego nie otwierała. „Wiadomosc” informuje: „Gość: Wiadomosc 18-08-2002 21:49 odpowiedz na list odpowiedz cytując Efekty wizyty to : 1 ) Oglupianie i tak juz glupiego motlochu polsko-katolskiego ze wsi i malych miasteczek po podstawowkach i zawodowkach . 2 ) ogromna strata w budzecie 3 ) SLD i UP odwrocily uwage Polakow od istotnych wydarzen spoleczno- gospodarczych,ponadto udalo sie pseudo-Lewicy ukazac sie wobec Ciemnoty jak AWS czyli,ze jest pro-katolskie .....a wybory w samorzadach blisko....... ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia !” KONIEC CYTATU nie byl uprawniony, gdyz facet mial prawo cieszyc sie z ostatniej wizyty papieza. Szkoda, ze nie powiedziales tego otwarcie. Jestem przekonany, ze byloby czlowiekowi przyjemniej. ....Przy okazji niejako widac, ze takze aktualne oskarzaniego z czerpania radosci z powodu choroby papieza jest nieuzasadnione. Owszem, Autor cieszy sie ale tylko z tego, ze wizyta papieska byla ostatnia - nie z choroby papieza Takie myślenie jest dosyć groteskowe. To tak, jakbym wiedząc, że, załóżmy nikczemnie, cierpisz na raka i wkrótce nas opuścisz, powiedział: „Hurra, to chyba jedna z twoich ostatnich wypowiedzi w internecie, jak miło, oby była to twój ostatni mail, hurra!!!”. Jednocześnie zaś zapewniałbym, iż poza tym, to bardzo mocno życzę ci zdrowia. To niedorzeczne, naprawdę, podjąłeś się tutaj obrony sprawy przegranej, a twój tekst (lepszy nawet niż niektóre „kwiatki” red. Szpakowskiego):” Autor cieszy sie, ale tylko z tego, ze wizyta papieska byla ostatnia - nie z choroby papieza” to doprawdy myśl bardzo oryginalna. A czemuż by miałaby być ostatnią? – zapyta ktoś naiwny. Odpowie ktoś nieśmiało: może dlatego, że papież jest chory...? A jeśli tak jest, a jest, i jeśli „wy” cieszycie się z tego, że wizyta będzie ostatnią i jeśli wiecie, że papież jest chory, a tak jest – sprawa jest niezwykle prosta – cieszycie się z choroby i bliskiej perspektywy śmierci papieża. A takie dziwne „logiczne” wygibasy, jak wyżej zacytowana twoja wypowiedź, pokazują tylko, że gdy pytać szczerze i bez złych zamiarów, czy „wy”, aby naprawdę jesteście tak przesiąknięci nienawiścią, jak wynika z tych anty-katolickich opluwań praktykowanych na tym forum, wychodzi na to, że nie, że zaczynasz tłumaczyć, iż wcale nie życzysz śmierci, że źle zrozumiałem... itd. I to mnie cieszy!!!!! Brawo krzysiu, są już efekty pracy nad sobą przy moim skromnym katolickim dopomożeniu, pracuj tak dalej nad sobą a będziesz lepszym człowiekiem. Widać więc, iż krzyś52 nie jest teraz już wcale tak zajadłym i pałającym nienawiścią człowiekiem jakby wynikało choćby z tej wypowiedzi: CYTAT: „ No i widzisz - mialem racje gdy na watka tytulowe pytanie "Jaki efekt wizyt papieża?" odpowiedzialem, ze jest nim "Znaczacy Wzrost Oglupienia Baraniny". Niechcacy potwierdziles poprawnosc mojej opinii. .. Co do "anty-katolickosci" natomiast - znow jestes w bledzie. Katol jest tepy i oglupialy jaki jest. Taka jego uroda. Wiec niby dlaczego mam byc anty- przeciwko zjawisku az tak naturalnemu(?) Ciekawostka: najbardziej oglupiala baranina wyglada na mocno oslupiala. .. K.P. .. PS....Czy Ty naprawde wierzysz w te wszystkie trojce, cuda niewidy, oraz te inne kretynizmy?” KONIEC CYTATU To Twoje słowa. Czy z tych też będziesz próbować się wykręcać, że miałeś na myśli, coś innego, że to, że tamto? A może po prostu mnie przeprosisz za nazwanie mnie „ogłupiałą baraniną” i za stwierdzenie, że ja, moja rodzina i kilkaset mln. ludzi na świecie są po prostu „tępi”. sie cieszy. Czyli, obawiam sie, spora krzywde wyrzadziles niewinnemu czlowiekowi. To krzywda pozorna. Krytykując jego złe zachowania, może się i denerwować, ale chodzi o to, by błąd swój zrozumiał i się poprawił. Tak po prostu dla niego lepiej. Domyslam sie, ze z powodu nieporozumienia wzburzyles sie mocno i stad te inwektywy pod moim takze adresem polecialy PROSZĘ O CYTATY!!!!!!!!!!!!!!! Czy stwierdzenie, że „każdy, kto cieszy się z choroby człowieka, który życie poświęcił innym – bez względu na ułomności swego ciała – i oczekuje na czyjąś śmierć jest najzwyklejszym draniem” jest tą inwektywą? Czyli, że jednak przyznajesz, że śmierci owej życzyłeś (cytuję: inwektywy pod moim takze adresem polecialy) (uzywales liczby mnogiej przeciez)). .... ::::::: laki88888 napisał: WIEM NATOMIAST,IŻ KAŻDY, KTO CIESZY SIĘ Z CHOROBY CZŁOWIEKA, KTÓRY ŻYCIE POŚWĘCIŁ INNYM ORAZ CIĄGŁEJ PRACY – BEZ WZGLĘDU NA UŁOMNOŚCI SWEGO CIAŁA – I OCZEKUJE NA CZYJĄŚ ŚMIERĆ JEST NAJZWYKLEJSZYM DRANIEM, TO NAJŁAGODNIEJSZE SŁOWO. JA TEŻ NIE LUBIĘ PEWNYCH OSÓB PUBLICZNYCH, CZY TEŻ PRYWATNIE NIE PRZEPADAM ZA KIMŚ TAM, ZRESZTĄ KAŻDY CZŁOWIEK W TAKIEJ SYTUACJI SIE ZNAJDUJE, ALE CZY WY NAPRWADĘ SZCZERZE ŻYCZYCIE KOMUŚ (W TYM WYPADKU PAPIEŻOWI) ŚMIERCI, CZEKACIE AŻ UMRZE, BY SIĘ CIESZYĆ??? JEŚLI TAK, TO W TEN SPOSÓB POKAZUJECIE, IŻ MIMIO, IŻ WIERZĄCY TEŻ POTRAFIĄ BYĆ PODLI, TO WY NIENAWIŚCIĄ SWOJĄ PRZEBIJACIE ICH POWIELOKROĆ... ) POWIEDZ SZCZERZE, NAPRAWDĘ ŻYCZYSZ KOMUŚ ŚMIERCI??? .. ::::: Zarowno nie ciesze sie z paieskiej choroby jak i nie zycze mu smierci. ODP” Czyli jednak nie? W takim razie „inwektyw” żadnych ode mnie nie usłyszałeś.... Nie sadze tez aby Autora watku mozna o to posadzic. Nie bardzo wiec rozumiem na jakiej podstawie wykombinowales sobie zarowno te ucieche CYTAT: „ ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia ! jak i zyczenia” – tak pisze ten „autor wątku”, który do dyskusji naszej doprowadził. Czy ty tu nie widzisz „uciechy” jego??? „Dobra rzecz” powiada.... smie Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: odpowiadam, krzysiu52, dokończenie 22.08.02, 00:46 CYTAT: „ ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia ! jak i zyczenia” – tak pisze ten „autor wątku”, który do dyskusji naszej doprowadził. Czy ty tu nie widzisz „uciechy” jego??? „Dobra rzecz” powiada.... smierci, albowiem w naszych tekstach nic takiego nie ma. Takze nie czekam na smierc papieza, bo i co by mi z tego czekania przyszlo. ....Stan papieza jednak jest jaki jest i, nie oszukujmy sie, jest to stan dosc kiepski. Nalezy wiec liczyc sie z mozliwoscia niezadlugiego zejscia wielkiego Polaka - i pewnie to mial na mysli tamten facet. Ja też wiem jaki jest stan, ale jakoś nie przychodzi mi do głowy myśleć, że jest to „dobra rzecz”. Znowu bronisz sprawy przegranej. On się cieszy, Krzysiu..... ....A jesli o mnie chodzi to zarowno nie zycze smieci nikomu, jak i nie zwyklem cieszyc sie z czyjejs mizerii. Tyle, ze to nie ma nic do rzeczy. Istotne jest natomiast to, ze najpierw zarzuciles nam, ze sie cieszymy CYTUJĘ PONOWNIE, KRZYSIU52: ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia ! , zyczymy” zle, i jestesmy podli ODP: Gdzie, kiedy?? Podli??? Pierwszę słyszę a dopiero pozniej spytales mnie czy zycze komukolwiek. Zmuszasz mnie, więc będzie powtórka. Cytuję, tym razem siebie, sprzed kilku zdań, zmuszasz mnie: „Czy stwierdzenie, że „każdy, kto cieszy się z choroby człowieka, który życie poświęcił innym – bez względu na ułomności swego ciała – i oczekuje na czyjąś śmierć jest najzwyklejszym draniem” jest tą inwektywą?” tego. Czy nie sadzisz, ze jest to nieco odwrocona kolejnosc? Po moich wyjaśnieniach, pytanie to traci sens. Poza tym, przepraszam za długi wywód, ale tylko w ten sposób mogłem wszystkie Twoje wątpliwości wyjaśnić dokładnie, oprzeć cytatami i materiał do wyciągania wniosków Tobie podłożyć gotowy. A tak w ogóle, to zapraszam też na wątek pt.: „Nienawiść”, tematyka dosyć podobna do tej, do której nieuchronnie tutaj zmierzamy... .. Zycze Ci dalszych sukcesow w pracy nad soba. Dziękuję. Mam nadzieję, że tą odpowiedź też uznasz za sukces. Ł. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys52 Re: odpowiadam, Laki dokończenie IP: *.proxy.aol.com 22.08.02, 03:17 Laki, Niestety zmusiles mnie do powtorzenia tych (zapewne) przykrych dla Ciebie slow: wizyta papieska przyczynila sie do wzrostu oglupienia baraniny. Oto kontrowersyjna opinia goscia Wiadomosc: "ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia ! " i ja nadal nie widze by on turlal sie ze smiechu i szczescia. Przy czym moje zdanie jest identyczne a jednoczesnie bez czerpania dzikiej satysfakcji z choroby czlowieka oraz z mysli o zblizajacej sie smierci. Nie zycze i nie czekam - sama przyjdzie. ....Moze nie jestem zbyt uczuciowy w stosunku do Twojego papieza, ale przynajmniej nie jestem nieuczciwy. Ciesze sie natomiast z tego, ze juz niedlugo oslysze koscielne surmy grajace "odchodnego" z panstwa i kieszeni podatnika. Z tego, ze najprawdopodobniej doczekam tego, przy czym nie mam obowiazku miec wyrzutow sumienia z tego oto powodu, ze moje marzenia maja szanse na realizacje po smierci papieza. Ciesze sie niezaleznie, powiedzmy. ....Byl czas gdy bardzo cieszylem sie z papieza rodaka, a pozniej przyszedl czas gdy cieszyc przestalem sie. To papiez rodak odpowiedzialny jest za ten wlasnie konkordat i Konstytucje. To on odpowiedzialny jest za zwiazek panstwa polskiego z religia - zarowno na plaszczyznie systemowo-prawnej jak i na plaszcyznie finansowej. To on odpowiedzialny jest za zmuszanie niezaintaresowanego podatnika do finansowania (czesto) obcych obcych sobie religijnych potrzeb. To on odpowiedzialny jest za stworzenie w Polsce niezdrowego klimatu przymuszania do religijnych praktyk. To on odpowiedzialny jest za masowa produkcje eksportowa kleru za ktory znow przyjdze Polakom wstydzic sie, gdyz jest to narybek z pobudek ekonomicznych - co wyjdzie jak szydlo z worka, z tym , ze na Zachodzie, na przyklad. Jak widzisz mialbym ewentualnie powody by cieszyc sie ze zblizajacej sie papieskiej smierci - jednak sie nie ciesze. Jestem mocno rozzalony natomiast, jako ze mozna bylo osiagnac wiecej i lepszego. W 1990r. pozycja Kosciola w spoleczenstwie byla bardzo silna pod kazdym wzgledem. Kosciol nie potrzebowal integryzmu. A jednak poszedl w kierunku nakreslonym przez rewizjonistow VaticanumII, w tym papieza Polaka, ktory zawracajac do sytuacji przedsoborowej, w zywe oczy potrafil lgac, ze czyni cos zgola innego. ....Gdyby papiez nie doprowadzil do dalszego wzrostu oglupienia baraniny to zauwazylbys natychmiast, ze Wiadomosc nie cieszyl sie wcale i tego wcisnac nie da mu sie. Mozna sobie myslec cos takiego ale nie mozna na sile wciskac. Rozumiem, ze bardzo bys chcial by wszyscy kochali papieza jednakze rzeczywistosc jest nieco inna. ....Wizyta papieska padla Ci na mozg, Laki. .. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
laki88888 Re: odpowiadam, Laki dokończenie 22.08.02, 22:47 Re: odpowiadam, Laki dokończenieAutor: Gość: krzys52 IP: *.proxy.aol.com Data: 22-08-2002 03:17 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując Laki, Niestety zmusiles mnie do powtorzenia tych (zapewne) przykrych dla Ciebie slow: wizyta papieska przyczynila sie do wzrostu oglupienia baraniny. ODP: Merytoryczny wstęp – to lubię. Oto kontrowersyjna opinia goscia Wiadomosc: "ps. ale jest i dobra rzecz z tej wizyty......mianowicie ,ze jest ona juz ostatnia ! " i ja nadal nie widze by on turlal sie ze smiechu i szczescia. ODP: Ze śmiech się nie turlał, choć wykluczyć tego nie można. Wyrażał jednak swoje zadowolenie z faktu, iż wizyta ta – tak Wiadomosc sobie założył – będzie ostatnią. A jak sam przyznajesz, ostatnią ona być może tylko dlatego, iż stan zdrowia Ojca Świętego jest, jak widać, niestety nie najlepszy. Tłumaczyłem Ci to już ostatnio. Nie będę powtarzać, przeczytaj ponownie. Przy czym moje zdanie jest identyczne a jednoczesnie bez czerpania dzikiej satysfakcji z choroby czlowieka oraz z mysli o zblizajacej sie smierci. Nie zycze i nie czekam - sama przyjdzie. ....Moze nie jestem zbyt uczuciowy w stosunku do Twojego papieza, ale przynajmniej nie jestem nieuczciwy. ODP: Zarzucasz mi nieuczciwość? Proszę o argumentację. Ciesze sie natomiast z tego, ze juz niedlugo oslysze koscielne surmy grajace "odchodnego" z panstwa i kieszeni podatnika. Z tego, ze najprawdopodobniej doczekam tego, przy czym nie mam obowiazku miec wyrzutow sumienia z tego oto powodu, ze moje marzenia maja szanse na realizacje po smierci papieza. Ciesze sie niezaleznie, powiedzmy. ODP: Czyli jednak cieszysz się z perspektywy śmierci Papieża, takie zdanie Ci odpowiada? ....Byl czas gdy bardzo cieszylem sie z papieza rodaka, a pozniej przyszedl czas gdy cieszyc przestalem sie. To papiez rodak odpowiedzialny jest za ten wlasnie konkordat i Konstytucje. To on odpowiedzialny jest za zwiazek panstwa polskiego z religia - zarowno na plaszczyznie systemowo-prawnej jak i na plaszcyznie finansowej. To on odpowiedzialny jest za zmuszanie niezaintaresowanego podatnika do finansowania (czesto) obcych obcych sobie religijnych potrzeb. ODP: Proszę o „kwity”, potwierdzające te „rewelacje”. To on odpowiedzialny jest za stworzenie w Polsce niezdrowego klimatu przymuszania do religijnych praktyk. ODP: Musisz być człowiekiem niezwykle odważnym, tylko dzięki swemu ateistycznym bohaterstwu udaje Ci się bowiem odegnać spod swojego domu kohorty nacierających księży z niecnym zamiarem „przymuszania do religijnych praktyk”... Kiepściutki ten argument, kiepściutki . To on odpowiedzialny jest za masowa produkcje eksportowa kleru za ktory znow przyjdze Polakom wstydzic sie, gdyz jest to narybek z pobudek ekonomicznych - co wyjdzie jak szydlo z worka, z tym , ze na Zachodzie, na przyklad. ODP: Mów proroku dalej. Jak widzisz mialbym ewentualnie powody by cieszyc sie ze zblizajacej sie papieskiej smierci - jednak sie nie ciesze. ODP: Teraz znowu nie, pięknie. Jestem mocno rozzalony natomiast, jako ze mozna bylo osiagnac wiecej i lepszego. W 1990r. pozycja Kosciola w spoleczenstwie byla bardzo silna pod kazdym wzgledem. Kosciol nie potrzebowal integryzmu. A jednak poszedl w kierunku nakreslonym przez rewizjonistow VaticanumII, w tym papieza Polaka, ktory zawracajac do sytuacji przedsoborowej, w zywe oczy potrafil lgac, ze czyni cos zgola innego. ....Gdyby papiez nie doprowadzil do dalszego wzrostu oglupienia baraniny to zauwazylbys natychmiast, ze Wiadomosc nie cieszyl sie wcale i tego wcisnac nie da mu sie. Mozna sobie myslec cos takiego ale nie mozna na sile wciskac. Rozumiem, ze bardzo bys chcial by wszyscy kochali papieza jednakze rzeczywistosc jest nieco inna. ....Wizyta papieska padla Ci na mozg, Laki. ODP: Powiedziałbym, iż powyższe zdanie jest zdaniem dla mnie obraźliwym, ale – znając Twoje poprzednie wykręty – możliwe jest, iż zaczniesz twierdzić, iż to tylko mój wymysł. Pytam jednak niestrudzenie: Skąd u Ciebie i u innych ZaK-ów (Zajadłych anty-Katolików) tyle nienawiści, agresji i nieustannych chęci do wyzywania, obrażania i opluwania? Pod spodem zamieszczam mój apel z wątku: „Nienawiść”, powinien Cię zainteresować. Pozdrawiam. .. K.P. ODP: Ł. K. Apel. „Nienawiść szerzy nienawiść. Nie walczmy – pomagajmy. Bez złości – z mądrością.” Apel do ludzi, nie godzących się na obecność internetowego zbiorowiska chorej nienawiści na tym forum. Czy brak wiary w Boga można zastąpić nienawiścią? Nienawiścią do tych, którzy wiarę takową wyznają? Przykłady karola w., kagana, krakena, wiadomosci, a nawet krzysia52 i wielu innych na to wskazują. Czy to jest ta lepsza filozofia życia, by zamiast realizować czyny, dyktowane miłosierdziem bożym, miłosierdziem do bliźniego, by zamiast służyć innym i pomagać słabszym, by nieść Dobre Słowo tym, którzy go łakną, by miłością obejmować wszystkich, nawet tych, którzy zaślepieni swą nienawiścią stają się niewolnikami własnych poglądów, by po prostu czynić i głosić dobro, a nie zło, miłość, a nie nienawiść, czy rzeczywiście zamiast tego można wejść w świat tej odmiennej filozofii agresji i pogardy, którą reprezentują wyżej tu wymienieni? Jak widać można. Są chorzy, chorzy na nienawiść, a chorym trzeba pomóc. Obrażają, by nie rzec: „plują”. Oto ich dyskusja. Przytaczając tutaj cytaty, choć jest ich całe mnóstwo, ograniczyłem się tylko do kilku. Na tym forum, tak jak i na tym świecie wystarczy bowiem podłości. A podłość uwielbia rozgłos. Pewnie oni, zamknięci w świecie tylko swoich prawd, w świecie pomiatania innymi myślami, niż spod ich czaszki, tylko czekają na każdą wzmiankę o nich. Najlepiej, by była równie nasycona złowieszczym słowem, co ich wypowiedzi. Tak chcą szerzyć swój świat nienawiści. Nie dajmy im satysfakcji. Bądźmy czujni i rozważni. Tworzą swój mały, ale o mocnych fundamentach, świat. Nawzajem się wspierają w swej ohydnej misji opluwania innych niż ich wartości. I ludzi. Jest im z tym dobrze, odczuwają satysfakcję z każdej możliwej wykorzystanej sytuacji, by snuć – ku wzgardzeniu innych – swoje antykatolickie, lub inne nienawistne litanie zła, mające poniżyć. Przeciwko czemu występuję? Nie, nie przeciwko innym światopoglądom. Na każdym kroku podkreślam, iż jest wielu wspaniałych, dobrych, godnych podziwu ludzi, którzy nie uznają wiary, nie wierzą w Boga, ba mają nawet czasem bardzo chłodny stosunek do Kościoła, hierarchii, wierzących. Ale nie pałają nienawiścią. Wystąpmy więc przeciwko tym, dla których bunt taki, powinien być znakiem, iż istnieje pewien poziom chamstwa, pewien poziom braku przyzwoitości, pewien poziom skażonej nienawiścią chorej niechęci, którego przekroczenie powinno spowodować odzew ludzi, którzy takich „standardów nienawiści” nie akceptują. Nie walczmy jednak, ale pomagajmy. Żadne nasze okrzyki, czy też niepotrzebne unoszenie się emocjami tutaj nie poskutkuje. Wszak – jak wspomniałem – oni tylko na to czekają. Tutaj trzeba rozwagi, takiej rozwagi jaką ma terapeuta, który przystępuje do leczenia beznadziejnie chorego umysłu. Ale na tym właśnie opiera się miłość bliźniego. Pomagać wrogowi. Miłować nieprzyjaciela. Zastanówmy się więc, w jaki sposób im pomóc, jakimi słowy ich przekonać, iż ciągłe obrażanie i wyszydzanie – nawet przy zapewnionej przez Internet zasłonie anonimowości – prowadzi do nienawistnego obłędu. Że jest to bezsensowna krucjata pogardy, która to jednak siewcę złowieszczego słowa nie tylko degraduje do roli małego człowieczka przezywającego innych, ale wręcz ośmiesza i kompromituje. Jakich użyć słów, co im powiedzieć, co im zaproponować w zamian tej niewątpliwie z ich perspektywy – przyjemności opluwania? Czekam, dr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jaki efekt wizyt papieża? IP: *.vic.bigpond.net.au 21.08.02, 06:35 Gość portalu: ob. napisał(a): > Czy ktoś sprawdzał jakie pozytywne efekty przynoszą wizyty papieża, np: > - czy spadła przestępczość? > - czy obniżył się wskaźnik samobójstw? > - czy ludzie zachowują się bardziej kulturalnie? > > itp? K: Pozwalam sobie zalaczyc podstawowe dane, jak sie Polska "rozwijala" po mianowaniu Wojtyly papiezem rzymskim... Niestety, tabulacja szwankuje jak kopiuje na Forum... Bezrobocie w Polsce Rok Liczba zarejestrowanych bezrobotnych 1990 1,126,140 1991 2,155,573 1992 2,509,342 1993 2,889,601 1994 2,838,038 1995 2,628,808 1996 2,359,489 1997 1,826,413 1998 1,831,351 1999 2 349 805 2000 2,702,576 2001 2,871,549 Source: GUS =========== Samobojstwa w Polsce 1989 3,657 1990 3,845 1999 5,182 2000 5,621 2001 6,000 (+) Source: GUS =========== ZALEGLOSCI CZYNSZOWE W POLSCE 1996-2000 (mln zl - PLN) Mieszkania Rok Komunalne Spoldzielcze 1996 344.7 546.0 1997 404.7 607.1 1998 507.3 665.3 1999 574.5 687.7 2000 614.2 745.0 NOTE: 1.3 mln mieszkan komunalnych i 3.3 mln. mieszkan spoldzielczych Source: GUS ========== Zadluzenie Polski w latach 1981-2004 Rok Dlug wewnetrzny Dlug wewnetrzny Dlug zewnetrzny mld zl (PLN) % PKB (GDP) mld $ (USD) 1981 . . 20 1989 . . 50 1990 . . 49 1991 . . 49 1993 . . 47 1994 . . 42 1995 167.2 54.3 44 1997 221.6 46.9 49 1999 264.3 43.0 . 2000 266.8 39.0 . 2001 283.9 39.3 71 2002 334.4(*) 43.7(*) 73(**) 2004 402.4(*) 45.5(*) . (*) = Prognoza WPROST (28/04/2002) (**) = January 2002 Source: Ministerstwo Finansow (Poland) ================================= Starczy? Tyle tych papieskich "pielgrzymek" do Polski, a po kazdej jeszcze gorzej... :( Odpowiedz Link Zgłoś
balzer Re: Jaki efekt wizyt papieża? 22.08.02, 22:52 Człowiek pozegnał sie przed smiercia ze swoja Ojczyzna - ot i cały efekt. Odpowiedz Link Zgłoś