Gość: Tomek IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.01, 14:10 Co o tym sadzicie? Ja mysle ,ze kosciól wykopal juz sobie dól.Teraz trzeba poczekac kiedy do niego wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mayen Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 155.158.222.100, 155.158.244.* 05.03.01, 14:42 tylko kiedy wpadnie.....ale moze dozyjemy co do tych 95%, to ogarnia mnie smiech pusty, niby mnie tez podciagaja pod ta statystyke (przeszlam etap od chrztu do bierzmowania), ale pierwszy lepszy ksiadz by mnie wyegzorcyzmowal za szarganie swietosci i nabijanie sie z dogmatow (satanistka nie jestem, nie kradne i nie zabijam, szanuje starszych a mimo to jestem na cenzurowanym :)) ) Poza tym znam mnostwo ludzi, ktorzy na msze ganiaja co niedziele ze wzgledu na to, co powiedza babcia, ciocia, sasiadka itp. i to sa prawdziwi katolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khac Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ippt.gov.pl 05.03.01, 15:19 Prawda, ze w Polsce jest 95% falszywych katolików. Bo prawdziwi katolicy zyją mniej wiekcej w edzług zasady moralnyści. W Polsce jest 5% złodzejów,20% zamuje przemytam, 100% urzedników bierze łapowki, 5%polek jest prostytukami. Ludzie nie mają co jest,gdzie mieszkac ale Zaklniki i Ksiedze jeżdzą mescedesem. Wszystko wskazuje sę na to ze, w Polsce jet 5 % prawdziwych katolików Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiadz Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 05.03.01, 19:14 To tylko grzesznicy. Duza z nich daje na tace no to i co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mevi Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.03.01, 13:15 Oczywista bzdura. Społeczeństwo jest dużo rozsądniejsze niż Kościół, który jest główną przeszkodą w cywilizacyjnym rozwoju Polski i ponosi gros odpowiedzialności za jego obecny stan. Należałoby wreszcie skończyć z mitami. Niestety - również "Gazeta" jest obrzydliwie serwilistyczna wobec miałkich umysłowo hierarchów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 195.136.25.129, 213.186.68.* 07.03.01, 07:22 Prawda.Katolików jest 95% ale ludzi uczciwych i żyjących wg ewangelii pozostałe 5%. Nasz kraj schodzi na psy: korupcja,prostytucja,przestępstwa,chamstwo na każdym kroku-to wszystko w "katolickim" kraju. Potrafimy tylko udawać świętoszków jak papież przyjeżdża a później dalej robimy swoje grzeszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brad Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.kielce.net.pl 21.03.01, 19:16 katolicy sa do kitu i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And.. Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: unknown, 137.154.189.* 07.03.01, 03:59 Na emigracji kursuje taki zart o polskim katolicyzmie: Ze 100 Polakow - katolikow, ktorzy wsiedli na Okeciu do samolotu za Wielka Wode w porcie docelowym laduje 30 Polakow - katolikow. Reszta po drodze powraca do narodowosci / wyznania dziadkow. Przez caly okres komunizmu w Polsce uporczywie propagowano teorie o jednosci narodowej spoleczenstwa. Nawet wymuszono na obywatelach 1954 deklaracje narodowosciowa. Ludziska, bo czasy byly "trudne" dla swietego spokoju deklarowali narodowosc polska, nawet ci, ktorzy nie byli przekonani do niej. W ten sposob usmier- cono mniejszosci narodowe. Skorzystal z tego Kosciol, gdyz skurczyly sie mniejszosci religijne i powstaly oficjalne teorie o 95% Polakow (rzad) i o 95 % katolikow (kosciol) Dla dobrego samopoczucia narod przyjal te teorie jak swoja i tylko czsami dziwil sie, ze sa jakies mniejszosci narodowe lub religijne. Nikt prawie nie zauwazal, ze protestanci zawladneli nauka polska, mojzeszowi ... i ... i... i td Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.access.de.clara.net 05.03.01, 19:19 Pewnie tyle nas ochrzczono, a to rzecz nieodwracalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewny Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.unl.edu 05.03.01, 22:36 Oto lista absurdow i iluzji w jakich zyjemy: 1. Chrzescijanstwo (katolicyzm) 2. Patriotyzm 3. Darwinizm 4. Kapitalizm 5. Komunizm Przyjrzyjcie sie dokladnie tej liscie. Nasze umysly sa w 95% zamulone tymi IZMAMI. Przbudzmy sie wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 192.168.1.28, 212.244.50.* 06.03.01, 10:56 Wydaje mi sie, ze wiekszosc z nas to katolicy ( na zasadzie w cos trzeba wierzyc) ale wsrod tych wierzacych jest sporo (mysle 50-60%) antyklerykalow bo to co najbardziej denerwujace to panoszenie sie ksiezy wszedzie, nawet tam gdzie wiary 0 i klecha nie jest potrzebny.Uklon w strone kosciola za to co zrobil dla Polski wczesniej ale - to se ne vrati. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maska Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 212.244.133.* 06.03.01, 13:43 Żal mi Was wszystkich i cieszę się że jestem i chrześcijanką i katoliczką. Dlaczego? Bo życzę Wam abyście przejrzeli i ujrzeli ile jest w Was złości, frustacji, nienawiści, obojętności. Czy takie poglądy to podstawa Waszego szczęścia? Wszystkiego dobrego........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 192.168.1.28, 212.244.50.* 06.03.01, 14:09 Jestem chrześcijaninem i katolikiem ale uważam, że księża zbyt namolnie chcą mieć wyłączność na wszystko. Nie potrzebuję zbędnych pośredników. Jeżeli chcę sam znajdę Boga w każdej chwili. Posrednicy w mercach, budujący świątynie na wyrost, z manią wielkości, biznesmeni w czerni, szefowie rozgłości- katolickich szczekaczek poruszający się z ochroną nie są mi potrzebni. Cenię prawdziwych księży o których coraz trudniej ale są, z nimi można mądrze i bez katolicko/polsko/radiomaryjnego zacietrzewienia porozmawiać. Wiara się zdewaluowała. Kontakt z kościołem dla wielu oznacza tylko tace i kupienie sobie spokoju w niedziele na następne 6 dni. Potem można już lać żonę, chlać wódę, oszukiwać w interesach a potem.....przecież pójdziemy pod ręke do kościoła i się wyspowiadamy. Tragedia, takie są fakty dla większości z tych obnoszacych się ze swoją wiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek2 Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.idg.com.pl 06.03.01, 17:06 Brawo Al! Rencami i nogyma sie podpisuje. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayen Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 213.25.44.35, 213.25.44.* 06.03.01, 14:10 Gość portalu: Maska napisał(a): > ciach!! Bo życzę Wam abyście przejrzeli i ujrzeli ile jest w Was złości, > frustacji, nienawiści, obojętności. Czy takie poglądy to podstawa Waszego > szczęścia? Wszystkiego dobrego........... mnie zastanawia jedno, od kiedy katolicy mają monopol na szczęście czy współczucie. Nie czuję sie bynajmniej sfrustrowana czy zła z tego powodu, ze nie chodzę do kościoła. Dla mnie podstawa szczescia jest po prostu milosc i spokoj a kosciol nie jest mi do niczego potrzebny. poza tym katolicyzm obok islamu jest jedna z najmniej tolerancyjna i otwarta religia, no i kto tu jest przepelniony nienawiscia....???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 212.63.6.6, 212.246.17.* 06.03.01, 14:31 Wracajac do pytania, nie sadze by tak bylo. W Polsce nie jest mozliwe wystapienie z kosciola tzn. zlozenie odpowiedniej deklaracji - jak jest to np. w kosciele protestanckim w finlandii. Tak wiec ktos, kto zostal w Polsce ochrzszczony jako katolik juz do konca zycia nim bedzie w swietle koscielnych statystyk - obojetnie czy zmienil wyznanie, czy zostal zdeklarowanym ateista...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.bialap.sdi.tpnet.pl 09.03.01, 18:26 Napisała "...waszego szczescia..." - to wcale nie znaczy, że ma monopol na szczęście! Zbyt szybko się denerwujesz lub nie rozumujesz dokladnie kiedy czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.L Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.tele2.pl 09.03.01, 16:33 Gość portalu: Maska napisał(a): > Żal mi Was wszystkich i cieszę się że jestem i chrześcijanką i katoliczką. > Dlaczego? Bo życzę Wam abyście przejrzeli i ujrzeli ile jest w Was złości, > frustacji, nienawiści, obojętności. Czy takie poglądy to podstawa Waszego > szczęścia? Wszystkiego dobrego........... Nie ma we mnie szczęścia gdy widzę jak agentura "najwiekszego biedaczyny świata co to nawet płaszcza i butów nie miał na własność" rozbija sie mercedesami i mieszka w pałacach. Buduje też gigantyczne świątynie "na chwałę bożą" wyciskajac bez litości ostatnie złotówki z niebogatego przecież społeczeństwa. A czy nie można by się modlić w baraczku na biało pobielonym?. Krew mnie zalewa jak widzę biedne i schorowane babiny kładące ostatnią złotówke na tacę po to aby opasły ksiądz-dobrodziej, który uczciwej pracy w życiu nie zaznał, miał czym wypchać brzuch. Nie jest prawdą że bogowie są nieśmiertelni. Jak uczy historia: umierają wraz z własnym ludem. P.S. Kiedyś jak pamiętam ksiądz w kościele to się tylko modlił. Teraz jak słyszę ksiądz w kościele "Pracuje" - czyli co... zarabia pieniadze?. J.L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ceramika.agh.edu.pl 06.03.01, 14:32 Daj spokój darwinizmowi - nie rozumiesz tego Szanowny Pewny Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? 06.03.01, 15:27 Ja mamwatpliwosci czy w Polsce jest 95% jakichkolwiek chrzescijan. "Kochaj blizniego swego jak siebie samego" kon by sie usmial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewny Do Andrzeja IP: *.unl.edu 06.03.01, 16:07 Czolem Waszmosci. Co przez to rozumiesz, ze ja nie rozumiem darwinizmu. Wiecej wiem na ten temat niz sie Wasci wydaje. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ilap.com 06.03.01, 22:14 Jest to bardzo prawdopodobne. Pozostale 7% to muzulmanie, lecz glownie na Podkarpaciu i Bialolece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 06.03.01, 22:30 Zamiast zastanawic sie ilu jest katolikow i co to oznacza , zastanowcie sie ilu zasluguje tam na miano CZLOWIEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ilap.com 06.03.01, 22:55 Ja wiem o przynajmniej dwoch: 1) czlowiek z marmuru 2) czlowiek z zelaza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 06.03.01, 23:12 Gość portalu: Rudy napisał(a): > Ja wiem o przynajmniej dwoch: > 1) czlowiek z marmuru > 2) czlowiek z zelaza Twardzi ludzie! :))))))))) glowy tez z tego samego materialu co reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 212.106.168.36, 213.186.82.* 06.03.01, 23:46 Ja oraz wszyscy moi krewni i prawie wszyscy znajomi zostaliśmy kiedyś ochrzczeni. Pośród tego znanego mi kręgu osób tylko 50% uważa siebie za osoby wierzące. Z tych 50% mniej niż połowa "bywa w kościele" i wypełnia "mniej więcej kościelne nakazy".Nie wiem czy wszyscy w statystykach figurujemy jako katolicy? Jeśli tak to te 95% może i jest prawdziwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.rdc1.on.home.com 07.03.01, 04:14 Pomysl o dole w ktory ty wpadniesz jak przyjdzie na ciebie czas.Wtedy nawet zaniedbany kundel cie nie obsika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Momo Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.cezex.pl 07.03.01, 15:30 A kto wie skąd wywodzi się religia katolicka?????????Pytanie może wydać się wielu osobom dziwne- powiedzą, że od Chrystusa. I to błąd. Bo jej korzenie są zgoła inne. A jeśli pozna się korzenie, to i wiele zachowań, i traycji będzie jasnych . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ericpol.pl 07.03.01, 17:41 Gość portalu: Momo napisał(a): > A kto wie skąd wywodzi się religia katolicka?????????Pytanie może wydać się > wielu osobom dziwne- powiedzą, że od Chrystusa. I to błąd. Bo jej korzenie są > zgoła inne. A jeśli pozna się korzenie, to i wiele zachowań, i traycji będzie > jasnych . Pozdrawiam. Tylko nie mow ze wywodzi sie od Marxa i Lenina. A tak na powazne to mozemy krytykowac niektorych tzw. katolikow, ale jesli ktos krytykuje religie katolicka to niech pierwsze przeczyta biblie. Zeby cos krytykowac trzeba to poznac. Wiekszosc tych tzw. katolikow zachowuje sie tak jak sie zachowuje bo zwyczajnie nie zna swojej religii. Nie wyniesli tej wiedzy z rodzinnych domow. Ja mialem szczescie i cos tam w domu liznalem od rodzicow na ten temat, reszty staram sie dowiedziec samemu. I powiem wam ze mi wiara pomaga w zyciu, mimo ze mozna mi wytknac mase bledow i nie jestem swiety. To przynajmniej sie staram. Walka z samym soba nie jest latwa, ale mnie latwe rzeczy nie interesuja, taki juz jestem i juz. Szanuje wszystkich niewierzacych i bardzo bym chcial zeby oni szanowali wierzacych (wystarczy tylko tych prawdziwych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.unl.edu 07.03.01, 18:00 Wydaje Ci sie tylko ze religia Ci pomaga. Sam sobie pomagasz. Katolicyzm i chrzescijanstwo, to wygodny sposob na przezycie tego zycia. Radzilbym Ci zapoznac sie z hinduska metafizyka, z taoizmem, zenem. Zobaczysz dopiero, w jakimm ciemnogrodzie zyjesz. Nie ma skrotow do zbawienia, co oczywiscie oferuje chrzescijanstwo. Pierwowzory Chrystusa istnialy w Egipcie i innych kulturach starozytnych. Lacznie z ukrzyzowaniem, niepokalanym poczeciem i tak dalej. Chrzescijanstwo to samobojstwo dla naszego umyslu. Nie mam zamiaru Cie obrazac, tez urodzilem sie w "katolickiej" rodzinie. I zaluje tego, bo mi to zajelo wiele lat odwykowki, zeby dojsc do siebie. Nie ma czegos takiego jak "katolik". Jest to tak zawoalowane pojecie jak "czlowiek z poludnia" albo "wyksztalcony czlowiek". Co to tak naprawde znaczy ? Radze Ci jeszcze raz zajac sie porownywaniem religii, czyli wychylaniem nosa poza doktryne katolicka. Wiele ciekawych rzeczy sie dowiesz, o ktorym watykanskim filozofom sie nie snilo. Choc to nie prawda, przepraszam, oni doskonale wiedza w Watykanie, gdzie lezy pies pogrzebany (lub odgrzebany). Amen. Tymczasem pozdrawiam, Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ericpol.pl 07.03.01, 18:15 Gość portalu: Budda napisał(a): > Wydaje Ci sie tylko ze religia Ci pomaga. Sam sobie pomagasz. > Katolicyzm i chrzescijanstwo, to wygodny sposob na przezycie tego zycia. > Radzilbym Ci zapoznac sie z hinduska metafizyka, z taoizmem, zenem. > Zobaczysz dopiero, w jakimm ciemnogrodzie zyjesz. Nie ma skrotow do zbawienia, Ja tam wole studiowac nauki przyrodnicze - w nich widac reke Boga jak kolwiek bys go nie nazwal. Ale jesli dla Ciebie np. matematyka i fizyka to ciemnogrod - trudno. > co oczywiscie oferuje chrzescijanstwo. Pierwowzory Chrystusa istnialy w Egipcie > i innych kulturach starozytnych. Lacznie z ukrzyzowaniem, niepokalanym poczeciem > i tak dalej. Chrzescijanstwo to samobojstwo dla naszego umyslu. Nie mam zamiaru > Cie obrazac, tez urodzilem sie w "katolickiej" rodzinie. I zaluje tego, bo mi > to zajelo wiele lat odwykowki, zeby dojsc do siebie. > Nie ma czegos takiego jak "katolik". Ale jest cos takiego jak czlowiek wierzacy >Jest to tak zawoalowane pojecie > jak "czlowiek z poludnia" albo "wyksztalcony czlowiek". Co to tak naprawde > znaczy ? Radze Ci jeszcze raz zajac sie porownywaniem religii, czyli > wychylaniem nosa poza doktryne katolicka. Porownuje tylko troszke pod innym katem niz Ty >Wiele ciekawych rzeczy sie dowiesz, > o ktorym watykanskim filozofom sie nie snilo. Choc to nie prawda, przepraszam, > oni doskonale wiedza w Watykanie, gdzie lezy pies pogrzebany (lub odgrzebany). > Amen. Tutaj to juz bredzisz. > Tymczasem pozdrawiam, > Budda. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.unl.edu 07.03.01, 18:29 Zle czytasz to o czym pisze. Nie nauki przyrodnicze sa ciemnogrodem, ale doktryna chrzescijanska. Choc szczerze Ci powiem, ze nauka nie jest w stanie dokonac prawdziwego poznania tego swiata, a to ze wzgledu na ograniczonosc nie tylko naszych zmyslow ale i instrumentow badawczo-poznawczych. Einstein napisal: "Religia bez nauki jest ulomna, ale nauka bez religii jest slepa "(bez prawdziwej, open-mind religii czy metafizyki, jak wolisz. Jesli tak kochasz nauki to jeszcze jeden cytat Einsteina: "Im wiecej mysle o fizyce, tym wiecej rowniez mysle o metafizyce". Chyba wiesz co mial na mysli. Ze im dalej pchasz wiedze o tym swiecie, tym bardziej staje sie jasne, ze istnieje cos poza ta wiedza, cos co stanowi prawdziwy budulec i tkanke rzeczywistosci, a nie tylko to, co udaje nam sie zmierzyc, dotknac czy powachac. Pozdrowienia, Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ericpol.pl 07.03.01, 18:37 Co to jest wg Ciebie doktryna Crzescijanska ? Czemu twierdzisz ze jest ona ciemnogrodem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.unl.edu 07.03.01, 20:00 Juz odpowiadam. Doktryna jest doktryna, nie w/g mnie ani wedlug Ciebie. Ja sie moge conajwyzej nie zgodzic z dana doktryna albo stworzyc moja wlasna doktryne, ale w stosunku do istniejacej doktryny, mozemy byc tylko obserwatorami. Doktryna chrzescijanska jest tym samym dla Ciebie jak i dla mnie. Tylko ze Ty ja kupujesz a ja nie. Jesli spedzisz 5 lub dziesiec lat na wertowaniu wszystkiego co mozliwe w dziedzinie religii, wschodnie i zachodniej, w dziedzinie okultystyki, potem skrecisz na tereny fizyki kwantowej, porownasz to co mowi kler z tym co mowia najtezsze umysly nauki, potem jak usiadziesz i zaczniesz rozmyslac na te tematy, to Ci gwarantuje, ze Twoj stosunek do chrzescijanstwa sie zmieni. Cala doktryna chrzescijanstwa zawarta jest w "Wierze w Ojca Wszechmogacego". I niby to fajne, tyle ze sa systemy czy doktryny, ktore z detalami tlumacza, kto, co i dlaczego. Ale nie tylko. Osobiste doswiadczenie jest tym punktem zwrotnym, w ktorym przestaje sie wierzyc, tylko zaczyna sie wiedziec. Wszystko, punkt po punkcie w chrzescijanstwie zostalo zerzniete z wczesniejszych systemow, w tym z egipskiego. Wszystkie mitologie, maja swych "synow bozych" zrodzonych z dziewicy, ukrzyzowanych i wstepujacych do nieba. Nie ma nic oryginalnego w chrzescijanstwie. Wszystkie wielkie umysly tego swiata, te umysly, ktore chcialy cos wiedziec naprawde, zwracaly swoj wzrok na wschod, do hinduizmu, buddyzmu, zenu, taoizmu i yogi. Kosmologie tych systemow w porownaniu do chrzescijanstwa to jak studia wyzsze do przedszkola. CZytaj ile mozesz, to zrozumiesz o czym mowie. Wtedy zrozumiesz co to znaczy ciemnogrod, o ktorym pisalem. Pozdrowienia, Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ericpol.pl 08.03.01, 13:09 Rozumiem Cie, ale sie z Toba nie zgadzam. Wszystkie prady myslowe jakie wymieniles wlasciwie nie sa religiami. Religiami sa Islam, Judaizm, Chrzescijanstwo itp. Buddyzm i inne sa bardziej pradami myslowymi. Poza tym prawdziwe chrzescijanstwo takze nie odrzuca nauki, wrecz przeciwnie. Wiem ze zaraz wyponisz mi np. Kopernika, ale jeszcze raz podkreslam mowie o prawdziwym chrzescijanstwie. ps. Zanim nazwiesz cos ciemnogrodem poznaj To Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.ericpol.pl 08.03.01, 14:54 Rozumiem Cie, ale sie z Toba nie zgadzam. Wszystkie prady myslowe jakie wymieniles wlasciwie nie sa religiami. Religiami sa Islam, Judaizm, Chrzescijanstwo itp. Buddyzm i inne sa bardziej pradami myslowymi. Poza tym prawdziwe chrzescijanstwo takze nie odrzuca nauki, wrecz przeciwnie. Wiem ze zaraz wyponisz mi np. Kopernika, ale jeszcze raz podkreslam mowie o prawdziwym chrzescijanstwie. ps. Zanim nazwiesz cos ciemnogrodem poznaj To Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wartki Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 216.223.129.* 07.03.01, 22:22 W Polsce moze i jest 95% katolikow lecz wedlug szacunkow Watykanu tylko 13% daje na tace. Czy to aby szczesliwa 13-tka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat25 Moze i jest... ale polskich "katolikow"... IP: *.interserwer.pl 05.04.01, 08:20 To zalezy od tego, kogo uznajemy za katolika... Tego, ktory ma metryczke, tego, ktory w niedziele chodzi do kosciola, tego ktory daje na tace, czy tego, ktory wypelnia wszystkie przykazania w codziennym zyciu. Jesli to ostatnie to sadze, ze nie ma nawet 13%. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_rudnicki Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? 08.03.01, 15:22 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Co o tym sadzicie? Ja mysle ,ze kosciól wykopal juz sobie dól.Teraz trzeba > poczekac kiedy do niego wpadnie. Zabierając głos w dyskusji brakuje mi dookreślenia - 95% "czego" w Polsce jest katolikami. Jaśli chodzi o populację to napewno nie. Jeśli chodzi o rządzących też napewno nie. Zostać katolikiem jest bardzo łatwo gdyż nie trzeba nic robić - decydują o tym rodzice. By przestać być katolikiem potrzeba woli "katolika" i administacyjnego aktu kościelnego stwierdzającego wystąpienie ze wspólnoty zwanej Kościołem. Co do liczb, 17% z osób twierdzących, że są katolikami wierzy w istnienie szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Do Marka IP: *.unl.edu 08.03.01, 16:01 Posluchaj Marku. To czy cos jest religia, czy nie jest, nie zalezy od tego co powie na ten temat papiez czy inny przedstawiciel kosciola. Akurat ci ludzie sa najmniej predysponowani do wydawania takich opinii. Co wcale nie znaczy, ze nazwanie wschodnich religii, pradami umyslowymi, cos im naprawde odbiera. Przeciwnie. Studiujac je, (te prady) jest naprawde o czym myslec. Niestety, religie wywodzace sie z pionu zydowskiego, nie posiadaja tych atrybutow. Dla ludzi o pewnych predyspozycjach intelektualnych, jest to nie do przyjecia. Sprawa nastepna, to tzw. prawdziwe chrzescijanstwo, o ktory mowisz. W kregu jezyka angielskiego sa dwa terminy, ktore znakomicie okreslaja to o czym mowisz. Jeden z nich to "christianity" a drugi z nich to "churchianity". Christianity to nic innego jak to Twoje prawdziwy chrzescijanstwo, czyli Chrystus, jego nauka, prosto z biblii, bez posrednikow etc. Churchianity to cala nadbudowa dogmatyczno-ideologiczna plus budynki koscielne, ceremonie, rytualy, O KTORYCH NAWET SAM JEZUS NIE MIAL POJECIA, ZE POWSTANA. Kosciol katolicki to ten wytwor ludzkiego EGO, monstrum, ktore opanowuje swiat i zniewala ludzi. Jestem przekonany, ze Jezus, chodzacy tylko w sandalach i nie majacy gdzie zlozyc glowy na noc to przeciwienstwo bogactw Watykanu. Pomysl o tym prosze. Czy umiesz sobie wyobrazic Jezusa kapiacego zlotem ? Nawet Budda, zostawil caly swoj przeogromny majatek i poszedl nauczac ludzi. Czytaj slowa Chrystusa i patrz co sie naprawde dzieje wsrod tych, co to sa spadkobiercami apostolow. To tyle Marek. Zacznij prosze myslec. Pozdrawiam. Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do Marka IP: *.ericpol.pl 08.03.01, 16:26 Gość portalu: Budda napisał(a): > Posluchaj Marku. To czy cos jest religia, czy nie jest, nie zalezy od tego co > powie na ten temat papiez czy inny przedstawiciel kosciola. Akurat ci ludzie > sa najmniej predysponowani do wydawania takich opinii. 1. Papierz w sprawach wiary jest nieomylny 2. Czy w buddyzmie jest jakis Bog ? Co wcale nie znaczy, > ze nazwanie wschodnich religii, pradami umyslowymi, cos im naprawde odbiera. > Przeciwnie. Studiujac je, (te prady) jest naprawde o czym myslec. Zgadzam sie z Toba ze jest o czym myslec ale to tylko prady. Niestety, > religie wywodzace sie z pionu zydowskiego, nie posiadaja tych atrybutow. > Dla ludzi o pewnych predyspozycjach intelektualnych, jest to nie do przyjecia. > Sprawa nastepna, to tzw. prawdziwe chrzescijanstwo, o ktory mowisz. W kregu > jezyka angielskiego sa dwa terminy, ktore znakomicie okreslaja to o czym mowisz. > Jeden z nich to "christianity" a drugi z nich to "churchianity". > Christianity to nic innego jak to Twoje prawdziwy chrzescijanstwo, czyli > Chrystus, jego nauka, prosto z biblii, bez posrednikow etc. Churchianity > to cala nadbudowa dogmatyczno-ideologiczna plus budynki koscielne, ceremonie, > rytualy, O KTORYCH NAWET SAM JEZUS NIE MIAL POJECIA, ZE POWSTANA. Mial pojecie. Jest Bogiem. > Kosciol katolicki to ten wytwor ludzkiego EGO, monstrum, ktore opanowuje swiat > i zniewala ludzi. Jestem przekonany, ze Jezus, chodzacy tylko w sandalach > i nie majacy gdzie zlozyc glowy na noc to przeciwienstwo bogactw Watykanu. Kosciol to nie tylko Watykan - to takze np. Matka Teresa z Kalkuty i kupa innych ludzi. Poza tym co to za bogactwa ? To raczej dobra Kultury ? Papiez i tak nie moze niczego spredac. Swoja droga ciekaw jestem ile ludzi padlo z wycieczenia podczas budowy slynnych posagow Buddy w Afganistanie ? > Pomysl o tym prosze. Czy umiesz sobie wyobrazic Jezusa kapiacego zlotem ? > Nawet Budda, zostawil caly swoj przeogromny majatek i poszedl nauczac ludzi. > Czytaj slowa Chrystusa i patrz co sie naprawde dzieje wsrod tych, co to sa > spadkobiercami apostolow. To wirzysz w koncu w Chrystusa czy nie ? > To tyle Marek. Zacznij prosze myslec. Mysle. Zyje z myslenia i bardzo dobrze mi sie wiedzie. > Pozdrawiam. > Budda. Pozdrawiam. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Do Marka IP: *.unl.edu 08.03.01, 17:11 A to przepraszam. Jesli dla Ciebie papiez jest nieomylny, to nie wiele juz moge dodac do tego wszystkiego. Nie, w buddyzmie nie ma tzw. personalnego boga. Wedlug nich jest to tylko projekcja naszych wlasnych wyobrazen o stworcy. Widze Marek, jakie zniwo zbierasz, gdy patrze na twoja apologetyke katolicyzmu. Czy nie widzisz chlopie, ze Ty juz nie myslisz za samego siebie ? Tak, wierze w Chrystusa, ale sam interpretuje jego slowa i czyny. Niestety, to co sie dzieje w tzw. katolickim swiecie, to jest zaprzeczenie nauk Chrystusa. Trzymaj sie.Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Momo Re: Do Marka IP: 195.205.60.* 09.03.01, 14:14 Hej, chłopaki. Przeczytałam wasze listy. W wielu miejscach zgadzam się z Buddą, choć nie do końca. Natomiast, jeśli chodzi o Marka, to religia katolicka, to w dosłownym znaczeniu- powszechna, chyba wiesz, że cesarz Konstantyn Wielki w 325 roku naszej ery ogłosił tę religię właśnie religią powszechną (dowody historyczne), a to z tego powodu, że jego imperium było wielkie, i chciał mieć większy wpływ na swoich poddanych. A co mogłoby najlepiej połączyć milony ludzi? Właśnie religia- zmodyfikowana, bo większość doktryn pochodzi z pogaństwa (sorry - ale takie są fakty, tylko musisz poszperać), np. Swięto Bożego Narodzenia(w Rzymie- 25 grudnia- święto narodzin BOga Słońca), Wielkanoc- sprawdź, jak jest po angielsku- i doszukasz się święta ku czci bogini płodności Isztar (Asztarte), kult Marii- od czasów starożytnych- kult KRólowej Niebios, Trójca (nigdzie w Biblii nie znajdziesz takiego sformułowania)- w starożytnym Babilonie- czczono triady bóstw. Przykłady można mnożyć, a co ciekawe, o tym mówi się i pisze, tylko nie wszyscy chcą uznać te oczywiste fakty. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Do Momo IP: *.unl.edu 09.03.01, 15:08 Wiecej takich jak Ty Momo, a moze cos zacznie switac w glowinach naszych Rodakow. Pracuj dalej, szerz prawdziwa wiedze. Dzieki za otwarta glowe. Szanuj jednak wszystkich. A propos, z czym to sie Wasci nie zgadzasz z Budda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Momo Re: Do Momo IP: 195.205.60.* 09.03.01, 15:44 Gość portalu: Budda napisał(a): > Wiecej takich jak Ty Momo, a moze cos zacznie switac > w glowinach naszych Rodakow. Pracuj dalej, szerz > prawdziwa wiedze. Dzieki za otwarta glowe. Szanuj > jednak wszystkich. A propos, z czym to sie Wasci nie > zgadzasz z Budda ? Dzięki za miłe słowa, chętnie podyskutuję , tylko właśnie zaraz muszę oderwać się od komputera, i zasiądę do niego w poniedziałek, może nie zwiędniesz z tęsknoty do tego czasu. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Do Marka IP: *.wi.rr.com 16.03.01, 02:36 Drogi Panie Marku. Chcialbym znac historycznym znaczeniem daty 25 grudnia. Moja historyczna wiedza mowi ze to jest dzien urodzin Chrystusa a Nowy Rok jest celebracja, wedlug zydowskich, obyczajow nastepuje rytual na siodmy dzien po urodzeniu dziecka zwany " brish" (Obrzezanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.a Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.01, 22:00 G*wno prawda!Jakie 95%?Chyba wierzacych niepraktykujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 193.91.75.* 10.03.01, 14:09 Katolicy to jedno z najgorszych scierw jakie wydala planeta Ziemia. Obok islamistow. Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Momo Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.cezex.pl 12.03.01, 09:59 Hej, Buddo!! Na początek - witaj! Mam do Ciebia dwa pytanka 1. KOgo uważasz zaa pierwowzór Jezusa(to pierwszy punkt sporny) 2. CO rozumiesz pod pojęciem, pion religii żydowskich (punkt drugi Sporny) Czekam na wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Do Momo IP: *.unl.edu 12.03.01, 16:56 Hello Momo. Jednym z pierwowzorow Jezusa byl egipski Horus. Pion religii zydowskich to: judaizm, chrzescijansto wraz z odlamami i w koncu islam. Pozdrowienia, Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Czy to prawda , ze co 3 dorosly Polak cierpi.? IP: *.ze.tarnow.pl 16.03.01, 12:23 Ja mam dowod patrz.GazetaTelewiz.GW z 16.03.01 str.3 że: Co trzeci dorosly Polak cierpi z powodu HEMOROIDOW. No i co Panowie i Panie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka zaslepienie IP: *.clmba1.mo.home.com 16.03.01, 13:08 uciekam przed takimi ktorzy mowia ze ich religia to prawda...a reszta nie.. tzn ze nie rozumieja celu jaki spelnia religia w zyciu czlowieka i dlaczego czlowiek jej potrzebuje. dla mnie po przeczytaniu ksiazek joseph cambell, bill moyers zaswitalo w glowie co wszystkie mitologie ( czytaj religie ) maja wspolnego i dlaczego sa wazne dla duchowego wzrostu czlowieka i jego bezpieczenstwa . ci co nie maja zadnej religi sa na naglowkach gazet - rozboj, morderstwo itd.. zobaczcie co sie dzieje w ameryce od kiedy zabrali religie ze szkol i nie moga uczyc mlodziezy zadnych wartosci - nie wolno im. mlodziez ma tylko jedno zrodlo- dom. jak taki dom nie nalezy do zadnej religii nie ma zadnych zobowiazan wobec grupy a wiec hulaj dusza piekla nie... Odpowiedz Link Zgłoś
tasta to i ja cos dorzuce 17.03.01, 15:42 Trudno mi zrozumiec skad w ludziach bierze sie potrzeba uczestnictwa w jakims okreslonym kulcie religijnym; dlaczego wiara w krasnoludki,wrozki i wilkolaki wydaje sie nam absurdalna,a wiare w innego rodzaju magie czynimy czasto trescia naszego zycia? Moim zdaniem wybor jakiejs konkretnej religii laczy sie niestety z negacja pozostalych, z zaprzeczeniem ich istotnosci, z zadaniem im klamu. Czy nie jest to wyraz naszej bezpodstawnej, bezczelnej nieomalze i slepej wiary w posiadanie monopolu na prawde? Dla mnie to jest nie do zniesienia: jawne wyrazanie pogladu, ze pare miliardow ludzi wyznajacej inna niz nasza religie zyje w Bledzie, w urojonym mistycyzmie, a tylko My wiemy o co tak naprawde chodzi. Ja chce wierzyc w istnienie 'Boga'(nazwijmy to tak),jednak nie porywam sie na tworzenie ani tym bardziej przyjmowanie za wlasne zadnych konstrukcji teologicznych czy filozoficznych wokol Niego. Nic o Nim nie wiem i wiedziec nie moge (mowie tu o prawdziwej wiedzy, a nie czczym przeswiadczeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: to i ja cos dorzuce IP: 217.96.157.183, 156.17.1.* 17.03.01, 16:01 W Polsce jest znaczna grupa ludzi, których można nazwać niewierzącymi lecz praktykującymi.Są to w głównej mierze politycy, biznesmeni, artyści, małomiasteczkowa inteligencja itp., itd., którzy muszą bywać bo wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: zaslepienie IP: *.ze.tarnow.pl 22.03.01, 12:39 Gość portalu: danka napisał(a): > > uciekam przed takimi ktorzy mowia ze ich religia to prawda...a reszta nie.. tzn > > ze nie rozumieja celu jaki spelnia religia w zyciu czlowieka i dlaczego czlowie > k > jej potrzebuje. dla mnie po przeczytaniu ksiazek joseph cambell, bill moyers > zaswitalo w glowie co wszystkie mitologie ( czytaj religie ) maja wspolnego i > dlaczego sa wazne dla duchowego wzrostu czlowieka i jego bezpieczenstwa . ci co > > nie maja zadnej religi sa na naglowkach gazet - rozboj, morderstwo itd.. > zobaczcie co sie dzieje w ameryce od kiedy zabrali religie ze szkol i nie moga > uczyc mlodziezy zadnych wartosci - nie wolno im. mlodziez ma tylko jedno zrodlo > - > dom. jak taki dom nie nalezy do zadnej religii nie ma zadnych zobowiazan wobec > grupy a wiec hulaj dusza piekla nie... I W SZCZEGOLNOSCI ODNOSI SIE TO NP. DO MUZULMANOW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timur Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: 213.77.34.* 17.03.01, 13:13 W Polsce jest mniej więcej tylu katolików ilu emerytów i mieszkańców wsi. Kończy się powoli pokolenie przedwojenne a wraz z nim odchodzi hegemonia kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dla Timura i jego komandy IP: *.tirol.surfer.at 17.03.01, 16:53 Przepraszam jaka gegemonia Kosciola, poco jakies bzdury gadac!Powinnscie sie tym cieszyc, ze tak jest, i spoleczenstwo poza pewnymi wyjatkami jest z wlasnej woli katolickie! A co powiesz o tych krajach, gdzie chrzescijanie zyja wojna z musulmanami, i ostatni na sile wprowadzaja prawo Sziratu, przepraszam ale u nich niema zadnej Demokratii, myslisz inaczej lub wierzysz - "glowe z plec" (poza malymi wyjatkami). Zastanow sie nad tym! W Europie teraz powstaje wielka dyskusja, co bedzie po tym, jak tutaj emigruje pare milionow musulman, napewnie nie bedzie tak jak teraz. Teraz spokojnie tutaj buduja swoje domy modlitwy i my mowimy im o braterskosci, a chrzescijanom w ziemi Swietej pobudowac Swoj Kosciol to guzik! Gdzie jest tutaj sprawiedliwosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artt Re: Dla Timura i jego komandy IP: *.kielce.net.pl 21.03.01, 19:31 Religia nie jest nikomu potrzebna (przynajmniej w formie dzisiejszej). Chrześcijaństwo to otumanianie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dla Timura i jego komandy Dla Artt IP: *.tirol.surfer.at 21.03.01, 20:22 Mysle , ze jest to nierozsadne stwierdzenie, a najwazniejsze betz zadnych faktow. Tendencja w calym swiecie pokazuje, ze o wielie czlowiek oddalia sie od sazad bozych lub wogolie od wiary od Boga tym wiecej z drugiej strony widac masowe ze tak powiem przyciaganie sie czlowieka Do spraw z poza tego swiata. Trudno jezeli to przyciaganie doprowadza czlowieka do spotkania ze sektami lub podobnymi im " wspolnotami", ale cos innego kiedy czlowiek nachodzi prawdziwa wiare w prawdziwym Koscielie, gdzie ta wiara jest niby juz "sprawdzona", "podtwierdzona wiekami i wieliu ludzmi (swietymi), a z do smierci za ta wiare. Czy chcesz mi powiedziec ze Masze sw. z Papiezem- wielkim Polakiem tego tysiaclecia, ktpre zbieraja miliony wiernych z calego swiata na jakim kolwiek kontynencie swiata, swiadcza o mniejszym zainteresowaniu czlowieka religion ( ostatnie Swiatowe Spotkanie Mlodziezy w Rzymie) i wieliu innych.Czy chociazby wieliu interesujacych filmow, ktore teraz kreca producenci z USA : Akte X ( zaineresowanie na przykladzie tego filmu jest, ale ni stwierdzam ze wszystko co w nim sie odbywa jest ze strony duchowej prawdziwe). Dopoki czlowiek jest czlowiekiem zawsze bedzie sie interesowal religia, bo odczuwa ze jest stworzony przez Boga. Z poszanowaniem Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: dla Timura. IP: *.tirol.surfer.at 17.03.01, 16:57 Postarajmy sie mniej po glopiemu krytykowac, a raczej byc dobrymi chrzescijaninami. Chyba to jest trudniejsze i bardziej odpowiedzialne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Do tasta IP: *.unl.edu 21.03.01, 19:34 Jestes jednym z niewielu co mysli. Dzieki, Budda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Do Buddy IP: *.mech.pk.edu.pl 22.03.01, 15:27 Skąd w Tobie tyle pychy. Przeczytałes wszystkie ksiażki na świecie? Wszystko wiesz i wszystko rozumiesz, tak? Chrześcijaństwo to trudna religia i bardzo wymagająca, a ludzie tego nie lubia, lubią by było łatwo i przyjemnie, tylko do czego to prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tasta do Buddy IP: 144.173.88.208, 144.173.6.80, 194.82.103.* 22.03.01, 20:19 Dzieki za dzieki.Szkoda, ze tak wielu ludziom na poziomie wyprano mozgi. Szkoda ze tyle wysilku intelektualnego i fizycznego nawet wkladaja w krzewienie 'tej jedynie slusznej' wiary. O tych, ktorzy wysilku nie wkladaja i ida po najmniejszej linii oporu tradycyjnego, bezmyslnego kultu i nieustannego reprodukowania kilku wyuczonych gestow nie wspominam. Gdyby to jescze pomagalo im stac sie lepszymi...ale niestety, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.04.01, 09:23 chyba nikt nie robił solidnych badań w Polsce, bo to że ktoś ma metrykę w kościele katolickim oznacza że jest katolikiem i tak sie go szufladkuje, dużo ludzi nie jest katolikami, sa deistami albo kimś takim. Ale katolicyzm od czasu do czasu ma swoje wzloty, patrz - festyny z Papieżem, kiedy przyjeżdża do Polski, żadna grupa religijna nie organizuje tego typu spotkań, z takim szumem w tv, radio, i prasie, coś na rzeczy jest tylko czy znajduje to odzwierciedlenie w życiu - to już inna sprawa, sprawa katolków, nie moja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bykk Re: Czy to prawda , ze w Polsce jest 95 % katolików? IP: *.chello.pl 05.04.01, 11:03 super jest!!!!!!!!!!!! dwóch pedałów weżmie dziecko (chłopczyka) wychowa go na pedała będzie super! dwie lesby będą miały na wychowaniu dzieci kot,pies,szczurek,rybka,myszka,wszystko lepiej traktowane niż człowiek super! przecież to wszystko to wielka bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie rozpaczajcie potem,że są na świecie wielkie katasrofy,katasklizmy, wypadki,powodzie,wiatry, itp. popatrzcie tylko jak świat się zmienił w ostatnich latach?????????? czyż nic wam to nie mówi??? mówicie o katolikach w co lub kogo mam wierzyć????????? w sld!!!! w millerka??? w kwasa??? opamiętajcie się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś