Dodaj do ulubionych

Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30

• ajam77 Bolszewia 25.09.05, 20:24
      Wraca bolszewia, TKM i beznadzieja!!! Żeby mnie dobić proszę o rząd w wykonaniu
      PiS, SLD i Samoobrony. Sa siebie warci
      • woocash7 Re: Bolszewia 25.09.05, 20:31
        ja mysle ze pis sie wypnie do po i rzeczywiscie dogada sie z romanem, sld no i
        na dobitke psl. to juz bylby szczyt. choc z drugiej strony sadze ze piss
        potrzebuje takiego koalicjanta jak po - wszystkie brudy i niepowodzenia beda na
        nich zrzucac.pozdrawiam
      • jl234 Re: Bolszewia 25.09.05, 20:57
        ajam77 napisała:

> Wraca bolszewia, TKM i beznadzieja!!!

Zgadza sie, TKM to przeciez haslo Jareczka premiera.

> Żeby mnie dobić proszę o rząd w wykonaniu
        > PiS, SLD i Samoobrony. Sa siebie warci

Albo alternatywny: PiS, LPR i Samoobrona.

• greg2111 Re: Bolszewia 26.09.05, 07:12
        Lepper jest nawet lepszy od kaczyńskiego bo to jednak dobry wiejski gospodarz a
        kaczyński zwykły dziad. Są siebie warci. PO nie powinno wchodzić w koalicję z
        tym populistą i oszołomem.
    • metztli Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:24
      Gratuluje.No to bedziecie miec kaczoland przez kolejne pare lat..Jeszcze tylko
      kaczka na prezydenta..
      nie ma po co wracac do kraju przez nastepne pare lat.
    • czago PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 25.09.05, 20:26
      Brudna kampania Platformy Obywatelskiej przeciwko Cimoszewiczowi odbiła się tej
      partii czkawką. I bardzo dobrze. Z Tuskiem może być tak samo. Nie warto
      obrzucać błotem przeciwników politycznych.
      • woocash7 Re: PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 25.09.05, 20:29
        sluchaj czlowieku!!!! nie wyprowadzaj normalnych ludzi z rownowagi, nie nazywaj
        zla dobrem a glupoty madroscia, wiem ze jestesmy tylko ludzmi i jestesmy
        subiektywni, ale to co mowisz nie trzyma sie kupy, daj juz spokoj okej??
        pozdrawiam
        • czago Re: PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 25.09.05, 23:27
          woocash7 napisał:

> sluchaj czlowieku!!!! nie wyprowadzaj normalnych ludzi z rownowagi, nie
          nazywaj
          >
          > zla dobrem a glupoty madroscia, wiem ze jestesmy tylko ludzmi i jestesmy
          > subiektywni, ale to co mowisz nie trzyma sie kupy, daj juz spokoj okej??
          > pozdrawiam

Nazywam wszystko po imieniu. Jeśli błoto nazywasz kupą to mogę się z tym
          zgodzić. Pozdrawiam także.
      • kupsztajn Re: PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 25.09.05, 20:29
        czago napisał:

> Brudna kampania Platformy Obywatelskiej przeciwko Cimoszewiczowi odbiła się tej
        >
        > partii czkawką. I bardzo dobrze. Z Tuskiem może być tak samo. Nie warto
        > obrzucać błotem przeciwników politycznych.

No, jesteś jedynym pocieszycielem. Jesteś optymistą.:)
      • jl234 Re: PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 25.09.05, 20:59
        czago napisał:

> Brudna kampania Platformy Obywatelskiej przeciwko Cimoszewiczowi odbiła się
        tej
        >
        > partii czkawką. I bardzo dobrze. Z Tuskiem może być tak samo. Nie warto
        > obrzucać błotem przeciwników politycznych.

Wrecz przeciwnie! Kaczynskim sie to oplacilo, przeciez wygrali z PO!
        • czago Re: PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 25.09.05, 23:32
          jl234 napisał:

> Wrecz przeciwnie! Kaczynskim sie to oplacilo, przeciez wygrali z PO!

Jesteś w błędzie. Kaczyński nie obrzucił błotem PO. To co ujawnił jest prawdą.
          W przypadku Platformy - to co zarzucali Cimoszewiczowi okazało się właśnie
          tylko błotem.
      • himax Re: PORAŻKA PO - HURAAAAA!!!!! 26.09.05, 01:40
        twoj post jest przykladem brodnej kampanii
    • tuturlistan uczcie się pływać 25.09.05, 20:28
      Mama wkrótce to wszystko zaleje
    • qawsedrftg 3x15=45% VAT 25.09.05, 20:31
      musi być sprawiedliwie społecznie! A niech to Radyjo, kwa kwa!
      • woocash7 Re: 3x15=45% VAT 25.09.05, 20:33
        ciekawe w jaki sposob obniza podatki dochodowe, ja mysle ze zamiast
        proponowanego 50 % dla najbogatszych dadza 49% od drugiego progu- no przeciez
        musi byc rownosc. pozdrawiam
        • agni1 Re: 3x15=45% VAT 25.09.05, 21:56
          W programie PIS jest podatek 18% zamiast 19 i 30% oraz 32% zamiast 40% (ale od
          2007).
    • kato28 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:32
      No to będą nami rządzić kundle Rydzyka...
      • jl234 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 21:04
        kato28 napisał:

> No to będą nami rządzić kundle Rydzyka...

Alic beda! Teraz juz ojciec dyrektor bedzie wyrocznia we wszystkich sprawach,
        lacznie z gospodarczymi, i niewatpliwie skompletuje dla Jareczka (TKM) zespol
        doradcow/nadzorcow. Trza przeciez zaplacic za poparcie udzielona na falach
        radia Maryja.
      • antykagan Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 26.09.05, 00:00
        kato28 napisał:

> No to będą nami rządzić kundle Rydzyka...
        Dobrze, że nie komunistyczni bandyci i złodzieje.
    • malibu6 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:32
      No i co Polaczki nie macie odwagi glosowac ale za pare dni zaczniecie krytykowac
      i klac rzad i parlament .Jezeli nie macie odwagi glosowac to potem zamknijcie
      ryje i i placzcie ze Wam zle.Jakie to typowe dla Polaczkow nie ma odwagi zeby
      wziasc losy Polski w swoje rece ale narzekac to kazdy potrafi.
      Dlaczego pisze Polaczki ?,dlatego ze prawdziwi Polacy wzieli na siebie
      odpowiedzialnisc i glosowali natomiast Polaczki siedza w domu i juz mysla kogo i
      za co krytykowac.
      Pozdrawiam prawdziwych Polakow
      • irek.gorczok POPIERAM - ŚWIĘTE SŁOWA 25.09.05, 20:33
    • kupsztajn No to co?!! NO TO SPIEPRZAĆ DZIADY!!!!! 25.09.05, 20:33
      www.spieprzajdziadu.pl/
      Tera to możecie nam na pędzelek!!!!!
      Kasa nasza!!!!!
      Władza nasza!!!!!
      Wszystko nasze!!!!!

Tak sobie pewnie myślą......
    • antysalon Znakomity finisz, rozowo/czerwony salon oniemial! 25.09.05, 20:36
      na nic zabiegi calego poprawnego rozowo/czerwonego salonu!Bracia Kaczynscy tak
      sekowani i zohydzani w oczach opinii publicznej przez cale spectrum poprawnosc
      od Walesy poczynajac przez srodowiska mile GW a konczac na pstkomuchach
      zbudowali partie, ktora POLACY poparli wyborach. Mam nadzieje ze wybory
      prezydenckie takze odwroca te wszystkie przedwyborcze prognozy i PAN LECH
      KACZYNSKI ZOSTANIE TEZ POPARTY PRZEZ POLAKOW ! Mam takze nadzieje, ze plytki,
      prymitywny triumfalizm bedzie obcy czolowym politykom PIS;U, gdzz tylko PO jest
      jej / przy wielu doktrynalnych slabosciach-podatek liniowy/,m PIs naturalnym i
      jedynym przyszlym koalicjantem.Pamietam jak kaczynscy, PC bylo <wdziecznym>
      chlopcem do bicia i zoologicznym antykomunista>
      • qawsedrftg jest korzyść: kaczor przestanie być preziem W-wy 25.09.05, 20:38
        i czas najwyższy, bo tak słabego prezia tu dawno nie było. Taki uczciwy
        socjalistyczny zastój z działaniami pod publiczkę. Zobaczycie z czym się
        zmagamy, a co!
        • korby Re: jest korzyść: kaczor przestanie być preziem W 25.09.05, 20:42
          Spoko, spoko. Leszek przegra wybory prezydenckie. Chyba naród nie jest tak
          głupi, żeby popełnić ten sam błąd dwa razy.
      • kato28 Kundle Rydzyka 25.09.05, 20:38
        że jeszcze raz powtórze.
        • antysalon wole byc kundlem u rydzyka niz <rasowym> u michnik 25.09.05, 20:50
          kato28 napisał:

> że jeszcze raz powtórze.
      • marcin120 Re: Znakomity finisz, rozowo/czerwony salon oniem 25.09.05, 20:39
        No to Rokita moze se byc premierem ale we wlasnym domu. I bardzo dobrze nie
        lubie tego bufona kreujacego sie na inteligenta.
        • woocash7 Re: Znakomity finisz, rozowo/czerwony salon oniem 25.09.05, 20:44
          sluchaj lubic nie lubic jedna sprawa, a glosowac z pragmatyzmem, kierujac sie
          madroscia, i przyszloscia no to chyba inna sprawa nie? lubie czy nie lubie, to
          on bylby najlepszym premierem, ale no coz , chyba zostane piewca fioletowej
          rewolucji w polsce. myslicie ze jak zaczne produkowac fioletowe szaliki w
          polsce i placic od kazdego 50% podatku dochodowego to wyzyje??? czy zostane
          osadzony w wiezieniu za glos sprzeciwu wobec aparatu?? ( to taki smiech przez
          lzy). pozdrawiam
          • jl234 Re: Znakomity finisz, rozowo/czerwony salon oniem 25.09.05, 21:16
            To Ty chyba nie znasz Rokity, jego ambicji i pychy. Niedlugo nastapi rozlam w
            PO, ktora i tak byla zlepkiem uchodzcow z roznych stron i Rokita -
            opozycjonista - zaatakuje Kaczynskiego, marzac o wysadzeniu go z siodla i
            zajecia stolka premiera w nastepnych (byc moze przyspieszonych) wyborach.

woocash7 napisał:

> sluchaj lubic nie lubic jedna sprawa, a glosowac z pragmatyzmem, kierujac sie
            > madroscia, i przyszloscia no to chyba inna sprawa nie? lubie czy nie lubie,
            to
            > on bylby najlepszym premierem, ale no coz , chyba zostane piewca fioletowej
            > rewolucji w polsce. myslicie ze jak zaczne produkowac fioletowe szaliki w
            > polsce i placic od kazdego 50% podatku dochodowego to wyzyje??? czy zostane
            > osadzony w wiezieniu za glos sprzeciwu wobec aparatu?? ( to taki smiech przez
            > lzy). pozdrawiam
        • antysalon mozesz go nie lubic ale to przyzwoity polityk 25.09.05, 20:48
          mam mu tylko za zle ten okres u suchockiej kiedy dal sie wypuscic starym
          cwaniakom/geremek, kuron i spolka/ i jaki szef urmu narobil troche glupstw, ale
          tom tak jest kiedy nieopierzony mlody czlowiek staje sie waznym
          urz\ednikiem.Jednakze potem <odpokutowal> za swoje glupiutkie decyzje i ostro
          zapracowal / wspolnie z wyautowana przez tuska p. prof. zyta gilowska/ na
          dziesiejszy sukces wyborczy PO.
      • adam.2x Re: Znakomity finisz, ??? 25.09.05, 20:44
        antysalon napisał:

> ..PiS.. ktora POLACY poparli wyborach.....
        ----------------------
        Nie wiem czy masz sie czym cieszyc. 60% Polakow nie poparlo zadnej partii. Za
        pol roku to bedzie niezadowolone 60% populacji. Przy ~40% frekwencji na PiS
        glosowalo >12% uprawnionych do glosowania taka moze byc ich popularnosc za pol
        roku. Ja bylbym ostrozny z interpretacja tych wynikow jako mandatu do rzadzenia
        dla PiS.
        • antysalon niska frekwencja to zmora, ale tak Polacy glosuja! 25.09.05, 21:20
    • schafchen Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:41
      A taką miałam nadzieję, że sondaże, które tuż przed wyborami wskazywały na
      przewagę PiSu, zmotywują przeciwników panów Kaczyńskich do przełamania lenistwa
      i pofatygowania się do lokali wyborczych!
      Żegnajcie reformy, niech żyje IV Rzeczpospolita Kacza?...
      Teraz Polacy powinni się zreflektować i w wyborach prezydenckich gremialnie
      głosować na Donalda Tuska.
      • jl234 Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 21:25
        schafchen napisała:

> Żegnajcie reformy, niech żyje IV Rzeczpospolita Kacza?...

A moze by tak: IV Rzeczpospolita Polska Kac(z)ykowska?
    • mobos Polacy sami zdecydowali czego chcą 25.09.05, 20:41
      60%(czyli Ci co nie poszli na wybory) Polakow ma wszystko w d.pie i ci frajerzy
      nie maja prawa skamlec ze nie ma pracy czy narzekac na rząd.

27% glosujacych chce dyktatury PiS oraz tego co najwazniejsze, czyli ich planu
      gospodarczego, stworzonego przez tych wybitnych ekonomistow. Myslalem ze PiS
      potrafi tylko pokazywac palcem kogo do wiezienia wsadzic, ale dzieki bystrosci
      umyslu moich radakow a wbrew mojej ulomnosci pojmowania, kaczory beda maily
      szanse. Dla kolalicji z PO jest alternatywa w postaci samoobrony, lpr i psl.
      Wiec jezeli po tej porazce PO chce byc w koalicji to musi podkulic ogon i tylko
      przytakiwac.

Zwazywszy na frekwencje i dokonane wybory, ze smutkiem stwierdzam ze Polacy w
      swej wiekszosci nie dojrzeli do tego zeby bylo lepiej. dostana to na co
      zasluguja - fige z makiem.
    • kupsztajn TVP 25.09.05, 20:42
      Już zaczyna liznie szyneczki.
      Durczok będzie potrzebował ostrych popleczników aby zarobić swoją kaskę.
      Ale chyba nie ma o czym mówić.
      Wara wam od tego!
      Spieprzać dziady!
    • bronimir Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:42
      Warto było zobaczyć jak Rokicie robi się kocia morda
      • kupsztajn Re: Wybory: frekwencja prawie 28 proc. do 16.30 25.09.05, 20:45
        bronimir napisał:

> Warto było zobaczyć jak Rokicie robi się kocia morda

Oczywiście że warto było!
        Ale dla czego nie można było patrzeć na wyraz "twarzy" kaczyńskiego?!
    • brlink ja wynosze sie z kraju. 25.09.05, 20:44
      na 4 lata.

swoja droga - ciekawe jaka mine ma Rokita teraz...

• korby Re: Wybory: Niech PO nie wchodzi w to bagno 25.09.05, 20:47
      Mój pomysł jest taki, żeby PO nie weszło w koalicję. Niech powstanie
      Pis+LPR+Samoobrona, za poplecznika będą miały SLD, najbardziej populistyczne i
      głupie pomysły poprzez też 2 posłów PSL. W końcu Polacy wybrali socjalizm, więc
      niech go mają.

korby
    • wasylzly Gratulacje dla zwyciazcy 25.09.05, 20:49
      oczywiscie, PiS przy wladzy, przez nastepne 4 ltat czeka go kupe roboty, zobaczymy co zrobia i ile utrzymaja sie na stanowiskach.

Druga sprawa jest zenujaco niski udzial w wyborach nie siegajacy nawet 30%, tzn. nie glosowoalo az 70% spoleczenstwa polskiego, a wiec czy przyszly rzad ma mandat na sprawowanie wladzy? Jak tak to czyjej? 30% to tylko 10 milonow obywateli, z tego PiS 24%, a wiec niespelna 2,4 mln, co do 30 mnl, wynosi niespoelna 10%. A wiec mikro, bardzo mikro w stosunku do milionow podatnika wydanych na kampanie wyborcza.
      Liczy sie zwyciestwo i gratulacje dla Kaczynskich.
    • darekpw Oto jak poprawic frekwencje 25.09.05, 20:51
      Po pierwsze glosowanie 2 dniowe. Po drugie glosowanie przez Internet. Wiele
      osob wyjechalo na weekend wiec prze 2 dniowym glosowaniu mieliby wieksze
      szanse. Co do glosowania przez Internet - ja dzis nie glosowalem bo zlozyla
      mnie choroba i leze w lozku ale bez problemu moglbym i chcialbym oddac glos
      przez Internet.

D.
    • the_playmaker Ja naprawdę jestem zalamany... 25.09.05, 20:53
      Jestem dość zalamany...nie wiedzialem, ze w tym kraju tak bardzo lubi się
      socjalizm narodowy(pis) i komunizm(sld)...
      Szkoda reform i szkoda podatku liniowego, ktory dalby bogatszą klasę srednią
      i bogatą, a w konsekwencji miejsca pracy dla biednych...Zal, ze tego nie
      rozumie 74 procent tego państwa....

A gdzie wyemigruję?
      Chyba do Anglii...Ale napewno wyjadę jeśli ten układ utrzyma się przez
      więcej niż 1,5roku...Dlaczego głosowaliście na prawicowych fanatyków, a nie na
      duzo bardziej zdrowych psychicznie ludzi(PO może PD...), co?
      Jesli bedzie cos w styly IV Rzeczpospolitej to emigruję co najmniej do
      Ugandy...a mam dopiero 16 lat...
      Milej nocy...hey...
      • colombina Re: Ja naprawdę jestem zalamany... 25.09.05, 21:02
        Drogi playmakerze, podziwiam Twoj rozsadek w tak mlodym wieku. No coz, slabosc
        do socjalizmu to europejska choroba. Uganda moze rzeczywiscie byc dobrym
        wyjsciem z sytuacji.

Pozdrawiam
        • the_playmaker Dzięki bardzo Colombino za te slowa... 25.09.05, 21:16
          naprawdę milo slyszec...
          Gratulacje dla Mistrzyń Europy...
    • me-e PiS... 25.09.05, 20:53
      ...JAKA KOALICJA ...dlaczego zaostaliscie w domu...marudy i malkomenci...raz na
      cztery lata nie chce wam sie podniesc czterech liter...co zes ty kwasniewski
      razem z lsd polsce uczyniliscie...zmiany beda pis jest ich gwarantem...rokita
      nie mieszaj...przyjmij do wiadomosci ,ze przegraliscie przegracie tez
      prezydenckie...
    • kupsztajn Niech ktoś mi powie 25.09.05, 20:55
      Stawiając na szalę cześć swojej Matki, że PiS czy PO to przyzwoite GOJE.
    • zygfryd.okrutny Mniejszosc niemiecka 2 miejca w Sejmie 25.09.05, 20:59
      w antyniemieckiej Polsce to sukces!!! Teraz Kaczynski, mam nadzieje uwolni caly Slask z okupacji SLD i wypierniczy na smutna twarz caly SLD/UP Urzad Wojewodzki, gdzie od samej gory siedzilei sekretarze PZPR, jeden nawet po moskiewskiej szkole.
    • kupsztajn Zapomniałem o najważniejszym!!! 25.09.05, 21:00
      Wiecie, że powstał ruch na rzecz pozbawienia durczoka wysokich zarobków?
      To jedyne co mnie dzisiaj cieszy.
      • bartsimpson a ja sie boję kaczorów 25.09.05, 21:03
        dlaczego nie PO???????????????????????????/
      • mlodygniewny1 kupsztajn:a co z Monisią Olejnik(lat50)? 25.09.05, 21:11
        którą zostawił kochanek tomasz ziólkowski(lat34)dla mlodej asystentki(razem
        pracja w sporcie tvp2).czy Monisia pojdzie za Durczokiem?a czy dorota gawryluk
        wroci do polsatu?
        • kupsztajn Re: kupsztajn:a co z Monisią Olejnik(lat50)? 25.09.05, 21:16
          mlodygniewny1 napisał:

> którą zostawił kochanek tomasz ziólkowski(lat34)dla mlodej asystentki(razem
          > pracja w sporcie tvp2).czy Monisia pojdzie za Durczokiem?a czy dorota gawryluk
          > wroci do polsatu?

Olej NIK!! Nikt ci nie wejży do zarobków!! Wara polskim gojom od kamila i moniki!!!!
          • mlodygniewny1 Re: kupsztajn:a co z Monisią Olejnik(lat50)? 25.09.05, 21:21
            kupsztajn napisała:

> mlodygniewny1 napisał:
            >
            > > którą zostawił kochanek tomasz ziólkowski(lat34)dla mlodej asystentki(raz
            > em
            > > pracja w sporcie tvp2).czy Monisia pojdzie za Durczokiem?a czy dorota gaw
            > ryluk
            > > wroci do polsatu?
            >
            > Olej NIK!! Nikt ci nie wejży do zarobków!! Wara polskim gojom od kamila i
            monik
            > i!!!!
            kamilek durczok=roczny kontrakt w tvp jeden milion+dorabia po 8.w radiu rmf fm
            monisia olejnik=rocznie w tvp jeden milion+dorabia po 8. w radiu zet.
            monisia dodatkowo brala prezenty od firm np.laptopy,wycieczki zagraniczne etc.
    • nikodem123 Goacy kartofel w rękach PiS 25.09.05, 21:04
      I fajnie, że PiS wygrał wybory niech się teraz buja z koalicją z LPR-em i z
      Samoobroną, albo z PSL. Każdy z tych układów daje parlamentarną większąszość.

Mam nadzieję, że PO nie zdradzi swoich przyżeczeń wyborczych i twardo trzyma
      się swoich propozycji. Niech najpierw sformuje rząd, a potem niech w tym w
      rządzie będzie domagała się realizacjo swoich postulatów. A gdy PiS będzie się
      opierał, to niech PO zgodnością opuści rząd i nich się PiS wozi z utworzeniem
      koalicji.
      • jl234 Re: Goacy kartofel w rękach PiS 25.09.05, 21:35
        Popieram!

nikodem123 napisał:

> I fajnie, że PiS wygrał wybory niech się teraz buja z koalicją z LPR-em i z
        > Samoobroną, albo z PSL. Każdy z tych układów daje parlamentarną większąszość.
        >
        > Mam nadzieję, że PO nie zdradzi swoich przyżeczeń wyborczych i twardo trzyma
        > się swoich propozycji. Niech najpierw sformuje rząd, a potem niech w tym w
        > rządzie będzie domagała się realizacjo swoich postulatów. A gdy PiS będzie
        się
        > opierał, to niech PO zgodnością opuści rząd i nich się PiS wozi z utworzeniem
        > koalicji.
    • kupsztajn Może trochę nie na temat, ale: 25.09.05, 21:06
      www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=855&_RowID=82&_CheckSum=-1004897465
      zes***m się!!!!
      hahaha
      MIĘŚNIE SERCOWE!!!
      Ło k**wa!!!!!
      • kupsztajn Łahahaha! 25.09.05, 21:08
        "Grzywacz nie jest najlepszym "drobiem" do pieczenia. Pozostaje bardzo suchy (
        złośliwiec). Natomiast rosół ( i potrawka )z tego sympatycznego ptaka jest
        równie dobry jak z mitologicznego bażanta. Polecam!!!"
        wg: www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl
      • uchachany Cacuszko, <kupsztajn>, cacuszko :-)))!!! 25.09.05, 21:45
    • ben.huur nie wysylajcie wroga Polski, Rokity, to MSZ! 25.09.05, 21:09
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka