Dodaj do ulubionych

Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ??

27.09.05, 00:40
Tak myślę nad przyczyną porażki Platformy (bo też to porażka to chyba nikt
nie ma wątpliwości) i zastanawiam się, jakie czynniki odegrały tutaj rolę
kluczową.

Czy było to odejście z partii wyrazistych liderów (Olechowski, Płażyński,
Piskorski i chyba najboleśniejsza strata - Zyta Gilowska, przez to PO
straciła na pewno sporo głosów w Lublinie), niemożność szerszego
przyciągnięcia nieskompromitowanych działaczy AWS i UW z regionów (Kamela-
Sowińska, Lassota, Borusewicz, Wierchowicz) czy też chodziło li tylko o
kwestie programowe (łapa wykradająca dzieciom zabawki, pusta lodówka itp.),
które bezlitośnie wykorzystał PiS, licząc na małe zorientowanie społeczeństwa
w sprawach ekonomii (świetnie pod tym kątem kampanię PiS zrecenzowała
Staniszkis), coś na zasadzie "łapaj liberała!".

Być może doszła tutaj kwestia "zmęczenia materiału". Społeczeństwu juz od
ponad dwu lat tłumaczono, że premierem zostanie Rokita - więc część wyborców
przekonana na 100%, że tak się stanie została w domach (z lenistwa), a część
na złość poszła zagłosowac na PiS, znudzona ciągłym lansowaniem "człowieka z
Krakowa".

No i oczywiście czynnik radiomaryjny - nie do pominięcia. Trudno jest
powiedzieć, jakim RZECZYWISTYM poparciem cieszyła się LPR przed rokiem
(eurowybory nie są tu żadnym miernikiem), ale jest pewne, że było to znacznie
więcej niż 7-8%. Jest jasne, że głosy LPR przeszły na partię Kaczyńskich i
umożliwiły prześcignięcie Plarformy. Czyżby więc o. Rydzyk okazał się
ponownie (jak w 1997) polskim königsmacherem? Mam nadzieję, ze nie wyciągnie
on z tego zbyt daleko idących konswekwencji (kierowanie rządem i posłami z
tylnego siedzenia etc.)
Obserwuj wątek
    • dr.kidler Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 01:19
      freemason napisał:

Moim zdaniem winny jest tylko i wylacznie Rokita.

Przelomowy byl moment, gdy PiS lamiac ustalenia
      najzwyczajniej nagle zaczal prowadzic kampanie negatywana
      w stosunku do Platformy.
      Rokita ( Tuskowi nie wypadalo ) zamiast oddac pieknym
      za nadobne, a potrafi to zrobic, z mina przyglupa,
      nie baczac na bol skopanych jader, kilka razy
      dziennie informowal telewidzow jakim to
      wielkim jego przyjacielem jest Jaroslaw Kczynski.
      Co wiecej, pewno by odreagowac zaczepki Kaczynskiego,
      zupelnie bezzasadnie napadl po chamsku na Mazowieckiego.
      Przyznam ze w tym momencie nie wytrzymalem i wycofalem
      swoje poparcie dla PO.
      Wyobrazilem sobie ze Premierowi Rokicie Putin robi kolo
      piora, a on opie.. za to ministra z Lichtensteinu.

• czterdziestu.tatarow Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 01:24
        Pomoc przebojowej Zyty przechyliłaby szalę na str. PO
        • freemason Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 01:27
          czterdziestu.tatarow napisał:

> Pomoc przebojowej Zyty przechyliłaby szalę na str. PO

W okręgu lubelskim na pewno:
          www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/M/6.htm
      • freemason Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 01:25
        dr.kidler napisał:

> freemason napisał:
        >
        > Moim zdaniem winny jest tylko i wylacznie Rokita.

Czyli sugerujesz, że elektorat PO raczej został w domu (bo przecież wrogowie
        Rokity na PiS głosu nie oddali), względnie poparł SLD lub PD?

PS. Też uważam, że reakcja PO na zaczepki Kaczyńskiego (a wcześniej Kurskiego w
        RM) była zbyt delikatna. Cóż - różne style uprawiania polityki...
        • dr.kidler Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 01:31
          freemason napisał:

> dr.kidler napisał:
          >
          > > freemason napisał:
          > >
          > > Moim zdaniem winny jest tylko i wylacznie Rokita.
          >
          > Czyli sugerujesz, że elektorat PO raczej został w domu (bo przecież wrogowie
          > Rokity na PiS głosu nie oddali), względnie poparł SLD lub PD?

NAwet moze glosowal na PiS - ( ja nie ), bo niezdecydowana
          reakcja PO mogla byc dla nich potwierdzeniem PiS owskich oskarzen.

Powinni IMHO teraz oddac cios i zaatakowac ostro PiS
          za zwlekanie z wyznaczeniem premiera.
    • gargamel.z.rm Nie. To bezsensowny podatek liniowy 27.09.05, 01:28
    • basia.basia Jaka Klęska? Co Wy gadacie? 27.09.05, 01:35
      Czy gdyby było na odwrót: PO-26% a PiS-24% to też byłaby klęska?
      Wiadomo było już dawno, że POPiS będzie rządził i obydwa ugrupowania
      muszą skorygować swoje programy tak, by dało się je wprowadzić.
      Innego wyjścia nie ma i tyle.
      • gargamel.z.rm Re: Jaka Klęska? Co Wy gadacie? 27.09.05, 01:50
        W pewnym sensie jest to kleska dla obydwoch partii, bo zadna z nich nie zostala
        w pelni zaakceptowana. Zalosnie niska frekwencja to dowod na to. Wiara w
        mozliwosc ugody ws programow to mrzonka,bo te programy sa zdecydowanie rozne.
      • freemason Przypomnę tylko... 27.09.05, 02:15
        Przypomnę tylko, że jeszcze na tydzień przed wyborami PO miała 38% w sondażach,
        a Rokita przez dwa lata przygotowywał się do funkcji premiera, więc jest to
        niewątplwie klęska. Oczywiście wynik SdPl albo PD jest w porównaniu z tym
        KATASTROFĄ, ale nie ma to w tym momencie znaczenia.

Suma głosów oddanych na PO i PiS też nie nastraja optymistycznie - miało być
        łącznie 360 mandatów, jest niecałe 280 (tyle samo co AWS i UW w 1997). Sukcesem
        obu partii jest rozdrobnienie opozycji i pewna wygrana w wyborach
        prezydenckich.
    • dandelion Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 06:52
      Cos mi sie wydaje,ze z Gilowską (a nie Rokita)PO spokojnie wziełoby wszystko.To
      w ogole dziwne jest troche,że przed wyborami Gilowska została wyeliminowana i
      to bezpardonowo, a np inna posłanka mimo spowodowania wypadku pod wplywem
      alkoholu ciągle jest i to na pierwszym mniejscu wystawiona..Byc może Gilowską
      chciał zastąpic ktos inny przy boku Tuska. To oczywiscie przypuszczenia sa.No,
      ale Tusk chyba nie moze dojśc do siebie - PO prowadziło, a i róznica rankingu
      prezydenckiego zmniejsza sie.To będzie nerwówka.Jednak podziwiam Pana Tuska za
      spokój,stonowane wypowiedzi i szacunek dla 'przeciwnika'.To mądry człowiek
      jest, ale nagły zwrot w przypadku Gilowskiej troche mnie zaskoczył, a pózniej
      brakiem konsekwencji w przypadku Katarasińskiej. Czy ktoś może mi to
      wytłumaczyć dokładniej? Pozdrowienia.
      • freemason Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 16:04
        dandelion napisał:

> Cos mi sie wydaje,ze z Gilowską (a nie Rokita)PO spokojnie wziełoby
        wszystko.To
        >
        > w ogole dziwne jest troche,że przed wyborami Gilowska została wyeliminowana i
        > to bezpardonowo, a np inna posłanka mimo spowodowania wypadku pod wplywem
        > alkoholu ciągle jest i to na pierwszym mniejscu wystawiona..Byc może Gilowską
        > chciał zastąpic ktos inny przy boku Tuska. To oczywiscie przypuszczenia
        sa.No,

Ja też tego nie rozumiem. Niektórzy twierdzą, że Tusk bardzo chciał wcisnąć na
        lubelską listę Palikota, ale:

- Gilowska miała raczej kandydować z Warszawy (tu wygenerowałaby więcej głosów
        niż HGW i Spiewak)
        - w Lublinie PO i tak bierze więcej niż jeden mandat (z Gilowską wziełoby może
        nawet 3)

Naprawdę nie wiem po co jej się pozbyto. Argumenty oficjalne znam (częściowo
        mnie przekonują), ale przecież np. Piskorski dopuszczał się rzeczy
        nieporównywalnie gorszych, a jednak wpuszczono go na listy...

> ale Tusk chyba nie moze dojśc do siebie - PO prowadziło, a i róznica rankingu
        > prezydenckiego zmniejsza sie.To będzie nerwówka.Jednak podziwiam Pana Tuska
        za
        > spokój,stonowane wypowiedzi i szacunek dla 'przeciwnika'.To mądry człowiek
        > jest,

Mnie się też podoba spokój Tuska. Siła spokoju:)

ale nagły zwrot w przypadku Gilowskiej troche mnie zaskoczył, a pózniej
        > brakiem konsekwencji w przypadku Katarasińskiej. Czy ktoś może mi to
        > wytłumaczyć dokładniej? Pozdrowienia.

Katarasińska jest chyba za grubą rybą w PO, by pozstąpiono z nią wzorem
        Gilowskiej. Choć na wiosnę gazety informowały, ze na pierwszym miejscu będzie
        jednak była posłanka UD Maria Dmochowska.
        • wartburg4 Gilowska 27.09.05, 16:41
          Przecież to Gilowska zachowała sie w sposób niewybaczalnie głupi. Podniosła
          krzyk na całą Polske i nie dała Tuskowi szansy na inny wybór. Inna rzecz, że
          mógł wyjaśnić sprawę w ciszy gabinetu bez niepotrzebnego nagłasniania konfliktu
          w mediach.

Gilowską zawsze lubiłem, ale wtedy mi podpadła. Najwięcej dlatego, że chciała
          zrobić z siebie chodzącą niewinność, mimo że nią nie była.
        • trevik Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 17:34
          To nie tak bylo. Raz, ze Gilowskiej puscily nerwy w chwili, gdy Tusk
          zasugerowal, ze powinien odbyc sie w sprawie zatrudniania rodziny w biurze
          poselskim sad kolezenski - ona wtedy sie wqrzyla, zebrala zabawki i sobie
          poszla, twierdzac, ze o tym wiedzieli wszyscy. Sprawy formalne nie mialy tutaj
          nic do tego, przypuszczam raczej, ze niektorzy w PO nie przewidzieli, ze prof.
          Gilowska jest osoba tak bardzo wrazliwa i taka proba zebrania paru glosow przez
          PO, kreujac wizerunek tak zostanie odebrana (przez to i ja zaczalem watpic, czy
          to osoba wogole wlasciwa do polityki).

Katarasinska jest innym problemem: sa co prawda wyniki odczytu z alkomatu, ale
          czesc jest minimalnie nad (0.24 promila), czesc pod limitem. Generalnie nie ma
          na to solidnego papieru, ze faktycznie pod wplywem alkoholu byla. A sad
          kolezenski sie odbyl i Katarasinska swoich zabawek nie pozbierala, wiec samo to
          juz na wstepie jej sytuacje i Gilowskiej roznicuje.

To byloby na tyle,

Gruss, T.
          • dandelion Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 17:43
            No byc może masz rację, ale człowiek jadacy samochodem pod wpływem alkoholu
            może poważnie uszkodzic innego człowieka.A przynajmnie w gazecie napisali,ze po
            prostu miała alkohol we krwi, wiec czyja byłaby wina gdyby Jej np ktos
            wyskoczył na jezdni.... w takiej sytuacji wiadomo jakie prawo drogowe jest.
            A swój honor tez trzeba miec, a nie ciągle zarzucac brak honoru innym.
            • wartburg4 0,24 promila to jest nic 27.09.05, 17:53
              dandelion napisał:

> No byc może masz rację, ale człowiek jadacy samochodem pod wpływem alkoholu
              > może poważnie uszkodzic innego człowieka.

0,24 promila to jest nic. W Niemczech jeszcze nie tak dawno wolno było jeździć
              z 0,8 promila, a ilczba wypadków była i tak parę razy mniejsza niż w Polsce.
          • wartburg4 zabawki Gilowskiej 27.09.05, 17:49
            trevik napisał:

> ona wtedy sie wqrzyla, zebrala zabawki i sobie
            > poszla, twierdzac, ze o tym wiedzieli wszyscy.

A więc jeśli Gilowskiej się wydaje, że wszyscy wiedzą, że publicznie dłubie
            sobie czasem palcem w nosie, to ma prawo się obrażać, kiedy ktoś zwroci jej
            uwagę?

Przepraszam za to nieapetyczne porównanie, ale nic innego nie przyszło mi do
            głowy.
    • mirmat1 Bez Rokity Platformusy sa ZEREM 27.09.05, 07:00
      Pamietacie PO z "trzema tenorami"? Sondaze nigdy nie dawaly im wiecej niz 15%.
      Kazdy wiedzial, ze ta banda to zakamuflowana UWecja. Dopiero wysuniecie sie
      Rokity dalo tej partii kolorytu a jego okrzyk "Nicea albo smiec" utwierdzil
      niektorych z nas, ze niektorzy Platformusy moze sa nawet patriotami. Ja licze,
      ze frakcja Rokity przejdzie do PiS-u a Platforma sie stoczy w UW-ecki niebyt.
      • aron2004 Re: Bez Rokity Platformusy sa ZEREM 27.09.05, 07:17
        też tak uważam, to ROkita wypromował Platformę i jeżeli Tusk zostanie preziem
        co jest dość prawdopodobne to głównie dzięki Rokicie.

no i HGW za Gilowską to zdecydowana pomyłka.
        • mirmat1 Przyjdzie czas, ze Rokita zabierze zabawki i.... 27.09.05, 07:25
          ...przeniesie sie do PiS-u. Pare uczciwych ludzi tez z nim wyjdzie a moze kilku
          co zobacza gdzie wiatr wieje i nie beda chcieli podarzac droga PeDerastow.
          aron2004 napisał:

> też tak uważam, to ROkita wypromował Platformę i jeżeli Tusk zostanie preziem
          > co jest dość prawdopodobne to głównie dzięki Rokicie.
          > no i HGW za Gilowską to zdecydowana pomyłka.
          • freemason Re: Przyjdzie czas, ze Rokita zabierze zabawki i. 27.09.05, 16:11
            mirmat1 napisał:

> ...przeniesie sie do PiS-u. Pare uczciwych ludzi tez z nim wyjdzie a moze
            kilku
            >
            > co zobacza gdzie wiatr wieje i nie beda chcieli podarzac droga PeDerastow.

Mirmat rozumiem twój dystans do PO, ale mógłbyś chociaż zachować kulturę
            dyskusji. Zwroty w stylu "uwecja" i "pederaści" dobre są może wśród dresiarzy
            (jeśli w ogóle rozumieją ich znaczenie), ale nie w poważnej dyskusji, na
            poważnym forum GW.

I nie podoba mi się odmawianie patriotyzmu wszystkim innym niż PiS. W jaki
            sposób zamierzasz udowodnić, że Rokita, Tusk czy Mazowiecki nie są patriotami,
            a bracia Kaczyńscy albo Dorn - tak? Czy patriotyzm to jednak nie sprawa którą
            się udowadnia w sytuacjach ostatecznych a nie np. poprzez głośne okrzyki nad
            lustracją albo zatapianiem Platformy?

Można polemizować z UW lub PO, tylko po co ta nienawiść i agresja?

PS. Zupełnie nie rozumiem, skąd masz informacje, że Rokita przeniesie się do
            PiS. To chyba bajki z tysiąca i jednej nocy?
            • mirmat1 Re: Przyjdzie czas, ze Rokita zabierze zabawki i. 27.09.05, 17:10
              > nie podoba mi się odmawianie patriotyzmu wszystkim innym niż PiS. W jaki
              sposób zamierzasz udowodnić, że Rokita, Tusk czy Mazowiecki nie są patriotami,
              a bracia Kaczyńscy albo Dorn - tak? Czy patriotyzm to jednak nie sprawa którą
              się udowadnia w sytuacjach ostatecznych a nie np. poprzez głośne okrzyki nad
              lustracją albo zatapianiem Platformy?
              Mirmat: Alez ja wlasnie zasugerowalem, ze Rokita jest patriota i dlatego jego
              miejsce jest w PiS. Patrioci niechca uszczuplenia naszej suwerennosci na rzecz
              kosmopolitycznego (i czesto nieprzyjaznego nam) molocha jakim jest Unia. Rokita
              wykazal sie patriotyzmem kiedy zawolal "Nicea albo smierc". Taki przejmujacy
              akt Rejtana, ktory w koncu okazal sie skuteczny. Ale w kularach PO kraza typy
              jak Olechowski. Tu przykladam miarke jaka nauczylem sie w Ameryce: if you walk
              like a duck and talk like a duck then you are a duck. Jezeli ktos zachowuje
              sie ciagle jakby mu interes Polski zwisal wiec jest rzecza normalna by go
              osadzic odpowiednio.
              > Można polemizować z UW lub PO, tylko po co ta nienawiść i agresja?
              Mirmat: wyniki 4 lat dzialalnosci rzadu AWS-UW sa straszne dla tych co walczyli
              cale zycie z komuna. To bolalo jak przecietni Polacy twierdzili po 4 latach
              Balcerowiczowania, ze za PRL bylo lepiej. I choc to nie byla prawda wystepki UW
              zniszczyly dobro jakie wysilek milionow Polakow stworzyl w srodku Europy.
              Dlatego jest tak wazne by patriotyczne sily tak stanowczo odciely sie od tych,
              ktorzy cynicznie (jak Konrad Wallenrod) doprowadzily do zwyciestwa SLD 4 lata
              temu. Jezlei o tym zapomnimy to za 4 lata SLD bedzie znow przy korycie. Mozesz
              nazwac to "nienawiścia i agresja" ja nazwe ta gleboka antypatia.

> PS. Zupełnie nie rozumiem, skąd masz informacje, że Rokita przeniesie się do
              PiS. To chyba bajki z tysiąca i jednej nocy?
              Mirmat: Nie to wyraz mojego przekonania, ze Rokita jest z gruntu uczciwym
              czlowiekiem i nie przystoi mu byc w jednym szeregu razem z Olechowskim czy
              Piskorskim.
      • 2berber Przegrana jest wpisana w geny PO 27.09.05, 07:22
        PO musiało przegrać tak samo jak PiS kiedyś musi upaść.
        Zauważcie że Rokita jeszcze nie wygrał żadnej kampanii
        3/4 przeciwko Kwaśniewskiemu, prezydenturę Krakowa no i teraz
        dołożenie się do sukcesu PiS (jak by z nimi spiskwał).
        Jeżeli nie Rokita no to walka o pozbycie się Gilowskiej.
        Jeżeli Rokita i Gilowska nie no to nowy zwiastun kłopotów
        Gronkiewicz-Waltz słynna kandydatka na prezydenturę kraju.
        Jeżeli nie Rokita, Gilowska, Gronkiewicz-Waltz no to w końcu
        Konstanty Miodowicz jedyny poseł którego porządny obywatel
        nie tylko nie chciał by w rodzinie ale i nie chciał by go znać.
        W końcu jeżeli kuźnią kadr dla obecnej władzy jest IPN no to
        naprawdę brak perspektyw przed partiami dzisiaj rządzącymi.
      • polonic Rokita ma dobre poglądy w sferze gospodarki 27.09.05, 17:21
        najgorsze jest to, ze powaznie watpie (i pewnie nie tylko ja) czy ten pan by je
        choc w polowie zrealizował.
    • goniacy.pielegniarz Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 13:27
      Najważniejszą przyczyną przegranej były moim zdaniem dwie rzeczy, które są
      największymi grzechami w polityce w czasie kampanii wyborczej: pycha oraz to, że
      dali się zaskoczyć. Te dwie rzeczy były powodem całkowicie nieudolnej odpowiedzi
      na kampanię PiSu skierowaną przeciwko PO.
    • polonic To paradoskalnie mogło pomóc! 27.09.05, 17:20
      wyeliminowano rzekomo nieuczciwą osobę ale nikt nie podaje ze pozostawiono
      takich grajków jak Piskorski (aferał).
    • mosze_singer Re: Klęska PO efektem odejścia Gilowskiej ?? 27.09.05, 17:27
      Gilowska nie zrezygnowała, tylko te buce ją wykopały z partii, a o co w
      rzeczywistości im poszło nie wiadomo, bo raczej nie o syna
    • danuta49 Efekt nadstawiania lewego policzka po ciosie w pra 27.09.05, 18:04
      wy w końcówce kampanii.Kaczor (sam i przez pomagierów) zaatakował ich aluzjami,
      pomówieniami, szeptanką, insynauacjami.Na to Tusk z Rokitą łagodnie się
      usmiechali i składali wiązące deklaracje typu zwycięzca zostaje premierem.Mogli
      wytoczyć w mediach druzgocący bilans 3 lat rządów Kaczora w Warszawie(naprawdę,
      jest o czym mówić przez rok;-)!!!!)No i przerżnęli wybory!
      Teraz, zdaje się, chcą ten błąd powtórzyć w wyborach prezydenckich, gdzie
      Kaczor na 100% zaatakuje na końcu.Mało są chłopcy pojetni!!!
      • dr.kidler Re: Efekt nadstawiania lewego policzka po ciosie 27.09.05, 18:47
        danuta49 napisała:

> Teraz, zdaje się, chcą ten błąd powtórzyć w wyborach prezydenckich, gdzie
        > Kaczor na 100% zaatakuje na końcu.Mało są chłopcy pojetni!!!

Zgadzam sie, z mala korekta.
        Wydaje mi sie ze jednak w koncowce zaatakuja ...
        - Bochniarz.
    • smiewca1 Zyta? po prostu mniej przegrali..... 27.09.05, 18:52
      śmichu warte
    • danuta49 Tak wyglada propaganda PiS!W odpowiedzi usmiechy 27.09.05, 20:00
      i zero odpowiedzi na innych polach!!!
      Mason Tusk chce byc prezydentem.
      Autor: komandos7
      Data: 27.09.05, 19:44 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Znaczy to ze Polske odda pod kontrole zachodu tak jak
      to juz zrobil nasz kochany i umilowany Bog narodu mgr.
      Kwasniewski vel Stolzman, teraz czeka jaka nagrode dostanie
      od masonow za oddanie w posiadanie tak duzego panstwa jakim jest Polska.

--------------------------------------------------------------------------------

Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne pokaż
      treść wszystkich następny list »

• Mason Tusk chce byc prezydentem. - komandos7 27.09.05, 19:44
      • Re: Mason Tusk chce byc prezydentem. - po_godzinach 27.09.05, 19:50
      • Re: Mason Tusk chce byc prezydentem. - komandos7 27.09.05, 19:53
      • a masoni z RM wola masonow z PiS .. hehehe - gargamel.z.rm 27.09.05, 19:51
      • pytanie czy MY go chcemy :) - goldenwomen 27.09.05, 19:53
      • Re: pytanie czy MY go chcemy :) - komandos7 27.09.05, 19:56
      I to, a nie sprawa Gilowskiej jest przyczyną klęski!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka