Dodaj do ulubionych

Jak sie wypisac z kosciola ?

05.10.05, 14:49
prosze o nie podchodzenie do tego psotu z agresja i nie wycinanie bo nie jest
to zadna obraza uczuc religijnych . chcialbym zasiegnac porady jak sie
wypisac z kosciola a pare takich postow juz tu bylo . w paru watkach pisalo o
tym pare osob . teraz ja chcialbym sie wypisac . nie do konca jednak wiem jak
to zrobic . jezeli ktos bym mi pomogl to prosze pisac na mojego gazetowego
majla . mozna tez na gg 5130063 .
Obserwuj wątek
    • kwak31 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 14:54
      Pogoń wielebnego kiedy przyjdzie po kolędzie. Wykluczenie z kościoła masz wtedy
      jak w banku.
      • x3936012 idz do Diecezjalnego Sądu Metropolitalnego 05.10.05, 15:43
        (jezeli chodzi o Kosciol Rzym-Kat.) tam cie wypisza

Jak to wyglada u innych nie wiem
        • hummer Za darmo :-) ? 21.11.05, 15:05
          x3936012 napisał:

> (jezeli chodzi o Kosciol Rzym-Kat.) tam cie wypisza
          >
          > Jak to wyglada u innych nie wiem
    • miss.take Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 15:01
      Nie wypisuj sie.
      Nie dawaj tylko na tace.
      To Kosciol zaboli mocniej
    • polonic BUAHAHAHA!!!!!!!!!! ŻENADA!!!! 05.10.05, 15:02
      nie chodz do kosciola, nie bierz koscielnych slubów, nie rób chrzcin dziecku w
      Kosciele, nie zapraszaj ksiedza po koledzie mam wymieniac dalej???
    • zetor.na.oszolomy Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 15:07
      Idz do swojego kościoła "rejonowego" i poproś o wykreślenie z ksiąg parafialnych.
    • citisus A kiedy się zapisywałeś ??? 05.10.05, 15:10
      To ważne, poszukaj kopii swojej deklaracji ....
      :-)))
      • jasiuf To skąd te 90% skoro NIKT sie nie zapisał ? 05.10.05, 15:14
        citisus napisał:

> To ważne, poszukaj kopii swojej deklaracji ....
        > :-)))

• citisus A do teatru, kina też żeś się zapisywał ? 05.10.05, 15:19
          A 50% chodzi ....
          • jasiuf Wg,Ciebie 50% polaków NALEŻY DO TEATRU ? 05.10.05, 15:28
            citisus napisał:

> A 50% chodzi ....

Jest nas 38mln, czyli w każdą niedzielę do kościała wybiera się 35 mln ?
            Tak ?

No to jeszcze dodam, że:
            90% polaków należy do PKP
            90% polaków należy do kiosków ruchu
            90% polaków należy do PKN Orlen
            100% polaków należy do TV
            • gosc.z.korony należeć do teatru... cóż... 05.10.05, 15:39
              a czy wiąże się to z darmowymi biletami?
              Bo jeśli tak, to ja chętnie!
            • citisus Przecież wyraźnie napisałem - chodzi. 05.10.05, 15:41
              Jeśli 50% chodzi do kina czy to znaczy, że codzi codziennie lub co tydzień ??

I co znaczy słowo "należy" ?? Do Kościoła się nie "należy"
              tylko wyznaje określony światopogląd ...

• jasiuf To napisz jeszcze raz wyraźnie 05.10.05, 15:53
                citisus napisał:

> Jeśli 50% chodzi do kina czy to znaczy, że codzi codziennie lub co tydzień ??
                >
                > I co znaczy słowo "należy" ?? Do Kościoła się nie "należy"
                > tylko wyznaje określony światopogląd ...

Czy w polsce 90% obywateli NALEŻY DO KK ?
                Czy w polsce 90% obywateli wierzy że jedzenie wafelków zmienia człowieka ?
                Czy w posce rocznie parę mln obywateli przynajmniej raz w roku idzie do
                kościoła, żeby np.: pokazać dzieciom szopkę ?

PS. Jeśli chciałbyś sie NAPRAWDĘ przekonać ilu katolików jest w Polsce to
                poprzyj projekt podatku wyznaniowego. Panstwo cofnie dotacje dla kościołów, za
                to każdy obywatel będzie mógł przekazać np.: 1% swoich podatków na wybrany
                kościół. Jak myślisz ile % podatników oddałoby swój 1% na KK. IMHO nie więcej
                niż 40% :)
                • douglasmclloyd Re: To napisz jeszcze raz wyraźnie 05.10.05, 15:59
                  jasiuf napisała:

> PS. Jeśli chciałbyś sie NAPRAWDĘ przekonać ilu katolików jest w Polsce to
                  > poprzyj projekt podatku wyznaniowego. Panstwo cofnie dotacje dla kościołów, za
                  > to każdy obywatel będzie mógł przekazać np.: 1% swoich podatków na wybrany
                  > kościół. Jak myślisz ile % podatników oddałoby swój 1% na KK. IMHO nie więcej
                  > niż 40% :)

Dlaczego od razu podatek? Proponuje subwencje. 100% gwarantowane na pismie.
                • citisus Re: To napisz jeszcze raz wyraźnie 05.10.05, 16:12
                  jasiuf napisała:
                  > PS. Jeśli chciałbyś sie NAPRAWDĘ przekonać ilu katolików jest w Polsce to
                  > poprzyj projekt podatku wyznaniowego. Panstwo cofnie dotacje dla kościołów, za
                  > to każdy obywatel będzie mógł przekazać np.: 1% swoich podatków na wybrany
                  > kościół. Jak myślisz ile % podatników oddałoby swój 1% na KK. IMHO nie więcej
                  > niż 40% :)

Dlaczego wiążesz wyznawanie wiary katolickiej z podatkami i pieniędzmi.
                  Jak kto nie zapłaci to katolikiem nie będzie ??!!!

Do kościoła chodzą ci, którym to potrzebne.
                  (regularnie 40-50% społeczeństwa, reszta okazjonalnie)

PS.
                  I jeszcze raz do kościoła się nie NALEŻY. Katolikiem się jest albo nie.
                  • jasiuf Czy Polska jest katolicka czy laicka ? 05.10.05, 16:57
                    citisus napisał:

> jasiuf napisała:
                    > > PS. Jeśli chciałbyś sie NAPRAWDĘ przekonać ilu katolików jest w Polsce to
                    > > poprzyj projekt podatku wyznaniowego. Panstwo cofnie dotacje dla kościołó
                    > w, za
                    > > to każdy obywatel będzie mógł przekazać np.: 1% swoich podatków na wybran
                    > y
                    > > kościół. Jak myślisz ile % podatników oddałoby swój 1% na KK. IMHO nie wi
                    > ęcej
                    > > niż 40% :)
                    >
                    > Dlaczego wiążesz wyznawanie wiary katolickiej z podatkami i pieniędzmi.
                    Bo KK funkcjonuje za pieniądze pochodzące m.in. z moich podatków.

> Jak kto nie zapłaci to katolikiem nie będzie ??!!!
                    Nie. Chodzi o coś innego:
                    1. Wówczas KK utrzymywany byłby TYLKO przez swoich wyznawców.
                    2. Inne wyznania i religie mogłyby uzyskac środki, których teraz są niesłusznie
                    pozbawione.
                    3. Otrzymalibyśmy bieżącą i jednoznaczną odpowiedź na pytanie "Ilu Polaków
                    popiera KK"

Dobre to i sprawiedliwe ?
                    No i proste :)

> Do kościoła chodzą ci, którym to potrzebne.
                    > (regularnie 40-50% społeczeństwa, reszta okazjonalnie)
                    Ty piszesz 40-50%, ktoś inny 4-5%, a jeszcze inny 90-100%.
                    Kazda z tych odpowiedzi jest równie fałszywa, a więc bezwartościowa.

> PS.
                    > I jeszcze raz do kościoła się nie NALEŻY. Katolikiem się jest albo nie.
                    Gdyby bycie katolikiem było sprawą prywatną wyznawców nie miałbym nic przeciwko
                    temu. Ale tak nie jest za przyczyną katolickich polityków, którzy próbują
                    narzucić Polakom swój punkt widzenia na sprawy motywując to "(90%) katolickością
                    Polski".
                    • citisus Re: Czy Polska jest katolicka czy laicka ? 05.10.05, 17:21
                      jasiuf napisała:
                      > Bo KK funkcjonuje za pieniądze pochodzące m.in. z moich podatków.

Nieprawda, jeśli już to idą z podatków od katolików.
                      Twoje idą np. na utrzymanie pani minister Środy itp....

> Nie. Chodzi o coś innego:
                      > 1. Wówczas KK utrzymywany byłby TYLKO przez swoich wyznawców.

Ależ jest on utrzymywany przez swoich wyznawców.

> 2. Inne wyznania i religie mogłyby uzyskac środki, których teraz są
                      niesłusznie pozbawione.

Ależ mają takiż sam dostęp do środków jak KK, dofinansowanie szkół,
                      ulgi w podatkach, dotacje do renowacji zabytków.

> 3. Otrzymalibyśmy bieżącą i jednoznaczną odpowiedź na pytanie "Ilu Polaków
                      > popiera KK"

A do czegoż jest to mi potrzebne, nie interesuje mnie kto i w co wierzy.
                      Jest to jego prywatna sprawa. Uważasz, że ktoś biedny, którego nie stać
                      na datki powinien być wykluczony ??

> Dobre to i sprawiedliwe ?

No nie bardzo ..

> Ty piszesz 40-50%, ktoś inny 4-5%, a jeszcze inny 90-100%.
                      > Kazda z tych odpowiedzi jest równie fałszywa, a więc bezwartościowa.

Nieprawda, w kościołach dwa razy do roku odbywa się liczenie duszyczek.
                      To są dane oficjalne. Tylko po co ci te dane ? Odnoszę wrażenie, że
                      koniecznie chcesz skatalogować wszystkich, a najlepiej każdemu stempelek
                      na łeb ......

>Gdyby bycie katolikiem było sprawą prywatną wyznawców nie miałbym nic przeciwko
                      >temu. Ale tak nie jest za przyczyną katolickich polityków, którzy próbują
                      >narzucić Polakom swój punkt widzenia na sprawy motywując to"(90%) katolickością
                      >Polski".

Przecież to ty usilnie starasz się policzyć i skatalogować a nie politycy.
                      I to nie politycy narzucają swój punkt widzenia tylko wyborcy nogami w
                      czasie głosowania. Większością ....
                      • jasiuf Ty wierzysz w niedzielę a ja w środę nie :) 05.10.05, 17:51
                        citisus napisał:

> jasiuf napisała:
                        > > Bo KK funkcjonuje za pieniądze pochodzące m.in. z moich podatków.
                        >
                        > Nieprawda, jeśli już to idą z podatków od katolików.
                        > Twoje idą np. na utrzymanie pani minister Środy itp....

Nie misiu - twoja obłudna retoryka pali na panewce - póki KK trzyma łape w
                        państwowej kasie to jest utrzymywany również z moich podatków. A ja sobie tego
                        kategorycznie nie życzę.

> > 2. Inne wyznania i religie mogłyby uzyskac środki, których teraz są
                        > niesłusznie pozbawione.
                        >
                        > Ależ mają takiż sam dostęp do środków jak KK, dofinansowanie szkół,
                        > ulgi w podatkach, dotacje do renowacji zabytków.

Czyżby ?
                        Czy sataniści są dotowani z budżetu ?
                        A przecież jest to jakaś religia i paru wyznawców ma :)

> > 3. Otrzymalibyśmy bieżącą i jednoznaczną odpowiedź na pytanie "Ilu Polakó
                        > w
                        > > popiera KK"
                        >
                        > A do czegoż jest to mi potrzebne, nie interesuje mnie kto i w co wierzy.

Skoro to jest nieistotne to nie ma sprawy - Polska jest krajem laickim, a
                        wyznanie jest indywidualną sprawą obywatela. Nie ma inwokacji w konstytucji, nie
                        ma narzucania katolickich norm w sprawach aborcji, mniejszości seksualnych, itp..

> Jest to jego prywatna sprawa. Uważasz, że ktoś biedny, którego nie stać
                        > na datki powinien być wykluczony ??

Ten biedny cały czas płaci na KK czy tego chce czy nie. Daj mu prawo wyboru.

A wogóle to DLACZEGO TAK SIĘ BOISZ podatku wyznaniowego ?
                        • citisus Oj w środę, w środę :-) 05.10.05, 18:14
                          jasiuf napisała:

> Nie misiu - twoja obłudna retoryka pali na panewce - póki KK trzyma łape w
                          > państwowej kasie to jest utrzymywany również z moich podatków. A ja sobie tego
                          > kategorycznie nie życzę.

No to jest właśnie obłudna retoryka. Gdzie KK trzyma łapę w państwowej
                          kasie ? Pierdu, pierdu. Społeczeństwo dzieli pieniądze z podatków wedle
                          swojego uznania poprzez wybranych przez siebie przedstawicieli. Na tym
                          polega demokracja. Mi też nie podoba się przeznaczanie podatków na
                          Radiokomitet czy Filmotekę - gniazda nierobów i nieudaczników. I co z tego ?
                          Nie mam większości - taka wola społeczeństwa.

> Czyżby ?
                          > Czy sataniści są dotowani z budżetu ?
                          > A przecież jest to jakaś religia i paru wyznawców ma :)

Jeśli spełnią wymogi prawne to dostaną (ilość wyznawców, rejestracja)

> Skoro to jest nieistotne to nie ma sprawy - Polska jest krajem laickim, a
                          > wyznanie jest indywidualną sprawą obywatela.Nie ma inwokacji w konstytucji,nie
                          > ma narzucania katolickich norm w sprawach aborcji,mniejszości seksualnych, itp

Polska nie jest krajem laickim skoro większość wyznaje światopogląd religijny.
                          Normy prawne wynikają z woli większości, a taka była wola społeczeństwa.
                          Chcesz narzucić dyktaturę mniejszości w stosowaniu prawa ?

> Ten biedny cały czas płaci na KK czy tego chce czy nie. Daj mu prawo wyboru.
                          > A wogóle to DLACZEGO TAK SIĘ BOISZ podatku wyznaniowego ?

Ja się nie boję, ale jestem przeciwny bo jest PRZYMUSEM, publicznym
                          mieszaniem się państwa w sprawy prywatne. Teraz daje jak chce, ile
                          chce lub na ile go stać.
                          • jasiuf Na kolankach całujemy po pierścionkach... 05.10.05, 19:42
                            citisus napisał:

Na kolankach całujemy po pierścionkach starszych panów w sukienkach :)

>> A wogóle to DLACZEGO TAK SIĘ BOISZ podatku wyznaniowego ?
                            >
                            > Ja się nie boję, ale jestem przeciwny bo jest PRZYMUSEM, publicznym
                            > mieszaniem się państwa w sprawy prywatne.

> Teraz daje jak chce, ile chce lub na ile go stać.

Zapomniałeś wstawić jedno słówko.
                            Prawidłowo to zdanie winno wyglądać tak:

Teraz PAŃSTWO daje jak chce, ile chce lub na ile go stać.

Co do większości: dopóki to nie zostanie stwierdzone to jest to prymitywna
                            uzurpacja. A nie może być stwierdzone z powodu uporczywej niechęci KK do
                            weryfikacji ich wyliczeń.

Na szczęście Europa i Polska wraz z nią się laicyzuje.
                            To tylko kwestia czasu :)
                            • citisus Re: Na kolankach całujemy po pierścionkach... 05.10.05, 23:35
                              jasiuf napisała:

> Na kolankach całujemy po pierścionkach starszych panów w sukienkach :)

Ooooo tu wyszło szydło z worka. Zazdrościsz ??!!! :-))))
                              A co ciebie interesuje co ludzie całują. Nikogo też nie interesuje kogo
                              ty w d.. całujesz. Twoja sprawa.

> Teraz PAŃSTWO daje jak chce, ile chce lub na ile go stać.

Hehehe, państwo nic nie może dawać bo nie ma rąk :-))))
                              Ludzie, LUDZIE głupcze pieniądze dzielą wedle woli większości ...

> Co do większości: dopóki to nie zostanie stwierdzone to jest to prymitywna
                              > uzurpacja. A nie może być stwierdzone z powodu uporczywej niechęci KK do
                              > weryfikacji ich wyliczeń.

Kurcze, jeszcze raz - WYBORY, ludzie głosują na WYBORACH.
                              WIĘKSZOŚĆ decyduje a nie Kościół.

> Na szczęście Europa i Polska wraz z nią się laicyzuje.
                              > To tylko kwestia czasu :)

Nie laicyzuje a degeruje się. Jak tak dalej pójdzie to szczeźnie
                              jak cesarstwo rzymskie. Już dziś staje się marginesem świata.
                              Gospodarczo, ludnościowo i kulturalnie.
                              • jasiuf Za plecami aktorów wielkiej polityki... 07.10.05, 21:41
                                citisus napisał:

> Hehehe, państwo nic nie może dawać bo nie ma rąk :-))))
                                > Ludzie, LUDZIE głupcze pieniądze dzielą wedle woli większości ...
                                >
                                > Kurcze, jeszcze raz - WYBORY, ludzie głosują na WYBORACH.
                                > WIĘKSZOŚĆ decyduje a nie Kościół.

Za plecami aktorów wielkiej polityki
                                Za zamkniętymi drzwiami przy dźwiękach muzyki
                                I nie wiadomo kto, kiedy, za ile i komu
                                Kupuje i sprzedaje nas po kryjomu

Nie wierze politykom.

Dlatego wybieram liberałów, czyli tych którzy ograniczają rolę władzy i
                                urzedników zwracając wolnośc obywatelom czyli mnie :)

Sam chcę decydować na co mają być wydane moje pieniądze.

PS. Jakby była taka partia to głosowałbym na leseferystów :-P

> > Na szczęście Europa i Polska wraz z nią się laicyzuje.
                                > > To tylko kwestia czasu :)
                                >
                                > Nie laicyzuje a degeruje się. Jak tak dalej pójdzie to szczeźnie
                                > jak cesarstwo rzymskie. Już dziś staje się marginesem świata.
                                > Gospodarczo, ludnościowo i kulturalnie.

Bzdura.
                                Hellady nie ma od 2 tys. lat a my wszyscy nadal jesteśmy jej potomkami.
                                Europa zostanie zalana przez imigrantów z turcji, maghrebu i azji.
                                I co z tego ?
                                Kto powiedział, że europejczyk musi być białym katolikiem ?
                                • maedith Re: Za plecami aktorów wielkiej polityki... 08.10.05, 10:59
                                  jasiuf napisała

Europa zostanie zalana przez imigrantów z turcji, maghrebu i azji.
                                  > I co z tego ?
                                  > Kto powiedział, że europejczyk musi być białym katolikiem ?

Miedzy innymi po to Turcje wpuszczono do UE,zeby europa nie zostala zalana
                                  przez imigrantow.Podobno swietnie sie nadaja do ochrony granic przed zalaniem
                                  przez nielegalnych emigrantow.
                            • palnick Na kolankach liberał Tusk całuje pierścieńDziwisza 07.10.05, 13:22
                              Oto zasady Donaldowe, I jeszcze ślub kościelny. Ta mizerota idzie w odwrotnym
                              kierunku - na łono KK :)
                              • maedith Re: Na kolankach liberał Tusk całuje pierścieńDzi 07.10.05, 19:50
                                Kazdy ma prawo sie nawrocic,wziac slub koscielny,albo odejsc od Kosciola,w
                                wolnym kraju zyjemy.
                                • palnick Re: Na kolankach liberał Tusk całuje pierścieńDzi 07.10.05, 22:11
                                  maedith napisała:

> Kazdy ma prawo sie nawrocic,wziac slub koscielny,albo odejsc od Kosciola,w
                                  > wolnym kraju zyjemy.
                                  --------
                                  Ale kontekst jest jednoznaczny.
                          • framberg Re: Oj w środę, w środę :-) 08.10.05, 23:16
                            Strasznie bojowy jesteś. Nie o to chodzi do czego można zmusić obywatela bo
                            większość chce inaczej. Uważa się, że są cele finansowane z podatków, które
                            obywatel może wskazać bezpośrednio. W Polsce wprawadzono takie prawo w
                            odniesieniu do 1% podatku. Tyle możemy przeznaczyć na wybraną "organizację
                            porzytku publicznego". W wielu krajach ma się większe zaufanie co do wyborów
                            obywatela. Np. w Niemczech można rozdysponować (na PIT -cie) 5% podatku na cele
                            wyznaniowe (wpisując gminę wyznaniową, której odpis podatkowy ma zostać
                            przekazany). Nie jest to równoznaczne z deklarowanym wyznaniem ale
                            prawdopodobnie zbieżne. Można zadeklarować tą część podatku na 5 innych celów
                            świeckich (sport, edukacja itd.). Jeśli się nic nie wybierze to ta część
                            podatku idzie na cele opublikowane przez władze landu na początku roku
                            podatkowego. Jestem katolikim (zdecydowanie nieortodoksyjnym) i te system -
                            niemiecki - mi się podoba.
      • andrzej105 Re: A kiedy się zapisywałeś ??? 12.10.05, 00:25
        citisus napisał:

> To ważne, poszukaj kopii swojej deklaracji ....
        > :-)))
        -------
        legitymacji świadczącej o przynależności też chyba nie ma.
        www.emigranci.net/
    • jack20 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 15:14
      Napisz do swojego biskupstwa . On i ciebie bez problemu wykresla.
      Dolacz tez najlepiej zaswiadczenie od psychiatry o aktualnym stanie swojego
      umyslu.
    • kotek.filemon Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 15:16
      Swego czasu chyba niejaki "palnick" spamował po forach krótką instrukcją obsługi
      jak przestać być oficjalnie członkiem KK. Jeśli pomyliłem nicki, to przepraszam,
      pamięć już nie ta jak drzewiej bywało... Poszukaj w archiwum najlepiej.
      • gosc.z.korony Racja! Był taki koleś. Żenada! 05.10.05, 15:37
        Nawet zbajerował kilku he! he! he!
        Taki był rewolucyjny.
        Panie! Panowie! Gdyby ktoś w państwach ,,starej'' Unii albo w USA dowiedział się
        jakie my tu mamy ,,problemy'', to pękł by ze śmiechu. No chyba, ze byłby jakimś
        nawiedzieńcem. A tacy tam też bytują.
        Niniejszym zatem przypominam wszystkim, którzy tego jeszcze nie wiedzą:
        JESTEŚMY WOLNYMI LUDŹMI, A NIE JAKIMIŚ NIEWOLNIKAMI.
        TO KSIĘŻA POWINNI ZABIEGAĆ O TO BYŚMY CHCIELI CHODZIĆ DO KOŚCIOŁA.
        ŁASKI NAM ŻADNEJ NIE ROBIĄ
        BO TO ONI ZALEŻĄ OD NAS
        A NIE MY OD NICH.
        ,,WYPISYWAĆ SIĘ...'' - WOLNE ŻARTY!... CZY PAN JEZUS DAWAŁ LUDZIOM JAKIEŚ
        LEGITYMACJE?
        • citisus Re: Racja! Był taki koleś. Żenada! 05.10.05, 15:46
          gosc.z.korony napisał:

> ,,WYPISYWAĆ SIĘ...'' - WOLNE ŻARTY!... CZY PAN JEZUS DAWAŁ LUDZIOM JAKIEŚ
          > LEGITYMACJE?

:-))))))))
          Dokładnie tak.
        • adam81w Dla mnie to jest wazne zeby nie byc wpisanym tam d 05.10.05, 19:34
          o tych ksieg ! wg mnie to chore zebym byl wpisany na jakas liste ludzi do
          ktorych nienaleze . niew eim czy jezus costam . malo mnie to obchodzi .
          zostalem gdzies zapisany nikt sie o nic nie pytal . zrobiono to wbrew mojej
          woli . wiem ze jestem zapisany gdzuies gdzie nie naleze . nie podopba mi sie
          taka sytuacja . szczegolnie ze jakis ksieza moga sie chwalic ile to religijnych
          jest w kraju . no to bedzie jeden mniej :). do kosciola nie chodze juz chyba z
          10 lat . jak przychodzi ksiadz na kolede to najczesciej wychodze zdomu
          • aron2004 Re: Dla mnie to jest wazne zeby nie byc wpisanym 05.10.05, 19:36
            a jak zrobić żeby SLD przestało być dotowane z budżetu. Bo ja nie zgadzam się z
            poglądami tej partii, a muszę na nią płacić.
            • adam81w Re: Dla mnie to jest wazne zeby nie byc wpisanym 05.10.05, 19:46
              rany co zakoles :)

sld ma takie samo prawo jak kazda inna partia byc dotowana z budzetu bo takie
              mamy prawo . jezeli chcesz innego prawa to poprzyj partie ktora wypowiada sie
              za zmiana tego zapisu na niefinansowanie partii z budzetu . w tym przypadku
              bedzie to PO .

po drugie .

a co z dotowaniem kosciola ? chyba jezeli nie bede katolikiem nie powinienem
              musiec placic na jej istnienie kasy ? prawda ? wiem wiem nie smiejcie sie ale
              tak uwazam i tak kiedys bedzie ze tylko wyznawcy danej religii beda placic na
              dzialanie kosciola czy religii . przynajmniej tak powinno byc . tak uwazam
              • aron2004 Re: Dla mnie to jest wazne zeby nie byc wpisanym 05.10.05, 21:01
                no właśnie to jak ktoś nie chce płacić na kościół to ja nie chcę płacić na SLD.
            • adam81w PS wierzacy jestem w pewne rzeczy ale nie jestem r 05.10.05, 19:49
              eligijny . hehe ech to zawlaszczanie jezyka poprzez katolicka organizacje .
              jestem wierzacy ale nie religijny . no coz za
              sprzecznosc !!!!!:D:D:D:D:D:D::D:D :D:D:D:D:D:D:D:D
    • humbak Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 15:56
      Do Kościoła? Czy osoba która nie wierzy w Boga i nie słucha jego przykazań jest
      częścią Kościoła? Osoba która nie chce obecności Chrystusa w swoim życiu?
      • douglasmclloyd Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 16:01
        humbak napisał:

> Do Kościoła? Czy osoba która nie wierzy w Boga i nie słucha jego przykazań
        jest
        >
        > częścią Kościoła? Osoba która nie chce obecności Chrystusa w swoim życiu?

Niektorzy myla kosciol z partia.
        • humbak Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 16:13
          Dodałbym że namolnie i celowo.
    • goniacy.pielegniarz To proste 05.10.05, 15:59
      Bierzesz kartę obiegową i zbierasz podpisy od: papieża, księdza z parafii,
      Józefa Oleksego oraz księdza, który Cię chrzcił. Jeśli ksiądz, który Cię chrzcił
      już nie żyje, to masz przechlapane.
      • zabanowana.mysz.biala Re: To proste 05.10.05, 16:20
        goniacy.pielegniarz napisał:

> Bierzesz kartę obiegową i zbierasz podpisy od: papieża, księdza z parafii,
        > Józefa Oleksego oraz księdza, który Cię chrzcił. Jeśli ksiądz, który Cię
        chrzci
        > ł
        > już nie żyje, to masz przechlapane.

Dodałabym jeszcze zaświadczenie od Ojca Dyrektora o REGULARNYCH wpłatach
        na cele kultu religijnego (czyt.: Radio MaRyja i TV Trwam, ew. dołączyć przekaz
        na 100-letnia prenumeratę ND) wraz ze zobowiązaniem kontynuowania przesyłania
        datków aż po życia kres;-)
        • gosc.z.korony OBIEGÓWKA - DOBRE! HE! HE! HE! 05.10.05, 17:24
        • palnick Re: To proste - druk. 05.10.05, 23:07
          Na forum Onet.pl ktoś podał taki wzór pisma do parafii:

WZÓR

imię ............................... . ...........miejscowość,data ..........

nazwisko ............................... . ............

data urodzenia ............................... . ...

Parafia Rzymsko-Katolicka w ............................... . ............

adres zamieszkania

............................... . ..........................

ul. ............................... . ............................

Rezygnacja z członkostwa

Na podstawie Art. 53 par. 1 i 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej
          niniejszym rezygnuję z członkostwa w Kościele Rzymsko-Katolickim. Proszę o
          pisemne potwierdzenie dokonania stosownej adnotacji w księdze chrztu.

Z poważaniem

............................... . .........................

otrzymują:

Parafia Rzymsko-Katolicka
          w.............................. . .......................

Kuria Biskupia Kościoła Rzymsko -Katolickiego w.........................

kopia a/a
    • porter11 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 16:00

To bardzo proste. Popełnij samobójstwo rytualne.
      -----------------------------------------
      Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą.
      (c) bzyk7
      • gosc.z.korony Ale to chyba nie w tej religii? 05.10.05, 17:26
        Wtedy zyska jakieś prozaiczne ,,potępienie'', a nie ,,wypisanie z kościoła''?
        Chyba nie tędy droga? ;-)))
        • porter11 Re: Ale to chyba nie w tej religii? 06.10.05, 08:12

Oczywiście, że wystąpi w ten sposób z Kościoła. Jako nieboszczyk i jako
          ekskomunikowany.
          -----------------------------------------
          Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą.
          (c) bzyk7
    • dr3xhab Jak sie wypisac z kosciola ?- NIE można! 05.10.05, 17:50
      Gdy kościół katolicki podaje ilość swych wiernych, to na podstawie swego punktu
      widzenia.
      KAŻDY kto został ochrzczony JEST katolikiem.
      Koniec, kropka. To widzenie świata obowiązuje przy podawaniu wszystkich danych.
      Nie ma też kryterium, które by eliminowało kogokolwiek z przynależności do KK.
      Jeśji łamiesz wszystkie przykazania codziennie, ale powiesz, że jesteś
      wierzącym katolikiem, to znaczy, że jesteś baranem, eee, przepraszam, owieczką
      z tego stada. I że to właśnie stado ma prawo dyktować wszystkim swoje owcze
      zwyczaje.
      Nic się nie da zrobić! W statystykach już zawsze będziesz członkiem tego
      wyznania.
      • kropka.nad.i Re: Jak sie wypisac z kosciola ?- NIE można! 05.10.05, 17:54
        deklarację wystapienia złóż przed notariuszem i zanieś ją biskupowi
      • adam81w Mozna Mozna ! przynajmniej tyle zrobie wypisujac s 05.10.05, 19:42
        sie z kosicola . jezeli oni beda mowic ze nadal naleze do organizacji z ktorej
        sie wypisalem to sa barany p opierwsze a po drugie co mnie to obchodzi . ja juz
        tam nalezal nie bede . po drugie nawet jak beda podawac liczbe religijnych
        wedle liczby ochrzczonych to my normalni powinnismy zadac wtedy liczby osob
        obecnie nalezacych dio kosciola . osmiesza sie to po pierwsze a po drugie
        zawsze taka liczba bedzie bardziej uczciwsza niz jakas liczba ochrzczonych
        • rolotomasi Re: Jak wypisać się z kocioła ? 06.10.05, 00:56
          To będzie bolało.
          W kraju samo.się.chwalenia i autozadowolonia własną tzw.tolerancją religijną~
          trwałe wyjście z KościKatoli jest bolesne, gdyż ~miłosierni chrześcijanie~
          dowalają ile mogą i gdzie tylko trafią.

Można więc i należy oczekiwać ataku: w pracy i w szkole(dzieci), w domu
          (sąsiedzi) i urzędzie(mochemrówy). Na dokładkę, ostatnio doszedł obowiązek
          bałwochwalczego kultu jednostki JanaP>> ‘Kto nie czapkuje - ten odczuje’, co
          dodatkowo skutkije na Osobnika Niekatolika.
          << całość została sprawdzona w warunkach laboratoryjnych na
          Wyselekcjonowanej Jednostce Uodpornionej Biologicznie WJUB
          Sumując, zalecam przeczekać 2:3 lat, aż nastąpi –jak to już w histori Kraju
          było- odwrót ludności od instytucjonalnego i personalnego cielca oraz powrót do
          homeostazy psychicznej wierzących inaczej, nie w Szefa Nieba, a w Czarnych.

Przede wszystkim zaś>> WITAM w KLUBIE :)
          KrajowyWajchowyForumowy
    • palnick Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 05.10.05, 20:49
      Tu ciekawa dyskusja :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=20011273
      • mgr.prezio Radziłbym się obrzezać i pić wódkę koszerną. 06.10.05, 09:27

• andrzej105 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 06.10.05, 13:57
      Najważniejsze to przestać dawać nygusom pieniądze. To ich zaboli najbardziej. A
      jak ktoś ma jeszcze potrzebę wypisywania to proszę bardzo. Tylko z czego tu sie
      wypisywać skoro chyba się nie zapisywałeś , nie masz legitymacji ,itd ?
      • maedith Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 06.10.05, 15:08
        andrzej105 napisał:

> Najważniejsze to przestać dawać nygusom pieniądze. To ich zaboli najbardziej.
        A
        >
        > jak ktoś ma jeszcze potrzebę wypisywania to proszę bardzo. Tylko z czego tu
        sie
        >
        > wypisywać skoro chyba się nie zapisywałeś , nie masz legitymacji ,itd ?

Chodzi o to zeby nie byc wliczonym w te 90%,A PRZY CHRZCIE TO CHYBA
        WLICZAJA,chodzi oto żeby nie płacić podatków,na koscół,który prowadzi
        działalność anty demokratycccccccczna i glosi i uskutecznia praktyki,niezgodne
        z Pismem ŚW.
        Oile wiem Biblia mówi,ze jeśli ktoś postępuje niewłaśćiwie należy go
        upomnieć,ale pewnie nie dotyczy to włądz kościoła,ani ksęży.Czy ktoś możę
        słyszał żeby kosciół wypowiedział sie w sprawie Rydzyka jakimś listem
        tuszpasterskim,czy jakto sie tam nazywa?
    • palnick Re: Jak sie wypisac z kosciola ? Step by step :) 07.10.05, 19:57
      zobacz

www.e-kosciol.org

tam instrukcja krok po kroku
      • maedith Re: Jak sie wypisac z kosciola ? Step by step :) 07.10.05, 20:13
        O dzieki.
      • adam81w Re: Jak sie wypisac z kosciola ? Step by step :) 20.11.05, 19:32
        jest super . wypisuje sie

dokladniejszy link jest tu

www.e-kosciol.org/index.php?id=jakwypisac
    • three wcale nie takie proste. 07.10.05, 22:08
      Musisz się oficjalnie zaprzeć i unieważnić chrzest
      Procedura tak jest realizowana przez Kościół Rzymsko Katolicki (jeśli mówimy o "wypisaniu") z kościoła. Podczas uroczystości wyrzekasz sie wiary w Boga i Jezusa Chrystusa oraz unieważniasz chrzest. Z grubsza przypomina to niektóre obrządki dzieciaków bawiących się w satanizm jednak odbywa sie legalnie i ma całkowita moc prawną. Pozwala między innymi osobie "wypisanej" na ślub z osobą "zapisaną" tzw. "ślub z różnica wiary." w przypadku gdy nie zamierzasz się bierzmować. Ze względu na utratę szansy na zbawienie jest to bardzo rzadko realizowane...(jedynie Kościół to zapewnia ponieważ tylko KRK ma kontakt z bogiem (papież) )

Aby przeprowadzić coś takiego skontaktuj się z miejscowym księdzem lub jeszcze lepiej biskupem.
      • palnick Nie widzę problemu. Chrzest jest wymuszony. 07.10.05, 22:10
        three napisał:

> Musisz się oficjalnie zaprzeć i unieważnić chrzest
        > Procedura tak jest realizowana przez Kościół Rzymsko Katolicki (jeśli mówimy
        o "wypisaniu") z kościoła. Podczas uroczystości wyrzekasz sie wiary w Boga i
        Jezusa Chrystusa oraz unieważniasz chrzest.
        --------
        To nie prawda. Wypełniasz druki i cześć. Chrzest nie był Twoim wyborem :)
        • andrzej105 Re: Nie widzę problemu. Chrzest jest wymuszony. 08.10.05, 08:06
          skoro 'chrzest' jest wymuszony w wieku 0,12 roku ,tzn ze ma wade prawna
          powodujaca niwaznosc tej czynnosci od samego poczatku
          • owca Re: Nie widzę problemu. Chrzest jest wymuszony. 08.10.05, 08:16

no chyba nie do końca
            do uzyskania pełnoletności osobami uprawnionymi do podejmowania decyzji jest
            matka, ojciec, opiekun prawny dziecka
            • andrzej105 Re: Nie widzę problemu. Chrzest jest wymuszony. 08.10.05, 08:21
              owca napisała:

>
              > no chyba nie do końca
              > do uzyskania pełnoletności osobami uprawnionymi do podejmowania decyzji jest
              > matka, ojciec, opiekun prawny dziecka
              > ====== to skoro to oni zrobili dziecku ten 'balagan' w papierach i je wkrecili
              do tej firmy to niech oni teraz odkrecaja te sprawe ,he he
              • zwykly2 Re: Nie widzę problemu. Chrzest jest wymuszony. 08.10.05, 08:39
                ale żyd to ma przechlapane. On jeżeli matka byłżydówką jest do śmierci żydem
                bez możliwości wystąpienia z żydostwa. Poszperaj więc w twojej rodzinie, może
                jesteś żydem i nie potrzebnie się martwisz? A w ogóle to idź do pychiatry.
                • joannabarska Re: Nie widzę problemu. Chrzest jest wymuszony. 08.10.05, 09:00
                  Jak Ci sie nie podoba Kosciół kat. ,to lepiej wystepowac przeciw czarnym bedąc
                  w tej wspolnocie religijnej.
                  --j
                  "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się smutno, kiedy umrzesz". JULIAN TUWIM
      • maedith Re: wcale nie takie proste. 08.10.05, 11:04
        three napisał:

> Musisz się oficjalnie zaprzeć i unieważnić chrzest
        > Procedura tak jest realizowana przez Kościół Rzymsko Katolicki (jeśli mówimy
        o
        > "wypisaniu") z kościoła. Podczas uroczystości wyrzekasz sie wiary w Boga i
        Jezu
        > sa Chrystusa oraz unieważniasz chrzest. Z grubsza przypomina to niektóre
        obrząd
        > ki dzieciaków bawiących się w satanizm jednak odbywa sie legalnie i ma
        całkowit
        > a moc prawną. Pozwala między innymi osobie "wypisanej" na ślub z
        osobą "zapisan
        > ą" tzw. "ślub z różnica wiary." w przypadku gdy nie zamierzasz się
        bierzmować.
        > Ze względu na utratę szansy na zbawienie jest to bardzo rzadko realizowane...
        (
        > jedynie Kościół to zapewnia ponieważ tylko KRK ma kontakt z bogiem (papież) )
        >
        > Aby przeprowadzić coś takiego skontaktuj się z miejscowym księdzem lub
        jeszcze
        > lepiej biskupem.

No dobrze, a jesli ja sie nie zapieram wiary w Jezusa CHrystusa,wrecz
        przeciwnie,chce tylko sie wypisac z Koscioła Katolickiego,bo prowadzi i
        popiera działalnosc niezgodna z nauką Jezusa Chrystusa?
    • kret-na-pustyni Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 08.10.05, 09:03
      nie ma to sensu
      powaznie mowie, bo bylam kiedys na tej samej drodze,
      za wszelka cene chcialam pokazac
      zademonstrowac
      ze ja nie chce
      nie naleze
      nie bede
      i kropka

jesli nie zmieniasz wyznania
      i nie nosisz sie z zamiarem wejscia w szeregi innewgo zgrupowania religijnego
      to po prostu nie rob nic
      zyj swom zyciem
      a w czym ci przeszkadza to ze widniejesz na jakiejs liscie skoro
      dla ciebie
      i tak nic z tego nie wynika?
      A co do koledy
      to - za innymi forumowiczami -po prostu ie otwieraj drzwi
      :)
      • andrzej105 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 08.10.05, 09:38
        potrzebna w tej firmie pierestrojka po 25 latach zastoju i skostnienia. nie
        dziwie sie ze ludzie chca wyskakiwac z tej tonacej szalupy
        wiadomosci.onet.pl/1252620,240,kioskart.html
    • andrzej105 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 08.10.05, 15:11
      rozne sposoby wypisywania

www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=528&Itemid=48
    • andrzej105 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 08.10.05, 22:14
      humanizm.free.ngo.pl/wychrzta.htm
    • kataryna.kataryna Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 08.10.05, 22:53
      adam81w napisał:

> prosze o nie podchodzenie do tego psotu z agresja i nie wycinanie bo nie jest
      > to zadna obraza uczuc religijnych . chcialbym zasiegnac porady jak sie
      > wypisac z kosciola

To ten u którego się zapisywałeś Ci nie powiedział?
    • wacek44 Prośba o wyjaśnienie 08.10.05, 23:20
      Po pierwsze: z jakiego kościoła chcesz się wypisać ? Jest w Polsce conajmniej
      parę więc trzeba to zdefiniować. Po drugie: czy jest potrzebne wypisywanie się
      w jakimkolwiek kościele ? Wystarczy przestać chodzić i tyle. Po trzecie: zanim
      coś napiszesz to przez chwilę pomyśl - ale tylko do momentu aż zacznie cię
      bolec głowa. Potem już nie.
      • nurni Re: Prośba o wyjaśnienie 08.10.05, 23:55
        wacek44 napisał:

> Po drugie: czy jest potrzebne wypisywanie się
        > w jakimkolwiek kościele ? Wystarczy przestać chodzić i tyle.

Oczywiscie zupelnie wystarczy ale jak rozumiem chodzi tu autorowi watku o
        pewna demonstracje. Bez demonstracji wypiasny sie nie poczuje.

Uwazam ze nalezy mu to umozliwic skoro tak pilnie mu to potrzebne. Do szczescia
        czy czegokolwiek.
        Kolega Palnick pojawil sie natychmiast i zapodal stosowna deklaracje.
        Wypelnic podpisac i poczuc szczescie. Mozna tez oblozyc sobie w ramki.
    • frank_drebin Napisz na formularzu B-40 wniosek o wypisanie. 09.10.05, 00:32
      Co za kretyn zalozyl ten watek.
    • asienka32 Zazdroszczę ludziom co mają w zyciu tylko takie 09.10.05, 00:45
      problemy.
      • palnick Re: Zazdroszczę ludziom co mają w zyciu tylko tak 11.10.05, 00:00
        a jakie ty masz?
    • read1 Re: Jak sie wypisac z kosciola ? 09.10.05, 01:30
      wybacz, ale pytaniem tym dowodzisz, że posiadanie poglądów jest ci zupełnie obce.

Jeśli nie poczuwasz się do wiary to nie wierzysz, nie zawracasz sobie wówczas
      też głowy instytucjami jakie wiarę regulują, ani ich przepisami wewnętrznymi jak
      np. księga chrztów.

Jeśli się jednak nie ma poglądów i jedynie stara zademonstrować przynależność do
      grupy tych, którzy się wypisali z kościoła to wówczas realizuje się orwellowskie
      zmienianie faktów z przeszłości.

Ty jednak tego nie potrafisz i zachowujesz się jak czterolatek, który narobił w
      majtki i pyta się czy jak pozbiera klocki z podłogi to przestanie śmierdzieć.
      • novus_ordo_seclorum Co za bzdura. 09.10.05, 01:47
        Czlowiek jest zapisany w papierach KK, wiec chce sie on z nich wypisac. Tak jak
        wymeldowujesz sie z adresu, pod ktorym juz nie mieszkasz.
        • read1 Re: Co za bzdura. 09.10.05, 01:55
          nie rozumiesz istoty, tylko rozmydlasz się nic nie znaczącej formie

Równie bez sensu mógłbyś uzasadniać chęć usunięcia twoich danych ze szkoły jeśli
          jakąś skończyłeś, bo nagle bliższe stanie ci się wolnomyślicielstwo.

Poza tym KK jest niezależną instytucją i ma prawo mieć w swoich papierach co jej
          się spodoba.
    • novus_ordo_seclorum Popros adwokata ew. notariusza o pomoc. 09.10.05, 01:48
      Zajmie sie on(a) papierkowa robota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka