Dodaj do ulubionych

Wehrmacht w biografii dziadka Tuska

• lijko Dajcie na luz z tymi wyborami! 15.10.05, 13:22
      Obaj kandydaci są siebie warci. Jeden ma podejrzaną przeszłość (Tusk), a drugi
      przeszłość ( afera z Pineiro) i przyszłość ( bo nieudacznik jakich mało). Polsko
      błagaj Kwacha by został na trzecią kadencję ( najlepiej za darmo )!
      • broetje [...] 15.10.05, 13:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • lijko [...] 15.10.05, 13:32
      • mordzinas Re: Dajcie na luz z tymi wyborami! 15.10.05, 13:42
        lijko napisał:

> Obaj kandydaci są siebie warci. Jeden ma podejrzaną przeszłość (Tusk), a drugi
        > przeszłość ( afera z Pineiro) i przyszłość ( bo nieudacznik jakich mało).
        Polsk
        > o
        > błagaj Kwacha by został na trzecią kadencję ( najlepiej za darmo )!

AFERA PINEJRO??????? Ha HA HA. Dobrze wiesz ubeku ,że ta cała "afera"
        to działania działania służ spedcjalnych i TVP. Cała
        manipulacja ,mająca zniszczyć Kaczyńskiego została wyjaśniona. A TVP
        musiała przeprosić Kaczyńskiego i odszczekać pomówienia.
        KACZYŃSKI TO CZŁOWIEK UCZCIWY. DLATEGO TAK JEST NIENAWIDZONY PRZEZ
        MAFIĘ LIBERAŁÓW I KOMUNISTÓW> DLATEGO TAK BYŁ MEDIALNIE NISZCZONY.

ALE PRAWDA WYSZŁA NA JAW I KACZYŃSKI MOŻE SPOJRZEĆ W OCZY KAŻDEMU.

W PRZCIWNIEŃSTWIE DO DONALDZIA _ KTÓREMU ROŚNIE NOS PRZY KAŻDEJ
        WYPOWIEDZI.....
      • siersciuchspenetrowany Re: Dajcie na luz z tymi wyborami! 15.10.05, 14:00
        lijko napisał:

> Obaj kandydaci są siebie warci. Jeden ma podejrzaną przeszłość (Tusk),

DZIADEK Tuska a nie Tusk, na miołość boską-ludzie!!!
    • stasznik Dokumenty o tym, że Tusk był wcielony do Polskiej 15.10.05, 13:25
      Armii znajdowały się w archiwum w Berlinie w tej same teczce co zaświadczenie,
      że należał do Wermachtu. Jeśli tak to Tusk i jego sztab cynicznie i z
      prmedytacją kłamali zaprzeczając wypowiedzi Kurskiego.... .
      , oraz domagając się przeprosin.

Obence głupie tłumaczenie dowodzi, że każdy fakt da się nagiąć i zinterpretować
      elastycznie do każdej sytuacji. Tak przez ostatnie lata tłumaczyło się SLD z
      afer jakich była udziałem.

Niestety Tusk i jego kompania to banda politycznych cwaniaków mająca nadzieję
      na ochronę III RP. Wystarczy przyjrzeć się kto popiera Tuska a okaże się że
      cała postkomuna, i skompromitowane w aferach skrzydło prawicy: KLD, mostowcy
      PO i środowisko Kwaśniewskiego. Co oznacza, jeśli Tusk wygra prezydenturę?
      A to, że będzie torpedował wszysttkie próby naprawiania choreko państwa i
      rozbijania układów scementowanych przez Lewicę.
      • ute_ute Re: Dokumenty o tym, że Tusk był wcielony do Pols 15.10.05, 13:28
        na początku kampanii, gdy Cimoszewicz miał nawyższe poparcie ze wszystkich
        kandydatów myślałam sobie - będę w pierwszej turze głosować na Tuska, ale w II,
        gdy będę mała wybór między działaczem SLD a Kaczyńskim, to oczywiście na
        Kaczyńskiego. głosowałam też na niego w II turze wyborów na prezydenta warszawy
        (w pierwszej na Piterę). miałam do Kaczora trochę sympatii, nie zgadzałam się z
        wieloma jego posunięciami, poglądami, ale go lubiłam, szanowałam.
        teraz jestem załamana.. co się stało? jak środowisko, które wywodzi się z
        solidarności, ludzie nie uwikłani w PRL, w romanse z SLD-owcami mogą się tak
        nienawidzieć... już nigdy na Kaczyńskich nie zagłosuję, nawet jako na mniejsze
        zło, najwyżej nie pójdę na kolejne wybory - kiedyś to było dla mnie nie do
        pomyślenia... dziękuję za IV RP - państwo ludzi pokroju Kurskiego, z ideologią
        dyrektora Rydzyka, ludzi ziejących nienawiścią do wszystkiego co trochę inne.
        Polska przestaje być państwem dla wszystkich - żeby być Polakiem teraz trzeba
        będzie być katolikiem, przeciwnikiem aborcji, heteroseksualistą, przeciwnikiem
        Okrągłego Stołu, zwolennikiem listy Macierewicza, słuchaczem radia Maryja,
        czytelnikiem Gońca Niedzielnego, widzem telewizji Trwam, do terzeciego
        pokolenia wstecz żadnych przodków innych narodowości - przed wszystkim
        niedopuszczalni są w rodzinie: Niemcy, Żydzi i Ukarińcy, ale też Rosjanie,
        Litwini, Estończycy, Łotysze, Białorusini, no może na Czecha lepiej spojżą, co
        do Słowaka to nie mam pewności. wykluczone będą osoby, których dziadkowie byli
        w armii Berlinga, liczy się tylko armia Andersa, niedopuszczalne aby ktoś z
        rodziny był w PZPR. prawdziwy Polak będzie musiał być zwoleniikiem sojuszu z
        Ameryką, zwolenikiem inwazji na Irak, przeciwnikiem silniejszych związków z
        Unią Europejską, niedopuszczeni będą ateiści, prawosławni, ewangelicy, nie
        mówiąc już o muzułmanach czy wyznawcach religii mojżeszowej, nie możliwe będzie
        spędzenie niedzieli na zakupach, jeżeli chodzi o kobiety to wiadomo największe
        spełnienie daje gromadka dzieci, inne modele rodziny nie będą przewidziane.
        prawdziwy Polak będzie mógł czyć się bezpiecznie i u siebie, a inni? no cuż
        zobaczymy...

• turtlezzz Dlaczego powinniśmy bronić III RP ? 15.10.05, 13:38
          Najkrócej: bo IV RP to frazes wyborczy. A pod każdym takim frazesem kryje się rządza władzy. III RP można zmieniać na lepsze, ale nie można uśmiercać w celu zdobycia władzy. Proste jak słońce.
      • mordzinas Re: Dokumenty o tym, że Tusk był wcielony do Pols 15.10.05, 13:29
        stasznik napisał:

> Armii znajdowały się w archiwum w Berlinie w tej same teczce co
        zaświadczenie,
        > że należał do Wermachtu. Jeśli tak to Tusk i jego sztab cynicznie i z
        > prmedytacją kłamali zaprzeczając wypowiedzi Kurskiego.... .
        > , oraz domagając się przeprosin.
        >
        > Obence głupie tłumaczenie dowodzi, że każdy fakt da się nagiąć i
        zinterpretować
        >
        > elastycznie do każdej sytuacji. Tak przez ostatnie lata tłumaczyło się SLD z
        > afer jakich była udziałem.
        >
        > Niestety Tusk i jego kompania to banda politycznych cwaniaków mająca nadzieję
        > na ochronę III RP. Wystarczy przyjrzeć się kto popiera Tuska a okaże się że
        > cała postkomuna, i skompromitowane w aferach skrzydło prawicy: KLD, mostowcy
        > PO i środowisko Kwaśniewskiego. Co oznacza, jeśli Tusk wygra prezydenturę?
        > A to, że będzie torpedował wszysttkie próby naprawiania choreko państwa i
        > rozbijania układów scementowanych przez Lewicę.

Otóż to.
        • smok5 Nie prawda. 15.10.05, 13:38
          Dokument pokazany wczoraj tusk mógł nie znać. To była powojenna odpowiedź armii
          angielskiej na zapytanie armii niemieckiej co się stało z ich żołnierzem.
          Świadczy to jednak o tym ,że przełożeni Josefa Tuska w Werhmachcie nic nie
          wiedzieli o jego dezercji. Albo jej nie było:).
          • jars5 Re: Nie prawda. 15.10.05, 18:19
            Po wojnie twojej armii wolkswagendeutschu przez jakis czas nie bylo.
            Prawdopodobnie dziadek Tuska byl na liscie zaginionych i dlatego chciano
            wiedziec co sie z nim stalo. Bylo to dosc czeste zjawisko. Jezeli ktos
            dezerterowal to jezeli go nie zlapano uchodzil za zaginionego. Nie prowokuj
            chaosu w rozmowach Polakow kolego z Reichu.
    • brokowisko Jacek Protasiewicz - nowy historyk PO 15.10.05, 13:28
      ***Zdaniem Jacka Protasiewicza, szefa sztabu Tuska, najbardziej prawdopodobną
      wersją jest ta, że po wypuszczeniu dziadka Tuska z obozu w Neuengamme Niemcy,
      którym brakowało żołnierzy, wcielili go przymusowo do Wehrmachtu (Józef Tusk
      był obywatelem Wolnego Miasta Gdańska, a ci automatycznie stawali się
      obywatelami Rzeszy).***Dziadek mogl robic co mu sie podoba - ale pan TUSK nie
      mial prawa klamac, bo ma (mial) byc Prezydentem Polski!!! Jednakowa taryfa dla
      wszystkich politykow! /wg komisji sejmowej/! Latwo kogos wykonczyc
      (Cimoszewicza -Miodowicz na polecenie Tuska) - trudniej przyznac sie do
      klamstwa !!!!!
    • uosia GLOSUJE NA KACZE JAJO 15.10.05, 13:29
      On się już z Was śmieje, zauważyliście? Że takie snopy z Was. Kacza-
      niespodzianka. On już dobrze wie, czym Was zaskoczy, tylko dajcie mu władzę.
      Rydzykowe nasienie, zaiste, będzie się działo, oj będzie!
    • erikawontusek Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 13:29
      wpisal sie na volksliste, by zostac wcielonym do wehrmachtu ,by zdezerterowac ,
      uciec , przezyc ,takie byly koleje losu wielu polakow, to jest perfekcyjnie
      ok.ale kandydat na prezydenta , zeby klamal, to hanba dla narodu ,i jeszcze
      drugie klamstwo,ze niby przymusowo
      • ute_ute Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 13:35
        erikawontusek napisał:

> wpisal sie na volksliste, by zostac wcielonym do wehrmachtu ,by
        zdezerterowac ,
        >
        > uciec , przezyc ,takie byly koleje losu wielu polakow, to jest perfekcyjnie
        > ok.ale kandydat na prezydenta , zeby klamal, to hanba dla narodu ,i jeszcze
        > drugie klamstwo,ze niby przymusowo

a nie przymusowo? wstąpił do niemieckiego wojska w 1938? co Ty człowieku
        piszesz? łatwo pisać takie rzeczy, że miał wybór, że sobie wykalkulował jak się
        spokojnie siedzi przed kompem, popija kawkę. trochę zrozumienia realiów
        okupacji niemieckiej...
        • erikawontusek Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 13:52
          ok ,przymusowo wpisal sie na volkslite ?
    • em-biz NIEDOUCZONE JEDNOJAJECZNE.... 15.10.05, 13:30
      Jak widać tytuły doktorskie nie świadczą o zasobach wiedzy ani znajomości Narodowej Historii!
      Pomorzacy,Ślązacy,część Wielkopolan i Kujawiaków musiała iść do Wermachtu lub jakichś Ersatzkommando.
      Rzesza uważała ich za swoich obywateli.Mój teść,mieszkaniec Starogardu Gd.żołnierz WP 1939r.po tułaczce i ukrywaniu się wrócił do rodziców w styczniu 1940r.Został członkiem tajnej organizacji Gryf Pomorski.Próbował podjąć legalną pracę, w 1942r.już był żołnierzem Wermachtu,telegrafistą-radiowcem na wysepce na Kanale La Manche.Od 1944r.był radiowcem w Armii Gen.Maczka.Gdy wrócił do kraju -wylądował w kazamatach UB!
      To typowa droga, przeciętnego Pomorzaka czy Ślazaka!Wstyd Panowie doktorzy nauk politycznych! A czy przynajmniej coś wiecie o ks.pułkowniku Wryczy?A czy słyszeliście o mogiłach Polskich Patriotów w Lasach Piaśnicy?
      A czy wiecie dlaczego na strunach fortepianów zawiśli oficerowie "Gneisenau"?
      Kim był "Hindenburg"nadający wiadomości BBC po kaszubsku z przenośnej radiostacji ,kursując lasami między Rumią a Gdańskiem?
      Co wiecie o Polsce i Polakach, że tak łatwo przychodzi wam rzucać oszczerstwa i opluwać tych ,których już nie ma ,a wychowali synów nie gorszych niż Wicek Rogala czy Abracham!
      Barnabas/RCk
      • uosia Kurski, kim był twój dziadek?! 15.10.05, 13:47
      • smok5 Ty masz rację - ale nie to jest problemem. 15.10.05, 13:49
        Urządzenie płaczliwej konferencji używając wybiórczych dokumentów - to jest mój
        zarzut. A dziadek Tuska był być może bohaterem i jeśli tak było cześc mu i
        chwała. Występy protasiewiczów i walzów tuskowi jednak chwały nie przynoszą.
      • atheix_mail Re: NIEDOUCZONE JEDNOJAJECZNE.... 15.10.05, 21:17
        "Pomorzacy,Ślązacy,część Wielkopolan i Kujawiaków musiała iść do Wermachtu lub
        jakichś Ersatzkommando.
        Rzesza uważała ich za swoich obywateli."

Bo Ślązacy byli Niemcami.
    • the.bill1 WIĘŹNIOWIE KOCHAJĄ TUSKA!. WYNIKI I TURY. 15.10.05, 13:30
      Gdzie największą popularnością cieszy się kandydat na Prezydenta RP, Donald
      Tusk? W zakładach karnych i aresztach śledczych. Podczas pierwszej tury wyborów
      osiągnął tam grubo ponad 80% głosów. Co tak bardzo zachęca przestępców do jego
      kandydatury?

Zakład Karny w Wadowicach
      Donald Tusk: 84,62%
      Lech Kaczyński: 1,05%

Zakład Karny nr 1 w Strzelcach Opolskich

Donald Tusk: 71,94%
      Lech Kaczyński: 1,77%

Zakład Karny nr 2 w Strzelcach Opolskich

Donald Tusk: 85,00%
      Lech Kaczyński: 3,08%

Zakład Karny w Krakowie

Donald Tusk: 87,04%
      Lech Kaczyński: 1,39%

Zakład Karny we Wronkach
      Donald Tusk: 80,28%
      Lech Kaczyński: 2,78%

Zakład Karny w Nowym Wiśniczu
      Donald Tusk: 84,40%
      Lech Kaczyński: 1,20%

Areszt Śledczy, Toruń ul. Piekary 53

Donald Tusk: 68%
      Lech Kaczyński: 26,86%

Areszt Śledczy Warszawa-Służewiec ul.Kłobucka 5

Donald Tusk: 82%
      Lech Kaczyński: 12%

Areszt Śledczy, Poznań ul. MŁYŃSKA 1

Donald Tusk: 81%
      Lech Kaczyński: 13%

ŚRÓDMIEŚCIE, Gdańsk Areszt Śledczy ul. Kurkowa 12

Donald Tusk: 87%
      Lech Kaczyński: 9%

i tak dalej...

Przyglądając się głosom oddanym na Donalda Tuska w ośrodkach zamkniętych
      (zakłady karne i areszty), można zauważyć jedną, ciekawą zależność - im większy
      kaliber zbrodniarzy, tym większa ilość głosów oddana na wspomnianego wyżej
      kandydata.

Dane możecie Państwo sprawdzić na stronie:
      Państwowa Komisja Wyborcza
      hotnews.pl/artpolska-599.html
      • sajuz33 Re: WIĘŹNIOWIE KOCHAJĄ TUSKA!. WYNIKI I TURY. 15.10.05, 13:48
        dobre!
        słyszałem, że przestępcy wolą Tuska, ale nie wiedziałem, że ma aż taką
        popularność wśród złodziei, bandytów, gwałcicieli i morderców. Szok!
      • uosia Te, Ziobro... (zakłady karne) 15.10.05, 13:51
        Te, Ziobro, jak już piszesz na listę, to nie pod nickiem 'de bil' tylko już
        se 'zero' napisz, co kombinujesz, i tak wszyscy wiedzą kto pisze.
      • natazawa Re: WIĘŹNIOWIE KOCHAJĄ TUSKA!. WYNIKI I TURY. 15.10.05, 15:05
        Twoj link, to nie jest link do oficjalnej strony PKW!To jest podroba.

Sprawdzilam to.Poza tym PKW nigdy nie umiescilaby tak stronniczego tytulu-
        Przestepcy kochaja Donalda!- na swojej stronie internetowej.

Poza tym nie jestem za kara smierci, podobnie jak wiezniowie glosujacy na
        Tuska. W USA wprowadzenie kary smierci nie zmniejszylo przestepczsci, to
        dlaczego u nas ma zmniejszyc?W polskich wiezieniach, w celach przewidzianych na
        4 osoby, siedzi po 10 osob.Obok zlodziei, nasz wymiar sprawiedliwosci, upycha
        do przepelnionych cel alimenciarzy, ktorzy w wiezieniach na alimenty na pewno
        nie zarobia!Tu sie mozna klocic.

wniosek: w wyborach demokratycznych chodzi o ilosc glosow, a nie ich jakosc.

Jeszce jedno: Dlaczego Warszawiacy nie chca, zeby prezydent ich miasta byl
        prezydentem RP?sprawdzcie wyniki z wawki, ale orginalnej stronie PKW

www.pkw.gov.pl/index.jsp?place=Menu2&news_cat_id=2&layout=1
    • logingazetapl pewna osoba powiedziała mi, że j. kaczyński... 15.10.05, 13:30
      ma odmienne preferencje płciowe. czy to nie dyskredytuje jego brata l.
      kaczyńskiego, startującego w wyborach do najwyższego urzędu w państwie?

to obrzydliwe, ohydne
      • smok5 Wy jesteście tolerancyjni dla swoich. 15.10.05, 13:34
        Przypominają mi się kolorowe skarpetki blochowiak. Wy tuskmeni jesteści tacy
        sami jak komuchy - jesteście w wielu przypadkach tymi samymi.
        • filut69 no nie odpadam, w jakim narzeczu to napisało? 15.10.05, 14:28
          co błochowiak i pytanie o skarpetki ma do rzekomego homoseksualizmu (TFUUUU)
          Jarosława Kaczyńskiego ?
        • natazawa Re: Wy jesteście tolerancyjni dla swoich. 15.10.05, 16:07
          a propos Blochowiak i innych, zobaczcie sobie te zdjecia:

serwisy.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2096756
          serwisy.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=1819196
          serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,2953274.html
          serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,2953274.html?x=1
      • zgryzliwy1 Re: pewna osoba powiedziała mi, że j. kaczyński.. 15.10.05, 13:36
        logingazetapl napisała:

> ma odmienne preferencje płciowe. czy to nie dyskredytuje jego brata l.
        > kaczyńskiego, startującego w wyborach do najwyższego urzędu w państwie?

nie ,ale powinien to sam wyjasnic skoro chodza takie sluchy
        zgodnie z radami jaki dawal Tuskowi co do wyjasnienia sprawy jego dziadka
        no i w imie "sprawiedliwosci i solidarnosci" rzecz jasna
        • uosia Re: pewna osoba powiedziała mi, że j. kaczyński.. 15.10.05, 13:58
          Ja już dawno słyszałam o tych preferencjach. Coś musi być na rzeczy.
        • filut69 [...] 15.10.05, 14:22
      • davidmors [...] 15.10.05, 13:43
    • ajkaj No nie, Protasiewicz nie mówił... 15.10.05, 13:32
      Jak mozna tak perfidnie kłamać! Mówił to wielokrotnie w TV na wszystkich
      stacjach, wczoraj to przypomniano jak twardo stawiał sprawę. Taki facet powinien
      być pilnie odsunięty od polityki, bewzględnie!
      • turtlezzz To jest poważny zarzut. 15.10.05, 13:43
        Masz dowód, że kłamał ?
    • presentation1 CHWILECZKE........ 15.10.05, 13:32
      To nie gra ale oszustwa kandydata ktory bedac historykiem , byl badaczem
      polskiej(?)historii.W calej historii nie znalazl wzmianki o swoim dziadku a o
      tym cwierkaly wszystkie wroble wokolo.On i jego sztab KLAMAL spoleczenstwo.Mam
      gdzies jego dziadka.Ale nie mam gdzies oszustw.Sztab Tuska przyczynil sie do
      eliminacji kandydata lewicy ZARZUCAJAC MU KLAMSTWA.Pan Tusk uczynil gorzej.Jego
      klamstwo jest ewidentne natomiast zarzuty stawiane przeciwko Cimoszewiczowi to
      wlasnie robota ludzi Tuska(okazaly sie niesluszne)Taki czlowiek nie moze byc
      prezydentem Polski.Po to sa wybory prezydenckie zeby wylapac Polski krysztal
      posrod prawie 40 mln. obywateli.Tusk to podrobka
      • turtlezzz Taak ? 15.10.05, 13:41
        Dokumenty znalazły się w niemieckich archowach. To że Kurski coś ćwierkał nie mogło służyć poważnemu historykowi za dowód. Teraz dowód jest - masz więc stwierdzenie faktu. Był w Wehrmachcie i w PSZ. O tym drugim Kurski się nei zająknął. Ale jakie to ma znaczenie ?
      • uosia Re: CHWILECZKE........ 15.10.05, 13:43
        > Po to sa wybory prezydenckie zeby wylapac Polski krysztal
        > posrod prawie 40 mln. obywateli. Tusk to podrobka

Kaczka to ten kryształ?? :))) Diament może nawet!? Największy na świecie! Tylko
        żeby nie pękł z dumy i buty. Bo mnie się wydaje, że to dmuchany balon jednak i
        narastająca pustota rozsadzi go w końcu.
      • indianski Re: CHWILECZKE........ 15.10.05, 13:50
        Jezeli szukasz krysztala to glosuj na kaczyskiego . A potem to juz tylko
        emigracja .
    • hernandez Dziadek TUska zniszczyl 10czolgow CIUPAGA!! 15.10.05, 13:37
      byl najlepszym polskim zolnierzem ale nagonka wladz komunistycznych zostal
      zniszczony bo komunisci wiedzieli kim jest, jest dziadkiem Tuska!!

PZDR wszystkich ktorzy maja dosc juz sluchania o dziaku tuska i obrazonym
      kaczynskim na waltz i innych pie..ch ktore nic madrego nie buduja!
    • gg1968 Kaczyński kłamie! 15.10.05, 13:43
      Musiał wiedzieć o tym co robi Kurski i akceptował to. Kaczyński to dwulicowa
      szuja i musi być ukarany przez wyborców.
      • broetje [...] 15.10.05, 13:45
        • indianski Re: to znowu ty - ty SB-ku? 15.10.05, 13:51
          60% polakow to SBcy :) Biedny kaczor .
      • broetje [...] 15.10.05, 13:46
    • pamin1 Caly ambaras jest w tym, ze niewazne jest to 15.10.05, 13:46
      co robil i kim byl dziadek pana Tuska. Media sprzyjajace panu Tuskowi kieruja
      sprawe tak, aby cala dyskusja odbywala sie na temat dziadka i Wehrmachtu.
      Wedlug mnie jest to sprawa drugo-, trzecioplanowa, ba, zupelnie bez znaczenia.
      Wazna jest reakcja pana Tuska na "dyskusje" o dziadku. Pan Tusk mial do wyboru:
      Mowie prawde (jestem pewien, ze w ten sposob zyskalby w oczach wyborcow,
      szczegolnie tych niezdecydowanyvch), albo ide w zaparte, a media juz
      odpowiednio pokieruja plebsem. Plebs zajmie sie dziadkiem, a nie sprawa
      podstawowa, czyli tym, czy pan Tusk klamal, czy nie. Jak widac po postach na
      forum strategia sie udala.
      • indianski Re: Caly ambaras jest w tym, ze niewazne jest to 15.10.05, 13:54
        Przecierz to nie Tusk naglosnil sprawe tylko pis .To oni liczyli na plusy z tej
        imprezy . sami sa sobie winni .
        • mcel1 Re naucz się ortografii głąbie i spadaj dziadu 15.10.05, 15:48
    • margy Łże-Tusk rżnie głupa... 15.10.05, 13:49
      Sam rozdmuchał drugorzędne pytanie Kurskiego w drugorzędnej gazetce, 3 dni
      załamywał ręce, jak to go do żywego nie dotknęło, że jego dziadek miał być w
      Wehrmachcie, a teraz łże, że nic nie wiedział... Tajemnica rodzinna??? Czego sę
      wstydzono??? I niech nie fanzoli, że został dziadek wcielony!! Wroga sobie
      Niemcy wzięli? Sabotażystę?? Wcielali tylko volksdeutschów, a na volkslistę
      trzeba się było zgłosić NA OCHOTNIKA!!! Inaczej był obóz i wysiedlenie - czy
      dziadków Tuska wysiedlono? Nie! Musiał więc podpisać volkslistę i dlatego go
      potem wcielono... Tusk po prostu łże jak kiedyś Kwaśniewski...
      • ute_ute Re: Łże-Tusk rżnie głupa... 15.10.05, 13:57
        taaa, kultura na tym forum pierwsza klasa, żenujące, poprostu ochyda - niedługo
        broetje zostanie ministrem, wówczas zobaczymy co to znaczy IV RP
    • alkud @ Chodzi o to , że Donald Tusk kłamał/łgał... @ 15.10.05, 13:53
      mijał się z prawdą!
      Kwaśniewski też kłamał w sprawie swojego wykształcenia
      - czy Polacy chcą mieć kolejnego prezia-kłamce???

religiapokoju.blox.pl
      • tysprag Re: @ Chodzi o to , że Donald Tusk kłamał/łgał... 15.10.05, 15:40
        > mijał się z prawdą!
        > Kwaśniewski też kłamał w sprawie swojego wykształcenia
        > - czy Polacy chcą mieć kolejnego prezia-kłamce???
        Jesteś pewien, że kłamał?
        Kaszub, który po obozie koncentracyjnym znajduje się w Whermachcie ma się tym
        chwalić? Tak samo jak w PRL-u ma się chwalić, że był PSZ?
        Kłamstwo to mocne oskarżenie, i by je rzucić, trzeba mieć dowody. Tak z
        przyzwoitości.
    • jdobrowolski Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 13:55
      Albo sam uczestniczysz w tej hecy albo musisz wypić miodku.
      Facet zwiewa z wermachtu by umożliwić ci w przyszłości tworzyć twoją IV-tą -
      wolną - błąd solidarną, a ty pleciesz wyborcze farmazony? To gorsze niż to co
      robi Kurski!!!
      • broetje zostawcie dziadka - chodzi o to, że Tusk wiedział 15.10.05, 13:59
        bo oba dokumenty byly w tej samj teczce - a sztab Tuska przed TVN podal
        informacje o dziadku w polskich silach nie wspominajac o wehrmachcie
    • qfc TYLKO CZEMU TUSK KLAMIE? 15.10.05, 13:56
      Kim byl dziadek Tuska nie ma znaczenia. Mogl byc partyzantem czy SS-manem - i
      co? Chlop nie zyje i tylko trzeba zmowic za niego zdrowaski i wieczne
      odpoczywanie.

Ale my oczekujemy, ze nasz prezydent bedzie potrafil mowic prawde o trudnych
      sprawach. A tego troche brakuje.
      • alkud >>> bo inaczej nie potrafi :(((((((( <<< 15.10.05, 14:03
        wstyd Donald, wstyd!

religiapokoju.blox.pl
    • tsa51 Wyjaśnienie... 15.10.05, 13:58
      Skąd się wzięło 36,33% poparcia dla Tuska w pierwszej turze wyborów? Otóż to
      jest rozkład głosów:
      2 % -studenci, którzy razem z Donaldem chcą łatać dziurę budżetową płacąc za
      czesne na studiach dziennych;
      1 % -czołowi przywódcy pierwszej partii Tuska - KLD, głosujący głównie z
      więzień;
      2 % -posłanka Iwona Śledzińska-Katarasińska, która spowodowała wypadek w stanie
      nietrzeźwym, lecz mimo tego wciąż lideruje PO w woj. łódzkim oraz ci wszyscy,
      którzy siadają za kółko po wypiciu;
      0,03 % -zwolennicy czołowego polityka PO Pawła Piskorskiego, który tuż przed
      swoją dymisją jako prezydent Warszawy w styczniu 2002 r. miał 6 % poparcia
      mieszkańców stolicy;
      2 % -fanatycy rządów obecnego eurodeputowanego, lidera P.O na Śląsku Jerzego
      Buzka, gdy był premierem oraz wszyscy przegrani z AWSu i UW - założyciele PO;
      1 % -Kaszubi, którym spodobał się oficjalnie wygłoszony w 1992 r pomysł Tuska
      pełnej autonomii Kaszub, w tym własnym rządzie i wojsku, bo wstyd, że taki
      piękny teren jest polski;
      1 % -katolicy, którym spodobało się nagłe nawrócenie państwa Tusków podczas
      kampanii wyborczej, oraz ich ślub kościelny przed wyborami, po 27 latach od
      zawarcia cywilnego;
      1 % -ludzie, którzy podobnie jak Tusk od wielu lat wykazywali się działaniami
      na rzecz dezintegracji Polski i tak jak Donald przed kampanią uważali, że
      `Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - ziemi konkretnej, przegranej,
      brudnej i biednej.'
      1 % -warszawiacy, którzy zapomnieli o rządach Piskorskiego i licznych
      krętactwach, napaleni na obietnice wyborcze Tuska w stolicy;
      25 % -ludzie, których ogłupiła najdroższa kampania prezydencka, kreująca
      człowieka z dziwnymi zasadami na `spoko prezydenta', dla którego polskość była
      do czasu kampanii wyborczej urojeniem;
      a także
      0,3 % pani Rozalia Potrawka (wraz z rodziną), której wyrósł ziemniak
      przypominający Tuska, a nawet od niego lepszy, bo nie sepleni;)

Uwaga! Jeśli w ciągu 36 minut wyślesz tą wiadomość do 33 osób, to w najbliższym
      czasie spotkasz rodzinę prezydencką Donalda - Pluta i Miki Tusków oraz Tuska
      Gumisia!
      • filut69 aleś sią napiął uważaj taki wysiłek intelektualny 15.10.05, 14:05
        może ci zaszkodzić jako że nie jesteś ani dobry w myśleniu ani wyćwiczony
      • smok5 dodaj jeszcze moją rodzinę 15.10.05, 14:07
        z Niemiec, która już sięcieszy z n"niemieckiego" prezydenta. Autentycznie!
      • uosia Re: Wyjaśnienie... 15.10.05, 14:08
        Skąd się wzięło poparcie dla Pisiorków:
        - moherowe berety
        - inne snopy
        • smok5 A ty jesteś taka światowa 15.10.05, 14:10
          taka cool i wogóle.. jak wszystkie przeciepy z UW.
      • erikawontusek Re: Wyjaśnienie... 15.10.05, 14:08
        zapomniales o "ziomkach" i "wypedzonych " e steinbach .[my favourite expression]
    • natazawa re o90 15.10.05, 14:00
      To zaglosuj na zone Kena - na PIsde.

• kupsztajn NIE MA O CZYM GADAĆ 15.10.05, 14:12
      Nie bez prztczyny wielu z was posługuje się przysłowiami:

- CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE...(...)
      - JAKI PAN TAKI KRAM
      - JAKI OJCIEC TAKI SYN
      i tak dalej.

Nie mam racji?
      • siersciuchspenetrowany Re: NIE MA O CZYM GADAĆ 15.10.05, 14:31
        Mówi się też:

Każdy jest kowalem swego losu.

Po owocach poznacie ich.

i, co najważniejsze:

Wszystko dobre, co się dobrze kończy.
      • siersciuchspenetrowany Fruu! 15.10.05, 14:40
        Trzeba przyznać Kaczyńskiemu, że zagrał wybornie. Wystrzelił z Kurskiego, Tuska
        trafiło, Tusk się tutaj nie pokazał, niestety. Sprawa przysycha, ale Kaczyński
        wychodzi z tego czysty i bez tego pajaca Kurskiego. Tusk upaćkany. Bardzo dobra
        rozgrywka. Chyba równie dobra co sprawa z hospicjum.

A czego to dowodzi?
        1. Mamy w końcu normalne wybory a nie stukanie się pindolkami i "piękne-się-
        różnienie".
        2. Mamy dobrych kandydatów na stanowisko prezydenta (sic!). Obaj twardzi i
        wiedzą, czego chcą.
        3. Sztab Kaczyńskiego nie wierzy w "przeszacowanie" wyników Tuska skoro
        uruchamia taką artylerię.

Pa.
        • wj_2000 Re: Fruu! 15.10.05, 15:46
          siersciuchspenetrowany napisał:
          > Kaczyński
          > wychodzi z tego czysty i bez tego pajaca Kurskiego.

Nie wiem czy Kurski jest teraz traktowany jak pajac? Twierdził, że są plotki,
          że coś było z dziadkiem i BYŁO.
          Ciekaw tylko jestem, czy Kurski, przyznając się do pomyłki był szczery, czy też
          wiedział, że takie przeprosiny, spotęgują efekt, gdy za dwa dni zostanie
          ogłoszone, że OBA dziadki jednak we Wermachcie byli??
          Czyżby był aż tak przebiegły?
          Sądzę że Tusk ma przechlapane.
    • chris12 Dziadek prezydenta 2 miesiące w Wehrmachcie!!!! 15.10.05, 14:14
      Boże, to koniec świata, taka zniewaga dla Polski, Zjednoczonej Europy i
      polskiego Bulteriera - Jacka Kurskiego!
      • smok5 A TY CHRIS12 MASZ JAKIEŚ POGLĄDY? 15.10.05, 14:41
        Miesiąc temu razem z twoim ubeckim przyjacielem uu byliści fanatycznymi
        zwolennikami cimorry. Dzisiaj bronicie tuska. To kolejny mój powód aby na Tuska
        nie głosować, bo za nim stoi armia sierot po komunie.
        • rnrr Re: Ja mam poglądy....... i co? 15.10.05, 15:46
          że sie wtrącę............. Mięsiac temu byłem przeciwnikiem Cimorry i nie byłem
          pewny tego czy zagłosuję.
          Dziś też bronię Tuska, mimo, ze nie wiem czy kłamał!!! Na razie wiem, że
          Kaczyński mijał sie z prawdą, uwiarygodniając wypowiedz Kurskiego, ze Kurski
          dziś oczekuje zaszczytów i blasku chwały, kiedy 5 dni temu zasugerował nie
          mając (a raczej nie ujawniając) dowódów na plotkę która miała wzniesic
          określone nastroje. Potem sztab Kaczora sprawnie i beszczelnie dzień za dniem
          wyreżyserował całą tą akcję by w dniu kiedy Kaczor składa kwiaty pod pomnikiem
          papieża walnąć informację na temat dziadka Tuska.

I to mi sie bardzo, ale to bardzo nie podoba. Mimo ewidentnych wad Tuska nie
          mogę i nie jestem wstanie głosować na człowieka, który godzi sie na takie
          metody i je beszczelnie stosuje.
    • obywatelgkar W reklamowce wyborczej Tusk mowil jedynie o ... 15.10.05, 14:17
      aresztowaniu dziadka przez Gestapo. Skoro wymienil ten fakt jako istotny powod
      do pochwalenia sie patriotyzmem dziadka, to powinien tez wspomniec o
      przymusowym wcieleniu do Wermachtu. Tusk sam wywolal temat swojego dziadka
      wlasnie w pierwszej reklamowce wyborczej. Aresztowanie dziadka przez Gestapo
      mialo byc wstepem do przesladowan tej rodziny za ich walke o ,,wolna Polske".
      Ale skoro wymienia sie dziadka jako wzor Polaka przesladowanego przez okupantow
      za swoj polski patriotyzm, to nalezy tez wspomniec o noszeniu przez dziadka
      mundury zbrodniczej armii, ktora napadla na Polske i inne kraje Europy i brala
      czynny udzial w ludobojstwie.
      Oczywiscie teraz sie mowi, ze dziadek zdezerterowal i uciekl do armii Andersa.
      Jezeli jest to prawda to Tusk nie mialby zadnego powodu do wstydu, a wrecz
      powod do dumy! Jednak tego nie powiedzial, zeby zatrzec wszelkie rozwazania i
      domysly. Jest wiec czlowiekiem nieuczciwym i zachlannym na wladze. Jego
      postepowanie jest wyjatkowa hucpa polityczna i dowodem jak bardzo ten czlowiek
      trzesie sie do zaszczytow.
      Kazdy czlowiek moze odpowiadac jedynie za swoj wlasny los i wara komu do
      dziadka, babci czy wujka!
      Ale noszenie munduru niemieckiego jest dla Polaka najstraszniejsza hanba i
      skoro sie wciaga dziadka do kampanii popisujac sie jego aresztowaniem przez
      Gestapo, to trzeba tez powiedziec o Wermachcie. Tusk nie zasluguje na
      prezydenture Polski. Byc moze Kaczynski tez nie! Ale zatajenie takich faktow
      odnoszacych sie do czasu najwiekszych cierpien Polakow czyni z Donalda Tuska
      czlowieka BEZ ZASAD!
      • mysz_polna5 Re: W reklamowce wyborczej Tusk mowil jedynie o . 15.10.05, 14:29
        obywatelgkar napisał:

> aresztowaniu dziadka przez Gestapo. Skoro wymienil ten fakt jako istotny
        powod
        > do pochwalenia sie patriotyzmem dziadka, to powinien tez wspomniec o
        > przymusowym wcieleniu do Wermachtu. Tusk sam wywolal temat swojego dziadka
        > wlasnie w pierwszej reklamowce wyborczej. Aresztowanie dziadka przez Gestapo
        > mialo byc wstepem do przesladowan tej rodziny za ich walke o ,,wolna Polske".
        > Ale skoro wymienia sie dziadka jako wzor Polaka przesladowanego przez
        okupantow
        >
        > za swoj polski patriotyzm, to nalezy tez wspomniec o noszeniu przez dziadka
        > mundury zbrodniczej armii, ktora napadla na Polske i inne kraje Europy i
        brala
        > czynny udzial w ludobojstwie.

Hop hop, pamiec wyBiorcza, moze sie zdarzyc. Kazdy moze miec biale plamy w
        mozgu. Tak wyraznie pisze kazdy, poza kandydatem na prezydenta, a zwlaszcza,
        gdy ten jest z zawodu historykiem.

• vapin Re: W reklamowce wyborczej Tusk mowil jedynie o . 15.10.05, 14:49
        chciałem napisać to samo, bo większość zwolenników tuska krzyczy, że jego
        dziadek nie ma tu nic do rzeczy. A prawda jest właśnie taka, że ma, bo sam Tusk
        swoją pierwszą reklamówkę zaczął właśnie od tego, kim był jego dziadek.

I skoro, Tusk mówi z kogo jest dumny - znaczy z dziadka - to my mamy prawo
        sprawdzić, co to za człowiek był, żeby się dowiedzieć, z czego ten Tusk jest
        dumny.

A tak na marginesie, ktos juz zauważyl, że jakis czas temu sztab Tuska zmienił
        jego reklamówkę, gdzie nie ma juz mowy o dziadku Tuska jako aresztowanym przez
        gestapo.
        To rzuca nowe światło na to, czy Tusk wiedział wczesniej, ze jego antenat
        służyl w wojsku niemieckim.

A tak jeszcze na innym marginesie. Jedną z niewielu rzeczy, o jakiej mówiło sie
        pochlebnie było to,że uwazano go za znawcę historii Gdańska. Jezeli on
        rzeczywiście jest takim znawca Gdanska, że nie znal historii swego dziadka, to
        tylko pokazuje, jakim moze byc kompetentnym prezydentem. Nwet to mu nie wyszlo.

Czekam tylko, jak Kurski i s-ka zajmą sie analizą historyczną książek Tuska.
        Dam rękę uciąć, że wiele tam bedzie nieścisłosci, oj wiele.
        • roro68 Re: W reklamowce wyborczej Tusk mowil jedynie o . 15.10.05, 15:14
          Zgadzam się w zupełności. Tusk sam wywołał temat bohaterskiego przodka w swoim
          spocie! "Mój dziedek był polskim kolejarzem. Gestapo aresztowało go już na
          początku wojny" - to było drugie zdanie, jakie Tusk wypowiedział w kampanii.
          Nic dziwnego, że w Gdańsku starzy Kaszubi zaczęli przypominać sobie "polskiego
          kolejarza", bo coś nie do końca im się zgadzało, że przesiedział wojnę w KL,
          skoro niektórzy siedzieli z nim w jednym okopie. Wtedy sztabowcy wycięli ujęcie
          z "polskim kolejarzem" z reklamówki, ale było już za późno. Plotka o
          Wehrmachcie poszła w świat. Gdy wspomniał o niej Kurski w Angorze, nazajutrz to
          nie kto inny, ale Protasiewicz wytoczył najcięższe działa. Zapewniał z
          dokumentami w ręku o nieposzlakowanej historii "polskiego kolejarza". Po takim
          nokaucie Kurski wprawdzie padł, jak długi, ale było oczywiste, że jeśli
          istnieje choćby najmniejszy skrawek papierów, najmniejszy zakątek ludzkiej
          pamięci, w których "polski kolejarz" ma jednak coś wspólnego z Wehrmachtem, to
          po wystepie Prostasiewicza tak prawda ujrzy światło dzienne. W ten sposób
          uderzając mocno w stół sztabowcy po raz drugi sprowokowali zainteresowanie
          historią rodzinną Tuska!
          Moralnie sprawa jest prosta jak drut. Mamy do czynienia z prymitywną
          hipokryzją: jeśli dziadek był patriotą, to nie tylko można, ale trzeba się nim
          chwalić. Jeśli był w hitlerowskim wojsku i może szkodzić kandydatowi, to
          ciemnogrodzie, odpierdól się od przodków i genealogii!!!
          Trzeba powtarzać z całym naciskiem: to Tusk wyciągnął swojego dziadka Józefa w
          kampanii wyborczej!
    • siersciuchspenetrowany Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 14:19
      Cóż. Tusk się wczoraj na ten temat wypowiedział w TV1-przeprosił nawet ludzi i
      Kaczyńskiego. Kaczyński, jak tu się doczytałem, uznał na TVN sprawę za
      zamkniętą i OK.
      Natomiast widzę sztaby i wyznawcy obu kandydatów napie..ją się zdrowo. :-)
      Wesoło.
      • davidmors Re: Nie będę głosował na wnusia dziadka Tuska ! 15.10.05, 14:26
        Bynajmniej nie z powodu Wehrmachtu. Jest po prostu lepszy od niego kandydat
        Lech Kaczyński.
    • wojtek2784 Re: Historyk, a nie zna historii własnej rodziny ? 15.10.05, 14:21
      Historia własnej rodziny to bardzo ważna sprawa. To jest "garb" który się nosi
      i który ma wpływ na podejmowane decyzje. Z poprzedniej ekipy "właścicieli" RP
      bardzo wielu dygnitarzy udawało , że nie zna historii własnej rodziny.
      • siersciuchspenetrowany Re: Historyk, a nie zna historii własnej rodziny 15.10.05, 14:27
        wojtek2784 napisał:

> Historia własnej rodziny to bardzo ważna sprawa. To jest "garb" który się
        nosi
        > i który ma wpływ na podejmowane decyzje. Z poprzedniej ekipy "właścicieli" RP
        > bardzo wielu dygnitarzy udawało , że nie zna historii własnej rodziny.

Głosowałem w i-szej turze na Tuska i w II-giej też zamierzam, ale nie
        nienawidzę Kaczyńskiego.
        Szczerze mówiąc nie wierzę, żeby Tusk nie wiedział o takim etapie życia swego
        dziadka. Może się przynajmniej domyślał.
        Trudno to teraz rozwikłać. No bo skoro o wszystkim wiedział, to powinien
        wiedzieć, że taką wiedzę łatwo zdobyć. Ergo, na ch.. miał ściemniać skoro
        musiał wiedzieć, że to natychmiast wylezie? Hmm..?

• uosia Re: Historyk, a nie zna historii własnej rodziny 15.10.05, 14:39
        A kim był dziadek Kwaśniewskiego? Jakoś nikogo nie obchodziła taka przeszłość,
        czy się mylę?
    • zenek68 ochotnik tez jest wcielany,pytanie czy przymusowo? 15.10.05, 14:23
      ale dziennikarzyny co nie byly we wojsku na tej terminologii sie nie wyznaja,
      wogole babieje swiat , szkoda tylko ze kobiety w wieku poborowym nie podlegaja
      rowniez powszechnemu obowiazkowi obronnosci kraju jak juz ma byc to
      rownouprawnienie czy jak go zowia...
      Dziennikarstwo w Polsce to jedna wielka manipulacja , mowiac jezykiem wyborcow
      Kwasniewskiego - sciema...
      Tusk jest jednak kims innym niz myslalem. Przykro mi panie Donaldzie.Sciema.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka