Dodaj do ulubionych

Coś jest na rzeczy

28.10.05, 12:30
Nasz Dziennik, NIE i Najwyzszy Czas zgodnie pisza o falszerstwach firm
sondazowych podczas wyborow. JKM zapowiedzial nawet podanie do sadu TVP, za
korzystanie z wynikow firm sondazowych o watpliwym profesjonalizmie i
nieumozliwianie mu prezentacji pogladow w telewizji publiczne.

Tylko jedna firma (o polskim kapitale dodam) mylila sie podczas wyborach w
granicach bledu statystycznego.
Obserwuj wątek
    • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:32
      OBOP firma o wątpliwym profesjonaliźmie?

Nie rozbawiaj mnie)

A jakaż to ta polska firma, hę?
      • bladatwarz Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:33
        OBOP to byl przed sprzedaniem tej firmy.
        :)))))
        • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:35
          jaka więc Twoim zdaniem firma robiła badania dla TVP i jaka jest ta polska
          firma, o której piszesz?
          • bladatwarz Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:38
            Wszystkie ośrodki zajmujące się badaniem opinii publicznej, oprócz Polskiej
            Grupy Badawczej, prognozowały wysokie zwycięstwo Donalda Tuska. Jednak ich
            sondaże po raz kolejny okazały się całkowicie nietrafione.

www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20051025&typ=po&id=po31.txt
            I dalej:
            Zachodnioeuropejska prasa, podsumowując wybory w Polsce, zauważyła, że wygrał
            kandydat, który według sondaży zajmował drugie miejsce. Czy firmy przygotowujące
            takie sondaże miałyby tam szansę na kontynuowanie swojej działalności?

- Nie wydaje mi się to możliwe, że przy wpadce rzędu 8 czy 10 punktów
            procentowych - a z takimi mieliśmy do czynienia w tym maratonie wyborczym w
            ostatnim czasie - tego typu firmy mogły funkcjonować na Zachodzie.
            Prawdopodobnie musiałyby się one pożegnać z tym segmentem badań
            społeczno-politycznych. Przez ostatnie 15 lat mieliśmy do czynienia z takim
            układem towarzyskim szefów dużych firm i przedstawicieli niektórych mediów.
            Wpadki firm zrzeszonych w OFBOR były umiejętnie kryte.
            • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:43
              Ten, kto to pisał nie ma pojęcia o badaniach rynku

Badania były robione bardzo profesjonalnie (wiem to osobiście), a to, że tak
              wielu nie chciało przyznac sie do głosowania na PiS uczyniło tak dużą różnicę

Nie będę tu dawała wykładu, bo nie mam czasu

Ale zarzut - firma polska to profesjonalna jest na tyle żartobliwy, że nie ma
              sensu z nim dyskutować

• bladatwarz Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:45
                po_godzinach napisała:

> Ten, kto to pisał nie ma pojęcia o badaniach rynku
                >

:))))))))))
                Buahahahahaha
                To szef firmy, ktora sie nie pomylila.
              • bladatwarz Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:46
                Czarodzieje opini publicznej w www.nie.com.pl/tekst_druk.php?id=6400

Sondażownie są nieformalnymi ośrodkami władzy, bo wpływają na wyniki wyborów.
                Nikt nie sprawuje nad nimi kontroli.

Przed tegorocznymi wyborami Pomroczną ogarnął sondażowy szał.

– Takiej liczby badań jeszcze w historii RP nie było – mówi Marcin Palade z
                Polskiej Grupy Badawczej. – Ale nikt nie ma specjalnej ochoty, by porównać
                wyniki wyborów z rezultatami sondaży. A to jedyny wiarygodny miernik jakości
                badań. Sęk w tym, że rynek zdominowany jest przez układ medialno-socjometryczny.
                W jego skład wchodzą tzw. renomowane ośrodki badań i wpływowe media. Dlatego w
                Polsce nie ma debaty na temat jakości sondaży, choć często obarczone są one
                kolosalnymi błędami. Bo wtedy te wielkie tytuły czy stacje telewizyjne musiałyby
                przyznać, że publikują głupoty.
                • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:48
                  Ja nie z tym dyskutuję, tylko z Twoim stwierdzeniem - firma nie czysto polska -
                  znaczy nieprofesjonalna

Nie twierdzę, że wszystko było OK, tyle, ze winę trzeba udowodnić
                  • bladatwarz Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:55
                    Ja napisalam, ze nieprofesjonalne firmy robily badania. A ze maja kapital
                    zachodni to juz ich problem. Firma z zachodnim kapitalem mozna sterowac tak jak
                    sie chce z osrodkow znajdujacych sie poza Polska. Podciagac normy, tu zawyzac
                    czy zmniejszac wyniki.
                    :)))))))))))))

Doadalam, ze jedynie firma o polskim kapitale mylila sie w granicach bledu
                    statystycznego.
                    • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 12:56
                      jasne

w pośpiechu może nie doczytałam

sorry
                    • kacosk Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 13:14
                      Takie sondaże były robione na zlecenie TVN,TVN24,RZECZPOSPOLITEJ chyba można
                      wyciągnąc wnioski co to miało znaczyc
                      • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 13:19
                        co miało znaczyć?
              • mosze_singer Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 13:38
                masz osobliwie pojęcie profesjonalizmu, jeśli uważasz że ukrywanie swoich
                rzeczywistych preferencji przez respondentów zwalnia prowadzącego z
                odpowiedzialności za wyniki prowadzonych przez niego badań.

jesli tak "profesjonalnie" prowadzono sondaże, a możliwe, że tak wlaśnie bylo,
                w koncu te firemki badawcze znakomitej większości g*** wiedzą o prowadzaniu
                badań spolecznych (przecież nie naukowcy tam pracują, tylko jakieś ćwoki) to
                czas nawyższy na rewizję ich pojęcia "profesjonalizmu", będącego jedynie
                synonimem miernoty.

równie mozliwe, że "profesjonalne" badania pokazaly jak wiele są warte, jak i
                to że hm.... zostaly przeporowadzone tendencyjnie, co w tym wypadku nie jest
                trudne. pytanie tylko za jaką cenę firmy badawcze narazily na szwank swoją
                reputację?
      • fryda12 przeciez OBOP powiazany jest kapitalowo z 28.10.05, 12:37
        TVP, czyli przyczolkiem platformersow. co oczywiscie gwarantuje pelen
        profesjonalizm :)))
        • po_godzinach odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 12:40
          --------------------------------------------------------------------------------
          jaka więc Twoim zdaniem firma robiła badania dla TVP i jaka jest ta polska
          firma, o której piszesz?

to, ze firma nie jest "czysto polska" nie znaczy, że nie jest profesjonalna, a
          taki zarzut padł

Udowodnij więc to.
          • bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 12:47
            Podalam u gory.
            Firma z obcym kapitalem mozna sterowac z zewnatrz jak kazda korporacje.
            :))))
            • po_godzinach Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 12:48
              mozna

ale trzeba to udowodnić
              • bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 12:57
                Co trzeba udowadnic, ze praca firmy kieruje wspolwlasciciel lub wlasciciel firmy?
                Ze o jakosci i standardach pracy decyduje wlasciciel lub organ powolany przez niego?
                • po_godzinach Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 12:58
                  Nie

Należałoby udowodnic, ze badania były np zafałszowane

jeśli tylko nieprofesjonalne, rynek sam je odrzuci
                  • bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:04
                    O to chodzi, ze nie odrzuci, bo firmy sondazowe to pieniadze od kolegow z mediow.
                    :)))))))))

W zeszłym roku Centrum Adama Smitha przeprowadziło ocenę zgodności wyników
                    sondaży z wynikami wyborów do europarlamentu. Pierwsze miejsce w rankingu
                    zdobyła PGB Marcina Palade.

Także w tym roku – jak wynika z nieoficjalnych informacji – PGB najmniej myliła
                    się w sondażach przed wyborami do Sejmu. Ale wielkie sondażownie uparcie
                    twierdzą, że PGB robi bezwartościowe pseudosondaże.

www.nie.com.pl/tekst_druk.php?id=6400
                    • po_godzinach Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:07
                      badania robi sie głównie dla producentów, którzy - gdy firma traci
                      wiarygodność - nie zamawiaja badań

badania publikowane w mediach to - np dla PBS czy GfkPolonia - margines
                      • bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:11
                        Czyzby?
                        Przeciez te firmy mialy takie same wpadki przy ostatnich wyborach.
                        Moim zdaniem powinny miez zakaz prowadzenia badan w trakcie wyborow.
                        Ich psim obowiazkiem bylo zmienic metode jak niedoszacowali SLD o 7% przy
                        wyborach do sejmu.
                        Sondazownie celowo manipulowaly opinia publiczna.
                        Tyle, ze jest to nie do udowodnienia.
                        :)))))))))))))
                        Ale JKM moze sprawe wygrac z TVP.
                        I to mnie cieszy.
                        :)
                        • po_godzinach Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:16
                          bladatwarz napisała:

> Czyzby?

Owszem.
                          GfkPolonia po raz pierwszy robiła badanie wyborcze

> Przeciez te firmy mialy takie same wpadki przy ostatnich wyborach.
                          > Moim zdaniem powinny miez zakaz prowadzenia badan w trakcie wyborow.

To jest iiny temat. Musiałaby byc odpowiednia ustawa.

> Ich psim obowiazkiem bylo zmienic metode jak niedoszacowali SLD o 7% przy
                          > wyborach do sejmu.

Nie wiemy, czy metoda była zła. Badanie opracowuje sie na podstawie zebranych
                          danych - byc może dane były fałszywe (czego nie udowodnimy, że ludzie kłamali)
                          albo faktycznie - PGB robiąca badanie bezposrednie miała najmniej pomyłek

> Sondazownie celowo manipulowaly opinia publiczna.
                          > Tyle, ze jest to nie do udowodnienia.
                          > :)))))))))))))

Tego nie trzeba udowadniać, bo jest to oczywiste.

> Ale JKM moze sprawe wygrac z TVP.
                          > I to mnie cieszy.
                          > :)

Hm, ciekawe o co zasądził TVP?
                          >
                          • bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:23
                            Marcin Palade: – Większość dużych sondażowni przeprowadza bada-nia w
                            mieszkaniach respondentów. My stosujemy metodę „on street”. Uważamy, że zapewnia
                            ona respondentom większą anonimowość, a to ma decydujący wpływ na szczerość
                            odpowiedzi. Natomiast w przeciwieństwie do wielu renomowanych firm nie
                            przeprowadzamy sondaży telefonicznych. Żeby takie badanie było reprezentatywne,
                            telefony musi posiadać co najmniej 85–90 proc. populacji. W Polsce odsetek ten
                            wynosi 73.

Przeczytaj sobie po prostu artukul. Strony NIe podobnie jak ND nie przenosza
                            bakterii ani zarazkow.
                            Tego w gadzinowce nie napisza. Warto wiedziec, co inni pisza na dany temat.
                            • po_godzinach Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:28
                              To, co pisze pan Palade jest prawdą, tak myslę.

• bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:32
                                Nie chce mi sie wierzyc, zeby tak zgodnie w jednym temacie wypowiadal sie Urban,
                                Rydzyk i Janusz korwin-Mikke. Widac sondazowe pracownie probowaly zmanipulowac
                                wybory.
                                Juz ludziom powinno dac do zastanowienia badanie zamowione przez gadzinowke w
                                styczniu br., gdy demokraci juz po tygodniu dzialalnosci mieli 20%. Przeciez za
                                kilka miesiecy okazalo sie, ze poparcie dla nich oscyluje wokol 5%.

Tu jest wiecej artykulow wg kolejnosci
                                z 7 X br
                                www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20051007&typ=ii&id=ii11.txt#pocz
                                z 25 X br
                                www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20051025&typ=po&id=po32.txt
                                www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20051025&typ=po&id=po31.txt
                                :))))
                                • po_godzinach Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:43
                                  "demokraci juz po tygodniu dzialalnosci mieli 20%. Przeciez za
                                  kilka miesiecy okazalo sie, ze poparcie dla nich oscyluje wokol 5%."

W tym nie ma nic dziwnego
                                  Powstała nowa formacja i wiele osób związała z nią swe nadzieje

Niestety, "sojusze" okazały sie mało fortunne i poparcie spadło.

Nie ma w tym żadnej tajemnicy
                                  • bladatwarz Re: odpowiedz mi na pytania 28.10.05, 13:46
                                    Zartujesz?
                                    To niemozliwe przy partii po raz kolejnej zmieniajacej nazwe.
                                    To czemu Ruch Patriotyczny nigdy nie mial takiego wyniku?
                                    Tajemnica nie jest.
                                    Wiadomo, ze Agora zamowila badania i mialy wyjsc takie, a nie inne..
                                    Ale teraz ludzie juz nie daja sie na takie chwyty nabierac.
      • melisa-bb Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 13:09
        Ta firma to PGB,byl wywiad z przedstawicielem , jedynie oni byli najblizj
        prawdy, opieraja swe badania na besposrednich rozmowach na ulicy , a nie przez
        telefon.
        • po_godzinach Re: Coś jest na rzeczy 28.10.05, 13:10
          być może tu jest sedno rzeczy
    • cimoszenka Znowu spiskowa teoria dziejów 28.10.05, 12:35
      Kiedy Wy bolszewicy zrozumiecie, ze 1917 rok był prawie 90 lat temu?
      • kacosk Re: Znowu spiskowa teoria dziejów 28.10.05, 12:41
        tacy jak ty nie pozwala sądzic że sondaże były obiektywne zbyt długo nabierano
        nas
        • cimoszenka Re: Znowu spiskowa teoria dziejów 28.10.05, 12:52
          Nie wiem o co Tobie chodzi z tymi sondażami.
          Na zasadzie rewanżu mógłbym stwierdzić, że wybory były sfałszowane. Niestety
          ale ku uciesze hołoty bolszewickiej tak nie stwierdzę bo nie mam na to dowodów.
          Nie jestem z gatunku osobników tworzących koalicję Prawo i Samoobrona gdzie za
          fakt podaje się tylko to co powiedział Najukochanszy Przywódca czyli Andrzej
          Kaczyński.
          Nie mam dowodów na fałszerstwo sondaży więc w tej sprawie nie zabieram głosu.
          • kacosk Re: Znowu spiskowa teoria dziejów 28.10.05, 13:01
            jeden z dziennikarzy telewizji Puls powiedział że nieoficjalnie dowiedział się
            od pracownika
            firmy badawczej ,że wyniki sondażowe były zaniżane o 10% w stosunku do
            Kaczyńskiego .Co to ma znaczyc może ktoś wie bo ja tak.
            • po_godzinach Re: Znowu spiskowa teoria dziejów 28.10.05, 13:09
              na pewno wszystko wie tv Puls - tam sie spytaj
      • bladatwarz Masz tu bolszewiku swojego guru 28.10.05, 12:45
        Czarodzieje opini publicznej

Sondażownie są nieformalnymi ośrodkami władzy, bo wpływają na wyniki wyborów.
        Nikt nie sprawuje nad nimi kontroli.

Przed tegorocznymi wyborami Pomroczną ogarnął sondażowy szał.

– Takiej liczby badań jeszcze w historii RP nie było – mówi Marcin Palade z
        Polskiej Grupy Badawczej. – Ale nikt nie ma specjalnej ochoty, by porównać
        wyniki wyborów z rezultatami sondaży. A to jedyny wiarygodny miernik jakości
        badań. Sęk w tym, że rynek zdominowany jest przez układ medialno-socjometryczny.
        W jego skład wchodzą tzw. renomowane ośrodki badań i wpływowe media. Dlatego w
        Polsce nie ma debaty na temat jakości sondaży, choć często obarczone są one
        kolosalnymi błędami. Bo wtedy te wielkie tytuły czy stacje telewizyjne musiałyby
        przyznać, że publikują głupoty.
        • t-800 Re: Masz tu bolszewiku swojego guru 28.10.05, 12:46
          www.pgb.org.pl/index.php?id=66
        • cimoszenka Towarzyszko nieprzytomna 28.10.05, 12:53
          Jak zwykle bolszewia mija się z prawdą. Moim guru nie jest Jan Rem.
    • lej_czerwonego Apel PGB 28.10.05, 12:41
      prawica.net/index.php?q=node/1720
      • po_godzinach Re: Apel PGB 28.10.05, 12:46
        Jeżeli są jakies wątpliwości, nalezy udowodnic firmom badawczym złamanie prawa.

Teraz nie ma podstaw, aby pisać, że popełniły one przestepstwo
        • fryda12 szczerze, po_godzinach 28.10.05, 12:51
          naprawde uwazasz ze z naszymi sondazowniami jest wszystko OK i nie ma o co
          kruszyc kopii? :)
          • po_godzinach Re: szczerze, po_godzinach 28.10.05, 12:54
            nie dam głowy za to, ze wszystko było OK, bo nie mam na to dowodu

ale podobnie nie mam dowodu, ze było inaczej

a nie lubie rzucac oskaeżeń bez pokrycia w faktach

ot, i cała prawda)
            • bladatwarz Re: szczerze, po_godzinach 28.10.05, 12:59
              Wystarczy dobrze przeczytac ww teksty.
              Szczegolnie czesc o stosowanej metodologii.
              :)))
              • po_godzinach Re: szczerze, po_godzinach 28.10.05, 13:08
                te teksty to jedno źródło

żeby miec obraz, takich źródeł muszę miec kilka - i to z punktu widzenia
                różnych grup interesu

więc nie moge traktowac jedynie ND jako źródła mojej wiedzy i na tym buduwac
                swoja opinię)
                • bladatwarz Re: szczerze, po_godzinach 28.10.05, 13:12
                  Podalam ND i NIE.
                  W NC jest artykul JKM, ale tylko w papierowej wersji.
                  • po_godzinach Re: szczerze, po_godzinach 28.10.05, 13:18
                    Wiem)

Nie wiem, czy przejdzie mi przez gardło poprosic w kiosku NIE, ale może mi sie
                    uda)
                    • bladatwarz Re: szczerze, po_godzinach 28.10.05, 13:24
                      Ja to wzielam ze stron internetowych. Nie wiem czy ten artykul jest w numerze,
                      ktory jest w kiosku, bo NIe kupuje sporadycznie.
    • frank_drebin JKM jak zwykle konsekwentny i tak trzymac. 28.10.05, 12:50
      Moze wreszcie ta lewicowa banda zrozumie, ze trzeba ponosic kare za swoje
      czyny.
      • po_godzinach no właśnie, kiedy zrozumie to Lepper?) 28.10.05, 12:55
        • frank_drebin Re: no właśnie, kiedy zrozumie to Lepper?) 28.10.05, 13:35
          Tylko wtedy jak sady beda sadami, a nie kabaretem. Sa jeszcze sady w Berlinie
          powiedzial swego czasu jakis gospodarz Bismarkowi i wygral sprawe :) Tyle, ze
          wtedy sad byl sadem, a teraz az zal mowic.
          • po_godzinach Re: no właśnie, kiedy zrozumie to Lepper?) 28.10.05, 13:44
            no żal ... ech
    • anyab1 Respondenci wstydzili się przyznać do Kaczyńskiego 28.10.05, 13:20
      i mieli rację - straszny obiach.
      • bladatwarz Re: Respondenci wstydzili się przyznać do Kaczyńs 28.10.05, 13:25
        Bardzo smieszne.
        A jednej pracowni nie wiedziec czemu mowili prawde?
    • bladatwarz I prosze Wankowa tez musi dzialac 28.10.05, 18:23
      Chociaz Tuska popieral jej kolega Kwach.

"Bardzo chciałabym się przekonać, że TVP jest rzetelna i bezstronna; ale mam
      wrażenie, że w Telewizji Polskiej od dawna podejmowano kroki na rzecz Platformy
      Obywatelskiej" - powiedziała Waniek.

Wyjaśniła, że początkiem tego było mianowanie Macieja Grzywaczewskiego na szefa
      TVP1.

Dodała, że gdyby po przejrzeniu raportu okazało się, że TVP faktycznie
      wyróżniała Donalda Tuska, KRRiT najpierw nagłośniłaby sprawę, a potem wyciągnęła
      z tego konsekwencje przy wyborze nowej rady nadzorczej spółki (kadencja obecnej
      rady kończy się w czerwcu 2006 r.). "Po to, by nie powtórzyły się w niej osoby,
      które dbały o utrzymanie tej sztucznej większości politycznej" - zaznaczyła Waniek.

wiadomosci.onet.pl/1186832,,,,,,4528,itemspec.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka