Dodaj do ulubionych

Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzicie?

09.11.05, 11:50
Zdumiewa mnie formułowane wszem i wobec przekonanie o nieuchronności koalicji
POPiS, która poza rodowodem nie ma punktów stycznych. Niezrozumiałe jest
równiez to w jaki sposób tak sprzeczny wewnetrznie alians miałaby być dobry
dla Polski.
Mam nadzieję, że aktualne wydarzenia wokół koalicji rządowej przerodzą się w
sztucznie hamowany od 1990, nieuchronny moim zdaniem, proces racjonalizowania
sceny politycznej w Polsce.
Obserwując rozkład preferencji wyborczych Polaków wydaje się, że powinien
powstać 3 partyjny system polityczny.

1. Partia Chrześcijańsko - Demokratyczna z obecnego PiS w całości, Samoobrony
w części, LPR w całości, PSL w części, PO w części.

2. Partia Lewicy Demokratycznej z obecnego SLD i SDPL w całości, PSL w
części, Samoobrony w części.

3. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO w części, SLD w części,
demokratów.pl w całości.

Taki układ partyjny byłby czytelny, jasny i przewidywalny a więc pożądany
przez wyborców i dobry dla przyszłości Polski.

Mam nadzieję, że proces ten już się rozpoczął i będzie spokojnie kontynuowany
poprzez (na początek)oficjalną koalicję PiS, LPR, Samoobrona, PSL która
wydaje się znacznie bardziej oparta na powinowactwie programowym niż sztuczna
programowo POPiS.

W tym kontekscie to co się aktualnie w Polsce dzieje jest procesem porządanym
i uczciwym, wbrew temu co plota tzw. fachowcy od politologii.

Można zatem podsumowując stwierdzić, że efekty powyborczych zachowań
wszystkich partii są korzystne dla Polski. Szkoda tylko, ze wszystko to
dzieje się poza świadomoscią tzw. liderów partyjnych powodowanych głównie
emocjami i krótkowzrocznoscią polityczną.
W rezultacie jednak wazne jest to do czego zmierzamy a nie z jakich powodów:)
Obserwuj wątek
    • loppe Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 11:55
      Drobne sugestie:

1/dużo z Pedecji popiera dziś PiS (wrzuciłes ich wszystkich do wora z PO).

2/chyba nie ma już szansy budowania lewicy wokół SLD (SLD to librałowie
      postkomunistyczni którym najbliżej będzie do PO własnie - liberałów
      postantykomunistycznych, SLD ma gdzieś lud)

3/ergo - ludem będzie zajmował się pan Lepper dopóki dwie (tu się zgadzam)
      partie główne nie zaprowadza jakiegoś porządku w Kraju (obecnie mamy korupcyjno-
      bezrobociowa anarchię)

• kropekuk "korupcyjno-bezrobociowa anarchia" ? Czy chodzi 09.11.05, 11:58
        ci o to, ze prace Urzedy Pracy daja wylacznie za lapowki?
        • loppe Re: "korupcyjno-bezrobociowa anarchia" ? Czy cho 09.11.05, 12:04
          Nie, chodzi mi o to, że w ostatnich latach Polska nasza przekroczyła - i to
          jakby strukturalnie - dopuszczalne, z punktu widzenia kraju cywilizowanego,
          poziomy bezrobocia i korupcji. Stąd teraz silne ruchy tektoniczne w polskiej
          polityce zresztą, historia ma swoje prawa rozwojowe.
          • palnick Re: "korupcyjno-bezrobociowa anarchia" ? Czy cho 14.11.05, 10:18
            loppe napisał:

> Nie, chodzi mi o to, że w ostatnich latach Polska nasza przekroczyła - i to
            > jakby strukturalnie - dopuszczalne, z punktu widzenia kraju cywilizowanego,
            > poziomy bezrobocia i korupcji. Stąd teraz silne ruchy tektoniczne w polskiej
            > polityce zresztą, historia ma swoje prawa rozwojowe.
            -------
            Lepsze ruchy tektoniczne w polityce niż na ulicach. Jak we Francji.
        • aron2004 Re: "korupcyjno-bezrobociowa anarchia" ? Czy cho 09.11.05, 12:14
          tak kropku za rządów Millera, Belki i Cimoszewicza nie było ani korupcji, ani
          bezrobocia.
          • palnick Re: "korupcyjno-bezrobociowa anarchia" ? Czy cho 10.11.05, 12:18
            aron2004 napisał:

> tak kropku za rządów Millera, Belki i Cimoszewicza nie było ani korupcji, ani
            > bezrobocia.
            ----------
            To temat na inny wątek.
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:08
        loppe napisał:

> Drobne sugestie:
        >
        > 1/dużo z Pedecji popiera dziś PiS (wrzuciłes ich wszystkich do wora z PO).
        ------------
        Ok. część PD wejdzie do Chadecji.
        -----------
        >
        > 2/chyba nie ma już szansy budowania lewicy wokół SLD (SLD to librałowie
        > postkomunistyczni którym najbliżej będzie do PO własnie - liberałów
        > postantykomunistycznych, SLD ma gdzieś lud)
        ---------
        Nie napisałem, że wokół ale jednak jest to nadal najsilniejsza organizacyjnie
        partia lewicy. Napisałem, że nowa Liberalna - demokracja powstanie z części PO
        i SLD.
        ----------
        >
        > 3/ergo - ludem będzie zajmował się pan Lepper dopóki dwie (tu się zgadzam)
        > partie główne nie zaprowadza jakiegoś porządku w Kraju (obecnie mamy
        korupcyjno-bezrobociowa anarchię)
        --------
        Partie główne będą 3, no może od czasu do czasu jakaś kanapa wpadnie do sejmu :)
        Mam nadzieję, ze PiS nie zmarnuje okazji na porządkowanie kraju.
        >
        • loppe Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:13
          Zaproponowałeś: "2. Partia Lewicy Demokratycznej z obecnego SLD i SDPL w
          całości, PSL w części, Samoobrony w części.

Więc ja odpowiedziałem, że nie ma już lewicy wokół SLD - SLD pójdzie ze swoim
          elektoracikiem do PO i razem stworzą dużą partię liberalną, i bardzo dobrze."

Byłyby zatem wg mnie, i bardzo dobrze, dwie partie główne: ta, jak ją tam
          nazywasz zbudowana wokół PiS oraz partia liberalna wokół PO i SLD.
          • bezrobotny11 Dyplom oxfordzki znaleziono w Elblągu!!! 09.11.05, 12:14
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=31704195
            • palnick Re: Dyplom oxfordzki znaleziono w Elblągu!!! 10.11.05, 12:17
              Hmmm... :)
          • loppe Reasumując zatem 09.11.05, 12:19
            1. Partia Chrześcijańsko - Demokratyczna z PiS w roli głównej

2. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO i z SLD w rolach głównych

dodatkowo Partia Lewicowa - pan Andrzej Lepper w roli głównej
            • palnick Re: Reasumując zatem 09.11.05, 23:41
              loppe napisał:

> 1. Partia Chrześcijańsko - Demokratyczna z PiS w roli głównej
              >
              > 2. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO i z SLD w rolach głównych
              >
              > dodatkowo Partia Lewicowa - pan Andrzej Lepper w roli głównej
              ---------
              Mniej więcej :)
          • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:20
            loppe napisał:

> Zaproponowałeś: "2. Partia Lewicy Demokratycznej z obecnego SLD i SDPL w
            > całości, PSL w części, Samoobrony w części.
            >
            > Więc ja odpowiedziałem, że nie ma już lewicy wokół SLD - SLD pójdzie ze swoim
            > elektoracikiem do PO i razem stworzą dużą partię liberalną, i bardzo dobrze."
            >
            > Byłyby zatem wg mnie, i bardzo dobrze, dwie partie główne: ta, jak ją tam
            > nazywasz zbudowana wokół PiS oraz partia liberalna wokół PO i SLD.
            ------------
            Nie jest to w Polsce mozliwe. Prawdziwa lewica może liczyć zawsze na 15%
            minimum.
            • loppe Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:21
              Ależ wszystko się w takim razie zgadza między nami - spójrz na moje Reasumując
              • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:25
                loppe napisał:

> Ależ wszystko się w takim razie zgadza między nami - spójrz na moje
                Reasumując
                ----------
                Ok. ale będą 3 partie. Ważne byłoby jeszcze aby te partie nosiły wyraziste
                nazwy, takie jak chocby tu proponowane.

Oczywiście będzie jeszcze mnóstwo dąsów "liderów", zakłamania w tworzeniu
                koalicji, wsydu związanego ze współpracą z "nie rasowymi" kręgami politycznymi
                ale to minie :)
                • loppe Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:28
                  Tak, trzy partie - ta trzecie Lewicowa (prawdziwa lewica jak mówisz, co
                  najmniej 15% jak mówisz) będzie zyskiwac i tracic na poparciu w zalezności od
                  tego jak dwie partie głowne radzic sobie będa z antycywilizacyjnymi anomaliami
                  (nadmierna korupcja & nadmierne bezrobocie - mieszanka piorunująca)
                  • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:30
                    loppe napisał:

> Tak, trzy partie - ta trzecie Lewicowa (prawdziwa lewica jak mówisz, co
                    > najmniej 15% jak mówisz) będzie zyskiwac i tracic na poparciu w zalezności od
                    > tego jak dwie partie głowne radzic sobie będa z antycywilizacyjnymi
                    anomaliami (nadmierna korupcja & nadmierne bezrobocie - mieszanka piorunująca)
                    -----------
                    Ja uważam, że to chadecja i lewica będą miały największe poparcie w dalszej
                    perspektywie. Liberałowie nigdzie nie przekraczają 10%.
                    Myślę, że u nas będzie podobny system do Niemieckiego.
                    • loppe Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:36
                      hm, to jakim cudem PO i SLD (dwie partie liberalne) maja stracić wg Ciebie
                      poparcie w Polsce do 10%?
                      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 19:53
                        loppe napisał:

> hm, to jakim cudem PO i SLD (dwie partie liberalne) maja stracić wg Ciebie
                        > poparcie w Polsce do 10%?
                        ----------
                        Liberałowie nigdzie w Europie nie uzyskują lepszego wyniku.
                        • loppe Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 20:04
                          Hm, to jakim cudem...PO zaliczyło lepszy wynik u nas w 2005r. miesiac temu?
                          • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 20:23
                            loppe napisał:

> Hm, to jakim cudem...PO zaliczyło lepszy wynik u nas w 2005r. miesiac temu?
                            ----------
                            1. Polska to jeszcze nie Europa w zakresie klarowności sceny politycznej.
                            2. Platforma Obywatelska to nie jest nazwa ujawniająca liberalizm ugrupowania.
                            3. Po upadku SLD elektorat liberalny tej liberalnej partii głosował na PO.
                            4. Powyższe już nigdy się nie powtórzy
                            • cat8 Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 06.11.06, 14:18
                              w sondażach latający na drzwiach od stodoły zawsze był mocny.
          • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 14.11.05, 19:24
            loppe napisał:

> Zaproponowałeś: "2. Partia Lewicy Demokratycznej z obecnego SLD i SDPL w
            > całości, PSL w części, Samoobrony w części.
            >
            > Więc ja odpowiedziałem, że nie ma już lewicy wokół SLD - SLD pójdzie ze swoim
            > elektoracikiem do PO i razem stworzą dużą partię liberalną, i bardzo dobrze."
            ----------
            Ok.
            ---------
            > Byłyby zatem wg mnie, i bardzo dobrze, dwie partie główne: ta, jak ją tam
            > nazywasz zbudowana wokół PiS oraz partia liberalna wokół PO i SLD.
            ----------
            I trzecia lewicowa.
    • karlin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:15
      Zgadzam się z ocena PIS. Choć na pewno będzie w niej mniej socjalizmu, niż się
      to im teraz przypisuje.

Natomiast mam problem z kolejnymi największymi graczami. Nie widzę nawet ich
      zalążków.

PO to wspierany finansowo i medialnie wytwór obronny obecnego układu. Nawet
      jeśli się oczyści i pozbędzie pouwolskiej mentalności, to partie czysto
      liberalne nigdzie nie dominują. Na pewno w dalszej perspektywie nie będzie
      należała do największych.

Czy Samoobronę stać bęzie na zbudowanie większej partii lewicowej?

• palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 12:29
        karlin napisał:

> Zgadzam się z ocena PIS. Choć na pewno będzie w niej mniej socjalizmu, niż
        się to im teraz przypisuje.
        ----------
        Też tak myślę.
        ---------
        > Natomiast mam problem z kolejnymi największymi graczami. Nie widzę nawet ich
        > zalążków.
        >
        > PO to wspierany finansowo i medialnie wytwór obronny obecnego układu. Nawet
        > jeśli się oczyści i pozbędzie pouwolskiej mentalności, to partie czysto
        > liberalne nigdzie nie dominują. Na pewno w dalszej perspektywie nie będzie
        > należała do największych.
        -------
        Z całą pewnoscią. Tego rodzaju partia moze liczyc na 5 - 10% elektoratu i
        bedzie najsłabsza z trzech wymienianych tu formacji.
        ---------
        > Czy Samoobronę stać bęzie na zbudowanie większej partii lewicowej?
        -------
        Nie wiem.
    • asienka32 Dlaczego dajesz Polakom do wyboru dwie opcje: 09.11.05, 12:24
      albo Samoobrona albo SLD?

W Polsce prędzej czy później powinna i wierzę, że powstanie prawdziwa partia
      prawicowa oparta na programie UPR, skupiająca w sobie liberalnych i
      nieumoczonych w układy polityków PO, antysocjalistyczną częsc PiSowcow i pewnie
      zbieraniny z róznych stron sceny politycznej polityków o poglądach
      konserwatywnych obyczajowo i liberalnych gospodarczo.
      • palnick Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 12:26
        asienka32 napisała:

> albo Samoobrona albo SLD?
        >
        > W Polsce prędzej czy później powinna i wierzę, że powstanie prawdziwa partia
        > prawicowa oparta na programie UPR, skupiająca w sobie liberalnych i
        > nieumoczonych w układy polityków PO, antysocjalistyczną częsc PiSowcow i
        pewnie
        >
        > zbieraniny z róznych stron sceny politycznej polityków o poglądach
        > konserwatywnych obyczajowo i liberalnych gospodarczo.
        ---------
        Partia o jakiej piszesz, nie wejdzie długo do Sejmu :)
        • asienka32 Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 12:35
          trzy z czego dwie z SLD więc tak naprawde alternatywy dwie.

> Partia o jakiej piszesz, nie wejdzie długo do Sejmu :)

Raczej :(, bo wszystkie proponowane przez Ciebie warianty to równia pochyła w
          kierunku krachu finansów w Polsce i konserwowanie układu korupcyjno-kolesiowego.
          • palnick Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 13:57
            asienka32 napisała:

> trzy z czego dwie z SLD więc tak naprawde alternatywy dwie.
            ------------
            Czytaj asieńko uważniej. Wtedy odczytasz to co napisane a nie to co chciałabyś
            przeczytać :)
            • asienka32 Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 14:20
              Dla mnie partia liberalno-demokratyczna to ugrupowanie trzonie w duzej częsci
              złożonym z obecnych i byłych członków SLD.
              W pozycji 2. i 3.dzielisz SLD na dwa trzony, ten bardziej lewicowy /część z
              nich już odpłynęło do SDPL/ i ten bardziej centralny próbujący wykreować się na
              nowoczesną europejską lewicę.
              Opcja 2. to Borowski jako lider, opcja 3. -Kwaśniewski. Rozumiem, ze liderem
              opcji 1. są Kaczyńscy - tu się pewnie zgadzamy.

Ja tak widzę Twoja propozycję w realnym kształcie.
              • palnick Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 18:21
                asienka32 napisała:

> Dla mnie partia liberalno-demokratyczna to ugrupowanie trzonie w duzej częsci
                > złożonym z obecnych i byłych członków SLD.
                > W pozycji 2. i 3.dzielisz SLD na dwa trzony, ten bardziej lewicowy /część z
                > nich już odpłynęło do SDPL/ i ten bardziej centralny próbujący wykreować się
                na
                >
                > nowoczesną europejską lewicę.
                > Opcja 2. to Borowski jako lider, opcja 3. -Kwaśniewski. Rozumiem, ze liderem
                > opcji 1. są Kaczyńscy - tu się pewnie zgadzamy.
                >
                > Ja tak widzę Twoja propozycję w realnym kształcie.
                ---------
                Wprawdzie nie liderzy są najważniejsi, ale ale! Ty nie widzisz miejsca dla
                żadnego prominentnego polityka z PO na eksponowanym stanowisku?
                • asienka32 Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 19:42
                  > Wprawdzie nie liderzy są najważniejsi, ale ale! Ty nie widzisz miejsca dla
                  > żadnego prominentnego polityka z PO na eksponowanym stanowisku?
                  Nie w ugrupowaniu, któremu patronuje Aleksander Kwaśniewski.
                  • palnick Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 09.11.05, 22:03
                    asienka32 napisała:

> > Wprawdzie nie liderzy są najważniejsi, ale ale! Ty nie widzisz miejsca dl
                    > a
                    > > żadnego prominentnego polityka z PO na eksponowanym stanowisku?

> Nie w ugrupowaniu, któremu patronuje Aleksander Kwaśniewski.
                    ---------
                    Ponieważ Olek nikomu oficjalnie nie przewodzi pytanie pozostaje bez
                    odpowiedzi :)
                    Ale ty Psów Ogrodnika nie widzisz wcale na scenie politycznej po zmianach.
                    Słusznie :)
                    >
                    • asienka32 Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 10.11.05, 08:54
                      Pchanie się w sojusz, w którym jest mocny lider kończy się zanikiem na scenie
                      politycznej.
                      Patrz: ślub UD i KLD.
                      Myślę, ze bratanie się PO z czerwonymi skończy się wchłonięciem PO przez SLD,
                      oczywiscie pod zmienioną nazwą.
                      Z PO odplynie część ambitnych pseudoliberalów z Rokitą na czele i bedą znów
                      tworzyć coś na kształt SKL-cośtam.

Nieprzypadkowo użyłam sformulowania partonuje a nie przewodzi.
                      • palnick Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 10.11.05, 09:59
                        asienka32 napisała:

> Pchanie się w sojusz, w którym jest mocny lider kończy się zanikiem na scenie
                        > politycznej.
                        > Patrz: ślub UD i KLD.
                        > Myślę, ze bratanie się PO z czerwonymi skończy się wchłonięciem PO przez
                        SLD,
                        > oczywiscie pod zmienioną nazwą.
                        > Z PO odplynie część ambitnych pseudoliberalów z Rokitą na czele i bedą znów
                        > tworzyć coś na kształt SKL-cośtam.
                        >
                        > Nieprzypadkowo użyłam sformulowania partonuje a nie przewodzi.
                        -------
                        Ja nie piszę o sojuszach obecnych partii ale tworzeniu całkowicie nowych bytów
                        politycznych.
                        >
                        • asienka32 Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 10.11.05, 10:21
                          W tym, że jeden z nowych bytów politycznych ma mieć korzenie m.in. w SLD i PO.
                          • palnick Re: Widzę trzy istotne partie a nie dwie. 10.11.05, 10:39
                            asienka32 napisała:

> W tym, że jeden z nowych bytów politycznych ma mieć korzenie m.in. w SLD i
                            PO.
                            ----------
                            On już funkcjonuje jako koalicja parlamentarnej opozycji. Jest to koalicja
                            programowa i filar GTW.
      • palnick Re: Dlaczego dajesz Polakom do wyboru dwie opcje: 26.11.05, 23:58
        Daję trzy.
    • mmkkll Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 18:25
      > 1. Partia Chrześcijańsko - Demokratyczna z obecnego PiS w całości, Samoobrony
      > w części, LPR w całości, PSL w części, PO w części.
      >
      > 2. Partia Lewicy Demokratycznej z obecnego SLD i SDPL w całości, PSL w
      > części, Samoobrony w części.
      >
      > 3. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO w części, SLD w części,
      > demokratów.pl w całości.

Nie podoba mi się taki układ i mam nadzieję, że do niego nie dojdzie.
      Szczególnie nie podoba mi się punkt 3(SLD, PD).
      Mam nadzieję, że za jakiś czas wyłoni się licząca się siła konserwatywno -
      liberalna, bo model, którego narodziny próbujesz udowodnić nie przynosi moim
      zdaniem zbyt dużych zmian.
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 18:27
        mmkkll napisał:

> > 1. Partia Chrześcijańsko - Demokratyczna z obecnego PiS w całości, Samoob
        > rony
        > > w części, LPR w całości, PSL w części, PO w części.
        > >
        > > 2. Partia Lewicy Demokratycznej z obecnego SLD i SDPL w całości, PSL w
        > > części, Samoobrony w części.
        > >
        > > 3. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO w części, SLD w części,
        > > demokratów.pl w całości.
        >
        > Nie podoba mi się taki układ i mam nadzieję, że do niego nie dojdzie.
        > Szczególnie nie podoba mi się punkt 3(SLD, PD).
        > Mam nadzieję, że za jakiś czas wyłoni się licząca się siła konserwatywno -
        > liberalna, bo model, którego narodziny próbujesz udowodnić nie przynosi moim
        > zdaniem zbyt dużych zmian.
        ----------
        Według mnie przynosi zasadniczy rozbrat z detrminującą obecnie polską politykę
        przeszłością.
        SLD, PO to partie liberalne w swojej większości a PD w całości. Moze ci się to
        nie podobać.
        • mmkkll Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 18:37
          Moim zdaniem podział na postkomunę i postsolidarność skończył się już trochę
          wcześniej.
          Idzie mi tylko o to, że PD i SLD to partie centrolewicowe, a ich
          liberalizm(gospodarczy) jest dość przereklamowany, co pokazała praktyka.
          To samo dotyczy PO, ale w mniejszym stopniu.
          • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 19:51
            mmkkll napisał:

> Moim zdaniem podział na postkomunę i postsolidarność skończył się już trochę
            > wcześniej.
            ----------
            Oj chyba nie w oficjalnych strukturach. GTW to co innego :)
            -----------
            > Idzie mi tylko o to, że PD i SLD to partie centrolewicowe, a ich
            > liberalizm(gospodarczy) jest dość przereklamowany, co pokazała praktyka.
            > To samo dotyczy PO, ale w mniejszym stopniu.
            ----------
            Mogą przyjąć inną nazwę.
      • melisa-bb Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 20:29
        a mnie sie wydaje ,ze to porzadkuje scene polityczna.
        • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 20:56
          melisa-bb napisała:

> a mnie sie wydaje ,ze to porzadkuje scene polityczna.
          -----------
          Też jestem o tym przekonany. I pomyśleć, że ojcem tego istotnego przełomu moze
          zostać obwołany Donald Tusk - przypadkowy bohater :)
    • jacekm22 Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 18:38
      Za taka socjalistyczno populustyczno klerykalna rzeczywistosc - PODZIEKOWAL!!!
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 19:52
        jacekm22 napisał:

> Za taka socjalistyczno populustyczno klerykalna rzeczywistosc - PODZIEKOWAL!!!
        ---------
        Myślisz, że nowy podział nic nie zmieni?
        • jacekm22 Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 20:25
          Jaki podzial ??
          Widac poczatek koalicji PIS SO LPR .....
          • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 20:55
            jacekm22 napisał:

> Jaki podzial ??
            > Widac poczatek koalicji PIS SO LPR .....
            ---------
            To dobry początek. Patrz pierwszy post.
    • lesio.kaczorek Skoro dla niektorych PRL byl normalny... 09.11.05, 20:54
      .. to i trudno sie dziwic, ze powrot do socjalizmu wielu wita z radoscia.
      • palnick Pomyliłeś wątki. 09.11.05, 20:57
        lesio.kaczorek napisał:

> .. to i trudno sie dziwic, ze powrot do socjalizmu wielu wita z radoscia.
        -----------
        ???? :))))
        • lesio.kaczorek PRL - wzorem Kaczorow 10.11.05, 01:40
          Kaczory daza do PRL-u, tyle ze ze soba jako gensekami.
          • palnick Re: PRL - wzorem Kaczorow ? 10.11.05, 08:06
            lesio.kaczorek napisał:

> Kaczory daza do PRL-u, tyle ze ze soba jako gensekami.
            ----------
            Czy możesz uzasadnić tę tezę ?
            • lesio.kaczorek Uzasadnienie 10.11.05, 19:49
              Za uzasadnienie wystarczy program PiS.
              - centralizacja wladzy
              - ograniczanie wolnego rynku
              - niechec do prywatyzacji
              - faworyzowanie wlasnosci panstowej i budzetu centralnego

Niczym Bierut z Mincem.
              • palnick Re: Uzasadnienie 13.11.05, 12:11
                lesio.kaczorek napisał:

> Za uzasadnienie wystarczy program PiS.
                > - centralizacja wladzy
                > - ograniczanie wolnego rynku
                > - niechec do prywatyzacji
                > - faworyzowanie wlasnosci panstowej i budzetu centralnego
                >
                > Niczym Bierut z Mincem.
                ---------
                To w większości spekulacje. Niewielw warte :)
                • lesio.kaczorek Tez mysle, ze program PiS jest niewiele wart. 15.11.05, 00:42
                  Tez mysle, ze to brednie i populizm nastawiony na zdobycie wladzy bez wzgledu
                  na koszta i opowiadane klamstwa, ale... niestety spoleczenstwo mamy slabo
                  wyedukowane i kolejny raz elektorat dal sie nabrac.
                  • palnick Myślisz? 15.11.05, 07:44
                    lesio.kaczorek napisał:

> Tez mysle, ze to brednie i populizm nastawiony na zdobycie wladzy bez wzgledu
                    > na koszta i opowiadane klamstwa, ale... niestety spoleczenstwo mamy slabo
                    > wyedukowane i kolejny raz elektorat dal sie nabrac.
                    ----------
                    A może powtarzasz to co usłyszałeś od swoich "autorytetów" ? Poczekaj trochę,
                    niech zaczną rządzić.
                    • lesio.kaczorek Wlasnie. Strach sie bac. 17.11.05, 01:51
                      No coz, perspektywy rzadow PiS-u z Samoobrona napawaja strachem...
                      • palnick Re: Wlasnie. Strach sie bac. 17.11.05, 02:58
                        lesio.kaczorek napisał:

Właśnie. Strach się bać.
                        -----
                        To ja ci radzę, ty się nie bój :)
    • palnick Normalna Polska powstaje już dziś. Tak myślą inni. 09.11.05, 21:08
      Poza tytułem zgadzam się z tekstem w 87%:)
      --------------------------
      Sojusz PiS-Lepper to rozbój w biały dzień
      (08-11-2005)

Sierakowski: Kaczyński ma teraz w nosie swoją IV RP. Zajął się drugim etapem
      walki o władzę. Ze Sławomirem Sierakowskim, socjologiem z Uniwersytetu
      Warszawskiego, redaktorem naczelnym „Krytyki Politycznej”, rozmawia Marcin
      Szymaniak.

Rządzi prawica narodowo-katolicka z PiS, a główną opozycją jest prawica
      liberalna z PO. Parszywie się Pan czuje jako lewicowiec, prawda?

Rzeczywiście, może powstać wrażenie, że spełnił się czarny sen polskiej lewicy.
      Całość spektrum politycznego zajęły dwie prawice, które walczą między sobą. Są
      jednak dwa istotne zastrzeżenia, które powodują, że ten czarny sen jednak mi
      się nie śni. Dwa lata przyzwyczajania wyborców do chodzących pod rękę
      Kaczyńskiego z Rokitą, dwa lata wmawiania im, że głosując na PO. głosują na
      POPiS, i vice versa, nie pozostanie bez konsekwencji dla obu partii. Widząc, co
      się teraz dzieje, wyborcy „wynagrodzą” to w sondażach. A po drugie, PO nie jest
      w stanie dyskontować porażek PiS i być główną siłą opozycji, czyli główną
      alternatywą dla PiS w świadomości wyborców. Zawsze skuteczniejszą i
      wiarygodniejszą opozycją będzie na przykład SLD, o czym świetnie wie i wprost
      to napisał w niedawnym tekście dla „Gazety Wyborczej” Jan Rokita. Jak pan sobie
      zresztą wyobraża krytykę Zbigniewa Religi przez Platformę? Albo krytykę pani
      minister finansów, uczennicy Balcerowicza, lub minister Gęsickiej, która
      doradzała dotąd PO? Kaczyński chytrze obsadził te stanowiska. PO nie ma teraz
      szans żyć z atakowania PiS.

Wyraźnie widać, że Kaczyńscy celowo zepchnęli PO do opozycji. Nie wydaje się
      Panu, że zrobili to specjalnie, aby ukształtować na długie lata scenę według
      wzorca: dwie prawice jako główne siły i lewica zepchnięta na margines?

Nie, Kaczyński realizuje inną koncepcję. Chce stworzyć silną prezydencką partię
      ludowo-narodową, która wchłonęłaby elektorat Leppera i LPR. Ma to być nie
      żałosny zlepek w stylu AWS, tylko scentralizowana partia zarządzana po
      wodzowsku i obejmująca wszystko od prawicowej ściany do centrum. Drugą stroną
      politycznego spektrum ma być w tym scenariuszu jakaś lewica. PiS idzie więc na
      marginalizację Platformy i może doprowadzić do sytuacji obecnej we wszystkich
      cywilizowanych państwach, gdzie gospodarczy liberałowie mają 5-10 proc.
      poparcia.

Czy PO nie ma szansy się przed tym obronić pójściem w lewo? Sprzeciwem wobec
      radykalnej dekomunizacji czy nadawaniu państwu charakteru katolickiego?

Jak Pan sobie to wyobraża? Udawanie teraz lewicy w przypadku PO byłoby
      ostatecznym dowodem na rzecz oportunizmu jej polityków. Polacy już o to
      Platformę podejrzewają. Widzieliśmy, czym skończyły się ostatnie przed II turą
      pomysły Tuska, aby wzywać do umiarkowania i bronić „niektórych dokonań III RP”,
      gdy wcześniej mówiło się o „szarpnięciu cugli”. PO prześcigała ostatnimi czasy
      PiS w hasłach dekomunizacyjnych i teraz poseł Platformy Paweł Śpiewak miałby
      przestrzegać przed polowaniem na czerwone czarownice? Politycy Platformy
      chętnie pokazujący się z rozmodlonymi twarzami w kościele mieliby teraz bronić
      laickości państwa? Ustami Niesiołowskiego?! Wolne żarty! PO wpadła w pułapkę
      licytowania się na prawicowość z PiS. Przegrany w tej walce po prostu odpada z
      gry.

Kaczyński będzie chciał teraz rozbić PO, przeciągając do PiS jej prawe
      skrzydło?

To może się udać, ale nie dziś. Dopiero po spadku notowań PO albo po pierwszych
      silnych frustracjach w drużynie, która miała wybiec na boisko i rządzić, a
      grzeje opozycyjną ławę. Jak się okazało, plan Kaczyńskiego zakłada jeden krok
      więcej, niż się spodziewaliśmy. Szef PiS ma teraz w nosie budowę swojej IV
      Rzeczpospolitej i dlatego łatwo zrezygnował z realizowania jakiejkolwiek
      skutecznej polityki, decydując się na rząd mniejszościowy. Obserwujemy raczej
      drugi etap walki o władzę. Polegać ma on na gruntownym i trwałym przebudowaniu
      sceny politycznej. Kaczyńscy chcą jeszcze więcej władzy, a nie polityki
      nastawionej na poprawę bytu Polaków. Oczywiście nie głosowałem na Kaczyńskiego,
      skreśliłem i jego, i Tuska, ale cieszę się, że to on wygrał. Jest politykiem
      niebanalnym i być może dzięki niemu w Polsce wreszcie powstanie normalna scena
      polityczna z czytelnym podziałem na prawicę i lewicę.

Jak wygląda, Pana zdaniem, ostateczny układ, który chce stworzyć lider PiS?

Na prawicy ludowo-narodowa formacja Kaczyńskich z poparciem 40 procent Polaków,
      w środku PO ze wsparciem 5-10 proc., na lewicy jakaś formacja z poparciem 15-25
      procent, plus drobnica.

Dlaczego Kaczyńscy nie chcą zupełnej eliminacji lewicy?

Bo pamiętają, na czym zbili polityczny kapitał – na ściganiu postkomuny. I
      jeśli oni doprowadzą do zbudowania silnej i wyrazistej prawicy, łatwiej będzie
      o budowę analogicznej lewicy. Takie zwarcie prowadzi do rywalizacji, ale
      jednocześnie uprawomocnia obie strony. W polityce chodzi o to, żeby narzucić
      dominujący podział i stać się jedną z jego stron. Mówiło się
      kiedyś: „Niesiołowski to tajna broń SLD”. I był taką tajną bronią, bo agresja
      prawicy wywołuje wzrost poparcia dla lewicy, i odwrotnie. Kaczyński woli być w
      permanentnym zwarciu z lewicą niż z PO. Bo jak może budować polityczny kapitał
      na starciu z Rokitą, skoro oni się niczym zasadniczym nie różnią? Przecież
      określanie rywalizacji PO i PiS jako sporu „Polski liberalnej” z „Polską
      solidarną” to czysty mit. Rząd Marcinkiewicza jest tak naprawdę bardzo
      liberalny w kwestiach gospodarczych. W jednej z wypowiedzi dla prasy
      Marcinkiewicz wprost zadeklarował: Wierzę w kapitalizm...

Ależ gdyby nawet chciał promować liberalne rozwiązania, to nie będzie mu łatwo,
      bo zależy od poparcia Leppera.

Zauważmy, że Samoobrona jest jedyną partią w Polsce zainteresowaną
      nieformalnymi układami koalicyjnymi. Oni nie chcą mieć na przykład ministrów.
      Pragną ciągle wyglądać przed elektoratem na partię protestu, nieuczestniczącą
      we władzy. Dlatego Lepper jest naturalnym sojusznikiem PiS, który chce rządzić
      samodzielnie. Z drugiej strony Lepperowi nie zależy przecież wcale na sukcesie
      braci Kaczyńskich. Gdy przyjdzie moment, w którym będzie mu wygodnie ich
      sprzedać, to zrobi to bez żadnych skrupułów, tak jak kiedyś sprzedał SLD.
      Kaczyńscy jednak świetnie wiedzą, jakiego mają sojusznika.

Jak więc skończy rząd Marcinkiewicza?

Zdecydowane i niespodziewane zwycięstwo Kaczyńskich to wyraz oczekiwań Polaków
      na radykalną zmianę. Ale już wiemy, że takiej nie będzie, bo nie da się jej
      przeprowadzić z rządem mniejszościowym. Zawód będzie zatem wielki. Pytanie
      teraz, czy Polacy, zamiast obiecanego chleba, dostaną od Kaczyńskiego
      wystarczająco dużo politycznych igrzysk. Jeżeli tak, to Kaczyński może odnieść
      sukces i przejść do drugiego etapu walki o władzę. Jest jednak również drugi
      scenariusz, w którym wyborcy są bezlitośni i nie zadowalają się igrzyskami. PO
      i SLD wzmagają krytykę, Samoobrona wykonuje fikołka i nagle notowania
      Kaczyńskich lecą na łeb na szyję. PiS znajdzie się w sytuacji, w której jeszcze
      niedawno był SLD.

I co wtedy? Kolejna szaleńcza przebudowa całego układu politycznego?

Cały problem polega na tym, że myśmy się w Polsce nie dorobili jeszcze
      poważnego systemu demokratycznego. Mamy wszystkie rytuały, w tym wybory, ale
      nie mamy trwałych relacji pomiędzy wyborcami, a ich reprezentantami. Najpierw
      40 proc. ludzi głosuje na AWS, potem ci sami ludzie na SLD, a teraz na PiS i
      PO. To dowodzi, że nie ma u nas żadnych partii politycznych, tylko fikcje
      medialne. Żadna z nich nie próbowała reprezentować w programie i w działaniach
      konkretnych grup społecznych. To jest gra w berka. Polacy długo już w niego
      grają, ale wreszcie im się znudzi. Prędzej czy później dojdzie d
    • xtrin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 22:31
      Zgodzę się na pewno z tym, że Polsce potrzeba silniejszej polaryzacji sceny
      politycznej, stworzenia 2-3 silnych obozów rozgrywających między sobą.
      Ale jeżeli ma ten proces rozpocząć się od Leppera, to lepiej by się nie rozpoczynał.
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 22:40
        xtrin napisała:

> Zgodzę się na pewno z tym, że Polsce potrzeba silniejszej polaryzacji sceny
        > politycznej, stworzenia 2-3 silnych obozów rozgrywających między sobą.
        > Ale jeżeli ma ten proces rozpocząć się od Leppera, to lepiej by się nie
        rozpoczynał.
        ---------
        Niektóre sery śmierdzą niczym gó.. kiedy zblizamy je do ust. Ale potem... co
        za przyjemność dla podniebienia :)
        • xtrin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 23:45
          Cóż, jak tak wam smakuje tyłek Leppera to go sobie liżcie do woli. Ale miejcie
          na tyle godności, by nie gubić przy okazji całego kraju.
          • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 09.11.05, 23:56
            xtrin napisała:

> Cóż, jak tak wam smakuje tyłek Leppera to go sobie liżcie do woli. Ale miejcie
            > na tyle godności, by nie gubić przy okazji całego kraju.
            ----------
            Jakim wam?
            Jakie lizanie tyłka?
            Jaka godność?
            Jaka zguba kraju ?

Proszę o konkretne odpowiedzi z uzasdnieniem :)
            • xtrin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 08:59
              > Jakim wam?

Wszystkim tym, którzy uważają Leppera za odpowiedniego partnera, tudzież
              porównują go do sera :).

> Jakie lizanie tyłka?

Przymilanie się do Leppera, dawanie mu stołka wicemarszałka, ba, nawet
              krzyczenie wraz z nim "Balcerowicz musi odejść"... czyli innymi słowy robienie
              wszystkiego (w ramach własnego interesu oczywiście), by zdobyć sobie jego
              przychylność. Nawet, jeżeli jeszcze nie tak dawno temu samemu uważało się go za
              oszołoma :).

> Jaka godność?

No niestety wygląda na to, że niektórzy nie mają pojęcia co to słowo oznacza.
              Ale tego nie da się wytłumaczyć, to się wie albo nie.

> Jaka zguba kraju ?

A jak inaczej można określić wydanie rządu na pastwę organizacji tak
              pasożytniczych jak Samoobrona i LPR? "Wspólny" program Samoobrony i PiSu (bo LPR
              to w sumie zadowoli się ciepłym stołkiem dla Giertycha, jakimiś aborcjami i inną
              pornografią) to program żerowania na państwie, rosnącej dziury budżetowej (do
              czego zachęca nawet minister finansów!), miotania się między wieloma
              niespełnialnymi obietnicami.
              • xtrin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 08:59
                Teraz ja czekam na odpowiedzi na pytania jakie zadałam parę postów niżej :].
              • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 10:37
                xtrin napisała:

> > Jakim wam?
                >
                > Wszystkim tym, którzy uważają Leppera za odpowiedniego partnera, tudzież
                > porównują go do sera :).
                ---------
                Lepper jawi się jako zdecydowanie bardziej propaństwowy polityk niż Tusk, który
                prócz frazesów o braniu odpowiedzialnosci, dumie z Polski i zapobieganiu murom
                ma na uwadze głównie osobistą i partyjną urazę.
                ---------
                >
                > > Jakie lizanie tyłka?
                >
                > Przymilanie się do Leppera, dawanie mu stołka wicemarszałka, ba, nawet
                > krzyczenie wraz z nim "Balcerowicz musi odejść"... czyli innymi słowy robienie
                > wszystkiego (w ramach własnego interesu oczywiście), by zdobyć sobie jego
                > przychylność. Nawet, jeżeli jeszcze nie tak dawno temu samemu uważało się go
                za oszołoma :).
                ----------
                Na wicemarszałka wybrał go sejm. Balcerowicz musi odejść, ponieważ jego czas
                minął. Jego kostyczna, czysto ideologiczna polityka fiskalna jest dziś
                szkodliwa dla Polski. Kończy kadencję i odchodzi. To chyba normalne. Lepper
                uczy się szybko, wyciąga wnioski i jest sprawnym politykiem.
                ----------
                >
                > > Jaka godność?
                >
                > No niestety wygląda na to, że niektórzy nie mają pojęcia co to słowo oznacza.
                > Ale tego nie da się wytłumaczyć, to się wie albo nie.
                ------
                Wiem,ze Tusk myli godność ze ślepotą, urazą i brakiem politycznych
                kwalifikacji :)
                ------
                >
                > > Jaka zguba kraju ?
                >
                > A jak inaczej można określić wydanie rządu na pastwę organizacji tak
                > pasożytniczych jak Samoobrona i LPR? "Wspólny" program Samoobrony i PiSu (bo
                LPR to w sumie zadowoli się ciepłym stołkiem dla Giertycha, jakimiś aborcjami i
                inną pornografią) to program żerowania na państwie, rosnącej dziury budżetowej
                (do czego zachęca nawet minister finansów!), miotania się między wieloma
                > niespełnialnymi obietnicami.
                ---------
                Skąd takie wnioski na temat programu rządu, przed expose i rozpoczęciem jego
                pracy. Wyraźnie dajesz się kierować i nie myslisz samodzielnie.
                Odchodzący rząd Belki zakładał deficyt 32 mld. Nikt nie robił afery (włącznie z
                UE). Marcinkiewicz zakładał 30 mld. Potem Minister finansów powiedziała, ze
                deficyt może byc większy: 31 - 31,5 mld.
                Skąd twierdzenie o żerowaniu na budżecie i rozdawnictwie ? :))))))))))))))
                • xtrin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 10:51
                  > Lepper jawi się jako zdecydowanie bardziej propaństwowy polityk niż Tusk, który
                  > prócz frazesów o braniu odpowiedzialnosci, dumie z Polski i zapobieganiu murom
                  > ma na uwadze głównie osobistą i partyjną urazę.

Najwyraźniej nie słuchałeś Tuska, bo mówił on bardzo wiele rozsądnych rzeczy.

> Na wicemarszałka wybrał go sejm.

Na wicemarszałka wybrał go PiS. PiS, który nawet nie jest w stanie powiedzieć
                  "Tak, myliliśmy się co do Leppera wcześniej, teraz zmieniliśmy zdanie" albo
                  "Tak, Lepper był nieodpowiedni, ale się zmienił" albo chociaż "Tak, Leppera
                  krytykowaliśmy, ale teraz jest nam potrzebny, więc nie krytykujemy". Nie, PiS po
                  prostu zmienia maskę i udaje, że nic się nie stało.

> Lepper uczy się szybko, wyciąga wnioski i jest sprawnym politykiem.

Gratuluję idola.

> Skąd takie wnioski na temat programu rządu, przed expose i rozpoczęciem jego
                  > pracy.

Z a) programu PiS, b) doboru ministrów, c) dotychczasowej działalności i
                  wypowiedzi ministrów, d) "koalicji rządowej". To dobre przesłanki.
                  • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 11:03
                    xtrin napisała:

> > Lepper jawi się jako zdecydowanie bardziej propaństwowy polityk niż Tusk,
                    > > który prócz frazesów o braniu odpowiedzialnosci, dumie z Polski i
                    > > zapobieganiu murom ma na uwadze głównie osobistą i partyjną urazę.
                    ==
                    > Najwyraźniej nie słuchałeś Tuska, bo mówił on bardzo wiele rozsądnych rzeczy.
                    ---------
                    Właśnie o tym piszę. Mówił duzo i na okrągło, czasem wzruszająco (mamusia i
                    prezes - odprawy) ale niczego rozsądnego jak do tej pory nie zrobił :)
                    --------
                    > > Na wicemarszałka wybrał go sejm.
                    ==
                    > Na wicemarszałka wybrał go PiS. PiS, który nawet nie jest w stanie powiedzieć
                    > "Tak, myliliśmy się co do Leppera wcześniej, teraz zmieniliśmy zdanie" albo
                    > "Tak, Lepper był nieodpowiedni, ale się zmienił" albo chociaż "Tak, Leppera
                    > krytykowaliśmy, ale teraz jest nam potrzebny, więc nie krytykujemy". Nie, PiS
                    > po prostu zmienia maskę i udaje, że nic się nie stało.
                    ---------
                    Twierdzę stanowczo, że to sejm a nie PiS wybrał Leppera na wicemarszałka. Głosy
                    PiS-u to za mało. Wszystko to co piszesz PiS mówił ale nie chciałaś tego
                    słuchać.
                    ---------
                    >
                    > > Lepper uczy się szybko, wyciąga wnioski i jest sprawnym politykiem.
                    ==
                    > Gratuluję idola.
                    ---------
                    Lepper nie jest moim idolem. Doceniam jego pracę nad sobą i nie lekceważę jego
                    pozycji politycznej stworzonej głosami Polaków i jego własnymi predyspozycjami.
                    --------
                    >
                    > > Skąd takie wnioski na temat programu rządu, przed expose i rozpoczęciem
                    > > jego pracy.
                    ==
                    > Z a) programu PiS, b) doboru ministrów, c) dotychczasowej działalności i
                    > wypowiedzi ministrów, d) "koalicji rządowej". To dobre przesłanki.
                    --------
                    W programie PiS-u nie ma niczego niebezpiecznego. Reszta to tzw. ble,ble.
                    poczekajmy na fakty.
                    • xtrin Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 14.11.05, 20:56
                      > Właśnie o tym piszę. Mówił duzo i na okrągło, czasem wzruszająco (mamusia i
                      > prezes - odprawy) ale niczego rozsądnego jak do tej pory nie zrobił :)

Jak widać słyszysz to co słyszeć chcesz. Nic dziwnego, że Kaczyńscy do Ciebie
                      przemawiają.

> Twierdzę stanowczo, że to sejm a nie PiS wybrał Leppera na wicemarszałka. Głosy
                      > PiS-u to za mało. Wszystko to co piszesz PiS mówił ale nie chciałaś tego
                      > słuchać.

Hehe, weź mnie nie rozśmieszaj. Bez poparcia PiS Lepper nie miałby co marzyć o
                      tym stanowisku.
                      Jedyne, czym PiS tłumaczy swój stosunek do Leppera to to, że został on
                      "demokratycznie wybrany". Tak jakby wybierany był niedemokratycznie wtedy kiedy
                      go krytykowali. Kaczyńscy po prostu cierpią na wybiórczą amnezję.

> Lepper nie jest moim idolem. Doceniam jego pracę nad sobą i nie lekceważę jego
                      > pozycji politycznej stworzonej głosami Polaków i jego własnymi predyspozycjami.

A ja nie cenię ludzi, którzy postępują po najmniejszej linii oporu. Lepper
                      zdobył swoją "pozycję" wyłącznie krzykiem i krytykowaniem wszystkiego jak
                      popadnie. Mógł go Tymochowicz nauczyć ładnych gestów i odpowiedniej mimiki, ale
                      burak zawsze pozostanie burakiem, jakby się nie wystroił.

> W programie PiS-u nie ma niczego niebezpiecznego. Reszta to tzw. ble,ble.
                      > poczekajmy na fakty.

Ależ fakty już mamy. PiS zabiera się do wszystkiego od dupy strony. CUA - śmiech
                      na sali, sposób na tworzenie kolejnych stołków i kolejny azyl dla politycznie
                      odpowiedniej agentury. Premier oznajmiający wszem i wobec, że pieniądze na
                      wszystko się znajdą. Minister finansów nierozważnymi wypowiedziami dla
                      prestiżowego zagranicznego czasopisma podkopuje wiarygodność Polski jako miejsca
                      inwestycji. Premier zżyna fragmenty expose od poprzednika na krytyce którego
                      partii jego formacja w dużej mierze 'jedzie'. Szef partii, który poświęcił swoje
                      premierowstwo dla prezydentury brata zamiast przekonywać do swojej partii pluje
                      na niedoszłego koalicjanta. Premier jedną wypowiedzią o tarczy antyrakietowej
                      zraża do siebie zarówno jej zwolenników jak i przeciwników. To tylko kilka
                      najbardziej jaskrawych przykładów działania tego rządu. Rządu, który istnieje
                      kilka tygodni, a zbłaźnił się już bardziej niż niejeden inny przez rok pracy.
                      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 15.11.05, 23:58
                        xtrin napisała:

> > Właśnie o tym piszę. Mówił duzo i na okrągło, czasem wzruszająco (mamusia
                        > i prezes - odprawy) ale niczego rozsądnego jak do tej pory nie zrobił :)
                        >
                        > Jak widać słyszysz to co słyszeć chcesz. Nic dziwnego, że Kaczyńscy do Ciebie
                        > przemawiają.
                        --------
                        I to ma być argument. Powiedz co zrobił w swoim życiu Tusk?
                        ---------
                        > > Lepper nie jest moim idolem. Doceniam jego pracę nad sobą i nie lekceważę
                        > jego pozycji politycznej stworzonej głosami Polaków i jego własnymi
                        > > predyspozycjami.
                        >
                        > A ja nie cenię ludzi, którzy postępują po najmniejszej linii oporu. Lepper
                        > zdobył swoją "pozycję" wyłącznie krzykiem i krytykowaniem wszystkiego jak
                        > popadnie. Mógł go Tymochowicz nauczyć ładnych gestów i odpowiedniej mimiki,
                        ale burak zawsze pozostanie burakiem, jakby się nie wystroił.
                        ---------
                        On dużo nad sobą pracował. Efekty są widoczne Burakiem do smierci będzie
                        niewyuczalny promotor twojego Tuska - Wałęsa. Lepper jest autentyczny, nie jak
                        twój wirtualny Tusk, wyuczony ładnych gestów i odpowiedniej mimiki - ale nadal
                        bez mózgu i charakteru :)
                        ---------
                        >
                        > > W programie PiS-u nie ma niczego niebezpiecznego. Reszta to tzw. ble,ble.
                        > > poczekajmy na fakty.
                        >
                        > Ależ fakty już mamy. PiS zabiera się do wszystkiego od dupy strony. CUA -
                        śmiech na sali, sposób na tworzenie kolejnych stołków i kolejny azyl dla
                        politycznie odpowiedniej agentury
                        ----------
                        Uważasz, że korupcji unas za mało? podaj przykład skutecznego jej zwalczania do
                        tej pory.
                        Ten rząd jest atakowany przez media i podkręconych półdebili jak żaden dotąd
                        przed nim. Dlaczego?
    • palnick Ojcowie wejścia Polski na drogę normalności. 09.11.05, 22:37
      1. Zapalnik

Włodzimierz Cimoszewicz, który wycofując się z wyścigu o fotel prezydencki
      zmusił PO i PiS do bezpośredniej walki. W toku tej bitwy okazało się, jak
      bardzo różnia sie te partie i ich przywódcy. To w trakcie kampanii
      prezydenckiej stało się jasne, że koalicja POPiS to polityczny absurd.

2. Katalizator

Sfrustrowany i przegrany na wszystkich frontach Donald Tusk, który ze względów
      charakterologiczno-ambicjonalnych zapoczątkował izolację i rychły upadek PO.
      Najśmieszniejsze, że przegrywa wszystko na własne życzenie. Ponadto utwierdził
      Jarosława Kaczyńskiego w przekonaniu, ze koalicja z PO byłaby powtórką koalicji
      AWSUW z całym dobrodziejstwem inwentarza.

3. Strateg

Najsprawniejszy od lat, pozbawiony kompleksów polityk, który postawiony
      pozornie pod sciana przez PO wykonał manewr godny szacunku. Uratował szansę na
      rząd dla Polski oparty o realną parlamentarną koalicję programową. Zdołał
      przekuć dziecinny szantaż PO w niekończące się pasmo klęsk tej partyjki;
      wykorzystując do końca głupotę jej liderów sparaliżował ja jako twardą opozycję
      w pozycji bez wyjścia.
      PO głosuje przeciwko projektom rządowym bliskim jej programowi - klęska.
      PO głosuje razem z SLD w jakiejkolwiek sprawie - klęska :)
      • palnick Ojcowie wejścia Polski na drogę normalności. P.S 09.11.05, 23:53
        Strategiem jest oczywiście Jarosław Kaczyński.
      • xtrin Re: Ojcowie wejścia Polski na drogę normalności. 10.11.05, 00:01
        > 1. Zapalnik
        >
        > Włodzimierz Cimoszewicz, który wycofując się z wyścigu o fotel prezydencki
        > zmusił PO i PiS do bezpośredniej walki. W toku tej bitwy okazało się, jak
        > bardzo różnia sie te partie i ich przywódcy. To w trakcie kampanii
        > prezydenckiej stało się jasne, że koalicja POPiS to polityczny absurd.

Wątpię, by takie były motywy Cimoszewicza, ale fakt faktem, że gdyby się nie
        wycofał, to sprawy wyglądałyby pewnie zupełnie inaczej. Swoją drogą, bardzo
        ciekawa jestem co byś biedaku zrobił, jakby w II turze zmierzyli się Cimoszewicz
        i Tusk.

> 2. Katalizator
        >
        > Sfrustrowany i przegrany na wszystkich frontach Donald Tusk, który ze względów
        > charakterologiczno-ambicjonalnych zapoczątkował izolację i rychły upadek PO.
        > Najśmieszniejsze, że przegrywa wszystko na własne życzenie. Ponadto utwierdził
        > Jarosława Kaczyńskiego w przekonaniu, ze koalicja z PO byłaby powtórką koalicji
        >
        > AWSUW z całym dobrodziejstwem inwentarza.

Gdzie Ty widzisz to sfrustrowanie? Oczywiście, ciężko oczekiwać radości z
        wygranej, ale przypisywanie PO i Tuskowi ciężkiej frustracji jest dość śmieszne.
        Frustrację co najwyżej wywoływało stanowisko PiSu. Btw - mogłbyś dokładniej
        objaśnić, co oznacza, że Tusk "przegrał na własne życzenie"?

> 3. Strateg
        >
        > Najsprawniejszy od lat, pozbawiony kompleksów polityk, który postawiony
        > pozornie pod sciana przez PO wykonał manewr godny szacunku. Uratował szansę na
        > rząd dla Polski oparty o realną parlamentarną koalicję programową. Zdołał
        > przekuć dziecinny szantaż PO w niekończące się pasmo klęsk tej partyjki;
        > wykorzystując do końca głupotę jej liderów sparaliżował ja jako twardą opozycję
        > w pozycji bez wyjścia.

Naprawdę byłoby dobrze, gdybyśmy mieli takiego polityka, umiejącego taką rzecz
        rozegrać uczciwie. Nie mamy. A ta Kaczo-Lepperowa "koalicja programowa" to nam
        wszystkim jeszcze bokiem wyjdzie.

> PO głosuje przeciwko projektom rządowym bliskim jej programowi - klęska.
        > PO głosuje razem z SLD w jakiejkolwiek sprawie - klęska :)

Tak, w oczach idiotów tak właśnie będzie. Każdy rozsądny człowiek oceni to
        odpowiednio.
        • palnick Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyński. 10.11.05, 09:58
          xtrin napisała:

> > 1. Zapalnik
          > > Włodzimierz Cimoszewicz, który wycofując się z wyścigu o fotel prezydencki
          > > zmusił PO i PiS do bezpośredniej walki. W toku tej bitwy okazało się, jak
          > > bardzo różnia sie te partie i ich przywódcy. To w trakcie kampanii
          > > prezydenckiej stało się jasne, że koalicja POPiS to polityczny absurd.
          ===
          > Wątpię, by takie były motywy Cimoszewicza, ale fakt faktem, że gdyby się nie
          > wycofał, to sprawy wyglądałyby pewnie zupełnie inaczej. Swoją drogą, bardzo
          > ciekawa jestem co byś biedaku zrobił, jakby w II turze zmierzyli się
          Cimoszewicz i Tusk.
          ------------
          Cieszyłbym sie ze zwycięstwa lepszego kandydata :)
          Cimoszewicza oczywiscie. Byłoby to jednak w dalszej perspektywie niedobre dla
          Polski, bo kampania prezydencka rozgrywana według starego, dychotomicznego
          podziału: lewica kontra prawica wiodłaby do szkodliwej dla Polski koalicji
          POPiS. To zaś w rezultacie oddaliłoby naprawę sceny politycznej a Cimoszewicz
          nie odegrałby roli koniecznego zapalnika tego procesu. Uważam więc że stało się
          lepiej, tak jak się stało.
          ----------
          > > 2. Katalizator
          > > Sfrustrowany i przegrany na wszystkich frontach Donald Tusk, który ze
          > > względów charakterologiczno-ambicjonalnych zapoczątkował izolację i rychły
          > > upadek PO. Najśmieszniejsze, że przegrywa wszystko na własne życzenie.
          > > Ponadto utwierdził Jarosława Kaczyńskiego w przekonaniu, ze koalicja z PO
          > > byłaby powtórką koalicji AWSUW z całym dobrodziejstwem inwentarza.
          ===
          > Gdzie Ty widzisz to sfrustrowanie? Oczywiście, ciężko oczekiwać radości z
          > wygranej,ale przypisywanie PO i Tuskowi ciężkiej frustracji jest dość śmieszne
          > Frustrację co najwyżej wywoływało stanowisko PiSu. Btw - mogłbyś dokładniej
          > objaśnić, co oznacza, że Tusk "przegrał na własne życzenie"?
          ---------
          Frustracja PO jest tak nachalnie widoczna, ze nie rozumiem, jak możesz tego nie
          widzieć. Wynika ona po pierwsze z zawiedzionych nadziei wyborczych a po drugie
          z fiaska strategii szantażowania PiS-u wynikającej z błędnego założenia iz PiS
          jest skazany na koalicję z PO. Stąd wygórowane oczekiwania co do liczby i
          jakosci stołków w rządzie oraz próba przechylenia szali znaczenia PO na własną
          korzyść co byłoby kpina z wyniku wyborów. Tusk przegrał na własne zyczenie bo
          był miałkim kandydatem, pozbawionym charyzmy i programu zdolnego zainteresować
          wyborców. Jego powyborczy upór i brak kwalifikacji politycznych zapędził PO w
          kozi róg z którego jedynym wyjściem jest rozpad tej partii.
          ----------
          > > 3. Strateg
          > > Najsprawniejszy od lat, pozbawiony kompleksów polityk, który postawiony
          > > pozornie pod sciana przez PO wykonał manewr godny szacunku. Uratował szansę
          > > na rząd dla Polski oparty o realną parlamentarną koalicję programową. Zdołał
          > > przekuć dziecinny szantaż PO w niekończące się pasmo klęsk tej partyjki;
          > > wykorzystując do końca głupotę jej liderów sparaliżował ja jako twardą
          > > opozycję w pozycji bez wyjścia.
          ==
          > Naprawdę byłoby dobrze, gdybyśmy mieli takiego polityka, umiejącego taką rzecz
          > rozegrać uczciwie. Nie mamy. A ta Kaczo-Lepperowa "koalicja programowa" to nam
          > wszystkim jeszcze bokiem wyjdzie.
          --------
          Mamy. Jarosława Kaczyńskiego. Co do koalicji - zobaczymy. Nie sądzę, żeby PiS
          roztrwonił obecne możliwości. Kaczyński to poważny polityk a nie wirtualna
          postać z plakatu - Tusk lub zaślepiony bufon - Rokita.
          ---------
          >
          > > PO głosuje przeciwko projektom rządowym bliskim jej programowi - klęska.
          > > PO głosuje razem z SLD w jakiejkolwiek sprawie - klęska :)
          ==
          > Tak, w oczach idiotów tak właśnie będzie. Każdy rozsądny człowiek oceni to
          > odpowiednio.
          --------
          Jak zwykle brak argumentów tuszujesz protezą osobistych wycieczek :)
          • xtrin Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 10:25
            > Frustracja PO jest tak nachalnie widoczna, ze nie rozumiem, jak możesz tego nie
            > widzieć.

No... właśnie nie widzę... Widzę partię postawioną na pozycji bez wyjścia, która
            postanawia wycofać się, a nie brnać dalej w bagno z "przyjacielem" który w
            każdej chwili gotów jest podstawić jej nogę. Jasne, taka sytuacja może rodzić
            frustrację, ale PO jak na te warunki zachowała się bardzo porządnie.

> Wynika ona po pierwsze z zawiedzionych nadziei wyborczych a po drugie
            > z fiaska strategii szantażowania PiS-u wynikającej z błędnego założenia iz PiS
            > jest skazany na koalicję z PO.

Hyh. Być może błędnym było założenie, że PiS będzie wolał rozsądną koalicję
            kompromisu z PO, niż koalicję z zachlannością Leppera. Ale ciężko kogokolwiek
            potępiać za dobre myślenie o partnerze.

> Stąd wygórowane oczekiwania co do liczby i
            > jakosci stołków w rządzie oraz próba przechylenia szali znaczenia PO na własną
            > korzyść co byłoby kpina z wyniku wyborów.

Jeżeli ktokolwiek tutaj kpił z wyniku wyborów, to PiS starając się zrzucić
            odpowiedzialność za rząd na PO (jednocześnie nie dając jej odpowiednich narzędzi).

> Tusk przegrał na własne zyczenie bo
            > był miałkim kandydatem, pozbawionym charyzmy i programu zdolnego zainteresować
            > wyborców.

Twoja opinia, niepopatra żadnymi faktami, a wręcz fakty temu zaprzeczają.
            Miałki, pozbawiony charyzmy i programu kandydat nie zdobywa 46% głosów w wyborach.

> Jego powyborczy upór i brak kwalifikacji politycznych zapędził PO w
            > kozi róg z którego jedynym wyjściem jest rozpad tej partii.

Kolejna bezpodstawna opinia, ale ja pytałam o przyczyny klęski wyborczej, a nie
            Twoją opinię nt aktualnej sytuacji.
            Wciąż czekam na te przyczyny klęski.

> > > PO głosuje przeciwko projektom rządowym bliskim jej programowi - kl
            > ęska.
            > > > PO głosuje razem z SLD w jakiejkolwiek sprawie - klęska :)
            > ==
            > > Tak, w oczach idiotów tak właśnie będzie. Każdy rozsądny człowiek oceni t
            > o
            > > odpowiednio.
            > --------
            > Jak zwykle brak argumentów tuszujesz protezą osobistych wycieczek :)

Osobiste wycieczki? Gdzie?
            Ciężko merytorycznie odpowiadać na taką śmieszną tezę, ale się postaram:

> > > PO głosuje przeciwko projektom rządowym bliskim jej programowi - klęska.

PO będzie głosowała za projektami, które jej zdaniem będą w danej sytuacji
            korzystne dla Polski, jej, a nie Twoim czy PiSu zdaniem.
            Tylko dzieci w przedszkolu mają takie przekonanie, że jeżeli Jaś się pokłócił z
            Małgosią, to jak Jaś powie, że niebo jest niebieskie, to Małgosia musi temu
            zaprzeczyć z założenia. Tak więc tylko w przedszkolu głosowanie PO za dobrym
            projektem rządowym może zostać uznane za klęskę.

> > > PO głosuje razem z SLD w jakiejkolwiek sprawie - klęska :)

Co to znaczy "razem"? Głosować tak samo pewnie będą nie raz, głupotą byłoby
            głosowanie za tylko dlatego, że SLD jest przeciw. A jeżeli sugerujesz
            jakiekolwiek zakulisowe układy... cóż, PO i SLD pewnie staną się jedyną realną
            opozycją w tym parlamencie, więc jakieś wspólne cele mają z założenia. Ale nie
            ma ich na tyle, by mówić o jakiejkolwiek stałej koalicji. A nawet jeżeli by
            takowa miała miejsce, to i co z tego? Nie wolno PO się z nikim układać, jak nie
            z PiS to już z nikim, aż po grób? Jaka klęska?!
            • palnick Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 10:45
              xtrin napisała:

> > > > PO głosuje razem z SLD w jakiejkolwiek sprawie - klęska :)
              >
              > Co to znaczy "razem"? Głosować tak samo pewnie będą nie raz, głupotą byłoby
              > głosowanie za tylko dlatego, że SLD jest przeciw. A jeżeli sugerujesz
              > jakiekolwiek zakulisowe układy... cóż, PO i SLD pewnie staną się jedyną realną
              > opozycją w tym parlamencie, więc jakieś wspólne cele mają z założenia. Ale nie
              > ma ich na tyle, by mówić o jakiejkolwiek stałej koalicji. A nawet jeżeli by
              > takowa miała miejsce, to i co z tego? Nie wolno PO się z nikim układać, jak
              nie z PiS to już z nikim, aż po grób? Jaka klęska?!
              -------
              Zastąp w tym wywodzie PO - PiS-em a SLD - SO,LPR i PSL. Przeczytaj to i
              zastanów się nad soba :)
              • xtrin Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 11:08
                Cóż, prosisz to masz:
                > Co to znaczy "razem"? Głosować tak samo pewnie będą nie raz, głupotą byłoby
                > głosowanie za tylko dlatego, że Lepper jest przeciw. A jeżeli sugerujesz
                > jakiekolwiek zakulisowe układy... cóż, PiS i Samoobrona pewnie staną się
                jedyną realną opozycją (sic!) w tym parlamencie, więc jakieś wspólne cele mają z
                założenia.
                > Ale nie
                > ma ich na tyle, by mówić o jakiejkolwiek stałej koalicji. A nawet jeżeli by
                > takowa miała miejsce, to i co z tego? Nie wolno PiS się z nikim układać, jak
                nie z PO to już z nikim, aż po grób? Jaka klęska?!

Tak, ten wywód w takiej formie jest absurdalny, bo nie sytuacja nie jest lustrzana:
                a) PO jest w opozycji, tym samym jej koalicje nie są potrzebne, nie musi do nich
                dążyć za wszelką cenę, co innego PiS, któremu poparcie dla rządu jest niezbędne,
                b) PO nie prowadzi żadnych rozmów z SLD, żadna z tych partii nie mówi o poparciu
                drugiej, istnieją obok siebie i tyle. Co innego PiS, który prowadzi rozmowy z
                Lepperem, Giertychem i samym diabłem, by tylko rząd utrzymać, który już rozdaje
                stołki i obietnice.

Twoje rozumowanie jest takie: jeżeli Ania nie lubi szpinaku i Lenin też nie
                lubił szpinaku, to znaczy, że Ania jest komunistką.
                • palnick Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 12:10
                  xtrin napisała:

> Twoje rozumowanie jest takie: jeżeli Ania nie lubi szpinaku i Lenin też nie
                  > lubił szpinaku, to znaczy, że Ania jest komunistką.
                  ----------
                  Moje rozumowanie jest takie:

Jeżeli PiS współpracuje z Lepperem a PO z SLD to obie te partie nie powinny
                  czynic sobie z tego zarzutów. PiS nie czyni :)
                  • xtrin Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 14:03
                    > Jeżeli PiS współpracuje z Lepperem a PO z SLD to obie te partie nie powinny
                    > czynic sobie z tego zarzutów. PiS nie czyni :)

A gdzie PO współpracuje z SLD?
                    • palnick Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 14:25
                      xtrin napisała:

> > Jeżeli PiS współpracuje z Lepperem a PO z SLD to obie te partie nie powin
                      > ny
                      > > czynic sobie z tego zarzutów. PiS nie czyni :)
                      >
                      > A gdzie PO współpracuje z SLD?
                      -----------
                      W ramach GTW i w parlamencie.
                      >
                      • xtrin Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 15:33
                        Niby jak?
                        • palnick Re: Ojcowie: Cimoszewicz, Tusk i Jarosław Kaczyńs 10.11.05, 15:37
                          xtrin napisała:

> Niby jak?
                          -----------
                          Dyskretnie ale zdecydowanie.
    • kaczkadziwaczka7 Powstaje rzad bez zdolnosci samodzielnego ruchu 10.11.05, 02:08
      NIC sie nie bedzie dziac, oprocz sporow i pogrozek.
      • palnick Powstaje opozycja bez znaczenia politycznego. 10.11.05, 08:14
        Co więcej bez mozliwości zaproponowania alternatywnego rządu. PO nie może
        stworzyć koalicji (nawet parlamentarnej tylko) z nikim poza PiS. PiS jest w
        stanie skutecznie i sprawnie rządzić krajem dzięki koalicji parlamentarnej PiS,
        SO, LPR, PSL. Koalicja ta ze względu na pokrewieństwo programowe i podobną
        wizje państwa, którego sensem istnienia jest służebna rola wobec obywatela, ma
        duże szanse na zwiększenie poparcia społecznego.
        Jarosław Kaczyński i jego PiS podejmuje się ryzykownej misji ale w przypadku
        sukcesu zepchnie SLD do trwałej opozycji a PO rozpadnie się najdalej w ciągu 6
        miesięcy.
        To wszystko umozliwia przebudowę polskiej sceny politycznej podobnie jak
        napisałem w poście otwierającym wątek.
      • xtrin Re: Powstaje rzad bez zdolnosci samodzielnego ru 10.11.05, 15:53
        Hohoho, coraz bardziej merytoryczne argumenty i coraz bardziej obiektywne fakty.
        Zajmij się zbieraniem znaczków albo robieniem na szydełku, bo agitacja
        internetowa wychodzi Ci niezmiernie słabo.
        • zwykly2 Re: Powstaje rzad bez zdolnosci samodzielnego ru 10.11.05, 17:08
          xtrin: a znasz bajkę o brzydkim kaczątku?
          • palnick Re: Powstaje rzad bez zdolnosci samodzielnego ru 10.11.05, 17:37
            zwykly2 napisał:

> xtrin: a znasz bajkę o brzydkim kaczątku?
            ----
            Zna tylko o slicznym i madrym Donaldzie :)
        • palnick Re: Powstaje rzad bez zdolnosci samodzielnego ru 17.11.05, 10:08
          xtrin napisała:

> Hohoho, coraz bardziej merytoryczne argumenty i coraz bardziej obiektywne
          fakty.
          > Zajmij się zbieraniem znaczków albo robieniem na szydełku, bo agitacja
          > internetowa wychodzi Ci niezmiernie słabo.
          -------
          Oj głupiaś ty, głupiaś ty :)
    • nonno1 Re: Czy normalne jest żeby skazany 10.11.05, 10:00
      obejmował najwyższe stanowiska w państwie?

A co z rewolucją moralną?

A może w polityce wszystko jest dozwolone?

A więc zdążamy do normalności poprzez nienormalność!
      • palnick Re: Czy normalne jest żeby skazany 10.11.05, 10:07
        nonno1 napisał:

> obejmował najwyższe stanowiska w państwie?
        -----------
        Po pierwsze.
        Wyrok w sprawie kierowania zorganizowanym uzyciem przemocy wobec komornika
        uległ juz zatarciu. Lepper ma czystą kartotekę.
        Po drugie.
        Uważam, że jeżeli brak jest przeszkód prawnych w zgłoszeniu kandydatury Leppera
        na posła. Lepper wchodzi po wyborach do sejmu, to może obejmować każde inne
        stanowisko pochodzące z wyboru.
        Po trzecie.
        Waga jego naruszeń prawa jest śmieszna w porównaniu z dokonaniami np.niejakiego
        Pawła Piskorskiego - członka rady krajowej PO.
        • xtrin Re: Czy normalne jest żeby skazany 10.11.05, 10:27
          > Po pierwsze.
          > Wyrok w sprawie kierowania zorganizowanym uzyciem przemocy wobec komornika
          > uległ juz zatarciu. Lepper ma czystą kartotekę.

Co to znaczy, że wyrok uległ zatarciu?

> Po drugie.
          > Uważam, że jeżeli brak jest przeszkód prawnych w zgłoszeniu kandydatury Leppera
          > na posła. Lepper wchodzi po wyborach do sejmu, to może obejmować każde inne
          > stanowisko pochodzące z wyboru.

Jedna sprawa to prawo, druga to uczciwość.

> Po trzecie.
          > Waga jego naruszeń prawa jest śmieszna w porównaniu z dokonaniami np.niejakiego
          > Pawła Piskorskiego - członka rady krajowej PO.

Atak najlepszą obroną? Śmieszne.
          • janbezziemi Czy Premier wie? 10.11.05, 10:47
            Po powrocie do Polski "wpadłem" z miejsca na sejmowe przemówienie Premiera.
            Wszystkoizm wyjątkowy. Ciekawy jestem, czy Premier dokładnie wie, co piszą o
            nim na Zachodzie. Jesli by wiedział, mógłby osiwieć.
            • palnick Re: Czy Premier wie? 10.11.05, 10:52
              janbezziemi napisał:

> Po powrocie do Polski "wpadłem" z miejsca na sejmowe przemówienie Premiera.
              > Wszystkoizm wyjątkowy. Ciekawy jestem, czy Premier dokładnie wie, co piszą o
              > nim na Zachodzie. Jesli by wiedział, mógłby osiwieć.
              ----------
              Na zachodzie mogą o nim pisać cokolwiek. U nas też. Osiwieć będzie mu trudno,
              bo łysy bestia w stopniu zaawansowanym:)
          • palnick Re: Czy normalne jest żeby skazany 10.11.05, 10:50
            xtrin napisała:

> > Po pierwsze.
            > > Wyrok w sprawie kierowania zorganizowanym uzyciem przemocy wobec komornika
            > > uległ juz zatarciu. Lepper ma czystą kartotekę.
            ==
            > Co to znaczy, że wyrok uległ zatarciu?
            ------
            To znaczy, że gdyby zwrócić sie do rejestru skazanych z prośbą o stwierdzenie,
            czy Andrzej Lepper ma lub miał konflikt z prawem otrzymasz odpowiedź negatywną.
            Dlatego mógł kandydować do sejmu.
            -------
            > > Po drugie.
            > > Uważam, że jeżeli brak jest przeszkód prawnych w zgłoszeniu kandydatury
            > > Leppera na posła. Lepper wchodzi po wyborach do sejmu, to może obejmować
            > > każde inne stanowisko pochodzące z wyboru.
            ==
            > Jedna sprawa to prawo, druga to uczciwość.
            ------
            To znaczy, nie można go wybierać bo jest za bardzo opalony ?
            -----
            > > Po trzecie.
            > > Waga jego naruszeń prawa jest śmieszna w porównaniu z dokonaniami
            > > np.niejakiego Pawła Piskorskiego - członka rady krajowej PO.
            ==
            > Atak najlepszą obroną? Śmieszne.
            -----
            To znaczy, że jesteś przeciwna taktyce PO uporczywego atakowania Leppera, po to
            zeby ukryc własne łajdactwa. Ja też.
            >
            • xtrin Re: Czy normalne jest żeby skazany 10.11.05, 10:54
              Jak grochem o ścianę...
              • palnick Re: Czy normalne jest żeby skazany 13.11.05, 17:39
                xtrin napisała:

> Jak grochem o ścianę...
                -----
                Gadał dziad do obrazu....
        • miss.take Palnick odwies na kolek relatywizm 10.11.05, 11:24
          palnick napisał:

> Po pierwsze.
          > Wyrok w sprawie kierowania zorganizowanym uzyciem przemocy wobec komornika
          > uległ juz zatarciu. Lepper ma czystą kartotekę.

Jego wyrok w tej sprawie wskazuje na jego ceche osobowosci. On nigdy nie
          powiedzial przepraszam temu czlowiekowi. Pewnie zrobi to znowu jezeli tylko
          poczuje, ze jest bezkary i ze to mu przyniesie kilka glosow wiecej.

> Po drugie.
          > Uważam, że jeżeli brak jest przeszkód prawnych w zgłoszeniu
          > kandydatury Leppera na posła. Lepper wchodzi po wyborach do sejmu,
          > to może obejmować każde inne stanowisko pochodzące z wyboru.

Moze, ale czy musi?
          I chyba czas juz skonczyc z tym, by ludzie z wyrokami kryminalnymi zasiadali w
          organie, ktory ma prawo tworzyc i dawac wzor rzezscie polakow.

> Po trzecie.
          > Waga jego naruszeń prawa jest śmieszna w porównaniu z dokonaniami
          > np.niejakiego Pawła Piskorskiego - członka rady krajowej PO.

Dotychczas nie ma zarzutow Sadu wobec Piskorskiego. Nie zostal skazany. Jego
          dzialanie zostalo ocenione jako moralnie naganne i mam nadzieje, ze wyleci z PO.
          Jak na razie, w koleiny wytyczone przez Piskorskiego chetnie wskoczyli
          dzialacze PiS z Warszawy przeciagajac tzw uklad warszawski na swoja strone i
          korzystajac z ich wsparcia.

Palnic mam prosbe, przestan relatywizowac i spojrz obiektywnie na to co sie
          dzieje w sejmie. Dumny jestes z tego? Bedziesz sie chwalil swoim wnukom, ze
          glosowales na PiS.
          Ta sytuacja (rzad bez stalego poparcia 231 poslow) powoduje, ze rzadzenie
          krajem bedzie sie odbywalo jak jazda pijanego rowerzysty - od rowu do rowu.
          Ten rzad ustawia Polske w sytuacji chronicznego "polkryzysu" i prowizorki.
          tego chciales glosujac na PiS?
          • palnick Re: Palnick odwies na kolek relatywizm 10.11.05, 12:07
            miss.take napisał:

> palnick napisał:
            >
            > > Po pierwsze.
            > > Wyrok w sprawie kierowania zorganizowanym uzyciem przemocy wobec komornika
            > > uległ juz zatarciu. Lepper ma czystą kartotekę.
            ==
            > Jego wyrok w tej sprawie wskazuje na jego ceche osobowosci. On nigdy nie
            > powiedzial przepraszam temu czlowiekowi. Pewnie zrobi to znowu jezeli tylko
            > poczuje, ze jest bezkary i ze to mu przyniesie kilka glosow wiecej.
            --------
            Jego wyrok wskazuje na to, ze wówczas przekroczył prawo i nic więcej. Reszta to
            twoje dywagacje, równie prawdopodobne do takiej, ze ktoś nie karany kiedyś
            spróbuje przekroczyc prawo :)
            --------
            > > Po drugie.
            > > Uważam, że jeżeli brak jest przeszkód prawnych w zgłoszeniu
            > > kandydatury Leppera na posła. Lepper wchodzi po wyborach do sejmu,
            > > to może obejmować każde inne stanowisko pochodzące z wyboru.
            >
            > Moze, ale czy musi?
            ---------
            Nie musi ale może :) PO twierdzi, że nie może.
            -------
            > I chyba czas juz skonczyc z tym, by ludzie z wyrokami kryminalnymi zasiadali
            w organie, ktory ma prawo tworzyc i dawac wzor rzezscie polakow.
            -------
            Jego wyrok uległ zatarciu i jest w rozumieniu prawa niebyły.
            -------
            >
            > > Po trzecie.
            > > Waga jego naruszeń prawa jest śmieszna w porównaniu z dokonaniami
            > > np.niejakiego Pawła Piskorskiego - członka rady krajowej PO.
            >
            > Dotychczas nie ma zarzutow Sadu wobec Piskorskiego. Nie zostal skazany. Jego
            > dzialanie zostalo ocenione jako moralnie naganne i mam nadzieje, ze wyleci z
            PO.
            --------
            W nagrodę PO zgłosiło go na europosła :))) Niedługo nie bedzie miał z czego
            wylatywać.
            -------
            --------
            > Jak na razie, w koleiny wytyczone przez Piskorskiego chetnie wskoczyli
            > dzialacze PiS z Warszawy przeciagajac tzw uklad warszawski na swoja strone i
            > korzystajac z ich wsparcia.
            -------
            Dowody.
            --------
            >
            > Palnic mam prosbe, przestan relatywizowac i spojrz obiektywnie na to co sie
            > dzieje w sejmie. Dumny jestes z tego? Bedziesz sie chwalil swoim wnukom, ze
            > glosowales na PiS.
            ---------
            Jeżeli zrobią 50% tego co mają w programie - tak. Choc głosowałem na PiS tylko
            w wyborach prezydenckich.
            --------
            > Ta sytuacja (rzad bez stalego poparcia 231 poslow) powoduje, ze rzadzenie
            > krajem bedzie sie odbywalo jak jazda pijanego rowerzysty - od rowu do rowu.
            > Ten rzad ustawia Polske w sytuacji chronicznego "polkryzysu" i prowizorki.
            > tego chciales glosujac na PiS?
            ---------
            Do tej pory rządzenie krajem przez "stabilne" koalicje SLD-PSL i AWS-UW
            przypominały jazdę pijanego rowerzysty po polu minowym :)
            Nie widzę zagrozeń, jeżeli rząd bdzie uczciwie traktował koalicjantów i
            porządkował państwo.
            -----------
            Ale my tu nie o tym a o przyszłej scenie politycznej, której kiełkowania
            jesteśmy świadkami.
            >
      • palnick Re: Czy normalne jest żeby skazany 16.11.05, 13:47
        nonno1 napisał:

> obejmował najwyższe stanowiska w państwie?
        -----------
        Powtarzam. jeżeli mógł kandydować do sejmu. Wyborcy postawili na niego, to moze
        byc wybierany na każde stanowisko.
        -------
        > A co z rewolucją moralną?
        --------
        Chwilwczkę. To nie łapanie pcheł.
        --------
        A może w polityce wszystko jest dozwolone?
        ---------
        Cholera wie.
        -----
        > A więc zdążamy do normalności poprzez nienormalność!
        -----
        Nie ma innej drogi. Polska to nienormalny kraj.
        • palnick Re: Czy normalne jest żeby skazany 12.07.07, 21:19
          up.
    • miss.take Normalnosc oddala sie z predkoscia swiatla 10.11.05, 10:48
      palnick napisał:

> Mam nadzieję, że aktualne wydarzenia wokół koalicji rządowej przerodzą się w
      > sztucznie hamowany od 1990, nieuchronny moim zdaniem, proces racjonalizowania
      > sceny politycznej w Polsce.

Moim zdaniem tworzenie koalicji PiS-SO-LPR to totalne zaciemnienie sceny
      politycznej. O normalnosci trudno mowic gdy
      - powstaje egzotyczna koalicja partii tradycjonalistycznych (konserwatywnymi
      ich z szacunku do konserwatyzmu nie nazwe) demonstrujacych swoje przywiazanie
      do kosciola, socjalistycznych w retoryce a probujacych z koniecznosci (bo innej
      drogi nie ma) wdrozyc elementy liberalne w gospodarce, zapowiadajaca odnowe
      moralna w polityce ale tolerujaca partie otwarcie kpiaca ze standardow
      przyzwoitosci. Partie te konkuruja o ten sam elektorat, elektorat, ktory sam ze
      soba ma teraz problemy, bo nie wie czy glosowal na partie prawicowa, czy na
      partie lewicowa. No bo czym jest PiS?
      Partia konserwatywna jezeli chodzi o poglad na homoseksualizm, role kosciola,
      sentyment do silnej wladzy wykonawczej.
      Partie populistyczno-socjalistyczna jezeli chodzi o obowiazki panstwa w
      stosunku do obywateli, redystrybucje i w duzej mierze poglad na role panstwa w
      gospodarce.
      Oczywiscie w kazdej z partii tej koalicji srodki ciezkosci sa roznie rozlozone,
      partie te maja silnych przywodcow ze swoimi ambicjami, ktorzy nie zgodza sie na
      oddaniepola sprzymierzencowi i polaczenie ich w jeden organizm pod szyldem
      Sojuszu Lewicy/Prawicy Demokratycznej. Beda pewnie zaciekle walczyc o wyborcow,
      tym zacieklej im blizej beda wybory.
      Tak wiec moim zdaniem opcja pierwsza odpada.

Co do SLD mysle, ze sie polaczy z Borowskim i ewentualnie wchlonie PD, pewnie
      powoli beda odzyskiwac swoj "betonowy" elektorat, ktory chwilowo ich zdradzil
      dla PiS i Samoobrony.

> 3. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO w części, SLD w części,
      > demokratów.pl w całości.

Jezeli PO da sie upchnac na takiej pozycji to rzeczywiscie bedzie powoli znikac
      jako partia liberalna. Jezeli uda sie im zajac miejsce centroprawicy jako
      wyrazna partia Chadecka (jaka sa w PE) maja szanse na sukces w nastepnych
      wyborach.

Scena poltyczna za 4 lata zalezy w duzej czesci od tego czy zmieniona bedzie
      ordynacja na mieszana.
      • palnick Re: Normalnosc oddala sie z predkoscia swiatla 10.11.05, 11:58
        miss.take napisał:

> palnick napisał:
        >
        > > Mam nadzieję, że aktualne wydarzenia wokół koalicji rządowej przerodzą się
        > > w sztucznie hamowany od 1990, nieuchronny moim zdaniem, proces racjonalizow
        > > -ania sceny politycznej w Polsce.
        ==
        > Moim zdaniem tworzenie koalicji PiS-SO-LPR to totalne zaciemnienie sceny
        > politycznej. O normalnosci trudno mowic gdy
        > - powstaje egzotyczna koalicja partii tradycjonalistycznych (konserwatywnymi
        > ich z szacunku do konserwatyzmu nie nazwe) demonstrujacych swoje przywiazanie
        > do kosciola, socjalistycznych w retoryce a probujacych z koniecznosci (bo
        innej drogi nie ma) wdrozyc elementy liberalne w gospodarce, zapowiadajaca
        odnowe moralna w polityce ale tolerujaca partie otwarcie kpiaca ze standardow
        > przyzwoitosci. Partie te konkuruja o ten sam elektorat, elektorat, ktory sam
        ze soba ma teraz problemy, bo nie wie czy glosowal na partie prawicowa, czy na
        > partie lewicowa. No bo czym jest PiS?
        > Partia konserwatywna jezeli chodzi o poglad na homoseksualizm, role kosciola,
        > sentyment do silnej wladzy wykonawczej.
        > Partie populistyczno-socjalistyczna jezeli chodzi o obowiazki panstwa w
        > stosunku do obywateli, redystrybucje i w duzej mierze poglad na role panstwa
        w gospodarce. Oczywiscie w kazdej z partii tej koalicji srodki ciezkosci sa
        roznie rozlozone, partie te maja silnych przywodcow ze swoimi ambicjami, ktorzy
        nie zgodza sie na oddaniepola sprzymierzencowi i polaczenie ich w jeden
        organizm pod szyldem Sojuszu Lewicy/Prawicy Demokratycznej. Beda pewnie
        zaciekle walczyc o wyborcow, tym zacieklej im blizej beda wybory.
        > Tak wiec moim zdaniem opcja pierwsza odpada.
        ----------
        A ja sądzę, że wszystko co napisano powyżej potwierdza możliwość powstania
        Partii Chrześcijańsko-Demokratycznej. Partia taka składałaby się, nie z całych
        partii obecnych członków koalicji parlamentarnej (poza LPR)a ich
        chrześcijańskiego skrzydła hołdującego kościelnej polityce społecznej, która
        jest centrowa. Liderzy będą problemem ale nie decydującym o powstaniu takiej
        partii wokół PiS.
        ---------
        >
        > Co do SLD mysle, ze sie polaczy z Borowskim i ewentualnie wchlonie PD, pewnie
        > powoli beda odzyskiwac swoj "betonowy" elektorat, ktory chwilowo ich zdradzil
        > dla PiS i Samoobrony.
        >
        > > 3. Partia Liberalno - Demokratyczna z obecnego PO w części, SLD w części,
        >
        > > demokratów.pl w całości.
        >
        > Jezeli PO da sie upchnac na takiej pozycji to rzeczywiscie bedzie powoli
        znikac jako partia liberalna. Jezeli uda sie im zajac miejsce centroprawicy
        jako wyrazna partia Chadecka (jaka sa w PE) maja szanse na sukces w nastepnych
        > wyborach.
        -----
        To jaka partia jest PO? Liberalną? Chrześcijańska ? (sic!)....
        >
        > Scena poltyczna za 4 lata zalezy w duzej czesci od tego czy zmieniona bedzie
        > ordynacja na mieszana.
        -------
        A to zależy od tego czy uda sie zebrać konstytucyjną wiekszość w sejmie.
        • karbat Re: Normalnosc oddala sie z predkoscia swiatla 10.11.05, 13:38
          ponosic odpowiedzialnosc za kraj w przyp. SO i LPR ;
          byle do zlobu ,potem jakos bedzie
          Lepper i Giertych gwarantami rozwoju Polski hahaha

Wszystko w/g planu rycyka o tym nawet na snie nie mogl marzyc
          • palnick Re: Normalnosc oddala sie z predkoscia swiatla 10.11.05, 14:29
            karbat napisał:

> ponosic odpowiedzialnosc za kraj w przyp. SO i LPR ;
            > byle do zlobu ,potem jakos bedzie
            > Lepper i Giertych gwarantami rozwoju Polski hahaha
            ------------
            Tusk gwarantem przerodzenia się każdej drobnej porażki w gigantyczną
            katastrofę :))
            • karbat Re: Normalnosc oddala sie z predkoscia swiatla 10.11.05, 18:02
              palnick napisał:

> Tusk gwarantem przerodzenia się każdej drobnej porażki w gigantyczną
              > katastrofę :))

Tusk probowal stawiac na gospodarke
              Kaczory na episkopat, mohery i populizm
              • palnick Re: Normalnosc oddala sie z predkoscia swiatla 10.11.05, 18:06
                karbat napisał:

> Tusk probowal stawiac na gospodarke
                ------
                Równiez ta próba zakończyła się całkowitym blamażem. 3x15 to za mało :)
    • starymason Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 14:47
      propune zeby postawiono jeszcze jedno rondo islamskiego =bandyty w naszej
      stolicy no dalej jakies kolejne rondo mordercom dzieci z bieslanu, ja sie
      rosjanom nie dziwie i tak maja do ans duzo cierpliwosci jakby jakies bydlaki
      wymordowaly pol tysiaca polskich dzieci a putin by tym bydlakom ulice zrobil to
      bys ie dzialo, pamietacie tez jak kilka lat temu wdarto sie ro rosyjskiego
      konsulatu w poznaniu i saplono tam rosyjska flage a jakby to sie stalo w
      moskwei z nasza ambasada wtedy nasze czuby by wylazly z siebie , rosjanie
      oprocz not dyplomatycznych nie zareagowali jakos specjalnie wiedzac ze maaj do
      czynienia z oszolomami a jesli chodzi o rurociag to przypominam ze pisuary
      zablokowaly program rurociagu przez polske kiedy byli w aws kazali rosjanom
      budowac przez ukraine no to rosjanie buduja sonbie 4 razy drozej przez baltyk a
      my anie mamy ani rury ani kasy z tranzytu ani zadnego wplywu. Ale to nie jest
      najwazniejsze wazne by polska byla katolicka bez masonow zydow i pedalo to jest
      plan dla kraju w srodku europy w 21 wieku, alleluja i do przodu. amen. w pisdu

• palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 15:08
        starymason napisał:

> propune zeby postawiono jeszcze jedno rondo islamskiego =bandyty w naszej
        > stolicy no dalej jakies kolejne rondo mordercom dzieci z bieslanu, ja sie
        > rosjanom nie dziwie i tak maja do ans duzo cierpliwosci jakby jakies bydlaki
        > wymordowaly pol tysiaca polskich dzieci a putin by tym bydlakom ulice zrobil
        to
        >
        > bys ie dzialo, pamietacie tez jak kilka lat temu wdarto sie ro rosyjskiego
        > konsulatu w poznaniu i saplono tam rosyjska flage a jakby to sie stalo w
        > moskwei z nasza ambasada wtedy nasze czuby by wylazly z siebie , rosjanie
        > oprocz not dyplomatycznych nie zareagowali jakos specjalnie wiedzac ze maaj
        do
        > czynienia z oszolomami a jesli chodzi o rurociag to przypominam ze pisuary
        > zablokowaly program rurociagu przez polske kiedy byli w aws kazali rosjanom
        > budowac przez ukraine no to rosjanie buduja sonbie 4 razy drozej przez baltyk
        a
        >
        > my anie mamy ani rury ani kasy z tranzytu ani zadnego wplywu. Ale to nie jest
        > najwazniejsze wazne by polska byla katolicka bez masonow zydow i pedalo to
        jest
        >
        > plan dla kraju w srodku europy w 21 wieku, alleluja i do przodu. amen. w pisdu
        ---------------
        Lekko jakby nie na temat, ale ja też uważam, że ciągłe plucie na niedźwiedzia
        jest szkodliwe dla plującego :)
    • starymason Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 15:51
      "Wonderful pisuar"

Extrait d’un dialogue, lors des 3e Rencontres de la revue électronique, avec
      mon ami Mariusz du groupe Twozywo à Varsovie.

"- Tell me Sandor, is there any "piswar" over here ?
      "- Piswar, what do you mean by piswar ?
      "- Oh, you don’t know piswar ? I thought it was a French word, we use it a lot
      in Poland to talk about the place where you can piss in.
      "- Ohhhh ! You mean "pissotière". In France, we dont talk about "pissoire", we
      just say "pissotière"...
      "- No, incredible ! You know, in Poland, we have various wonderful kinds
      of "pissotières", but we call them "pissoire" and we write it "pisuar". I’ll
      send you e-mail about that if you like ...
      "- How nice ! Interesting indeed..."

Quelques jours plus tard, Mariusz a tenu parole. Exemple à droite.

• karbat Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 18:11
        Polska powstaje juz dzis ?????????????????????
        Swiat ucieka Polsce, spadamy w prawie wszystkich statystykach
        Wiecie ile km autostrad ma Slowacja.

Polska taka jaka jest powstaje od dluzszego czasu
        sami na nia pracujemy w pocie czola.
        Nic nie powstaje z dnia na dzien hokus pokus...poza cyrkiem i cudami ;)

• palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 18:16
          karbat napisał:

> Polska powstaje juz dzis ?????????????????????
          > Swiat ucieka Polsce, spadamy w prawie wszystkich statystykach
          > Wiecie ile km autostrad ma Slowacja.
          >
          > Polska taka jaka jest powstaje od dluzszego czasu
          > sami na nia pracujemy w pocie czola.
          > Nic nie powstaje z dnia na dzien hokus pokus...poza cyrkiem i cudami ;)
          -------------
          Normalny kraj musi miec czytelnie zorganizowaną scenę polityczną. Wydaje się,
          ze poczatki tego procesu maja dziś miejsce w sejmie. Stąd post otwierający
          wątek.
          >
    • jkrukar Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 18:18
      Pragne wtracic kilka slow na temat rzadow w Polsce otoz jest tak ze nie
      potrawimy wspolnie dogadac sie aby wspolnie uporzadkowac nasz kraj z tych zlych
      nawykow. Dodam ze rowniez nie potrawfimy jako Polacy wspolnie organizowac sie
      za granica jako Polonia.
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 18:25
        jkrukar napisał:

> Pragne wtracic kilka slow na temat rzadow w Polsce otoz jest tak ze nie
        > potrawimy wspolnie dogadac sie aby wspolnie uporzadkowac nasz kraj z tych
        zlych nawykow. Dodam ze rowniez nie potrawfimy jako Polacy wspolnie organizowac
        sie za granica jako Polonia.
        ---------
        To smutna prawda. Wielu Polaków potrafi drobiazgi rozdmuchać do
        niewyobrażalnych rozmiarów i z luboscią sabotować każdy rozsądny pomysł tylko
        dlatego, że nie jest on w 100% taki jak jego własny. Zdolnosć do kompromisu
        jest bliska zeru.
        • karbat Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 19:06
          palnick napisal:

Normalny kraj musi miec czytelnie zorganizowaną scenę polityczną. Wydaje się,
          ze poczatki tego procesu maja dziś miejsce w sejmie. Stąd post otwierający
          wątek.
          > smutna prawda. Wielu Polaków potrafi drobiazgi rozdmuchać do
          > niewyobrażalnych rozmiarów i z luboscią sabotować każdy rozsądny pomysł tylko
          > dlatego, że nie jest on w 100% taki jak jego własny. Zdolnosć do kompromisu
          > jest bliska zeru.

No to jak ma powstac ta normalna Polska
          Pojecie normalna Polska jest fantomem
          nigdy w historii taka nie byla dlaczego teraz ?
          bylismy zawsze gdzies na zadupiu europy i jej historii na tyle nas stac reszta
          to mity,pobozne zyczenia .

Jako narod pobozny wierzymy i mamy nadzieje inni buduja autostrady ,gospodarke .

• palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 19:44
            karbat napisał:

> palnick napisal:
            >
            > Normalny kraj musi miec czytelnie zorganizowaną scenę polityczną. Wydaje się,
            > ze poczatki tego procesu maja dziś miejsce w sejmie. Stąd post otwierający
            > wątek.
            > > smutna prawda. Wielu Polaków potrafi drobiazgi rozdmuchać do
            > > niewyobrażalnych rozmiarów i z luboscią sabotować każdy rozsądny pomysł t
            > ylko
            > > dlatego, że nie jest on w 100% taki jak jego własny. Zdolnosć do kompromi
            > su
            > > jest bliska zeru.
            >
            > No to jak ma powstac ta normalna Polska
            > Pojecie normalna Polska jest fantomem
            > nigdy w historii taka nie byla dlaczego teraz ?
            > bylismy zawsze gdzies na zadupiu europy i jej historii na tyle nas stac reszta
            > to mity,pobozne zyczenia .
            -----------
            Toż piszę, że Polska jest nienormalna.
            Może jednak, w przyszłości....

>
        • kum.z.antalowki Na ja, naturlich! I przepikne widoki na przyszłość 10.11.05, 20:33
          Jak patrzę na J. Kaczyńskiego i K. Marcinkiewicza, to se myslę, że chyba mieli
          rację Francuzi głosząc hasło, co nie ma wolnosci bez równości. A z tym
          braterstwem (a zwłaszcza bliźniactwem)- to jakaś naciagana historia, podobnie
          jak z tą solidarnością rzadu, uberrzadu i podrządnych...

"Aby czuć się wolnym istnieje prosty sposób: nie szarpać i nie napinać smyczy."
          /Hans Krailsheimer/
          • palnick Re: Na ja, naturlich! I przepikne widoki na przys 12.11.05, 08:07
            kum.z.antalowki napisał:

> Jak patrzę na J. Kaczyńskiego i K. Marcinkiewicza, to se myslę, że chyba
            mieli
            > rację Francuzi głosząc hasło, co nie ma wolnosci bez równości. A z tym
            > braterstwem (a zwłaszcza bliźniactwem)- to jakaś naciagana historia, podobnie
            > jak z tą solidarnością rzadu, uberrzadu i podrządnych...
            >
            ---------
            ?
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 14.11.05, 11:40
        jkrukar napisał:

> Pragne wtracic kilka slow na temat rzadow w Polsce otoz jest tak ze nie
        > potrawimy wspolnie dogadac sie aby wspolnie uporzadkowac nasz kraj z tych
        zlych nawykow. Dodam ze rowniez nie potrawfimy jako Polacy wspolnie organizowac
        sie za granica jako Polonia.
        ---------
        Dlatego Bismarck twierdził, ze zamiast akcji militarnych przeciwko Polakom
        lepiej zostawic ich samych i pozwolic aby rządzili Polska :)
        Wtedy mozna przejąć ten kraj bez ofiar w ludziach za darmo :(
    • antyswolocz Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 20:53
      "W tym kontekscie to co się aktualnie w Polsce dzieje jest procesem porządanym
      i uczciwym, wbrew temu co plota tzw. fachowcy od politologii."

Bo tez takich macie tych fachowcow, moj Palnicku :))))

Socjalista winien najpierw troszczyc sie o solidny fudament dla swego
      socjalizmu - tym jest demokracja. Gdy socjalista zaczyna od swych
      socjalistycznych wizji, bez wzgledu na fudament, wowczas kiep ci on, a nie
      socjalista.
      • lvlarynat PiS, Samoobrona, LPR, PSL = bezwzględna większość 10.11.05, 21:39
        272 było "za". I klamka zapadła...
        To co? 10.XI.2005. g.21.25 zaczęła się IV RP? Spuszczamy z wodą demokrację,
        koniec z gadaniem i wypisywaniem co się komu widzi? PiS kieruje, rząd rzadzi?
        Solidarność z rządem i jedność moralno-polityczna obowiązkiem patriotycznym
        każdego obywatela? Myśli, słowa i uczynki nie dość entuzjastyczne będą ścigane
        i karane?
        Czy jak? Trochę optymizmu....proszę....
        • palnick Re: PiS, Samoobrona, LPR, PSL = bezwzględna więks 11.11.05, 22:05
          lvlarynat napisał:

> 272 było "za". I klamka zapadła...
          > To co? 10.XI.2005. g.21.25 zaczęła się IV RP? Spuszczamy z wodą demokrację,
          > koniec z gadaniem i wypisywaniem co się komu widzi? PiS kieruje, rząd rzadzi?
          > Solidarność z rządem i jedność moralno-polityczna obowiązkiem patriotycznym
          > każdego obywatela? Myśli, słowa i uczynki nie dość entuzjastyczne będą
          ścigane i karane?
          > Czy jak? Trochę optymizmu....proszę....
          ----------
          W tym poście rozmawiamy o tym co się stanie dwa kroki dalej :)
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 21:40
        antyswolocz napisał:

> "W tym kontekscie to co się aktualnie w Polsce dzieje jest procesem
        porządanym
        > i uczciwym, wbrew temu co plota tzw. fachowcy od politologii."
        >
        > Bo tez takich macie tych fachowcow, moj Palnicku :))))
        ----------
        Kto to jest "macie" ?
    • hawranekslonko Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 21:27
      od normalnosci dzieli ja pacyfik a teraz dwa pacyfiki
      • palnick Re: Normalna Polska powstaje już dziś. Czy widzic 10.11.05, 21:42
        hawranekslonko napisał:

> od normalnosci dzieli ja pacyfik a teraz dwapacyfiki
        ------
        Uważasz, że może być jeszcze gorzej niż dotąd?

• lvlarynat Rząd skonstruowany na zasadzie wyżymaczki 10.11.05, 22:00
          10% elektoratu głosowało na PiS. W 3 milionach domów radość.
          90% nie głosowało na PiS. Dawno tak mała mniejszość nie była tak
          zadufaną "wiekszością". Albo wezmą krótko za pysk, albo nie - tak czy owak już
          się zwycięzcom zaczyna "z górki"...
          • palnick Re: Rząd skonstruowany na zasadzie wyżymaczki 10.11.05, 22:31
            lvlarynat napisał:

> 10% elektoratu głosowało na PiS. W 3 milionach domów radość.
            > 90% nie głosowało na PiS. Dawno tak mała mniejszość nie była tak
            > zadufaną "wiekszością". Albo wezmą krótko za pysk, albo nie - tak czy owak
            już
            > się zwycięzcom zaczyna "z górki"...
            ---------
            PiS nie okazuje żadnego zadufania. Za pysk brać nie trzeba jeżeli uporządkuje
            się skundlona dziś Polskę.
    • aurora.we.mgle Widze i trzymam kciuki na nas i na silna Polske! 11.11.05, 01:58
      • palnick Re: Widze i trzymam kciuki na nas i na silna Pols 11.11.05, 11:41
        Oby tak było.
        • x2468 Re: Widze i trzymam kciuki na nas i na silna Pols 11.11.05, 12:51
          Widzimy.Widzimy ta "typowo polska" normalnosc bardzo dobrze.Olewanie wlasnych
          slow,przyzeczen,oszukiwanie wyborcow,dzielenie spoleczenstwa.Rozpoczelo sie to
          na dobre 1 IX 1939 roku i trwa prawie bez przezwy do dzisiaj.Ciekawe jak dlugo
          jeszcze.
          • palnick Re: Widze i trzymam kciuki na nas i na silna Pols 11.11.05, 17:01
            x2468 napisał:

> Widzimy.Widzimy ta "typowo polska" normalnosc bardzo dobrze.Olewanie wlasnych
            > slow,przyzeczen,oszukiwanie wyborcow,dzielenie spoleczenstwa.Rozpoczelo sie to
            > na dobre 1 IX 1939 roku i trwa prawie bez przezwy do dzisiaj.Ciekawe jak dlugo
            > jeszcze.
            ---------
            Nie sądzisz, że moja spekulacja dotycząca kształtu sceny politycznej może byc
            dla Polski korzystna?
    • nabukko tak, widzimy. Walnęło ci w palnick! 11.11.05, 12:52
      • palnick Re: tak, widzimy. Walnęło ci w palnick! 11.11.05, 21:00
        nabukko oczywiscie nic nie napisał. Potomek bezmózgiej małpy?
    • palnick Zachowawczy punkt widzenia? 11.11.05, 16:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31818299&a=31818299
      • palnick Prymitywny punkt widzenia? 16.11.05, 18:33
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=32031853&a=32057326
        • palnick Spiskowy punkt widzenia? 17.11.05, 15:31
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=32109494
    • galt podziel obustronnie przez demokracje: 11.11.05, 21:13
      i zostana CI partie: Chezscijanska, Lewicowa i Liberalna :)
      A inaczej Twoje analizy sa wg mnie calkiem rozsadne biorac pod uwage
      europejskie modle filozofczno-polityczne.
      • palnick Re: podziel obustronnie przez demokracje: 11.11.05, 21:18
        galt napisał:

> i zostana CI partie: Chezscijanska, Lewicowa i Liberalna :)
        > A inaczej Twoje analizy sa wg mnie calkiem rozsadne biorac pod uwage
        > europejskie modle filozofczno-polityczne.
        ----------
        Mam nadzieję, że tak będzie.
    • psipsiunia32 Powstaje i zaczyna od rozbudowy cenzury :)))) 13.11.05, 17:57
      wlasnie wykasowali mi watek pisany pod ciebie, Palnicku. Czy moze ty
      dochrapales sie juz tez spolecznej posadki i wycinasz opozycje(?)

Watek jest oczywiscie na oslej lawce... jak na razie.
      • palnick Co ma rząd do giwi ??? 13.11.05, 18:04
        psipsiunia32 napisała:

> wlasnie wykasowali mi watek pisany pod ciebie, Palnicku. Czy moze ty
        > dochrapales sie juz tez spolecznej posadki i wycinasz opozycje(?)
        >
        > Watek jest oczywiscie na oslej lawce... jak na razie.
        ----------
        Nie demonizuj. Podaj proszę link :)
        • psipsiunia32 [...] 13.11.05, 18:19
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • palnick [...] 13.11.05, 20:06
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • palnick Re: Co ma rząd do giwi ??? 26.11.05, 16:42
          palnick napisał:

> psipsiunia32 napisała:
          >
          > > wlasnie wykasowali mi watek pisany pod ciebie, Palnicku. Czy moze ty
          > > dochrapales sie juz tez spolecznej posadki i wycinasz opozycje(?)
          > >
          > > Watek jest oczywiscie na oslej lawce... jak na razie.
          > ----------
          > Nie demonizuj. Podaj proszę link :)
          ---------
          Ponawiam prośbę :)
      • palnick Re: Powstaje i zaczyna od rozbudowy cenzury :)))) 24.01.06, 00:52
        psipsiunia32 napisała:

> wlasnie wykasowali mi watek pisany pod ciebie, Palnicku. Czy moze ty
        > dochrapales sie juz tez spolecznej posadki i wycinasz opozycje(?)
        >
        > Watek jest oczywiscie na oslej lawce... jak na razie.
        ----------
        Nie mam z tym nic wspólnego.
    • polonic Sami demokraci!!!! Afe! 13.11.05, 20:02
      Ja jestem za konserwatywno-liberalnym!
      • palnick Re: Sami demokraci!!!! Afe! 13.11.05, 21:51
        polonic napisał:

> Ja jestem za konserwatywno-liberalnym!
        -------
        Masz rację. Takie ugrupowanie nie jest demokratyczne :)
    • palnick Normalna Polska powstaje już dziś. Strategia... 13.11.05, 21:54
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3011710.html
      • t0g Wszystko zalezy od definicji normalnosci... 14.11.05, 20:37
        Pacjent Tworek, na przyklad, moze uwazac, ze caly swiat wokol jest zwariowany, a
        tylko szpital to oaza normalnosci...

Jestem conieco rozczarowany, Palnicku, Twoja przemiana z intelektualisty w
        agitatora... I zaczales gadac tak, jakbys mial "nakladzione do glowy"...

Juz mi sie jakis czas temu naraziles, nazywajac USA panstwem kuriozalnym". Ja
        bym jeszcze rozumial, gdyby tak powiedzial np. mieszkaniec Finlandii, czy
        Norwegii, czyli panstw mogacych uchodzic za wzor normalnosci. Ale ktos
        mieszkajacy w Polsce? To jakby mieszkaniec Bangladeszu krytykowal Szwajcarie, ze
        lud zyje tam w tak okropnej nedzy. Trzeba najpierw uwolnic Polske od kuriozow,
        ktore sie spotyka na kazdym kroku, a dopiero potem zarzucac innym kuriozalnosc.

Jak dlugo w Polsce beda ochroniarze w sklepach - no, jakich? - spozywczych!!!!!

Jak dlugo ktos mieszkajacy w innym kraju nie moze zalozyc w Polsce konta
        bankowego w zlotowkach, nawet po przedstawieniu dowodow, ze w kraju swojego
        zamieszkania ma stala prace, mieszka w domu, ktorego jest wlascicielem i ma na
        koncie sume odpowiadajaca 100 000 zlp.? Nie moze, bo nie ma 'stalego
        zameldowania' ani stalej pracy w Polsce, a tamte sie nie licza;

Jak dlugo z podobnych powodow cudzoziemiec nie moze w Polsce miec zwyklego
        telefonu komorkowego, a tylko taki na karty;

Jak dlugo... (tu mozna jeszcze podac liste ze stu innych rzeczy)

TAK DLUGO nie masz prawa nazywac innych krajow "panstwami kuriozalnymi", Palnicku!

Zawsze Ci zyczliwy, t0g
        • karbat Re: Palniku 14.11.05, 21:01
          Nowa inna Polska powstaje juz dzis
          nawiazujesz do uporzadkowania i cywilizowaniwa sie sceny politycznej

hm dzisiejsza scena polityczna jest wynikiem kantu wyborczego Pis -
          u ,populizm i kontra odwaznym reformom , duuuuzzzzzzzooooooo obietnic cale
          mnostwo obietnic

Twoim zdaniem idzie nowe ,Moim zdaniem balagan polityczny jest zaprogramowany
          (niekompetentne kadry ) wiekszy niz w okresie miedzywojennym.Karty po cichu
          rozdaje - za duzo powiedziane ma pod kontrola szara eminencja w Polsce ,
          episkopat,(oni beda dostarczac polecac ,poreczac itp kadry)

Tylko czas pokaze co z tego wyjdzie .Pytanie ,jak Kaczynski i Pis wywiaza sie z
          obietnic wyborczych ,no jak ? (zapomniales o podwyszkach dla moherow ,renty
          gornicze itp,)

• palnick Re: Palniku 14.11.05, 21:25
            karbat napisał:

> Nowa inna Polska powstaje juz dzis
            > nawiazujesz do uporzadkowania i cywilizowaniwa sie sceny politycznej
            ---------
            Tak i tylko o tym miał być ten wątek :)
            --------
            > hm dzisiejsza scena polityczna jest wynikiem kantu wyborczego Pis -
            > u ,populizm i kontra odwaznym reformom , duuuuzzzzzzzooooooo obietnic cale
            > mnostwo obietnic
            --------
            Twierdzę, że w dłuższej perspektywie ważne jest to dokąd zmierzamy z
            klarowaniem się sceny politycznej a nie to co leży u podstaw zmian.
            Nie widzę żadnego kantu wyborczego ze strony PiS -u. Mógłbyś rozwinąć tę myśl?
            --------
            > Twoim zdaniem idzie nowe ,Moim zdaniem balagan polityczny jest zaprogramowany
            > (niekompetentne kadry ) wiekszy niz w okresie miedzywojennym.Karty po cichu
            > rozdaje - za duzo powiedziane ma pod kontrola szara eminencja w Polsce ,
            > episkopat,(oni beda dostarczac polecac ,poreczac itp kadry)
            -------
            Jeszcze parę miesięcy i powstanie Chadecja na bazie PiS-u w sposób jaki
            opisałem w poscie otwierającym wątek. PO musi się pilnie określić. To samo
            lewica. Czyż nie jest to pożądany kierunek zmian.
            Episkopat przestanie coś znaczyć w polityce dopiero po wypowiedzeniu konkordatu
            i opodatkowaniu koscioła. Zostawiam to na później, również ze względów
            pokoleniowych.
            -------
            > Tylko czas pokaze co z tego wyjdzie .Pytanie ,jak Kaczynski i Pis wywiaza sie
            z obietnic wyborczych ,no jak ? (zapomniales o podwyszkach dla moherow ,renty
            > gornicze itp,)
            ------
            Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)
        • palnick Re: Wszystko zalezy od definicji normalnosci... 14.11.05, 21:18
          t0g napisał:

TAK DLUGO nie masz prawa nazywac innych krajow "panstwami kuriozalnymi",
          Palnicku!
          ------
          Drogi Ceesie, to ty mnie zaskakujesz. Nie rozumiesz, że moja sympatia dla PiSu
          bierze się wyłącznie stąd, ze mam nadzieję na ich skuteczność w czyszczeniu
          stajni Augiasza jaką teraz jest Polska. PO i SLD to elementy tego samego
          układu, w którego ineresie leży konserwowanie tego co w Polsce jest złe i
          chore. Może Ty tego nie widzisz zza wielkiej wody ale to prawda. Czy Kaczyńskim
          się powiedzie - zobaczymy.
          W Polsce trzeba zacząć od podstaw. Stanowione dotąd prawo i praktyka działania
          wymiaru sprawiedliwości uniemożliwia normalne funkcjonowanie państwa. Policja
          jest skorumpowana i leniwa. Służby specjalne zajmują się polityką i handlem na
          giełdach. Politycy i "biznesmeni" trwają w miłosnym uścisku, który skutkuje
          rozkradaniem wspólnego majątku Polaków. Biurokracja rozdęta ponad wszelką miarę
          jedynie po to aby dysponować stanowiskami dla kolesi partyjnych. Naprawa tego
          wszystkiego jest zadaniem ponad ludzkie siły ale dopiero na klarownym, uczciwym
          fundamencie można zacząć cokolwiek sensownego budować.
          Obawiam się ponadto, że Polacy są w jakimś sensie genetycznie obciążeni
          autodestrukcją. Zastanów się nad naszą historią...

P.s
          USA jest państwem kuriozalnym, choć z innego powodu. pisałem o tym kiedyś a co
          do tego o czym mam prawo pisać i jak będę decydował sam :)
          -----
          > Zawsze Ci zyczliwy, t0g
          ------
          Serdecznie pozdrawiam i namawiam do pogłębionej refleksji.
          P.
          • t0g Re: Wszystko zalezy od definicji normalnosci... 14.11.05, 22:42
            palnick napisał:

> t0g napisał:
            >
            > TAK DLUGO nie masz prawa nazywac innych krajow "panstwami kuriozalnymi",
            > Palnicku!

"nie masz prawa" to była "figure of speach" i źle dobrana, przepraszam. Miałem
            na myśli nie "nie masz prawa", tylko raczej "moim zdanien, nie powinieneś".

> ------
            > Drogi Ceesie, to ty mnie zaskakujesz. Nie rozumiesz, że moja sympatia dla PiSu
            > bierze się wyłącznie stąd, ze mam nadzieję na ich skuteczność w czyszczeniu
            > stajni Augiasza jaką teraz jest Polska.

Czytałem własnie artykuł jednego specjalisty od angielskiego, takiego tutejszego
            prof. Miodka, na temat nadużywania zwrotów, które on określił słowem
            "hachneyed" (bardzo lubie to słowo!, dlatego przytaczam w oryginale). Otóz
            jeden z tych "hackneyed statements", które on przytoczył dla przykładu, był "it
            remains to be seen".

Hackneyed perhaps it is, ale ten zwrot mimo to właśnie nadaje się doskonale na
            komentarz w sprawie owego zamierzonego czyszczenuia stajni Augiasza.

Jeśli PiSowi sie uda, to - możesz być pewien - zostanę jego gorącym sympatykiem.
            Sęk w tym, że ja osobiście nie za bardzo wierze w taki sukces. Ale - znów
            hackneyed expression - obym był fałszywym prorokiem!

> P.s
            > USA jest państwem kuriozalnym, choć z innego powodu. pisałem o tym kiedyś a co
            > do tego o czym mam prawo pisać i jak będę decydował sam :)

Ależ oczywiście masz do tego święte prawo - jak i ja mam święte prawo do
            wyrażania opinii o tym, co Ty piszesz.
            > -----
            > Serdecznie pozdrawiam i namawiam do pogłębionej refleksji.
            > P.

Wzajemnie - choć, co do tego ostatniego, to ja odczuwam teraz silne ciągoty do
            przejscia na pozycje typu "moja chata z kraja".

t0g
            • palnick Re: Wszystko zalezy od definicji normalnosci... 14.11.05, 23:00
              SMUTNY PRZYPADEK...

Odmienny zaś problem jest Ceesa:
              Z oddali już wszystko on miesza
              Cylindry, mohery -
              przestaje być szczery.
              Subtelność jak u lemiesza.

RIPOSTUJE Cees

"Rzecz jest, widzisz, w tem,
              że ja zawsze lepiej wiem!
              Choć chata ma z kraja,
              tak lubię połajać,
              A Polska i tak jest gdzieś hen"
            • palnick A może bys tak Ceesie powiedział coś na temat :... 14.11.05, 23:52
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31702971
              • t0g Re: Masz racje, Drogi Palnicku 16.11.05, 19:28
                W koncu Polska to kraj, gdzie byc moze przyjdzie mi spedzic moja "zlota (miejmy
                nadzieje!)jesien" zycia, bedac zaopatrzonym w emeryture z szeregu zrodel, w
                ktorych skwapliwie lokuje teraz pieniadze, zamiast kupowac sobie czerwonego
                sportowego auta, nowego motocykla, czy tytanowego rewolweru "Taurus", na ktore
                to wszystkie rzeczy mam ochote, ale ja powstrzymuje.

Sprawy ekonomiczne, bezrobocie, i wiele innych zatem w ogole mnie nie dotycza,

Zatem nie powinienem w ogole zabierac glosu. Trzymac morde w kuble, innemi slowy.

Dla porzadku tylko Ci powiem - wczoraj zadzwonil do nas nasz dobry znajomy,
                ktory wlasnie, po latach spedzonych w USA, wrocil do Polski na emeryture. To
                inzynier z doktoratem i w ogole wybitnie inteligentny i zdrowo myslacy czlowiek.
                No wiec on mowi, ze tak bardzo sie nie przejmuje ta "polityczna burza w szklance
                wody", ktora trwa wokol. Mowil , ze jedyne, co go nieprzyjemnie zaskakuje, to
                niesamowite "przesiakniecie" wszystkich przejawow zycia w Polsce Kosciolem. Co
                chwila msze, co chwila w telewizji wspomnienia o jakims ksiedzu (tak on to ujal).

Ja sie zwyczajnie boje "katotalibanizacji" w Polsce, czy tez katolickiej wersji
                republiki islamskiej. Od komuny do talibanu - czy to nie z deszczu pod rynne?

A zauwaz, mowi Ci to rzymski katolik, ktory co niedziela zapieprza pracowicie do
                kosciola na Msze i kladzie na tace czek na $25, bo parafia jest w potrzebie -
                zatem na pewno nie wrog KK.
                • t0g Re: Masz racje, Drogi Palnicku: Errata 16.11.05, 19:34
                  W akapicie na poczatku cos mi sie popieprzylo z przypadkami:

> W koncu Polska to kraj, gdzie byc moze przyjdzie mi spedzic moja "zlota (miejmy
                  > nadzieje!)jesien" zycia, bedac zaopatrzonym w emeryture z szeregu zrodel, w
                  > ktorych skwapliwie lokuje teraz pieniadze, zamiast kupowac sobie czerwonego
                  > sportowego auta, nowego motocykla, czy tytanowego rewolweru "Taurus", na ktore
                  > to wszystkie rzeczy mam ochote, ale ja powstrzymuje.

Powinno byc "zamiast kupowania sobie", oczywiscie. Czyli zamast bezokolicznika
                  powinien byc rzeczownik odslowny.
                  • palnick Re: Masz racje, Drogi Palnicku: Errata 17.11.05, 01:20
                    t0g napisał:

> W akapicie na poczatku cos mi sie popieprzylo z przypadkami:
                    >
                    W koncu Polska to kraj, gdzie byc moze przyjdzie mi spedzic moja "zlota (miejmy
                    nadzieje!)jesien" zycia, bedac zaopatrzonym w emeryture z szeregu zrodel,
                    w ktorych skwapliwie lokuje teraz pieniadze, zamiast kupowac sobie czerwonego
                    sportowego auta, nowego motocykla, czy tytanowego rewolweru "Taurus", na
                    ktore to wszystkie rzeczy mam ochote, ale ja powstrzymuje.
                    >
                    > Powinno byc "zamiast kupowania sobie", oczywiscie. Czyli zamast bezokolicznika
                    > powinien byc rzeczownik odslowny.
                    -------------
                    Ceesie masz rację, ale w takich przypadkach przypomina mi się ten dowcip:

Oficer do Icka:
                    - Przy waszym mundurze brak jednego guzika!
                    - Panie poruczniku - dziwi się Icek - czy pan nie ma naprawdę innych zmatwień?

Ja sam napisałem odpowiadając Ci, na samym końcu : "żeczywiście
                    potrzebującym" :)

Ale mam wytłumaczenie!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=32062837&a=32062837
                • t0g Re: A, ponadto zapomnialem powiedziec to, z czym 16.11.05, 19:46
                  w ogole wchodzilem do tego watku:

MANY HAPPY RETURNS!!!!

"For he is a jolly good fellow,
                  For he is a jolly good fellow,
                  For he is a jolly good feeeeeeel-looooooow,... " etc.

(brytyjski styl zyczen, zauwaz, nie amerykanski, zeby nie wyszlo, ze to
                  kuriozalne zyczenia).
                  • palnick Re: A, ponadto zapomnialem powiedziec to, z czym 17.11.05, 01:22
                    t0g napisał:

> w ogole wchodzilem do tego watku:
                    >
                    > MANY HAPPY RETURNS!!!!
                    >
                    > "For he is a jolly good fellow,
                    > For he is a jolly good fellow,
                    > For he is a jolly good feeeeeeel-looooooow,... " etc.
                    >
                    >
                    > (brytyjski styl zyczen, zauwaz, nie amerykanski, zeby nie wyszlo, ze to
                    > kuriozalne zyczenia).
                    ----------
                    Ceesie!!! :)))
                    Łamiesz zasady własnego odwyku od aquanetu ? :)))

Dziękuję serdecznie!
                    Dobranoc.
                    P.
                • palnick Re: Masz racje, Drogi Palnicku 17.11.05, 01:09
                  t0g napisał:

> W koncu Polska to kraj, gdzie byc moze przyjdzie mi spedzic moja "zlota
                  (miejmy nadzieje!)jesien" zycia, bedac zaopatrzonym w emeryture z szeregu
                  zrodel, w ktorych skwapliwie lokuje teraz pieniadze, zamiast kupowac sobie
                  czerwonego sportowego auta, nowego motocykla, czy tytanowego
                  rewolweru "Taurus", na ktore to wszystkie rzeczy mam ochote, ale ja
                  powstrzymuje.
                  ------------
                  Ja postępuję podobnie Ceesie :-)
                  ----------
                  > Sprawy ekonomiczne, bezrobocie, i wiele innych zatem w ogole mnie nie
                  dotycza, Zatem nie powinienem w ogole zabierac glosu. Trzymac morde w kuble,
                  innemi slowy.
                  ----------
                  Żadnej mordy w kuble trzymać nie powinieneś. Z dwóch powodów. Nie masz takowej
                  a każdy kto myśli mówić powinien :)
                  Jeżeli jednak chcesz tu wrócić na emeryturę to poziom bezrobocia wokół,
                  przestępczości i korupcji powinien mieć dla ciebie znaczenie. Czy wiesz, że są
                  całe gminy w Polsce z bezrobociem ponad 30%? Ponadto ci ludzie nie dostają
                  zasiłków. Pracują tylko ci "na państwowym" - nauczyciele, policjańci,
                  urzędnicy, służba zdrowia. Jak sądzisz w jaki sposób utrzymują się bezrobotni?
                  Czy Państwo zaprząta nimi sobie głowę? Pomyśl....
                  -------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka