kecawy 08.12.05, 21:41 Tak to tyle lat a to jakby wczoraj. Tyle lat nam ukradli tyle lat do nadrobienia tyle lat indoktrynizacji tyle lat skundlenia zasmucony ale i radosny z narodzin IV RP kecaw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropek_oxford Ale zadnej IV RP nie masz. I nie predko miec ja 08.12.05, 21:46 bedziesz - nadal ta sama paranoja, ten sam "uklad" (lub bardzo zblizony - przetasowania sa raczej "po przekatnej" nizli po prostej: my-oni) i ci sami naiwni ludzie, wodzeni za nos przez zalosnych podlecow, zadnych wladzy i pieniedzy. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Ale zadnej IV RP nie masz. I nie predko miec 09.12.05, 11:10 I tak i tak jesteś Polakiem więc uczcisz ten dzień -modlitwą, mszą w kościele lub spacerem w miejsce zadumy serecznie cię pozdrawia kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
keller1 Re: Ale zadnej IV RP nie masz. I nie predko miec 10.12.05, 22:23 a ty ciągle plujesz,powiedz im o Grudniu,powiedz o Wybrzeżu,Radomiu,Poznaniu ...potrafisz? Jak do tej pory stać cię na określenia typu tępaki,polaczki,g.wno....itd,itp..powiedz co wiesz o tej historii najnowszej, powiedz to młodym...znasz,wiesz pisz! "Gniazdo dla ptaka,pajęczyna dla pająka przjaźń dla człowieka" /E.Jung(1683-1765)/ Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Przestań się rozczulać nad przeszłością 11.12.05, 03:01 pomyśl o tych co zamarzli (obawiam się, że ich ilość przekroczyła już "wyniki" wspomnianych przez ciebie wydarzeń) od tej naszej wolności, bo im wolno nie mieć pracy, marzeń, przyszłości, dachu nad głową i wszystko to jest zgodne z prawem ! Czy tamci ludzie OTAKE Polske ginęli ? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Czy Maciej Giertych się zastanowi nad sobą? 08.12.05, 21:48 i swoim stosunkiem do stanu wojennego? Odpowiedz Link Zgłoś
keller1 Re: Pamietasz...Jak zes koszule w zebach nosil:)) 10.12.05, 22:24 a ty gdzie miałeś koszulę? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Ja nie potępiam! 08.12.05, 23:19 Nie potępiam decyzji generała Wojciecha Jaruzelskiego, bo na jego miejscu zrobiłabym zapewne to samo, na szczęscie ja nie musiałam decydowac. 13 Grudnia oceni dopiero historia po otwarciu w s z y s t k i c h zasobów archiwalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Ja nie potępiam! a co ze zmarnowanynm czasem 09.12.05, 11:13 Nie masz potępiać lecz chyba powienen się każdy zastanowić gdzie była gdzie jest i gdzie będzie Polska.Mój stosunek do stanu wojennego jest negatywny.Przyczyny mogą się wydawać dla Ciebie kontrowersyjne ale nie zaprzeczysz iż lata 1981-88 w GOSPODARCE zostały zmarnowane.Nie po czynach poznacie ale po efektach!! kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Ja nie potępiam! a co ze zmarnowanynm czasem 10.12.05, 23:26 czy ja wiem, czy zmarnowane? Nie wiem, co by się działo na fali entuzjazmu po wygranej wielomilionowego ruchu. 8 lat później były kuż negocjacje, ludzie ci sami, ale dojrzalsi, w Moskwie Gorbaczow, Reagan stetryczały. Warunki na początek były chyba dużo korzystniejsze. Przypomnijcie sobie postulaty stoczniowców. Nie wiem, jakby się to skończyło, gdyby je wszystkie w życie wprowadzono. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz 13 grudnia - ostatnia rozsądna decyzja władz PRL. 08.12.05, 23:21 W przeciwieństwie do tych z roku 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: 13 grudnia - ostatnia rozsądna decyzja władz 09.12.05, 11:15 Jeślo chodzi o władze PRL to masz racje -stan pozwolił im przetrwać jeszcze lat kilka. Ale gospodarkę oni po prostu zarżneli i to po 13 grudnia .Komunizm miał upaść ale istotną kwestią była kondycja polskiej gospodarki kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Lubię czytać jak to władze coś zarżnęły ... 11.12.05, 03:06 jakby to władze siedziały w zakładach pracy za maszynami i na złość cioci zatrzymywały produkcję papieru toaletowego, mydła i powidła. Ani chybi pierwsi sekretarze chodzili po zakładach i osobiście zamykali robotników w klozetach by gospodarka upadła z braku rąk do pracy. --------------------------------------------------------------------------- Nic tak nie wzmacnia gospodarczo państwa jak długotrwała fala strajków. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Lubię czytać jak to władze coś zarżnęły ... 11.12.05, 11:03 Nie rozumiesz iż rząd swoimi decyzjami potrafi zarżnąć gospodarkę ???Czy ktoś zabronił wprowadzić wraz ze stanem wojennym reformy rynkowe. Komuniści na Węgrzech to czynili a komuniści polscy nie!! To jest wina rządu jeśli nie ma się pomysłu na rządzenie to przekazuje się pałeczkę innemu .Jaruzelski nie był w stanie ? A więc to on i jego pretorianie ponoszą odpowiedzialność za katastrofę gospodarczą .Miał odwagę kazać strzelać !!! To niech ma odwagę w GOSPODARCE z wyrazami szacunku dla komunisty jakim zapewne byłeś lub jesteś kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Widać gołym okiem wyniki reform rynkowych ... 11.12.05, 19:48 ponad 22 mln ludzi balansujących na granicy bankructwa budżetów domowych, 4.5 mln na granicy ubóstwa, 140 mld $ długu zewnętrznego, (a Gierek z odsetkami zostawił ok. 22 mld), zakładów produkcyjnych jak na lekarstwo, ponad 3 mln bezrobotnych (oficjalnych), banki w w 80% w obcych rękach (nie ma to jak sąsiad decydujący co zrobię z moimi pieniędzmi), politycy cieszący się, że młodzi obywatele wyjeżdżają za pracą za granicę (ciekawe ilu wróci ?) ... > z wyrazami szacunku dla komunisty jakim zapewne byłeś lub jesteś kecaw Sam sobie składasz te wyrazy szacunku dla kumunisty jakim zapewne byłeś lub jesteś Wacku ? ----------------------------------------------------------------------------- Nic tak nie wzmacnia gospodarki jak długotrwała fala strajków Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja_wwa Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 09.12.05, 11:35 To bylo wypowiedzenie wojny wlasnemu narodowi. Jaruzelski powinnien za to trafic pod sad. To nie byl Polak, tylko ambasador spraw Moskwy w Warszawie, zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 17:41 Niestety z perspektywy dzisiejszego stanu wiedzy masz racj Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 17:53 jakoś 65 proc. ludków w rz-plitej nie traktuje tej operetki jako wyp[owiedzenie sobie wojny. tak więc przyjmijmy że było to wypowiedzienie przez generała wojny 20 procentom narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 11.12.05, 11:04 Niestety masz racje jest naród iludek .Komuna ze sporej części narodu uczyniła ludek kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 17:53 Stuknij sie w łeb,bPatrycjo, i Ty,kacawy, czy jaki tam masz nick...Niczego nie rozumiecie, więc szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 O następny o wyjątkowym umyśle 10.12.05, 17:56 a czego jeszcze nie rozumiem z tego,że milicja zapukała do drzwi i wyciagnęła mi matkę bo jej marzenia nie szły w parze z marzeniami urbana i jaruzela? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: O następny o wyjątkowym umyśle 10.12.05, 17:57 widac jej się to należało. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Spytaj się swojej Matki, 11.12.05, 03:11 dlaczego naraziła cię na rozłąkę z nią bawiąc się w politykę i co z tego ma oprócz dziury w życiorysie, nadwyrężonego zdrowia, nerwów i tych dzisiejszego skłócenia całego Narodu z "własnym sobą" ! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: O następny o wyjątkowym umyśle 10.12.05, 23:41 Ale zastanów się, co by się stało, gdyby zamiast pukać w drzwi, sojuszniczy bombowiec puknąłby twój dom bombką. Zbyt egocentrycznie myślisz. Egocentryzm jest często niezdrowy także dla egocentryka. Miałem 5 lat. Mój ojciec był wtedy milicjantem - kryminalnym. Mieszkaliśmy w milicyjnym bloku. Ewakuowaliśmy się wszyscy z domu, bo jakiś TW czy żartowniś, doniósł, że szykuje się atak na komendę i na milicyjny blok. Biegliśmy przez śnieg wieczorem (ja biegłem przynajmniej, bo krótki byłem), a tu zza węgła czołg wyjeżdża i ktoś wrzeszczy "stać". Bałem się, że to nie nasi, a przecież wojna była. Ojciec został z pistoletem (W sraczkowatej kaburze) bloku pilnować. Mieszkaliśmy u ciotki. Spaliśmy w poprzek wersalki, a ja nasłuchiwałem samolotów. Tyle pamiętam z 13 grudnia 1981. Z dalszych wydarzeń pamiętam zbliżającą ludzi godzinę policyjną - nocowanie w różnych miejscach, i nocowanie u nas takich różnych, co się zasiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 17:57 jan na dodatek bez ziemi rozumie wszystko, nawet siebie i jest z tego dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 17:58 tyle lat minęło a ja pamietam jak dzisiaj.piekny,słoneczny ale mroźny dzień.solidaruchy dostały w dupę.wtedy mnie to cieszyło i dzisiaj tez. chciałbym się dowiedzieć co dzisiaj robią tłuste baby z Łodzi idące na czele marszu głodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem Polska 10.12.05, 17:59 Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
szatniarka Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:02 a co z ateistami? wygnanie? a może stos? Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:06 Widzisz i ONI w mszach za Ojczyznę w latach stanu wojennego uczestniczyli- ba trzymająć owe krzyże !! Jak myślisz dlaczego to czynili? Czy słowa owe należy odczytywać wprost czy jako przenośnię ?? serdecznie pozdrawiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
szatniarka Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:14 wówczas wiele osób o różnych poglądach łączył jeden cel - wyzwolenie spod sowieckiej okupacji. ale ty użyłeś czasu teraźniejszego a ja jestem ateistką więc nie odbieraj mi prawa do nazywania siebie polką. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Jeśli już to Polką ! No chyba, że jesteś tylko ... 11.12.05, 03:15 tańcem czeskim w rytmie 2/4 ! Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 11.12.05, 11:07 Widzisz Krzyż obok orła w koronie i flagi biało czerwonej jest symbolem Polski Czy się to komuś podoba czy nie ów znak ma dwa znaczenia .Mękę Zbawiciela i Polskę serdecznie pozdrawiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Skąd wiesz o takich bzdurach. 11.12.05, 11:14 Zresztą nieważne. Wszystkie polskie symbole są pakudne. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 11.12.05, 11:15 stary,całkiem cie pogięło??? Odpowiedz Link Zgłoś
szatniarka Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 11.12.05, 11:38 mnie chodzi o słowo 'tylko'. od takich podziałów zaczynali bolszewicy i hitlerowcy. dlatego jak słyszę rydzyka mówiącego o 'prawdziwych polakach' to włosy mi stają dęba na głowie bo to oznacza, że ci, którzy nie zgadzają się z jego poglądami są 'nieprawdziwi'. ps. państwowość polska zaczęła się od pogańskich wierzeń w światowida a nie od krzyża, toteż różnie można to interpretować. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 12.12.05, 22:28 Nie tak i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 13.12.05, 14:38 Czy wyzwolenie teraz Polski z pod libertynizmu nie jest podobnym celem ?? zaciekawiony kecaw katolik Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:08 tak między nami muszę ci powiedzieć,że gó.. prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:09 masz racje pod tym znakiem gromadzą się w naszej Ojczyźnie CISI MALI ... serdecznie cię pozdrawiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:13 dlaczego zapominasz o ciemnych? nie ma się czego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:14 cIEMNYCH -CZY TO JEST POPRAWNIE POLITYCZNIE kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 10.12.05, 18:18 ma być poprawnie czy PRAWDZIWIE? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Tylko pod tym KRZYŻEM tylko pod tym znakiem P 11.12.05, 08:20 venus99 napisał: > dlaczego zapominasz o ciemnych? > nie ma się czego wstydzić. :-))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
syn.oficera Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 17:58 13 grudnia powinien być świętem narodowym.Szkoda,że nie pozabijali solidaruchów wszystkich.A jak ktoś uważa że stan wojenny był zły to mogę mu dać z bańki i poprawić kilofem.Haha. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 18:04 Czy już długo mieszkasz w Polsce ? Czy nie sądzisz iż obcokrajowiec powinien poczytać choć czasami historię Polski? serdecznie Cię pozdrawiam w Polsce Cieszę się iż nauczyłeś się po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 10.12.05, 18:07 synu oficera- masz u mnie medal. faktycznie świetne były te głodujące kobitki, te ichnie marsze gwaizdziste i inne wygłupy. a to ze w onym vzasie przez półtora roku cała polska stała- strajkowała,niszczyło gospodarkę. spróbujta solidaruchy tra cós postrajkować. dostajecie po dupie i ogony pod siebie. wtedy się z wami liczyli a tera małe ,yszki jesteście bo was kapytalysta wywali z roboty- ina kuroniówke. Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Mazowiecki widzisz coś narobił? 10.12.05, 18:05 A mówiłem wyrwac chwasty - do trzeciego pokolenia. Ciekawe jak będziecie piszczeć jak Kaczor zabierze ubeckie emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Mazowiecki widzisz coś narobił? 10.12.05, 23:44 To by i Kostka Miodowiczqa wyrwali. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Dzięki za przypomnienie. 10.12.05, 18:05 Skoczę tego dnia do hipermarketu. Normalnie nie robię tego nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Dzięki za przypomnienie. 10.12.05, 18:07 Z jakiego kraju jesteś emigrantem ? Z kąd tak ładnie władasz polskim językiem zaciekawiony tym twój przyjaciel kecaw POLAK Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Dzięki za przypomnienie. 10.12.05, 23:54 kecawy napisał: > Z jakiego kraju jesteś emigrantem ? _Z_kąd_* tak ładnie władasz polskim językiem > > zaciekawiony tym twój przyjaciel kecaw POLAK Ładnie piszesz, jak na POLAKA... *podkreślenie - ja :) gramatyki nie chce mi sie poprawiac prawdziwemu patriocie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 10.12.05, 18:07 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: A tak w ogóle 10.12.05, 18:08 Ty się tu urodziłeś ?? Z kąd przybyli twoi rodzice?? zaciekawiony kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: A tak w ogóle 10.12.05, 18:10 Mam dyzgrafię i mam na to stosowne dokumenty zasmucony swoją ułomnością kecaw dyzgraf Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: A tak w ogóle 10.12.05, 23:47 Pompatyczna polskość (wszechpolskość szczególnie) i dyzgrafia często idą w parze. Zwłaszcza na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello To znaczy, że masz jakieś lewe te papiery, 11.12.05, 03:24 bo dysgrafia dotyczy graficznej a nie poprawnościowej strony pisma a w komputerze ciężko jest krzywo pisać litery (nie mam na myśli kursywy) ! Nawet nie wiesz co ci jest leniu patentowany ! Dysgrafia to trudności w opanowaniu umiejętności pisania poprawnego pod względem graficznym. Objawy: - niedokładności w odtwarzaniu liter, ich połączeń, niekształtność liter, - niewłaściwe proporcje liter w obrębie wyrazów (zróżnicowanie wielkości), nierównomierne zagęszczenie pisma, - niejednolite położenie pisma (nachylenie liter), - litery "drżące" o niepewnej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 10.12.05, 18:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: Z Wileńszczyzny. 10.12.05, 18:13 Ale z jakiego jej rejonu pochodzą- tam jest istna mozajka narodowa .Sam wiesz żydzi, Polacy, Litwini, Rosjanie ,Niemcy, Karaimi RAZ JESZCZE JESTEM ZBUDOWANY TOWJĄ POLSKĄ MOWĄ KECAW Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Z Wileńszczyzny. 10.12.05, 18:15 dysgrafia nie usprawiedliwia-tu raczej dysleksja. a przy dysgrafii piszesz na klawiszach z błędami-WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Wstyd to mieć takie poglądy 10.12.05, 18:19 jak ty. Jak urban i jaruzel będą schodzić to poproszą o rozgrzeszenie (pamiętacie kuronia i czterech duchownych?, pamiętacie małachowskiego?). Wy ich sługusy - nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: Wstyd to mieć takie poglądy 11.12.05, 01:09 Smoku,nie wymyslaj sobie bajeczek... Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello O rany, rozmawiacie z nieistniejącym stworem ! 11.12.05, 03:26 Przecież smoków nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Język polski jest jedyną polską rzeczą 10.12.05, 18:17 o którą dbam. Reszta może spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Z Wileńszczyzny. 10.12.05, 18:22 chyba lepiej żebys był zbudowany własną znajomością polskiego. to nie jest trudne - jak się pouczysz..... czasami wystarczy skończyć szkołę podstawową. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Z sobotniej "Gazety Wyborczej": zakaz strajku! 10.12.05, 18:48 "Tuż przed zapowiedzianym strajkiem w kopalni Budryk sąd zakazał podjecia akcji, która naraziłaby kopalnię na straty. To pierwszy taki wyrok w III RP. Pracodawcy zacierają rece. Mają broń, którą będą walczyc ze związkowcami". I niech teraz (zapytam nie bez ironii) ktoś powie,ze w PRL sądami rządziła PZPR! Jakos zaden sąd - choc były warunki i to jakie! - nie zakazał strajku... To, o czym wyzej, jest wyjatkowo ciekawą sprawą. Moze o niej wyrazicie swój poglad? Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello W końcu żyjemy w wolnym kraju ! 11.12.05, 03:28 Wolno zakazać strajku ! HURRA ! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: 13 grudnia.. Heyah:-) p.kecawy !! :-)) 10.12.05, 20:49 ..gdy p. czytam przy okazji wywieszania chorągwii z Okazji lub bez q jakimś B. Ważnym datom, to robi się mi z facjaty coś na obraz i podobieństwo tego pana: bi.gazeta.pl/ludzie/7/167/z3417N.jpg .. i nic na to p. kecawy nie mogę poradzić !! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hall60 Re: 13 grudnia.. Heyah:-) p.kecawy !! :-)) 10.12.05, 23:02 Dla mnie 13 grudzien 81 byl przelomowy w moim zyciu.Wczoraj ukonczylem 45 lat.I chyba dlatego postanowilem napisac ten post.Od 24 lat mieszkam za granica, a od 23 lat w USA.Gdyby nie stan wojenny mieszkalbym w Polsce. Studiowalem socjologie i bylem NZS.Wlasciwie do Wiednia wyslany zostalem przypadkowo.Znalem biegle niemiecki i to bylo powodem.Groteskowym jest fakt, ze wyjechac mialem bylem 13 grudnia rano samochodem z dziennikarzem austriackim.Okazalo sie, ze ten jednak zostaje do Swiat.Od 14 musialem byc w Austrii.Postanowiono-11 grudnia wieczorem jade pociagiem do Bratyslawy, tam przesiadka i do Wiednia Okolo godziny 20stej 12 grudnia wyladowalem w tym pieknym miescie.Z dworca zostalem odebrany przez 2 studentow austriackich.Sobotni wieczor zakonczyl sie impreza z mnostwem piwa. 13 grudnia rano zostalem obudzony z poteznym kacem, potrzasany energicznie przez jakiegos kudlacza-"Krieg.Es gibt den Krieg im Polen" Do dzisiaj pamietam moj strach.Brak mozliwosci kontaktu z rodzicami, rodzina, moja dziewczyna.Pamietam plotki i spekulacje jeszcze 13 i 14 grudnia, ze Sowieci zajeli Polske, ze wykonywane sa egzekucje na ludzi z Solidarnosci, ze sa wywozeni do lagrow w Rosji. Zylem w cholernej niepewnosci i leku, do momentu spotkan z pierwszymi ludzmi z PRL po 13 grudnia. Pamietam, ze mialem wyrzuty sumienia przyjmujac azyl-majac 21 lat jest sie idealista.Do lata 1982, do momentu emigracji, bylem zaangazowany w Czerwonym Krzyzu i nie tylko-tlumaczylem sobie-"Wrocisz, to Ciebie zamkna" Uciekajac z Europy, ucieklem od swojego Ja do 82 roku.Juz w Wiedniu zgolilem brode.Zycie uczynilo mnie pragmatykiem.Dwa lata tyralem ciezko fizycznie za ciezkie pieniadze.Pozniej zdecydowalem sie na studia- juz niehumanistyczne. Mam kochana zone, Amerykanke, greckiego pochodzenia, ktora nigdy nie pojmie co to znaczy byc idealista i robic cos w tym kierunku. Mam wspaniale cory, ktore interpretuja 13 Grudnia, jako jeszcze wydarzenie historyczne i moze sa troche dumne, albo super udaja, ze ich "Stary" tkwil w tym.Przeciez widze, ze preferuja konsumpcyjny tryb zycia.Ale to rozumiem i ciesze sie, ze nie maja tych problemow, dylematow i przezyc co ja. Materialnie posiadam standard przecietnego Amerykanca po 40stce,po studiach. Komu dedykuje ten post. Wyjezdzajac do Bratyslawy, zegnalem sie na tydzien z MOJA MILOSCIA, z MOJA MALGOSIA.Poznalismy sie podczas strajkow, bojac sie i przytulajac do siebie.A pozniej, kiedy komunisci zarejestrowali NZS kochalismy sie, jak kochaja sie ludzie majacy po 20 lat-dziwnie,niesmialo, ale siebie strasznie pragnac. Od 24 lat jej nie widzialem.Wiem, ze ma rodzine i jest szczesliwa jak ja. Ale jej stuknie 45 w 2006 i wtedy sobie o mnie pomysli.Z wiekiem czlowiek staje sie sentymentalny. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: 13 grudnia.. Heyah:-) p.kecawy !! :-)) 10.12.05, 23:41 :-) Nie wiem dlaczego pod moim postem Pan się wpisał! Niemniej, jakoś ciepło mi się zrobiło po przeczytaniu Pańskiego eseju ! :-) Serdecznie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hall60 Re: 13 grudnia.. Heyah:-) p.kecawy !! :-)) 11.12.05, 00:29 Dziekuje i zycze milej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Dziwne, a tu jednak ludzie żyli, kochali się, 11.12.05, 03:40 rodziły się dzieci, rosły, kończyły szkoły i dopiero teraz mają chęć spier..lać ze swojej wolnej Ojczyzny, bo już dość mają wolności, równości, martyrologii, rozpamiętywania, wyciągania brudów zamiast uczciwej pracy ... A urządziła im to ta masa gnębionych na styropianie, która teraz nie wie co z władzą i pieniędzmi zrobić i cieszy się, że młodzi, zdolni, wykształceni za nasze podatki są tak przedsiębiorczy, że szukają pracy za granicą podczas gdy ich ręce potrzebne są tu na tej ziemi ... a że większość z nich tu już nie wróci to nie ich problem oni mają swoje pensyjni po 10000 zł i więcej i nie rozumieją, że życie za 849 zł miesięcznie to nie jest życie i za to się nie zbuduje przyszłości ani sobie ani dzieciom ... Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Dziękuj Generałowi! 11.12.05, 01:05 Pięknie to rodak ,haal 60, napisał, ale dzięki stanowi wojennemu jest dzisiaj tam, gdzie jest, no i te jego corki nigdy by się nie urodzily, gdyby nie decyzja Generała. Jak zadowolony, niech chwali stan wojenny. Jedno tylko wydaje nam sie dziwne: uchlał sie po przyjezdzie do Wiednia piwem? A fe! Tam sie pija głownie wino! Są swietne gatunki. Próbowalismy. Nie mniej pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Dziękuj Generałowi! 11.12.05, 01:12 bracia_zbrojek napisał: > Pięknie to rodak ,haal 60, napisał, ale dzięki stanowi wojennemu jest dzisiaj > > tam, gdzie jest, no i te jego corki nigdy by się nie urodzily, gdyby nie > decyzja Generała. Jak zadowolony, niech chwali stan wojenny. Jedno tylko wydaje > > nam sie dziwne: uchlał sie po przyjezdzie do Wiednia piwem? A fe! Tam sie pija > głownie wino! Są swietne gatunki. Próbowalismy. Nie mniej pozdrawiamy. !!! Hey, hey bracia!..generalnie fajni jesteście! :-) No to trzymajta fason...bo takich Was lubię!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 10.12.05, 21:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Ciekaw jestem dlaczego usunięte zostały 10.12.05, 21:44 stary,tym mondrzuchom nożyczkowym nie podobuje siem słowo POLACZKI. nie potrafia rozróżnic znaczenia słowa polaczek i polak.mnie kiedys za takie zabaway całkiem zabanowali. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej [...] 11.12.05, 10:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: I znowu wycięli mą żałość że 11.12.05, 11:14 Je też jestem dumny z Ciebie serdecznie ię pozdrawiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Co ty z tym pozdrawianiem samego siebie ? 11.12.05, 19:50 > serdecznie cię pozdrawiam kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
gienia.gienia Rocznica uratowania Polski przez Jaruzelskiego ? 12.12.05, 08:40 To zdaje się jest 13.-go grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 13.12.05, 02:36 Dobra ! zapamiętam Cię..kecawy! :-)) zasmucony ale i radosny lub na odwrót..h.l. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: 13 grudnia PAMIĘTAJ 13.12.05, 14:36 Cieszę si8ę iż pamiętasz z radosnym pozdrowieniem kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar 13 grudnia - inaczej 13.12.05, 02:47 Dzisiaj znów o tym wszystkim myślałem. Tym razem - dziwnie jak nigdy - obrazy, słowa i myśli z wtedy stały się teraźniejsze. W Sierpniu 80 byłem już pełnoletni (po 18 - to ważne) i pamiętam. Ale też wiem o mnóstwo więcej. I przyszło mi takie rozważanie - czy Jaruzelski mógł realnie zrobić coś innego, czy może ktoś inny zamiast niego miałby inną szansę, do czego inna od wojny opcja mogła doprowadzić? I mam odpowiedź. Mówią niektórzy, że przez Jaruzela straciliśmy 10 lat. To nieprawda. Straciliśmy najwyżej 5 (pięć). Wyobraźmy sobie, że tej wojny nie było lub junta jaruzelska ją przegrywa. Nie byłoby jej, gdyby Jaruzelski prawidłowo pojmował rzeczywistość. Wtedy w stosunkach z Kremlem zająłby inne stanowisko - coś jak Gomułka w 1956 - i sytuacja potoczyłaby się inaczej. Gdyby nawet wojna była, a siły junty poniosłyby na wstępie klęskę, wtedy również sytuacja byłaby inna. Dzisiaj wiemy (z ujawnionych przez Borisa Nikałajewicza dokumentów politbiura), że Kreml nie zamierzał interweniować zbrojnie. Mobilizacje armii CSSR Husaka i DDR Honeckera, manewry sowieckie były tylko grą na wsparcie cały czas planowanego puczu Jaruzelskiego. W razie niepowodzenia scenariusz miał być zupełnie inny... Taki sam, jak w opcji, gdy w Polsce nikt nie decyduje się na pucz, a Czerwony Generał lub ktoś inny w stylu Alexandra Dupčeka albo Imre Nagy'a zachowuje się odmiennie. Wyobraźmy więc sobie, że Jaruzelski zbuntował się (to w kontekście historii trudno sobie wyobrazić) albo został obalony i władzę przejęła ekipa reformatorów pod wodzą - powiedzmy - tow. Fiszbacha. Plan Kremla zakładał w razie takiej sytuacji: "To niech sobie rządzi ta Solidarność, a za pół roku, może rok zobaczymy ;-)". Izolacja w ramach RWPG. Naprawdę. Ścisła. Nie taka tylko, jak za 16 miesięcy "S". Nie ma ropy, nie ma gazu do ZERA. I wszelkie inne możliwe szykany, intrygi, akcje KGB i GRU, przestępczość zorganizowana, może terroryzm - wszystko na bazie set-tysięcznych garnizonów CA - Siewiernoj Armii, Legnicy, Świdnicy. Jest klęska. Dzielny rząd pod patronatem I Sekretarza PZPR tow. Tadeusza Fiszbacha stara się mężnie stawiać czoła. Jest rok 1982. Nędza w Polsce pogłębia się dramatycznie. Rząd gra na reformy i liczy na pomoc. Świat patrzy oniemiały. JP II rozmawia. Prezydent Ronald Reagan widzi wielką szansę w wojnie z sowietami. "Ich bin ein Berliner" - z tym śmiesznym błędem gramatycznym powiedział JFK. Ronnie zaś mówi: - Jesztem Poliakem! Okręty marynarki DDR blokują tor wodny na Zatoce Pomorskiej. Ćwiczyli to od Sierpnia 80 (kto pamięta te incydenty?). Pomoc wyładowywana jest tylko w Gdyni, Gdańsku i Kołobrzegu. Ropa w Porcie Północnym. Z całej Polski napływają raporty o zauważonych UFO. To tylko SR-71 "Blackbird". Napięcie sięga granic... I... I wtedy wybucha bomba! Leonid Ilicz B. nie żyje! Jest jeszcze rok 1982... Jesień. Na Kremlu zamęt. Sytuacja jest ciężka. Wojna w Afganistanie, kryzys polski jest już na granicy otwartego konfliktu z USA... To już czas na wszystko. Na scenę wchodzi sam Car Michał Znaczony (znaczony plamą na głowie). Jest źle. Katastrofa gospodarcza. Projekty militarne - jak bombowiec Tu-160 "Black Jack", lotniskowiec "Tibilisi", nowe okręty podwodne (typ "Komsomolec"), nowe helikoptery Mil i Kamov, nowe myśliwce Mikoyan&Gurevich i Sukhoy, projekty kosmiczne - wahadłowiec "Buran" - wszystko prowadzi do ogólnej, wszechsowieckiej klęski. Car robi, co może. Łagodzi sankcje wobec krnąbrnej PRL. Wiosną 1983 godzi się na przeprowadzenie wyborów kontraktowych w Polsce. "S" otrzymuje 30% mandatów w Sejmie... Ciąg dalszy znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy Re: 13 grudnia - inaczej 13.12.05, 14:35 Ciekawe ale tylko dywagacje. To co opisujesz jest prawdopodobne ale tylko prawdopodobne. Fakty zaś są i nie można ich zanegować .Jaruzelski podniusł rękę na Ojczyznę a potem zmarnował lata OSIEMDZIESIĄTE - gospodarka została zarżnięta !!! Za tamten czas płacimy ciągle!! Zdemoralizował też setki tysiące POLAKÓW - a to jest jeszcze większ zło ZŁO ZŁO niż gospodarka kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
hall60 Re: 13 grudnia - inaczej 16.12.05, 22:22 Panie i Panowie, dodalbym bardzo istotny fakt.Zwiazek Sowiecki juz wtedy zaangazowany byl w wojne w Afganistanie.Juz wtedy zrujonowany ekonomicznie.Nie bylby w stanie interweniowac w Polsce.Zbyt mocni bylismy, a Polska jakby Zachod jej nie traktowal to i tak interpretowana przez niego jako czesc Starej Europy. Jaruzelski mogl okazac sie bohaterem narodowym, gdyby oglosil neutralnosc Polski. Nie zrobil tego.Wypowiedzial wojne wlasnemu narodowi.Ekonomicznie doprowadzila ekipa stanu wojennego Polske do ruiny.Ale czego mozna bylo innego oczekiwac od komunizmu.Powiem, ze opoznil poczatek transformacji spoleczno-ekonomicznych o 10 lat. Priorytetowo WRON pogwalcil prawa obywateli.PRL ratyfikowala w 1977 Helsinkach ustawy odnoszace sie do praw obywatelskich w Europie i ich ochrony.Co mialo miejsce w PRL w latach 1982-1988 to nie ograniczenie praw obywatelskich, tylko ich pozbawienie.Przypomne tylko zabojstwo zacnego Profesora Strzeleckiego, wysmienitego naukowca w 1988 przez "kryminalistow", smiertelne "wypadki" Bartoszcze albo Bartosze Juniora i Ksiedza Zycha(juz w 1989)-podaje tylko trzy z kilkustet niewyjasnionych. Dlaczego Jaruzelski wprowadzil stan wojenny? Komunisci wiedzieli, ze utraca wladze.Ze jesli nie stan wojenny, to w marcu 1982 przegraja z kretesem w wyborach do Krajowych Rad Narodowych. Wiedzieli, ze w demokratyczny sposob nikt nie bedzie sobie zyczyl "spolecznych" ORMO-wcow.Po prostu w naturalny sposob ta pro UBecka organizacja przestalaby istniec. Wiedzieli, ze Rady, czy tez Samorzady Robotnicze w zakladach pracy beda mialy wplyw na koszta...czyli PZPR moglaby sobie istniec, ale musialaby utrzymywac sie sama.Czyli padloby juz w najmniejszych strukturach pzprowskie lobby. Komunisci zdawali sobie sprawe, ze w efekcie koncowym w parlamencie bedzie posiadal definitywna mniejszosc.Tzn sie utraci monopol, tj. wprowadzone zostana reformy ekonomiczno-polityczne. Dlatego Jaruzel przegral, mogl byc "Pilsudskim", a potwierdzil swoj prosowietyzm i stal sie nie tylko politycznym bankrutem, ale czlowiekiem bez mocnego ego. Jak juz wspomnialem stan wojenny zastal mnie w Austrii.Do momentu emigracji do USA dzialalem spolecznie.Kursowalem miedzy Wiedniem, Monachium i Berlinem.Robilem co moglem, aby jak najwiecej ludzi zwolniono z "Internatu", nawet kosztem ich banicji i utrata obywatelstwa polskiego.Organizowalem takze pomoc zywnosciowa(Czerwony Krzyz). Osobiscie, ale tylko fizycznie, stan wojenny mnie nie dotknal.Aczkolwiek lokalnie w Polsce zostalem ja i moja rodzina oblesnie zdyskredytowana.Natomiast najbardziej przezylem periode kilku dni, wlasnie od 13 grudnia, gdzie sadzilem, ze w Polsce Sowieci robia rzez.Nie ma nic gorszego jak niepewnosc i brak informacji. Od tygodnia mam 45 lat.I powiem wam, ze nigdy nie zylem tak efektywnie, intesywnie, bezinteresownie, tak wrazliwie i ...uczuciowo jak od wrzesnia 1980 do 1981 grudnia. PS Moja zona mowi, ze gdyby taki stan wojenny byl tutaj, to byloby 1000 filmow na ten temat, a kilka z nich byloby szczegolnymi. Milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś