Dodaj do ulubionych

Kopalnia kolo Suwałk

21.12.05, 22:45
Czy ktoś wie jakie sa losy projektu wybudowania kopalni zelaza, wanadu i
tytanu? Jak wiadomo znajduje sie tam prawdopodobnie najwieksze zloze na
swiecie. Temat powrocil na poczatku nowego stulecia a od tego czasu
koniunktura na metale rosnie.
Obserwuj wątek
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Kopalnia kolo Suwałk 21.12.05, 22:47
      lej_czerwonego napisał:

> Czy ktoś wie jakie sa losy projektu wybudowania kopalni zelaza, wanadu i
      > tytanu? Jak wiadomo znajduje sie tam prawdopodobnie najwieksze zloze na
      > swiecie. Temat powrocil na poczatku nowego stulecia a od tego czasu
      > koniunktura na metale rosnie.

Gdyby tak bylo, to komunisci dawno by to wykopali.
      • lej_czerwonego Chcieli kopac 21.12.05, 22:49
        Ekipa Gierka przymierzala sie do tego projektu.
      • frank_drebin Wlasnie nie wykopali. Mieli wykopac. Suwalki tylko 21.12.05, 22:50
        dzieki tym zlozom zostaly miastem wojewodzkim za reformy gierkowskiej. Potem
        kasy zabraklo i plan wybudowania kopalni upadl i moze i dobrze. Zal tych
        terenow pod kopalnie, lepiej wykorzystac je madrze na turystyke to dochody beda
        wieksze niz z kopalni :) Przeplyn kiedys kajakiem Czarna Hancze to zrozumiesz :)
        przyladek.dobrej.nadziei napisał:

> lej_czerwonego napisał:
        >
        > > Czy ktoś wie jakie sa losy projektu wybudowania kopalni zelaza, wanadu i
        > > tytanu? Jak wiadomo znajduje sie tam prawdopodobnie najwieksze zloze na
        > > swiecie. Temat powrocil na poczatku nowego stulecia a od tego czasu
        > > koniunktura na metale rosnie.
        >
        > Gdyby tak bylo, to komunisci dawno by to wykopali.
    • ratatatam Re: Kopalnia kolo Suwałk 21.12.05, 22:47
      zapomniales o uranie ;]
      • lej_czerwonego To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 22:51
        Zasoby:
        - żelaza (378 mln t Fe),
        - tytan (96,4 mln t TiO2)
        - wanad (3,9 mln t V2O5).

www.pgi.gov.pl/surowce_mineralne/zelazo.htm
        • ratatatam Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 22:54
          na temat uranu nic nie pisza? ciekawe dlaczego...
        • przyladek.dobrej.nadziei Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 22:58
          lej_czerwonego napisał:

> Zasoby:
          > - żelaza (378 mln t Fe),
          > - tytan (96,4 mln t TiO2)
          > - wanad (3,9 mln t V2O5).
          >
          > www.pgi.gov.pl/surowce_mineralne/zelazo.htm

"Jednak głębokość ich występowania, a także niska zawartość wanadu w rudach
          suwalskich (0,26 – 0,31 % V2O5), wobec odkrycia znacznych zasobów tego typu
          złóż na świecie, płytko występujących na wychodniach, szczególnie w RPA,
          wskazuje, że ewentualne zagospodarowanie rud suwalskich nie może być brane w
          przewidywanej przyszłości."
          • lej_czerwonego Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 23:03
            No wlasnie. Tylko, ze sa specjalisci, ktorzy uwazaja tych z PIG za dyletantow,
            ktorzy nie maja pojecia o wspolczesnym gornictwie. Jedni twierdza, ze sie nie
            oplaca, inni ze jak najbardziej sie oplaca. Poza tym do 94 zasoby te uznawano
            za bilansowe a potem je po prostu wykreslono. Sprawa w 2002 wrocila do Sejmu,
            potem pojawialy sie pogloski, ze kopalnia jest kwestia czasu.
            • przyladek.dobrej.nadziei Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 23:05
              lej_czerwonego napisał:

> No wlasnie. Tylko, ze sa specjalisci, ktorzy uwazaja tych z PIG za
              dyletantow,
              > ktorzy nie maja pojecia o wspolczesnym gornictwie. Jedni twierdza, ze sie nie
              > oplaca, inni ze jak najbardziej sie oplaca. Poza tym do 94 zasoby te uznawano
              > za bilansowe a potem je po prostu wykreslono. Sprawa w 2002 wrocila do Sejmu,
              > potem pojawialy sie pogloski, ze kopalnia jest kwestia czasu.

Po co kopac, skoro w RPA wszystko jest na wierzchu? Ladujesz na statek i
              wieziesz do Polski.
              • lej_czerwonego Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 23:10
                Sa kraje, gdzie wegiel kamienny lezy pod cienka warstwa gleby a i tak inne
                panstwa wydobywaja go z glebokosci kilkuset metrow. I to sie czesto oplaca.
                Popyt na stal rosnie a ceny metali ida w gore. Temat wykorzystania
                nieeksploatowanych zloz bedzie co pewien czas wracal. Przy stalym wzroscie cen
                z biegiem czasu oplaca sie eksploatowac coraz trudniej dostepne zloza. Poza tym
                postep robi swoje.
                • przyladek.dobrej.nadziei Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 23:17
                  lej_czerwonego napisał:

> Sa kraje, gdzie wegiel kamienny lezy pod cienka warstwa gleby a i tak inne
                  > panstwa wydobywaja go z glebokosci kilkuset metrow. I to sie czesto oplaca.
                  > Popyt na stal rosnie a ceny metali ida w gore. Temat wykorzystania
                  > nieeksploatowanych zloz bedzie co pewien czas wracal. Przy stalym wzroscie
                  cen
                  > z biegiem czasu oplaca sie eksploatowac coraz trudniej dostepne zloza. Poza
                  tym
                  >
                  > postep robi swoje.

Dopoki mozna je kupic tanio w RPA, dopoty kopalnia pod Suwalkami nie jest
                  potrzebna.
            • suczkakruczka Re: To ja moze podam oficjalne dane 21.12.05, 23:08
              kopac i to odkrywkowo! walic nature w zadek jak nakazano w pewnej ksiazce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka