Dodaj do ulubionych

"Bezpieka - pretorianie komunizmu" w tvp

30.12.05, 16:13

Po obejrzeniu obu programow w TVP odczuwam duzy niesmak. Z jednej strony
wspaniale bylo zobaczyc Adama Michnika pokazujacego wiadomo co bezpieckiej
kamerze filmowej (wybaczam mu za to wszystkie glupoty, ktore popelnil w
ostatnich latach :-)), z drugiej zas strony niesamowity PRL-owsko-
bezpieczniacki nastroj i ton, w jakim to wszystko pokazano.

Mial to byc dokument, na takie dokumenty wszyscy czekamy i ich lakniemy, a
wyszla prawie ze komunistyczna propagandowa audycja (my starsi wiele takich
widzielismy na wlasne oczy i uszy przed 1989 rokiem, wiec mozemy cos na ten
temat powiedziec).

Plonace ognie byly patetyczne.

Brakowalo tylko glosu Lapickiego...
Obserwuj wątek
    • jan.kram Re: "Bezpieka - pretorianie komunizmu" w tvp 30.12.05, 17:12
      Co jest wg mnie najistotniejszym elemntem polskiego piekla to fakt, ze tym ludziom nie spadl
      wlos z glow! Nawet ci na swieczniku jak Kiszczak, Slepy i inne czerwone pijawki do dzis sa
      bezkarne. Magister organizuje rauty w Belwederze na urodziny Slepego!

Co drugi ubek-kubek dzisiaj to byznesmen albo jakas szyszka w tzw. spoldzielniach
      mieszkaniowych. Czasy PRL-bis kompletnie nic nie wyjasnily w wielu palacych sprawach
      aferalno-kryminalnych jak np. FOZZ, Maskiewskije Diengi czy POLISA. Goscie typu Zagiel,
      Kuna, Huszcza zyja lepiej niz niejeden uczciwy byznesmen na Zachodzie! Sztab ludzi
      zatrudnionych przy Preziu-Niedoszlym-Magistrze to jakby prywatni agenci Kulczyka czy
      Krauzego. Kraj jest przezerany aferami nawet z udzialem wierchuszki w czarnych sukienkach ...
      Sprawy typu "prywatyzacja ZUS-u" czy "sprzedaz" DT Centrum plasuja Polske wsrod republik
      bananowych o mafijnej strukturze panstwa!

Co bedzie jak sie okaze, ze nawet pewien niewysoki polityk z PiS-u jest przykrotki zeby te
      sprawy naswietlic? Wtedy pozostaje tylko SAMOOBRONA !!!
      • gienia.gienia [...] 30.12.05, 17:48
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • idiotyzmy-kacze Re: "Bezpieka - pretorianie komunizmu" w tvp 30.12.05, 17:50
        jan.kram napisała:

>
        > Co bedzie jak sie okaze, ze nawet pewien niewysoki polityk z PiS-u jest przykro
        > tki zeby te
        > sprawy naswietlic? Wtedy pozostaje tylko SAMOOBRONA !!!

buahahahahaha
      • genefski Re: "Bezpieka - pretorianie komunizmu" w tvp 30.12.05, 17:59
        Samoobrona to chyba jedyna partia, ktora sie nie osmieszyla. Zeby rzadzic nawet tak
        groteskowym krajem jak Polska trzeba miec cos wiecej niz stare gumowe kalosze!
        • gienia.gienia [...] 30.12.05, 18:01
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • janbezziemi Beznadziejna agitka 30.12.05, 18:27
            Poczekajmy choc miesiąc i zobaczymy, co z Kaczyńskimi bedzie. Natomiast
            wspomniany program to beznadziejna agitka i fałszywka miejscami też. Pokazano
            płacząca rodzinę na pogrzebie. Nie dodano - jak powiedziała w trakcie oglądania
            moja mama - że to z wczesnego archiwum Polski Ludowej. A grzebano bynajmniej
            nie prawicowca, a wręcz przeciwnie. Zginął z rąk bandy, czyli po dzisiejszemu
            zbrojnego podziemia antykomuszego.
    • henryk.log Re:Zastrzegam, ja nie na temat! Gdzeżeś Pan bywał 30.12.05, 18:32
      Panie o nicku ??? ..hehe..
      Pzdr
      • pierre_doua Re:Zastrzegam, ja nie na temat! Gdzeżeś Pan bywał 30.12.05, 19:07
        Oj, ktos mnie pamieta?

Czasami mam okresy chandry i w ogole tu nie zagladam. Czasami mnie w ogole w
        Polsce nie ma i nie bardzo wiem, co sie tu dzieje.

Akurat jestem i pelen oczekiwan obejrzalem oba programy. Sa wstretne, jak
        komunistyczna agitka.

Siedzi taki jeden z IPN i zasuwa, ze cenzura w pewnym czasie otworzyla 80
        milionow listow, Koniec, kropka, ani slowa komentarza do tej wiadomosci,
        szokujacej wszak.

I tak sobie mysle: moze i otworzono tudziez ostemplowano 80 milionow listow,
        ale ile z nich de facto przeczytano? Ilu by musialo byc w Polsce Jaruzelskiej
        cenzorow, zeby te 80 milionow listow przetrawic/przetworzyc? Jasne, ze im
        wieksza ilosc listow ze stemplem OCENZUROWANE, tym wiekszy strach szerzono, ale
        nie u wszystkich. A moze chciano obnizyc ceny tych listow wsrod filatelistow?

Wszystko jedno, czy ten dziubdziak z IPN mysli, ze ludzie nie umieja liczyc?

Pozdro :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka