Dodaj do ulubionych

Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne?

18.01.06, 10:45
Panie i Panowie, coś pięknego. Nareszcie coś zaiskrzyło pomiędzy najbardziej wyrazistymi publicystami Rzepy. Jak dla mnie - 1:0 dla Ryby.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060118/publicystyka/publicystyka_a_1.html
Obserwuj wątek
    • pandada Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 10:55
      Pewnie jakby napisał "wal się Majcherek", to wynik też byłby wg ciebie 1:0 dla Ryby?

"Radio Maryja nie jest moim ulubionymmedium. Prawdę mówiąc, jeszcze nigdy go nie słuchałem."

Ale oczywiście wie, że nie ma w tym medium nic złego i rząd może się tam pojawiać kiedy chce, ile chce i wykorzystywać czas antenowy u Rydzyka w kampanii wyborczej. I to za darmo, co nosi znamiona korupcji.
      • no.logo Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 10:57
        pandada napisał:
        > Pewnie jakby napisał "wal się Majcherek", to wynik też byłby wg ciebie 1:0 dla
        > Ryby?

Nie. Wtedy napisałbym, że Rybiński nie potrafi spełnić standardów dyskusji publicznej. A tak - nadal 1:0 dla Ryby, żółta kartka dla Ciebie :P
        • pandada Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:16
          A czym takim Rybiński wypunktował Majcherka?
          • bloczek4 Zdrowym rozsądkiem :))) 18.01.06, 12:59
            • pandada Re: Zdrowym rozsądkiem :))) 18.01.06, 13:53
              Poprcie PiS = zdrowy rozsądek?
    • franciszekszwajcarski Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szybko. 18.01.06, 10:59
      Żal patrzeć, żal czytać.
      • no.logo Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 11:01
        Może masz rację i może ja się mylę. Ale wolałbym przeczytać argumenty (żeby na przyszłość wiedzieć jak czytać Rybińskiego), a nie coś, co napisałeś...
        • franciszekszwajcarski Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 11:07
          dobry publicysta, to taki, którego czytasz i nie wiesz na kogo będzie głosować.
          Rybiński zawsze właśnie taki był. A ostatnio tak jakby przestaje. Może to
          dlatego, że jest jedyny w Polsce, który musi pisać komentarze codziennie. Nie
          da sie pisać dzień w dzień czegoś mądrego.
          • czuk1 ... nie da sie codzinnie pisać coś mądrego-.. tak! 18.01.06, 11:21
            .... Ryba więc nie jest mądry podejmując sie takiego zadania...?
            Tak odbieram go , jako czytelnik .
            m
            • ayran Re: ... nie da sie codzinnie pisać coś mądrego-.. 18.01.06, 12:03
              czuk1 napisał:

> .... Ryba więc nie jest mądry podejmując sie takiego zadania...?
              > Tak odbieram go , jako czytelnik .

Święta racja. Żeby pisac codziennie felietony (czy polemiki) tak, by udane z
              nieudanymi były w proporcji nie gorszej niż 1:5, trzeba mieć trochę więcej
              talentu niż Rybiński. Nawiasem mówiąc współautor scenariusza "Alternatywy 4".
          • mamablues Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 13:13
            franciszekszwajcarski napisał:

> dobry publicysta, to taki, którego czytasz i nie wiesz na kogo będzie
            głosować.

No popatrz, a ja zdziwiłam się, że głosował na PO:)
        • czuk1 Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 11:16
          Zachwycacie sie Rybą - tym wykrzywionym w jedna strone, garbatym myslowo
          dziennikarzem? Zgorzkniałym starcem, w zawodzi.
          A co u niego jest takiego (chciał bym wiedziweć) co by go stawiało na
          piedestale polskiego dziennikarstwa i było dodnym dywagacji - kto,kogo.?
          m
          • franciszekszwajcarski Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 12:09
            po prostu cała reszta to kompletne dno ( no może poza dwoma trzema osobami ),
            więc nomen omen na bezrybiu i rak Ryba :)
      • haen1950 Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 11:16
        Nie czytałem Majcherka ale Ryba przypisując monopol na patriotyzm panom braciom
        faktycznie zgłupiał. Sam nie wiem, marzą mu się splendory na starość, czy też
        ma takie zamiłowanie do czyszczenia butów rano?
        Jedno jest pewne, niedługo popadnie w rozterkę.
        • mamablues Re: Aż trudno uwierzyć, że Ryba głupieje tak szyb 18.01.06, 13:15
          haen1950 napisał:

> Nie czytałem Majcherka ale Ryba przypisując monopol na patriotyzm panom
          braciom faktycznie zgłupiał.

Oj, Ryby też chyba nie czytałeś. Gdzieś Ty tam znalazł przypisywanie monopolu
          na patriotyzm panom braciom? Wręcz przeciwnie, jest to manifest
          antymonopolistyczny:)
    • rekontra Majcherka nie da się czytać 18.01.06, 11:00

wolę się skatować trzema esejami Michnika
      - o lustracji,
      - szkodliwości IPN-u
      i
      - o zasługach dla demokracji Kiszczaka

niż jeden majcherkowy o czymkolwiek
      • bladatwarz Przeciez toten sam styl i mentalnosc 18.01.06, 12:44
        Majcherek o lustracji mowi to samo:
        ,,Jeśli ktoś sądzi, że metodyczne prześwietlenie przeszłości ludzi związanych
        niegdyś z "Solidarnością" nie zaszkodzi legendzie z tym ruchem związanej, jest
        lekkomyślny. Tym bardziej że już niewiele trzeba, by tę zszarganą legendę
        zupełnie zniszczyć – pisze Janusz Majcherek w „Rz”. Ponieważ mit założycielski
        III RP, osnuty wokół legendarnych dziejów "Solidarności", został zszargany,
        zatem także emocjonalna więź obywateli z tym państwem jest wątła. Na takie
        podłoże padają hasła budowy IV RP. Z entuzjazmem podchwytują je Lepper i
        Giertychowie, głoszący konieczność likwidacji III RP i zlustrowania jej
        inicjatorów. Czy zatem legendę niezłomnej walki "Solidarności" z komunizmem
        zastąpi legenda bezpardonowej walki Samoobrony z dzikim kapitalizmem –
        zastanawia się publicysta „Rz”. „Uśmiercanie legendy” 25.01.2005 r.''
        za IPN
        www.ipn.gov.pl/wp_przeglad_250105.html
        Artykul w Rzepie niestety w platnym archiwum.
    • anyab1 podaj również link do tekstu Majcherka 18.01.06, 11:03

• t-800 Re: podaj również link do tekstu Majcherka 18.01.06, 12:07
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060117/publicystyka/publicystyka_a_4.html
    • ayran Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:05
      jeden zero dla Ryby? Ale przecież oni nie grają w tym samym meczu: Majcherek
      pisze o polityce polskiej a Rybiński o Majcherku. Ryba poczuł się chyba jak
      Krzysztof Oliwa prasowej felietonistyki.
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Dziękuję za hokejowe porównanie! 18.01.06, 11:07
        Cieszy mnie ono bardzo.
      • no.logo Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:16
        To nie jest ani felieton, ani esej.
        To polemika, co możesz przeczytać już w nadtytule. A polemika rządzi się swoimi prawami, do których - moim zdaniem - Ryba się dostosował.

Pozdrawiam i oddalam się zobaczyć, czy to prawda, że śnieg pada ;-)
        • ayran Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:19
          no.logo napisał:

> To nie jest ani felieton, ani esej.
          > To polemika, co możesz przeczytać już w nadtytule. A polemika rządzi się
          swoimi
          > prawami, do których - moim zdaniem - Ryba się dostosował.

OK, ale w tej grze Majcherek póki co nie wykonał żadnego ruchu, tak więc co by
          Rybiński nie napisał o Majcherku, zawsze dla jednych będzie 1:0, dla innych
          czerwona kartka.

> Pozdrawiam i oddalam się zobaczyć, czy to prawda, że śnieg pada ;-)

Można na przykład stwierdzić, że jeśli pada, to 1:0 dla Wrocławia.
    • echo_o Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:18
      Dawno tego nie mówiłam: Kocham Pana, Panie Macieju!
      Jedyny, który nie boi się mieć swoje zdanie w zalewie pseudo-anlitycznych
      wywodów, będących de facto zbiorową wiwicekcją Kaczorów...

Z zainteresowaniem przeczytałam również dzisiejszy felieton Ziemkiewicza:

fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=707534
      Można pisać obiektywnie, na szczęście jeszcze można...

• joannabarska Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:26
        Jak zwykle, mysle inaczej niz echo_o, ale teraz tematu nie rozwijam, bo za
        bardzo obaj publicysci mnie nie interesuja, aczkolwiek tego na M. wolę.
      • piotr7777 Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 11:27
        Odnosząc sie do definicji publicysty zaprezentowanej przez Franciszka
        Szwajcarskeigo - Majcherek ją spełnia, Rybińki nie.
        Majcherek jest taki jaka powinnna być "RZeczpospolita" - nieco na prawo od "GW"
        ale nie bezkrytyczny wobec prawicy. Gdy rządził SLD MAjcherek go krytykował ale
        w sposób wyważony, teraz rządzi PiS i Majcherek stosuje te same kryteria.
        Rybiński natomiast określił się politycznie - jak coś robi SLD to jest złe, jak
        to samo robi PiS to jest cacy.
        • ayran Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 12:01
          piotr7777 napisał:

> Gdy rządził SLD MAjcherek go krytykował ale
          >
          > w sposób wyważony,

Na włąsne uszy słyszałem, jak Majcherek powiedział o Pastusiaku 'szmatława
          kreatura'. Nie wydało mi się to jakoś szczególnie wyważone - choć trudno byłoby
          mi się z taką oceną nie zgodzić.
          • bladatwarz Majcherek to wczesny Michnik ultrapoprawny 18.01.06, 12:20
            politycznie.
            • pandada Re: Majcherek to wczesny Michnik ultrapoprawny 18.01.06, 13:57
              co to jest poprawność polityczna waszym zdaniem?
              • w11mil Re: Majcherek to wczesny Michnik ultrapoprawny 18.01.06, 14:14
                pandada napisał:

> co to jest poprawność polityczna waszym zdaniem?

zamiast definiowac podam jej cechy charakterystyczne:
                konformizm, niezdolność do samodzielnego myślenia, nieumiejętnośc wyciągania
                wniosków z obserwacji
                • pandada Re: Majcherek to wczesny Michnik ultrapoprawny 18.01.06, 15:06
                  w11mil napisała:

> pandada napisał:
                  >
                  > > co to jest poprawność polityczna waszym zdaniem?
                  >
                  > zamiast definiowac podam jej cechy charakterystyczne:
                  > konformizm, niezdolność do samodzielnego myślenia, nieumiejętnośc wyciągania
                  > wniosków z obserwacji

aha... rozumiem, że rozumiesz... inaczej.

Może zacznę pracować nad słownikiem polsko-prawicowym i prawicowo-polskim. Teraz jesteście coraz bardziej wpływowi, więc ogółowi przyda się znajomość waszego żargonu.
        • mamablues Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 13:19
          piotr7777 napisał:

> Rybiński natomiast określił się politycznie - jak coś robi SLD to jest złe,
          jak to samo robi PiS to jest cacy.

Jak coś jest nie tak, to i PiSowi dokłada, chyba mało Ryby czytałeś:)
      • franciszekszwajcarski felieton Ziemkiewicza jest genialny. 18.01.06, 12:18
        dobrze, że przynajmniej jemu forma wróciła.
      • loppe Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 12:43
        Tak, w istocie: na tym forum też większośc stanowią ci o których Ziemikiewicz
        pisze że tylko cepem po łbie...tzn. nie zainteresowani konkretna sprawą a tylko
        nazwiskiem polityka.
        • franciszekszwajcarski Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 12:45
          ale ciekawe jest to, że Ziemkiewicz w ogóle o tym pisze...nawet jego już to
          wnerwia :)
          • loppe Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 12:47
            Bo już się myśleć/pisać/pracować swobodnie nie da - taka polaryzacja wg nazwisk
            polityków, że publicysta nie może swobodnie wyrazić co myśli w danej sprawie,
            bo dostanie za to że popiera lub nie popiera X albo Y
    • po_godzinach Strasznie prostacki język. Ale on tak ma. 18.01.06, 11:26
      • mlot.na.lewactwo I wciąż nie rozumiesz??? 18.01.06, 14:09
    • loppe Re: Rybiński 18.01.06, 12:37
      Wielu inteligentnych ludzi tak postrzega, czyli normalnie - bez etykiet
      ograniczających widzenie, jak Rybiński, ja też. Na przykład:

"Otóż jeśli o politykę historyczną chodzi, to czas bieżący najbardziej
      przypomina mi z dziejów międzywojennych okres po wyborze Narutowicza na
      prezydenta. Ta sama histeria, ten sam wrzask o katastrofie, to samo kreślenie
      najczarniejszych scenariuszy, trwoga, zgroza i alarm. Tyle że w odwrotną
      stronę. Ze zmienionymi znakami kierunku politycznego. Teraz trzeba tylko, żeby
      jakiś niezrównoważony patriotycznie malarz wziął to wszystko na serio i kupił
      sobie browning. "

Problemem jest bowiem ograniczonośc myślenia, cecha powszechna w świecie.
    • margala Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 12:47
      Wiele trafnych spostrzeżeń red. Rybińskiego np.
      "Od dnia ogłoszenia rezultatów wyborczych przypisuje się twórcom i przywódcom
      PiS najgorsze zamiary, po czym się je namiętnie i bohatersko zwalcza. /.../
      Główny zarzut wobec piekielnych braci to organizowanie społecznego zaplecza dla
      rządu i własnej partii na fundamencie zasad, przekonań, a być może także
      złudzeń podzielanych przez znaczną część narodu. Jest to postępowanie dość
      normalne w polityce i całkowicie racjonalne."
      • loppe Re: Rybiński vs. Majcherek - starcie ostateczne? 18.01.06, 12:51
        Nierozumni nazywają to TKM. Otóż TKM to nie jest zajmowanie stanowisk przez
        ludzi ze zwycięskiej partii tylko wykorzystywanie itych stanowisk w celach
        niestatutowych, niepaństwowych - złodziejstwo, korupcja, afery, inne bzdety. To
        autor tego słynnego powiedzenia, J.Kaczyński, mial na myśli gdy parę lat temu
        użył go w stosunku do AWS opuszczając to rzadzące wtedy srodowisko.
    • w11mil Dzieki za link 18.01.06, 14:11
      Też uważam że Rybinski jest lepszy warsztatowo;
      (nie jestem jednak w pełni obiektywny - uważam, że również jego analiza jest
      słuszna)
      • mlot.na.lewactwo Tutaj nikt nie jest obiektywny ;))) 18.01.06, 14:16
        moja subiektywna ocena Ryby jest taka ze facet ma po prostu RACJĘ. pozdr
    • bladatwarz Rybinski podobno napisal jakis dobry tekst w Dzien 18.01.06, 14:23
      niku Polskim. W ostatni piatek. Ma ktos namiar?
    • gauche Tez mi porownanie- wyrazistym publicystą o 18.01.06, 14:26
      inteligentnym i cietym jezyku jest rybinsku. Majcherek to jeden z wielu
      miernych propagandzistow prl-bis jakich wielu na łamach Gazu czy Polityki
    • yaddo Parę wątpliwości... 18.01.06, 14:49
      Rybiński napisał:

>Spora część artykułu Majcherka jest poświęcona relacjom między braćmi
      >Kaczyńskimi i mediami. Cóż za chaos. Autor twierdzi najpierw, że rezultatem
      >chęci zdobycia dostępu do "kanałów komunikowania społecznego" jest nowelizacja
      >ustawy o KRRiT. Nie chce mi się grzebać w archiwum, ale jestem pewny, że
      >Majcherek - tak jak większość publicystów i prawie wszyscy politycy -
      >wypowiadał się o tej instytucji jako potworku, szkodliwym i zbędnym. A teraz
      >nagle: skok na media.

Tutaj nie ma sprzeczności. Rybiński szuka jej na siłę.
      Właśnie jest zbędna, bo umożliwia takie skoki.

O Radiu Maryja sporo, ale zupełnie pomija to, co napisał Majcherek:

"Ze świeckiego, społecznego i politycznego punktu widzenia problem zaś w tym, że
      politycy obozu rządowego nie tylko ochoczo występują w Radiu Maryja i telewizji
      Trwam, przedstawiając to zresztą jako przejaw normalnej polityki informacyjnej,
      polegającej na wypowiadaniu się dla wszystkich środków przekazu, lecz określają
      media toruńskie jako wyróżniające się rzetelnością i obiektywizmem.

Po pierwsze, to rażąco absurdalne. Po drugie, kwestionuje obecny pluralizm
      medialny, a wraz z nim światopoglądowy (sugeruje, że inne media są nierzetelne,
      nieuczciwe, nieobiektywne). Po trzecie, nadaje ideologii radiomaryjnej status
      bliski ideologii państwowej, a przynajmniej ideologii rządzącej partii.
      Ekstremum zostało uznane za zgodne z oficjalną linią."
      • w11mil Re: Parę wątpliwości... 18.01.06, 15:01
        yaddo napisał:

> Po pierwsze, to rażąco absurdalne.

Co jest rażąco absurdalne (dałes to pod cytatem z Majcherka)?

>Po drugie, kwestionuje obecny pluralizm
        > medialny,
        Skad ten wniosek?!

a jaką masz opinie na temat "obiektywności i rzetelności" innych stacji
        radiowych?

• yaddo To napisał Majcherek. 18.01.06, 15:24
          • w11mil przepraszam, nie zauważyłem 18.01.06, 15:26

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka