Dodaj do ulubionych

Szczuka - Michnik nowej lewicy?

27.03.06, 01:34
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_060325/plus_minus_a_3.html
Taki podtytuł w papieroym wydaniu + - ma ten artykuł pani Narbutt, która
rozpracowała casus Kazimiery Szczuki. Wygląda na to, że Kazia aczkolwiek
wygląda całkiem niewinnie to czystej wody pieniaczka i skandalistka. Kwestią
dyskusyjną jest czy to postawa świadomie wykreowana czy może "tak jej wychodzi".

Tak czy owak polecam. Bardzo ciekawe:)
Obserwuj wątek
    • pink.freud Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 01:37
      Jest z tego samego zwierzyńca co Janion, szkoda czasu żeby się nią zajmować:)))
      • kropek_oxford A co ci sie u Janion nie podoba? Nie wypuszczam: 27.03.06, 01:45
        sam profesor nie lubie. Ale ja wiem chociaz ZA CO i DLACZEGO. Pytam powaznie,
        pink: co zlego z Janion? Od ontologii, po epistemologie, teorie, analize...
        No, pokaz w koncu, zes z tym "kulturoznastwem" nie klamal (w filmie wypadles
        fatalnie).
        • kostka.s On sam nie wie, Kropku. Uslyszal od rodzicow 27.03.06, 06:19
          i na plebanii wiec powtarza. Na plebanii nie lubia Janion - wiadomo.

Pozdro.
        • no.logo Re: A co ci sie u Janion nie podoba? Nie wypuszcz 27.03.06, 09:37
          Kropeczku Prześliczny, ontologia i epistemologia to dziedziny od 2,5 tys. lat
          zarezerwowane dla filozofii, dlaczego wpychasz w nie biedną prof. Janion? Może
          i pink po kulturoznawstwie, ale Ty to chyba po maturze wieczorowej...
    • humbak Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 02:09
      Michnik prowadzi opiniotwórczy dziennk. Kazia może i być głośna i popularna, ale to za mało.
    • kostka.s Dlaczego akurat Michnik? Cos Ci sie pomylilo... 27.03.06, 06:33
      Albo pisza: "Dla niej żadne tabu nie istnieje."

Grubszej rury chyba nie ma tylko... jakos nie podali zadnego z tych tabu.

Bycie niekonwencjonana czesto postrzegane jest w kategoriach skandalizowania,
      tymczasem jak na razie polskie spoleczenstwo i jednostki w nim nie sa jeszcze do
      konca zniewolone i poustrawiane parami w jednolitych mundurkach organizacyjnych.
      Jak na razie.
      Zatem niekonwencjonalnosc Szczuki moze poruszac, niemniej nie moze byc powodem
      dla postrzegania jej jako wyrzutka spolecznego, czyli jak ja przedstawiono
      miejscami w artykule.

Pytanie jeszcze czy wspomnienia z zakrapianych spotkan towarzyskich sa
      najlepszym materialem do wyrabiania komus opinii... Bo ze do dorabiania geby to
      zgodze sie bez zastrzezen.
      • maaac Zadrość 27.03.06, 06:47
        Osobiście odebrałem ten artykuł jako wyraz zazdrości autorki, że o Szczuce się
        teraz głośno mówi. Nie ważne czy źle, czy dobrze ale mówi, a o innych nie. :)
        • wartburg4 Re: Zadrość 27.03.06, 08:56
          Takie zaskakujące jednodniowe kariery w świecie zdominowanym przez media są
          normalką. Szczuka to przecież intelektualne zero. Co nie zmienia faktu, że
          oskarżenia wysuwane pod jej adresem w związku z Madzią Buczek są niepoważne.
          • maaac Re: Zadrość 27.03.06, 09:51
            > Takie zaskakujące jednodniowe kariery w świecie zdominowanym przez media są
            > normalką. Szczuka to przecież intelektualne zero. Co nie zmienia faktu, że
            > oskarżenia wysuwane pod jej adresem w związku z Madzią Buczek są niepoważne.

OK - tez tak sądze, poza opinią na temat możliwości intelektualnych pani Sz. -
            nic nie potrafie na ten temat powiedzieć, ani za ani przeciw. :)
            • x2468 Re: Zadrość 27.03.06, 10:14
              ..poza opinia na temat mozliwosci intelektualnych...Zbyt wysokich lotow jest
              wiedza i inteligencja P.Szczuki dla buractwa.Trudno aby dwa zera cos potrafily.
              Inaczej,abyscie zrozumieli,z P.Szczuka mozna o literaturze,wy natomiast mozecie
              pogadac o krasnoludkach co dalej na polskiej wsi do mleka sikaja.
              • maaac Re: Zadrość 27.03.06, 10:21
                O krasnoludkach, czy też krasnoludach mozna rozmawiać całkiem sensownie. Jeden
                facet nawet film oskarowy na ten temat nakręcił. Tyle że na krasnoludach się
                znam - a twórczości pani Szczuki nie śledziłem - ani pro, ani anty.

Dlatego nie chce się wypowiadać na temat jej poziomu intelektu.

Wypowiedź u Wojewódzkiego słyszałem, mogę więc stwierdzić, że dla mnie ona nie
                nabijała się z czyjejś ułomności.
                Hoghw
                • kostka.s Raptem po programie z Madzia wyszlo jaki to diabel 27.03.06, 16:55
                  jest ze Szczuki - wczesniej nawet temu balwanowi ociekajacemu piwem Szczuki
                  poczucie humoru nie specjalnie przeszkadzalo. Ciekawe...

Programy tego typu ze swej formuly musza byc prowokujace i lekko skandalizujace
                  - obliczone sa na gusta jak najszerszego odbiorcy. Ten musi miec rozrywke.

Narbutowa natomiast jakby oczekiwala wystepowania tam panienek w bialych
                  bluzeczkach i skromnych granatowych plisowanych spodniczkach. No i ulizane
                  powinny byc tak jak caly program w ktory zgodnie z oczekiwaniami jednej z
                  wypowiadajacych sie Szczuka winna poisywac sie doglebna znajomoscia Romantyzmu.
                  Niezwykle porywajace by to bylo.

To Madzia raze ze swymi animatorami powinna byc uwalona - nie Szczuka.
                  • gniewko_syn_ryba Re: Raptem po programie z Madzia wyszlo jaki to d 27.03.06, 21:19
                    kostka.s napisał:

> To Madzia raze ze swymi animatorami powinna byc uwalona - nie Szczuka.

Bardzo "demokratyczny" pogląd... Ty się kostka w kostkę kopnij, faszysto !!!
                    • kostka.s Re: Raptem po programie z Madzia wyszlo jaki to d 28.03.06, 16:51
                      szczegolnie demokratyczni jestescie w zamachu na media i swobode wolnosc
                      wypowiedzi, naziolku.

Madzia uzywana jest przez kler do propagowania ostentacyjnej religijnosci na
                      kazdym kroku. W styczniu zaczely zawiazywac sie podworzowe kolka rozancowe
                      starych dewotek - na tej samej zasadzie. W nastepnej kolejnosci bedzie presja na
                      sasiadki by sie przylaczaly, a pozniej kolendowaly takze. Ty bardzo bys chcial
                      abym dal nabrac sie na niewinna religijnosc i jutro ... mial katabasa
                      wcisnietego do wlasnego domu... zlodzieju.
    • ave_duce Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 08:06
      basia.basia napisała:

> www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_060325/plus_minus_a_3.html
      > Taki podtytuł w papieroym wydaniu + - ma ten artykuł pani Narbutt, która
      > rozpracowała casus Kazimiery Szczuki. Wygląda na to, że Kazia aczkolwiek
      > wygląda całkiem niewinnie to czystej wody pieniaczka i skandalistka. Kwestią
      > dyskusyjną jest czy to postawa świadomie wykreowana czy może "tak jej
      wychodzi"
      > .
      >
      > Tak czy owak polecam. Bardzo ciekawe:)

Ten "Michnik" bez sensu, wg mnie, ale reszta rzeczywiście ciekawa.

:P
      • wartburg4 Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 09:19
        ave_duce napisała:

> >
        >
        > Ten "Michnik" bez sensu, wg mnie,

Nie tylko wg Ciebie. P. Narbutt wymyśliła, albo ktoś jej wymyślił, krzykliwy
        nagłówek i w sumie zrobił zię bazar.
        • ave_duce Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 09:25
          wartburg4 napisał:

> ave_duce napisała:
          >
          > > >
          > >
          > > Ten "Michnik" bez sensu, wg mnie,
          >
          > Nie tylko wg Ciebie. P. Narbutt wymyśliła, albo ktoś jej wymyślił, krzykliwy
          > nagłówek i w sumie zrobił zię bazar.

Jak to w Polsce.

• ave_duce Re: wartburgu4 - zajrzysz do Knajpy? Prosimy! 27.03.06, 09:30
            ave_duce napisała:

> wartburg4 napisał:
            >
            > > ave_duce napisała:
            > >
            > > > >
            > > >
            > > > Ten "Michnik" bez sensu, wg mnie,
            > >
            > > Nie tylko wg Ciebie. P. Narbutt wymyśliła, albo ktoś jej wymyślił, krzyk
            > liwy
            > > nagłówek i w sumie zrobił zię bazar.
            >
            > Jak to w Polsce.
            >
            > :P

Zapraszam na wódkę w nienajgorszym towarzystwie...

;)
            • wartburg4 Re: wartburgu4 - zajrzysz do Knajpy? Prosimy! 27.03.06, 09:41
              Zajrzę, ale później :) Teraz muszę odejść od komputera.
              • ave_duce Re: wartburgu4 - zajrzysz do Knajpy? Prosimy! 27.03.06, 09:44
                wartburg4 napisał:

> Zajrzę, ale później :) Teraz muszę odejść od komputera.

Ok.

:)
          • wartburg4 Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 09:35
            Ale artykuł zawiera dużo interesujących informacji. Moje przypuszczenia, że p.
            Szczuka cierpi na poważne zaburzenia osobowości, przemieniły się w pewność.
            • ave_duce Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 09:45
              wartburg4 napisał:

> Ale artykuł zawiera dużo interesujących informacji. Moje przypuszczenia, że
              p.
              >
              > Szczuka cierpi na poważne zaburzenia osobowości, przemieniły się w pewność.

Żeby tylko ona jedna!

;)))
            • pandada Z kim "Rzeczpospolita" konkuruje? 27.03.06, 10:53
              artykuł brukowy, pomieszanie z poplątaniem.
              • ab_extra Re: Z kim "Rzeczpospolita" konkuruje? 27.03.06, 14:40
                O popkulturowych postaciach da się tylko brukowy tekst napisać :)
                • pandada napisałeś zdanie fałszywe 27.03.06, 17:30
                  o nikim nie trzeba pisać mieszając życie rodzinne, relacje towarzyskie, ideologię, działalność zawodową - a wszystko fragmentarycznie i tak, aby pasowało do pewnego głównego przesłania - czyli budzenia określonych emocji.

A wszystko z powodu Magdaleny Buczek. To był impuls, aby badać jej życie w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie "dlaczego Szczukę śmieszą patetyczne teksty Madzi B.?". A powód śmieszności jest nie w odbiorze Szczuku, lecz w przekazie Buczek. Nieprzystawanie formy do treści zazwyczaj daje efekt komiczny.
                  • ab_extra Re: napisałeś zdanie fałszywe 28.03.06, 07:36
                    Ależ same osoby medialne to same robią nieustannie występując w coraz
                    idiotyczniejszych tokoszołach i kolorowych pisemkach dla kretynów (nek). Jak ja
                    moge poważnie traktować dorobek naukowy kogoś, kto prowadzi teleturnieje i
                    występuje u powiatowego?
                    • pandada Re: napisałeś zdanie fałszywe 28.03.06, 17:25
                      rozumiem taką opinię. Ale moje podstawowe pytanie podtrzymuję : z kim konkuruje Rzeczpospolita? Z kolorowymi pisemkami i tokszołem Wojewódzkiego? Może z Faktem?
    • gauche neurotyczka, przez lewackie media wykorzystywana 27.03.06, 09:31
      odpowiednio do swego image'u; jak się juz znudzi, wyciepna ja bezlitośnie; i do
      czego wróci?:
      "Przynosi mierne referaty, które sprawiają wrażenie wypracować pisanych na
      kolanie i nie spełniają rygorów naukowości "
      • maaax Re: neurotyczka, przez lewackie media wykorzystyw 27.03.06, 10:56
        gauche napisał:

> odpowiednio do swego image'u; jak się juz znudzi, wyciepna ja bezlitośnie; i do
        > czego wróci?:
        > "Przynosi mierne referaty, które sprawiają wrażenie wypracować pisanych na
        > kolanie i nie spełniają rygorów naukowości "
        bo tez i te "gender studies" to nic innego jak hucpa w naukowy sztafaz
        przybrana, natomiast lewackie fundacje z zachodu obficie takie "badania" finansuja.
        Dlatego tez pewnei Szczuke tam w IBLu trzymaja.
    • haen1950 Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 09:46
      Jedno jest pewne, bez oryginałow nasze życie było by nudniejsze.
    • frau_blada Dlaczego taki artykul tak pozno? 27.03.06, 09:50
      Jak TVN zaczal kazie lansowac trzeba bylo napisac, ze to wrzaskliwy pustak jest.
      Teraz jak juz zostala wypromowana na gwaizde Tv z wada wymowy, to moga ja nawet
      przerobic na symbol seksu.
      • pandada Re: Dlaczego taki artykul tak pozno? 27.03.06, 10:55
        dopieprz Szczuce, poczujesz się lepiej. Co ci ona przeszkadza? Ja nie przepadam za Wojewódzkim, więc go nie oglądam.
    • frau_blada BTW, raczej URBAN lewicy 27.03.06, 10:00
      Do Michnika ja przyrownuja z powodu pseudointelektualnych programow rozrywkowych
      o ksiazkach.
      :(
      • ave_duce Re: BTW, raczej URBAN lewicy 27.03.06, 10:16
        Co znaczy skrót BTW?

• frau_blada Re: BTW, raczej URBAN lewicy 27.03.06, 10:25
          BTW, niektorzy uzywaja jako,,by the way''. Ja tez sie dzis skusilam, zeby sie w
          watku zmiescilo.
          :)
          • ave_duce Re: BTW, raczej URBAN lewicy 28.03.06, 06:41
            frau_blada napisała:

> BTW, niektorzy uzywaja jako,,by the way''. Ja tez sie dzis skusilam, zeby sie
            w
            > watku zmiescilo.
            > :)
            >

Ok, dzięki, rozumiem!
            And - by the way - I apologize for Koniuchy.
            Od dawna chciałam to zrobić.

Trzymaj się!
      • gauche Twój link 27.03.06, 10:17
        nat pacyfikacji Koniuchów ciezko sie otwiera, polecam taki:
        www.naszawitryna.pl/jedwabne_1036.html
      • pandada Re: BTW, raczej URBAN lewicy 27.03.06, 10:57
        A Urban jest Szczuką prawicy?
    • jacek.rzakowski Odczepcie się od Kazi! 27.03.06, 10:17
      To jest piękna, inteligentna, błyskotliwa kobieta, która szanuje innych ludzi,
      a umiłowanie wolności i tolerancji jest jej najważniejszą cechą. Mogę nawet
      założyć koszulkę "jestem z Kazią".
      • ave_duce Re: Odczepcie się od Kazi! 27.03.06, 10:19
        jacek.rzakowski napisał:

> To jest piękna, inteligentna, błyskotliwa kobieta, która szanuje innych
        ludzi,
        > a umiłowanie wolności i tolerancji jest jej najważniejszą cechą. Mogę nawet
        > założyć koszulkę "jestem z Kazią".
        >
        >

Bardziej trendy byłby napis: Jestem Kazią!

;)
        • gniewko_syn_ryba Re: Odczepcie się od Kazi! 27.03.06, 12:46
          Ja proponuję: "Jestem tolerancyjny dla tolerancyjnych inaczej"
          ;)))
    • karlin Szczuka to zwiastun Nowych Wspaniałych Czasów 27.03.06, 11:34
      w których rangę doktoratu będzie się mierzyło jego oglądalnością. I tradycyjnie
      - sprzedajnością.

Nowa Kultura? - Nie dla idiotów!
    • basia.basia Re: Szczuka - Michnik nowej lewicy? 27.03.06, 11:35
      Ja tego podtytułu nie wymyśliłam:) W papierowym wydaniu jest na pierwszej
      stronie zajawka artykułu o niej z takim właśnie pytaniem, dokładnie: "Kazimiera
      Szczuka - Michnik nowej lewicy?".

Sama mam ambiwalentne uczucia w stosunku do tej pani od kiedy przeczytałam
      wywiad jaki z nią przeprowadziła jej własna siostra (w jakimś kobiecym piśmie) i
      tam siostra (psycholog) zarzuciła jej, że wypowiadała się publicznie na temat
      stosunków w ich rodzinie i zrobiła ze swojej mamy męczennicę dręczoną przez ojca
      despotę. Z wywiadu wynikało, że mamę to bardzo zabolało. Istnieje prosta zasada,
      która mówi o "kalaniu własnego gniazda" a ponadto uważam, że ten rodzaj
      szczerości, który preezentuje Szczuka odpowiedni jest na kozetce u
      psychoterapeuty, który zresztą bardzo jest jej potrzebny. Coś jest nie tak z
      nią. Wygląda na to, że mężczyźni jej życia zrobili jej krzywdę i to rzutuje na
      jej światopogląd a nie bez znaczenia jest również "terminowanie" u prof. Janion,
      która z racji orientacji seksualnej i feministycznych (i lewicowych) poglądów
      wzmocniła tylko rozliczne uprzedzenia.
      W sumie żal mi jej a z drugiej strony okropnie mnie złości. A jeśli chodzi o
      awanturę z tą Madzią Buczek to, niestety, nie wierzę Szczuce nic a nic:( Uważam,
      że ten program u Wojewódzkiego był wyreżyserowany, i nawet jeśli ona nie
      wiedziała o kalectwie to celem, tak czy owak, było obśmianie idei odmawiania
      różańca przez dzieci. Oboje (wraz z publicznością) zaśmiewali się dość obleśnie
      z parodii a dało się zauważyć, że tekst był wykuty na blachę. Doskonale mogę
      sobie wyobrazić jak Szczuka "bierze na widelec" z kolei odmawianie jakiejś
      litanii, jak jej Wojewódzki sekunduje a widownia ryczy z uciechy.To jest ta
      "poetyka" badaczki literatury:(
    • homosovieticus Szczuka nie jest warta dysputy nawet w maglu. 27.03.06, 11:36
    • plopli Basiu, bez przesady! Ten tekst to wstyd dla +- 27.03.06, 12:05
      basia.basia napisała:

> <a
      href="www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_060325/plus_minus_a_3.html"
      target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_060325/plus_minus_a_3.html</a>
      > Taki podtytuł w papieroym wydaniu + - ma ten artykuł pani Narbutt, która
      > rozpracowała casus Kazimiery Szczuki. Wygląda na to, że Kazia aczkolwiek
      > wygląda całkiem niewinnie to czystej wody pieniaczka i skandalistka. Kwestią
      > dyskusyjną jest czy to postawa świadomie wykreowana czy może "tak jej wychodzi"
      > .
      >
      > Tak czy owak polecam. Bardzo ciekawe:)

Przecież tu nie ma co polecać. Ja też zwróciłem uwagę na zajawkę na jedynce.
      Widząc ją oczekiwałem analizy poglądów Szczuki w kontekście tego, co swego czasu
      (jako przedstawiciel lewicy niekomunistycznej) głosił Michnik.

Tymczasem przedstawiono nam tekst, w którym nie ma ani jednego zdania
      zawierającego analizę jej twórczości. Poza może wspomnieniem, że jest autorką
      "Milczenia owieczek".

Dowiadujemy się z niego, że Szczuka:
      - nie uznaje tabu (Dla niej żadne tabu nie istnieje - Jastrun);
      - uwielbia łamać konwenanse (Kazia jedzie po bandzie - Sierakowski);
      - jest histeryczką (jak nie piwo, to kubek z kawą);
      - a jako naukowiec nieporozumieniem (jako pracownik naukowy Szczuka jest
      kompletną pomyłką - Borkowska).
      Na zakończenie jeszcze dowiadujemy się, jakie to ma rozbuchane ego

Czy o takim tekście można informować na jedynce w sposób, w jaki to zrobiono? Za
      coś takiego Skórzyński powinien się pod ziemię zapaść. Rozumiem, że trzeba dbać
      o sprzedaż, ale to urąga przyzwoitości.
      Inna sprawa, że umieszczenie plotkarskiego tekstu w dodatku, który mieni się być
      inteligenckim to prostactwo czystej wody. W tekście nie znalazł się - powtórze
      to - ani jeden z poglądów prezentowanych przez Szczukę, żaden cytat, żadna
      krytyczna analiza. Taki tekst to mógłby pójść w Gali, ewentualnie w Twoim Stylu.
      Od +- oczekiwałbym czegoś więcej niż odgrzewanych kotletów w stylu potraktowania
      Mellera piwem.

Na marginesie tylko zwrócę uwagę, że Szczuka w tekście wypowiada się o sobie dwa
      razy, za każdym razem krytycznie (o prowadzeniu teleturnieju i doktoracie), więc
      to ego jakoś potrafi opanować; a Bereś stwierdza "Wstydzę się ówczesnego
      chamskiego protekcjonalizmu w stosunku do kobiet. Stwierdzeń w stylu macho.
      Oczywiście, nadal mam inne poglądy niż Kazia, ale trochę się zmieniłem pod jej
      wpływem.", więc chyba jej sposób krytyki literatury przez pryzmat genderowy nie
      jest "całkowitą pomyłką".
      • gauche Nie ma to jak pryncypialna krytyka bratniej gaze 27.03.06, 12:11
        ty ze strony Kierownictwa, mysle ,ze Gauden szybko udzieli autorce tekstu o
        Szczuce wlasciwego upommnienia i nastepne teksty o nowej guru lewicy beda juz po
        linii i własciwe. Proponuje, aby , dla ulatwienia, po prostu uzgadniac je z
        redakcja przy Czerskiej.
        • joella.r naprawdę nie widzisz, że to jest tekst plotkarski 27.03.06, 12:15
          i nic poza tym?
          • maaax a jaki miąłby być? w Gazie sa głównie takie, a 27.03.06, 16:38
            Rzepa pokusiła o przystepna analize fenomenu medialno-fimino-lewackiego
            pn.Szcuka (jak wyszlo, tak wyszlo, ale nie o tekst tu chodzi, a pzrynajmniej ,
            nie tylko o tekst)
            Niestety, autorka z RZEpy nie skonsultowąła sie z Michnikiem, albo jakims jego
            czlowiekiem.A przeciez powinna, skoro do GURU swa bohaterke porównuje.
            Standardy wyznacza tu słynna "dziennikarka roku" Paradowska, ktora nie napisala
            w Polityce o aferze Rywina , bo jej Michnik nie pzowolił.
      • homosovieticus Plopli! A Ty mógłbyś powiedzieć coś wartościowego 27.03.06, 12:20
        o zyciu tej "intelektualistki", która sama o sobie mówi, że bez skandalu nie
        jest w stanie zwrócic na siebie uwagę.
        Myśle, że "skandalistka Szczuka" powinna wzorem Simone de Beauvoir, zanim
        osiagnie własny sukces, wyjść za mąż, za kawalera Adama Michnika.
        Uważam,że tylko to małzeństwo może Jej dac pełna satysfakcje sexualna i
        umysłową.
        • plopli Prostactwo, słoma Ci z butów wyłazi. 27.03.06, 12:33
          homosovieticus napisał:

> o zyciu tej "intelektualistki", która sama o sobie mówi, że bez skandalu nie
          > jest w stanie zwrócic na siebie uwagę.

Uważam, że pisanie o "życiu" osób w rodzaju Szczuki nie ma najmniejszego sensu.
          Pisać się powinno o prezentowanych przez takie osoby poglądach. Tym bardziej w
          +-. Od pisania plotek są plotkarskie magazyny.

Nie mógłbym więc napisać nic o zyciu Szczuki. O tym, co ma ona do powiedzenia w
          sprawach społecznych i owszem.

> Myśle, że "skandalistka Szczuka" powinna wzorem Simone de Beauvoir, zanim
          > osiagnie własny sukces, wyjść za mąż, za kawalera Adama Michnika.
          > Uważam,że tylko to małzeństwo może Jej dac pełna satysfakcje sexualna i
          > umysłową.

Myślę, że "satysfakcja sexualna i umysłowa" Szczuki lub Michnika jest ostatnią
          rzeczą, która powinna Cię obchodzić. Chyba że w swojej krytyce tych osób nie
          potrafisz wzbić się na wyższy poziom.

W takiej sytuacji jednak, zamiast Rzepy polecam sięgięcie po inne - lżejsze -
          tytuły, a zamiast FK udzielanie się na forach, gdzie tematem wiodącym jest
          "satysfakcja sexualna" celebrities. Niestety nie potrafię polecić Ci takiego
          miejsca w sieci, bo sam takich nie znam.
          • homosovieticus Re: Prostactwo, słoma Ci z butów wyłazi.Swięte sło 27.03.06, 12:37
          • homosovieticus Drogi plopli! 27.03.06, 12:49
            Nie chciałem rozmawiać z Toba ani na temat butów, ani na temast słomy.
            Zapytałem, czy Ty sam, potrafisz podać jakiejs wartosciowe informacje o życiu
            intelektualnym tej "intelektualistki", która zupełnie z niewiadomych powodów
            zaczyna być uwazana za politycznie zaangazowana po stronie lewicy. Daleki
            bardzo jestem od interesowania sie życiem prywatnym Pani Szczuki i Pana
            Michnika. Trzeba być doprawdy "inteligentnym inaczej" zeby swoje
            zainteresowania przypisywac innym.Uważałem Cię do tej pory za beżmyślnego
            prawnika-pieniacza. Teraz, po przeczytaniu tego coś łaskawie napisał, uważam
            Cię, drogi plopli, za pospolitego chłopskiego gó..arza udającego
            intelektualnego wrażliwca.
            • no.logo Re: Drogi plopli! 27.03.06, 13:06
              "prawnika-pieniacza"?
              Ja stawiam, że to student prawa...
              • homosovieticus rzedstawiał się na forum jako prawnik, który 27.03.06, 13:11
                pracuje w znanej kancelarii i ma zamiar, już niedługo, otworzyc własną
                kancelarię prawniczą.
                no.logo napisał:

> "prawnika-pieniacza"?
                > Ja stawiam, że to student prawa...
                >

• plopli Re: rzedstawiał się na forum jako prawnik, który 27.03.06, 13:19
                  homosovieticus napisał:

> pracuje w znanej kancelarii i ma zamiar, już niedługo, otworzyc własną
                  > kancelarię prawniczą.

Takiej wypowiedzi na mój temat nie znajdziesz. Po pierwsze nie ujawniałem tak
                  szczegółowych informacji na temat mojej pracy zawodowej, po drugie, jest ona
                  nieprawdziwa (przynajmniej w części).

Nie rozpowszechniaj więc kłamliwych informacji na mój temat.
                  • homosovieticus Re: rzedstawiał się na forum jako prawnik, który 27.03.06, 13:46
                    plopli napisał:

> homosovieticus napisał:
                    >
                    > > pracuje w znanej kancelarii i ma zamiar, już niedługo, otworzyc własną
                    > > kancelarię prawniczą.
                    >
                    > Takiej wypowiedzi na mój temat nie znajdziesz.

Dokładnie tak pisałes zanim zostałeś adminem. Naigrywałem się wtedy z Ciebie.

>Nie rozpowszechniaj więc kłamliwych informacji na mój temat.

Mysle ,ze na forum znajda sie inni forumowicze ,którzy potwierdza moje słowa.
                    Kłamcy bywaja zazwyczaj tchórzami. Ty nie jesteś wyjątkiem.
                    • plopli Re: rzedstawiał się na forum jako prawnik, który 27.03.06, 14:22
                      homosovieticus napisał:

> Dokładnie tak pisałes zanim zostałeś adminem.

Znajdź więc linki potwierdzające "znaną kancelarię" oraz "zamiar, już niedługo,
                      otworzenia własnej kancelarii prawniczej".

Przecież to nie takie trudne, więc do dzieła!
                      • homosovieticus Re: przedstawiał się na forum jako prawnik, który 27.03.06, 14:26
                        Wiesz doskonale,że nie wszystkie wątki są archiwizowane a i te,które są, nie
                        zawsze, są irchiwizowane w całości.

plopli napisał:

Znajdź więc linki potwierdzające "znaną kancelarię" oraz "zamiar, już niedługo,
                        > otworzenia własnej kancelarii prawniczej".

>
                        > Przecież to nie takie trudne, więc do dzieła!
                        • plopli Re: przedstawiał się na forum jako prawnik, któr 27.03.06, 14:34
                          homosovieticus napisał:

> Wiesz doskonale,że nie wszystkie wątki są archiwizowane a i te,które są, nie
                          > zawsze, są irchiwizowane w całości.
                          >
                          Pierwsze słyszę. Według mojej najlepszej wiedzy wątki archiwizowane są w całości.
                          • homosovieticus Re: przedstawiał się na forum jako prawnik, któr 27.03.06, 14:37
                            plopli napisał:

Według mojej najlepszej wiedzy wątki archiwizowane są w całośc
                            > i.

Moje DOŚWIADCZENIE nie potwierdza Twojej najlepszej wiedzy. Od dawna uwazam ja
                            za tendecyjnie-kłamliwą.
                          • wartburg4 weder noch 27.03.06, 20:44
                            plopli napisał:
                            > >
                            > Pierwsze słyszę. Według mojej najlepszej wiedzy wątki archiwizowane są w
                            całości.
                            >

Według Twojej najlepszej wiedzy... Hm. A może miałeś na myśli najlepsze wątki?
                            Według moich obserwacji "weder noch", tj. ani jedno, ani drugie, czyli rosyjska
                            ruletka. Ani Twoja wiedza nie jest najlepsza, ani wątki, które są
                            archiwizowane.

Albo jak kto woli, archiwizowane nie są.
              • gauche raczej 27.03.06, 17:00
                prudent stawa
            • pink.freud Re: Drogi plopli! 27.03.06, 13:16
              Plopli się burzy bo te pewnie ten sam typ cwaniaczka, wysługuje się jako admin, bo liczy na korzyści. GWno mu nie śmierdzi i podobnie jak Szczuka zrobiłby wszystko byle wspiąć sie trochę wyżej. Jak ktoś takim typom wytknie braki w ogładzie czy inteligencji pienią sie jak świeży mocz:))))))))))
            • homosovieticus Re: Drogi plopli! 27.03.06, 13:54
          • pink.freud Re: Prostactwo, słoma Ci z butów wyłazi. 27.03.06, 13:11
            :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
            Plopli, siedź Ty lepiej cicho i baw się nożycami, to nikt nie zauważy podobieństwa do pascala, którego właśnie buractwo i słoma najpełniej charkteryzują:)))
            Szczuka to tylko smutna dewiantka, która wie jak się ustawić. Ale to że jest nieszczęśliwa nie usprawiedliwia zanudzania odbiorców jej pseudointelektualnymi ale za to hiperpoprawnymi politycznie wypowiedziami:)))))
      • basia.basia Re: Basiu, bez przesady! Ten tekst to wstyd dla + 27.03.06, 12:29
        plopli napisał:

> Przecież tu nie ma co polecać.

Ja się dowiedziałam wielu ciekawych rzeczy np. tego, że o żadnej twórczości
        mowy być nie może.

> Widząc ją oczekiwałem analizy poglądów Szczuki w kontekście tego, co swego czas
        > u
        > (jako przedstawiciel lewicy niekomunistycznej) głosił Michnik.

Oczekiwałeś zbyt wiele:) Szczuka jest jedną z przywódczyń mocno lewicującego
        ruchu feministycznego i jej poglądy są doskonale znane a analizować nie ma co.

> Dowiadujemy się z niego, że Szczuka:

Ogólnie rzecz biorąc jest skandalistką i autorka dowodzi, że to jej żywioł.
        Ja nie wiedziałam, że to taka pieniaczka i że stać ją na chamskie ekscesy. Nawet
        byłam zdumiona, bo ja mało oglądam telewizję i jej co "mocniejsze" występy znane
        mi są tylko z opisów na forum.

> Rozumiem, że trzeba dbać
        > o sprzedaż, ale to urąga przyzwoitości.

Że plotkarskie? Problem w tym, że ona cytuje znane osoby a nie plotkuje.
        Temat: "Szczuka" jest gorący ostatnio i Rzepa zabrała głos. Nie widzę potrzeby
        przeprowadzania poważnych analiz w przypadku osoby, której publiczna działalność
        ociera się o szmirę czy kicz (występ u Wojewódzkiego uważam za kicz). W jej
        przypadku poważan mogłaby być analiza psychologiczna.

> Inna sprawa, że umieszczenie plotkarskiego tekstu w dodatku, który mieni się by
        > ć
        > inteligenckim to prostactwo czystej wody.

Kulą w płot. W tym dodatku pisze np. Tym i nie jest to poezja:)

W tekście nie znalazł się - powtórze
        > to - ani jeden z poglądów prezentowanych przez Szczukę, żaden cytat, żadna
        > krytyczna analiza. Taki tekst to mógłby pójść w Gali, ewentualnie w Twoim Stylu

W wymienionych magazynach nikt by się nie ośmielił dworować z Kazi:)

> Oczywiście, nadal mam inne poglądy niż Kazia, ale trochę się zmieniłem pod jej
        > wpływem.", więc chyba jej sposób krytyki literatury przez pryzmat genderowy nie
        > jest "całkowitą pomyłką".
        >

Paradne:) Bereś przyznał, że wyprowadzała go z równowagi i nie umiał sobie z tym
        poradzić:) A wystarczy kindersztuba:) Poza tym bardzo łatwo być dżentelmenem jak
        się ma do czynienia z damą. Moment próby następuje kiedy domniemana dama nią nie
        jest.
        • plopli Właśnie takie myślenie należy wyplenić :-) 27.03.06, 13:16

> Ja się dowiedziałam wielu ciekawych rzeczy np. tego, że o żadnej twórczości
          > mowy być nie może.

Czytałaś jakikolwiek tekst Szczuki dłuższy niż "hit i kit" w WO? Więc skąd
          wiesz, że nie może być mowy "o żadnej twórczości"? Z artykułu się tego nie dowiesz.

> Oczekiwałeś zbyt wiele:)

Najwyrażniej jest to zbyt wiele jak na Rzepę.

> Szczuka jest jedną z przywódczyń mocno lewicującego ruchu feministycznego i
          > jej poglądy są doskonale znane a analizować nie ma co.

Czy w związku z tym, że poglądy JPII są doskonale znane, nie ma co analizować.
          Przecież znajomość jednych i drugich w społeczeństwie jest podobna, tzn.
          powierzchowna.

> Ogólnie rzecz biorąc jest skandalistką i autorka dowodzi, że to jej żywioł.

Nie. Autorka stawia tezę, że jest skandalistką i ją udowadnia. I w swojej
          analizie nie wychodzi poza ten aspekt jej osobowości, ale i działalności.

> Ja nie wiedziałam, że to taka pieniaczka i że stać ją na chamskie ekscesy.
          > Nawet byłam zdumiona, bo ja mało oglądam telewizję i jej co "mocniejsze"
          > występy znanemi są tylko z opisów na forum.

Takich "pieniaczy" jest wielu. Zapewniam Cię, że wśród znanych facetów znacznie
          więcej. Czy któremuś z nim poświęcono tekst w +- poświęcony wyłącznie tej
          pieniaczej czy chamskiej aurze? Czy czytając tekst gościa - również takiego, z
          którym się nie zgadzasz - kryterium oceny jego poglądów jest to, jak zwraca się
          do adwersarzy lub to, czy bije żonę? Czy w ogóle się nad tym zastanawiasz?

Dlaczego kobieta naruszająca konwenanse traktowana jest jak trędowata; ktoś, z
          kogo poglądami się nie dyskutuje i o czyich poglądach się nie dyskutuje?
          Dlaczego epitet "skandalistka", "pieniaczka", "chamka" zwalnia od dyskusji o
          poglądach i przekonaniach?

Dlaczego komentując poglądy facetów nikt nie zastanawia się, jakimi są mężami,
          ojcami, przyjaciółmi, kumplami, adwersarzami. Nikomu nie przeszkadza, że polityk
          - mężczyzna, w korytarzu sejmowym klnie, że aż uszy więdną. Przecież jemu wolno.
          Nikt nie ma pretensji do całej armii intelektualistów - choleryków. Najwyżej
          unikają kontaktu z takimi facetami, ale nie odmawiają im prawa do głoszenia
          poglądów i podejmują polemikę z takimi poglądami.

I słusznie. Możemy nie lubić człowieka i go unikać, możemy się z nim nie zgadzać
          i go krytykować. Ale nie mieszajmy tych dwóch porządków. Jeśli dajemy głos w
          debacie publicznej skandalistom i pieniaczom, nie róbmy wyjątku dla skandalistek
          i pieniaczek. Jeśli zachowanie takich facetów pozostawiamy w ich sferze
          prywatnej, mierzmy kobiety tą samą miarką. Czy to takie trudne?

> Temat: "Szczuka" jest gorący ostatnio i Rzepa zabrała głos. Nie widzę potrzeby
          > przeprowadzania poważnych analiz w przypadku osoby, której publiczna
          > działalność ociera się o szmirę czy kicz (występ u Wojewódzkiego uważam za
          > kicz). W jej przypadku poważan mogłaby być analiza psychologiczna.

Szkoda, że na tak niewiele stać Rzepę. Co do tej potrzeby, to wyjaśniam powyżej.

> W wymienionych magazynach nikt by się nie ośmielił dworować z Kazi:)

Czyli tekst w Rzepie uważasz za dworowanie. No tak, to powinien być poziom, do
          którego Rzepa zmierza.

> Paradne:) Bereś przyznał, że wyprowadzała go z równowagi i nie umiał sobie z
          > tym poradzić:) A wystarczy kindersztuba:)

Tak, Bereś wypowiedział się o jej zachowaniu, ale też o uprawianej przez nią
          krytyce. I stwierdził, że zmienił się pod jej wpływem. Nie umiesz oddzielić tych
          dwóch sfer, czy nie chcesz?
          • ab_extra Re: Właśnie takie myślenie należy wyplenić :-) 27.03.06, 13:35
            Z chamami się nie dyskutuje bez względu na płeć chama. Omija się ich z daleka
            lub wali w pysk, zależnie od temperamentu. Z chamami dyskutować się nie da i
            poglądy nie mają tu nic do rzeczy.
    • ab_extra Porównanie nawet dla Michnika obraźliwe :))) 27.03.06, 12:25
      • gniewko_syn_ryba Re: Porównanie nawet dla Michnika obraźliwe :))) 27.03.06, 13:04
        Zgadzam się - Michnik, pomimo wszystkich kontrowersji wokół jego osoby (a może
        także dzięki nim ?...) jest kimś kto na trwałe wpisał się do historii. O Kazi za
        parę lat zapomnimy bo skandalizowanie (i to niezbyt oryginalne) nie jest metodą
        na dłuższą metę i po jakimś czasie się znudzi. A przy tym do pięt nie dorasta
        niegdysiejszym wyczynom TOTARTu, nie wspominając o tym, że taki Konnak starłby
        ją w dyskusji na proch... :)))

Swoją drogą, dziwne, że odmówiła udziału w "Tańcu z gwiazdami" - gdyby
        zatańczyła z Olą K., przełamałaby kolejny konwenans ;))) (uwaga: prawa autorskie
        pomysłu zastrzeżone ! ;) )
      • plopli Re: Porównanie nawet dla Michnika obraźliwe :))) 27.03.06, 13:22
        Słuszna uwaga, tak na marginesie. Ale widocznie Michnik się lepiej sprzedaje niż
        Szczuka, więc warto go wpleść choćby w zapowiedzi tekstu :-).
    • dokowski Szczuka jest za inteligentna, żeby wdepnąć... 27.03.06, 13:03
      ... na dobre do lewicy? Lewica to hołota, a Szczuka nie lubi hołoty
      • ab_extra Toś mnie rozbawił :-DD 27.03.06, 13:06
        • gniewko_syn_ryba Re: Toś mnie rozbawił :-DD 27.03.06, 13:12
          Mnie też... Oczywiście pierwszym zdaniem... :)))
      • plopli Re: Szczuka jest za inteligentna, żeby wdepnąć... 27.03.06, 13:25
        dokowski napisał:

> ... na dobre do lewicy? Lewica to hołota, a Szczuka nie lubi hołoty
        >
        Chyba jej urok (?) przytłumił Ci słuch ;-). Szczuka sama z dumą przedstawia się
        jako osoba o poglądach lewicowych, z czego jest - słusznie - dumna.
        • dokowski Tego nie słyszałem 27.03.06, 14:03
          plopli napisał:

> Szczuka sama z dumą przedstawia się jako osoba o poglądach lewicowych

jeśli to prawda, to przestanę ją lubić
    • johnny-kalesony Kazi znacznie bliżej do ... 27.03.06, 13:20
      Kazi dość daleko do Adama Michnika. Pod względem kultury słowa i wyrafinowania
      myśli znacznie bliżej natomiast do Leppera albo ajatollaha Rydzyka.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • pink.freud Re: Kazi znacznie bliżej do ... 27.03.06, 13:23
        Hehe.. jednak jesteś frajerem;)))
        Nie powinieneś się tyle zadawać z feministkami:))))))))))
      • ab_extra Wreszcie coś sensownego ktoś napisał n/t 27.03.06, 13:29
    • gniewko_syn_ryba Dedykacja dla K. Szczuki - krytyka literackiego 27.03.06, 13:35
      "Krytyk i eunuch są z jednej parafii, obaj wiedzą jak a żaden nie potrafi"
      • obraza.uczuc.religijnych Pani Kruk ukaże cię za naśmiewanie się z eunuchów 27.03.06, 15:32
        • gniewko_syn_ryba Re: Pani Kruk ukaże cię za naśmiewanie się z eunu 27.03.06, 21:31
          Na szczęście nie ja jestem autorem... :)))
    • homosovieticus Gdzie są wykłady Szczuki w Gender Studies. 27.03.06, 15:35
      Podobno tam wykłada. Czy ktos zna jakies teksty tej
      wybitnej "intelektualistki", która zastępuje teraz, inną indywidualność
      feministyczną, Panią Środę.
      Urody i bezczelności ma wiecej ale rozumu, chyba tyle samo niewiele.
      • plopli Re: Gdzie są wykłady Szczuki w Gender Studies. 27.03.06, 16:29
        homosovieticus napisał:

> Podobno tam wykłada. Czy ktos zna jakies teksty tej
        > wybitnej "intelektualistki", która zastępuje teraz, inną indywidualność
        > feministyczną, Panią Środę.
        > Urody i bezczelności ma wiecej ale rozumu, chyba tyle samo niewiele.

Szczuka nie wykłada już na Gender Studies na UW. Robiła to kilka lat temu.
        Obecnie na tych studiach wykładają wyłącznie osoby co najmniej z doktoratem, a
        Szczuka się w tej kategorii nie mieści.

Co do jej tekstów, proponuję sięgnąć do "Milczenia owieczek", Krytyki
        Politycznej oraz - pewnie - pism z dziedziny literaturoznawstwa.
        • homosovieticus Re: Gdzie są wykłady Szczuki w Gender Studies. 27.03.06, 16:45
          plopli napisał:

Szczuka nie wykłada już na Gender Studies na UW. Robiła to kilka lat temu.

Nie ma Jej tekstów także w 2003 roku i latach nastepnych.

> Obecnie na tych studiach wykładają wyłącznie osoby co najmniej z doktoratem, a
          > Szczuka się w tej kategorii nie mieści.

Na czym więc polega Jej "intelektualna wybitność". Czyzby na tym,że publicznie
          zapewniała,że ma okres?
          W wieku czterdziestu lat prawie wszystkie kobiety mają jeszcze okres.

> Co do jej tekstów, proponuję sięgnąć do "Milczenia owieczek", Krytyki
          > Politycznej oraz - pewnie - pism z dziedziny literaturoznawstwa.

Jak się zorientowałem "Milczenie owieczek" jest książeczką przyznającą
          kobiecie moralne prawo do traktowania poczetego życia jako swojej prywatnej
          własności.Intelektualnie poglad taki pachnie z daleka obskurantyzmem.
          W internetowej "Krytyce Politycznej" nie potrafiłem dotrzeć do numeru drugiego,
          zawierajacego podobno tekst mgr Szczuki.
          Może Ty mi pomożesz?
          • plopli Re: Gdzie są wykłady Szczuki w Gender Studies. 27.03.06, 16:52
            homosovieticus napisał:

> W internetowej "Krytyce Politycznej" nie potrafiłem dotrzeć do numeru
            > drugiego, zawierajacego podobno tekst mgr Szczuki.
            > Może Ty mi pomożesz?

Przykro mi, ale to niemożliwe.
            • homosovieticus Re: Gdzie są wykłady Szczuki w Gender Studies. 27.03.06, 17:15
              Mam dziwne przeczucie,że ta "skandalizująca intelektualistka" karierę medialną
              zawdzięcza głównie swojej urodzie i być może.... pierwszej skrobance, która
              najprawdopodobniej pozbawiła Ją macierzyństwa i stała się prawdziwą życiową
              obsesją.
              Jesli tak, to Szczuka zasługuje na nasze współczucie a nie kpiny.
              • pandada Twoje domysły jak kulą w płot 27.03.06, 17:37
                popularność zawdzięcza wyrazistości
                • homosovieticus Wyrazistość ani popularnośc nie mogą być podstawą 27.03.06, 17:44
                  autorytetu.Żadnego rodzaju autorytetu.A przede wszystkim epistemicznego.

pandada napisał:

> popularność zawdzięcza wyrazistości
                  >
                  Szwejk tez był wyrazistym.Ale nikt Go nie nazywał "wybitnym intelektualista".
                  • pandada ??? 27.03.06, 18:03
                    Wyskakujesz z "autorytetem" jak Filip z konopii. To ja też odpowiem ci dygresyjnie. Lewica nie koncentruje się specjalnie na pojęciu autorytetu. Lewica daje wolność do samodzielnych poszukiwań.

Natomiast wracając do źródeł popularności Szczuki - wyrazistość, rozpoznawalność - to pewne. A to co sobie z palca wyssiesz, to wartość poznawczą może mieć jedynie przy charakterystyce twojej osoby.
                    • homosovieticus Szczuka jest autorytetem epistemicznym dla misiów 27.03.06, 18:12
                      Inaczej byś nie stawał w obronie tej tuzinkowej umysłowo feministki.
                      pandada napisał:

> Wyskakujesz z "autorytetem" jak Filip z konopii. To ja też odpowiem ci
                      dygresyj
                      > nie. Lewica nie koncentruje się specjalnie na pojęciu autorytetu. Lewica daje
                      w
                      > olność do samodzielnych poszukiwań.
                      >
                      Ale jak już znajdzie kolejny po Marksie autorytet to wszyscy padaja przed nim
                      plackiem.I tak przez lata od "autorytetu" do "autorytetu"
                      Ordynarne bałwochwalstwo własnego rozumu.
                      • pandada Re: Szczuka jest autorytetem epistemicznym dla mi 27.03.06, 19:27
                        Nie przepadałem nigdy za Szczuką i jej agresją, ale to nie oznacza, że podobają mi się kłamstwa na jej temat - choćby był to kolaż z fragmentów prawdy.

Znowu wysysasz z kciuka tezę - tym razem, że bronić można tylko kogoś, kto stanowi dla nas autorytet. Ja całkowicie abstrahuję od tego kim jest Szczuka. Zazwyczaj nie zgadzam się z jej opiniami o literaturze.
          • pandada Re: Gdzie są wykłady Szczuki w Gender Studies. 27.03.06, 17:34
            skoro piszesz o "życiu poczętym", to jest pewnie i "niepoczęte". Może to jakoś naświetlisz, abyśmy nie mylili tych dwóch rodzajów?
            • homosovieticus Wnioskowanie, to Jego najsilniejsza broń. Tak 27.03.06, 18:06
              o sobie myśli misio. Podobnie myśli pandada i wnioskuje :

pandada napisał:

> skoro piszesz o "życiu poczętym", to jest pewnie i "niepoczęte". Może to
              jakoś
              > naświetlisz, abyśmy nie mylili tych dwóch rodzajów?

Niepoczęte życie istnieje ale tylko w znaczeniu życia umysłowego.Dowodów na
              takie nierozpoczęte jeszcze, samodzielne życie umysłowe, dostarczasz Ty sam
              swoimi postami.
              • pandada w takim razie "życie poczęte" to... 27.03.06, 19:36
                "jak się zorientowałem "Milczenie owieczek" jest książeczką przyznającą
                kobiecie moralne prawo do traktowania poczetego życia jako swojej prywatnej
                własności.Intelektualnie poglad taki pachnie z daleka obskurantyzmem."

czy chodziło tu o samodzielne życie umysłowe?

A nie mogłeś na żartobliwą uwagę odpowiedzieć, że po prostu przekalkowałeś bezrefleksyjnie terminologię z RM?
        • gauche a propos Akbara:. 27.03.06, 17:28
          Konieczność podążania za rozumem i odrzucenia tradycjonalizmu jest tak
          oczywista, że nie trzeba jej nawet uzasadniać. Gdyby tradycjonalizm był słuszny,
          prorocy naśladowaliby jedynie swoich poprzedników (a nie głosiliby nowego
          przesłania) Akbar,cesarz Indii===

jesli czlowiek nie korzystałby z tradycji, z dorobku poprzednich pokoleń , to
          zachowawywałby sie wciąz jak małe dziecko - tak własnie zachowuja
          lewicowcy...oni dorastaja dopiero kiedy zrywaja z 'postępem', ale ilez wczesniej
          napsują, poniszczą , uszkodzą
      • gauche Gender Studies to pseudonauka , finansowana 27.03.06, 17:24
        przez zachodnie fundacje lewicowe i feministyczne
    • skin-pl ten artykuł totalnie pogrążą Szczukę 27.03.06, 16:33
      po prostu wdeptuje ją w ziemię!
    • b.krakus wstrząsające! 27.03.06, 18:33
      nasza kucharka do tej pory nie może przyjść do siebie…
    • basia.basia Proponuję Wam niezłą zabawę:) 27.03.06, 22:34
      Przeczytajcie zapis wywiadu jaki przeprowadziła Szczuka z Gretkowską w Pegazie.
      Za ten wywiad wyleciała z Pegaza i słusznie, moim zdaniem. Ciekawa jestem jakie
      będzie Wasze zdanie. Ja uważam, że ten wywiad pokazuje czarno na białym, że
      Manuela Gretkowska to kobieta a Kazimiera Szczuka to feministka, która ma wielkie
      problemy ze swoją seksualnością oraz z myśleniem. Zabawne jest jak się przez
      cały wywiad upiera, że romans to "pieprzenie" i nic więcej.

www.tvp.pl/pegaz/Strony/_98/98_2Wliteratura.html
      • po_godzinach Re: Proponuję Wam niezłą zabawę:) 27.03.06, 22:42
        Gretkowska jest żenująca w tym, co mówi, sorry :)
      • homosovieticus po zabawie 27.03.06, 22:47
        Alem się , ku.. mać, ubawił. :(
        • basia.basia Re: po zabawie 28.03.06, 00:10
          homosovieticus napisał:

> Alem się , ku.. mać, ubawił. :(

To jest raczej żałosne a pisząc o niezłej zabawie miałam na myśli tych, którzy
          zachwycają się naszą Kazią a mnie wytykają, że nie znam pewnie jej dokonań,
          które są jakoby wielkie.
          • homosovieticus Przepraszam BB. Poniosło mnie.Plopli nie był za 28.03.06, 00:14
            młodu socjalistą .
          • plopli Za dużo erystyki, za mało polemiki. 28.03.06, 09:19
            basia.basia napisała:

> To jest raczej żałosne a pisząc o niezłej zabawie miałam na myśli tych, którzy
            > zachwycają się naszą Kazią a mnie wytykają, że nie znam pewnie jej dokonań,
            > które są jakoby wielkie.

Gdzie te zachwyty, gdzie ta ocena dokonań Szczuki?

Szkoda, że nie chcesz dostrzec różnicy pomiędzy krytyką tekstu w +- oraz prośby
            o niedezawuowanie poglądów szczuki tylko z racji nieakceptowana jej sposobu
            bycia od tych apoteozy tychże poglądów.

O nieumiejętność dostrzeżenia tej różnicy Cię nie podejrzewam, musi to więc być
            zła wola :-(.
    • babariba-babariba a kto to jest Tomasz Jastrun... 28.03.06, 08:00
      ...czy aby nie jest to pan, kt??ry na pseudonimie literackim tatusia swojego żeruje???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka