Gość: JaJacek IP: *.kabel.telenet.be 17.04.01, 22:50 A moze tak zalozyc wirtualna partie !!! Do wyborow jeszcze troche czasu! Radco nie spij dzialaj! Polecam vortal- www.polityka.home.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 18.04.01, 19:11 Gość portalu: JaJacek napisał(a): > A moze tak zalozyc wirtualna partie !!! > Do wyborow jeszcze troche czasu! > Radco nie spij dzialaj! > Polecam vortal- www.polityka.home.pl Pozdrawiam Cie serdecznie JaJacku. Wiesz,ze to nie jest zly pomysl.Jest to cos podobnego,o co zabiegalem - O JEDNOSC NASZYCH RODAKOW.Jestesmy rozsiani po calym swiecie.Jest bardzo wielu madrycg lludzi.Madrych i uczciwych.Wielu jest bardzo aktywnych zyciowo.Wszyscy-jak jeden, pragna-aby nasz KRAJ byl normalnym,ludzkim i zasobnym krajem.Gdybysmy mogli sie wzajemnie wspierac i uzupelniac- moglibysmy dokonac wiele wspanialych i madrych zeczy.Wielu ludziom by to przynioslo korzysci,a szczegolnie ;POLSCE. pozdrawiam ta inicjatywe oraz prosze o dalsze komentarze. radca Andrzej Kaniecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 19:29 gratuluję pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
toro Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 23.04.01, 04:59 To może jest dobry pomysł, ale: Ci co mają dostęp do sieci to jednak ciągle mniejszość społeczna w Polsce. To z całą pewnościa lepiej wykształcona i badrdziej świadoma część społeczenstwa. Większość wyborców i tak jednak będzie głosowała raz na SLD, a raz na AWS, lub coś podobnego, bo te ugrupowania reprezentuja większość, czyli zwykłych pracobiorców. Każda partia musi mieć swoją naturalną bazę polityczną. To nie dlatego UW i podobne ugrupowania przegrywają, że coś nie tak robią,jak trzeba, ale przede wszystkim dla tego, że naturalni wyborcy partii umiarkowanie liberalnych są w polskim społeczeństwie w mniejszości. Partię wirtualną czeka ten sam los, do czasu aż liczba ludzi wykształconych w Polsce osiągnie pewien punkt krytyczny. Cokolwiek się nie wydarzy, to postęp będzie. Pszyszłość (ale nie ta najbliższa) i tak należy do ludzi wykształconych i klasy średniej. Obecnie jednak pomysł partii wirtualnej, choć bardzo interesujący nie ma realnych szans. Szkoda. RZ Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 18.04.01, 19:29 Szukalem pod tym adresem,lecz nic na ten temat nie znalazlem. Byla tam informacja o Tobie. Napisz cos na temat tej partii,czy ona istnieje. pozdrawiam radca Andrzej Kaniecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJacek Re: Radca IP: *.kabel.telenet.be 19.04.01, 13:43 Ciesze sie ze spodobala ci sie ta propozycja. Partja jeszcze nie istnieje ale mysle ze tu w internecie spotykaja sie Polacy z calego swiata i taka inicjatywa mogla by sie powiesc! Ja choc mieszkam za granica mam swoj glos ktory moge oddac w wyborach! I chyba bardziej nam Polakom na obczyznie zalezy na godnym wizerunku naszego kraju. W pewnym sesie w srodowisku ktorym sie tu obracam jestem ambasadorem Polski. Jest tez pewna zaleznosc - jak postrzegaja mie tak wyobrazja sobie nasz kraj i z drugiej strony jak mowi sie o Polsce w miejscowych mediach tak tez i postrzgaja mie! Nic dodac nic ujac! Stara prawda mowi ze razem mozna wiecej,dlatego mysle ze tkie skasolidowanie mialo by sens. Na razie tyle,postaram sie wieczorem napisac wiecej Podaje jeszcze raz adres WWW.polityka.home.pl-jest to nowy vortal poswiecony polityce i redagowany przez internautow. Pozdrawiam Ja Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Radca 19.04.01, 18:36 Pozdrawiam Cie JaJacku. Dobrze by bylo sie zorientowac,w jaki sposob mozna by to zalegalizowac. Mysle,ze najlatwiej na poczatek zarejestrowac STOWARZYSZENIE.Do tego potrzebne jest tylko 15 osob.Postaram sie w piatek -czyli jutro ukazac warunki jakie nalezy spelniac-aby to zarejestrowac. Ze STOWARZYSZENIA moglibysmy stworzyc wspaniala,nowa partie.Pomysl wydaje mi sie niezly.Jest bardzo wiele OBYWATELI POLSKICH mieszkajacych za granica. Sa to Obywatele polscy z prawem do glosowania- tak jak podajesz. Praktycznie o takich ludzi nikt sie nie UPOMINA.Nikt o NICH nie zabiega na codzien.Przypomina sie o NICH tylko przed WYBORAMI.Stajemy wtedy przed dylematem-NA KOGO ODDAC GLOS.Lub jak wiele razy slyszalem,czy warto jechac i GLOSOWAC do AMBASADY. Napewno w przyszlosci bedzie mozna glosowac przez INTERNET - tak jak juz sie zaczyna stosowac.Tu jako PARTIA NIE MIELIBYSMY problemu. Kto jest za pomyslem ? Proponuje,aby jedna osoba zajela sie zbieraniem kandydatow. Proponuje podac osobe,ktora na poczatek zajmie sie tym. Wspolpracowac bedziemy wszyscy. Ja jestem Tym zainteresowany. Pozdrawiam radca Andrzej Kaniecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJacek Re: Radca IP: *.kabel.telenet.be 19.04.01, 20:26 Ciesze sie bardzo,ze mam twoje poparcie! Ja w tej chwili mam tylko wirtualne mozliwosci dzialania. Jestem w Belgi i wczesniej niz na wakacje do Polski nie przyjade. Moze znajdzie sie osoba ktora pomoglaby tobie jesli masz chec zajac sie tym. Poropagujmy nasz pomysl w sieci! Napisze tez o tym na forum polonijnym. To jest naprawde dobry pomysl! Wyobraz sobie ze stronnicy naszej parti 24 godziny na dobe mogli by miec ze soba kontakt bez zadnych ograniczen!struktur administracyjnych itp.! To demokracja! Jak blyskawiczna moglaby byc kopnsultacja w pdejmowaniu decyzi! Pozdrawiam Jacek Ostaszewski jacek.ostaszewski@pandora.be Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Jacek 19.04.01, 21:05 WSPANIALE. Zaczynamy dzialac.Widze,ze myslisz podobnie.Jestes rowniez zwolennikiem demokracji i dialogu. Ja mieszkam obecnie znowu w AUSTRII - lecz to nie bedzie w niczym przeszkoda. Moge byc rowniez bardzo przydatny.Jesli zgadzasz sie na rozpoczecie zbierania chetnych do NOWEGO RUCHU - chetnie to uczynie.Umowmy sie jednak,ze deklarujemy wszyscy rowna pozycje,nawet Ten ostatni-ktory sie zapisze.Ustalimy wspolnie w konsultacjach Nasz Program.Po akceptacji- dokonamy dopiero WYBORU na odpowiednie OBOWIAZKI - nie - STANOWISKA. Osoba wybrana -bedzie pelnila obowiazki.Jacku oraz Drodzy uczestnicy FORUM rozpoczne zbieranie kandydatow do naszej przyszlej partii.W kazdej chwili licze rowniez na pomoc innych. radca Andrzej Kaniecki ps; proponuje ,aby na poczatek przeslac tylko swoje imie i nazwisko na podany adres internetowy oraz kontakt przez internet. Rozpoczynam przyjmowanie kandydatow ; POD ADRESEM ; fordon @ aon.at lub poczta w forum. ZAPRASZAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJacek Re: Radca IP: *.kabel.telenet.be 20.04.01, 16:58 To swietny pomysl.!Jeste calkowicie za. Napisalem o tym na forum polonijnym. Przepraszam ,ze dzis tylko tyle ale niestety piatkowe zakupy!!!!jak ja to lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Radca 21.04.01, 19:04 Jak obiecalem wczesniej,ukaze tutaj "Prawo o stowarzyszeniach ". Na podstawie podreczniköw pt. FUNDACJE I STOWARZYSZENIA - autor HUBERT IZDEBSKI oraz PODMIOTY GOSPODARCZE (zbiör przepisöw)-wydawnictwo prawnicze LEX. Pozdrawiam Was wszystkich drodzy uczestnicy Forum oraz pomyslodawce -Jacka Ostaszewskiego. Czy zalozyc partie wirtualnä ? czy w pierwszej kolejnosci STOWARZYSZENIE ? Gdyby powstalo STOWARZYSZENIE,mozna by w przyszlosci podjäc decyzje-co dalej ? Prawo o stowarzyszeniach ------------------------ USTAWA z dnia 7 kwietnia 1989 r. Dz.U. nr 20,poz.104,zm.Dz.U. z 1990 r nr 14 poz 86 i z 1996 r nr 27,poz.118 . "W celu stworzenia warunköw do pelnej realizacji,gwarantowanej przepisami konstytucyjnymi utrzymanymi w mocy przez Ustawe Konstytucyjnä z dnia 17 pazdziernika 1992 r o wzajemnych stosunkach miedzy wladzä ustawodawczä i wykonawczä RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ oraz o samorzädzie terytorialnym,wolnosci zrzeszania sie zgodnie z Powszechnä Deklaracjä Praw Czlowieka i MIedzynarodowym Paktem Praw Obywatelskich i Politycznych,umozliwienia obywatelom röwnego,bez wzgledu na przekonania,prawa czynnego uczestnictwa w zyciu publicznym i realizowania indywidualnych zainteresowan,oraz wyrazania zröznicowanych poglädöw,a takze uwzgledniajäc tradycje i powszechnie uznawany dorobek ruchu stowarzyszeniowego,stanowi sie,co nastepuje : Rozdzial 1. PRZEPISY OGÖLNE Art. 1. 1.Obywatele polscy realizujä prawo zrzeszania sie w stowarzyszeniach zgodnie z przepisami konstytucyjnymi utrzymanymi w mocy przez USTAWE KONSTYTUCYJNÄ z dnia 17 pazdziernika 1992 r. 2.Prawo zrzeszania sie w stowarzyszeniach moze podlegac ograniczeniom przewidzianym jedynie przez ustawy,niezbednym do zapewnienia interesöw bezpieczenstwa panstwowego lub porzädku pblicznego oraz ochrony zdrowia lub moralnosci publicznej. 3.STOWARZYSZENIA majä prawo wypowiadac sie w sprawach publicznych. Art.2 1.STOWARZYSZENIE jest dobrowolnym,samorzädnym,trwalym zrzeszeniem o celach niezarobkowych. 2.STOWARZYSZENIE samodzielnie okresla swoje cele,programy dzialania i struktury organizacyjne oraz uchwala akty wewnetrzne dotyczäce jego dzialalnosci. 3.STOWARZYSZENIE opiera swojä dzialalnosc na pracy spolecznej czlonköw;do prowadzenia swych spraw moze zatrudniac pracowniköw. Art. 3 1.Prawo tworzenia STOWARZYSZEN przysluguje obywatelom polskim majäcym pelnä zdolnosc do czynnosci prawnych i nie pozbawionych praw publicznych. 2.Maloletni w wieku 16 do 18 lat,ktörzy majä ograniczonä zdolnosc do czynnosci prawnych,mogä nalezec do STOWARZYSZEN i korzystac z czynnego i biernego prawa wyborczego,z tym ze w skladzie zarzädu STOWARZYSZENIA wiekszosc muszä stanowic osoby posiadajäce pelnä zdolnosc do czynnosci prawnych: 3.Maloletni ponizej 16 lat mogä,za zgodä przedstawicieli ustawowych,nalezec do STOWARZYSZEN wedlug zasad okreslonych w ich statutach,bez prawa udzialu w glosowaniu na walnych zebraniach czlonköw oraz bez korzystania z czynnego i biernego prawa wyborczego do wladz STOWARZYSZENIA. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Partia czy Stowarzyszenie ? 21.04.01, 19:34 Rozdzial 2. TWORZENIE STOWARZYSZEN. Osoby w liczbie co najmniej pietnastu,pragnäce zalozyc stowarzyszenie,uchwalajä statut stowarzyszenia i wybierajä komitet zalozycielski. Statut stowarzyszenia okresla w szczegölnosci : 1.Nazwe stowarzyszenia,odrözniajäcä je od innych stowarzyszen,organizacji lub intytucji. 2. Teren dzialania i siedzibe stowarzyszenia. 3. Cele i sposoby ich realizacji . cdn Odpowiedz Link Zgłoś
waldek Re: Partia czy Stowarzyszenie ? 22.04.01, 08:45 No to macie pierwszego kandydata do partii czy stowarzyszenia obojetnie jak to nazwac.Jesli ta strona zniknie z vitryny to prosze o dalsze wiesci na moj e-mail waldek@poczta.gazeta.pl. Z gory dziekuje waldek Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Partia czy Stowarzyszenie ? 22.04.01, 18:33 waldek napisał(a): > No to macie pierwszego kandydata do partii czy stowarzyszenia obojetnie jak to > nazwac.Jesli ta strona zniknie z vitryny to prosze o dalsze wiesci na moj e-mai > l > waldek@poczta.gazeta.pl. > Z gory dziekuje > waldek Witaj Waldek. Jest juz nas 3 kandydatöw. W kolejnosci jako pomyslodawce wymienie -Jacka.Nastepnym zostalem ja.Ty juz jestes jako trzecia osoba. W jaki sposöb to zorganizujemy,to zastanowimy sie wspölnie.Wazne jest,aby mozna bylo dzialac.Mozliwosc szybkiej komunikacji-jak zauwazyl Jacek daje nam mozliwosci,ktöre mozna wspaniale wykorzystac. Waldek; podsunäles dobry pomysl-swoim zgloszeniem. Mozna zglaszac swojä osobe-podajäc adres poczty gazety.To wystarczy. Ja zostalem upowazniony przez Jacka,abym zbieral chetnych do naszej przyszlej partii.Celem naszym bedzie stworzenie partii. Nie bedziemy napewno lewicä lub prawicä.My bedziemy spoglädac w przöd. Chociaz bedziemy bacznie obserwowac co sie dzieje po lewej i prawej stronie. pozdrawiam i zapraszam do zglaszania swojej osoby. radca Andrzej Kaniecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJacek Re: Radca IP: *.kabel.telenet.be 22.04.01, 22:40 Drogi Andrzju! Chcialem podzikowac ci za poswiecony czas i prace ! Po dzisiejszy dniu jestem przekonany w stu procetach o koniecznosci podjecia dzialania . Kazdy ktoremu dobro kraju lezy na sercu powinien podjac wysilek. Polska prawica moralnie zmarla dzis w Nysie,jest to wynik nonszalancij i nie liczenia sie ze spoleczenstwem. Platworma jest dla mnie narazie wielka niewiadomoa. W wiekszosci stworzona przez inteligetniejszych czlonkow AWS i UD ktorzy w ostatniej chwili wyskoczyli z pociagu staczajacego sie w przepasc! Nie ufosc moja poglebia przyjecie w ostatnim czasie SKL naczele z demagogiem Rokita. Mysle ze nasza PPW jest jakas alternatywa dla ludzi ktorzy nie chca na polityce zbic kapitalu materjalnego ale dobro kraju jest dla nich wazne! Chcial bym zeby to byla szroka platworma porozymienia ludzi myslacych przedewszystkim realnie bez uprzedzen w kategorjach nowoczesnego panstwa . Ludzi otwartych ,wrazliwych ,krytycznych wobec siebie. NIe ekstremistow ale ludzi potrafiacych zrozumiec odmiennosc . Wydaje mi sie ze nawet tu na tym forum jest wielu ludzi chcacych jakos pomoc Polsce bo przeciez zabirajac glos tym samym daja swidectwo tego,ze losy kraju nie sa im obojetne ! Na razie wystarczy komputer i polaczenie z internetem! ZAPRASZAMY Jacek Ostaszewski grand6@hotmail Odpowiedz Link Zgłoś
waldek Re: Partia czy Stowarzyszenie ? 23.04.01, 04:20 Moi Drodzy! To ze podalem moj adres na " gazeta" nie oznacza ze chce sie kryc pod anonimowoscia. Moje pelne nazwisko : Waldemar Mazurkiewicz Kraj pobytu Australia waldek Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Partia czy Stowarzyszenie ? 13.05.01, 23:04 Caly czas przyjmujemy zgloszenia kandydatöw. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! IP: 157.25.122.* 14.05.01, 09:35 pierwsza uwaga - prawo o stowarzyszeniach ma jeszcze dwie zmiany - z 1998r Dz.U. nr 106, poz. 668 oraz z 1997r nr 121, poz. 769 druga - jak będziecie Panowie organizować prawnie, organizacyjnie Stowarzyszenie (rejestracja w KRS, statut, zmiany itp)bedac za granica ? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! IP: 157.25.122.* 15.05.01, 15:23 widzicie Panowie, mam rację... napisałam wczoraj i do dziś cisza nie widzę sprawbnego działania nie macie Panowie codziennego dostępu do internetu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 15.05.01, 16:47 Pozdrawiam Cie Anno. Ja mam codzienny dostep.Czytalem wczoraj,co napisalas.Myslalem o tym,ze najpierw musze sie zapoznac z tymi uzupelnieniami.Wreszcie ,ze nie ja musze zawsze podejmowac decyzje-pozostawilem röwniez innym.Ta propozycja wyszla nie odemnie,lecz od Jajacka z Belgii.Inni tez powinni sie troche zaangazowac. Wreszcie jest jeszcze jedna przyczyna.Ciezko jest zorganizowac cos wspanialego- by mozna bylo dzialac.Tak jak kiedys napisalem w jednym z tematöw-latwiej jest namöwic kogos do zlego. Jak Ci wspominalem kiedys -pragne nawiäzac kontakt z ugrupowaniem politycznym; PRAWO I SPRAWIEDLIWOSC.Tak tez sie akurat wczoraj stalo-nawiäzalem kontakt z PRAWEM I SPRAWIEDLIWOSC. Bede mögl dzialac dla dobra Spoleczenstwa,dla dobra Kraju- kierujäc sie zasadä SPRAWIEDLIWOSCI I PRAWORZÄDNOSCI. Pragne byc aktywny.Pragne röwniez byc reprezentantem tego zwyklego,przecietnego obywatela-bez sztucznego dystansu i udawania,z zapewnieniem pelnej kultury. Nie odwröce sie od nikogo-bez wzgledu na jego pozycje spolecznä. Chcialbym byc läcznikiem miedzy zwyklym czlowiekiem a ludzmi na görze. Chce szanowac tak samo bogatego jak biednego.Rozumiec boläczki im problemy. Jestem przekonany,ze mi sie uda. Deklaracja -PRAWA I SPRAWIEDLIWOSC -jest juz w drodze. Anno-to jest powöd dlaczego wczoraj nie odpisalem. To stalo sie akurat -wczoraj. pozdrawiam serdecznie radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! IP: 157.25.122.* 15.05.01, 17:13 gratuluję! ja niestety nie miałam do nich dostępu, może nie szukałam tak wnikliwie jak Pan proszę się podzielić co oni proponują pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 15.05.01, 18:36 Pani Aniu Dziekuje za slowa uznania.Möwiä,ze "kto szuka ten znajdzie" lub "möc-to znaczy chciec" lub moze odwrotnie ? Chyba moze,ze "jesli sie chce-to sie ma". Mysle,ze u mnie to chyba przeznaczenie troche mi... dopomoglo. To jest wlasnie To,czego brakowalo do tej pory na scenie politycznej. Nie wazny tutaj jest kolor-wazny jest czlowiek wraz z Jego potrzebami i oczekiwaniami.Czlowiek,ktöry pragnie zyc w Kraju-wiedzäc,ze ten Kraj bedzie Praworzädny i Sprawiedliwy.Szczegölnie Ci,ktörzy majä wplyw na gospodarke i polityke,ktörzy zarzädzajä -Ci majä byc ludzmi Sluzäcymi Spoleczenstwu. To Oni dzieki Spoleczenstwu majä pewnä pozycje,autorytet poczätkowy,nie muszä martwic sie co to znaczy glöd i nedza -lecz wielu z takich polityköw i "gospodarzy" zapomina -komu zawdziecza to wszystko.Wielu takich sklania sie w strone przestepcöw i oszustöw.Stajä sie obojetni na wszelkie nakazy i etyke- chroni ich imunitet lub pieniädze.Lecz kiedy nadchodzä Wybory-wtedy wychodzä na ulice i szukajä ludzi,ktörym mozna podac reke do przywitania (najlepiej jeszcze jak to uchwycä kamery). Uwazam,za sluszne,ze powinien nadejsc "czas ludzi uczciwych". pozdrawiam serdecznie radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 15.05.01, 19:05 Pani Aniu To co napisalem w poprzednim tekscie,jest to tylko möj pogläd-nie zwiäzany z PRAWEM i SPRAWIEDLIWOSCIÄ.Nie jestem upowazniony do wyrazania opini i poglädöw odnosnie tego ugrupowania. Pragne byc lojalny. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
ukkk Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 16.05.01, 08:52 Bardzo ciekawa zabawa. A na początek pytanie do wszystkich państwa: czy jak juz wygracie (niewątpliwie) wybory i zostaniecie posłami do sejmu to przeprowadzicie się do Polski, czy będziecie rozmawiać z wyborcami i uchwalać ustawy przez internet? Krzysztof (z Polski!) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 16.05.01, 16:26 Kiedy zostanie sie wybranym,to wiadomo-bedzie sie mieszkac na stale w Polsce. Mysmy sie z Polskä nie pozegnali,przebywamy czasowo w Uni Europejskiej. Lecz röwniez przebywamy w Polsce. Zostanie Poslem,traktuje jako Zaszczytnä Sluzbe. Wtedy bedzie sie przebywac tam,gdzie jest to konieczne-czyli w Sejmie oraz w biurze poselskim. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! 10.06.01, 14:19 Gość portalu: ania napisał(a): > widzicie Panowie, mam rację... > napisałam wczoraj i do dziś cisza > nie widzę sprawbnego działania > nie macie Panowie codziennego dostępu do internetu > > pozdrawiam przyznaje racje. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgrBurak Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! IP: *.proxy.aol.com 13.10.02, 09:38 NO TO CO? Slomiany zapal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: POLSKA PARTIA WIRTUALNA !!!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 15:15 ja sie wpisuje, proponuje dla mnie pseudonim Anastazja Potocka albo Roza Luxemnburg Odpowiedz Link Zgłoś