nowytor2 29.04.06, 13:26 może nie nominowany, ale rozważa się jego kandydaturę. Nocna wiadomość z Londynu. Mój znajomy dziennikarz powiedział, mniej więcej tak: "to się qu.. zdziwisz, jak Gross dostanie Nobla". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coprawda Bolek dostał za udawanie Wałesy 05.10.06, 05:26 to i gross może dostać. To już zeszmaciła się ta akademia. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil nagrody z literatury nie daje sie teraz za walory 29.04.06, 13:40 literackie ale z klucza; obecnie wyróznia się rózne mniejszosci; moze przyszedl czas na mniejszosc która reprezentuje Gross? moim zdnaiem jednak to jakas plotka - Nobel z literatury za jedną książkę to byloby przegiecie Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 13:42 A jego książka to aby nie ma charakteru opracowania naukowego? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Humbak, strzal w 10! Jesli Grossa bierze sie za 30.04.06, 12:00 "fiction" to DOBRA WASZA:))) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 13:49 w11mil napisała: > literackie ale z klucza; obecnie wyróznia się rózne mniejszosci; > moze przyszedl czas na mniejszosc która reprezentuje Gross? > moim zdnaiem jednak to jakas plotka - Nobel z literatury za jedną książkę > to byloby przegiecie a Reymont i jego "Chlopi" to co? gips? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 13:55 scoutek napisała: > a Reymont i jego "Chlopi" to co? gips? Reymont napisal wiecej niz 1 ksiazke a Gross jest historykiem a z beletrystyki napisal tylko "Sasiedzi" Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 13:58 w11mil napisała: > Reymont napisal wiecej niz 1 ksiazke > a Gross jest historykiem a z beletrystyki napisal tylko "Sasiedzi" to, ze Reymont napisal wiecej ksiazek to wiem ale komitet noblowski niekoniecznie, bo Remont dostal nobla ZA "Chlopow" trzeba bylo sie uczyc, w11mil, a kim jest Gross i co napisal to tego nie musisz mi tu wypisywac bo wiem Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 13:59 aaaa poza tym trudno "Sasiadow" nazwac beletrystyka Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:01 scoutek napisała: > aaaa > poza tym trudno "Sasiadow" nazwac beletrystyka a czym? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:10 w11mil napisała: > a czym? a co? kryminal? czy political fiction? pomysl troche.... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:16 scoutek napisała: >czy political fiction? Politically Correct Fiction Do pewnego stopnia ten sam genre co np. "Painted bird" Kosinskiego Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:20 w11mil napisała: > Politically Correct Fiction > Do pewnego stopnia ten sam genre co np. "Painted bird" Kosinskiego yasne yasne od razu widac, zes sie w zyciu naczytal... sam stwierdziles, ze Gross to historyk.... to pomysl wnikliwie i doglebnie co to moze byc za rodzaj literatury.... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:24 scoutek napisała: > sam stwierdziles, ze Gross to historyk.... to pomysl wnikliwie i doglebnie co > to moze byc za rodzaj literatury.... sądzę, że beletrystyka historyczna Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:53 w11mil napisała: > sądzę, że beletrystyka historyczna coraz lepiej opusc teraz slowo beletrystyka i juz bedzie calkiem calkiem a ja nazwalabym to literatura faktu Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:56 scoutek napisała: > a ja nazwalabym to literatura faktu Taka to literatura faktu jak Trylogia - Sienkiewicz tez opieral sie na pamietnikach z epoki i tez był ideologicznie zaangażowany Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 15:03 w11mil napisała: Taka to literatura faktu jak Trylogia - Sienkiewicz tez opieral sie na > pamietnikach z epoki i tez był ideologicznie zaangażowany ciekawe w co Sienkiewicz byl ideologicznie zaangazowany? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 15:07 scoutek napisała: > ciekawe w co Sienkiewicz byl ideologicznie zaangazowany? w pokrzepianie serc Sienkieiwcz tez naginal fakty, dobierał "świadectwa" tak aby pasowały do przyjetych przez niego założeń Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 15:11 w11mil napisała: > Sienkieiwcz tez naginal fakty, dobierał "świadectwa" tak aby pasowały do > przyjetych przez niego założeń Sienkiewicz nigdy nie twierdzil, ze jest historykiem i to byly powiesci historyczne a nie litaratura faktu szkoda, ze nie widzisz roznicy.... widac nie bylo cie na tej lekcji w szkole.... Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 22:41 > Sienkiewicz nigdy nie twierdzil, ze jest historykiem i to byly powiesci historyczne a nie litaratura faktu Kiedy to samo da się toczka w toczkę napisać o Grossie, jak Ci już w11mil tłumaczył. Tylko literacko jest gorszy od Sienkiewicza. A literatura faktu (btw - co ją odróżnia od książki historycznej?) powinna się opierać na faktach a nie zmyśleniach i cudach. jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 30.04.06, 00:26 cie778 napisał: > > Sienkiewicz nigdy nie twierdzil, ze jest historykiem i to byly powiesci > historyczne a nie litaratura faktu > > Kiedy to samo da się toczka w toczkę napisać o Grossie, jak Ci już w11mil > tłumaczył. Tylko literacko jest gorszy od Sienkiewicza. > A literatura faktu (btw - co ją odróżnia od książki historycznej?) powinna się > opierać na faktach a nie zmyśleniach i cudach. > > jasiol Sienkiwecz nigdy tak piramidalnych kłamstw sie nie dopuścił ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 15:45 > a ja nazwalabym to literatura faktu Cnyba raczej "literatura" - ... "faktu" . Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: nagrody z literatury nie daje sie teraz za wa 29.04.06, 14:01 Tylka jedna książka, ale za to arcydzieło. Już widzę tematy maturalne AD 2016: "Polacy zgotowali Żydom Zagładę. Udowodnij i rozwiń tezę na przykładzie prozy Grossa, publicystyki Gazety Wyborczej oraz mniej wartościowych tekstów epoki". Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 teraz pisze o pogromie kieleckim. Poza tym 29.04.06, 14:02 Gross dostal Nike. Czyżby też za "tylko" jedną książkę? Jeżeli jednak, dostałby tę nagrodę, to bedo jaja. Takie gaszenie ognia przy pomocy benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: teraz pisze o pogromie kieleckim. Poza tym 29.04.06, 14:04 nowytor2 napisał: > Gross dostal Nike. Czyżby też za "tylko" jedną książkę? to jest ta sama, jedna ksiązka Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: teraz pisze o pogromie kieleckim. Poza tym 29.04.06, 14:26 Gross dostał Nike?-pierwsze słyszę, mi się wydawło,że Bikont skoro jesteśmy w tych tematach. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: teraz pisze o pogromie kieleckim. Poza tym 29.04.06, 14:30 ariadna-enta napisała: > Gross dostał Nike?-pierwsze słyszę, byl finalistą w 2001 Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A mowilem, ze ci co nie lubia Zydow maja cos nie 30.04.06, 00:38 tak z inteligencja? Zyd dostal literackiego Nobla wlasnie w ubieglym roku "Harold Pinter was born on 10 October 1930 in the London borough of Hackney, son of a Jewish dressmaker..." nobelprize.org/literature/laureates/2005/pinter-bibl.html Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 krooooopek, jedlinek też dostała, to ma świadczyć 30.04.06, 01:08 o inteligencji? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Odeszlismy daleko od postu, na ktory odpowiadam: 30.04.06, 11:57 oponent stwierdzil, ze pewno Gross dostanie Nobla, bo z listy mniejszosci etnicznych wynika, ze w tym roku biora go Zydzi. Na co ja odparlem w powyzszym poscie, ze zydofobia idzie w parze z brakiem inteligencji przedmowcy, bo Zydzi mieli Nobla w ub. roku - Pintera.:) Niemnie, skoro juz tu jestes to - niestety - Jedlinek i Pintera uwazam za zjawiska w literaturze nieporownywalne, baba moglaby u tego co najwyzej sprzatac. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Odeszlismy daleko od postu, na ktory odpowiad 30.04.06, 12:01 eee zydzi biora literackiego od ladnych kilku lat rok w rok pinter, kertesz, saramago, for ,szymborska, jelinek ... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford To powiedz to temu "w 11 mil" ;) Niemniej jak 30.04.06, 12:03 widze zgadzamy sie w jednym - owa mityczna nominacja Grossa swiadczy o tym, ze jego pisanina odbierana jest jako "fiction". A wiec dobra wasza... Odpowiedz Link Zgłoś
endrju55 o.Tadeusz nominowany ! 29.04.06, 14:32 "Ojciec Tadeusz powinien dostać Nobla ,Nobla". www.youtube.com/w/Moherowe-berety?v=WyxEdbyswKA&search=eurowizja%202006%20polska%20polish%20poland%20funny Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 Jak ten operator taki odważny, żeby babcie kopać 29.04.06, 14:59 to niech do Iraku, albo na jaki zjazd skinów pojedzie. Postawił kamerę i prowokował, bo dziadki nic mu nie zrobią. Co za bydlę. Ciekawe czy przypadkiem im jakich komór gazowych nie proponował? Taka to już tych lewaków tolerancja dla starych i słabych. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jak ten operator taki odważny, żeby babcie ko 29.04.06, 15:02 nowytor2 napisał: > Ciekawe czy przypadkiem im jakich komór gazowych nie proponował? Taka to już > tych lewaków tolerancja dla starych i słabych. obecne ustawodowstwo europejskie dopuszcza jedynie Euthanasia Kit (podobno wkrótce dostępny będzie zakup w Internecie) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A to ciekawy pogląd..... 29.04.06, 15:07 nowytor2 napisał: > Ciekawe czy przypadkiem im jakich komór gazowych nie proponował? Taka to już > tych lewaków tolerancja dla starych i słabych. Hmm... jak zwykle twoja rozszalała umysłowość podsuwa ci dziwne koncepty (komory gazowe to raczej nie lewacki wynalazek, prawda?). No i gdzie widzisz słabość owych agresywnych babć? Daj boże każdemu tyle zdrowia i energii! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Proszę bardzo, ale niewiele to pomogło.... 29.04.06, 15:17 Bo dalej nie rozumiem, gdzie owo "lewactwo" tępi słabych i starych. Opieka państwa nad takimi osobami to raczej wymysł rozmaitych socjaldemokratów & socjalistów niż rzetelnych konserwatystów, wolących takie przykre (i kosztowne) sprawy pozostawić organizacjom charytatywnym. Coś dziś kiepsko ci idzie... ale w zasadzie zawsze kiepsko ci idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil rachunek ekonomiczny jest nieubłagany 29.04.06, 15:22 www.blogicus.com/archives/euthanasia_kits_available_at_250_belgian_pharmacies.php dr.krisk napisał: > Bo dalej nie rozumiem, gdzie owo "lewactwo" tępi słabych i starych. Opieka > państwa nad takimi osobami to raczej wymysł rozmaitych socjaldemokratów & > socjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nic z tego nie rozumiesz.... 29.04.06, 15:25 Nic nie wiesz o eutanazji i potrzebie godnej śmierci. Więc nie wciskaj głupot o "rachunku ekonomicznym", bo to idiotyczne. Ekonomista się znalazł... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Nic z tego nie rozumiem i Fiki- miki 29.04.06, 15:28 Twoje argumenty mnie przekonały dr.krisk napisał: > Nic nie wiesz o eutanazji i potrzebie godnej śmierci. Więc nie wciskaj głupot > o "rachunku ekonomicznym", bo to idiotyczne. > Ekonomista się znalazł... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk I bardzo dobrze. 29.04.06, 15:35 w11mil napisała: > Twoje argumenty mnie przekonały Ja 1% mojego podatku przekazałem na jedne z hospicjów. Gdybyś kiedyś pogadał z którymś z lekarzy zajmujących się opieką paliatywną, tobyś nie wypisywał głupot o eutanazji. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: I bardzo dobrze. 29.04.06, 15:37 dr.krisk napisał: >Gdybyś kiedyś pogadał z którymś z lekarzy zajmujących się opieką paliatywną, moim zdaniem ważniejsza jest opinia samych zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No właśnie - pogadaj. 29.04.06, 15:42 w11mil napisała: > moim zdaniem ważniejsza jest opinia samych zainteresowanych To idź jako wolontariusz do hospicjum i pogadaj z pacjentami. Łatwo jest filozofować przed kompem o "cywilizacji śmierci", trudniej jest powiedzić umierającemu czlowiekowi że ma tak strasznie cierpieć, bo cierpienie uszlachetnia i inne ble, ble.... Wiem co mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil dowiedz sie czym sie zajmuje medycyna paliatywna 29.04.06, 15:44 dr.krisk napisał: > umierającemu czlowiekowi że ma tak strasznie cierpieć, Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nie muszę. 29.04.06, 15:48 Dobrze wiem. Jednak przejdź się do hospicjum - inaczej sprawy wyglądają tam na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 krisk, masz swoje przejścia wierzę w to. Powiedz 29.04.06, 15:48 mi jak oceniasz handel "przejściami" przez Durczoka? Może sam byś spróbował trochę kasy zbić, tak jak Durczok? Durczok to taki świety wśród prezenterów w telewizji, a ty byś został świętym na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk O co ci chodzi? 29.04.06, 15:52 nowytor2 napisał: > mi jak oceniasz handel "przejściami" przez Durczoka? Może sam byś spróbował > trochę kasy zbić, tak jak Durczok? Jak nie piszę o "przejściach" - źle, jak Durczok pisze - też źle..... To indywidualna sprawa. Jeden nic nie mówi, bo woli zapomnieć, inny musi szczegółowo to opisać. Nie wiem czy w przypadku Durczoka chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 bo nie znasz historii kriska, a więc było to tak 29.04.06, 15:43 krisk pracował w Stanach Zjednoczonych i odprowadzał "olbrzymie podatki" od swoich jeszcze większych zarobków, coby rząd Millera i służba zdrowia nie splajtowała. Wpisywał się na forum z częstotliwością kropka_oxa. I nagle!!! Całe forum jęknęło ze zgrozą: krisk odchodzi i żegna się ze wszystkimi. Gdy wszyscy forumowicze pogodzili się ze stratą zapalili parę świeczek, nagle krisk się pojawia i już z mniejszą częstotliwością ale dalej pisze na forum. Na pytania, w tym również moje, o swoje traumatyczne przeżycia nie odpowiada, tylko "delikatnie" sugeruje, że był "po drugiej stornie", jednak wrócił, coby se jeszcze na forum popisać. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Tak to było. 29.04.06, 15:46 Naprawdę mi przykro, że nie umarłem i dalej szturcham różne przygłupki w rodzaju nowego tora II :) Musisz nowy torku II pogodzić się z tym przykrym stanem - nie jesteś sam. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 a nie uważasz, że pompa, którą robiłeś byla 29.04.06, 16:07 niesmaczna i żałosna. Wprawdzie mam 50 lat i nigdy do tej pory nie było jakiegoś zagrożenia życia, a wręcz przeciwnie, wciąż jestem sprawny jak jaki młodzieniaszek, a silny jestem na tyle, że ostatnio pobiłem dwóch łapsów podszczypujących panie (jednemu wybiłem dwa przednie zęby, świadkowie stwierdzili, że była to obrona konieczna). Ale! Ze śmiercią zetknąłem się wielokrotnie, byłem przy ludziach, którzy umierali. W szpitalach i raz w hospicjum. Dla tych ludzi nie ból i cierpienie fizyczne było najgorsze, najstraszniejsze było to, że umierali bez tych, których kochali, którym często poświęcali całe życie. A najukochańsi wysyłali ich do szpitala, do hospicjum, bo "nie chcieli by oni w domu aż tak cierpieli". Jeden dziadek błagał, by syn zabrał go do domu, bo on "chciałby jeszcze raz popatrzeć na swoje kąty, meble, jakiś obraz" i nie wiem co jeszcze, a synuś na to: tato tu masz prawidłową opiekę lekarską, a w domu będziesz tylko jeszce bardziej się męczył. No i zmarł dziadek z obcym człowiekiem przy łóżku bo synek miał akurat drugą zmianę, czy diabli wiedzą co. I dokonywał się ten cud śmierci, tak jak dokonuje się cud narodzin - tak to odpierałem, być może żeby usprawiedliwić swoją niemoc wobec ich niedoli. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nie. 29.04.06, 16:11 nowytor2 napisał: > niesmaczna i żałosna. Jaka pompa? Proszę o przykłady. Wiem, nie jesteś przyzwyczajony mówić o śmierci - wszak "młodzieniaszek" jesteś. Ale czasem trzeba, i nie ma co się zżymać ani obrażać, że ktoś akurat ma z tym problem. No i po cholerę łaziłeś na Forum Książki? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 Bo nie znalazłem tłumaczenia Omerty i wydało mi 29.04.06, 16:19 się to dziwne. Myślałem (w ramach paranoicznego myślenia), że celowo jest blokowany przekład, coby ludziska nie dopatrzyli się analogii w 'okrągłym stole' i opisanym w książce mechanizmie cywilizowania się mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A, rzeczywiście. 29.04.06, 16:23 nowytor2 napisał: > się to dziwne. Myślałem (w ramach paranoicznego myślenia), Pamiętam - wytłumaczyli ci że rzecz dawno przetłumaczona (o ile sobie przypominam). Tak obok złośliwości wzajemnych - czy nie przesadzasz z tą twoją podejrzliwością oraz widzeniem wszędzie podwójnego/potrójnego dna? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 widzenie 2 i 3 dna jest uzasadnione, chyba, że nie 29.04.06, 16:56 chce się wiedzieć, co naprawdę dzieje się w Polsce. Teraz na tapecie jest Kobylański. Widać było wtedy (dzięki tym dnom), że jest to rozpętanie jakiejś histerii i zacząłem wtedy sprawdzać, co Miller albo Michnik chcą ukryć. Było kilka przekrętów rządu, ale dzięki "spektakularnej akcji GW" ludzie odreagowywali sfoje frustracje na Kobylańskim i "zapomnieli" o Millerze i spółce. Powinienem kiedyś chronologicznie poskładać w tabelce "fakty medialne", którymi żyła Polska i przekręty SLD w danym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: przepraszam miało być Gułag. 29.04.06, 15:33 A co za różnica czy komora, czy Gułag? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: A to ciekawy pogląd..... 29.04.06, 15:13 dr.krisk napisał: > (komory gazowe to raczej nie lewacki wynalazek, prawda?). narodowy socjalizm jest ideologia lewicową usuwanie "jednostek niepełnowartościowych" lub "szkodliwych" dla spoleczenstwa jest koncepcją lewicową (patrz rozwój eugeniki w Skandynawii) w spoleczenstwach tradycyjnych,opartych na chrzescijanstwie jednostka ludzka jest bytem stworzonym na podobienstwo Boskie stąd też nie ma tam mowy o wartościowaniu życia ludzkiego Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Fiki - miki.... 29.04.06, 15:21 Jak coś wam nie pasuje - to lewicowe.... Uprzejmie informuję, że cały ten pomysł z państwem opiekuńczym, to właśnie lewacki pomysł rozmaitych socjałów europejskich. Co zresztą nie budzi mojego entuzjazmu, wolę system amerykański. O narodowym socjalizmie jako ideologii lewicowej nie chce mi się gadać. Tak, wiem, ziemia jest płaska i na czterech słoniach się opiera...... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Fiki - miki.... 29.04.06, 16:13 > O narodowym socjalizmie jako ideologii lewicowej nie chce mi się gadać. Tak, > wiem, ziemia jest płaska i na czterech słoniach się opiera...... Cóż za "przebogata" - ... "argumentacja" . Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Argumentację zachowuję na inne okazje. 29.04.06, 16:15 Oraz innych dyskutantów. Idż dalej wymyślać dowcipy o palonych żywcem Żydach.... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Zrozuminie najprostszego przekazu także ... 29.04.06, 16:20 dr.krisk napisał: > Oraz innych dyskutantów. Idż dalej wymyślać dowcipy o palonych żywcem Żydach... Napisze ci jeszcze raz - a moze tym razem dotrze . Śmieszny jest groSS ze swoimi debilnymi insynuacjami a nie tragedia II wojny ... Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Z nazizmu wyłazi całe lewackie zaklamanie 29.04.06, 17:14 świata, pogarda dla życia ludzkiego, kolektywizm, prywitywizm, antyreligijność, socjalizm i inne plagi. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Z nazizmu wyłazi całe lewackie zaklamanie 29.04.06, 18:11 A przy okazji podójna "etyka" , wybraństwo czy tez nadczłowieczeństwo oraz biologizm zwany równeiż rasizmem ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Gross nominowany do Nagrody Nobla? O co tu ch 29.04.06, 15:28 nowytor2 napisał: może nie nominowany, ale rozważa się jego kandydaturę. Termin zgłaszania nominacji upłynął 1 lutego. To jest pierwszy etap. W zeszłym roku zgłoszono 140 osób. Drugi etap to tzw. krótka lista, którą ustalają w kwietniu/maju. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 Nie znam się na tym - za słabo piszę i pewnie nie 29.04.06, 15:33 na temat, by interesować się Literacką Nagrodą Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Dziedzina : gosp.rolna za stodołę na 1600 osób ... 29.04.06, 15:59 ...którą to w swojej książce SF opisał . Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Bardzo śmieszne... dużo masz jeszcze takich.... 29.04.06, 16:05 .. dowcipów? Co za kanalia z ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Bardzo śmieszne... jak kłamliwość groSSa 29.04.06, 16:09 dr.krisk napisał: > .. dowcipów? > Co za kanalia z ciebie.... Nic to - za to kanalia nie jest ten , który spotwarza Polaków korzystając z naszej chwilowej słabości ... . Podójna "etyka" wyłazi a przy okazji brak zrozumienia najprostszego chocby tekstu - nie śmieje się z tragedii tylko z groSSa ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam A. Hitler tez kiedys o malo nie zostal laureatem 29.04.06, 16:14 nagrody imienia Fredka N. ,wiec ewentualna nagroda dla klamcy-Grossa wcale by mnie nie zdziwila Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil rownie dobrze mozesz 29.04.06, 16:30 ratatatam napisał: > nagrody imienia Fredka N. ,wiec ewentualna nagroda dla klamcy-Grossa wcale by > mnie nie zdziwila Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Sienkiewicza nazwac kłamcą 29.04.06, 16:31 tu chodzi chyba o nagrode literacka Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam od kiedy klamca Gross jest literatem? 29.04.06, 16:41 rownie dobrze mozemy literatem nazywac Marksa bo napisal "Kapital..." i Hitlera bo napisal " Mein kampf" Odpowiedz Link Zgłoś
remekk paszkwil "Sąsiedzi"swiadczy o tym iz propagandystą 29.04.06, 16:45 ..jest i tyle ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam literatura "fantasy"... 29.04.06, 16:47 no musze sie z toba zgodzic , to akurat przyklad literatury z gatunku "fantasy" Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: Gross nominowany do Nagrody Nobla? O co tu ch 29.04.06, 17:10 nowytor2 napisał: > może nie nominowany, ale rozważa się jego kandydaturę. Nocna wiadomość z > Londynu. Mój znajomy dziennikarz powiedział, mniej więcej tak: "to się qu.. > zdziwisz, jak Gross dostanie Nobla". W jakim rynsztoku twój "znajomy" dziennikarz to słyszał? Bo nawet nie w maglu? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Gross nominowany do Nagrody Nobla? O co tu ch 29.04.06, 17:16 antykagan napisał: > W jakim rynsztoku twój "znajomy" dziennikarz to słyszał? moze w red New York Times ? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 Aleś się zabzdyczył. 29.04.06, 17:29 I ty pewnie wyobrazasz sobie, że ja do niego zadzwonię lub napiszę? Dobreee!!!! - Słuchaj coś mówiłeś, że gadają o Grossie, ze niby ma dostać Nobla. Wiesz poruszyłem na Forum Kraj Gazety Wyborczej ten temat i forumowicze bardzo by chcieli poznać nazwiska i funkcje tych co o Grossie mówili. Na ile oni są kompetentni i wiarygodni by takie teorie wygłaszać? - sp....alaj pip, pip, pip, pip, pip tak przewiduję przebieg tej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
copa.cojones To nie jest wykluczone.Laureatów Nobla pochodzenia 29.04.06, 17:16 żydowskiego jest najwięcej. Wystarczy spojrzeć tylko na te nazwiska i na kraj z którego pochodzili.www.republika.pl/tordy/nobel.htm Odpowiedz Link Zgłoś
copa.cojones Re: To nie jest wykluczone.Laureatów Nobla pochod 29.04.06, 17:29 Warto zajrzeć tu. Są wszyscy. www.izrael.badacz.org/izrael/spoleczenstwo_nauka_nobel.html Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 17:34 dziedzinie literatury bo za to mniemam Gross milby dostac Nobla ktos jeszcze traktuje nagrode w tej kategorii powaznie ? Niech sobie dostanie nawet. Dla mnie najlepszym wyznacznikiem obecnego "poziomu" a wlasciwie dna Nobla w dziedzinie literatury jest to, ze nie dostal tej nagrody sp. Lem. A jako jeden z niewielu pisarzy na swiecie naprawde na nia zaslugiwal. Taki noblista jak Dario Fo to moglby za Lemem maszyne do pisania nosic a i to tak za duzy zaszczyt dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 17:37 Dario Fo, Elfriede Jelinek, jakas stalinowska poetka z Polski to jest wogole towarzycho pierwsza klasa :D Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Nie mowie juz o tym, ze jesli ci wszyscy laureaci 29.04.06, 17:41 Nobla w dziedzinie literatury z ostatnich lat sprzedali razem swoich ksiazek moze z 10% tyle co Lem to i tak chyba duzo. Sadze, ze maksimum z 5%. ratatatam napisał: > Dario Fo, Elfriede Jelinek, jakas stalinowska poetka z Polski to jest wogole > towarzycho pierwsza klasa :D Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 18:13 "Stalinowska poetka..." Admin.- usuwaj tego typa z FK. Hanbi je. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 18:15 "Znajomy dziennikarz powiedział". Moj znajomy dziennikarz powiedzial, ze forum schodzi na manowce i to jest bliższe prawdy niz wymieniony tu Gross... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam ROTFL 29.04.06, 18:17 no nareszcie sie z toba w czyms zgadzam - wszystko jest blizsze prawdy niz wymieniony tu Gross! ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 18:16 a to nie szymborska swoja biografia sie hanbi czasem??? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 18:36 Coz nie wiem co bardziej hanbi. Jednak towarzyszko macie wicie rozumicie wyjatkowa zdolnosc "zapominania" o tym co niewygodne ;) www.polonica.net/Szymborska_Stalin.htm Faktem jest, ze Szymborska popelnila w swej karierze literackiej pare utworow dosc mocno, ze tak okresle slawiacych kompartie itp. ... Chociaz fakt stalinowskiej bym jej nie nazwal tylko koniunkturalna .... joannabarska napisała: > "Stalinowska poetka..." Admin.- usuwaj tego typa z FK. Hanbi je. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: A czy po ostatnich wyczynach noblowskich w 29.04.06, 22:36 czy "koniunkturalnymi" nazwalbys takze poetow slawiacych w kilku(nastu...,dziesieciu... ) zaledwie wierszach Hitlera? czy mozna sobie wyobrazic zeby poeta , ktory slawil niegdys Hitlera otrzymal po wojnie literackiego nobla? raczej nie, a poetycki zachwyt Szymborskiej nad Stalinem, ktory byl zbrodniarzem nieporownanie wiekszym niz Hitler jakos komisarzom noblowskim nie przeszkadzal... Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Symbolem dokonań Grossa na polu nauki 29.04.06, 18:17 są Protokoły Mędrców Syjonu. Tak to się historia plecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 Potraktowałem tę groźbę bardzo poważnie, bo 29.04.06, 18:35 Postępowi ludzi Europy ukarali Austrię, za "faszyzację" kraju w legalnych wyborach, wyborem: Elfriede Jelinek From Wikipedia Medal Nagrody Nobla Elfriede Jelinek (ur. 20 października 1946) - urodziła się w mieście Mürzzuschlag, w Austrii. Jej ojciec był czeskim Żydem, a matka pochodziła z Wiednia. Jelinek została nagrodzona Nagrodą Nobla w dziedzinie literatury za rok 2004. Od młodych lat uczyła się gry na fortepianie. Ukończyła Konserwatorium w Wiedniu (dyplom w 1971 r.). Na Uniwersytecie w Wiedniu ukończyła historię sztuki. Głównymi tematami jej feministycznej, nierzadko skandalizującej prozy są kobieca seksualność i walka płci, aczkolwiek w ostatnich latach zajęła się głównie satyrycznym i demaskatorskim opisem współczesnych problemów społecznych, m.in. walką z przejawami faszyzmu i antysemityzmu. W środowisku literackim jest uważana za pisarkę kontrowersyjną. Jest związana z lewicą - przez lata utrzymywała bliskie kontakty ze środowiskami komunistycznymi (w latach 1974-1991 była członkiem Komunistycznej Partii Austrii). Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Przekraczaja granice absurdu - brak umiaru ... 29.04.06, 21:18 ...gubi cih poowli ale konsekwentnie . Na razie oslepieni blaksiem chwilowej potęgi tego nie widzą . Kiedy się obudzą (z rączkami w nocniczkach) pewnei znowu będa próbowali wpychac się do Polski . Ale my zdążylismy juz ich poznac ... . Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka7112 Re: Przekraczaja granice absurdu - brak umiaru .. 29.04.06, 21:28 koles, a gdzie i kedy twoja zebracza potega? silni nie staja sie slabymi, a slabi nie maja szans na sile. tylko zazdrosc ich nisczy. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Przekraczaja granice absurdu - brak umiaru .. 29.04.06, 22:12 kaczka7112 napisała: > koles, a gdzie i kedy twoja zebracza potega? silni nie staja sie slabymi, a > slabi nie maja szans na sile. tylko zazdrosc ich nisczy. waszą "siłe" koles widzielśmy juz nie raz - kiedy to skamlając prosiliście nas o schronienie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Przekraczaja granice absurdu - brak umiaru .. 29.04.06, 22:37 ooo to nie jest prawda popatrz jak skonczyl Arik Sharon :P ... jak warzywo Odpowiedz Link Zgłoś
hoomboog Re: Gross nominowany do Nagrody Nobla? O co tu ch 29.04.06, 22:16 nowytor2 napisał: >Mój znajomy dziennikarz powiedział, mniej więcej tak: "to się qu.. > zdziwisz, jak Gross dostanie Nobla" Ale ten Twój znajomy dziennikarz to wulgarny cham!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam "Mowią płonie stodoła, płonie aż strach " 29.04.06, 22:41 ale hamstwo dziennikarza to pestka przy fantazjach grossa ... Czeslaw Niemien "Płonie stodoła" Mówią płonie stodoła płonie aż strach Trzeszczy wszystko dokoła ściany i dach gorąco, że hej Pobiegnij tam ze mną szkoda czasu , bo stodoła płonie a w niej ludzie jacyś są, Sołtys chyba już zwołał prawie pół wsi, pomagaj i ty. Płonie stodoła, alarm trwa, jesteśmy na dnie. Dlaczego właśnie ja miałbym brać w dudy miech? Chwytam wiadro więc w dłonie biegnę co tchu i widzę tam co : Płoną oczy i skronie, bawi się tłum, par chyba ze sto, To sołtys swoją córkę za mąż dzisiaj dał Do żonki pali się pan młody - chłop na schwał. Zbrakło miejsca w mieszkaniu, ojciec i teść ugościć chciał wieś - W swojej stodole zrobił bal, tańczyłem i ja.... Tak mogą płonąć stodoły każdego dnia... Mówią płonie stodoła płonie aż strach Trzeszczy wszystko dokoła ściany i dach gorąco, że hej To sołtys swoją córkę za mąż dzisiaj dał Do żonki pali się pan młody - chłop na schwał. Zbrakło miejsca w mieszkaniu, ojciec i teść ugościć chciał wieś - W swojej stodole zrobił bal, tańczyłem i ja.... Tak mogą płonąć stodoły każdego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wtorny analfabetyzm? 30.04.06, 02:26 ratatatam - hamstwo przez "h" tylko? Zjadłeś literkę "c"? Nim napiszesz cokolwiek na forum, pokaż dyplom ukonczenia choć 1 klasy szkoły podstawowej! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam nareszcie sie tow. barska do czegos przydajecie 30.04.06, 11:01 robcie mi dalej korekte jesli to was podnieca Odpowiedz Link Zgłoś
w0man29 Re: Gross nominowany do Nagrody Nobla? O co tu ch 30.04.06, 04:52 a Olek mial byc w ONZ-cie .. na razie wyklada w podrzednej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka7112 [...] 30.04.06, 04:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk A to cos oprócz dusznej jesziwy ukończyłeś ... 30.04.06, 08:34 ...z twoich "poglądów" wynika , ze chyba jednak nie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybrany" 02.05.06, 07:37 to pewnie wiesz co też tam chłopcy jak i równiez dziewczynki - twoi rodacy porabiają w dzieciństwie i nie tylko . Jeśli to w jesziwie "nauczyli" cie udawania Anglika - to rebe sie nie spisał ... . Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybra 02.05.06, 09:17 Tu o twioch przodkach szmalcownikac hwww.allbookstores.com/author/Jan_Tomasz_Gross.html A tu masz pare ksiazek Grossa.Pisal rowniez o zbrodniach na Polakach popelnionych przez okupantow.Warto wiedziec. www.allbookstores.com/author/Jan_Tomasz_Gross.html Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybra 02.05.06, 09:23 x2468 napisał: > Tu o twioch przodkach szmalcownikac > hwww.allbookstores.com/author/Jan_Tomasz_Gross.html > A tu masz pare ksiazek Grossa.Pisal rowniez o zbrodniach na Polakach > popelnionych przez okupantow.Warto wiedziec. > www.allbookstores.com/author/Jan_Tomasz_Gross.html Towi przodkowie - zdziczali bandyci z Kresów (gdzie wpspółuczestniczyli w eksterminacji Polkaó masowo) oraz z UBowni są dzisiaj chronieni pzrze reszte przedstawicieli waszej prymitywnej gromadnosciowej cywilizacji Margines społeczeństwo polskiego kolaborujący z okupantem był rozliczany począwszy już od czasó wojny . To dlatego dla odreagowania sowich kompleksów tak bardzo lubicie tapalc się w wytworach wyobraxnie groSSa - fanatasty ... . Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybra 02.05.06, 09:40 Moi przodkowie byli ofiarami zarowno sowietow jak i hitlerowcow.Zdziczaly glabie.Byli ofiarami,lecz pomagali innym ktorzy znajdowali sie w zdecydowanie gorszej sytuacji. Widac ze ten margines wcale takim marginesem nie byl.Co np raportowal General Grot Rowecki w meldunkach do Rzadu Polskiego w Londynie.Wystarczy siegnac do zrodel.I scigany ten margines byl niezbyt skotecznie.Czego namacalnym dowodem jeses ty i twoi duchowi bracia z waszymi pogladami. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybra 02.05.06, 09:46 Bajeczki równie "piekne" jak twojego idola - dyletanat groSSa . Chamstwo typowe niestety dla twoich rodaków wyłażące z was przy oikazji takich temató śiwadczy o waszym nieczystym sumieniu.A Grot- Rowecki mówił rwniez o masowości waszego udziału w ekksetrminacji Polaków na Kresach . A wazse "oceny" skutecznosci rozliczen Polaków ze swoim marginesem są typowe dla was - sami nie uratowaliście ani jedengo Polaka z pociągówsmierci pomimo tego iz nie groziły wam za to tak starzsliwe kary jak Polakom , którzy maosow ratowali takich jak ty i jeszcze ta obrona morela itp - tylko was stac na to aby w tym kontekscie jeszcze tak plugaiwe "oceniać" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybra 02.05.06, 10:00 Jako Polak zgadzam sie z jednym:. Chamstwo typowe niestety dla twoich rodaków wyłażące z was przy oikazji takich > temató śiwadczy o waszym nieczystym sumieniu.A Grot- Rowecki mówił rwniez o Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: No ty jako mropgabrycha - transwescyta "wybra 02.05.06, 11:47 TAKI Z CIEBIE "Polak" jak i inni twoi rodascy - nieudoloni udawacze ... . Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada No i co z tego? A kto go bedzie czytac? Diaspora? 02.05.06, 11:03 Od dobrych kilkunastu lat Nobel literacki jest g... warty, co mowia i pisza krytycy literaccy, a niektorzy nawet otwarcie mowia o nadawaniu Nobla z klucza i na sile! Sprawa p.Jelinek. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam jelinek, fo, saramago , kertesz 02.05.06, 11:24 a i galicyjska laureatka tez nie wypadla sroce z pod ogona ________________________________________________________________________________ Mówią płonie stodoła płonie aż strach Trzeszczy wszystko dokoła ściany i dach gorąco, że hej Pobiegnij tam ze mną szkoda czasu , bo stodoła płonie a w niej ludzie jacyś są, Sołtys chyba już zwołał prawie pół wsi, pomagaj i ty. Płonie stodoła, alarm trwa, jesteśmy na dnie. Dlaczego właśnie ja miałbym brać w dudy miech? Chwytam wiadro więc w dłonie biegnę co tchu i widzę tam co : Płoną oczy i skronie, bawi się tłum, par chyba ze sto, To sołtys swoją córkę za mąż dzisiaj dał Do żonki pali się pan młody - chłop na schwał. Zbrakło miejsca w mieszkaniu, ojciec i teść ugościć chciał wieś - W swojej stodole zrobił bal, tańczyłem i ja.... Tak mogą płonąć stodoły każdego dnia... Mówią płonie stodoła płonie aż strach Trzeszczy wszystko dokoła ściany i dach gorąco, że hej To sołtys swoją córkę za mąż dzisiaj dał Do żonki pali się pan młody - chłop na schwał. Zbrakło miejsca w mieszkaniu, ojciec i teść ugościć chciał wieś - W swojej stodole zrobił bal, tańczyłem i ja.... Tak mogą płonąć stodoły każdego dnia... Czeslaw Niemen "Płonie stodoła" Odpowiedz Link Zgłoś
remekk No i co z tego? A kto go bedzie czytac?psychaiotra 02.05.06, 18:34 ...albo wielbiciele SF ... Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor3 Tak wynikałoby z artykułu w Onecie 25.06.06, 22:23 wiadomosci.onet.pl/1345543,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor4 Wprawdzie GW obstawia Kapuścińskiego, ale 05.10.06, 04:19 ja jestem ciekawy, czy przewidywania dotyczące Grossa miały jakiekolwiek uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ben.huur Gross dostanie nafirde za wielkie klamstwo 05.10.06, 05:01 tak jak astrofizycy dostali za wielki wybuch. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk patologiczni kłamcy nie znaja umiaru !!!!!!!!!!!!! 05.10.06, 07:26 duża częśc tego skazonego plugawym kłąmstwem środowiska to tacy sami plugawcy jak groSS - dlatego właśnie tak lansuja tego prymitywnego oszczerce ... . Odpowiedz Link Zgłoś
kura56 Re: Gross nominowany do Nagrody Nobla? O co tu ch 05.10.06, 08:57 Ja się nie dziwię . Mogli nominować Szyszkowską i Jarugę-Nowacką , mogą i Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś