rodzynka.sardynka 03.05.06, 16:23 _g w i a z d a_. Jestem pod wrażeniem Jego wystąpienia. Przecież nie spadłam z Marsa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
n.krug Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 03.05.06, 16:28 z tego co słyszałem, to Andrzej Gwiazda sam się usunął - mocno zniesmaczony normalna reakcja uczciwego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 03.05.06, 16:37 Czy Gwiazda sam się odsunął?? Nie do końca. Wałęsa był nominalnym szefem "S". I natychmiast otoczyli go różni doradcy. Jacyś Mazowieccy, Geremki itd. Gwiazda miał wybór. Cicho przyłączyć się, bez prawa głosu, przejetego przez doradców i poprzeć Targowicę, albo odsunąć się. Widocznie nie był w stanie przekonać doradców i nie chcąc brać udziału w zdradzie ideałów odsunął się. Jego opcja nie uzyskała dostępu do mediów i władzy. Nie byłą w stanie przedstawić społeczeństwu swoich racji. Z zadbał o to Michnik, a potem wielu innych różowych i czerwonych A społeczeństwo?? Społeczeństwo potrzebowało 16 lat, zeby zauważyć jak zostało oszukane. Na szczęście zauważyło i stąd wygrana PiS i Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Poprostu przegrał 03.05.06, 16:39 i tyle. Wystarczy pooglądać czasem powtarzane do znudzenia na TV Puls relacje ze zjazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Poprostu przegrał 03.05.06, 16:50 Przegrał?? Tak w sumie przegrał. Przegrał,ON, przegrała Polska. I tylko uwaga. Dlaczego Wałęsa?? Nie wiem, czy pamiętasz przeciwstawianie inteligencji, robotnikom, robotników chłopom. Dlatego na czele zrywu narodowego musial stać robotnik. Robotników było wszak najwiecej. I dlatego prawdziwi cisi twórcy "S" szukali kogoś na sztandar. Kogoś w miarę odważnego, w miarę rozumnego. Znależli Wałęsę. Niestey, Wałesa okazał się nie tak rozumny, jak liczono, alboe wróg (doradcy) bardziej przebiegli. Nie byłoby Wałesy, bez Gwiazdy, Lisa i dzięsiątków innych bezimiennych inteligentów z WZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Poprostu przegrał 03.05.06, 16:54 Gwiazda przegrał, bo zapomniał o modlitwie: BOŻE CHROŃ NAS OD "PRZYJACIÓŁ" NASZYCH, Z WROGAMI SAMI SOBIE PORADZIMY Przyjaciół, którzy otoczyli Wałęsę szczelnym kółkiem "dobrej rady". Dobrej?? ale dla kogo??? Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly2 Re: Uzupełnie: Solidarność powstawała 03.05.06, 17:06 w opozycji do istniejących wtedy związków zawodowych. Więc trzeba było przywódcy z ludu. Mowiącego prostym, rubasznym językiem. Białe kołnierzyki byli podejrzani. Jężeli dodac do tego sterowanie Wałęsy przez właściwe służby, poprzez niektórych doradców wszystko staje się bardziej zrozumiałe. Przyznam się, że w tamtym czasie też ulegałem jego prostej mowie. Pamiętam jego wystąpienia na wiecach i spotkaniach. Co do wyborów na przewodniczącego, to sterowanie delegatami nie było problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka7112 Re: Poprostu przegrał 03.05.06, 18:28 "Nie byłoby Wałesy, bez Gwiazdy, Lisa i dzięsiątków innych bezimiennych > inteligentów z WZZ." w tym wielu Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Poprostu przegrał 04.05.06, 09:40 Czy Polska przegrała? Nasza sytuacja nie byłaby ani trochę lepsza jakby to Gwiazda był na czele "S". Prędzej byłaby gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Poprostu przegrał 04.05.06, 10:44 rydzyk_fizyk napisał: Poprostu Fizyk po uniwersytecie ? Czy może po prostu (drogę ucieczki podpowiadam) chodziło o to, by wątek ten przenieść na pierwszą stronę Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Poprostu przegrał 04.05.06, 10:53 1. Gwiazda nie jest typem przywódzcy, a doradcy. Na czele S mogł stać Wałęsa lub ktoś inny, ale z innymi uczciwymi doradcami. 2. Czy jak przedziesz z suchego chleba na chleb z margaryną to dobrze, czy źle. Niby dobrez, gdybyś nie przegapił okazji na przejście na chleb z masłem i szynką. Tak Polska poszła do przodu, ale przegapiła możliwość prawdziwych reform i ostrej jazdy do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 o glupkach i bohaterach 04.05.06, 10:55 pan.nikt napisał: > Nie byłoby Wałesy, bez Gwiazdy, Lisa i dzięsiątków innych bezimiennych > inteligentów z WZZ. To Gwiazda i Lis tez byli bezimienni? Dziwne, bo ja slyszalem o nich juz ze 20 lat temu. Powiadasz, ze Walesa nie byl wystarczajaco madry? :) To zabawne, i pomyslec przy tym, ze, choc glupek, to obalil komune. Kaczynscy chyba do konca zycia mu nie wybacza, ze to on byl bohaterem, a oni jeno pomocnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: o glupkach i bohaterach 04.05.06, 11:04 czepiasz się?? Czego? Tak masz rację powinno brzmić Nie byłoby Wałesy, bez Gwiazdy, Lisa i dzięsiątków bezimiennych inteligentów z WZZ. Bez słówka innych. I co to zmienia w sprawie?? Nic. A Ty nie mając argumentów stosujesz dziwne wybiegi. Wałęsa obalił komunizm, a Klos i Czterej Pancerni z psem pokonali faszyzm i wygrali II wojnę światową. Gratuluję zrozumienia historii Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 o bolkach i lolkach 04.05.06, 11:22 szlo mi tylko o to, ze rzucasz wyswiechtanymi zwrotami typu "dziesiatki bezimiennych" po to, by umniejszyc role Walesy. O tym, ze Walesa obalik komune to wiedzialem, ale czterej pancerni obalili faszyzm dowiaduje sie dopiero od ciebie. wybacz, ale to tylko peerelowska propaganda, ktora bezwiednie przyjales. Stad juz niedaleko do Bolka. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: o bolkach i lolkach 04.05.06, 11:27 Tak samo Czterej Pancerni wygrali II Wojnę, jak Wałęsa obalił komunę. Jestes zwyczajnie naiwny!! A Bolek?? Wyłażą dokumenty, że jednak był. Ja jednak poczekam naszersze wyjaśnienie, żeby sprawę ocenić. I przyznaję, że Wałęsa tej oceny nie ułatwia, krzycząc jak przedszkolak "ni, bo nie, a jak się nie podoba, to zabieram zabawki i idę do domu" Tak, czy inaczej legenda Wałęsy, którego pewnych zasług ikt nie neguje, jest nadmuchana jak balon. Na tą legendę weź espumisan. Pomaga przy wzdęciach Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: o bolkach i lolkach 04.05.06, 12:06 pan.nikt napisał: > Tak, czy inaczej legenda Wałęsy, którego pewnych zasług ikt nie neguje, jest > nadmuchana jak balon. Ty, to wez mi wyjasnij czemu Nobla dostal wlasnie Walesa? a nie Gwiazda na ten przyklad? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_trawie_glupcow Gwiazda nie jest myslicielem. Podobnie jak skad 03.05.06, 16:41 inad wspaniala pani Walentynowicz. Niemnej uznanie, chocby w formie wysokich stanowisk zwiazkowych (tu by byli na wlasciwym miejscu), od dawna sie im nalezalo, a skandalem bylo przymieranie Walentynowicz z glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 03.05.06, 16:45 jacyś Mazowieccy,Gieremki.....kaczorki! Odpowiedz Link Zgłoś
nie_trawie_glupcow Tak, Kaczynscy - zajmowali wowczas bardzo wysoka 03.05.06, 16:47 pozycje w "S", a po pojsciu Walesy "w prezydenty" - jeszcze wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly2 Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 03.05.06, 16:30 Pamiętaj smoku, że Gwiazda to inżynier. A jaka była atmosfera w tamtym czasie w stosunku do inteligecji, umiejętnie podsycana przez doradców; Kuronia, Michnika, Geremka i innych, to chyba zdajesz sobie sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 03.05.06, 18:13 ja się czułam zawsze manipulowana więc nie oszukana. Ale po co mam wymyślać słowa, wystarczy Gwiazdę zacytować: iść..."za głosem _rozumu_ a nie nawały medialnej Odpowiedz Link Zgłoś
n.krug Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 03.05.06, 18:18 "iść za głosem rozumu a nie nawały medialnej" i właśnie dlatego będzie się w naszym kraju dziać lepiej, bo rośnie liczba ludzi postępujących według tego wskazania Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 04.05.06, 11:08 zwykly2 napisał: > Pamiętaj smoku, że Gwiazda to inżynier. A jaka była atmosfera w tamtym czasie > stosunku do inteligecji, umiejętnie podsycana przez doradców; Kuronia, > Michnika, Geremka i innych, to chyba zdajesz sobie sprawę. Michnik, Kuroń i Geremek podsycali wrogość robotników do inteligencji? To albo byli samobójcami, albo zwykly2 ma nierówno pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 04.05.06, 11:12 Nie Michnik, Kuroń i Geremek, Mazowiecki nie podsycali żadnych nastrojów antyinteligenckich, ale w "S" siedzieli na tylnym siedzeniu, kierując Wałęsą, jak koniem lejcami. I robili to właśnie z powodu wcześniej podsyconych antagonizmów między chłopem, a robotnikiem, robotnikiem, a inteligentem Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 04.05.06, 11:38 Tu zgoda. Dzięki tym lejcom nie mieliśmy powtórki z 56 czy 70 roku. A sukces Solidarności (jako ruchu społecznego a nie związku zawodowego) wynikał m.in. z tego, że zaprotestowały wszystkie grupy społeczne razem. I doprecyzujmy, że robotników z inteligentami skłócali komuniści z PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 04.05.06, 11:41 Tak skłócali funkcjonariusze PZPR i SB. Natomaist, czy mamy to co powinniśmy miec i na co mieliśmy szansę?? Moim zdaniem nie. Kraj skorumpowany, rozkradany, mafijny, to nie były marzenia moje, to nie byly marzenia "S" Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Jak Bolek zdołał Go odsunąć 04.05.06, 11:59 Moje też nie. Chociaż w 80/81 roku wiekszość żądań była jednak zdecydowanie czysto socjalna. Co do korupcji, kradzieży i mafii. Zależy gdzie. W polityce i na styku biznes- polityka zgoda. I nic się nie zmieni, niestety. Bo dla mnie np. tworzenie nowego ministerstwa, żeby kupić głosy koalicjanta to też korupcja i kradzieź :( Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Towarzyszu radziecki 03.05.06, 18:35 On sam się usunął, ale to oczywiście wina tych według których Wy towarzyszu radziecki tak twierdzicie... Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Towarzyszu radziecki 03.05.06, 18:39 To Twoje poglądy też ewoluują ? Myślę, że mi nie odpowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Towarzyszu radziecki 03.05.06, 18:46 A aluzję robiłam do dawnego cimoszenki. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Droga sardynko 03.05.06, 18:51 Tak ewoluują w kierunku takim aby uważać co mówią kurduple i czy nie chcą mnie oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Droga sardynko 03.05.06, 19:08 Ja też drogi Zablokowany skrupulatnie uważam nawet obawiam się, czy w paranoję nie popadam wszędzie dopatrując się podstępu. Ale może dostąpię radości i po raz drugi mi odpowiesz. czy, jak usłyszałam dzisiaj w słowach Gwiazdy "iść za rozumem itd." to głupie zdanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Teraz ja. Nie wiedziałam, że Gwiazda to aż ta 04.05.06, 11:57 Ach panie, panowie trzeba przyznać, że w sposób wcale niebanalny po prostu temat ten - ciągle news-em jest Odpowiedz Link Zgłoś