Dodaj do ulubionych

hity kampanii samorządowej

19.06.06, 06:24
O co powinnismy pytać polityków chetnych zawiadywać naszymi małymi
ojczyznami? Jakie problemy powinny sie wysunąć na pierwsdze miejsca kampanii
samorządowej?
Przede wszystkim powinnismy tych ktorzy startują po raz wtóry zapytać o ich
dokonania. Zobaczyć ile dróg wybudowali. Ile chodników ułożyli. Czy w naszych
gminach są plany zagospodarowania przestrzennego? Myslę, ze nie zdajemy sobie
sprawy jak brak planu utrudnia nam życie. Jak wiele inwestycji z tego powodu
jest zaniechanych. I tych publicznych i tych prywatnych. Plan jest to prawo
lokalne regulujące gospodarowanie nieruchomościam, duzymi i małymi obszarami
naszych gmin. Bez niego nie można nawet przeprowadzić większego remontu.
Ba... nie można bez perturbacji sprzedać nawet kawałka działki... i nie można
bez długich procedur dostać pozwolenia na budowę.
Z braku planów powinni się tłumaczyć burmistrzowie, wójtowie i prezydenci
miast, którzy starają się o reelekcję.

Co powinno być ważne w tej kampanii?! Piszcie i podpowiadajcie chcącym
startować po raz pierwszy lub tym którzy będą ubiegać się o reelekcję.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Nie śmiej się z nich. ... Sawo, dzień dobry ! 19.06.06, 06:41
      Nie śmiej się z nich. ...

Nie śmiej się z nich. Nie wolno. Nie drwij. Bo to boli.
      To przecież tacy biedni, tacy mali ludzie...
      To kąkole i chwasty na bezpłodnej roli.
      Nie wiń ich. Mają dusze. I też żyją w trudzie.

A czyś widział ich dumę? Każdy z nich wszak sądzi,
      Że jest wyższy od ciebie. Nie masz w nich pokory.
      Ale niech sobie myśli. Pokój z nimi. Niech błądzi.
      To człowiek biedny, mały. Może zły i chory.

Och, nie śmiej się z biedoty! Bo serce mi ranisz!
      Bo mi twa każda drwinka, jak im, w duszę wrasta.
      Wiedz, że daremnie, bracie, tych maluczkich ganisz:
      Przyjdzie do nich - pić z nimi - smutny Chrystus Miasta.

Julian Tuwim
      • sawa.com Re: Nie śmiej się z nich. ... Sawo, dzień dobry ! 19.06.06, 08:25
        Bardzo mi się spodobał ten wiersz na dzień dobry. Tuwim był mądrym człowiekiem.
        Ale popatrz jak bardzo nas mało interesują nasze przyziemne sprawy. Afery,
        kopanie po kostkach etc to tak. Ale uprzątnięcie chodnika, segregacja śmieci...
        a kto by sobie tym glowe zawracał. Czasem tylko ktoś zaklnie jak mu zawieszenie
        samochodu peknie. Pewnie dlatego taki bałagan u nas ciągle. Najbrudniejsze
        plaże Europy - krzyczą nagłówki gazet. A my się nie rumienimy ze wstydu... no
        może są tacy co się wstydzą. Ja należę do nich...

Dzień dobry Ave... ładnie słońce świeci... będzie pogoda:)))
        • ave.duce Re: Nie śmiej się z nich. ... Sawo, dzień dobry ! 19.06.06, 21:19
          sawa.com napisała:

> Bardzo mi się spodobał ten wiersz na dzień dobry. Tuwim był mądrym człowiekiem.
          >
          > Ale popatrz jak bardzo nas mało interesują nasze przyziemne sprawy. Afery,
          > kopanie po kostkach etc to tak. Ale uprzątnięcie chodnika, segregacja śmieci...
          >
          > a kto by sobie tym glowe zawracał. Czasem tylko ktoś zaklnie jak mu zawieszenie
          >
          > samochodu peknie. Pewnie dlatego taki bałagan u nas ciągle. Najbrudniejsze
          > plaże Europy - krzyczą nagłówki gazet. A my się nie rumienimy ze wstydu... no
          > może są tacy co się wstydzą. Ja należę do nich...
          >
          > Dzień dobry Ave... ładnie słońce świeci... będzie pogoda:)))

Nas? Czyli kogo? Ja to ja, Ty to Ty - nie jestem zwolenniczką "grupowości"...

P.S. Pogoda ładna, byłam nad rzeką, mnie komary nie gryzą!

:P

:)))
    • cics Re: hity kampanii samorządowej 19.06.06, 08:30
      To nie ma szans wypalić. To politycy narzucą tematy kampanii, a nie elektorat.
      Robia to cały czas bardzo skutecznie. Zobacz np jak pięknie została
      przełączona dyskusja na FK z Netzela na bannery. A ciemny lud forumowy
      poszedł tam gdzie wzkazał Jacek Kurski.
      • sawa.com Re: hity kampanii samorządowej 19.06.06, 09:39
        cics napisał:

> To nie ma szans wypalić. To politycy narzucą tematy kampanii, a nie
        elektorat.
        > Robia to cały czas bardzo skutecznie. Zobacz np jak pięknie została
        > przełączona dyskusja na FK z Netzela na bannery. A ciemny lud forumowy
        > poszedł tam gdzie wzkazał Jacek Kurski.

No wiesz... jak tak będziemy mysleć, to rzeczywiście będzie jak w tym kawale
        zydowskim w którym to Iccek prosił o to:
        - Spraw Panie Boże, żebym był bogaty, żebym wygrał na loetrii.
        Modlił sie o to gorąco rano i wieczorem. A tu nic i nic, żadnej wygranej. Więc
        biedny Iccek zaczął narzekać i lamentować. I gdy tak biadolił i narzekał na
        boską niewdzięcznośc za tak wielką ilość modlitw błagalnych.
        Zjawił się przed nim Bóg, sam Jahwe przemówił.
        - Ty Iccek, przestań płakać. Daj mi szansę, żeby ci pomóć. Idź i kup wreszcie
        los!

Forumową emanacją PISowskich pomysłów na życie polityczne jest leszab.
        Rzeczywiście PIS harcuje. Nie jest może jeszcze taniec chocholi ale łatwo czymś
        takim może się stać.

Sądzę, ze za brak planów zagospodarowania przestrzennego w Warszawie będą
        odpowiadać kandydaci PISu. Jest to bardzo szkodliwe gospodarczo zaniechanie.
        Zdaje się, że jednak cos tam pichcili. Co im z tego wyszło to powinni pokazać
        publicznie.
    • franciszekszwajcarski Dwie rzeczy najważniejsze 19.06.06, 09:34
      Po pierwsze plany zagospodarowania przestrzennego.
      Po drugie priorytety przeznaczania pieniędzy z Unii.

Reszty i tak nie zrealizują, a to tak czy inaczej będą musieli robić.
      • sawa.com Re: Dwie rzeczy najważniejsze 19.06.06, 11:10
        Nie mozna w racjonalny i efektywny sposób wykorzystać pieniędzy unijnych bez
        aktualnych planów zagospodarowania przestzrennego. Brak tych planów na duzych
        obszarach RP uważam za wielki skandal i nie gospodarność. Nie wiem, może GW,
        może Dziennik, moze innna gazeta a gazety lokalne to już napewno, powinni
        wziąć pod lupę przynajmniej duże miasta i zrobić przegląd stanu posiadania
        przez nie prawa miejscowego. Zapytać prezydentów Warszawy, Karakowa,
        Częstochowy itd.

Zacznijmy wreszcie wymagać. Nasze pieniądze marnotrawią nie tylko skorumpowani
        urzędnicy, ale nieudolni także. Po to mamy kartki wyborcze, żeby ich eliminować.
        • franciszekszwajcarski Re: Dwie rzeczy najważniejsze 19.06.06, 11:28
          Kase z Unii można wydać bez planów zagospodarowania. Można dofinansowywać
          programy aktywizacji bezrobotnych, szkolenia, zakładać parki przemysłowe,
          fundusze poręczeniowe dla małych firm, można odnawiać zabytki, jest wiele
          możliwości wydania tej kasy bez planów z.p.
          • sawa.com Re: Dwie rzeczy najważniejsze 19.06.06, 14:35
            franciszekszwajcarski napisał:

> Kase z Unii można wydać bez planów zagospodarowania. Można dofinansowywać
            > programy aktywizacji bezrobotnych, szkolenia, zakładać parki przemysłowe,
            > fundusze poręczeniowe dla małych firm, można odnawiać zabytki, jest wiele
            > możliwości wydania tej kasy bez planów z.p.

No, oczywiście, że mozna. Ja wiem, że to milo popatrzeć na odnowione zabytki -
            taka jest np. starówka krakowska. Rynek Krakowski jest salonem europejskim.
            Słychać na nim wszystkie chyba europejskie języki.

W programy aktywizacji bezrobotnych to ja nie wierzę. Nam potrzebna jest
            infrastruktura, nowe inwestycje tylko tak możemy zmniejszać bezrobocie. A do
            tego jest potrzebne dobre czytelne prawo i to wynikające z ustaw i to lokalne.
            W polskich samorządach za dużo polityki a za mało jest jakże potrzebnej pracy u
            podstaw.
            • cics Re: Dwie rzeczy najważniejsze 19.06.06, 14:37
              sawa.com napisała:
              > W programy aktywizacji bezrobotnych to ja nie wierzę.

Bezrobotni już sami sie zaktywizowali- kupili sobie bilet do Londynu.
              najbardziej przykre jest to, że w jedną stronę.
        • haen1950 Re: Dwie rzeczy najważniejsze 19.06.06, 14:53
          Brak planów zagospodarowania przestrzennego dla Warszawy nie świadczy jeszcze o
          indolencji pisowskiej administracji w wielu innych sprawach. Najgorszy jest
          stan komunikacji drogowej.
          Jeszcze gorsze jest kompletne ubezwłasnowolnienie urzędnika. Paniczny brak
          decyzji. Absurdalne przepisy i rozporządzenia. W pisowskim urzędzie panuje
          wszedobylski strach i duszna atmosfera. Urzednikami politycy pomiatają bez
          żadnych zahamowań. Teraz ma okazję doświadczyć tego cała Polska. W Warszawie
          już nigdy pisiory nie wygrają zadnych wyborów. Tego jednego jestem całkowicie
          pewien.
      • elfhelm 1. fundusze 2. drogi 3. komputeryzacja szkół 19.06.06, 18:38
        4. przyciągnięte inwestycje 5. ilość mieszkań wybudowanych w trakcie kadencji
        6. usprawnienia w urzędzie
    • idiotyzmy-kacze Kostka wyborcza 19.06.06, 14:41
      Zauważyłem ciekawe zjawisko w podwarszawskich miejscowościach. Masowo zrywane są stare chodniki i układana jest kostka bauma. Robione są także "remonty" ulic, które polegają na tym, że na starą zniszczoną nawierzchnię wylewana jest cienka warstwa nowego asfaltu. Ciekawe, czy ciemny lud to kupi.
      • sawa.com Re: Kostka wyborcza 19.06.06, 18:16
        idiotyzmy-kacze napisał:

> Zauważyłem ciekawe zjawisko w podwarszawskich miejscowościach. Masowo zrywane
        s
        > ą stare chodniki i układana jest kostka bauma. Robione są także "remonty"
        ulic,
        > które polegają na tym, że na starą zniszczoną nawierzchnię wylewana jest cienk
        > a warstwa nowego asfaltu. Ciekawe, czy ciemny lud to kupi.

A czy jest alternatywa dla kostki. Osobiście wolałabym eleganckie płyty
        granitowe. Ale są obłędnie drogie.

Co do cienkich warstw asfaltu. Lepsze to niż błoto po byle deszczyku lub
        straszny kurz w upały.

Stan naszych dróg lokalnych jest jeszcze gorszy niż tych głównych krajowych i
        wojewódzkich.

Tu się dopiero rwą zawieszenia.
    • elfhelm W Warszawie nie będzie można zapytać :))) 19.06.06, 18:25
      a w mojej Gdyni przez ostatnie 4 lata kilka kolejnych inwestycji się pojawiło i
      nie będę miał wątpliwości w wyborach prezydenta miasta. Do rady to się jeszcze
      zobaczy, czy Szczurkowi opisiolą listę Samorządności.
      • sawa.com W Warszawie trzeba będzie pytać! 19.06.06, 20:12
        Warszawa bardzo cierpi. Ciągle nie ma rozwiązanych problemów komunikacyjnych.
        Jest ciągle w stanie zawału komunikacyjnego. Przeszkodą jest brak planów
        zagospodarowania. Przepraszam, ale o tym trzeba do znudzenia. Bo to prawda.
        Brak planów to sytuacja korupcjogenna. Starający się o pozwolenie na budowę
        cos na ten temat wiedzą.
        Koniecznie trzeba się przymierzyć do utworzenia obszaru metropolitalnego.
        Warszawę otacza pierścień zielonych gmin. To one by tworzyły obszar
        metropolitalny - mniej więcej wielkości dawnego województwa stołecznego.

Warszawiacy wreszcie powinni patrzyć na swoje interesy a nie dawać się wodzić
        za nos jak ten przyslowiowy ciemny lud.

W sposób prosty i przystępny trzeba zapytac PIS co zrobił w ciągu tych 4 lat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka