Dodaj do ulubionych

czy ten niesamowity 19% wzrost produkcji

21.06.06, 13:08
w maju w porównaniu z majem poprzedniego roku, i to mimo mocniejszej polskiej
waluty niż przed rokiem! co jak wiadomo utrudnia eksportowanie polskiej
produkcji, nie wynika czasem z przebudzenia energii w społeczeństwie i z
ograniczenia korupcji która skutecznie hamowała rozwój gospodarki?

19% to wynik marzeń... a przeciez nikt nie powie że to wynik jakichś
genialnych posunięć gospodarczych?
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 Re: czy ten niesamowity 19% wzrost produkcji 21.06.06, 13:22
      to napewno zasluga rzadu
    • voxipop1 Re: czy ten niesamowity 19% wzrost produkcji 21.06.06, 13:23
      loppe napisał:

> w maju w porównaniu z majem poprzedniego roku, i to mimo mocniejszej polskiej
      > waluty niż przed rokiem! co jak wiadomo utrudnia eksportowanie polskiej
      > produkcji, nie wynika czasem z przebudzenia energii w społeczeństwie i z
      > ograniczenia korupcji która skutecznie hamowała rozwój gospodarki?

To nadmiernie, moim zdaniem, optymistyczne wyjaśnienie.
      Ale nie miał bym nic przeciw temu,
      by tak właśnie było :))))
    • karlin Gdzieś tak od lat 70-tych w ekonomii, 21.06.06, 13:28
      tej normalnej, a nie socjalistycznej, elementy psychologiczne zaczynają odgrywać
      coraz większą rolę. Od tego terz czasu pojawiaja się coraz częstsze badania
      poziomu optymizmu i skłonnosci do ryzyka wśród inwestorów, przedsiębiorców i
      konsumentów.

Wyeliminowanie lub wyraźne ograniczenie zagrożenia korupcją i korupcyjnymi
      monopolami mogło w wypadku Polski wystarczyć.

Tak jak ograniczenie szwindli z unikaniem płacenia podatków potężnie zasili
      polski budżet.
      • karlin Re: Gdzieś tak od lat 70-tych w ekonomii, 21.06.06, 13:28
        "też czasu"

:)
      • loppe Re: Gdzieś tak od lat 70-tych w ekonomii, 21.06.06, 13:38
        Ludzie businessu, odmiennie niż politrucy liberalni, wysoko cenią działania
        antykorupcyjne, ponieważ wielokrotnie doświadczyli gorzkiego odczucia zawodu po
        przegranym przetargu o którym przekonani byli co do nieczystych sposobów
        wyłonienia "zwycięzcy". W ogóle przedsiębiorcy mniej niż te różne
        środowiska "inteligenckie" chciały kupować propagandę Platformy, czego
        najlepszym dowodem było wystosowanie przez federację przedsiebiorców polskich
        oficjalnego zapytania do PO czy jest ona partia pro-gospodarczą po tym jak PO,
        wśród pienia zachwytu inteligentów he he niebyznesowych, przeforsowała
        debeltowe becikowe.
      • reakcjonista1 Ale kaczyści mianują samych aferzystów 21.06.06, 14:40
        pisał o tym idiotyzmy-kacze. Czyzby inwestorzy uznali ze ci aferzysci są lepsi
        od SLDowsko-UWolskich?
    • bush_w_wodzie nie 21.06.06, 13:54
      wystarczy sprawdzic co sie dzieje w pozostalych krajach europy srodkowej ktore
      przystapily do ue. a potem zadumac sie dlaczego polska za rok bedzie
      najbiedniejszym krajem ue
      • loppe Re: nie 21.06.06, 13:55
        skoro sprawdziłeś te kraje, jako wystarczy:), to podaj ich stopy wzrostu
        produkcji za maj
        • bush_w_wodzie Re: nie 21.06.06, 14:04
          loppe napisał:

> skoro sprawdziłeś te kraje, jako wystarczy:), to podaj ich stopy wzrostu
          > produkcji za maj

za maj? a nie lepiej wzrost pkb za pierwzy kwartal i prognoze wzrostu w roku
          2006? przeciez nie chcemy bawic sie statystycznymi f-l-u-t-u-a-c-j-a-m-i tylko
          rzetelnie ocenic sytuacje
          • loppe Re: nie 21.06.06, 14:06
            chyba nie mówisz poważnie? prognoza jest dla ciebie ważniejsza niż twarde dane?
            he he

ps. prognoza na maj była 12%, a wynik rzeczywisty 19%

• bush_w_wodzie Re: nie 21.06.06, 14:13
              loppe napisał:

> chyba nie mówisz poważnie? prognoza jest dla ciebie ważniejsza niż
              > twarde dane?
              >

twarde dane ale obarczone duzym bledem ze wzgledu na fluktuacje.

nikt powazny ne bedzie wyciagal daleko idacych wnioskow z
              fragmentarycznych danych miesiecznych.

roczne prognozy wzrostu pkb sa wbrew pozorom obarczone mniejszym oczekiwanym
              bledem niz miesieczne dane dla produkcji przemyslowej

a jesli juz porownywac dane to za pierwsze 5 miesiecy.
              • loppe Re: nie zwalnia 21.06.06, 14:14
                możemy - chyba się zgodzisz co do tego - śmiało stwierdzić że gospodarka nie
                zwalnia, a nie przyspiesza
                • bush_w_wodzie Re: nie zwalnia 21.06.06, 14:17
                  loppe napisał:

> możemy - chyba się zgodzisz co do tego - śmiało stwierdzić że gospodarka nie
                  > zwalnia, a nie przyspiesza

nawet optymisci nie bardzo wierza w mozlliwosc przekroczenia 5% wzostu pkb w
                  2006. to bylby jeden z najslabszych wskaznikow w regionie. no - moze czesi beda
                  na podobnym poziomie - ale czechy to relatywnie bogaty kraj. wsrod
                  najbiedniejszych krajow ue polska rozwija sie zdecydowanie najwolniej
                  • loppe Re: nie zwalnia 21.06.06, 14:20
                    kiedyś prof. Kołodko podał wysoką prognoze wzrostu i wszyscy sie śmiali z
                    niego - potem nikt nawet nie przeprosił gdy okazało się że miał rację

wrcając do analizy - zaproponowałem analize w czasie: co się stało takiego że
                    maj do maja jest aż 19% up (Ty niestety odjeżdzasz próbując analizy w przekroju
                    geograficznym nie czasowym - może załóż osobny wątek, podaj dane za maj, za
                    kwartał w różnych krajach itd)
                    • bush_w_wodzie Re: nie zwalnia 21.06.06, 14:27
                      loppe napisał:

> kiedyś prof. Kołodko podał wysoką prognoze wzrostu i wszyscy sie śmiali z
                      > niego - potem nikt nawet nie przeprosił gdy okazało się że miał rację
                      >

no ale tym razem kolodko nie podal

>
                      > wrcając do analizy - zaproponowałem analize w czasie: co się stało takiego że
                      > maj do maja jest aż 19% up

polecam laskawej kontemplacji:

www.stat.gov.pl/wyniki_wstepne/dynamika_prod/2006/05/index_clip_image002.gif
                      ze szczegolnym uwzglednieniem lat 2003-4

(Ty niestety odjeżdzasz próbując analizy w przekroju
                      >
                      > geograficznym nie czasowym - może załóż osobny wątek, podaj dane za maj, za
                      > kwartał w różnych krajach itd)

oczywiscie. pierwszym czynnikiem ktory nalezy sprawdzic przy analizie wzrostu
                      jest koniunktura w regionie. a dopiero potem szukac ezoterycznych wyjasnien
                      • loppe Re: nie zwalnia 21.06.06, 14:29
                        no to świetnie, podaj dane z różnych krajów skoro uważasz że duzo wyjaśnią
                        • bush_w_wodzie Re: nie zwalnia 21.06.06, 14:39
                          loppe napisał:

> no to świetnie, podaj dane z różnych krajów skoro uważasz że duzo wyjaśnią

prognozy wzrostu pkb 2006 (wiekszosc z tej wiosny)

czechy +5.3%
                          slowacja: +5.7%
                          estonia +7.7%
                          lotwa: +10%
                          litwa: +5.6%
                          polska: +4.8%

-------

rosja: +6%
                          ukaina: (!) +3.5%
                          • loppe Re: nie zwalnia 21.06.06, 15:12
                            no ale myślałem, że o prognozach...to już rozmawialiśmy:)
              • bush_w_wodzie ps 21.06.06, 14:14
                po marcu i netzelu to chyba inkryminowana wiara w to ze pis zamierza walczyc z
                korupcja a nie z korupcja przeciwnikow politycznych chyba sie nieco zachwiala?
                • loppe Re: ps 21.06.06, 14:16
                  dlaczego? przecież obaj są na celowniku

• bush_w_wodzie Re: ps 21.06.06, 14:18
                    loppe napisał:

> dlaczego? przecież obaj są na celowniku

samo ich zaproponowanie pokazuje mechanizmy dzialania pis

a ze byl to ruch zbyt bezczelny - i nawet pseudoafera kurskiego nie wystarczyla
                    - to juz inna sprawa
    • reakcjonista1 Na to wszystko jest jedna odpowiedź 21.06.06, 13:59
      Kaczyści po prostu fałszują statystyki.
      • karlin O, to, to 21.06.06, 14:00
        Tak jak sfałszowali wybory.
      • loppe Re: Na to wszystko jest jedna odpowiedź 21.06.06, 14:01
        he he, statystyki to robią wciąż ci sami co i wniosek o odznaczenie dla wiadomo
        kogo przygotowali:)
    • sierzant_nowak ty powiesz ze to przez ograniczenie korupcji 21.06.06, 14:10
      a ja - ze przez ladna pogode, ktora dodaje nam optymizmu i checi do pracy. I moje i twoje zdanie jest w takim samym stopniu oparte na rzetelnej analizie procesow w gospodarce...
      • loppe Re: ty powiesz ze to przez ograniczenie korupcji 21.06.06, 14:12
        he he gdyby nie zwrosło 19% tylko spadło 19% to byś się tu nie zgłosił ze swoją
        teorią brzydkiej pogody he he he
        • sierzant_nowak nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:16
          chodzi o to, ze stawiasz smiala teze, ze taki wzrost produkcji to jest efekt ograniczenia korupcji (btw: skad wiesz, ze jest ograniczona?). Nie masz zadnych dowodow, nie ma zadnych analiz pokazujacych realnie jaki wplyw ma korupcja na gospodarke, w jaki sposob ogranicza, czy te procesy zostaly wstrzymane czy nie...

Stawiasz teze w oparciu o jedynie koegzystencje czasowa dwoch zjawisk - z czego jedno jest tylko hipoteza, bo nie wiesz jak realnie zmienila sie skala korupcji w Polsce za kaczorow. To NIE JEST rzeczowa analiza - rownie dobrze moglbys powiedziec ze to efekt cyklu slonecznego, czy pogody.
          • loppe Re: nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:17
            stawiam, stawiam - hipotezę, zapytanie - bo przecież samo się to niesłychane
            19% nie zrobiło
            • sierzant_nowak Re: nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:22
              > stawiam, stawiam - hipotezę, zapytanie - bo przecież samo się to niesłychane
              > 19% nie zrobiło

a oczywiscie ze sie samo nie zrobilo. Ale uzasadnianie tego spadkiem korupcji (a nie wiesz nic o realnym spadku korupcji w kraju) jest nieuzasadnione z metodologicznego pkt. widzenia.
              • loppe Re: nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:25
                no ale - przecież a/wiesz jako trudno mierzyc korupcję (no jak? - przeciez np.
                wzrost aresztowań nie świadczyłby ani o wzrosćie ani o spadku korupcji, tak?);
                b/powstanie wysoce nieprzychylnego klimatu dla korupcji jest niezaprzeczalne i
                na tym wolno oprzeć, całkiem konserwatywnie, hipotezę
                • loppe Re: nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:26
                  ps. doskonale Cię zawsze rozumiem, nawet jeśli Ci się wydaje że napisałeś coś
                  niejasno:)
                • sierzant_nowak Re: nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:30
                  > na tym wolno oprzeć, całkiem konserwatywnie, hipotezę

a ja twojej hipotezie przeciwstawiam taka hipoteze:
                  bi.gazeta.pl/im/2/3430/m3430292.jpg
                  no to teraz popatrz na linie trendu od mniej wiecej marca 2005. Miejsce w ktorym jestesmy dzisiaj jest mniej wiecej na tej linii
                  trendu (z pominieciem wachniecia marcowego). Jak do linii trendu dorzucisz odsetki od zainwestowanych dotad pieniedzy unijnych,
                  dorzuc cykl koniunkturalny, dorzuc efekt trendu surowcowego - i gdzie tam jeszcze jest miejsce na kosmiczny efekt "spadku
                  korupcji" ?

-------

I teraz powiedz mi co sprawia wrazenie bardziej wiarygodnej hipotezy? Twoja, oparta o podejrzenie ze byc moze spadla znaczaco korupcja czy moja, oparta o tak proste do pojecia argumenty?
                  • loppe Re: nie zrozumiales o co mi chodzi... 21.06.06, 14:32
                    po pierwsze, zmień nagłówek - skoro juz się rozumiemy:)

po drugie - zapraszałem do wymiany opinii, Ty zaproponowałeś pogodę...teraz
                    zaczynasz wreszcie wzbogaca analize tylko znowu na zasadzie nie twoje a moje,
                    podczas gdy aż się prosi o - i to, i to, i tamto MOGŁO miec wpływ
                    • sierzant_nowak wplyw na wzrost 21.06.06, 14:38
                      > i tamto MOGŁO miec wpływ

moglo. Tylko ze jezeli popatrzysz na trend rozpoczety juz za Belki i zobaczysz roznice miedzy dzisiejsza pozycja a linia trendu to masz nadwyzke do wyjasnienia.

Jak z tej nadwyzki wydzielisz udzialy PEWNYCH czynnikow (jak te, ktore wymienilem) to dla tych, spowodowanych hipotycznymi czynnikami (ograniczenie korupcji, ktore BYC moze pojawilo sie, ale o ktorego - nawet jak sie pojawilo - wplywie na gospodarke nic konkretnego nie wiadomo) to nie mozesz - bedac intelektualnie uczciwym ;-) - powiedziec, ze 19% wzrostu to efekt dzialan antykorupcyjnych PIS.
                      • loppe Re: wplyw na wzrost 21.06.06, 15:17
                        ekstrapolacja trendu może wyjaśniać prognozę 12%, ale dlaczego mamy odejście od
                        prognozy na sensacyjne szczyty 19% - gdy tak wielu oczekiwało raczej odejsć in
                        minus od prognoz za rządów tego rządu, a nie przekraczanie prognoz w tak
                        spektakularny sposób?
                        • sierzant_nowak Re: wplyw na wzrost 21.06.06, 15:21
                          > ekstrapolacja trendu może wyjaśniać prognozę 12%, ale dlaczego mamy odejście od
                          >
                          > prognozy na sensacyjne szczyty 19% - gdy tak wielu oczekiwało raczej odejsć in
                          > minus od prognoz za rządów tego rządu, a nie przekraczanie prognoz w tak
                          > spektakularny sposób?

np. dlategom ze PiS NIE ZROBIL tego, co na poczatku roku zapowiadal? Np. NIE WPROWADZIL centralnego nadzoru finansowego pod Mechem, nie zaatakowal NBP w plaszczyznie innej niz medialna? Plus blad dla tego typu prognoz zwiazany z tym, ze ciezko prognozowac takie rzeczy jak np. poziom zaufania konsumentow, fluktuacje cen surowcow czy np. efekt eksperymentu pt. "wpompowanie milionow euro w postaci dotacji, takze dla przedsiebiorstw"
                        • sierzant_nowak a takie sensacyjne wyniki to efekt zbiegu okoliczn 21.06.06, 15:25
                          osci. Popatrz na wykres. Analogiczny okres w roku ubieglym to akurat dolny obszar sporych w cyklu sporych fluktuacji o tendencji spadkowej. Trafilo akurat na koniec maja na taki moment, ze nasza gospodarka jest w gornej fazie takiej fluktuacji a rok temu byla w dolnej. Chociazby dlatego, ze w zeszlym roku zysk z prac sezonowych - byl wczesniej, bo wczesniej pogoda byla sensowna...

Dlatego nie porownuje sie czegos takiego jak wyniki na koniec miesiaca. Jezeli porownalbys sredni wzrost/spadek np. z kwartalu to mozna juz jakies wnioski wyciagac...
      • karlin sierżancie 21.06.06, 14:13
        Już ci kiedyś sugerowałem, żebyś wypowiadał się tylko na te tematy, które masz
        zapisane w regulaminie służby.

Inaczej kompromitujesz jednostkę, w której służysz.
        • sierzant_nowak heh... kolejny "yntelignent" ktory brak argumentow 21.06.06, 14:17
          tuszuje gowniarskimi nawiazaniami do nicku na forum...
    • idiotyzmy-kacze Czy mianowanie aferzystów na najwyższe stanowiska 21.06.06, 14:19
      w państwie to "ograniczenie korupcji" w wersji PiSuarowej ? Myślę, że jest to zbyt bezczelne żeby nawet najciemniejszy lud to kupił.
    • sierzant_nowak btw - skad sa te dane o 19% ? 21.06.06, 14:20
      www.stat.gov.pl/wyniki_wstepne/dynamika_prod/2006/05/index.htm
      maj, gdzie 100 to maj poprzeniego roku
      Ogółem 107,3
      Górnictwo 104,4
      Przetwórstwo przemysłowe 109,2
      Wytwarzanie i zaopatrywanie w energię elektryczną, gaz, wodę 88,8
      budowlanka ogolem 133,3

to gdzie to 19%?
      • reakcjonista1 Nie dość ze kaczyści fałszują statystyki 21.06.06, 14:23
        to siedzą w redakcjach portali internetowych i te łgarstwa powielają ku uciesze
        ciemnego luda.
        • karlin I jeszcze je podają 21.06.06, 14:24
          w sposób nieuzasadniony metodologicznie.
          • reakcjonista1 Całe szczęście ze na forum są zwolennicy PO 21.06.06, 14:29
            z tą ich rewolucyjną czujnością...
            • karlin Re: Całe szczęście ze na forum są zwolennicy PO 21.06.06, 14:31
              Że o głębi ich wiedzy na wszelkie możliwe tematy nie wspomnę.
              • sierzant_nowak no, to skompromituj moja wiedze i argumenty 21.06.06, 14:40
                i zniszcz - merytorycznie - taka "analizke"

no to teraz popatrz na linie trendu od mniej wiecej marca 2005. Miejsce w ktorym jestesmy dzisiaj jest mniej wiecej na tej linii
                trendu (z pominieciem wachniecia marcowego). Jak do linii trendu dorzucisz odsetki od zainwestowanych dotad pieniedzy unijnych,
                dorzuc cykl koniunkturalny, dorzuc efekt trendu surowcowego - i gdzie tam jeszcze jest miejsce na kosmiczny efekt "spadku
                korupcji" ??
                • karlin Re: no, to skompromituj moja wiedze i argumenty 21.06.06, 14:44
                  A o czym ja mam z tobą "merytorycznie" rozmawiać, jak ty się chcesz w dyskusji
                  makroekonomicznej posiłkować analizą techniczną?

Wracaj do szkoły.
                  • sierzant_nowak Re: no, to skompromituj moja wiedze i argumenty 21.06.06, 14:46
                    > A o czym ja mam z tobą "merytorycznie" rozmawiać, jak ty się chcesz w dyskusji
                    > makroekonomicznej posiłkować analizą techniczną?

rotfl. idiota jestes :D
                    • karlin Sam się kompromitujesz 21.06.06, 14:57
                      sierzant_nowak napisał:

> rotfl. idiota jestes :D
                      ---------------------------------------------
                      • sierzant_nowak tak wygodniej, co? Pieprzyc glupoty zamiast 21.06.06, 15:01
                        SPROBOWAC napisac cos z sensem, merytorycznego?
                      • reakcjonista1 Re: Sam się kompromitujesz 21.06.06, 15:07
                        Pan sierzart moze pomyslał ze analiza techniczna to rozkład na czynniki pierwsze
                        techniki naszych ślamazarnych piłkarzy... Kazdy moze sie pomylic...
                        • sierzant_nowak alescie sie popisali :D - normalnie - przyszlosc 21.06.06, 15:10
                          narodu :D
                  • sierzant_nowak ale odpowiem ci jednak :D 21.06.06, 14:50
                    analiza techniczna - przykladem jest uzywanie jej przez maklerow - w pewnych granicach jest metoda przydatna w - jak sama nazwa wskazuje - analizie pewnych zjawisk. Tak samo jak na gieldzie - nie jest to metoda uniwersalna, nadajaca sie do wszystkiego. Wiec jakie - w dyskutowanym przypadku, gdy rozwazamy to, czy pojawil sie jakis znaczacy bodziec rozwojowy i czy jest to "ograniczenie" korupcji - istnieja powody do tego, zeby sie analiza trendu nie poslugiwac?
                    • reakcjonista1 A jak sądzisz, dałbyś rade sierzancie zanalizowac 21.06.06, 15:08
                      technicznie trendy w sondażach partii politycznych?
                      • karlin Nie doceniasz sierżanta 21.06.06, 15:10
                        Przy PISie na pewno by użył formacji wisielca albo spadającej gwiazdy.

• sierzant_nowak analiza techniczna to aparat duzo bardziej 21.06.06, 15:12
                        zlozony, niz prosta analiza trendu i wyciaganie na jego podstawie wniosku, ze nie nastapila radykalna zmiana czynnikow skoro ten trend idzie w miare niezmiennie. A zaobserwowana zwyzka ponad linie trendu jest mozliwa do wytlumaczenia w sposob o wiele bardziej wiarygodny niz mgliste analizy wplywu korupcji i jej hipotetycznego spadku na gospodarke.

Dla was baranki kazde rozumowanie w ktorym pojawia sie trend to analiza techniczna? Dobre...
                • reakcjonista1 Re: no, to skompromituj moja wiedze i argumenty 21.06.06, 15:04
                  PeOwiec to zawsze cos wym... sorry wytłumaczy.
      • sierzant_nowak rozumiem, ze o te dane chodzi 21.06.06, 14:27
        no to teraz popatrz na linie trendu od mniej wiecej marca 2005. Miejsce w ktorym jestesmy dzisiaj jest mniej wiecej na tej linii trendu (z pominieciem wachniecia marcowego). Jak do linii trendu dorzucisz odsetki od zainwestowanych dotad pieniedzy unijnych, dorzuc cykl koniunkturalny, dorzuc efekt trendu surowcowego - i gdzie tam jeszcze jest miejsce na kosmiczny efekt "spadku korupcji" ??
        • reakcjonista1 Jestes skonsternowany 21.06.06, 14:31
          i niesmiało zapytam - uważasz ze gazeta.pl kłamie?
          • sierzant_nowak a gdzie ja to powiedzialem?? 21.06.06, 14:32
            nie, nie uwazam.
            • reakcjonista1 Re: a gdzie ja to powiedzialem?? 21.06.06, 14:36
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=43953040&a=43958438
              • sierzant_nowak czytanie ze zrozumieniem - 3 klasa SP... 21.06.06, 14:39
                ja tam pytam o zrodlo danych (i metodologie pomiaru) bo wtedy mozna dyskutowac. Podalem jednoczenie inne wyniki (wg. - jak sie okazalo) innej metodyki liczone. Gdzie tam baranku jest zarzucenie komukolwiek klamstwa?
                • reakcjonista1 Re: czytanie ze zrozumieniem - 3 klasa SP... 21.06.06, 14:43
                  > Gdzie tam baranku jest zarzucenie komukolwiek klamstwa?
                  znizyles sie do poziomu partii demokratycznej demokraci.pl
      • lucyperek2 No jak to skąd te 19% ? 21.06.06, 14:40
        > maj, gdzie 100 to maj poprzeniego roku
        > Ogółem 107,3
        > Górnictwo 104,4
        > Przetwórstwo przemysłowe 109,2

wzrost ogółem 7,3
        górnictwo 4,4
        przetw. przem 9,2
        -------------
        razem 20,9

Widac nauczyli się tego od swego guru lepera.
        • sierzant_nowak to inne badania 21.06.06, 14:41
          moje dane to produkcja w czasie pracy. Te od 19% to dane w wartosci produkowanych dóbr.
        • reakcjonista1 Pan sierzant powiedzial ze sie "pomylił" 21.06.06, 14:42
          i podał wyniki opracowane na podstawie innej metodologii... nie wiem wiec skad
          ten antykaczystowski popęd?
          • sierzant_nowak gdzie baranie powiedzialem ze sie pomylilem?? 21.06.06, 14:45
            zeby rozpoczac MERYTORYCZNA (w przeciwienstwie do tego co wy uprawiacie) dyskusje trzeba znac rodzaj badan, przyjeta metodyke. Nie wiedzialem na jakich opiera sie ten watek, podalem - jako ilustracje potrzeby sprecyzowania zrodla - przyklad na to, ze dane moga byc inne i bez uscislenia zrodla i metodyki nie mozemy powaznie rozmawiac.

Ale taki baran jak ty tego ewidentnie nie rozumie. Co najlepiej obrazuje tobie podobnych i powody, dla ktorych nie da sie z wami sensownie rozmawiac.
            • karlin Ale się niższa kadra podnieciła..... 21.06.06, 15:03
              • sierzant_nowak audiotele :D 21.06.06, 15:14
                kto zamiast merytorycznej dyskusji podejmuje temat zastepczy w postaci nicka nieznanego sobie rozmowcy?

a. osoba inteligentna
                b. gowniarz :D
                c. idiota
            • reakcjonista1 Mówisz jak typowy kaczysta... 21.06.06, 15:05
              nie zapluj się.
              • sierzant_nowak nie - jak typowy POwiec. Uzywajac slow dluzszych 21.06.06, 15:08
                niz trzysylabowe w poprawnym kontekscie i poruszajac sprawy (jak np. warunki konieczne do rzeczowej dyskusji) o ktorej reakcjonista nie ma bladego pojecia :D
                • karbat Re: nie - jak typowy POwiec. Uzywajac slow dluzsz 21.06.06, 15:42
                  coz oni takiego upchneli w jednym miesiacu
                  cos czym nie ma sie czym chwalic ?
                  bron do regionu kryzysowego
                  ten wynik to dla mnie zagadka
                • reakcjonista1 Aha to przepraszam, jak PeOwiec 21.06.06, 15:48
                  moglem byc bardziej domyslny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka