Dodaj do ulubionych

Roman ws dziadka i jego ideologii

09.07.06, 23:01
do adminow: czemu mi wycieliscie ten watek marcusa o ansysemityzmie z definicji zanim zdarzylem odpowiedziec i zanim zdazyl zapewne przeczytac moja odpowiedz w pierwszym poscie??

Monika Olejnik : Jest pan endekiem czy nie?

Roman Giertych: Jestem członkiem Ligi Polskich Rodzin. Endecja, była to nazwa narodowej demokracji, wtedy, kiedy ta organizacja funkcjonowała. Bez wątpienia mój dziadek był jednym z wybitnych działaczy Stronnictwa Narodowego przed wojną, jednym z przywódców i przyjaciół Romana Dmowskiego. To jest prawda i co do tego, nie ma żadnych wątpliwości.

Monika Olejnik : Ale pan jest endekiem czy nie?

Roman Giertych: Dzisiaj ja jestem człowiekiem, który jest liderem Ligi Polskich Rodzin.

www.radiozet.com.pl/index.php?page=rozmowy&id=2904&year=2006&month=5
i nie mam wiecej pytan. gdyby sie nie zgadzal bez problemow powiedzialby, ze sie nie zgadza, tak jak pare zdan wczesniej powiedzial, ze nie zgadza sie np z MW ws Ukrainy.

a i MW jako jako zydowskoneutralna organizacja odbudowana przez Romana to tez niezly argument do unikania tego pana przez Izrael.
Obserwuj wątek
    • sawa.com Re: Roman ws dziadka i jego ideologii 09.07.06, 23:07
      Dziadka sie nie wybiera. Nie słyszałam żadnego tekstu antysemickiego u
      Giertycha.
      Nikomu nie przeszkadzało, ze synowie enkawudzistów pełnią najwyższe funkcje w
      III RP. Jeździli też na uroczystości katyńskie. Czy ktos protestował? Moze i
      protestował, ale nikt się tym protestem nie przejmował.

W
      • niezapowiedziany oczywiscie ze sie nie wybiera 09.07.06, 23:13
        co wiecej, nie uwazam, ze powinno sie za nich odpowiadac. ale Roman do niego nawiazuje. i to jest roznica. on bardzo czesto podkresla swoje ideologiczne zwiazki z przodkami. tu mial wyrazna okazje, zeby powiedziec: "takie poglady endecji sa mi obce" ale nie powiedzial. uciekl od odpowiedzi. to jest jednoznaczne i mozna sie jedynie oszukiwac, tylko po co?

a to fragment z Jedrzeja Giertycha:
        "Oczywiście nie sposób tu omawiać szczegóły techniczne planu usunięcia Żydów. Nie możemy wszystkich naszych zamierzeń z góry ujawniać, bo ułatwilibyśmy przez to Żydom zorganizowanie skutecznego przeciwdziałania. Zadanie żydom ostatecznego ciosu jest koniecznym i nie dającym się ominąć warunkiem powstania rządu narodowego. Nie byle jaki to pojedynek – na śmierć i życie z narodem żydowskim. Sprawa żydowska jest w Polsce sprawą o rozmiarach potwornych."

a MW zalozona przez Giertycha?
        • w11mil gdzie i kiedy Romnan nawiązuje do antysemityzmu 09.07.06, 23:15
          dziadka?
          Jakieś cytaty?

niezapowiedziany napisał:
          >Roman do niego >na wiazuje.
          • niezapowiedziany bylby glupcem gdyby publicznie to mowil 09.07.06, 23:16
            wystarczy ze odsyla do dziel takich jak te jego dziadka. a ty myslisz, ze co sie czyta w MW?
            • w11mil to zacytuj jego prywatne wypowiedzi 09.07.06, 23:17
            • lux_et_veritas No ta, jest także pedofilem i okrada stare 09.07.06, 23:17
              babcie. Oczywiście byłby głupcem gdyby się do tego publicznie przyznał.
              • niezapowiedziany a endecja o tym mowila? 09.07.06, 23:19

• reakcjonista1 Re: a endecja o tym mowila? 09.07.06, 23:35
                  W innym kraju o takim procencie ludnosci żydowskiej pogromy gonilyby pogromy...
                  U nas było inaczej jednak na dłuższą metę konflikt narodowosciowy mogl tylko
                  wzrastać - stąd plany wywiezienia Żydów z Polski np na Madagaskar. Endecja
                  negowała mozliwosc życia wielu milionów żydów wsrod jeszcze wiekszej ilosci
                  chrześcijan. Zresztą wskazywano niebezprzyczyny na trudności asymilacyjne,
                  róznice kulturowe, komunizm popularny wsrod Żydów.
                  • niezapowiedziany a z czego wynikaly trudnosci asymilacyjne? 09.07.06, 23:44
                    nie z tego, ze z tej goscinnosci (ok, gdzie indziej bylo jeszcze gorzej np w sredniowieczu) mieli prawo zyc, ale w zamknietych osadach? a skad sie wzial Kazimierz w Krakowie? kiedys to nie bylo w miescie...

wiec przynajmniej watku asymilacji tu nie wyciagajmy, jak sie kogos izoluje to trudno wymagac otwartosci.

z komunizmem tez obiegowa opinia. komunizm byl tez popularny (?) wsrod Polakow. rownie dobrze mozna powiedziec, ze militarystyka byla popularna wsrod Zydow (ponad 10% w wojsku Rzeczpospolitej w momencie wybuchu II WS).

nie bylo tez tak, ze nie dochodzilo do roznych lokalnych atakow. a chocby Myslenice w 1936.
                    • w11mil odpowiedz na to pytanie moze byc uznana za 09.07.06, 23:45
                      antysemicką
                    • reakcjonista1 Re: a z czego wynikaly trudnosci asymilacyjne? 09.07.06, 23:55
                      > wiec przynajmniej watku asymilacji tu nie wyciagajmy, jak sie kogos izoluje to
                      > trudno wymagac otwartosci.

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę z tego, że żydzi w wiekszości woleli izolację
                      którą narzucali im rabini. To po prostu konsekwencja religii jaką wyznawali.
                      Rabini za głowny cel obierali wlasnie odrebnosc, nieasymilację żeby tylko sie
                      narodek nie odcial od judaizmu rabinicznego.

> z komunizmem tez obiegowa opinia. komunizm byl tez popularny (?) wsrod Polakow.
                      > rownie dobrze mozna powiedziec, ze militarystyka byla popularna wsrod Zydow (p
                      > onad 10% w wojsku Rzeczpospolitej w momencie wybuchu II WS).

Obiegowa czy nie, ale jest w niej sporo prawdy. Ok 70% aresztowanych w II RP za
                      dzialalnosc komunistyczną było Żydami. W 39 roku władzę sowiety powierzyły
                      sąsiadom Polaków - Żydom gdyz to im bardziej ufano, zresztą dziwne by było gdyby
                      kreml ufał w przewazajacej mierze narodowi katolickiemu i bardzo czesto wrogiemu
                      ideologii komunistycznej. wtedy doszło do uaktywnienia skrywanej nienawisci do
                      niepodleglej Polski. Ja takie relacje znam z pierwszej reki ale o tym oficjalnie
                      nikt nie mowi poza enigmatycznymi wypowiedziami. Lat powojennych juz nawet nie
                      bede opisywał.

> nie bylo tez tak, ze nie dochodzilo do roznych lokalnych atakow. a chocby Mysle
                      > nice w 1936.

Tak, i był to wypadek potwierdzający regułę.
                      • niezapowiedziany Re: a z czego wynikaly trudnosci asymilacyjne? 10.07.06, 00:01
                        powierzylo tym Zydom, ktorzy byli bolszewikami. tak samo jak w ZSRR powierzala tym przedstawicielom innych narodowosci (czesto wlasnie mniejszosci) na danym terenie, ktorzy byli bolszewikami. stara zagrywka z rozgrywaniem nacjonalizmami. dlaczego Dzierzynki dzialal w ZSRR a nie w Polsce?
                        • reakcjonista1 Re: a z czego wynikaly trudnosci asymilacyjne? 10.07.06, 00:20
                          Ale fakt jest faktem - dotychczasowi sąsiedzi, normalni ludzie, z ktorymi sie
                          robilo interesy, rozmawialo, przyjaźniło nagle stali sie okupantem tylko w taki
                          sposob Polacy postrzegali jakiekolwiek władze sowieckie i nazistowskie. A to
                          rodziło nienawiść.
          • niezapowiedziany on nawiazuje do endecji a endecja to takie teksty 09.07.06, 23:17
            i to jest powod.
            • nielubiegazety2 Re: on nawiazuje do endecji a endecja to takie te 09.07.06, 23:19
              Halla masz na myśli?
            • lux_et_veritas Re: on nawiazuje do endecji a endecja to takie te 09.07.06, 23:20
              Endecja zrobiła dla Polski przynajmniej tyle samo dobrego co piłsudczyzna, a
              kto wie czy nie więcej i nie widzę nic zdrożnego aby akurat do dorobku w tej
              materii się odwoływać.
            • w11mil po błyskotliwości argumentu wnoszę, że jestes 09.07.06, 23:20
              młodzieńcem walczącym o Postęp i Tolerancję

> i to jest powod.
              >
              • niezapowiedziany :/ bez bolszewii 09.07.06, 23:21

• nielubiegazety2 Taki "cuś" istnieje tylko we Wrocławiu. Świat bez 09.07.06, 23:42
                  programowo wdrażanego postępu przeżyje natomiast bolszewię napędza tylko postęp.
                  Bez programowego postępu nie ma bolszewii.
                  • niezapowiedziany nie zrozumialem twojego postu. 09.07.06, 23:45
                    chodzilo o to, zebys nie wyjezdzal mi z bolszewickimi haslami. bo to pachnie sloganami komunizmu.
                    • nielubiegazety2 Kiedyś bym się zdziwił :( 09.07.06, 23:48

• niezapowiedziany tego tez nie rozumiem. pierwsze zdanie jest 09.07.06, 23:51
                        niezrozumiale. to belkot. sorry, ale brakuje mi teraz lepszego okreslenia. nie rozumiem jego sensu.
                        • niezapowiedziany swiat bez progr. postepu napedza tylko postep?? 09.07.06, 23:52
                          chyba sie pomyliles gdzies./
                          • nielubiegazety2 Swiat bez progr. postepu przeżyje. Postęp napędza 10.07.06, 00:02
                            bolszewię.

Na prostym przykładzie.

Inwestowanie przez państwo w tradycyjną rodzinę (pomijam instrumenty) gwarantuje
                            rozwój.
                            Inwestowanie przez państwo w rodzinę pederastów lub lesbjek (pomijam
                            instrumenty) gwarantuje postęp.

Jedno państwo się rozwija, drugie jest postępowe.

Wolniej czytaj.
                            • eryk2 Re: Swiat bez progr. postepu przeżyje. Postęp nap 10.07.06, 00:04
                              Ooo, a to coś nowego. Bolszewicy popierali małżeństwa gejowskie? Wiesz to od
                              Stalina czy od Dzierżyńskiego?
                              A może słyszałeś o Paradżanowie, który za pedalstwo dostał 10 lat łagrów?
                              • nielubiegazety2 Kierunek postępu nie ma znaczenia. Teraz lewica 10.07.06, 00:13
                                (a ta jest postępowe ex definitione) walczy nie o prawa polityczne dla
                                ciemięzonego proletariatu i o pokój, ale humanizm wyrażający się o
                                równouprawnieniem dla pedereastów, lesbijek, szympansów.
                                www.wprost.pl/ar/?O=91312&C=57
                                • eryk2 Re: Kierunek postępu nie ma znaczenia. Teraz lewi 10.07.06, 00:18
                                  Cóś mało spójna ta twoja wizja bolszewii - raz sadza gejów do łagrów, raz ich
                                  popiera... Całkiem jak polska prawica: Rydzyk goni pedałów precz, za to popiera
                                  Paetza...
                            • niezapowiedziany z kropka rozumiem. tam powinien byc przecinek. 10.07.06, 00:11
                              ja go postawilem w innym miejscu - przed "napedza".

i co maja do tego geje akurat? postep to rozwoj techniczny dla mnie. reszta to liberalizm obyczajowy.

a co do gejow (nie wiem dlaczego akurat ten przyklad...) to nie trzeba zaraz inwestowac. mozna po prostu nie sekowac. (dla mnie parady nie sa wyrazem postepu, bo uwazam, ze seks jest prywatna sprawa kazdego, wiec tutaj mysle, mamy podobny poglad).

od mojego wolniejszego czytania, twoich zgiubionych przecinkow nie przybedzie. lekka(!) zlosliwosc.
                              • niezapowiedziany i nie wiem co ma do tego Wroclaw?? 10.07.06, 00:13
                                cos mi chciales zaimputowac. moze moje, "bez bolszewii" bylo malo jednoznaczne. nie chodzilo o to, ze jestem bojownikiem o co tam napisales ale bez bolszewii, ale ze ten tekst mi pachnie komunistycznymi sloganami i zebys takich wobec mnie nie uzywal przypisujac mi jakies takie postawy. i to wszystko. mysle ze wyjasnione.
          • eryk2 Re: gdzie i kiedy Romnan nawiązuje do antysemityz 09.07.06, 23:22
            w11mil napisała:
            > gdzie i kiedy Romnan nawiązuje do antysemityz
            > dziadka?
            > Jakieś cytaty?

A taki jeden też nie nawiązywał do służby swojego dziadka w Wehrmachcie - a
            preziem nie został...
        • humbak Re: oczywiscie ze sie nie wybiera 09.07.06, 23:17
          A uwzględniłeś że może nawiązywać do patriotycznej ideologi, a pomija antysemityzm?
          • niezapowiedziany patriotyzm podszyty ksenofobia? 09.07.06, 23:19
            nie myl patriotyzmu z nacjonalizmem.

w ogole o czym my rozmawiamy.

co z Farfala lansowanym przez Giertycha do TVP??
            • humbak Re: patriotyzm podszyty ksenofobia? 09.07.06, 23:20
              No co z nim? Ja nie ocenię gościa dopóki nie przeczytam jego tekstów.
              • niezapowiedziany czy chcialbym zeby Zyrinowski odp za takie nasze 09.07.06, 23:28
                wyjazdy do Rosji?

czy Zyrinowski mowil cos szkalujacego Polakow, cos mowil o agresji wobec Polakow? a jednak uwazamy go za antypolskiego.
                • humbak Re: czy chcialbym zeby Zyrinowski odp za takie na 09.07.06, 23:38
                  Ja wogóle Żirinowskiego nie uważam. Nie interesuje mnie on totalnie (nic nie znaczący polityk w obcym kraju) i to nie o nim tu rozmawiamy.
                  • niezapowiedziany a ja lubie postawic siebie w sytuacji innych 09.07.06, 23:46
                    i hipotetycznie rozwazyc rozne warianty. to czesto pozwala zrozumiec czyjes stanowsiko.
                    • humbak Re: a ja lubie postawic siebie w sytuacji innych 09.07.06, 23:50
                      No toś porównał. Fauna polityczna- Żyrinowski, kontra wicepremier.
                      • niezapowiedziany wicepremier ktory jest fauna polityczna... 09.07.06, 23:54
                        uwierzylbys w to, ze bedzie wicepremierem rok temu?
                        • humbak Re: wicepremier ktory jest fauna polityczna... 09.07.06, 23:57
                          Fauna, która ma (miała) te kilkanaście procent poparcia, a nie 5 (o ile dobrze pamiętam wyniki Ż.). Poza tym Giertych jest politykiem bardzo... nijakim tak naprawdę. Żirinowski jest chyba bardziej sdecydowany.
                          • niezapowiedziany LPR miala 7. Giertych jakims cudem wyszedl z Wawy 10.07.06, 00:02

• humbak Re: LPR miala 7. Giertych jakims cudem wyszedl z 10.07.06, 00:07
                              Dlatego napisałem miała. OStatnio spadli, ale przedtem te kilkanaście mieli murowane.
            • humbak Re: patriotyzm podszyty ksenofobia? 09.07.06, 23:21
              Dla jednych nacjonalizm, dla innych patriotyzm. Kwestia systemu wartości.
            • w11mil co z Farfalą? jakies cytaty z Farafali? 09.07.06, 23:22
              > co z Farfala lansowanym przez Giertycha do TVP??
          • ubek-bubek Pamiętacie jak w 1968 Jaruzelski gonił zydów z PRL 09.07.06, 23:24
            Pomagali mu w tym tatusiowie Cimoszewicza, Kwasniewskiego i Moniki Olejnik.
            Jaruzelski dostał rozgrzeszenie od Michnika choć nigdy publicznie nie
            przeprosił tych ludzi. O ojcach wyżej wymienionych nikt nawet nie wspomina.
            • niezapowiedziany ode mnie nie dostal. i znam poszkodowanych 09.07.06, 23:25
              od ktorych tez nie dostal. i sam Michnik tez nie dostal.
              • w11mil za co Michnik ma dostać rozgrzeszenie? 09.07.06, 23:27

>i sam Michnik tez nie dostal.
                >
                • niezapowiedziany Re: za co Michnik ma dostać rozgrzeszenie? 09.07.06, 23:28
                  za to poklepywanie sie. wyskoczyles z nim nie wiem po co. to z rozpedu odpisalem. za duzy skrot.
            • eryk2 Re: Pamiętacie jak w 1968 Jaruzelski gonił zydów 09.07.06, 23:26
              Pamiętacie jak w 1968 Jaruzelski gonił zydów

Nooo! Pamiętamy! I pamiętamy jak sekundował mu w tym z Londynu niejaki Jędrzej
              Giertych - uznając, że całe to żydostwo trockistowskie jest gorsze niż
              słowiańscy, błękitnoocy i złotowłosi chłopcy od Moczara. Wystarczy poczytać
              wypowiedzi JG o KOR-ze. Taki sobie "złomny z Londynu" (a mówiąc po prostemu:
              złomiarz ze śmietnika historii).
              • w11mil pomyliles Giertychów 09.07.06, 23:28
                to nie tym dyskusja

eryk2 napisał:
                > Nooo! Pamiętamy! I pamiętamy jak sekundował mu w tym z Londynu niejaki
                >Jędrzej Giertych
                • eryk2 Złotko, 09.07.06, 23:32
                  to ty mylisz Giertychów. Jędrzej G. to dziadek Romana (ojciec Macieja), ów
                  przesławny przedwojenny antysemita. Nigdy nie wrócił do Polski po wojnie,
                  mieszkał w Anglii, skąd obszczekiwał opozycję antykomunistyczną w PRL, chwalił
                  wprowadzenie stanu wojennego itd. Jak to endek-Jędrek-pędrek. Odróżniaj ich,
                  gdy chcesz ich bronić.
                  • w11mil wątek jest o Romanie 09.07.06, 23:36
                    Roman jest antysemitą?
                    eryk2 napisał:
                    > to ty mylisz Giertychów.
                    • eryk2 Rybcia! 09.07.06, 23:41
                      Wątek ma tytuł "Roman ws DZIADKA i jego ideologii". Tłumaczę więc jak komu
                      dobremu, że ja cały czas piszę o DZIADKU Romana, który szkodzi wnuczkowi na
                      życiorys.
                      • w11mil Re: Rybcia! 09.07.06, 23:47
                        eryk2 napisał:

> Wątek ma tytuł "Roman ws DZIADKA i jego ideologii". Tłumaczę więc jak komu
                        > dobremu, że ja cały czas piszę o DZIADKU Romana, który szkodzi wnuczkowi na
                        > życiorys.
                        >
                        • w11mil jaka domieszka krwi antysemickiej 09.07.06, 23:48
                          wystarczy aby uznac czlowieka za antysemite
                          czy są na to jakieś Ustawy?
                          > eryk2 napisał:
                          >o DZIADKU Romana, który szkodzi wnuczkowi
                          > na > > życiorys.
                          > >
                          • niezapowiedziany tylko postawa, stanowisko wobec postaw innych 09.07.06, 23:55
                            propagowane poglady, osoby. to tak mniej wiecej to na podstawie czego ocenia sie czlowieka na ogol.
                            • w11mil to moze jakies cytaty z tych "poglądów"? 09.07.06, 23:56
                              > propagowane poglady,
                              • niezapowiedziany on uwaza, ze dorobek endecji to cos godnego 09.07.06, 23:59
                                pochwaly, nie odcina sie od tego. dla mnie to jest dowod na zbieznosc pogladow.
                                dlaczego MW zalozona przez Romana Giertycha ma profil endecki, ksztaltowany przez prace miedzy innymi jego dziadka? ot tak, dla hecy, bez powodu? nie traktuj mnie jak glupca. ani siebie.
                                • w11mil dorobek endecji jest wartościowy 10.07.06, 00:02
                                  dla narodu i państwa polskiego

> pochwaly, nie odcina sie od tego.
                                  • niezapowiedziany i zawiera takie elementy, ktore mniejszosciom 10.07.06, 00:15
                                    a obecnie i obywatelom innych panstw sie nie podobaja. maja prawo nie chciec, zeby reprezentant tego nurtu odpowiadal za sprawy ich dotyczace.
                                    • w11mil i to jest niezły argument! 10.07.06, 00:19
                                      > a obecnie i obywatelom innych panstw sie nie podobaja. maja prawo nie chciec,
                                      >zeby reprezentant tego nurtu odpowiadal za sprawy ich dotyczace.

ale ja wolałbym aby mój rząd kierował sie ideologia korzystną dla mojego narodu
                                      w przypadku konfliktu
                          • eryk2 Re: jaka domieszka krwi antysemickiej 09.07.06, 23:56
                            Dokładnie taka sama, jak krwi wehrmachtowskiej, aby uznać wnuczka żołnierza
                            Wehrmachtu za eksponenta niemieckich interesów.
                            • w11mil a któż w Polsce tak skrzywdził p. Tuska? 09.07.06, 23:57
                              eryk2 napisał:

> Dokładnie taka sama, jak krwi wehrmachtowskiej, aby uznać wnuczka żołnierza
                              > Wehrmachtu za eksponenta niemieckich interesów.
                              >
                              • eryk2 Re: a któż w Polsce tak skrzywdził p. Tuska? 09.07.06, 23:59
                                w11mil napisała:
                                a któż w Polsce tak skrzywdził p. Tuska?

Przespałaś to wydarzenie? Niejaki bullterrrrrrier, ze szczękościskiem i
                                wścieklizną...
                                • w11mil jakis cytat z Kurskiego o"interesach niemieckich"? 10.07.06, 00:04
                                  eryk2 napisał:

> Przespałaś to wydarzenie? Niejaki bullterrrrrrier, ze szczękościskiem i
                                  > wścieklizną...
                                  >
                                  • eryk2 Re: jakis cytat z Kurskiego o"interesach niemieck 10.07.06, 00:05
                                    > jakis cytat z Kurskiego o"interesach niemieck

Sorry, ale w g.wnie nie grzebię - zostawiam to innym, m. in. tobie.
                                    • w11mil wygląda na to, że to zmyśliłeś 10.07.06, 00:07
                                      eryk2 napisał:

> Sorry, ale w g.wnie nie grzebię - zostawiam to innym, m. in. tobie.
                                      • eryk2 Re: wygląda na to, że to zmyśliłeś 10.07.06, 00:08
                                        Jasne, to nie Kur.ski wyciągnął Tuskowi dziadka z Wehrmachtu, Sobieski pobił
                                        pod Grunwaldem Napoleona, a ty jesteś chodzącą krynicą mądrości...
                                        • w11mil pytałem o wyciąganie "interesów niemieckich" 10.07.06, 00:09
                                          eryk2 napisał:

> Jasne, to nie Kur.ski wyciągnął Tuskowi dziadka z Wehrmachtu,
                                          • eryk2 Re: pytałem o wyciąganie "interesów niemieckich" 10.07.06, 00:11
                                            Pomyśl, chociaż to dla ciebie trudne - dlaczego Kur.ski wyciągnął tego dziadka?
                                            Dokładnie z tych samych powodów, z jakich teraz Żydzi wyciągają dziadka
                                            Giertychowi. 1:1. Poniatno?
                                            • w11mil Giertych chce byc prezydentem Izraela? 10.07.06, 00:14
                                              eryk2 napisał:
                                              > Dokładnie z tych samych powodów, z jakich teraz Żydzi wyciągają dziadka
                                              > Giertychowi. 1:1. Poniatno?
                                              >
                                              • niezapowiedziany ale odpowiada za jedna rzecz dot. Izraela w Polsce 10.07.06, 00:16
                                                oni nie chca go odsywac ze stanowiska. nie chca tylko, zeby odpowiadal za te programy.
                                              • eryk2 Re: Giertych chce byc prezydentem Izraela? 10.07.06, 00:16
                                                W takich przypadkach Rosjanie mówią: krysza pojechała. Po naszemu: odbiło ci
                                                kompletnie.
                • niezapowiedziany a to Maciej tez cos udzielal sie ws zydow? 09.07.06, 23:33
                  czy Maciej nie jest czlonkiem LPR? a nie przepraszam on jest eurodeputowanym z ramienia LPR.
              • ubek-bubek Giertych dawał im kwity ze nie są obywatelami PRL? 09.07.06, 23:33
                Coś towarzysza pamięć zawodzi. O tym , ze w Londynie istnieje Jędrzej Giertych
                nikt w pRLu nie wiedział.
                eryk2 napisał:

> Pamiętacie jak w 1968 Jaruzelski gonił zydów
                >
                > Nooo! Pamiętamy! I pamiętamy jak sekundował mu w tym z Londynu niejaki
                Jędrzej
                > Giertych - uznając, że całe to żydostwo trockistowskie jest gorsze niż
                > słowiańscy, błękitnoocy i złotowłosi chłopcy od Moczara. Wystarczy poczytać
                > wypowiedzi JG o KOR-ze. Taki sobie "złomny z Londynu" (a mówiąc po prostemu:
                > złomiarz ze śmietnika historii).
                >
                • eryk2 Re: Giertych dawał im kwity ze nie są obywatelami 09.07.06, 23:43
                  ubek-bubek napisał:

> Coś towarzysza pamięć zawodzi.

Nigdy nie byłem i nie jestem członkiem żadnej partii (gdy rozwiązywano PZPR,
                  zdawałem maturę).

O tym , ze w Londynie istnieje Jędrzej Giertych
                  > nikt w pRLu nie wiedział.

Ale to nie żadnego znaczenia: on chwalił komuszych antysemitników z własnej,
                  nieprzymuszonej głupoty. Tak samo jak Jaruzela w stanie wojennym - taki
                  sobie "użyteczny idiota" w środowisku londyńskiej Polonii.
        • sawa.com Re: oczywiscie ze sie nie wybiera 09.07.06, 23:21
          Wycofuję się z dyskusji. Nie mam zamiaru dzielic włos na czworo. Zarzucanie
          Polakom antysemityzmu jest dętą sprawą. Ciągle dmucha sie w te same balony...
          sa one wyświechtane i ledwie juz zipią od tych niepopartych faktami zarzutów...
          Ciągle ta historia. Zresztą coraz odleglejsza.
          Jest to męczące. Ja mam tego potąd...
          • niezapowiedziany Polakom in gremio owszem, zgadzam sie 09.07.06, 23:23
            ale sa Polacy antysemici, a u nas mowienie o tym jest niedopuszczalne.

ja tam ich rozumiem. nie chcialbym aby Zyrinowski byl odpowiednikiem w Rosji. co bysmy wtedy mowili? czy Zyrinowski cos o eksterminacji Polakow mowil?
            • w11mil to tylko moderatorzy GW wycinają te wątki 09.07.06, 23:26
              nie mozna generalizować

> ale sa Polacy antysemici, a u nas mowienie o tym jest niedopuszczalne.
            • humbak Re: Polakom in gremio owszem, zgadzam sie 09.07.06, 23:27
              > ale sa Polacy antysemici, a u nas mowienie o tym jest niedopuszczalne.

O tototo, napewno:) Skądś Ty wziął to twierdzenie?
              • w11mil moderatorzy GW tną dyskusje na ten temat 09.07.06, 23:30
                humbak napisał:

> > ale sa Polacy antysemici, a u nas mowienie o tym jest niedopuszczalne.
                > O tototo, napewno:) Skądś Ty wziął to twierdzenie?
              • niezapowiedziany Re: Polakom in gremio owszem, zgadzam sie 09.07.06, 23:30
                inaczej: spotyka sie od razu z histeryczna reakcja obroncow polskosci. zupelnie jak admini gw - niewygodne usunac, zagluszyc, pod dywan, obrazic itd. to samo tylko z drugiej strony barykady.

poczytaj to forum. gdybym byl Zydem czulbym sie codziennie obrazany. fair?
                • ubek-bubek Wyobraż sobie jak czuje się Polak codziennie 09.07.06, 23:40
                  obrażany na FK.

> inaczej: spotyka sie od razu z histeryczna reakcja obroncow polskosci.
                  zupelnie
                  > jak admini gw - niewygodne usunac, zagluszyc, pod dywan, obrazic itd. to
                  samo
                  > tylko z drugiej strony barykady.
                  >
                  > poczytaj to forum. gdybym byl Zydem czulbym sie codziennie obrazany. fair?
                  >
                  • niezapowiedziany a to czemu? ktos tu Polakow obraza z powodu 09.07.06, 23:47
                    polskosci?

pomijam wzgledu polityczne, mowimy o podstawach narodowych.
                    • w11mil przeczytaj ksiązki p. Grossa 09.07.06, 23:50
                      i ich recenzje w New York Times

> polskosci?
                      • niezapowiedziany to protestuj przeciw Grossowi. zadaj dzialania 09.07.06, 23:57
                        rzadu itp, ale nie obrazaj wszystkich! Rzad Izraela nie protestuje przeciwko Polakow (ROTFL), nie "domaga sie", zeby Roman przestal byc ministrem, tylko zeby nie odpowiadal za te przyjazdy i programy polsko-izraelskie. i ja to rozumiem.
                        • w11mil ale to jest jak Ustawy Norymberskie 10.07.06, 00:00
                          tylko na odwrót- tępić człowieka za to ze miał prababkę/dziadka którzy nie
                          podobają się Żydom

> Rzad Izraela nie protestuje przeciwko >Polakow (ROTFL), nie "domaga sie",
                          zeby Roman przestal byc ministrem,
                          • niezapowiedziany odwoluje sie Roman do endecji czy sie odcina? 10.07.06, 00:03
                            i nie mam wiecej pytan. nawet nie musisz odpowiadac tutaj, odpowiedz sobie sam.
                            • w11mil endek Dmowski był twórcą państwa polskiego 10.07.06, 00:05
                              jak mozna sie od tego odcinać?
                              • eryk2 Re: endek Dmowski był twórcą państwa polskiego 10.07.06, 00:07
                                >endek Dmowski był twórcą państwa polskiego

Jakiś cytacik może? Wygrzebałaś to we wszawej broszurze Nowaka czy Piaseckiego?
                                • w11mil macie historię w szkole? 10.07.06, 00:08
                                  eryk2 napisał:
                                  > Jakiś cytacik może? Wygrzebałaś to we wszawej broszurze Nowaka czy
                                  Piaseckiego?
                                  >
                                  • eryk2 Re: macie historię w szkole? 10.07.06, 00:10
                                    Kiedy, w jakich okolicznościach i na jakim stanowisku państwowym endek Dmowski
                                    utworzył państwo polskie? Chyba w swojej chorej głowie. Powstanie Państwa
                                    Polskiego notyfikował rządom innych krajów Józef Piłsudski w połowie listopada
                                    1918 roku.
                                    • w11mil wygląda na to że nie macie historii w szkole 10.07.06, 00:13
                                      a jesli nawet to w wersji "nie dla orłów"
                                      hint: Traktat Wersalski

eryk2 napisał:
                                      >Powstanie Państwa Polskiego notyfikował rządom innych krajów Józef Piłsudski w
                                      połowie listopada 1918 roku.
                                      >
                                      • eryk2 Re: wygląda na to że nie macie historii w szkole 10.07.06, 00:15
                                        W momencie, gdy Roman Dmowski był reprezentantem PAŃSTWA POLSKIEGO w Wersalu
                                        (pierwsza połowa 1919), owo PAŃSTWO już istniało, bo go musiało wydelegować.
                                        Nie mógł go więc utworzyć, podobnie jak dziecko nie może się samo począć. Do
                                        you understand?
                                        • w11mil a Państow powstało pewnie tak jak Wszechswiat 10.07.06, 00:22
                                          czyli w wyniku Bing Bang

eryk2 napisał:
                                          > PAŃSTWO już istniało,

zalecam poczytanie na ten temat
                • humbak Re: Polakom in gremio owszem, zgadzam sie 09.07.06, 23:43
                  > poczytaj to forum

Jak zacznę spędzać tu jeszcze więcej czasu to już na stówę będę nałogowcem.

> inaczej: spotyka sie od razu z histeryczna reakcja obroncow polskosci.

Gdzie? Na forum? Nie wiem czy zauważyłeś, ale ostatnie dyskusje na te tematy nie dotyczą twierdzenia iż wśród Polaków są antysemici, ale że Polacy to antysemici. Inie są to wcale dyskusje wynikające z Polskich obsesji. Teraz ja Cię z kolei odeślę do lektury forum, a także prasy. Poczytaj sobie historie o Szczuce, Edelmanie, Kahnie (nie pamiętam nazwiska dokładnie- szef związku żydów jakiegoś w Francji), wypowiedzi a propos książki Grossa itd. Do tego posty Elznara polecam.
                  • niezapowiedziany to krytykuj, wytykaj bledy, ale nie obrazaj wszyst 09.07.06, 23:50
                    z reszta ty o ile dobrze pamietam tego nie robisz.

poza tym odpowiedzia na tekst, ze Polacy to antysemici (nieprawda) jest ze Zydzi to antypolacy (nieprawda), a nie ze Zydzi to %$#%$#^ #%$#^ ^&*^%@$# ^&*^% itp. to jest TA roznica.
                    • humbak Re: to krytykuj, wytykaj bledy, ale nie obrazaj w 09.07.06, 23:53
                      Akurat określenie antypolonizma alta tu równie często jak antysemityzm;)

Re: to krytykuj, wytykaj bledy, ale nie obrazaj

Staram się jak mogę, ale tu by się jaki szanowany historyk przydał.
    • w0man29 a co z dziadkiem w wermachcie ??! 10.07.06, 00:14
      ponoć dziadka się nie wybiera zwłaszcza dziadka Tuska choć już nie Giertycha
      • humbak Re: a co z dziadkiem w wermachcie ??! 10.07.06, 00:16
        Hmmm... toś szanowna kobieto spudłowała.
        1. Wciele nie do Wermachtu to co innego niż wyznawanie danej ideologi.
        2. Tusk nie odwoływał się do Dziadka.
        • w0man29 Re: a co z dziadkiem w wermachcie ??! 10.07.06, 00:24
          Ad 1. ukrywanie faktu wcielenia jest gorsze od stanowiska Giertycha mającego
          cywilną odwagę przyznac się do rodzinnych koneksji
          Ad 2. bo nie ma do kogo .. ad punkt pierwszy - to że Tusk nie chce publicznie
          odwoływać się do wstydliwie skrywanej tajemnicy nie jest okolicznością łagodząca
          • humbak Re: a co z dziadkiem w wermachcie ??! 10.07.06, 00:29
            1. Nie wiesz, czy ukrywal, czy nie wiedział- domyślasz się jedynie.
            2. Ukrywanie wsytdliwej przeszłości dziadka nie jest w porządku, ale nie jest wcale czymś nagannym. Do czegoś takiego trudno się by było przyznać.
            3. To do czego się odwołuje nie ma tu znaczenia. Ważne jest czy się odwołuje.
          • nazikaczki polacy wszyscy klamia? ty tez? 10.07.06, 01:12
            i donosza na siebie nawzajem. a swiat sie bawi wami jak kot mysza. Kiedy
            Poczdam uniewaznimy?
      • niezapowiedziany ani jednego ani drugiego. przeczytaj odp. sawie 10.07.06, 00:18
        to zrozumiesz moje stanowisko. nie powielaj pytan juz raz w tym watku zadanych. dla porzadku i skladu dyskusji.

zauwazyliscie, ze jest to jeden z nielicznych watkow w ktorym istnieje spor bez epitetow? (zawsze to cos)

ja juz spadam bo jest pozno
        • eryk2 Re: ani jednego ani drugiego. przeczytaj odp. saw 10.07.06, 00:19
          Dobranoc.
          Wszystkim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka