Dodaj do ulubionych

współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w GW

17.07.06, 08:10

czytam w giewu

"Antoni Macierewicz to jedna z najbardziej kontrowersyjnych postaci w
polskiej polityce. W PRL opozycjonista, po 1989 r. związany z radykalnymi
partiami prawicowo-katolickimi ... "

Na łamach Gazety Wyborczej jednym słowem kwituje się działalność współtwórcy
KORu, Antoniego Macierewicza - "opozycjonista", do którego pomysłów dołączali
inni. W PRL opozycjonista, przecinek .....

Drugim współtwórcą KORu był Piotr Naimski - gdyby ktoś nie wiedział, oni
kierowali, a Starsze Państwo dawało nazwiska.

Kalisz próbuje pouczać w tvn24 Romaszewskiego czym są prawa człowieka,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45316266
a giewu jednym słowem kwituje działalność tego, dzięki któremu wypłynęli
Kuroń, Michnik, Lityński i inni
Obserwuj wątek
    • ab_extra Dla GW najbardziej kontrowersyjna jest prawda 17.07.06, 08:14
      Za pomocą prawdy bowiem, trudno uprawiać inżynierię społeczną. Jakoś mało
      elastyczna bywa.
      • ratatatam Re: Dla GW najbardziej kontrowersyjna jest prawda 17.07.06, 08:29
        to jedna z tych ciekawych gazet, ktora zajmuja sie dezinformowaniem, a nie
        informowaniem
        • my.uczennice.vii.liceum Mowiac o KORze 17.07.06, 13:01
          nie nalezy zapominac o dwoch takich co sprzedali Talmud.
          Ci jednak dolaczyli chwile pozniej.

--
          Wakacje!
        • dr.szfajcner [...] 17.07.06, 20:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • rekontra prawda bolesna 17.07.06, 08:30
        ab_extra napisał:

> Za pomocą prawdy bowiem, trudno uprawiać inżynierię społeczną. Jakoś mało
        > elastyczna bywa.

prawda dla giewu jest kontrowersyjna i prawda dla giewu i środowiska
        komandosów, które zawłaszczyło historię KOR będzie bolesna.
        Macierewicz - ponownie napiszefaktyczny twórca KORU, prowadzi, jak to się
        nazywa "projekt badawczy" w IPN, i kilka aureol spadnie.
    • jola_iza Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:04
      rekontra napisał:

> Drugim współtwórcą KORu był Piotr Naimski - gdyby ktoś nie wiedział, oni
      > kierowali, a Starsze Państwo dawało nazwiska.

> a giewu jednym słowem kwituje działalność tego, dzięki któremu wypłynęli
      > Kuroń, Michnik, Lityński i inni
      >
      bredzisz- najpierw dawali nazwiska,potem wypłynęli ? Kuronia psadzili w 1965 co robili wtedy Naimski z Antkiem ?
      • venus99 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:06
        jak to co?sikali w majtki.
      • rekontra Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:08
        podasz jakieś fakty, czy wieloletnia agitka wyborczej zrobiła swoje ?

roślinka dostaje papu od propagandzistów giewu i pisze "bredziesz :))
        żałosne dość
        • venus99 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:10
          potrafisz czytać?
          nie jesteś w stanie zrozumieć prostego zdania?
          pampersy przeszkadzają?
          • rekontra Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:16
            venus99 napisał:

> potrafisz czytać?
            > nie jesteś w stanie zrozumieć prostego zdania?
            > pampersy przeszkadzają?

a coś napisałaś?

zdaje się masz nawet problem ze zrozumieniem, że nie zauważyłem twojej
            obecności, nie wiesz komu odpisuję.
            • venus99 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:21
              jola podała fakty.więc czego się domagasz?można jedynie podać je w wątpliwość.i
              to wszystko.
              • rekontra Starsze Państwo i bezkrytyczne czytanie wyborczej 17.07.06, 09:32
                venus99 napisał:

> jola podała fakty.więc czego się domagasz?można jedynie podać je w
                wątpliwość.i to wszystko.

jakie podałą fakty, nawet nie wie KTO to jest "starcsze państwo".

bezkrytyczne czytanie wyborczej odmóźdza
                • jola_iza Re: Starsze Państwo i bezkrytyczne czytanie wybor 17.07.06, 09:40
                  nie czytam GW, tu masz fakty:
                  www.kuron.pl/zyciorys.html
                  www.polskaludowa.com/kalendarium/kor.htm
                  Kuroń jak byk założyciel.
                  • rekontra jeżeli ktoś czerpie z takich źródeł 17.07.06, 09:45

może byś zacytowałą co Kuroń pisał? a ni to co inni piszą w jego zyciorysie? a
                    nawet Kuroń, oczywiście powiększając swój udział pisał, kto jest faktycznym
                    twórcą KORu, i nie pisał o sobie.

czy sądzisz, że dyskutuję na poziomie wikipedii i oficjalnych życiorysów ?

wstrępnie przeczytaj ze zrozumieniem:

www.abcnet.com.pl/pl/artykul_zas.php?art_id=65&w=n&token=
                    ale nawet Olszeski polega tylko na swojej pamięci, a ja wiem co pisał sam
                    Kuroń :))
                    • jola_iza Re: jeżeli ktoś czerpie z takich źródeł 17.07.06, 09:52
                      Aleś Ty głupi, to jest OFICJALNA strona, co piszą inne oszołomy nie interesuje mnie.
                      • rekontra przeczytałaś co pisał Olszewski? 17.07.06, 09:57
                        jola_iza napisała:

> Aleś Ty głupi,

przecież nie napiszę, że jesteś głupia u uparta jak ośloica :))
                        nawet gdybym kiedykolwiek tak sobie pomyślał

więc nie bądz uparta, przeczytaj co napisał Olszewski, to będzie wstęp,
                        wzruszy Twoje przekonanie o prawdzie bijącej z łamów giewu a dopiero wóczas
                        porównamy dostępną wiedzę.

jesteś ofiarą wyborczej :)) nie pierwszą i nie ostatnią
                        • jola_iza Re: przeczytałaś co pisał Olszewski? 17.07.06, 10:06
                          "Głupi" napisałam po zarzuceniu mi najpierw braku przytaczania faktów, potem "takich stron".Oficjale to oficjalne nawet jeśli są to strony rządowe trzeba wierzyć. " ktoś o kimś" to właśnie Olszewski o...Ile razy mam jeszcze powtórzyć
                          nie czytam wyborczej nie mogę więc być ofiarą.
        • mak67 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:16
          Więzienie Kuronia w 65 roku nie ma nic wspólnego z działaniem KOR. Twórcami KOR
          byli Macierewicz i Naimski reszta dołączyła potem. Wielkie nazwiska faktycznie
          chroniły działalność tych którzy narażali się władzy bezposrednio
          • venus99 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:24
            Kuroń poszedł siedzieć razem z Modzelewskim za list do partii.KOR powstał po
            wypadkach radomskich.może uzgodnimy,że Macierewicz był współtwórcą.Naimski?nie
            wiem.on już wtedy chyba znał się na wszystkim i partia mogła go rzucić na każdy
            odcinek.
            • mak67 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 09:30
              Kuroń był niepoprawnym lewakiem i myślał, że komunę można zmienić. Jest pewne,
              że Kuroń jako idealista nie miał nic wspolnego z późniejszą działalnośc AM i
              jego otoczenia w lizaniu się z komuną. On wieżył w to co robił i mimo, że się z
              nim nie zgadzałem mam dla niego wielki szacunek. Kuroń był znienawidzony przez
              komunę i był bardzo szykanowany w wiezieniach w odróżnieniu od AM
            • rekontra gry słów nie rozumiesz - czyli JEDYNI twórcy 17.07.06, 09:39
              venus99 napisał:

> KOR powstał po wypadkach radomskich.może uzgodnimy,że Macierewicz był
              współtwórcą.Naimski?nie wiem.on już wtedy chyba znał się na wszystkim i partia
              mogła go rzucić na każdyodcinek.

nie rozumiwsz co napisałem, zakpiłem sobie z karmionych papką czytelników
              wyborczej.

w TYTLE NAPISAŁEM o Macierewiczu: współtwórca KORu

a potem dodałem: Drugim współtwórcą KORu był Piotr Naimski

i KONIEC - to byli faktyczni pomysłodawcy KORu.

dociera co twoerdzę ? czy masz kłopoty

a dodam, że duża część "komandosów" nie chciałą sięwychylać i wziąć aktywnego
              udziału w pomaganiu robotnikom Radomia i Ursusa. JAsne ?

w wyborcza beczelnie kwituje działalność opozycyjną Macierewicza zwrottem:
              opozycjonista w czasach PRL, i skutkiem takie białe plamy w waszych
              mózgach :))
              • pandada czlonkowie zalozyciele KOR 17.07.06, 10:18
                Jerzy Andrzejewski
                Stanisław Barańczak
                Ludwik Cohn
                Jacek Kuroń
                Edward Lipiński
                Jan Józef Lipski
                Antoni Macierewicz
                Piotr Naimski
                Antoni Pajdak
                Józef Rybicki
                Aniela Steinsbergowa
                Adam Szczypiorski
                ks. Jan Zieja
                Wojciech Ziembiński.

jakby ktos nie wiedzial.
                Oczywiscie brednie, jakoby Kuron czy Michnik dzieki Macierewiczowi wyplyneli to
                czesc potoku prawicowych klamstw.
    • capitalissimus Rekontra, oszczekaj mieszkania 17.07.06, 09:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45295062
      • mak67 Re: Rekontra, oszczekaj mieszkania 17.07.06, 09:24
        A co mają mieszkania do tego, że AM nie chce przyznać, że to nie on zakładał KOR
        • capitalissimus Re: Rekontra, oszczekaj mieszkania 17.07.06, 09:25
          to sprawa sprzed paru dni. rekontra upierał się, że to marcinkieiwcz pierwszy
          obiecywał 3mln mieszkań. to taka rozgrywka pomiędzy pc a zchn.
      • rekontra naucz się dyskutować 17.07.06, 09:33
        miałeś jedną szansę, drugiej nie otrzymasz
        • capitalissimus Re: naucz się dyskutować 17.07.06, 09:35
          naucz się mówić prawdę a kłamstwa odszczekiwać. no, ale do tego trzeba mieć
          jaja i kręgosłup. ty ani jednego ani drugiego nie posiadasz.
          • rekontra Re: naucz się dyskutować 17.07.06, 09:41
            capitalissimus napisał:

> naucz się mówić prawdę a kłamstwa odszczekiwać. no, ale do tego trzeba mieć
            > jaja i kręgosłup. ty ani jednego ani drugiego nie posiadasz.

próbkę prawdomównośći dałeś po kłamstwach Lesia, a jeżeli chodzi o dyskutowanie
            z tobą, to są osoby których punkt widzenia chcę poznać, ty już w tej grupie się
            nie mieścisz, najpierw sięrozwiń, a swoje jaja zostaw na kogoś innego.
            • mak67 Re: naucz się dyskutować 17.07.06, 09:44
              Panowie my tu dyskutujemy o fałszerstwach historii przez GW a wy sobie pyskówki
              urządzacie. Proponuję powrót do tematu.
              • jola_iza Re: naucz się dyskutować 17.07.06, 09:55
                A co konkretnie sfałszowała GW ? Antoś nie był opozycjonistą ?
                • mak67 Re: naucz się dyskutować 17.07.06, 10:09
                  GW stara się uwypuklać rolę swojego nadredaktora. W owych czasach AM mieł pewne
                  zasługi ale nie był postacią czołową a to dziś nie pasuje do jedynej
                  obowiazujacej linii GW wszak oszołom Macierewicz nie mógł byc nigdy przed AM
                  • jola_iza Re: naucz się dyskutować 17.07.06, 10:19
                    Rany boskie, zmusiłeś mnie do przeczytania artykułu. Ani słowa o Michniku. Rekontra ,założyciel wątku artykułem się podpierał. To gdzie te kłamstwa zarzucane przez Ciebie. ? A może jakaś nieprawda o Antku mi umknęla ?
    • rekontra na forum nie ma kompetentnych obrońców wizji GW 17.07.06, 10:00
      czy nikt nie jest w stanie bronić "linii redakcyjnej" GW, pomniejszania zasług
      jednych, i nadmuchiwania do olbrzymich rozmiarów zasług drugich, "swoich" ?
      • acho Nie zgadzam się 17.07.06, 10:02
        Bardzo dobrze rozmawia mi się z Leszkiem z Sopotu, kulturalnie i merytorycznie dyskutuje też najczęściej
        hummer. I chociaż zazwyczaj kompletnie się z nimi nie zgadzam, to nie brzydzę się ich pisaniem, co
        więcej, czytam z przyjemnością.
        • rekontra piszemy KOR w domyśle Michnik i Kuroń czyli kłamst 17.07.06, 10:09
          acho napisał:

> Bardzo dobrze rozmawia mi się z Leszkiem z Sopotu, kulturalnie i
          merytorycznie dyskutuje też najczęściej

do czsu :)) miałem kilkakrotnie "przyje,mność"

> hummer.I chociaż zazwyczaj kompletnie się z nimi nie zgadzam, to nie brzydzę
          się ich pisaniem, co więcej, czytam z przyjemnością.

hummera chyba nigdy nie czytałem, żadnego listu nie czytałem

ale ja się pytam nie o to, czy są kompetentni dyskutanci wspierający linię
          redakcyjną GW, chociażby zaśplepieni, ale czy nikt nie przedstawi faktów,
          które by były sprzeczne z moimi tezami, a któe obowiązują - piszemy KOR, a w
          domyśle MIchnik i Kuroń, co jest całkowitą nieprawdą, dopóki nie zawłąszczyli
          historii. KOR
          >
          >
        • lewiczka Kuroń do1976 r uczestniczył w przepychankach 17.07.06, 10:22
          pomiedzy PZPRowskim "Pruszkowem i Wołominem". Adam Michnik też miał duży żal do
          partii, o to że mu tatusia, mamusię i brata zdgradowała. Dopiero Macierewicz z
          Naimskim przekonali ich, nie na długo co prawda, że PZPR jest organizacją
          przestępczą, którą należy zwalczać, a jej ofiary wspierać.
    • rekontra Zgadnij KTO TO napisał?? 17.07.06, 10:13
      "Z początku, kiedy Antek i Piotr zaproponowali powołanie komitetu ...."

Kim był Antek?

Kim był Piotr?

Kto jest autorem tych słów?
      • pandada Zaproponowali forme komitetu 17.07.06, 10:29
        ale nie tylko oni dzialali. No i komu ten komitet zaproponowali i dlaczego?

PS. NSDAP zalozyl niejaki Drexler.
        • rekontra latający uniwersytet 17.07.06, 10:44
          pandada napisał:

> ale nie tylko oni dzialali. No i komu ten komitet zaproponowali i dlaczego?

latający uniwertytet jestem? mam przeprowasdzić wykłąd, a jakieś trolle będą
          mnie atakowały? łgały w żywe oczy ?

Komitet zaproponowali Starszym Państwu, gdyż potrzebne były nazwiska, ci Starsi
          Państwo to CI którzy się podpisali pod aktem założycielskim, członkowie
          założyciele. Kuroń był potem dopisany, bo był w wojsku - nie umniejszam zasług
          Kuronia, ale pierwsi byli Antek - Antoni Macierewicz, i Piotr - Piotr Naimski -
          czytałeś już Olszewskiego?
          ja opieram swą wiedzę na kilku żródłach, na wspomnieniach, Lipski, Kuroń,
          Kijowski, Brandys, Karpiński ... i inni

ps. Macierewicz ma napisać historię KORu, opierając się również na archiwach
          IPNu.
      • nielubiegazety2 Re: Zgadnij KTO TO napisał?? 17.07.06, 10:30
        Antoni Macierewicz
        Piotr Naimski
        Kto?
        Adam Michnik, lub Helcia Łuczywo, lub Jacek Kuroń.
        • rekontra Jacek Kuroń 17.07.06, 10:39
          nielubiegazety2 napisał:

autorem - Jacek Kuroń. Pisał tak gdy pamięć byłą dość świeża, w 1991 roku.

Michnik wówczas przez rok peregrynował po Europie, w ogóle nie działał w KORze
          A w mieszkaniu u Łuczywo rok później się spotykali, ale to raczej różowa część
          KORu.
    • a.adas Powinno być 17.07.06, 10:26
      "Antonii Macierewicz, w młodości fanatyczny wielbiciel Che i współzałożyciel
      różowego, współpracujacego z komunistami KORu, następnie zwyczajny
      opozycjonista, po 1989 r. związany z radykalnymi partiami prawicowo-katolickimi
      ... "
      • nielubiegazety2 Re: Powinno być 17.07.06, 10:35
        Skąd masz wiadomości o fanatycznym uwielbieniu Macierewicza dla Che (poza
        jednozdaniowymi wtrętami Adasia i Jacusua) i w czym ten fanatyzm się wyrażał?

Nie zakładał różowego KORu tylko biało-czerwony. Już w okresie KOR i KSS-KOR
        utworzyły się dwie frakcje. Różowa i biało-czerwona. Spora grupa była poza
        podziałami.
      • rekontra Antek nie dawał mi żadnych zadań 17.07.06, 10:35
        a.adas napisał:

> współzałożyciel różowego, współpracujacego z komunistami KORu,

zakładany przez Macierewicza i Naimskiego KOR nie był różowy

czy wy pot5raficie przedstawiać jedynie swoje wyobrażenia? tak trudno sięgnąć
        do źródeł?

jeszcze jeden mały cytat

"Czułem się jakby niepotrzebny, Antek nie dawał mi żadnych zadań, nie
        wprowadzał w kierowanie. A może było to tylko moje uprzedzenie do niego ?"

kto jest autorem tych słów ?

a przypomnę, trzecia strona, Starsi Państwo dawali nazwiska.
        • a.adas Re: Antek nie dawał mi żadnych zadań 17.07.06, 10:38
          Najpierw ustal czy jesteś
          a) kłamcą
          b) lewakiem
          c) zwyczajnie ograniczony

a potem pisz, ok?
    • rekontra czarna robora Czarnej jedynki i kluczowa postać 17.07.06, 10:56

"Wojciech Onyszkiewicz nie pamięta, jak dostał wiadomość, że coś się stało w
      Ursusie. Ma 28 lat, w kościach Marzec '68, działalność harcerską w "Czarnej
      Jedynce" nawiązującej do prawdziwego skautingu i w starszoharcerskiej
      "Gromadzie W łóczęgów".

Czuje, że jeśli czegoś nie zrobi, wszystko, co robił do tej pory, nie będzie
      warte funta kłaków. To nie tylko bunt przeciw władzy, lecz także walka o własną
      autentyczność.

Późnym wieczorem spacerują z Macierewiczem wokół pomnika Bohaterów Getta. -

Gdyby nie Antek, niewiele by śmy wtedy zdziałali - wspomina. - Był w
      organizowaniu pomocy postacią absolutnie kluczową."

czytamy na łamach GW

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3437422.html
      gdyż najwięcej czarnej roboty odwalał na początku Antoni Macierewicz, dobrze,
      że przynajmniej takie zdanie się znalazło w artykule "Tak się zaczynał KOR"

ale Macierewicz, był nie tylko od czarnej roboty. Zdaje się, że oprócz plucia
      na Macierewicza, wyznawcy Michnika i Kuronia nie potrafią napisać nic
      konkretnego.
      • pollack5 Re: czarna robora Czarnej jedynki i kluczowa post 17.07.06, 12:26
        Czy <lewy czerwcowy> to robota GW, czy analfabetyzm prawny ROPuch????
    • noc_pisowska Capitalissimus ma racje - klamiesz Rekontra 17.07.06, 11:56
      I to klamiesz w najgorszym, bolszewickim stylu, zwracajac sie przeciwko temu,
      ktorego jeszcze niedawno popierales. Ta walka wewnatrz PiS przypomina mi stare
      stalinowskie metody kiedy rzucalo sie swoich na pozarcie zarzucajac im
      wyimaginowane winy. Rekontra - jestes maly i podly.
      • nielubiegazety2 Poczytaj nieuku o stalinowskich metodach, przeproś 17.07.06, 12:15
        się z rozumem i przestań powtarzać mantrę oszołoma Waldusia "Kiepskiego"
        Kuczyńskiego:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=43753371&a=43761171
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=43753371&a=43753371
        • capitalissimus Re: Poczytaj nieuku o stalinowskich metodach, prz 17.07.06, 12:35
          tu chodziło o styl kłamania a nie o repertuar inkwizycyjnych tortur.
          • nielubiegazety2 Styl kłamania? Co ty wiesz o stylach kłamania 17.07.06, 12:52
            w kraju, w którym wolne mendia sprzyjają w ogromnej większości LEGALNEJ opozycji.
            BTW, jak rekontra w pierwszym poście kłamie to się przedstawia argumenty, a nie
            pomówienia.
            • capitalissimus Re: Styl kłamania? Co ty wiesz o stylach kłamania 17.07.06, 12:58
              A co ty wiesz o tych stylach?
              Rekontra zełgał i już, bo PC toczy rozgrywkę z ZChN.
    • capitalissimus Brniesz dalej, kłamco 17.07.06, 12:55
      tu też są 3mln?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45277880&a=45281792
      i dobrze wiesz, że pisząc '3000 tysięcy' po prostu się pomyliłeś. nikt zdrowy
      nie pisze 3mln w sposób '3000 tysięcy'.
      brniesz dalej stosując bolszewickie metody oszustwa. brak ci jaj by odszczekać
      swoje podłe kłamstwo
      • rekontra odróżniasz pytania od twierdzeń ?? 17.07.06, 13:03
        capitalissimus napisał:

> tu też są 3mln?

> nie pisze 3mln w sposób '3000 tysięcy'.

A DLACZEGO SIĘ NIE PISZE ? zdrowy jesteś ? przedszkolak?

> brniesz dalej stosując bolszewickie metody oszustwa. brak ci jaj by
        odszczekać swoje podłe kłamstwo

jak widać w tym liście napisałem, a w następnym ŻĘBY NIE BYŁO WĄTPLIWOŚCI
        pomiędzy 3 a tys wstawiłem trzy zera, czyli poprawiłem błąd -

3 000 tysięcy, trzeba dużo złej woli by czepiać się takich gó..anych pomyłem,
        by twierdzić ze pisałem o 3 tysiącach, trzeba doprawdy idioty.

napisałem w następnym liście:

"bvardzo precyzyjnie pytam, czy w programie był zapis o 3 000 tysiącach
        mieszkań? albo nie wiesz o czym mówisz. Pamiętam jak Marcinkiewicz powiedział
        na konferencji prasowej, wcześniej nie słyszałem. Dramat forum to nie
        odpowiadanie na precyzjne pytania - czy to było w programie"

i nie pokazałeś mi takiego zapisu w programie, po drugie odróżniasz pytania od
        twierdzeń ?

jak widać jest to twój pozziom dyskutowania, przeimaczanie i nie doczytywanie.
        żałosne, tylko w ten sposób próbujesz zaistnieć jako dyskutant ? trollując ?
        załóż sobiewątek i tam narzekaj jaki jesteś biedny i skrzywdzony

w dalszym ciągu nie potrafiłęś podać linku, nie zauważyłeś, że to nie ten
        poziom dyskusji? chcesz zaistnieć ?

>
        • capitalissimus Po co brniesz? 17.07.06, 13:08
          no i po co brniesz w swoje kłamstwo? próbowałeś mnie przekonać, że w broszurze
          wyborczej pis był postulat zbudowania 3tys. mieszkań a dopiero marcinkiewicz
          obiecał 3mln. jest to oczywistą nieprawdą. zełgałeś więc odszczekaj.

ja chcę zaistnieć? w przeciwieństwie do ciebie nie mam kompleksu megalomana,
          który ma pretensje, że cudze wątki są przyszpilane.
        • elfhelm było w programie wprost 3-4 miliony mieszkań 17.07.06, 21:34
          z dopiskiem "PiS nie obiecuje gruszek na wierzbie" (sic!)

źródło - program wyborczy PiS z 2005 r. (dostępny w PDF na stronie PiS)
    • elfhelm Walentynowicz też neguje pewne osoby 17.07.06, 13:17
      i nie chodzi bynajmniej o jej konflikt z Wałęsą. A o to, że Walentynowicz neguje
      istotną rolę, jaką w sierpniu odegrali Henryka Strycharska czy Alina Pieńkowska.

Co do KORU Sygnatariuszy było 14
      Jerzy Andrzejewski
      Stanisław Barańczak
      Ludwik Cohn
      Jacek Kuroń
      Edward Lipiński
      Jan Józef Lipski
      Antoni Macierewicz
      Piotr Naimski
      Antoni Pajdak
      Józef Rybicki
      Aniela Steinsbergowa
      Adam Szczypiorski
      ks. Jan Zieja
      Wojciech Ziembiński

Zaś za pomysłodawców uchodzą Macierewicz i Lipski.
      • rekontra skąd masz tę informację ?? 17.07.06, 13:19
        elfhelm napisał:

> Zaś za pomysłodawców uchodzą Macierewicz i Lipski.

że Lipski jest pomysłodawcą ?
        • rekontra dziennikarze nie mieli żadnych pytań 18.07.06, 07:14
          rekontra napisał:

> elfhelm napisał:
          >
          > > Zaś za pomysłodawców uchodzą Macierewicz i Lipski.
          >
          > że Lipski jest pomysłodawcą ?

myslałem, że podasz źródło tej informacji, ale przypuszczam, że jest to po
          prostu "wiedza obiegowa".

Lipski jest autorem historii KORu (rok wyd. 1983), i pisze, że idea KORu miała
          dwóch ojców którzy nadali jej określony kształt Macierewicza i Kuronia -
          zastanawia się które elementy idei się weźmie pod uwagę, to usiłowanie
          ustalenia pierszenstwa będzie trudniejsze. Jeżeli przeczyta się cały
          rodział "Powstanie KOR", to nie ma wątpliwośći, ze siebie nie uważa w
          najmniejszym stopniu za pomysłodawcę. Lipskiemu było znacznie bliżej Kuronia
          niz Macierewiczowi, stąd jego rozdwojenie i niechęć przyznania palmy
          pierwszeństwa Macierewiczowi. A jeżeli uzupełni się obraz kreślony przez
          Lipskiego i przeczyta się wspomnienia Kuronia, to nie ma wątpliwości, że
          pomysłodawca jest jeden - Macierewicxz.

Wczoraj była konferencja prasowa - w rocznicę procesu 17 lipca, dziennikarze
          nie mieli prawie żadnych pytań. Dlaczego? Zwyczajne nieuctwo? Zmowa?
          A potem fałszuje się historię, prawda jest niewygodna,

o Macierewiczy nie można pisać dobrze. !!!

To pokazuje jaki jest stan polskiego dziennikarstwa, taki jak polskich
          maturzystów, moze tylko mają więcej tupetu.

notatka z rzepy:

A jednak 17 lipca na korytarzach warszawskich sądów znalazła się grupa
          odważnych ludzi, którzy postanowili obserwować procesy. Byli wśród nich
          harcerze z "Czarnej Jedynki", drużyny ZHP z Liceum Reytana pod wodzą Antoniego
          Macierewicza i Piotra Naimskiego, którzy już zaczęli pomagać rodzinom
          aresztowanych w Ursusie, młodzi działacze Klubu Inteligencji Katolickiej
          zorganizowani przez Henryka Wujca, Jan Józef Lipski z przyjaciółmi m.in. z
          Klubu Krzywego Koła, Jacek Kuroń z "komandosami", i adwokaci: Andrzej
          Grabiński, Witold Lis-Olszewski, Jan Olszewski, Władysław Siła-Nowicki i
          Stanisław Szczuka. Nie zostali wpuszczeni na rozprawę, nawet adwokaci mogli
          bronić oskarżonych dopiero w procesach rewizyjnych. Ale spotkanie 17 lipca w
          sądzie dało początek szerokiej akcji pomocy represjonowanym w Ursusie i
          Radomiu, a następnie powstaniu 23 września 1976 roku Komitetu Obrony
          Robotników.

Wczoraj w barze Paragraf naprzeciw gmachu sądów przy alei Solidarności - 30 lat
          temu był to punkt kontaktowy uczestników tej akcji - na spotkaniu z
          dziennikarzami harcerze z "Czarnej Jedynki" przypomnieli te historyczne
          wydarzenia.

rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060718/publicystyka/publicystyka_a_9.html

ps. oczywiście nie umniejszam zasług Lipskiego, Starszego Państwa, Kuronia,
          Wujca i wielu innych, ale uważam, że obraz powstania KORu jest całkowicie
          zafałszowany, a w świadomości w ogóle istnieje jakiś lewicowy byt wirtualny.
          • elfhelm Re: dziennikarze nie mieli żadnych pytań 18.07.06, 11:16
            Muszę skorygować. Miałem napisać, że ojcami KOR są Macierewicz i Kuroń. Bodajże
            i Kuroń i Macierewicz byli już na pierwszych procesach.
            Za pomysłodawcę nie uznaję Naimskiego - to był bliski człowiek Macierewicza.
            Natomiast rola Lipskiego polegała chociażby na pozbieraniu starszego państwa, bo
            to JJL miał w środowisku przedwojennych socjalistów świetne znajomości.

(ostatnie źródło np. M. Kołodziejczyk, Niepokorni, dodatek do Polityki 2006).

Tyle że sam KOR jako zinstytucjonalizowana opozycja to zdaje się wrzesień 1976 r.

A pierwszą pomoc organizowano trochę wcześniej - i tu do "przodowników" należeli
            Macierewicz, Romaszewscy, Henryk Wujec, Dariusz Kupiecki i Naimski (tak
            Roszkowski, Najnowsza historia Polski, tom 2.).
            • rekontra Re: dziennikarze nie mieli żadnych pytań 18.07.06, 11:45
              elfhelm napisał:

> Za pomysłodawcę nie uznaję Naimskiego - to był bliski człowiek Macierewicza.

ale tylko oni znaleźli się jak członkowie założyciele komitetu, Kuron znalazł
              się na liście, ale był w tym czasie w wojsku w Białymstoku.

Kuroń dużo zrobił w KORe, bardzo duzo, ale chciałem zaaakcentować fakt, że ta
              wiedza z Macierewiczu i Naimskim nie funkcjonuyje w świadomości ludzi.
              W ogóle uważa się KOR za coś złego - czyli propaganda zrobiłą swoje. Zwróć
              uwagę, nawet w notce w GW pisze się o znierpliwieniu dziennikarzy i oczekiwaniu
              na teraźniejszość.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3490052.html?nltxx=1721542&nltdt=2006-07-18-04-05
    • dr.szfajcner Zalosny PiSowski politrukowski klamco oszuscie 17.07.06, 17:07
      i manipulatorze.

> a giewu jednym słowem kwituje działalność tego, dzięki któremu wypłynęli
      > Kuroń, Michnik, Lityński i inni

KSS KOR powstal w 1976 roku,
      a na Michnika, Kuronia i Litynskiego Gomulka juz plul w 1968.
      • kozaki_wiesi Re: Zalosny PiSowski politrukowski klamco oszusci 17.07.06, 17:49
        Ten typ po prostu tak ma - kłamstwo wyssał z mlekiem matki. Kaczyńscy lubią
        biernych, miernych i wiernych więc to całe tałatajstwo chroni się w szeregach
        PiS.
    • adam228 Re: współtwórca KORu opozycjonistą i przecinek w 17.07.06, 17:36
      Znowu Michnik. On żyje ?
      Przecież go nie ma..... nigdzie.
    • demokrata.prl Na MIchnika,Kuronia i Lityńskiego Gomułka pluł nie 17.07.06, 21:30
      dlatego że bronili robotników, ale dlatego że obrzezana frakcja w PZPRze
      przegrała z nieobrzezanymi i nie mogąc pogodzić się z porażką, probowała
      wewnątrzpartyjne rozgrywki wciągnać bogu ducha winnych studentów.Natomiast KOR
      MAcierewicz, Naimski, Olszewski i parę innych osób zorganizowali po to by pomóc
      ludziom represjonowanym.
      • dr.szfajcner Klamiesz jak kazdy PRL-owski demokrata. 17.07.06, 21:38

• wiewiorzasta A to artykuł biograficzny jest? 18.07.06, 08:58
      A może o KORze?

Sorry, ale chyba nie ten link wkleiłeś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka