Dodaj do ulubionych

Apel do Donalda Tuska w obronie Doliny Rospudy

05.08.06, 00:03
Szanowny Panie Przewodniczący!
Wzywamy Pana do działania. Jeszcze nie jest za późno. Jeszcze można uratować 20 tysięcy drzew w
Dolinie Rospudy. Wierzymy, że i Pan przyłączy się do ponad dwustu tysięcy Polaków, którzy chcą
bronić tego niezwykłego miejsca.

Od Pana głosu zależy bardzo wiele. Leszek Cieślik, burmistrz Augustowa i zwolennik wycięcia tych
drzew, jest Pańskim partyjnym kolegą, a w regionalnej Platformie Obywatelskiej to człowiek numer
jeden.

Dał się Pan wielokrotnie poznać jako stanowczy i zdecydowany lider partyjny. Apelujemy, by zechciał
Pan wpłynąć na postawę burmistrza Augustowa, a tym samym - uratował bezcenną oazę natury, jaką
jest Dolina Rospudy.

Skoro Prezydent Lech Kaczyński zadeklarował, że rozumie te protesty, to nadarza się niepowtarzalna
okazja, by interes społeczny postawić ponad partyjnym i bez względu na różnice polityczne bronić
wspólnie słusznej sprawy.

Możecie się dopisywać: Piąta Władza
Obserwuj wątek
    • pandada żałosne /bt bo 05.08.06, 00:07
      • acho ? 05.08.06, 00:09
        Ale o co Ci chodzi? Chcesz wycinki?
        • przekumaty.gosc Re: ? 05.08.06, 00:10
          acho napisał:

> Ale o co Ci chodzi? Chcesz wycinki?
          >
          >

On pewnie o Donaldzie tak myśli. Wiele jeszcze przejrzy na oczy.
          • gagapapa Re: ? 05.08.06, 00:12
            w dolinie Rospudy kryje się SB i UB, a zatem jest duża szansa, że Donald
            Krzywomówny poprze zakaz wycinki.
        • acho Re: ? 05.08.06, 00:23
          Chyba pandada nie ma nic do dodania. Trudno, myślałem, że nie znajdzie się tu zbyt wielu wrogów Doliny
          Rospudy. Cóż, znalazł się jakiś już w pierwszym poście.

Dobrej nocy wszystkim!
          • pandada jesteś pisowskim cynikiem 05.08.06, 01:30
            ja mam z tobą poważnie dyskutować?
            • acho Re: jesteś pisowskim cynikiem 05.08.06, 10:23
              > ja mam z tobą poważnie dyskutować?

No właśnie na razie jeszcze nie zacząłeś.

Po pierwsze - powtarzam to już po raz x-dziesiąty: nie głosowałem w ostatnich wyborach na PiS, tylko
              na PO, czego żałuję ;-), więc nazywanie mnie pisowskim czymkolwiek jest dziwne.

Po drugie - cóż cynicznego znajdujesz w moim apelu? Skoro apeluje się do prezydenta
              Rzeczypospolitej, skoro w radiu TOK FM Adam Wajrak gardłuje przeciwko "rządowi, który ma interes w
              wycięciu tych drzew", to dlaczego nie poprosić o interwencję Donalda Tuska, który jest partyjnym
              szefem burmistrza?

Po trzecie - to naprawdę smutne, że _nigdzie_ w mediach nie znalazłem informacji o przynależności
              partyjnej Drwala Cieślika. Przypadek?

Po czwarte - czy ad personam to jedyny punkt Schopenhauerra, który przerobiłeś?
              • pandada jakie ad personam? 05.08.06, 10:55
                po prostu tak to ująłem, ale oceniam nie twoje cechy osobiste, lecz stworzenie tego właśnie cynicznego pseudoapelu niby w sprawie. Jest to przecież tak naprawdę "dowcipny" atak polityczny.

Poza tym: ja nie lubię i PiS i PO, jestem nastawiony ekologicznie, ale uważam sterowanie partyjne burmistrzem za mechanizm z innego ustroju. Toż za to krytykowani byli bohaterowie afery Rywina - za nieformalne układy, pokątne załatwianie spraw państwowych.
                • acho Re: jakie ad personam? 05.08.06, 11:05
                  O - i teraz dyskutujemy.

"Jesteś pisowskim cynikiem" to nie to samo, co "Ten apel jest cyniczny". To był klasyczny argument ad
                  personam.

Dlaczego uważasz, że jest to atak polityczny?

Różnica z aferą Lwa polega na tym, że Donald Tusk nie sprawuje żadnej funkcji państwowej. To nie
                  Miller, Jakubowska ani Czarzasty. To po prostu szef bardzo dużej partii. Tym samym - szef Drwala
                  Cieślika. Oczywiście, że nie może _nakazać_ burmistrzowi zajęcia takiej, czy innej postawy. Ale może
                  mu powiedzieć: "Chłopie, zastanów się co ty robisz...".
                  • pandada oczywiście nie to samo. Mój błąd 05.08.06, 11:26
                    ale argumentum ad personam to nie było. Po prostu błędne sformułowanie. Chwyty erystyczne chyba jednak zakładają celowość i próbę wywinięcia się od meritum.
                    Ja oceniałem pseudoapel, a wyszła mi ocena autora. To przypomina "czytanie Dostojeskiego" czy "lubienie Mozarta".

No a jeżeli chciałbyś, aby Tusk rzeczywiście zareagował na twój apel, napisałbyś go inaczej. Bez tych właśnie chwytów erystycznych ;) jak ad hominem czy ad auctoritate.
    • my.uczennice.vii.liceum Apel do Donalda Tuska ? ? ? ? ? ? 05.08.06, 00:40
      A ladnie to tak naigrywac sie z ludzkiego nieszczescia?
      • gagapapa Re: Apel do Donalda Tuska ? ? ? ? ? ? 05.08.06, 00:56
        my.uczennice.vii.liceum napisała:

> A ladnie to tak naigrywac sie z ludzkiego nieszczescia?
        >
        >

:))))
    • mysz_polna5 Re: Apel do Donalda Tuska w obronie Doliny Rospud 05.08.06, 01:24

Zawsze sie wzruszam wszelkiego rodzaju apelami. Tym takze, a zwlaszcza dlatego,
      ze doline ta upatrzyli sobie na weekendowe wypasy ... tak zwani ludzi polskiej
      elity. No i oni w obronie wlasnego weekendowego wypadu i spokoju jakiego tam
      doswiadczaja, wystapili z apelem / he he lista ... brrr!/, o powstrzymanie
      budowy tej obwodnicy.

To, ze mieszkajacy tam ludzie przez 365/6 dni roku sie mecza ... to ich to malo
      obchodzi!

No to zamienta sie 'listowi apelenci' miejscem zamieszkania z mieszkancami
      Rospudy. I mam tu na mysli miejsce stalego zamieszkania, a nie tylko na
      weekend! A potem protestujta sobie. Ot co!

A moze zamiast apelu, nalezaloby zrobic wsztstko, aby ta obwodnica ...
      pozwalala zyc w symbiozie z przyroda wszystkim 'stworkom' tam mieszkajacym?
      Moze to zbyt proste pytanie, jak na mysz_polna5. A moze zbyt trudne do
      realizacji? Co?

acho napisał:

> Szanowny Panie Przewodniczący!
      > Wzywamy Pana do działania. Jeszcze nie jest za późno. Jeszcze można uratować
      20
      > tysięcy drzew w
      > Dolinie Rospudy. Wierzymy, że i Pan przyłączy się do ponad dwustu tysięcy
      Polak
      > ów, którzy chcą
      > bronić tego niezwykłego miejsca.
      >
      > Od Pana głosu zależy bardzo wiele. Leszek Cieślik, burmistrz Augustowa i
      zwolen
      > nik wycięcia tych
      > drzew, jest Pańskim partyjnym kolegą, a w regionalnej Platformie
      Obywatelskiej
      > to człowiek numer
      > jeden.
      >
      > Dał się Pan wielokrotnie poznać jako stanowczy i zdecydowany lider partyjny.
      Ap
      > elujemy, by zechciał
      > Pan wpłynąć na postawę burmistrza Augustowa, a tym samym - uratował bezcenną
      oa
      > zę natury, jaką
      > jest Dolina Rospudy.
      >
      > Skoro Prezydent Lech Kaczyński zadeklarował, że rozumie te protesty, to
      nadarza
      > się niepowtarzalna
      > okazja, by interes społeczny postawić ponad partyjnym i bez względu na
      różnice
      > polityczne bronić
      > wspólnie słusznej sprawy.
      >
      > Możecie się dopisywać: Piąta Władza
      • ksenos Re: Apel do Donalda Tuska w obronie Doliny Rospud 05.08.06, 01:28
        jestes tępa jak brzeszczot-drzewa dla elity.dla twoich bachorów na przyszłość-
        a nie dla elity
        • mysz_polna5 Re: Apel do Donalda Tuska w obronie Doliny Rospud 05.08.06, 01:32
          ksenos napisał:

> jestes tępa jak brzeszczot-drzewa dla elity.dla twoich bachorów na
          przyszłość-
          > a nie dla elity

Dziekuje za uwage ... lecz nie martwie sie twoim ~ mojej osoby nazewnictwem!
          A tak przy okazji, tej milo zaczynajacej sie konwersacji. O co ci chodzi ...
          zielony?

• sawa.com Droga Myszko Polna nr 5, chodzi o to, by ratować 05.08.06, 07:30
            torfowisko. Jedno z ostatnich i pieknych. Torfowiska są nam potrzebne, bo
            Polska pustynnieje. Z kraju, kiedyś bagiennego, stajemy sie krajem pustynnym.
            Woda w naszych studniach opada coraz niżej.
            Bagno Rospudy, to nie jest tylko sprawa lokalna. I nikt nie mówi, że ruch musi
            być przez środek Augustowa. Mówią specjaliści, że można ominąć i Augustów i
            Rospudę. Więc dlaczego tego nie robimy. Nawet jeśli to w pierwszej fazie będzie
            więcej kosztowało... to na pewno zwróci się z nawiązką.

Może też powinniśmy zaapelować do odpowiedniej komisji europejskiej by wsparła
            finansowo nasze starania! Chcę wyraźnie powiedzieć chodzi mi o wsparcie
            finansowe, a nie jak to robią ostatnio środowiska lewicujące, które występują w
            roli skarżepyty (na Rząd RP). Bardzo proszę, tylko bez awanturnictwa.

Ja, zaraz podnosze swój wątek z apelem do Premiera RP.
            • 9111951u Re: Droga Myszko Polna nr 5, chodzi o to, by rato 05.08.06, 08:20
              a czemu za niejakim Geremkiem nie protestujecie przeciw rurze na Bałtyku, ta
              dopiero zagraża środowisku.
              • sawa.com Re: Droga Myszko Polna nr 5, chodzi o to, by rato 05.08.06, 08:49
                Ale, oczywiście, ze będziemy protestować. GW powinna podobnie jak to ma miejsce
                z apelem w sprawie ratowania Rospudy sporządzic apel i zbierac podpisy. Będę
                pierwsza, która się podpisze.
                Zresztą jest to kapitalna okazja do integracji ludzi z krajów nadbałtyckich.
                Bałtyk też powinniśmy chronić ze wszystkich sił. Jest to właściwie zamkniety
                akwen wodny szczelnie otoczony lądem. Z otwartym morzem Północnym połączony
                ciasną ciśniną. Wyciek gazu z podwodnego rurociągu miałby tragiczne skutki. Ale
                i bez wycieku gazu, cała ta konstrukcja z oprzyrządowaniem niszczy Bałtyk w
                sposób niesłychany.
                W tej sprawie powinien być też wystosowany apel do niemieckich Zielonych z
                prośbą o mocne wsparcie.
                GW ma przecież dobre kontakty z ich organem prasowym.
                • 9111951u Re: Droga Myszko Polna nr 5, chodzi o to, by rato 05.08.06, 10:27
                  Ci chyba się wszystko pokićkało, dyć niejaki Schnepff ze środowiska wybiórczej
                  nawoływał Polaków co by współfinansowali tę rurę.
    • sawa.com Re: Apel do Donalda Tuska w obronie Doliny Rospud 05.08.06, 14:09
      No... Panie Przewodniczący. Prosze się nie ociągać. Zmobilizować tez Europosłów
      PO w Parlamencie Europejskim. Jesteśmy w środku Europy. Nasza przyroda jest
      także pzryrodą europejską a polskie mokradła mają wpływ na klimat Europy.
    • acho Nie potraficie... 05.08.06, 19:52
      Nie potraficie wznieść się ponad partyjne przesądy i uprzedzenia. Dlaczego nie apelujecie razem z nami?
      • w11mil a mi żal mieszkańców Augustowa 05.08.06, 19:58
        przyznaję, że to szowinizm gatunkowy ale nic nie poradzę, że są mi bliżsi niż
        miodokwiat krzyżowy
      • my.uczennice.vii.liceum Co za brednia! 05.08.06, 21:22
        To Ty Acho nie potrafisz wznieść się ponad partyjne przesądy i uprzedzenia.
        Gdybys potrafil proponowalbys skierowanie apelu do WSZYSTKICH szefow partii
        w Polsce.
        A Ty probujesz cos tu ugrac, a oponentom zarzucasz cos co sam robisz.
        • venus99 Re: Co za brednia! 05.08.06, 21:25
          Tusk to zero.postać schyłkowa oparta na kurtyzanie Jaruckiej.
        • acho Re: Co za brednia! 05.08.06, 21:25
          Dziewczyny, co Wam odbiło, że się od jakiegoś czasu czepiacie?

Burmistrz jest z PO, tak?
          Nikt o tym głośno nie mówi, tak?

Więc o co chodzi?
          • my.uczennice.vii.liceum Re: Co za brednia! 05.08.06, 21:36
            Czasem zartujemy, ale tym razem przeciez wiesz, ze serio.
            Apel do wszystkich szefow partii poparlybysmy, ale apelu do Tuska nie.
            Nie tylko dlatego, ze nie podoba nam sie zalatwianie spraw po linii partyjnej.
            Jest to ewidentnie budowane, zeby stworzyc jakikolwiek, najmniejszy
            chocby sukces Tuska. Baw sie sam.
            • acho Re: Co za brednia! 05.08.06, 22:00
              > Jest to ewidentnie budowane, zeby stworzyc jakikolwiek, najmniejszy
              > chocby sukces Tuska. Baw sie sam.

Czyli jesteście jedynymi, które nie pojęły, jak wielką szpilą wbitą w tyłek PO jest ten apel.

Dobranoc.
              • my.uczennice.vii.liceum Oj naiwny, naiwny 05.08.06, 22:17
                Gdybys zebral 50 tys podpisow, wyslal apel do Tuska, Tusk zalatwil sprawe
                pozytywnie naciskajac partyjnego kolege to jak myslisz kto robilby dalsza
                oprawe propagandowa tego sukcesu?
                Ty czy Wybiorcza?
                Piąta Władza czy TVN?

Dobranoc
            • entefuhrer Patriotyzm a la uczennice 06.08.06, 01:35
              Pal licho Rospude - byleby Tusk przypadkiem punkcika nie zyskał.
              • my.uczennice.vii.liceum Re: Patriotyzm a la uczennice 06.08.06, 14:52
                Zaczynamy podziwiac kolege entefuhrera.
                Nigdy nie rozumie tego co przeczytal, za to zawsze odpowiada nie na temat.

A skad wiesz, ze nie dolaczylysmy do innego protestu?

Nie lubimy sprzedazy wiazanej. Na szczescie Acho nie jest monopolistą.
      • dr.szfajcner Ten numer nie przejdzie acho. PO to nie PiS 06.08.06, 08:45
        Argumnenty typu "znacie sie z Burmistrzem Augustowa,
        wiec zalatw to Pan po znajomosci" bylyby celne i trafne
        gdyby to byl apel do przewodniczacego Prawa i Sprawiedliwosci.

Piszac apel do przewodniczacego PO, nalezy uzyc argumentow
        merytorycznych a nie kumoterskiech, bo w Platformie przeciwnie niz w PiS
        na nepotyzm protekcjonizm nie ma miejsca.

( Przypominam ze p. Zyta Gilowska, tak honorowana
        w Prawie i Sprawiedliwosci,musiala opuscic Platforme,
        z powodu praktyk nepotycznych )
    • frank_drebin Do kogo to piszesz ? Jesli nie wiesz to ci powiem, 05.08.06, 21:29
      ze do szefa najbardziej leniwej partii w Polsce. Wiec nie liczylbym na duzy
      odzew.
    • jukajuka9 Czy wierzysz wto że D.T. przyewiąze siędo drzewa 06.08.06, 10:18
      Czy naprawde wierzysz w to że Donald Tusk przywiąze się do drzewa jag przucony pies na powrozie i bedziesię uzalał. Co moze PO zacznie budowac mini domki na rozgałęzionych szeroko drzewach podwycinki. Wątpie w to czy wogóle tusków initeresuje ekologia, przyroda oni nawet w zime nie dokarmiają ptaków napewno.
    • jukajuka9 PO-wiacy pojechali na majorke do grecji majągdzieś 06.08.06, 11:01
      PO-wiacy pojechali na majorke do grecji mają gdzieś jakąś z....m doline rosputy
      w której napewno teraz az roi się odk komarów.
    • entefuhrer Re: Apel do Tuska w obronie Doliny Rospudy 02.09.06, 21:57
      Popieram; Kaczyńscy już pokazali, że w zasadzie to "wicie, rozumicie" rozumieją
      protesty, ale nie kiwną palcem...
    • pulchna.lapka.w.pulpit "My tu sobie tempus fugit... 19.10.06, 06:49
      ...a czas płynie..."

tinyurl.com/yat2ca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka