Dodaj do ulubionych

K. Wyszkowski - kilka pytań

08.08.06, 11:47
Zainteresowała mnie postać Krzysztofa Wyszkowskiego. Niestety nie mogę znaleźć części informacji. Jeśli ktoś takimi informacjami dysponuje proszę o odpowiedź na kilka pytań
<*>
1. Co robił i gdzie pracował przed 1978r. i w trakcie zakładania WZZ. Znalazłam informację, że był stolarzem i operatorem spychacza, ale nic ponadto. Jaką szkołę skończył? Pracował w stoczni? Na jakim wydziale?
<*>
2. W jedynej notce autobiograficznej jaką udało mi się znaleźć podaje informację, że działalność antykomunistyczną zaczął w 1974 roku od współpracy z Instytutem Literackim w Paryżu. Na czym polegała ta współpraca?
<*>
3. W "plusach dodatnich..." mówi, że we wrześniu 1980r. Alina Pieńkowska informowała go, ze Wałęsa jest TW. W maju 2005 r. w programie "Warto rozmawiać" w TVP 2 mówił on m.in., że w październiku 1981 r. podczas pobytu w Paryżu delegacja "Solidarności" oskarżyła Wałęsę o kradzież pieniędzy, które otrzymał od związkowców francuskich.
W 2002r. mówił "W ocenie Wałęsy poniosłem osobistą ciężką porażkę. Gdybym wiedział, jakim będzie prezydentem, nie wziąłbym udziału w jego kampanii wyborczej" . O co chodzi z tym "gdybym wiedział"? Mając informacje o TW i kradzieży pieniędzy związkowych czego nie wiedział?
<*>
4. Dlaczego w świetle punktu 3. Środowisko Tyg. Solidarność z Wyszkowskim i Kaczyńskim namawiało Wałęsę do startu w wyborach prezydenckich?
"„Tygodnik Solidarność” stał się w 1990 roku ważnym ośrodkiem politycznym. Zapadały tu najważniejsze decyzje. Stąd kierowano kampanią prezydencką Lecha Wałęsy. W redakcji tygodnika kierownictwo PC podjęło decyzję o wejściu do Kancelarii Prezydenta. I to na numer faksu „Tygodnika Solidarność” Wałęsa przysłał na początku 1991 roku zaproponowany przez siebie skład rządu Jana Olszewskiego, który wtedy nie powstał.
– To myśmy skłonili Wałęsę do kandydowania na urząd prezydenta – z dumą podkreśla Krzysztof Wyszkowski. – Nie chciał, ale w końcu się zgodził."
<*>
5. W notce autobiograficznej jest informacja, że po ucieczce z internowania w sierpniu 1992r. ukrywał się do lipca 1993r. Bogdan Lis twierdzi, że że w stanie wojennym Wyszkowski nie działał, był kompletnie poza podziemiem. Czy ktoś wie gdzie dokładnie się ukrywał?
<*>
6. Co działo/dzieje się z bratem Krzysztofa, Błażejem Wyszkowskim, aktywnym współzałożycielem WZZ? Za co siedział w 1978r? Czy ktoś ma więcej informacji na jego temat?
<*>
7. Borusewicz twierdzi, ze to Wyszkowski wprowadził w jego otoczenie Edwina Myszka, a potem mu się tłumaczył, ze ktoś mu go "podłożył". Wyszkowski twierdzi "A z Myszkiem było tak, zaczepił mnie na schodach i zapytał - czy tu jest zebranie. Odpowiedziałem, że tak. I to był cały mój udział w tej sprawie." Czy gdzieś pojawiły się wypowiedzi innych uczestników opozycji na ten temat?
<*>
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • karlin Może jakiś szampon koloryzujący? 08.08.06, 11:52
      • ruda.maupa Re: Może jakiś szampon koloryzujący? 08.08.06, 12:22
        Jeśli chcesz z kimś pogadać o koloryzacji to powinieneś zmienić forum :)
    • franciszekszwajcarski Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 08.08.06, 12:21
      Wyszkowski to zły człowiek. Jeden z najgorszych.
      • ruda.maupa Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 08.08.06, 12:26
        Dlaczego tak uważasz?
    • ruda.maupa Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 08.08.06, 19:57
      Nikt nic nie wie? Jest tu paru politologów, może jakieś źródła podpowiecie?
    • trvanlive.bydlisko Re: K. Wyszkowski to nieledwie obiekt kultu 08.08.06, 20:23
      dla niektórych na tym Forum, a Ty chcesz zadawać takie niekulturalne pytania
      niejasną przeszłość Guru. Co innego pytać "Kto jest największym szkodnikiem w
      Polsce i dlaczego "Bolek"? A Ty chcesz taki niepodważalny Ałtorytet podważać.
      Nie wstyd Ci?
      Siadł i wstydził się!
      • ruda.maupa Re: K. Wyszkowski to nieledwie obiekt kultu 09.08.06, 09:18
        <siad> <pąs> <hahaha> ;)
    • jarecky.jarecky Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 08.08.06, 20:35
      Skad sciagnales 'Plusy dodatnie, plusy ujemne' G. Brauna ? Czy byl link na forum
      Wyborczej.
      • syndyk3rzp Re: skad sciagnac Plusy dodatnie plusy ujemne? 08.08.06, 22:08
        polecam program p2p o nazwie Lphant dostepny na www.lphant.com

stosunkowo szybki, z automatycznym wznawianiem niedokonczonych plikow,
        z duza baza uzytkownikow, latwy w obsludze, ale wymaga MS FrameNetwork 1.1
        (free download from Microsoft)

dziala to lepiej niz video.google.pl i lepiej niz przeciazona nitka

• ruda.maupa Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 09.08.06, 09:02
        > Skad sciagnales 'Plusy dodatnie, plusy ujemne' G. Brauna ?

Video google video.google.com/videosearch?q=plusy+dodatnie
    • w11mil Bolek, kogo chcesz nabrać? 08.08.06, 20:52
      ruda.maupa napisała:

> Zainteresowała mnie postać Krzysztofa Wyszkowskiego
    • kapucynka9 Wyszków tonie, nie przejmuj się 08.08.06, 20:54
    • sawa.com Ooo, co znalazłam w sieci. 08.08.06, 21:01
      www.wm.pl/Index.php?ct=polityka&sct=polityka&id=695772

I ide sobie dalej czytać:)
    • trawozerca Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 08.08.06, 21:19
      > "„Tygodnik Solidarność” stał się w 1990 roku ważnym ośrodkiem polit
      > ycznym. Zapadały tu najważniejsze decyzje. Stąd kierowano kampanią
      prezydencką
      > Lecha Wałęsy.

Tutaj ewidentnie mijasz sie z prawdą. Kampanią prezydencką LW kierowano z
      Gdańska.
      W Warszawie to ... kierowano kampanią Mazowera.
      • ruda.maupa Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 09.08.06, 09:20
        > Tutaj ewidentnie mijasz sie z prawdą. Kampanią prezydencką LW kierowano z
        > Gdańska.
        > W Warszawie to ... kierowano kampanią Mazowera.

Nie ja :) www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1291&Itemid=48
    • rekontra małpko 08.08.06, 22:15

z pewnych źródeł - pewnych, czyli - nie pewnych, a takich pewnych -
      stuprocentowo pewnych, wiem, ze te osoby które wymieniasz, z Wałęsą na czele,
      w pieluchy sikały gdy Wyszkowski działał.
      • eboshi Gdzie działał ? 08.08.06, 22:20
        rekontra napisał:

> wiem, ze te osoby które wymieniasz, z Wałęsą na czele,w pieluchy sikały gdy
        > Wyszkowski działał.

Na dzielnicy, na podwórku, w piaskownicy, szczał milicjantom do mleka ?
      • po_godzinach To ile on ma lat??? 08.08.06, 22:21
        • rekontra Re: To ile on ma lat??? 08.08.06, 22:28

czy muszę za rączkę prowadzić, trochęsamodzielnośći. Powtarzam, gdy Wyszkowski
          działał Wałęsa w pieluchy sikał.

ps. Po godzinach, oczywiście to jest przenośnia, w pieluchy sikał to tyle, co
          może kogośna zdjęciach rozpoznawał, może jakaś żarówkę wykręcił lub wkrećił,
          może coś zmostkował
          • po_godzinach Aha. 08.08.06, 22:31
            To tak, jak ja. Dzięcięciem małym będąc ( w sumie) pisałam na murach "ręce
            precz od studentów" :)

Czy to już kombatanctwo?
      • ruda.maupa Re: małpko 09.08.06, 09:24
        > z pewnych źródeł - pewnych, czyli - nie pewnych, a takich pewnych -
        > stuprocentowo pewnych, wiem, ze te osoby które wymieniasz, z Wałęsą na czele,
        > w pieluchy sikały gdy Wyszkowski działał.

Rekontro wybacz, ale w sieci każdy może mówić o stuprecentowym źródle :) A to o czym mówisz jest technicznie niemożliwe, jako, że Wałesa jest rocznik 1943, a Wyszkowski 1947. Więc albo była to "licentia poetica" z twojej strony, albo mówisz o innym Wyszkowskim (np. Błażeju, o którym nadal nic nie wiadomo) - oba przypadki podważają wiarygodność twojej wypowiedzi.
        • ruda.maupa Re: małpko 09.08.06, 09:35
          > Więc albo była to "licentia poetica"

Ok, doczytałam, ze była.
          W takim razie poprosimy o ujawnienie na czym ta działalność polegała. Bo Wyszkowski w notce autobiograficznej podaje, że rozpoczął działalność antykomunistyczną w 1974 roku od współpracy z z Instytutem Literackim w Paryżu. Powtarzam pytanie z pierwszego posta - na czym ta współpraca polegała?
    • ave.duce Re: K. Wyszkowski - kilka pytań - może 09.08.06, 06:00
      się maUpie przyda:

www.glaukopis.gross.pl/pdf/23art14.pdf
      www.kontrateksty.pl/index.php?action=show&type=news&newsgroup=3&id=1183
      ;)
      • ruda.maupa Re: K. Wyszkowski - kilka pytań - może 09.08.06, 09:26
        Dziękuję za konkrety :)
    • jack20 Re: K. Wyszkowski - kilka pytań 09.08.06, 10:23
      Popytaj leszek.sopot. On i jego koledzy dobrze go znaja lub znac powinni.
      W centrum Sopotu ma 120² chalupe. Spektakularny gosc w wieku Walesy.
      ..O Krzysztofie Wyszkowskim Lech Wałęsa wyraża się lekceważąco: mitoman i
      fantasta. Bogdan Borusewicz nazywa go intrygantem. A Aleksander Hall, do
      niedawna serdeczny przyjaciel Wyszkowskiego, teraz nie chce nawet o nim
      rozmawiać..
      W polskim necie niewiele o nim sie dowiesz. W Wikipedi nie ma nawet daty
      urodzenia. Pustka tez na jego stronie internetowej. O sobie mowi:
      ...że rzeczywiście pracował jako stolarz, ale nie tylko. Był między innymi
      operatorem spychacza, wydawcą książek. Nie chciał studiować w peerelowskim
      systemie. Studia mu do niczego nie były potrzebne. A obecnie jest, jak to
      określa, niezależnym publicystą, bez etatu. I z tego żyje. Nie najgorzej
      zresztą - zapewnia...
      W galeriapies.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?6
      znajdziesz jego kilka spektakularnych wypowiedzi.
      Twierdzi,ze:
      "...Gdyby Kościół nie milczał, to byśmy inaczej urządzili Polskę..."
      gdyby w roku 80 pracowal w znaczacym zakladzie prawdopodobnie odgrywalby duza
      role dzis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka