ruda.maupa
08.08.06, 11:47
Zainteresowała mnie postać Krzysztofa Wyszkowskiego. Niestety nie mogę znaleźć części informacji. Jeśli ktoś takimi informacjami dysponuje proszę o odpowiedź na kilka pytań
<*>
1. Co robił i gdzie pracował przed 1978r. i w trakcie zakładania WZZ. Znalazłam informację, że był stolarzem i operatorem spychacza, ale nic ponadto. Jaką szkołę skończył? Pracował w stoczni? Na jakim wydziale?
<*>
2. W jedynej notce autobiograficznej jaką udało mi się znaleźć podaje informację, że działalność antykomunistyczną zaczął w 1974 roku od współpracy z Instytutem Literackim w Paryżu. Na czym polegała ta współpraca?
<*>
3. W "plusach dodatnich..." mówi, że we wrześniu 1980r. Alina Pieńkowska informowała go, ze Wałęsa jest TW. W maju 2005 r. w programie "Warto rozmawiać" w TVP 2 mówił on m.in., że w październiku 1981 r. podczas pobytu w Paryżu delegacja "Solidarności" oskarżyła Wałęsę o kradzież pieniędzy, które otrzymał od związkowców francuskich.
W 2002r. mówił "W ocenie Wałęsy poniosłem osobistą ciężką porażkę. Gdybym wiedział, jakim będzie prezydentem, nie wziąłbym udziału w jego kampanii wyborczej" . O co chodzi z tym "gdybym wiedział"? Mając informacje o TW i kradzieży pieniędzy związkowych czego nie wiedział?
<*>
4. Dlaczego w świetle punktu 3. Środowisko Tyg. Solidarność z Wyszkowskim i Kaczyńskim namawiało Wałęsę do startu w wyborach prezydenckich?
"„Tygodnik Solidarność” stał się w 1990 roku ważnym ośrodkiem politycznym. Zapadały tu najważniejsze decyzje. Stąd kierowano kampanią prezydencką Lecha Wałęsy. W redakcji tygodnika kierownictwo PC podjęło decyzję o wejściu do Kancelarii Prezydenta. I to na numer faksu „Tygodnika Solidarność” Wałęsa przysłał na początku 1991 roku zaproponowany przez siebie skład rządu Jana Olszewskiego, który wtedy nie powstał.
– To myśmy skłonili Wałęsę do kandydowania na urząd prezydenta – z dumą podkreśla Krzysztof Wyszkowski. – Nie chciał, ale w końcu się zgodził."
<*>
5. W notce autobiograficznej jest informacja, że po ucieczce z internowania w sierpniu 1992r. ukrywał się do lipca 1993r. Bogdan Lis twierdzi, że że w stanie wojennym Wyszkowski nie działał, był kompletnie poza podziemiem. Czy ktoś wie gdzie dokładnie się ukrywał?
<*>
6. Co działo/dzieje się z bratem Krzysztofa, Błażejem Wyszkowskim, aktywnym współzałożycielem WZZ? Za co siedział w 1978r? Czy ktoś ma więcej informacji na jego temat?
<*>
7. Borusewicz twierdzi, ze to Wyszkowski wprowadził w jego otoczenie Edwina Myszka, a potem mu się tłumaczył, ze ktoś mu go "podłożył". Wyszkowski twierdzi "A z Myszkiem było tak, zaczepił mnie na schodach i zapytał - czy tu jest zebranie. Odpowiedziałem, że tak. I to był cały mój udział w tej sprawie." Czy gdzieś pojawiły się wypowiedzi innych uczestników opozycji na ten temat?
<*>
Z góry dziękuję za odpowiedzi