Dodaj do ulubionych

Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda...

13.08.06, 05:49
... Polska – ten prastary dąb z gniazdem białego orła ...

... choć na duchowym tronie Piastów i Jagiellonów zasiada Najdostojniejsza
Królowa Nieba i Ziemi, to nadal duchowy tron Króla Polski czeka, aż Polska
aktem prawnym swej najwyższej władzy ustawodawczej wprowadzi nań Jezusa
Chrystusa ...

... Polska potrzebuje potężnej protekcji, by szczęśliwie „po wyjściu z Egiptu”
przejść przez „pustynię czasu wyrzeczeń” i osiągnąć w końcu szczęśliwy byt,
który Naród upatruje w budowie IV Rzeczypospolitej ...

frag. oświadczenia poselskiego z dn. 24 maja 2006 roku

www.artur-gorski.waw.pl/podstrony/oswiadczenia_zapytania.html
Czy ktoś zorientowany może mi wyjaśnić szczerze i uprzejmie, w jakim Państwie
w centrum XXI-wiecznej Europy żyję? Konstytucję znam. Konkordat znam. I kilka
innych rzeczy też.

:P

Teraz (po przeczytaniu oświadczenia p-osła, które mi "umkło" w swoim czasie),
mniej mnie dziwią modlitwy o deszcz, budowa Świątyni Opatrzności, etc.

PiSuje po prostu wciąz potrzebuja wykorzystywac hasło "jak trwoga, to do Boga"
- bo trwoga ich nie oPiSzczała, nie oPiSzcza i nie oPiŚci do kresu ich dni.
Obserwuj wątek
    • zwykly2 Re: Dla Ciebie Ave.... 13.08.06, 06:57
      Jutrznia

Gwiazdy bledną, prócz jednej. Jutrzeje.
      Oczekuje dnia - jakże bladego!
      Ciebie, Wenus zaranna, nazwano
      Planeta miłości.
      Ziemia szczerze się przyznaje, ze nią nie jest,
      I dlatego
      Tak senna bywa tutaj noc, tak martwe rano...

Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
      • ave.duce Re: Dzięki, a to dla Ciebie. zwykly2... 13.08.06, 11:15
        www.millan.net/funp/40/hello2.html
        ;)))

• jrjrjr I smieszno, i straszno... 13.08.06, 07:58
      • antyzgryz Re: I smieszno, i straszno... 14.08.06, 22:19
        jestem niespotykanie spokojny człowiek i z niewiarygodnego zbiegu okoliczności
        zapytam: czy konieczne jest cofnięcie immunitetu, aby takiego (nie tego)
        delikwenta zamknąć w Tworkach (choćby tylko na obserwację)? Czy trzeba wyroku,
        czy wystarczy wniosek rodziny?
    • sawa.com Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 08:33
      Zamysliłam sie. Bo co mozna powiedzieć na taką, ekspresje dogłębnie
      transcendentną. Przypominam sobie, że intronizacji Chrystusa Króla domagał się
      kiedys Krzaklewski. Malo tego, gdzieś w tamtym okresie urządzono taka
      intronizację w sasiednim dla mojego miejsca zamieszkania miasteczku. Nie wiem
      na czym to polegało, ale śpiewy dochodziły aż do nas na odległość gdzieś chyba
      z 6 km.
      Fundamentaliści tak mają. To co im imaginacja własnego mózgu pokazuje, myśl ,
      że to rzeczywistość. Radykalowie islamscy też tak mają. Radykałowie lewicowi
      też tak mają.
      Często sie nad tym zastanawiałam, i doszłam do wniosku, że jest to groźna
      aberracja psychiczna dotykająca znaczną, idącą w miliony ilośc ludzi.
      Groźne jest w tym, to, że radykałowie chcą siłą narzucać innym to co imaginuje
      im ich mózg.

Nie moge otworzyć kajeciku ze złotymi myslami posła Górskiego. Jakbyś rzuciła
      mi tu jego oświadczenie o klasie średniej i o od_biurokratyzowaniu.

pozdrawiam
      • ave.duce Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:20
        sawa.com napisała:

>
        > Nie moge otworzyć kajeciku ze złotymi myslami posła Górskiego. Jakbyś rzuciła
        > mi tu jego oświadczenie o klasie średniej i o od_biurokratyzowaniu.
        >

Avec plaisir, Madame Sawa!

Oświadczenie poselskie
        w obronie klasy średniej
        wygłoszone w Sejmie w dniu 12.05.2006 r.

Panie Marszałku! Wysoka Izbo!

Stworzenie rządu większościowego z Prawa i Sprawiedliwości, Samoobrony i Ligi
        Polskich Rodzin powoduje, że władzę w państwie mają partie polityczne, którym
        bliski jest los milionów ludzi najbiedniejszych, w tym bezrobotnych Polaków.
        Pozostawienie na stanowisku wicepremiera i ministra finansów Pani Zyty
        Gilowskiej pokazuje dobitnie, że Prawo i Sprawiedliwość nie ma zamiaru odwracać
        się od rozwiązań wolnorynkowych w gospodarce, które jako jedyne dają szansę
        wzrostu gospodarczego i podniesienia poziomu życia całego społeczeństwa.
        Natomiast rezygnacja wiceministra finansów Pana Mirosława Barszcza,
        odpowiedzialnego w rządzie za politykę podatkową, budzi pewien niepokój. Mam
        jednak nadzieję, że polityka ministra finansów pozostanie wolna od nacisków ze
        strony obrońców ubóstwa i wrogów bogactwa.
        Polacy potrzebują rozwoju gospodarki, bo tylko dobra sytuacja w gospodarce
        oznacza tworzenie nowych miejsc pracy i zmniejszenie bezrobocia. Nie możemy
        zapominać, że pierwszymi twórcami rozwoju gospodarki są prywatni przedsiębiorcy,
        sklepikarze i rzemieślnicy, kupcy i sektor usług, ale także wielkie
        przedsiębiorstwa produkcyjne. Aby spełnili oni rolę koła napędowego polskiej
        gospodarki, rząd musi nie tylko wyjść im naprzeciw w rozwiązaniach
        legislacyjnych i podatkowych, jak to nieśmiało robił do tej pory, ale także musi
        przekonywać ludzi, szczególnie tych w średnim i starszym wieku, aby uwierzyli w
        dobrodziejstwa wolnego rynku, aby nie bali się słowa „kapitalizm”, gdyż pod
        rządami Prawa i Sprawiedliwości ma ono prawdziwie ludzką twarz.
        Ludzie muszą zrozumieć, że fałszywe jest twierdzenie, tak upowszechnione wśród
        ludzi niezamożnych, iż wszelkie bogactwo nabywa się przez kradzież. Nie można
        traktować wszystkich oznak prosperity jako dowodów malwersacji lub przestępstwa,
        że tylko najgorsze łobuzy noszą kosztowne ubrania, mieszkają w wielkich,
        nowoczesnych mieszkaniach, jeżdżą drogimi samochodami, pracują w lśniących
        biurowcach spółek akcyjnych i utrzymują swą pozycję drogą gwałtu, szykan i
        wyzysku zwykłych ludzi pracy. Należy przekonywać społeczeństwo, że nie jest
        prawdą – jak głoszą zbankrutowani lewaccy radykałowie typu Piotra Ikonowicza –
        iż bogactwo powoduje nędzę. Nie jest tak, że wzrost bogactwa jednych powoduje
        zubożenie innych.
        Ludzie muszą zrozumieć – i to jest wielkie zadanie dla tego rządu, dla premiera
        Kazimierza Marcinkiewicza i wicepremier Zyty Gilowskiej – że tylko ten naród
        odnosi sukces, który jest mobilny, że najcenniejszymi zaletami są pracowitość,
        dyscyplina, ambicja, upór i gotowość podejmowania ryzyka. Wykształcenie jest
        bardzo ważne, ale wszyscy muszą pamiętać – i wykształceni i bez wyższych studiów
        – że prawdziwe umiejętności i większość kwalifikacji zdobywa się nie w szkołach,
        tylko poprzez pracę. A pracę zdobywa się przez upór i wytrwałość.
        Zatem jeszcze raz apeluję do rządu i do wszystkich partii zasiadających w
        Sejmie: raz na zawsze zakończmy wojnę przeciw bogatym, wspierajmy klasę średnią,
        także przez konsekwentne obniżanie podatków, a wtedy będziemy mieli mniej
        ubogich i więcej zadowolonych ze swego życia Polaków i tym samym więcej
        szczęśliwych polskich rodzin.

Poseł na Sejm RP Warszawa, 22 maja
        2006 r.
        Artur Górski
        Klub Parlamentarny PiS

Pan
        Marek Jurek
        Marszałek Sejmu
        Rzeczypospolitej Polskiej

Na podstawie art. 196 Regulaminu Sejmu RP zgłaszam pytanie w sprawie bieżącej do
        Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie zasadniczego
        odbiurokratyzowania administracji

Obywatele narzekają, że wiele czasu marnują na załatwianie spraw urzędowych.
        Jedna zmiana w dowodzie osobistym, choćby z powodu zmiany adresu, pociąga za
        sobą potrzebę wymiany wielu dokumentów i stanie w licznych kolejkach. To wiąże
        się nie tylko ze stratą cennego czasu, ale także pieniędzy, bo wymiana
        dokumentów kosztuje. Tym bardziej ludzie buntują się przeciwko takim wydatkom,
        skoro wymieniać dokumenty muszą z powodów od siebie niezależnych, gdy np. radni
        gminy zmienili nazwę ulicy, która wcześniej była imienia jakiegoś
        komunistycznego watażki.
        Rząd musi wychodzić naprzeciw obywatelom i ich oczekiwaniom, poprzez
        upraszczanie przepisów i procedur, by ludziom żyło się łatwiej i lepiej. W
        dzisiejszym, coraz bardziej skomplikowanym świecie ma temu służyć informatyzacja
        administracji publicznej.
        Informatyzacja administracji wprowadzi nie tylko czytelne standardy jakości, ale
        i zasadnicze uproszczenia w obsłudze mieszkańców. Przede wszystkim jednak
        zmniejszy kontakt obywatela z urzędem i kolejką do urzędnika. Bo nie chodzi
        tylko o to, by urzędników było w ogóle mniej, choć jest to właściwy kierunek
        zmian w administracji publicznej, ale także o to, by urzędników było mniej w
        życiu obywateli, by obywatele rzadziej musieli przekraczać próg urzędu. Dzięki
        informatyzacji administracji obywatel zdecydowanie odczuje proces
        debiurokratyzacji.

Niedawno rząd zapowiedział uruchomienie systemu PESEL 2, który ma zapewnić
        pozostałym systemom informatycznym w administracji dostęp do zintegrowanej bazy
        danych obywateli. Ma to ułatwić życie mieszkańcom i pracę urzędnikom.
        Dlatego pozwolę sobie skierować pytanie do Ministra Spraw Wewnętrznych i
        Administracji. Panie Ministrze, kiedy zostanie wdrożony system PESEL 2, jakie w
        rzeczywistości przyniesie on konkretne ułatwienia dla obywateli i czy spowoduje
        zasadnicze odbiurokratyzowanie administracji? Czy propozycje rządowe są
        skierowane tylko do mieszkańców, czy także przyniosą korzyści firmom? Czy po
        przebudowie i integracji systemu rejestrów państwowych faktycznie nastąpi
        zmniejszenie ilości urzędników niezbędnych do obsługi mieszkańców i podmiotów
        gospodarczych?

Z
        poważaniem

/-/ Artur Górski

> pozdrawiam

Me too!

;)))
        • henryk.log Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:29
          Uuuups :-) i SORRY na Dzień Dobry, Pani AVE !
          :-)))
          • ave.duce Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 12:24
            henryk.log napisał:

> Uuuups :-) i SORRY na Dzień Dobry, Pani AVE !
            > :-)))

Panie Henryku,

DOBREGO , uuups, nigdy za wiele!

;)))

• henryk.log Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:23
        sawa.com napisała:
        ...
        > Nie moge otworzyć kajeciku ze złotymi myslami posła Górskiego. Jakbyś rzuciła

Pani sawo, a ja mogę? ;P
        ......
        Oświadczenie poselskie
        w obronie klasy średniej
        wygłoszone w Sejmie w dniu 12.05.2006 r.

Panie Marszałku! Wysoka Izbo!

Stworzenie rządu większościowego z Prawa i Sprawiedliwości, Samoobrony i Ligi
        Polskich Rodzin powoduje, że władzę w państwie mają partie polityczne, którym
        bliski jest los milionów ludzi najbiedniejszych, w tym bezrobotnych Polaków.
        Pozostawienie na stanowisku wicepremiera i ministra finansów Pani Zyty
        Gilowskiej pokazuje dobitnie, że Prawo i Sprawiedliwość nie ma zamiaru odwracać
        się od rozwiązań wolnorynkowych w gospodarce, które jako jedyne dają szansę
        wzrostu gospodarczego i podniesienia poziomu życia całego społeczeństwa.
        Natomiast rezygnacja wiceministra finansów Pana Mirosława Barszcza,
        odpowiedzialnego w rządzie za politykę podatkową, budzi pewien niepokój. Mam
        jednak nadzieję, że polityka ministra finansów pozostanie wolna od nacisków ze
        strony obrońców ubóstwa i wrogów bogactwa.
        Polacy potrzebują rozwoju gospodarki, bo tylko dobra sytuacja w gospodarce
        oznacza tworzenie nowych miejsc pracy i zmniejszenie bezrobocia. Nie możemy
        zapominać, że pierwszymi twórcami rozwoju gospodarki są prywatni przedsiębiorcy,
        sklepikarze i rzemieślnicy, kupcy i sektor usług, ale także wielkie
        przedsiębiorstwa produkcyjne. Aby spełnili oni rolę koła napędowego polskiej
        gospodarki, rząd musi nie tylko wyjść im naprzeciw w rozwiązaniach
        legislacyjnych i podatkowych, jak to nieśmiało robił do tej pory, ale także musi
        przekonywać ludzi, szczególnie tych w średnim i starszym wieku, aby uwierzyli w
        dobrodziejstwa wolnego rynku, aby nie bali się słowa „kapitalizm”, gdyż pod
        rządami Prawa i Sprawiedliwości ma ono prawdziwie ludzką twarz.
        Ludzie muszą zrozumieć, że fałszywe jest twierdzenie, tak upowszechnione wśród
        ludzi niezamożnych, iż wszelkie bogactwo nabywa się przez kradzież. Nie można
        traktować wszystkich oznak prosperity jako dowodów malwersacji lub przestępstwa,
        że tylko najgorsze łobuzy noszą kosztowne ubrania, mieszkają w wielkich,
        nowoczesnych mieszkaniach, jeżdżą drogimi samochodami, pracują w lśniących
        biurowcach spółek akcyjnych i utrzymują swą pozycję drogą gwałtu, szykan i
        wyzysku zwykłych ludzi pracy. Należy przekonywać społeczeństwo, że nie jest
        prawdą – jak głoszą zbankrutowani lewaccy radykałowie typu Piotra Ikonowicza –
        iż bogactwo powoduje nędzę. Nie jest tak, że wzrost bogactwa jednych powoduje
        zubożenie innych.
        Ludzie muszą zrozumieć – i to jest wielkie zadanie dla tego rządu, dla premiera
        Kazimierza Marcinkiewicza i wicepremier Zyty Gilowskiej – że tylko ten naród
        odnosi sukces, który jest mobilny, że najcenniejszymi zaletami są pracowitość,
        dyscyplina, ambicja, upór i gotowość podejmowania ryzyka. Wykształcenie jest
        bardzo ważne, ale wszyscy muszą pamiętać – i wykształceni i bez wyższych studiów
        – że prawdziwe umiejętności i większość kwalifikacji zdobywa się nie w szkołach,
        tylko poprzez pracę. A pracę zdobywa się przez upór i wytrwałość.
        Zatem jeszcze raz apeluję do rządu i do wszystkich partii zasiadających w
        Sejmie: raz na zawsze zakończmy wojnę przeciw bogatym, wspierajmy klasę średnią,
        także przez konsekwentne obniżanie podatków, a wtedy będziemy mieli mniej
        ubogich i więcej zadowolonych ze swego życia Polaków i tym samym więcej
        szczęśliwych polskich rodzin."
        ........
        Pzdr
        • henryk.log Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:27
          sawa.com napisała:
          ...
          > Nie moge otworzyć kajeciku ze złotymi myslami posła Górskiego. Jakbyś rzu
          > ciła

Pani sawo, a ja mogę? ;P
          ......
          Poseł na Sejm RP Warszawa, 22 maja
          2006 r.
          Artur Górski
          Klub Parlamentarny PiS

Pan
          Marek Jurek
          Marszałek Sejmu
          Rzeczypospolitej Polskiej

Na podstawie art. 196 Regulaminu Sejmu RP zgłaszam pytanie w sprawie bieżącej do
          Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie zasadniczego
          odbiurokratyzowania administracji

Obywatele narzekają, że wiele czasu marnują na załatwianie spraw urzędowych.
          Jedna zmiana w dowodzie osobistym, choćby z powodu zmiany adresu, pociąga za
          sobą potrzebę wymiany wielu dokumentów i stanie w licznych kolejkach. To wiąże
          się nie tylko ze stratą cennego czasu, ale także pieniędzy, bo wymiana
          dokumentów kosztuje. Tym bardziej ludzie buntują się przeciwko takim wydatkom,
          skoro wymieniać dokumenty muszą z powodów od siebie niezależnych, gdy np. radni
          gminy zmienili nazwę ulicy, która wcześniej była imienia jakiegoś
          komunistycznego watażki.
          Rząd musi wychodzić naprzeciw obywatelom i ich oczekiwaniom, poprzez
          upraszczanie przepisów i procedur, by ludziom żyło się łatwiej i lepiej. W
          dzisiejszym, coraz bardziej skomplikowanym świecie ma temu służyć informatyzacja
          administracji publicznej.
          Informatyzacja administracji wprowadzi nie tylko czytelne standardy jakości, ale
          i zasadnicze uproszczenia w obsłudze mieszkańców. Przede wszystkim jednak
          zmniejszy kontakt obywatela z urzędem i kolejką do urzędnika. Bo nie chodzi
          tylko o to, by urzędników było w ogóle mniej, choć jest to właściwy kierunek
          zmian w administracji publicznej, ale także o to, by urzędników było mniej w
          życiu obywateli, by obywatele rzadziej musieli przekraczać próg urzędu. Dzięki
          informatyzacji administracji obywatel zdecydowanie odczuje proces
          debiurokratyzacji.

Niedawno rząd zapowiedział uruchomienie systemu PESEL 2, który ma zapewnić
          pozostałym systemom informatycznym w administracji dostęp do zintegrowanej bazy
          danych obywateli. Ma to ułatwić życie mieszkańcom i pracę urzędnikom.
          Dlatego pozwolę sobie skierować pytanie do Ministra Spraw Wewnętrznych i
          Administracji. Panie Ministrze, kiedy zostanie wdrożony system PESEL 2, jakie w
          rzeczywistości przyniesie on konkretne ułatwienia dla obywateli i czy spowoduje
          zasadnicze odbiurokratyzowanie administracji? Czy propozycje rządowe są
          skierowane tylko do mieszkańców, czy także przyniosą korzyści firmom? Czy po
          przebudowie i integracji systemu rejestrów państwowych faktycznie nastąpi
          zmniejszenie ilości urzędników niezbędnych do obsługi mieszkańców i podmiotów
          gospodarczych?
          Z poważaniem

/-/ Artur Górski
          ......
          Pzdr
          • sawa.com Dzieki, Ave... Dzieki Henryku 13.08.06, 12:11
            No... narazie tylko spojrzałam (na te oświadczenia). Widać, że dalej to poseł
            Górski mysli z sensem.
            Oczywiście "diabeł śpi w szczegółach". Ale dokąd batami nie pędzą do
            kościoła... to mamy Wolności Obywatelskie.
            To też jest wyjatkowa wartośc, którą trzeba strzec jak źrenicy oka. Więc
            rozumiem wasze obawy.
            • henryk.log Re: P. Sawo, co do szczegółów.. 13.08.06, 12:27
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46828957&a=46834570
              sawa.com napisała:

> Oczywiście "diabeł śpi w szczegółach"
              • sawa.com Re: P. Sawo, co do szczegółów.. 13.08.06, 13:20
                henryk.log napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46828957&a=46834570
                > sawa.com napisała:
                >
                > > Oczywiście "diabeł śpi w szczegółach"

Credo ze strony posła Górskiego - to jest chyba konserwatywny liberalizm.
                Konserwatyzm w sferze obyczajowej, liberalizm w sferze gospodarczej i częściowo
                społecznej. Częściowo... bo nie do końca. Postulat leczenia homoseksualistów
                jest chybiony. W ogóle w dzisiejszych czasach bycie w Polsce homoseksualistą to
                cięzkie zycie. I nie wiem dlaczego ten problem stał sie problemem politycznym?
            • ave.duce Re: Nie ma za co! Dla Ciebie, Sawo ! b/o 13.08.06, 12:29
              Kocham wolność

Tak niewiele żądam
              Tak niewiele pragnę
              Tak niewiele widziałem
              Tak niewiele zobaczę

Tak niewiele myślę
              Tak niewiele znaczę
              Tak niewiele słyszałem
              Tak niewiele potrafię

Wolność kocham i rozumiem
              Wolności oddać nie umiem

Tak niewiele miałem
              Tak niewiele mam
              Mogę stracić wszystko
              Mogę zostaæ sam

Wolność kocham i rozumiem...

Tak niewiele miałem
              Tak nie wiele mam
              Mogę stracić wszystko
              Mogę zostać sam

Wolność kocham i rozumiem...

"Chłopcy z Placu Broni"

Dobrego dnia!

:)))
    • haen1950 Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 08:41
      Jakby ilustracja do mojej, prywatnej linii podziału, nawet pęknięcia, Polski
      pomiędzy ludowy dewotyzm i sceptyczny liberalizm.
      Ale też potwierdza starą prawdę, jak ktoś głośno krzyczy o tym, jaki to z niego
      dobry chrześcijanin to należy bardzo pilnować porfela.
      • justyna41 Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 10:22
        Ale też potwierdza starą prawdę, jak ktoś głośno krzyczy o tym, jaki to z niego
        >
        > dobry chrześcijanin to należy bardzo pilnować porfela.

A przed dobrym liberałem tym bardziej...

• wan4 Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 10:35
        > Ale też potwierdza starą prawdę, jak ktoś głośno krzyczy o tym,
        > jaki to z niego dobry chrześcijanin to należy bardzo pilnować porfela.

Również wtedy, gdy krzyczy "łapcie złodzieja"
      • ave.duce Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:23
        haen1950 napisał:

> Jakby ilustracja do mojej, prywatnej linii podziału, nawet pęknięcia, Polski
        > pomiędzy ludowy dewotyzm i sceptyczny liberalizm.
        > Ale też potwierdza starą prawdę, jak ktoś głośno krzyczy o tym, jaki to z niego
        >
        > dobry chrześcijanin to należy bardzo pilnować porfela.

Ja tam o portfel bym sie aż tak nie martwiła, raczej o to, czy jeszcze "my home
        is my castle"...

• haen1950 Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:59
          ave.duce napisała:
          > Ja tam o portfel bym sie aż tak nie martwiła, raczej o to, czy jeszcze "my
          home is my castle"...

A to temat na całkiem inną historię, zdaje się, pisiorki są tak dalece
          zafascynowani swoją ofertą lepszego życia na tamtym świecie skierowaną do nas
          wszystkich, że stawiają ich majątki do swojej dyspozycji. Dla ich dobra,
          oczywiście.
          • ave.duce Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 14.08.06, 07:26
            haen1950 napisał:

> ave.duce napisała:
            > > Ja tam o portfel bym sie aż tak nie martwiła, raczej o to, czy jeszcze "m
            > y
            > home is my castle"...
            >
            > A to temat na całkiem inną historię, zdaje się, pisiorki są tak dalece
            > zafascynowani swoją ofertą lepszego życia na tamtym świecie skierowaną do nas
            > wszystkich, że stawiają ich majątki do swojej dyspozycji. Dla ich dobra,
            > oczywiście.

Lepper wie, jak sobie zapewnić przychylność ...

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060814/kraj/kraj_a_9.html
            ;(
    • oleg3 Wyjaśniam 13.08.06, 09:01
      ave.duce napisała:

> Czy ktoś zorientowany może mi wyjaśnić szczerze i uprzejmie, w jakim Państwie
      > w centrum XXI-wiecznej Europy żyję? Konstytucję znam. Konkordat znam. I kilka
      > innych rzeczy też.

Zacznę od pytania. Dlaczego w tytule wątku pojawia się nazwisko posła Zawiszy,
      a cytat i link prowadzą do oświadczenia posła Artura Górskiego?

Pan dr Artur Górski był prezesem Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego. Idee KZM mogą Ci się wydawać śmieszne, co
      nie zmienia faktu, że są do bólu logiczne. Możesz o tym poczytać również na stroniedoktora Jacka Bartyzela.
      • witek.bis Re: Wyjaśniam 13.08.06, 09:25
        Nazwisko posła Zawiszy pojawia się w tytule wątku? Gapię się w ten tytuł jak
        sroka w gnat i jakoś tego Zawiszy nie dostrzegam. Albo ja mam coś z oczami, albo
        Ty masz coś z Zawiszą.
        • dr.szfajcner Re: Wyjaśniam 13.08.06, 09:30
          witek.bis napisał:

> Nazwisko posła Zawiszy pojawia się w tytule wątku? Gapię się w ten tytuł jak
          > sroka w gnat i jakoś tego Zawiszy nie dostrzegam.

Nazwiska nie ma, ale za pojawil sie chyba nick
          Pana Posła Zwiszy (PiS) - oleg3.
          • oleg3 Re: Wyjaśniam 13.08.06, 10:30
            To ja mam omamy.
            Oleg
          • p.smerf Re: Wyjaśniam 13.08.06, 10:30
            > Pana Posła Zwiszy (PiS) - oleg3.

A ten nick to z konspiracji czy z teczki?
            • oleg3 Re: Wyjaśniam 13.08.06, 10:33
              > A ten nick to z konspiracji czy z teczki?
              Idzie o mój nick?
              • p.smerf Re: Wyjaśniam 13.08.06, 10:34
                Nieeee. O rzkomy nick posła Zawiszy. No chyba, że Zawisza to Ty. :)
      • venus99 Re: Wyjaśniam 13.08.06, 10:35
        czy to jest dr od psychiatrii?
      • ave.duce Re: Wyjaśniam... nie będę "katem" ;))) 13.08.06, 11:27
        oleg3 napisał:

> ave.duce napisała:
        >
        > > Czy ktoś zorientowany może mi wyjaśnić szczerze i uprzejmie, w jakim Pańs
        > twie
        > > w centrum XXI-wiecznej Europy żyję? Konstytucję znam. Konkordat znam. I k
        > ilka
        > > innych rzeczy też.
        >
        > Zacznę od pytania. Dlaczego w tytule wątku pojawia się nazwisko posła Zawiszy,
        > a cytat i link prowadzą do oświadczenia posła Artura Górskiego?

Pominę to milczeniem...

>
        > Pan dr Artur Górski był prezesem KlubuZachowawczo-Monarchistycznego. Idee KZM mogą Ci się wydawać śmieszne, co
        > nie zmienia faktu, że są do bólu logiczne. Możesz o tym poczytać również na <a
        href="http://haggard.w.interia.pl/jb.html">stronie</a>doktora Jacka Bartyzela.
        >
        >

Dzięki, na pewno się skuszę na lekturę w wolnej chwili...

Znalazłam coś takiego, może się i do tego odniesiesz?

www.republika.pl/adnikiel/intronizacja.html

;)))
        • oleg3 Re: Wyjaśniam... nie będę "katem" ;))) 13.08.06, 11:45
          ave.duce napisała:
          > Pominę to milczeniem...
          Już odszczekałem

> Znalazłam coś takiego, może się i do tego odniesiesz?
          www.republika.pl/adnikiel/intronizacja.html
          Nie zamierzam być arbitrem czy ekspertem. Chcę tylko wyjaśnić o co chodzi z tym
          Chrystusem Królem.

Swoistym ukoronowaniem teologii politycznej Leona XIII oraz Piusa X, i zarazem
          ostatnim tak wysoko brzmiącym akordem we współczesnym nauczaniu Kościoła o
          państwie, była encyklika papieża P i u s a XI o "królewskiej godności Chrystusa
          Pana" Quas primas (11 XII 1925), ustanawiająca święto Chrystusa Króla. Była ona
          rozmyślnym przypomnieniem - w dobie powszechnego triumfu laickiej demokracji
          liberalnej oraz wystąpienia jeszcze groźniejszego dla ciał i dusz
          ludzkich "bezbożnego komunizmu" - jedynozbawczej konieczności ponownego
          poddania się panowaniu Chrystusa Króla w każdej sferze życia.

Papież wyraźnie podkreślił, iż nie chodzi tu jedynie o ściśle religijny sens
          oddawania czci Chrystusowi Królowi, znajdujący wyraz w ustanowieniu w liturgii
          kościelnej nowego święta, ani tylko o królowanie Chrystusa w znaczeniu
          przenośnym - nad ludzkimi umysłami, wolą i sercami, ale - nawet pomimo tego, iż
          królestwo Chrystusa "jest głównie duchowe i do duchowych rzeczy głównie się
          odnosi" - "nieograniczoną władzę" Chrystus sprawuje również nad wszystkimi
          sprawami ziemskimi. Dlatego także państwa podlegają Jego władzy, a rządcy
          państw winni są Mu "cześć i posłuszeństwo"

więcej ...
          • ave.duce Re: Wyjaśniam... nie będę "katem" ;))) Dzięki ! 13.08.06, 12:33
            ... "Dlatego także państwa podlegają Jego władzy,
            a rządcy państw winni są Mu "cześć i posłuszeństwo" ...

SUPER, po prostu !

;)
      • marcus_crassus logicznosc idei KZM 13.08.06, 21:05
        jest podobna jak wyrazistosc nazwiska zawiszy w tytule :)
        • oleg3 Re: logicznosc idei KZM 13.08.06, 21:22
          Dużo masz do powiedzenia. Ciekawe z braku logiki czy nadmiaru wiedzy o
          konserwatystach-monarchistach?
    • venus99 Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 10:34
      zawsze mówiłem,że kandydaci na posłów powinni przedstawiać zaświadczenia o
      stanie zdrowia psychicznego.
      • p.smerf Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 10:35
        Dopiero wtedy CBA miałoby co robić.
      • ave.duce Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:29
        venus99 napisał:

> zawsze mówiłem,że kandydaci na posłów powinni przedstawiać zaświadczenia o
        > stanie zdrowia psychicznego.

Jak dowodzi przykład podpRezydenta Lecha Aleksandra - zaświadczenie lekarskie
        powinno obejmować cIałokształt!

:)
    • zaisza Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:00
      "umkło" Ci Ave.
      Mi też umkło by co w deszczu zcytam, ale się w porę zatrzymałam na tym zdaniu:
      "Kto sedna ... doszukuje się w przestrzeni pomiędzy utworem a tym,kto go
      napisał - ten błądzi. Szukać należy nie między dziełem a autorem, lecz raczej
      pomiędzy tekstem a jego odbiorcą" (autor jest Ci znany).
      A więc co, błądzisz Ave?
      • 3promile Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:06
        Aha, Oświadczenie poselskie to jest poemat, tak? Sporo zarabiają, jak na poetów...
        • zaisza Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:21
          Fajnie, że odpowiedziałeś, o to właśnie chodzi, jak Ty mój tekst odebrałeś. A
          jakie ja miałam intencje, to najwyżej mogę ugryźć się w palec.
      • ave.duce Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 11:31
        zaisza napisała:

> "Kto sedna ... doszukuje się w przestrzeni pomiędzy utworem a tym,kto go
        > napisał - ten błądzi. Szukać należy nie między dziełem a autorem, lecz raczej
        > pomiędzy tekstem a jego odbiorcą" (autor jest Ci znany).
        > A więc co, błądzisz Ave?

God knows!

• henryk.log Czy mógłby być bardziej dobitny dowód poczynań 13.08.06, 11:14
      niejakiego homosia ? :-)

"Czy mógłby być bardziej duchowy, sławny i należny Bogu akt wdzięczności ze
      strony naszego Narodu za cuda Jego łaski okazane Polsce, jak dokonany przez
      obecny Sejm akt uznania Pana Jezusa Królem Polski?
      Polska potrzebuje potężnej protekcji, by szczęśliwie „po wyjściu z Egiptu”
      przejść przez „pustynię czasu wyrzeczeń” i osiągnąć w końcu szczęśliwy byt,
      który Naród upatruje w budowie IV Rzeczypospolitej."
      • ave.duce Re: Czy mógłby być bardziej dobitny dowód poczyna 13.08.06, 11:34
        henryk.log napisał:

> Polska potrzebuje potężnej protekcji, by szczęśliwie „po wyjściu z Egiptu
        > ”
        > przejść przez „pustynię czasu wyrzeczeń” i osiągnąć w końcu szczęśl
        > iwy byt,
        > który Naród upatruje w budowie IV Rzeczypospolitej."
        >

Panie Henryku!

Potrzebuje, czy nie potrzebuje?!
        ... that is the question!

• justyna41 Re: Czy mógłby być bardziej dobitny dowód poczyna 13.08.06, 12:15
        Jesteś homofobem? Zaraz Cię tu zeżrą.
    • wiewiorzasta Pan dr poseł ma ciekawe poglądy :))) 13.08.06, 11:53
      www.artur-gorski.waw.pl/podstrony/moje_poglady.html
      • haen1950 Re: Pan dr poseł ma ciekawe poglądy :))) 13.08.06, 12:41
        Niezły ananas. Wysoko zajdzie u tych pisowskich dewotów.
      • ave.duce Re: Poglądy p-Osła Artura G. są zgodne z linią... 13.08.06, 12:46
        wiewiorzasta napisała:

> www.artur-gorski.waw.pl/podstrony/moje_poglady.html
        >

8). Należy przywrócić autorytet władzy. Prezydent powinien być rzeczywistym
        gwarantem suwerenności Państwa. Dlatego należy wzmocnić instytucję Prezydenta
        przez wyposażenie go w szerokie kompetencje i wydłużenie jego kadencji.

I jak to się ma do wszystkich "uspokajaczy" z fk...
        Naczelnym zadaniem P(i)Sujów jest teraz dążenie za każdą cenę do utrzymania

wAAAdzy.

By to osiągnąć - muszą zmienić Konstytucję - jeśli nie uda im się za jednym
        zamachem, będą to robić po kawałku... Handlując czym się da.

• wiewiorzasta Re: Poglądy p-Osła Artura G. są zgodne z linią... 13.08.06, 12:52
          No nie wiem:

5). Majętność rodzin to bogactwo Państwa. Dlatego, aby rozwijały się rodziny i
          przybywało miejsc pracy, gospodarka musi być wolna od ingerencji Państwa, a
          podatki jak najmniejsze i maksymalnie uproszczone.

10). Należy zmniejszyć ilość ministerstw i radykalne odchudzić administrację
          rządową i samorządową. Ministrowie powinni ponosić prawną i polityczną
          odpowiedzialność za swoje błędne decyzje.

• ave.duce Re: NaPiSzę od niechcenia, bo - vide sygnaturka - 13.08.06, 12:58
            - jeden wyraz-klucz: ściema.

Tych poglądów p-Oseł wyrzeka się każdego dnia...

wiewiorzasta napisała:

> No nie wiem:
            >
            > 5). Majętność rodzin to bogactwo Państwa. Dlatego, aby rozwijały się rodziny i
            > przybywało miejsc pracy, gospodarka musi być wolna od ingerencji Państwa, a
            > podatki jak najmniejsze i maksymalnie uproszczone.
            >
            > 10). Należy zmniejszyć ilość ministerstw i radykalne odchudzić administrację
            > rządową i samorządową. Ministrowie powinni ponosić prawną i polityczną
            > odpowiedzialność za swoje błędne decyzje.
            >
            > :)))
            >

:PPP
            • wiewiorzasta Re: NaPiSzę od niechcenia, bo - vide sygnaturka - 13.08.06, 16:17
              ave.duce napisała:

> - jeden wyraz-klucz: ściema.
              >
              > Tych poglądów p-Oseł wyrzeka się każdego dnia...

Ciekawe czy w lustro jeszcze patrzy bez obrzydzenia.

To też zresztą ładne:

1). Żywotność narodu zależy od zdrowia rodzin i warunków ich egzystencji.
              Dlatego Państwo powinno otoczyć ochroną i opieką rodziny, szczególnie rodziny
              wielodzietne. Polityka Państwa powinna przede wszystkim zmierzać do rozwoju
              sektora mieszkaniowego.

Pan dr poseł ma już żonę czy mieszka pod mostem? :)
              • ave.duce Re: NaPiSzę od niechcenia, bo - vide sygnaturka - 13.08.06, 16:37
                wiewiorzasta napisała:

>
                > Ciekawe czy w lustro jeszcze patrzy bez obrzydzenia.

Na pewno! Przecież wszyscy P(i)Suje są pozbawieni samokrytycyzmu.
                >
                > To też zresztą ładne:
                >
                > 1). Żywotność narodu zależy od zdrowia rodzin i warunków ich egzystencji.
                > Dlatego Państwo powinno otoczyć ochroną i opieką rodziny, szczególnie rodziny
                > wielodzietne. Polityka Państwa powinna przede wszystkim zmierzać do rozwoju
                > sektora mieszkaniowego.
                >
                > Pan dr poseł ma już żonę czy mieszka pod mostem? :)
                >

www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/094.htm
                No i czy ma dywan, oto jest pytanie!!!

;)))
                • wiewiorzasta Re: NaPiSzę od niechcenia, bo - vide sygnaturka - 13.08.06, 16:43
                  ave.duce napisała:

> Na pewno! Przecież wszyscy P(i)Suje są pozbawieni samokrytycyzmu.

To brak czegoś więcej - samoszacunku.

> www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/094.htm
                  > No i czy ma dywan, oto jest pytanie!!!

Pod mostem dywan mu zbędny!
                  • ave.duce Re: NaPiSzę od niechcenia, bo - vide sygnaturka - 13.08.06, 17:18
                    wiewiorzasta napisała:

ave.duce napisała:

> > No i czy ma dywan, oto jest pytanie!!!
                    >
                    > Pod mostem dywan mu zbędny!
                    >
                    >

To jest pewnie ten most, który Pajacykiewicz obiecuje...

;)))
                    • wiewiorzasta Re: NaPiSzę od niechcenia, bo - vide sygnaturka - 13.08.06, 18:22
                      ave.duce napisała:

> wiewiorzasta napisała:
                      >
                      > ave.duce napisała:
                      >
                      > > > No i czy ma dywan, oto jest pytanie!!!
                      > >
                      > > Pod mostem dywan mu zbędny!
                      > >
                      > >
                      >
                      > To jest pewnie ten most, który Pajacykiewicz obiecuje...
                      >
                      > ;)))

To ma namiot? Pan dr poseł?
      • dr.szfajcner Klamca i oszust! 13.08.06, 14:06
        punkt 12 ( sznowac Bgoa i Kosciol ) w jawnej sprzecznosci

z punktem 7 ( przywrocis kare smiercie )(.

Co za zalosne palanty obrzygane.
    • buraque Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 12:56
      ave.duce napisała:

> ... Polska – ten prastary dąb z gniazdem białego orła ...
      >
      > ... choć na duchowym tronie Piastów i Jagiellonów zasiada Najdostojniejsza
      > Królowa Nieba i Ziemi, to nadal duchowy tron Króla Polski czeka, aż Polska
      > aktem prawnym swej najwyższej władzy ustawodawczej wprowadzi nań Jezusa
      > Chrystusa ...

Styl charakterystyczny dla pompatycznego monarchisty-matoła, Górski to ciekawa
      osobliwość, choć w PISie jest takich więcej, kiedyś czytałem odezwę
      o "intronizacji Chrystusa-króla na polskim tronie" najzupełniej poważnie
      podjętą przez grupę oszołominych posłów. Górski może być ich szefem.
      • terraincognita Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 13:54
        Przekraczamy granice idiotyzmów, które mozna jednak zrozumiec... Tego NIE.
        Z żydowskich (czy tylko?) dowcipów: - Gdzie pracujesz? -Nigdzie. - A co
        robisz? - Nic. - Fajne zajęcie! - Fajne,tylko konkurencja ogromna!
      • henryk.log Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 17:28
        Panie buraque, zrób Pan coś z kartoflem niejakim, pęta się toto
        między stopami Naszych Pań i nie w tym wątku tylko..z resztą !
        :-)

> Styl charakterystyczny dla pompatycznego monarchisty-matoła,
        > .. w PISie jest takich więcej,..
    • jola_iza Re: Eeeetam . 13.08.06, 14:04
      Wszak to szef posła powiedział: "jedynym sygnatariuszem moralności w Polsce
      jest koścół"
      • ave.duce Re: Eeeetam .... SYGNAtariuszem ??? ;))) 13.08.06, 16:24
        jola_iza napisała:

> Wszak to szef posła powiedział: "jedynym sygnatariuszem moralności w Polsce
        > jest koścół"

portalwiedzy.onet.pl/86304,haslo.html
        ???
        • kartol Re: Eeeetam .... SYGNAtariuszem ??? ;))) 13.08.06, 16:58
          Co paluchy z kopiowania zabolaly ,a doktor i iks odmowili wspolpracy?
          @to spacanialo@
          • ave.duce Re: Eeeetam .... Kartoflana babo ! 13.08.06, 17:08
            kartol napisał:

> Co paluchy z kopiowania zabolaly ,a doktor i iks odmowili wspolpracy?
            > @to spacanialo@

Nie wysilaj się, proszę, bo ci skóra popęka z tych "nerw"...

;)
        • jola_iza Re: Eeeetam .... SYGNAtariuszem ??? ;))) 13.08.06, 20:55
          A czemuż to Ave we mnie portalami rzuca, wszak w polskiej cywilizacji toć nie ja trójca.
          renaseveados.weblog.com.pt/arquivo/kaczynski.JPG
    • kartol Re: Polska p-osła Artura z PiSu, oczywiZda... 13.08.06, 16:53
      No popatrz ,popatrz to -to spacanialo- przestalo nam drogi wskazywac.
      Ogranizylo sie do jednej wytycznej.
      Hurrra!
      Uwazam to za moj osobisty sukces w walce z koltunstwem.
      • wiewiorzasta Widziałeś się w lustrze ostatnio trollu? 13.08.06, 17:05
        www.mondogioco.it/troll/troll/305g.jpg

PS. Gratulję udanej operacji zmiany płci!
        • ave.duce Re: Widziałeś się w lustrze ostatnio trollu? 13.08.06, 17:15
          wiewiorzasta napisała:

> www.mondogioco.it/troll/troll/305g.jpg
          >
          > PS. Gratulję udanej operacji zmiany płci!
          >

To co to UNO jeZd? Kartofel czy Kartoflana Baba?!

Obstaje przy wersji baby... Jagi...

;)))

P.S. Przepraszam prawdziwą "baabajaga"...

;)))
      • ave.duce Uprzejmie proszę innych forumowiczów o pomoc !!! 13.08.06, 17:23
        kartol napisał:

> No popatrz ,popatrz to -to spacanialo- przestalo nam drogi wskazywac.
        > Ogranizylo sie do jednej wytycznej.
        > Hurrra!
        > Uwazam to za moj osobisty sukces w walce z koltunstwem.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o czym ta kartoflana baba PiSze?

Bedę wdzięczna niebywale wręcz!

• henryk.log heh.. właśnie P. buraque prosiłem o usunięcie 13.08.06, 17:43
          śmieci u Pań stóp ! :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46828957&a=46845778
          > Bedę wdzięczna niebywale wręcz!

Niebywałą wręcz ochotę miałbym na Pani wdzięczność ;P

> Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o czym ta kartoflana baba PiSze?

gdybyś progu do jej zdobycia na niebotycznych wysokościach nie umieściła!
          :-)
          • sawa.com a ja prosze usilnie spierające sie strony o nie 13.08.06, 18:17
            wysmiewanie poglądów innych niz własne. Poseł Górski w przedstawianiu swojego
            poglądu na Polske i na rzeczywistość uzywa porównań wzietych ze
            staropolszczyzny. Nic w tym zdroznego nie widzę. Nie widze też, by na czyjąś
            wolnośc nastawał. Postulat leczenia homoseksualistów jest taki trendy... Jedni
            są za a drudzy przeciw - I prosze mnie dobrze zrozumieć. Jestem za nie
            wtrącaniem się w sprawy alkowy - tak hetero jak i homo. Koniec kropka.

A na zakończenie dedykuję mój ulubiony wiersz (Kaczmarskiego a śpiewany przez
            Gintrowskiego)

Autoportret Witkacego

wg obrazu S. I. Witkiewicza

Patrzę na świat z nawyku
            Więc to nie od narkotyków
            Mam czerwone oczy doświadczalnych królików
            Wstałem właśnie od stołu
            Więc to nie z mozołu
            Mam zaciśnięte wargi zgłodniałych Mongołów

Słucham nie słów lecz dźwięków
            Więc nie z myśli fermentu
            Mam odstające uszy naiwnych konfidentów
            Wszędzie węszę bandytów
            Więc nie dla kolorytu
            Mam typowy cień nosa skrzywdzonych Semitów

Widzę kształt rzeczy w ich sensie istotnym
            I to mnie czyni wielkim oraz jednokrotnym
            W odróżnieniu od was, którzy, państwo wybaczą
            Jesteście wierszem idioty odbitym na powielaczu

Dosyć sztywną mam szyję
            I dlatego wciąż żyję
            Że polityka dla mnie to w krysztale pomyje
            Umysł mam twardy jak łokcie
            Więc mnie za to nie kopcie
            Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie

Wrażliwym jest jak membrana
            Zatem w wieczór i z rana
            Trzęsę się jak śledziona z węgorza wyrwana
            Zagłady świata się boję
            Więc dla poprawy nastroju
            Wrzeszczę jak dziecko w ciemnym zamknięte pokoju

Ja bardziej niż wy jeszcze krztuszę się i duszę
            Ja częściej niż wy jeszcze żyć nie chcę a muszę
            Ale tknąć się nikomu nie dam i dlatego
            Gdy trzeba będzie sam odbiorę światu Witkacego

1980
            • ave.duce Re: a ja proszę... 13.08.06, 19:57
              Sawo,

nie wyśmiewam jego poglądów. Chcę zrozumieć, co w XXI wieku dzieje się w Sejmie
              RP obecnej kadencji!

• sawa.com Re: a ja proszę... 13.08.06, 20:08
                ave.duce napisała:

> Sawo,
                >
                > nie wyśmiewam jego poglądów. Chcę zrozumieć, co w XXI wieku dzieje się w
                Sejmie
                > RP obecnej kadencji!

No coż! Podoba mi sie Twoja Ave sygnaturka. "nie chce mi się":)))

a tak w ogóle, to "patrze na świat z nawyku"
                >
                > :P
                • ave.duce Re: a ja proszę... ładne... to patrzenie.... b/o 13.08.06, 20:11
                  Jesteśmy nieśmiertelni

Kiedy stanę przed tobą przyjacielu
                  Kiedy stanę przed tobą twarzą w twarz
                  Czy pozwolisz na chwilę zamknąć oczy
                  Czy pozwolisz wszystko zacząć jeszcze raz

Wszystko zmienić i wszystko naprawić
                  Stracić wszystko i wszystko odnaleźć
                  Jeszce raz zdobyć serca nieprzyjaciół
                  A pokonanych niech nie będzie wcale

Jeszce raz wytrwać do końca
                  Patrząc w gwiazdy czuć się wspaniale
                  Grzebanie trupów zostawić zmarłym
                  Tak czy inaczej jesteśmy wszyscy nieśmiertelni

"Chłopcy Z Placu Broni"

Pozdrawiam!
                  • sawa.com Re: a ja proszę... ładne... to patrzenie.... b/ 13.08.06, 20:41
                    ave.duce napisała:

> Jesteśmy nieśmiertelni
                    >
                    >
                    > Kiedy stanę przed tobą przyjacielu
                    > Kiedy stanę przed tobą twarzą w twarz
                    > Czy pozwolisz na chwilę zamknąć oczy
                    > Czy pozwolisz wszystko zacząć jeszcze raz
                    (...)
                    > "Chłopcy Z Placu Broni"

Muszę tych chłopców posłuchać:)))
                    • ave.duce Re: a ja proszę... ładne... to patrzenie.... b/ 13.08.06, 21:02
                      Zajrzyj do kuferka z... wolnością; niestety, nieśmiertelności nie mam...

• sawa.com Re: a ja proszę... ładne... to patrzenie.... b/ 13.08.06, 21:45
                        ave.duce napisała:

> Zajrzyj do kuferka z... wolnością; niestety, nieśmiertelności nie mam...
                        >
                        > :P
                        Dziękuję:)))
                        • ave.duce Re: b/o 13.08.06, 23:25
                          sawa.com napisała:

> ave.duce napisała:
                          >
                          > > Zajrzyj do kuferka z... wolnością; niestety, nieśmiertelności nie mam...
                          > >
                          > > :P
                          > Dziękuję:)))
                          >

Na zdrowie!

Dobrej nocy!
                  • zaisza ładne ?... to patrzenie.... b/ 14.08.06, 16:29
                    Na kanwie:

Miałeś stanąć przede mną pokój miłujący „przyjacielu”
                    Miałeś stanąć przede mną bez broni, świtem, twarzą w twarz
                    Pozwolić mi na tę noc, przed spotkaniem, spokojnie do snu zamknąć oczy
                    ........................
                    A teraz pytasz, czy na to wszystko pozwolę jeszcze raz?
                    Jeszcze, jeszcze, i jeszcze raz?

Broń na lepszą wymienić i zużytą naprawić
                    Ze swoich skarbów nic nie stracić a nowe znaleźć
                    Jeszcze raz najboleśniej oby tylko! zranić nieprzyjaciół
                    A pokonanych niech będzie tyle, by nie został ni jeden
                    co chciałby bliskich żywymi obaczyć

Czy potrafimy raz jeszcze wytrwać do końca
                    patrząc w gwiazdy widzieć wszystkich swoich bliskich
                    którzy bez przyczyny polegli
                    Grzebanie trupów zostawić zmarłym

Tak czy inaczej jesteśmy wszyscy nieśmiertelni
                    • ave.duce Re: ładne ... :P 14.08.06, 19:40