Dodaj do ulubionych

Michnik żyje

03.09.06, 15:26

"Setki osób, wśród nich Zbigniew Bujak, b. premier Tadeusz Mazowiecki,
Andrzej Wielowieyski, Adam Michnik oraz b. prezydent Aleksander Kwaśniewski,
zapaliły znicze na grobie Jacka Kuronia na warszawskich wojskowych Powązkach.
Mimo padającego deszczu przyszły całe rodziny."

do tej pory Michnik unikał otwartej polemiki, unikał ataków ad personam -
adwersarzy mieszał z błotem beznazwiskowo, zbiorczo - polski rynsztok,
zoologiczni antykomuniści, dranie z IPN itp. Jeżeli z kimś polemizował nie na
łąmach prasy, to polemiści byli dokładnie dobrani, zamknięte spotkania,
dyskutanci wkomponowywali się w myśl redaktora, by nie daj boże nie obażyli
miałkości myśli, anachroniczności poglądów, zabetonowania wizji przyszłości
Polski na poziomie sojuszu reformatorów z PZPR Kwaśniewskim z koncesjonowaną
lewicą laicką z czołowymi reprezentantami Geremkiem, Kuroniem i Michnikiem.

Wczorak piszłem, że ta histeria prokuroniowa jest atakiem wyprzedzającym
dzisiaj Ziemkiewicz powiedział prewencyjną jest, w obronie właśniue ... kogo?
Michnika ? Geremka ? Negocjatorów prawdiwych?

Czy Michnik wraca do polityki, czy utworzy ruch antykaczyński? front jedności
antylustratorów, antyantykomunistów, antydekomunizatorów??

Ponieważ jako redaktor Michnik się skończył, to kto wie czy nie wróci do
polityki - nie jako zausznik, nie polityki gabinetowej, telefonicznej - z
Lesiem i Olkiem, ale z otwartą przyłbicą. oby wrócił, a następnie szybko
dołączył do Cimoszewicza.

ps. a może Walter umożliwiłby przeprowadzenie debaty dwóch ekstremistów,
Michnik i Gierycha, na temat okrągłego stołu??
Obserwuj wątek
    • po_godzinach Właściwie to mi Cię żal ... 03.09.06, 15:27
      .
      • rekontra link i konkurs na rynsztokowy język i cytaty 03.09.06, 15:35
        "Jestem oburzony tym wszystkim, co dzieje się, co robią późno urodzeni
        rewolucjoniści, którzy chcą z pogardy dla człowieka uczynić cnotę patriotyczną,
        a z oszczerstwa metodę demokratyczną. To jest oburzające, to jest odrażające -
        oświadczył Kwaśniewski.

Zostało rzucone oszczerstwo na człowieka, który nigdy oszczerstw nie rzucał -
        podkreślił Michnik. Zaznaczył, że ci, którzy przyszli w niedzielę w południe
        zapalić lampkę na grobie Kuronia przyszli w poczuciu wielkiej krzywdy moralnej,
        by powiedzieć "nie" dla oszczerstwa, "nie" dla kłamstwa, "nie" dla łajdactwa.
        Nie dajmy obrzucać się błotem, nie czyńmy z Polski rynsztoka - apelował były
        premier Tadeusz Mazowiecki. Wraz z nim zebrani odmówili "Ojcze nasz".

Piękny język, wypowiedzi w stuli Michnika,

właściwie możnaby zrobić konkurs - kto to powiedział:

"nie czyńmy z Polski rynsztoka" - zaskakujący autor - Tadzio Mazowiecki

Kto wspomniuał na cmentarzu o "późno urodzonych rewolucjonistach" ??

Autor słow o owczym pędzie, "nie wstąpoiiłem do Solidarności bo to był owczy
        pęd" - mniej więcej tak to brzmiało. Więc kto? Kwaśniewski. I wspomniał o
        patriotyzmie i pogardzie.

A któż mógł powiedzieć: "Zostało rzucone oszczerstwo na człowieka, który nigdy
        oszczerstw nie rzucał" - czy aby na pewno dobrze pan Michnik wie co pan Kuroń
        mówił? O chorych z nienawiści?

A kto powiedział: "nie dla łajdactwa" ???

Bez wątpienia Michnik.

Kto urządził tę zbiorową histerię ?? O co chodzi ? O konfiturki i o lustrację.
        • snajper55 Re: link i konkurs na rynsztokowy język i cytaty 03.09.06, 15:42
          rekontra napisał:

> Kto urządził tę zbiorową histerię?? O co chodzi ? O konfiturki i o lustrację.

Jesli nie wiesz, to Ci napiszę, o co chodzi.

O obronę pamięci wielkiego człowieka, który sam bronić się już nie może, przed
          opluwaniem przez frustratów, zawistników i inne tego rodzaju żałosne pieski.

S.
          • rekontra świetnie, jesteśmy w domu 03.09.06, 15:44
            snajper55 napisał:

> O obronę pamięci wielkiego człowieka, który sam bronić się już nie może,
            przed opluwaniem przez frustratów, zawistników i inne tego rodzaju żałosne
            pieski.

w jaki sposób został opluty Kuroń i przez kogo, skoro urządzą się taką szopę ?
            • snajper55 Re: świetnie, jesteśmy w domu 03.09.06, 15:55
              rekontra napisał:

> w jaki sposób został opluty Kuroń i przez kogo, skoro urządzą się taką
              szopę ?

Na przykłąd Giertych, przyrównując Kuronia do zdrajców.

To była szopa ??? To pewnie zapalanie zniczy pod pomikami 1 sierpnia to też dla
              Ciebie szopa ? Tobie naprawdę należy współczuć...

S.
              • rekontra Re: świetnie, jesteśmy w domu 03.09.06, 15:59
                snajper55 napisał:

> Na przykłąd Giertych, przyrównując Kuronia do zdrajców.

tak - jeden Giertych, i dwóch posłow LPR. I w związku z tym afera na
                całąPolskę ? Jednocześnie prezydent powiedział, że Kuroń był bohaterem.
                Prawie nikt nie odbiera (oprócz kilku opsób, mają prawo do własnych poglądów)

> To była szopa ??? To pewnie zapalanie zniczy pod pomikami 1 sierpnia to też
                dla Ciebie szopa ? Tobie naprawdę należy współczuć...

nie widzisz różnicy kontekstu? nie odsróżniasz zapalania na rocznicę, od
                urząd\zania akcji??
                • po_godzinach Czy Ty masz jakichś przyjaciół? 03.09.06, 16:02
                  Masz ludzi, których szczególnie cenisz?

Jeśli masz (bo zakładam, że tak odpowiesz)- rozumiem, że brałbyś potulnie uszy
                  po sobie, gdyby wrogowie Twoich przyjaciół urządzali na nich nagonki.

Jacek Kuroń dla bzrdzo wielu osób jest symbolem dobra - i dotykając go
                  popełniliście błąd. Poszliście o jeden krok za daleko, to się zemści na was.
                  • rekontra druga twarz i zdrada Kuronia i MIchnika 03.09.06, 16:21
                    po_godzinach napisała:

> Masz ludzi, których szczególnie cenisz?

By czas, że szczególnie cenilem Michnika i Kuronia, podkreślam - szczególnie -
                    niezależnie od tego że reprezentowali lewicową część opozycji. Jeszcze nie
                    zdradzili -bo zarzucam im zdradę Solidarnośći. Zdrada polega na fraternizowaniu
                    się z komunistami, z Kiszczakiem i Jarruzelskim i innymi. o Urbanie nawet nie
                    piszę, bo mdli mnie ta persona szczególnie.

> Jeśli masz (bo zakładam, że tak odpowiesz)- rozumiem, że brałbyś potulnie
                    uszy po sobie, gdyby wrogowie Twoich przyjaciół urządzali na nich nagonki.

Powtórzę. Atmosferę podgrzał Michnik swoim artykułem, czytałaś ?? Dlaczego nie
                    ma z drugiej strony rzeczowej dyskusji. Przecież ja na forum podałem tekst z
                    Arcanów kilka dni wcześniej, dziennikarze z wyborczej chyba nie są wolniejsi
                    ode mnie w docieranu do takich artykułów. Dlaczego wówczas, nie uznali za
                    stosowne odpowiedzieć ?

> Jacek Kuroń dla bzrdzo wielu osób jest symbolem dobra - i dotykając go
                    > popełniliście błąd.

Tak się składa, że pewnie jak mało kto czytałem wszystkie jego wspomnienanie, i
                    Gwiezdny czas i Kwadraturę koła, a Wiarę i winę kilkakrotnie - była to dla
                    mnie lektura polityczna pasjonująca. Znam jego działaność polityczną, znam
                    działalność w KOrze z różncyh źródeł, znam doskonale jego sposób rozumowania,
                    znam Kuronia takiego jakim był - wiele można wyczytać między zdaniami. I jeżeli
                    pisze o nim - to piszę, to nie są powtarzania po kimkolwiek. Znam jego winy i
                    zsługi. Podobnie jest z Michnikiem.

Więc daruj sobie uwagi o litości i o głupocie, bo w różny spoósb różne śmiecie
                    forumowe mnie opluwają (nie mam na myśli ciebie) i mnie to nie wzrusza.

> Poszliście o jeden krok za daleko, to się zemści na was.

piszesz bez sensu powtarzając za Michnikiem. Prawda musi być ujawniona.
                    • po_godzinach Na początek 03.09.06, 16:42
                      nie obrzucaj błotem (zdrada).

Następnie - proszę bardzo, chcesz dyskusji, więc ją zacznij.

Postaw teżę, podaj dowody i wyciągnij wniosek.

Żeby w ogóle było o czym dyskutować - bo, póki co, to są to tylko Twoje luźne
                      dywagacje, nie temat do dyskusji.
                • snajper55 Re: świetnie, jesteśmy w domu 03.09.06, 16:11
                  rekontra napisał:

> tak - jeden Giertych, i dwóch posłow LPR. I w związku z tym afera na
                  > całąPolskę ?

O jakiej aferze piszesz ? O tych głosach broniących pamięć Jacka Kuronia przed
                  opluwaniem, które podniosły się w całej Polsce ? To może napisz, co było
                  przyczyną tych protestów ? Nic ? Jakaś wypowiedź jakiegoś wicepremiera i dwóch
                  posłów partii rządzącej ? Jakies artykuły prasowe ? Jakieś zjadliwe komentarze ?

> nie widzisz różnicy kontekstu? nie odsróżniasz zapalania na rocznicę, od
                  > urząd\zania akcji??

Znicze z okazji rocznicy to nie akcja ? A co ? Spontaniczne spotkania ?

S.
                  • rekontra Re: świetnie, jesteśmy w domu 03.09.06, 16:22
                    nie mam czasu na bicie piany, nie jesteś przygotowny do pooważnej dyskusji, a
                    odwracanie kota ogonem i gierki retoryczne mnie bawią czasami, ale nie z
                    tobą.
                    • snajper55 Re: świetnie, jesteśmy w domu 03.09.06, 17:14
                      rekontra napisał:

> nie mam czasu na bicie piany, nie jesteś przygotowny do pooważnej dyskusji, a
                      > odwracanie kota ogonem i gierki retoryczne mnie bawią czasami, ale nie z
                      > tobą.

No cóż, kto jest nieprzygotowany do dyskusji widać. Nie masz argumentów, nie
                      dyskutuj. Przeżyję.

S.
      • rekontra interes Pogodzinach 03.09.06, 15:39

Wiesz jaka jest różnica między nami ? Ja mam przekonania i poglądy,a ty masz
        interes by pisać to co piszesz.
        • po_godzinach Biedny jesteś człowiek. 03.09.06, 15:41
          I - niestety - głupi.
          • rekontra krewny? 03.09.06, 15:43
            po_godzinach napisała:

> I - niestety - głupi.

są środki na takie huśtawki, dość charakterystyczne dla niektórych.

A na punkcie Michnika masz małego fiołka, jakiś krewny?
            • kacza.republika.bananowa fiołka na punkcie Michnika to raczej masz Ty :))) 03.09.06, 15:49

Rekontra poczytaj czasami swoje posty - Michnik siamto, tamto i owamto. Toż to
              cztsta obsesja.

• rekontra zahaczanie Michnika i samoobrona 03.09.06, 15:56
                kacza.republika.bananowa napisała:

> Rekontra poczytaj czasami swoje posty - Michnik siamto, tamto i owamto. Toż
                to cztsta obsesja.

że 99% procent polemik, dyskusji, paneli itp. kończy sięodwołąniem do michnika.
                Michnik to był KTOŚ - i piszę to bez złośliwości, miał swoją wizję Polski -
                lewicową, i ta wizja przegrywa.

O Kuroniu mówi się święty, ale Michnik intelektem przerasta Kuronia o głowę.

Dlatego - patrz twoje spostrzeżenie - rzeczywiście to forum jest polityczne,
                i rzeczywiście prędzej czy później każda dyskusjha musi zahaczyć o Michnika.
                Tylko osoba w rodzaju Pogodzinach tego nie rozumie, i atakuje forumowiczów ad
                personam.

Powtórzę - Michnik, Kuroń, Geremek, Mazowiecki, odegrali wileką roplęw polskiej
                polityce, i nie można niewygodnych faktów ukrywać. pełna prawda - i być może
                okaze się, ze niektóry z nich wyjdą zwycięsko, ich postaci zyskają, a niektórzy
                stracą. Nie może być tematów tabu. Nie może nikt być wyłączonym spod oceny,
                nawet jeżeli nie żyje.

To nie Arcana rozpoczęły tęhecę, to Michnik swoim napastliwuy7m artykułem -
                niby w obronie Kuronia, a tak naprawdę w obronie siebie.
                • snajper55 Re: zahaczanie Michnika i samoobrona 03.09.06, 15:59
                  rekontra napisał:

> Michnik to był KTOŚ - i piszę to bez złośliwości, miał swoją wizję Polski -
                  > lewicową, i ta wizja przegrywa.

Lewicowa wizja Polski właśnie wygrała wraz z objęciem władzy przez PiS,
                  Samoobronę i LPR.

S.
                  • rekontra Re: zahaczanie Michnika i samoobrona 03.09.06, 16:02
                    snajper55 napisał:

> Lewicowa wizja Polski właśnie wygrała wraz z objęciem władzy przez PiS,
                    > Samoobronę i LPR.

jeżeli tak uważasz, to świetna wiadomość dla SLD.
                    • snajper55 Re: zahaczanie Michnika i samoobrona 03.09.06, 16:15
                      rekontra napisał:

> jeżeli tak uważasz, to świetna wiadomość dla SLD.

SLD to centrolewica, a nie taka lewica jak PiS. Tak więc nie mieli powodu, by
                      się cieszyć.

S.
                • kacza.republika.bananowa to nie Michnik rozpoczął hecę 03.09.06, 16:04
                  rekontra napisał:

> To nie Arcana rozpoczęły tę hecę

w Arcanach popisał się brakami w warsztacie Grajewski
                  Hecę rozpoczęło ŻW dając głupi tytuł

• snajper55 Re: fiołka na punkcie Michnika to raczej masz Ty 03.09.06, 15:58

> Rekontra poczytaj czasami swoje posty - Michnik siamto, tamto i owamto. Toż to
                > cztsta obsesja.

Rekontra nie może mu wybaczyć, że przyczynił się do zakończenia PRLu.

S.
    • echo_o Symboliczne... 03.09.06, 15:33
      ...to spotkanie nad mogiłą Jacka Kuronia, nie uważasz ?

Kwaśniewski, Michnik, Mazowiecki, Bujak.

Mazowiecki od dziś oficjalnie z postkomunistami...

ps. ciekawe czy komuś z tych kilkuset osób przyszło na myśl, by zapalić również
      świeczkę płk Kuklińskiemu, którego mogiła sąsiaduje z grobem Kuronia...
      • elfhelm Re: Symboliczne... 03.09.06, 15:36
        O ile się orientuję, to Mazowiecki nie zamierza startować wraz z postkomunistami
        z SLD do samorządu, a w PD formalnie tylko w Radzie Politycznej uczestniczy.

Bujak może i legitymację PD jeszcze ma, ale od 2002 politycznie się nie angażuje.

Michnik jest bezpartyjny.

Poza tym fani PiS niekoniecznie są uprawnieni do atakowania innych za związki z
        postkomunistami :)
        • rekontra ruch - nie partia 03.09.06, 15:41
          elfhelm napisał:

> Poza tym fani PiS niekoniecznie są uprawnieni do atakowania innych za związki
          z postkomunistami :)

a dlaczego??

ps. pisałem o ruchu społecznym, pytałem czy MIchnik utworzy ruch antykaczyński?
          front jedności antylustratorów, antyantykomunistów, antydekomunizatorów??
          • elfhelm Re: ruch - nie partia 03.09.06, 15:46
            > a dlaczego??

Ano dlatego, że sami jako pierwsi weszli z postkomunistami w jeszcze gorszy
            układ. Czyż SO nie jest partią popłuczyn po PZPR, SLD i SB? A i liderzy LPR w
            stylu Bendera czy M. Giertycha też się raczej przed 1989 r. plasowali po drugiej
            stronie barykady.

> front jedności antylustratorów

Akurat lustrację forsowali posłowie UW w Sejmie II kadencji (przekonując PSL i
            UP do pierwszej ustawy), potem wspólnie z AWS i PSL w III kadencji ustawę o IPN.

> antyantykomunistów

?

> antydekomunizatorów

A ktoś jeszcze jest za dekomunizacją? :) Ćwoki z LPR są ostatnimi, którzy
            powinni się "w tym zakresie" wypowiadać.

• rekontra Re: ruch - nie partia 03.09.06, 15:48
              elfhelm napisał:
              > Akurat lustrację forsowali posłowie UW w Sejmie II kadencji (przekonując PSL i
              > UP do pierwszej ustawy), potem wspólnie z AWS i PSL w III kadencji ustawę o
              IPN.

na jakich opracowaniach się opierasz? jest praca o lustracji - wnioski są
              przeciwne.

> A ktoś jeszcze jest za dekomunizacją? :) Ćwoki z LPR są ostatnimi, którzy
              > powinni się "w tym zakresie" wypowiadać.

chodzi o możliwą symboliczną dekomunizację, o odkłamanie historii, Kukliński
              generałem, zbrodniarzom odebrać przywileje, itd.
              • elfhelm Re: ruch - nie partia 03.09.06, 15:57
                > na jakich opracowaniach się opierasz? jest praca o lustracji - wnioski są
                > przeciwne.

Na tym, kto przeforsował dwie ustawy w Sejmie. Chyba nie sądzisz, że dalej idąca
                lustracja była możliwa do przeprowadzenia w II kadencji, gdy ponad 2/3 Sejmu
                zajmowali postkomuniści z SLD, PSL i sporej części UP.

> chodzi o możliwą symboliczną dekomunizację, o odkłamanie historii, Kukliński
                > generałem, zbrodniarzom odebrać przywileje, itd.

"o możliwą symboliczną dekomunizację"
                Żadna dekomunizacja nie jest na dzień dzisiejszy dobra. Mielibyśmy dekomunizować
                Fiszbacha, który był sekretarzem PZPR, a wynegocjował porozumienie z I "S", może
                Święcickiego co się dostał z poparciem "S" do Sejmu X kadencji,
                a niedekomunizować Macieja Giertycha, który nakłaniał Jaruzelskiego do
                pozostania w sferze wpływów politycznych i gospodarczych z ZSRR?

"zbrodniarzom odebrać przywileje"
                Zgadza się, ale zbrodnie wpierw trzeba udowodnić.

"o odkłamanie historii"
                Jeśli odkłamywanie historii ma polegać na ujawnianiu pod sensacyjnym tytułem
                notatek świń z SB bez komentarza i bez analizy, to co to za odkłamywanie?

"Kukliński generałem"
                Kuklińskiego różnie oceniają różne środowiska. Także te opozycyjne.
                • rekontra Re: ruch - nie partia 03.09.06, 16:03
                  elfhelm napisał:

> "o możliwą symboliczną dekomunizację"

Besancon pisał - przynajmniej aresztować kilkuset komunistów, funkcjonariuszy,
                  skazać i wypuścić. Zeby świadomość była jasna. Żeby nie dominowało kłamstwo o
                  komunie.
                  • elfhelm Re: ruch - nie partia 03.09.06, 16:07
                    > Besancon pisał - przynajmniej aresztować kilkuset komunistów, funkcjonariuszy,
                    > skazać i wypuścić.

Dajcie mi człowieka, a znajdzie się paragraf było domeną nazistów i komunistów
                    właśnie. Nieładnie postępować w ten sam sposób.

• nielubiegazety2 Totalna manipulacja. Na przestępców były §. 03.09.06, 16:17
                      Zbrodnie komunistyczne się nie przedwaniły. Tylko zbrodniarze wymierają lub
                      przepoczważają się w elytę.
                      Ajaj to można elytę po sądach ciągać.
                      Nie po to zbrodniarze, w tym ci z rządu Mazowieckiego, palili akta by ich ciągać
                      po sądach.
          • snajper55 Re: ruch - nie partia 03.09.06, 15:46
            rekontra napisał:

> pytałem czy MIchnik utworzy ruch antykaczyński?
            >
            > front jedności antylustratorów, antyantykomunistów, antydekomunizatorów??

A czy Kaczyński utworzy ruch antysolidarnościowy ?

Front jedności antymichnikowców, antykuroniowców, antykorowców,
            antydemokratów ?

S.
            • rekontra bez sensu napisałeś 03.09.06, 15:49
              snajper55 napisał:

> rekontra napisał:
              >
              > > pytałem czy MIchnik utworzy ruch antykaczyński?
              > >
              > > front jedności antylustratorów, antyantykomunistów, antydekomunizatorów??
              >
              >
              > A czy Kaczyński utworzy ruch antysolidarnościowy ?
              >
              > Front jedności antymichnikowców, antykuroniowców, antykorowców,
              > antydemokratów ?

bez sensu napisałeś. Kaczyńscy nie są antysolidarnościowi, natomiast Michnik
              jest antylustratorem, antydekomunizatorem, antyantykomunistą.
              • snajper55 Re: bez sensu napisałeś 03.09.06, 15:57
                rekontra napisał:

> bez sensu napisałeś. Kaczyńscy nie są antysolidarnościowi, natomiast Michnik
                > jest antylustratorem, antydekomunizatorem, antyantykomunistą.

Według Ciebie nie są. Według mnie i innych osób - są. Michnik nie jest
                antyantykomunistą, a Ty bez sensu piszesz, że jest.

S.
                • rekontra nawet nie wiesz kto to jest antyantykomunista 03.09.06, 16:01
                  snajper55 napisał:

> Michnik nie jest antyantykomunistą, a Ty bez sensu piszesz, że jest.

oczywiście, że jest i sam to mówi. Nie rozumiesz pojęcia antyantykomunista - to
                  nie jest zwykły zabieg językowy, to pojęcie funkcjonuje u wielu autorów, w
                  wielu pracach naukowych.
                  • snajper55 Re: nawet nie wiesz kto to jest antyantykomunista 03.09.06, 16:13
                    rekontra napisał:

> oczywiście, że jest i sam to mówi.

To go po prostu zacytuj. Wraz z kontekstem, oczywiście.

S.
                    • rekontra Re: nawet nie wiesz kto to jest antyantykomunista 03.09.06, 16:25
                      snajper55 napisał:

> rekontra napisał:
                      >
                      > > oczywiście, że jest i sam to mówi.
                      >
                      > To go po prostu zacytuj. Wraz z kontekstem, oczywiście.

jest wiadomym, że jeżeli piszę tweirdzaco, to tak jest.

możesz się w ... pocałować, żebym komukolwiek cytował, muszę wiedzieć, że
                      druga strona ma dobrą wolę w dyskusji - znajdziesz sobie kogoś z kim
                      podzielisz się spostrzeżeniami.
                      • mysz_polna5 Ks.Jankowski urzadzal szopki, teraz Michnik! 03.09.06, 16:32
                        A, ze Michnika szopka jest polityczna, choc przyobleczona w modlitwy, to kazdy
                        to widzi i czuje!
                        No i co religijny delegaci :)))))))))))))))))))))))))))))))))! Ho ho!
                      • snajper55 Oto merytoryczne argumenty rekontry. 03.09.06, 17:16
                        rekontra napisał:

> możesz się w ... pocałować

S.
      • rekontra podżegacze i politykierzy 03.09.06, 15:37
        echo_o napisała:

> ...to spotkanie nad mogiłą Jacka Kuronia, nie uważasz ?
        >
        > Kwaśniewski, Michnik, Mazowiecki, Bujak.

właśnie tak pomyślałem. Dlatego to są działania czysto polityczne.

Sami rozpalają emocje, podżegają, a potem będą rzucali inwektywami, będą pisali
        o polskim rynsztoku.

> Mazowiecki od dziś oficjalnie z postkomunistami...

wie czego broni

> ps. ciekawe czy komuś z tych kilkuset osób przyszło na myśl, by zapalić
        również świeczkę płk Kuklińskiemu, którego mogiła sąsiaduje z grobem Kuronia...

Michnik i wyborcza dużo pisali o zdradzie Kuklińskiego, niech się nie zbliża.

:)
        • echo_o Re: podżegacze i politykierzy 03.09.06, 15:43
          rekontra napisał:

> Michnik i wyborcza dużo pisali o zdradzie Kuklińskiego, niech się nie zbliża.

```````````````````````````````````````````

Przecież nie o nim myślałam, tylko o tych kilkuset osobach :)
          Myślący samodzielnie czy też nieświadomi niczego.
          Taka świeczka u Kuklińskiego właśnie dziś, choćby jedna! - uwiarygodniłaby
          'pięknodusze' przesłanie akcji Michnika i GW na dzisiejszych Powązkach o wiele
          bardziej niż klepanie bredni o uczciwości historycznej i obiektywizmie...
          • rekontra Kukliński generałem 03.09.06, 15:46
            echo_o napisała:

> Przecież nie o nim myślałam, tylko o tych kilkuset osobach :)

> Taka świeczka u Kuklińskiego właśnie dziś, choćby jedna! - uwiarygodniłaby
            > 'pięknodusze' przesłanie akcji Michnika i GW na dzisiejszych Powązkach o wiele
            > bardziej niż klepanie bredni o uczciwości historycznej i obiektywizmie...

oczywiście że tak, Wałęsa nie przywrócił praw Kuklińskiemu, trzeba było o
            zgrozo Millera. Wstyd.

Ale w listopadzie Kukliński zostanie generałem. W końcu.
          • kacza.republika.bananowa Re: podżegacze i politykierzy 03.09.06, 16:12
            echo_o napisała:

> Taka świeczka u Kuklińskiego właśnie dziś, choćby jedna! - uwiarygodniłaby
            > 'pięknodusze' przesłanie akcji Michnika i GW na dzisiejszych Powązkach o wiele
            > bardziej niż klepanie bredni o uczciwości historycznej i obiektywizmie...

to idź i daj przykład, zapal świeczkę Kuklińskiemu i Kuroniowi

• kacza.republika.bananowa Re: Symboliczne... 03.09.06, 15:42
        echo_o napisała:

>
        > Mazowiecki od dziś oficjalnie z postkomunistami...

co wolno PiSowi to nie wolno PD?
        Kaczyńscy już prawie od roku i jakoś ci to nie przeszkadza w wiernopoddańczym
        uwielbieniu dla braci

• grzmucin Re: Michnik żyje 03.09.06, 15:33
      rekontra napisał:
      > do tej pory Michnik unikał otwartej polemiki, unikał ataków ad personam

Do tej pory nie dotyczyło to jego bliskiego przyjaciela.
      • rekontra to była szorstka przyjaźń 03.09.06, 15:38
        grzmucin napisał:

> rekontra napisał:
        > > do tej pory Michnik unikał otwartej polemiki, unikał ataków ad personam
        >
        > Do tej pory nie dotyczyło to jego bliskiego przyjaciela.

wystarczy poczytać Kuronia i Mi8chnika, trochę miedzy zdaniami. Bardzo często
        byli konkurentami politycznymi. Na zewnątrz sięwydawało, że Kuroń to Michnik, a
        Michnik Kuroń. tak samo jest z geremkiem - były okresy, że to była walka
        buldogów pod dywanem.
    • abstrakt2003 [...] 03.09.06, 15:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dr.szfajcner Re: Michnik żyje 03.09.06, 15:47
      To dobrze. Przyda a sie do obalenia PiSZPR
      • echo_o Re: Michnik żyje 03.09.06, 15:50
        dr.szfajcner napisał:

> To dobrze. Przyda a sie do obalenia PiSZPR

Nawet wiadomo z kim będzie obalał.
        Historia kołem się toczy :)))
        • dr.szfajcner Re: Michnik żyje 03.09.06, 15:52
          echo_o napisała:

> dr.szfajcner napisał:
          >
          > > To dobrze. Przyda a sie do obalenia PiSZPR
          >
          > ```````````````````````````````````````````
          >
          > Nawet wiadomo z kim będzie obalał.
          > Historia kołem się toczy :)))

Mowisz ze Lech powstanie przeciw Bratu?
          Ja tam nie wierze.
    • smok62 [...] 03.09.06, 15:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • rekontra dawno się nie pokazywał 03.09.06, 16:04
        dawno się nie pokazywał w takich okolicznościach, Kwaśniewskiego obecność
        zaskakuje też.
        • smok62 gdzieś jak wróciłem z urlopu 03.09.06, 16:18
          i przeglądałem co się działo w kraju widziałem jego mordę jak przypinali mu
          order na Ukrainie. co do kwacha - to z kariery miedzynarodowej wyszło gó..
          -walterowcy wpychaja go do programu w którym bedzie uczył Polaków "kultury "
          (niezłe :)))) )
      • kacza.republika.bananowa Re: Michnik żyje.Ale co to za życie z pianą na mo 03.09.06, 16:07
        smok62 napisała:

> michnikiem ja juz straszę swoje dziecko.

lubisz naśladować komunistów?

• dr.szfajcner Re: Michnik żyje.Ale co to za życie z pianą na mo 03.09.06, 16:16
        smok62 napisała:

> picie z ta pianą z jurkiem urbanem przeszkadza. na ordery hurtem zapinane
        przez
        > swoich też trochę kapnie. michnikiem ja juz straszę swoje dziecko.

Oczywiscie przybrane, bo i tak nikt nie uwierzy
        ze jestes zdolny ....
        • 1normalnyczlowiek Kiszczak i Urban może zaproszą ich na stypę 03.09.06, 16:33
          Akurat są prawie w komplecie, więc spotkanie dla uczczenia definitywnego końca
          ich działalności, w kontekście wizyty na cmentarzu, byłoby jak najbardziej zasadne.
          Z drugiej strony patrząc, to dziwić może jak oni wszyscy, tacy światli i
          niekazitelni a chcą na pamięci o Jacku Kuroniu ugrać własne interesy.
    • mysz_polna5 "Zalobnicy", to lgaze i manipulanci! 03.09.06, 16:39
      Zalosne przedstawienie! Czy ktos da sie na to nabrac?
      • rekontra ciszej nad tą trumną 03.09.06, 16:43
        mysz_polna5 napisała:

> Zalosne przedstawienie! Czy ktos da sie na to nabrac?

ciszej nad rą trumną - pasuje to powiedzenie wyjątkowo, próbują wykorzystać
        Kuronia do swoich politycznych celów. Nie słyszałem, by nad grobem urządzać
        wiece poparcia. Giertych też próbował wykorzystać, ale polemizuje się z
        Giertychem na odpowiednim szczeblu politycznym, a nie urządza akcję poparcia
        nieboszczyka.
    • rekontra Premier Jarosław Kaczynski do histeryków 03.09.06, 16:52
      "Zdaniem premiera Jarosława Kaczyńskiego, Jacek Kuroń był "wybitnym przywódcą
      opozycji demokratycznej w Polsce". Opinie wygłaszane przez wicepremiera Romana
      Giertycha (LPR) na temat Kuronia, premier określił mianem "wypowiedzi
      niefortunnych".

Te dokumenty (materiały IPN - PAP) nie mogą zmienić oceny Jacka Kuronia, który
      był przywódcą opozycji demokratycznej w Polsce, w szczególności w latach 1976-
      1980, ale i w innych okresach odegrał wybitną rolę - powiedział premier
      dziennikarzom na lotnisku w podkrakowskich Balicach."

Prezydent powiedział - bohater. Wioęcej wypowiedzi o Kuroniu w książce braci,
      komu ta szopka jest potrzebna ?
      • echo_o Re: Premier Jarosław Kaczynski do histeryków 03.09.06, 16:58
        rekontra napisał:

> Prezydent powiedział - bohater. Wioęcej wypowiedzi o Kuroniu w książce braci,
        > komu ta szopka jest potrzebna ?

Tym, którzy chcą się za Kuronia schować.
        Tym, którzy chcą założyć kaganiec IPNowi.
        Jedni i drudzy - to ci sami.
        • rekontra prawda 03.09.06, 17:06
          echo_o napisała:

> Tym, którzy chcą się za Kuronia schować.
          > Tym, którzy chcą założyć kaganiec IPNowi.
          > Jedni i drudzy - to ci sami.

w paskudny sposób, atakując najmłodszych historyków - najpierw Gontarczyka,
          bo ujawnił treść donosów Maleszki na Kuronia, potem Cenckiewicza kneblowali,
          a teraz doszedł Głębocki i całą trójkę atakują. Bo Dudka trochę przykroili :) .

ale nie mają szans, prawda będzie odsłaniana :))
          • kacza.republika.bananowa prawda sbeckich archiwów 03.09.06, 17:09
            to gó..-prawda

nie dziwię się, że w prawdę tę wierzy Giertych, wszak prominentni członkowie
            jego partii współpracowali z Jaruzelskim w ponurych latach 80-tych

• rekontra Re: prawda sbeckich archiwów 03.09.06, 17:11

> to gó..-prawda

zawartość archiwów będzie weryfikowana, a mamy jeszcze archiwa WSI.
        • kacza.republika.bananowa Kaczyński niech odwoła Giertycha 03.09.06, 17:06
          zamiast pieprzyć bez sensu

nie odwołał Macierewicza, nie odwołał Giertycha, czyli godzi się na to żeby
          obsesjoniści gadali w imieniu jego rządu. Słowa wypowiadane przez ministrów
          obciążają premiera Kaczyńskiego, jego rząd i PiS.

• snajper55 Re: Premier Jarosław Kaczynski do histeryków 03.09.06, 17:25
        rekontra napisał:

> Prezydent powiedział - bohater. Wioęcej wypowiedzi o Kuroniu w książce braci,
        > komu ta szopka jest potrzebna ?

Szopkę to robią ci, co po całej Polsce scigają bezdomnego, który śmiał, bedąc
        pijanym, coś na Lecha Kaczyńskiego powiedzieć.

A po co było zapalanie lampek na grobie Kuronia ? Trzeba było tych zapalających
        się zapytać, po co w deszczu ulewnym przyszli, aby lampkę zapalić. Po co
        przyszli, w czyim interesie to robią i kto za tym stoi.

S.
        • mysz_polna5 Re: Premier Jarosław Kaczynski do histeryków 03.09.06, 18:02
          snajper55 napisał:

> A po co było zapalanie lampek na grobie Kuronia ? Trzeba było tych
          zapalających

> się zapytać, po co w deszczu ulewnym przyszli, aby lampkę zapalić. Po co
          > przyszli, w czyim interesie to robią i kto za tym stoi.

> S.

*******************************************************************************

Bidule, w ulewnym deszczu przyszli aby zapalic swieczki. Ha!
          Po co przyszli? Bo kazdy sposob jest dobry, aby dowalic, oslabic, osmieszyc i,
          w efekcie doprowadzi co obalenia rzadu PiS. Wiec po to ta cala histeryczna
          zadyma. W czyim interesie to robia? Oczywiscie we wlasnym interesie! Jakim
          interesie: swoich jedynych PRAWD i RACJI, w obronie soich zafalszowanych
          autorytetow i dokonan, tu np. posluze sie charakterystycznym przykladem: innym
          dokonaniem jest przeskoczenie plotu, a innym podplyniecie pod brame motorowka.
          Powinni wydrukowac sobie napis, i powtarzac go: "Prawdziwa cnota krytyk sie nie
          boi".

Bohaterscy obroncy zrobil caly ten "rejwach", po upublicznieniu faktu, ze Kuron
          rozmawial z UBekami. Ha! Kon sie smieje i mysza
          tez :)))))))))))))))))))))))))))))))! A czy nie rozmawila? Walesa mowil cos
          o "dwudziestce" w sklad ktorej wchodzil Kuron. Ze ta wypowiedz jakos pozniej
          nie grala z obronca Kuronia ... tow. Lesiakiem, to juz temat na inne
          opowiadanie. A przeciez Kuron usilowal nawet naprowadzac na droge cnoty
          zblakanych SBekow! Z jakim skutkiem? O tym kroniki milcza!
          Yeah :)))))))))))))))!

"Tylko prawda moze nas uzdrowic"
          • rekontra misjonarz 03.09.06, 18:28
            mysz_polna5 napisała:

> A przeciez Kuron usilowal nawet naprowadzac na droge cnoty
            > zblakanych SBekow!

Lesiaka przetransferował do III RP, a Lesiak inwigilował partie polityczne.
          • snajper55 Re: Premier Jarosław Kaczynski do histeryków 03.09.06, 20:08
            mysz_polna5 napisała:

> Ha! Po co przyszli? Bo kazdy sposob jest dobry, aby dowalic, oslabic, osmie
            > szyc i, w efekcie doprowadzi co obalenia rzadu PiS.

Kiedyś ludzie obalali ustrój słuchając Wolnej Europy. Dziś obalają zapalając
            znicze na grobie Jacka Kuronia. Witamy w PRL bis.

S.
            • mysz_polna5 Re: Premier Jarosław Kaczynski do histeryków 04.09.06, 00:42
              snajper55 napisał:

> Kiedyś ludzie obalali ustrój słuchając Wolnej Europy. Dziś obalają zapalając
              > znicze na grobie Jacka Kuronia.

To tylko twoje pobozone zyczenie i szczere jak modlitwa Michnika i
              Kwasniewskiego nad grobem Kuronia .

> Witamy w PRL bis.

Coz, na takie manipulacje jestem nieczula! Ot co!

> S.

• snajper55 Specjalnie dla myszy, by zrozumiała, jeśli może. 04.09.06, 12:05
                mysz_polna5 napisała:

> > > Ha! Po co przyszli? Bo kazdy sposob jest dobry, aby dowalic, oslabic,
                > > > osmieszyc i, w efekcie doprowadzi co obalenia rzadu PiS.
                >
                > snajper55 napisał:
                >
                > > Kiedyś ludzie obalali ustrój słuchając Wolnej Europy. Dziś obalają zapala
                > > jąc znicze na grobie Jacka Kuronia. Witamy w PRL bis.
                >
                > To tylko twoje pobozone zyczenie i szczere jak modlitwa Michnika i
                > Kwasniewskiego nad grobem Kuronia .

Kiedyś, w PRL władza twierdziła, że ludzie słuchający Wolnej Europy dążą w ten
                sposób do obalenia ustroju PRL.

Teraz Ty twierdzisz, że ludzie zapalający lampki na grobie Jacka Kuronia dązą w
                ten sposób do obalenia ustroju IV RP.

Ten sam sposób rozumowania, ta sama obłędna logika, te same chwyty
                propagandowe. Piszesz jak PRLowski aparatczyk. Ale pociesz się, nie tylko Ty
                tak piszesz, mówisz i postępujesz.

S.
                • mysz_polna5 Specjalnie dla Snajpera, by zrozumiał, jeśli moze? 04.09.06, 13:07

Nie stosuj wobec mnie snajperowskiej socjotechniki, odporna jesteam i na to!
                  Porownanie RWE, ze swieczkami na grobie Kuronia jest zadne.
                  Moze RWE wg ciebie, chcialo obalic USTROJ PRL;))))))))))))))? /smieje sie! Bo
                  wg mnie chcialo podtrzymac ducha w zniewolonym narodzie/, zas swieczkopalni
                  zalobnicy, bedacy tez zatwardzialymi ateistami, co to nawet na chwile i na
                  okolicznosc WLASNYCH potrzeb odmowili klamliwy paciorek ... nie chca obalic
                  ustroju, oni chca obalic wybrany w sposob demokratyczny rzad polski, bo nie
                  dziala pod ich 'muzyczke', ktora chca GRAC. Ich 'muzyczka' ~ to obrona ich
                  wlasnych interesow, i jest tak samo falszywa w swoim brzmieniu, jak falsz
                  modlitwy, zmowionej nad grobem Kuronia.
                  Takiego przebiegu wydarzen, nawet autor powiesci z gatunku science fiction
                  by ... nie wymyslil! Trup wyciagniety z szafy, az chce sie
                  powiedziec ;))))))))))))!

Szukaja glupich albo bezmyslnych dla poparcia swoich interesow, zapewne tacy
                  sa. Nad grob Kuronia przyszly podobno tlumy!Yeah!

• my.uczennice.vii.liceum Michnik z kazdym dniem coraz mniej wiecznie zywy 03.09.06, 17:01
      Jest oczywiste, ze Kuron negocjowal z esbecja, oczywista jest ohyda tych
      negocjacji nawet dla hipokrytow zgromadzonych nad grobem.
      Temat zaczyna byc przegadany, najwyzszy czas na ujawnienie akt SB.
      • snajper55 Re: Michnik z kazdym dniem coraz mniej wiecznie z 03.09.06, 17:20
        my.uczennice.vii.liceum napisała:

> Jest oczywiste, ze Kuron negocjowal z esbecja, oczywista jest ohyda tych
        > negocjacji nawet dla hipokrytow zgromadzonych nad grobem.
        > Temat zaczyna byc przegadany, najwyzszy czas na ujawnienie akt SB.

Ale chyba nie tych z szafy Lesiaka ?

S.
        • my.uczennice.vii.liceum Najlepiej z sejfu Kiszczaka 03.09.06, 17:44
          ...
    • rekontra Kuronia słowa zza grobu, czyli anegdota 03.09.06, 17:09
      "Wtedy Kuroń opowiedział mi anegdotę.:

„Oto towarzysz Swierdłow byt w czasie I wojny światowej szefem bolszewików w
      Piotrogradzie. Szybko się zorientował, że ma agentów. Zaczął szukać, sięgnął po
      polski PPS-owski podręcznik jak wykrywać agentów. Bezskutecznie.
      Przyszła rewolucja, carat upadł, a on dalej nie miał pojęcia — kto?
      Po przewrocie październikowym, kiedy bolszewicy weszli do archiwów okazało się,
      że wszyscy poza nim byli agentami. Dlatego nie mógł ich złapać.
      Ale co - bolszewicy wygrali? Wygrali. To i ty się nie przejmuj, jak nam
      historia przydzieliła zwycięstwo, to je odniesiemy" — kończył Kuroń.

I coś w tym jest, bo ciągłe szukanie agentury potrafi sparaliżować działalność.
      Na przykład w latach 80. miałem niemal pewność, że są wokół mnie agenci, nawet
      domyślałem się którzy. Musiałem się z tym zagrożeniem pogodzić."

podaje w swojej książce Jarosław kaczynski. Ta anegdota powinna być przestrogą,
      dla tych którzy dzisiaj sobie urządzają zbiórki na cmentarzu.
      • snajper55 Re: Kuronia słowa zza grobu, czyli anegdota 03.09.06, 17:19
        rekontra napisał:

> Ta anegdota powinna być przestrogą, dla tych którzy dzisiaj sobie urządzają
        > zbiórki na cmentarzu.

Przestrogą przed czym ? Czego powinni obawiać się ludzie ceniący pamięć Kuronia
        i zapalający lampki na jego grobie ? Coś wiesz, czy tak sobie tylko piszesz ?

S.
        • rekontra przestroga 03.09.06, 17:24
          snajper55 napisał:

> Przestrogą przed czym ?

"Po przewrocie październikowym, kiedy bolszewicy weszli do archiwów okazało
          się, że wszyscy poza nim byli agentami."
          • snajper55 Re: przestroga 03.09.06, 17:26
            rekontra napisał:

> "Po przewrocie październikowym, kiedy bolszewicy weszli do archiwów okazało
            > się, że wszyscy poza nim byli agentami."

Jezusiczku, wszyscy ??? To u nas pewnie nawet Macierewicz okaże się agentem
            bezpieki ??? I Kaczyńscy ??? I Olszewski ??? I pewnie rekontra też ???

S.
      • beatrix17 Rekontra 03.09.06, 20:41
        Przeczytałam Twoje posty i postanowiłam odpowiedzieć , ponieważ nie potrafię
        się zgodzić z Twoim sposobem myślenia w sprawie Jacka Kuronia.Uważam, że Jacek
        Kuroń był człowiekiem ponadprzeciętnej uczciwości, godność jednostki i prawo do
        wolności były wartościami, o które walczył. Również czytałam jego książki, co
        więcej miałam wielkie szczęście spotkać go osobiście . Nie akceptowałam jego
        socjalistycznego spojrzenia na gospodarkę, któe zresztą z czasem uległo
        przemianie. Przewsatł myślec o państwie socjalnym, a raczej widział potrzebę
        prowadzenia przez państwo polityki socjalnej, a są to zupełnie różne sprawy,
        jak zapewne wiesz. Nie jest uprawnione twierdzenie, że bratał się on z
        Kiszczakiem itd. Co robił prywatnie - to jego sprawa, publicznie nigdy nie
        poparł poglądu Adama Michnika w tej sprawie. Na krótko przed Jego śmiercią GW
        opublokowła tekst Anny Bikont i Joanny Szczęsnej, w którym ten wątek pojawił
        się . Kuroń powiedział wtedy tylko tyle : Za stary jestem na rozowody, nie
        chciał i nie potrafił potępić Michnika, choć wydaje mi się jednoznaczne , że z
        postawą Michnika w sprawie generałów nie zgadzał się .
        Nie chodzio to, żeby uznać Go za postać świętą , jednak insynuacje Giertycha
        mają obrzydliwy charakter .
        W jednej sprawie muszę się z Tobą zgodzić - niestety równiez odczułam, że na
        fali protestu społecznego, jaki wzbudziły słowa Giertycha , niektórzy politycy
        zapragnęli zyskać poparcie w kolejnych grach politycznych. Pomimo tego uważam
        za bardzo cenne, że wielu zwykłych ludzi kierując się odruchem serca stanęło po
        stronie przyzwoitości. Dzisiejsza władza już dawno przekroczyła jej granice,
        dając przyzwolenie na bezkarne obrzucanie błotem wszytkich i wszystkiego.
        Tu nie chodzi tylko o Pamięć Jacka Kuronia , mam nadzieję. Mam nadzieję, że
        chodzi równiez o to, że nie ma już dalej zgody na taki styl sprawowania władzy.
        Jacek Kuroń,w mojej opinii to człowiek wielkiego serca, nie pozbawiony ludzkich
        słabości, ale walczący z nimi. Tym różni się od tych, którzy dziś mówią o Nim
        żle.
        • rekontra nie jest to takie jednoznaczne 03.09.06, 23:22
          beatrix17 napisała:

> Uważam, że Jacek Kuroń był człowiekiem ponadprzeciętnej uczciwości, godność
          > jednostki i prawo do wolności były wartościami, o które walczył.

Miał zalety, ale ci którzy dobrze go znali, nie uważają by te stwierdzenia były
          tak jednoznaczne.

> Nie jest uprawnione twierdzenie, że bratał się on z Kiszczakiem itd. Co robił
          > prywatnie - to jego sprawa, publicznie nigdy nie poparł poglądu Adama
          Michnika w tej sprawie.

Połączyłem Michnika z Kuroniem a mieli inne spojrzenie na ostentacyjne
          fraternizowanie sięz Kiszczakiem i Jaruzelem.

> Za stary jestem na rozowody, nie chciał i nie potrafił potępić Michnika, choć
          wydaje mi się jednoznaczne , że z postawą Michnika w sprawie generałów nie
          zgadzał się .

wiem, że wiele razy żarł się z Michnikiem, a Michnik po jego śmierci, robi z
          siebie jego największego przyjaciela.

> Nie chodzio to, żeby uznać Go za postać świętą , jednak insynuacje Giertycha
          > mają obrzydliwy charakter .

Zgadzam się, nie powinien w takiej formie mówić, ale archiwum musi być zbadane.
          Właśnie pod kątem rozmów opozycji z esbecją przed okrągłym stołem.

Dzisiejsza władza już dawno przekroczyła jej granice,
          > dając przyzwolenie na bezkarne obrzucanie błotem wszytkich i wszystkiego.

Błotem obrzucająwwszyscy wszystkich, więc nie wyróżniałbym jakoś szczególnie
          władzy.

> Jacek Kuroń,w mojej opinii to człowiek wielkiego serca, nie pozbawiony
          ludzkich słabości, ale walczący z nimi.

w jego wspomnieniach jest dużo szczerości, ale to wielkie serce miało różne
          odcienie. Jako polityk potrafił być bezwzględny.
    • karlin Oni żyją 03.09.06, 18:22
      Oni żyją

W tej wojnie nie ma wagarów.
    • rekontra Kuroń trafił na oślą ławkę, ciekawe dlaczego ?? 03.09.06, 23:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=47990462
      dlaczego dziesiątki innych wątków nie trafiają. Czyżby celnie ugodzono w
      Michnika i Kuronia ??
      • pamiec.leszka jedynie twoj spam trafil na osla! n/t 03.09.06, 23:38

• rekontra Re: jedynie twoj spam trafil na osla! n/t 03.09.06, 23:39
          pamiec.leszka napisał:

nie rozumiem, co jest spamem ?? czy potrafisz wyjaśnić, czy pleciesz sobie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka