Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w wyborze

10.09.06, 08:52
Kochani Forumowicze,
Na jaką partię mam głosować?
Bardzo proszę o konstruktywne i poważne opinie, tzn. nie polemizowanie z moimi
poglądami, ale pomoc w wyborze.

Oto w wielkim skrócie moje poglady polityczne:

Państwo
- Należy zlikwidować Senat lub na 4 lata zawiesić jego funkcjonowanie, z
możliwością przedłużenia tego zawieszenia
- Należy ustawowo zabronić kandydowania na posłów przestępcom i mocno
ograniczyć immunitet
- Zlikwidować IPN
- Należy pozostawić tylko 1 program publicznej TV i publicznego radia opłacany
z budżetu i reklam, zlikwidować KRRiT i abonament.
- na lustrację i dekomunizację mam poglądy niestabilne, raczej w kierunku ich
rozsądnej kontynuacji...

Prawo
- Prawo powinno uniemożliwić powstawanie patologii wynikających z kontaktu
ogólnie rozumianej "władzy" z biznesem, że wspomnę tylko informatyzację ZUS,
Bank Osocza, SKOKi, WBR, autostrady (zwrot opłat za ciężarówki na A2/A4) itp.
Wszelkie dotychczas stwierdzone nieprawidłowości powinny zostać wyjaśnione.
- Czas urzędników poświęcony rozliczeniom ubiegłych patologii powinien
stanowić nax. 25% całkowitego czasu pracy,
tzn. min. 3/4 energii poświęcamy przyszłości.

Praca/Gospodarka/Ekonomia
- Związki zawodowe powinny mieć znacznie mniejsze uprawnienia, a Kodeks Pracy
powinien być uproszczony
i ten prosty - przestrzegany pod groźbą wysokich kar
- Rolnicy powinni płacić taką samą stawkę ubezpieczenia socjalnego jak pozostali
- Zlikwidować wszystkie preferencje podatkowe i umorzenia podatków - np. dla
kopalń
- Płaca minimalna powinna pozostać na poziomie zbliżonym do obecnego (tzn.
praktycznie minimum socjalnego)
- Docelowo należy istotnie obniżyć koszty pracy, szczególnie składkę
emerytalną lub rentową
- W Polsce należy jak najszybciej wprowadzić Euro
- Spółki Skarbu Państwa powinny być zarządzane przez korpus bezpartyjnych
fachowców

Ochrona zdrowia
- Składka zdrowotna powinna być jednakowa dla każdego obywatela (coś w rodzaju
rzeczywistej składki ubezpieczeniowej).
Jedynie za młodzież i emerytów płaciłoby Państwo
Bezrobotni mieliby zagwarantowaną opiekę zdrowotną na minimalnym, niższym
poziomie
- Wszelkie ponadstandardowe formy opieki zdrowotnej (dla urzędników,
ministrów, policji, kolejarzy itp.)
powinny być osobno płatne przez zainteresowanych w formie dodatkowych -
dobrowolnych - składek
- Służba zdrowia świacząca usługi dla ubezpieczonych powinna być sprywatyzowana
- Należy zlikwidować NFZ i sprywatyzować nadzór nad środkami

Stosunek Państwo-Kościół
- Religii należy uczyć poza szkołami
- Pozostające poza jakąkolwiek kontrolą organizmy gospodarcze - w
szczególności medialne - powiązane z kościołem należy skontrolować i
zrównać w prawach i obowiązkach z innymi.
- Należy wypowiedzieć konkordat

Oczekuję poważnych propozycji i z góry dziękuję za pozytywne ustosunkowanie
się do mojej prośby.
Obserwuj wątek
    • cyber.wernyhora Re: Prośba o pomoc w wyborze 10.09.06, 09:15
      Takiej partii nie ma. Masz szansę, gdyby w Polsce gospdoarka tak rypnęła w
      takim zakresie na 50% Argentyny. Wtedy wszyscy by zrozumieli.

Cyber-lira gra, że jeśli igraszki z polityki przejdą na gospodarkę to może się
      tak stac.

Druga wersja - musisz czekać w maraźmie przez ok. 10 lat i wtedy w tym nowym
      państwie mającym ok 20-25 mln mieszkańców coś takiego stworzycie.
      • schizofrenia.paranoidalna Re: Prośba o pomoc w wyborze 10.09.06, 22:43
        Wielce Szanowny cyber.wernyhoro!

Proszę, by Twoja cyber-lira nieco rozwinęła lapidarne stwierdzenie:

> Druga wersja - musisz czekać w maraźmie przez ok. 10 lat i wtedy w tym nowym
        > państwie mającym ok 20-25 mln mieszkańców coś takiego stworzycie.

Czy zatem nic nie da się zrobić? Czekać, aż wszystko się rozleci, a potem
        mozolnie odbudowywać? No i ta 3. osoba liczby mnogiej. Czyżbyśmy mieli być
        kolejnymi Onymi?

Pozdrawiam i udanych wędrówek życzę, z utęskieniem nowych cyber-liry dźwięków
        oczekując.
        • cyber.wernyhora Re: Prośba o pomoc w wyborze - odpowiedz 11.09.06, 00:18
          Cyber-lira nie wie jak zaczac list, wiec niech będzie tak.

Szanowna Schizofrenio Paranoidalna!

Twoje szlachetne imie bardzo dobrze odzwierciedla obecne rozterki przeciętnego
          obywatela tego swiata. Dawniej ten swiat był prosty – prawica, to była prawica,
          lewica to była lewica.

A teraz masz swiat post-modernistyczny (to tak w skrócie). Nie wiadomo, co to
          jest lewica, co to jest prawica.

Albo weź politykę zagraniczną. Nawrócony na proamerykanizm Prezydent
          Kwaśniewski (wcześniej prorosyjski, pro ZSRR) pomagał przeciągnąć spod wpływów
          Rosji Ukrainę i nic za to nie dostał. A teraz anty-rosyjski (ponoć) Premier
          Kaczyński uzyskuje obietnice (tylko) gospodarcze od pro-rosyjskiego Premiera
          Ukrainy, którego zwalczał pro-amerykański, były pro-sowiecki Kwaśniewski.

Toż to trzeba mieć głowę jak cebrzyk, aby się w tym wszystkim połapać.
          Schizofrenia paranoidalna nie pozwoli na wyobrażenie sobie takich zdarzeń.

U nas w Polsce paranoidalność schizofrenii paranoidalnej pogłębia to, że nasza
          młoda demokracja się uczy. W krajach zachodnich też maja coś takiego, więc
          jeśli nie ma czegos ważnego, to głosują np. na kandydatów, którzy się ładniej
          śmieją –m programy maja tak podobne.

W Polsce na w miarę ukształtowane partie musimy poczekać. Stąd też mamy wyścig
          z czasem. .

Społeczeństwo dojrzewa powoli, a czasami się cofa. Teraz mamy okres
          spowolnienie, a może i cofnięcia się w rozwoju politycznym.

Stad Twoja partia droga Schizofrenio Paranoidalna, albo powstanie powoli w
          trakcie powolnego dojrzewania ludzi, albo to dojrzewanie zostanie przyspieszone
          przez jakiś kryzys.

Nowyem elementem polskiego eksperymentu z demokracją nie jest to, ze przed
          wyborami obiecano. Bezprecedensowe jest to, że wielu z tych obietnic już Si e
          nie dotrzyma, (3 mln mieszkań), a wierni dalej to racjonalizuja.

Stad ciut bardziej spójne programowo partie albo dojrzeją powoli – 5-10 lat,
          albo społeczeństwo szybciej dojrzeje, gdy zrozumie, że obietnice wyborcze
          trzeba chociaż po części dotrzymywać.

A jedlinie, to proces powolnego uczenia się demokracji będzie niezbyt szybki.
          Świat będzie miał coraz więcej wolnych miejsc pracy i mieszkań w starzejącej
          się Europie.Jak nic się nie zmieni, to może nas być w Polsce znacznie mniej,
          Stąd wyniknęła odpowiedź cyber-liry.

A wtedy dopiero zaczną powstawać partie poglądów i interesów, a nie wodzów,
          historii, czyli post-partie.

Cyber-Lira pozdrawia
    • zapijaczonyryj Re: Prośba o pomoc w wyborze Zagłosuj Na LPR 10.09.06, 10:05
      eśli jesteś nieplący. Poza tym tam wszyscy sa normalni...inaczej
    • mieczyslaw.koluszki Glosuj na PO 10.09.06, 13:57
      Z twgo co piszesz, widac ze masz poglady calkowicie odmienne niz obecna wladza.
      A jej najpotezniejszym przeciwnikiem jest PO. Prawda, pewne roznice sa, ale
      gdybys glosowal nie daj Boze na SLD, przyspieszylbys powrot Kaczynskich
      automatycznie. PO to partia ludzi normalnych, za to ich cenie, mimo ze tez nie
      w 100% z nimi sie zgadzam.
      • t-800 Re: Glosuj na PO 10.09.06, 15:02
        He, he, he!
    • xtrin Tak to tylko w Erze dopasują. 10.09.06, 14:52
      Całkiem rozsądne poglądy, jak na schizofrenię paranoidalną :).
      Jak słusznie zauważył jeden z przedmówców - PiS jest przeciwieństwem tego co
      prezentujesz. A jeżeli już przypadkiem coś rozsądnego obiecają, to i tak zrobią
      odwrotnie. Tak więc najrozsądniejszym byłoby głosować na tego, kto ma największe
      szanse im przeszkodzić - czyli PO. Jest ono dalekie od ideału, ale z nimi możesz
      liczyć na realizację przynajmniej kilku z tych postulatów, nikt inny mający
      obecnie realne szanse na jakąkolwiek władzę więcej Ci nie da.
      • schizofrenia.paranoidalna Dzięki! 10.09.06, 22:39
        Serdecznie dziękuję za Wasze opinie. Może jeszcze ktoś się skusi i napisze?

Nie liczę na to, że któraś z partii spełni wszystkie moje życzenia - raczej
        chodziło mi o taką, która najmniej od moich poglądów odbiega.
        Czy rzeczywiście jest to PO? Wydaje mi się, że są za mało wyraziści w kwestiach
        "rolnictwo" i "religia". Choć z drugiej strony, może partia nie musi mieć
        zdecydowanych opinii na każdy temat?

Mój jednorazowy nick odzwierciedla kompletne rozdarcie - od prawie UPR-owskiego
        hurraliberalizmu do radykalnie SLD-owskiego stosunku do religii.

PS. Moje własne poglądy zostały jedynie nieznacznie zradykalizowane w pierwszym
        poście tego wątku. Ciekawe, swoją drogą, czy więcej ludzi ma tak schizofreniczną
        wizję Polski?
        • xtrin Re: Dzięki! 10.09.06, 23:22
          > Czy rzeczywiście jest to PO? Wydaje mi się, że są za mało wyraziści w kwestiach
          > "rolnictwo" i "religia". Choć z drugiej strony, może partia nie musi mieć
          > zdecydowanych opinii na każdy temat?

Nie ma co liczyć na to, by partia pragnąca wypowiedzieć konkordat mogła zdobyć
          jakąkolwiek władzę. Żadna z większych partii (z SLD włącznie) nie pójdzie nawet
          na tyle daleko, by wyrzucić religię ze szkół. Póki co zapomnij.
          Też bym chciała, żeby PO miało zdecydowane stanowisko w kwestii ograniczeń
          przywilejów KK jak i ogólnie bardziej liberalne poglądy w kwestiach społecznych.
          Ale to byłby gwódź do politycznej trumny w kraju, gdzie co prawda do kościoła
          chadza mniejszość, ale większość się jako "katolik" deklaruje. Tak więc "mała
          wyrazistość" jest i tak lepsza niż wyrazistość proreligijna. PO przynajmniej nie
          będzie raczej przywilejów KK zwiększać, a można też liczyć na to, że ukrócą
          samowolę RM.
          W kwestii rolnictwa natomiast w programie PO znalazło się wprowadzenie podatku
          dochodowego zamiast rolnego oraz reforma KRUS, łącznie z włączeniem go do ZUSu.
          Nie jest to więc może do końca to czego oczekujesz, ale niewątpliwie krok w
          dobrym kierunku.

> Mój jednorazowy nick odzwierciedla kompletne rozdarcie - od prawie UPR-owskiego
          > hurraliberalizmu do radykalnie SLD-owskiego stosunku do religii.

No to niewątpliwa schizofrenia :).
          Moim zdaniem nie ma co w politycznych wyborach kierować się li tylko stosunkiem
          do religii. Może to być dodatkowa zaleta partii, ale nie zaleta podstawowa (choć
          dla mnie nadmierna proreligijność może być podstawowym elementem dyswalifikującym).
          A co do UPRu... Korwinowcy nie mają szans na żadną realną władzę. Jeżeli chcemy
          coś zmienić to wybór musi być pragmatyczny. Dlatego też chociaż PO zdecydowanie
          daleko do partii moich marzeń to właśnie oni od lat dostają mój głos.
    • entefuhrer Wygląda na to, że nie masz innego wyjścia - musisz 10.09.06, 22:46
      ...założyć własną partię ;-)
    • feretron Jestes liberałem 10.09.06, 22:46
      Wiekszość twoich postulatów spełni Platforma. I to rozsądny wybór
      • reakcjonista1 Że niby co proszę? 10.09.06, 22:50
        gdzie on jest liberałem?
    • reakcjonista1 PO to Twój najlepszy wybór 10.09.06, 22:49
      na demokratów.prl głosuja juz tylko oszołomy.
    • umyslowo_chory glosuj na PIS tak jak ja 11.09.06, 07:04
      A jesli chodzi o prezydenta to na Leppera. To prawdziwy mąż stanu. Wygledny i
      wygadany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka