andrzejzb Re: Adam Michnik wygrał. 13.01.07, 22:18 Oczywiście że wygrał. Przede wszystkim zasłuzył na Nobla z filozofii za nowe znaczenie słów "człowiek honoru" ;) Ciekawe, czy to wynik wizyty w archiwum MSW czy może brat go nauczył? P.S.: A kogo obchodzi nakład gazietki? I tak nie ma jak sprawdzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Adam Michnik wygrał. 13.01.07, 22:28 Zadrość to jednak paskudne uczucie, nie? :] Odpowiedz Link Zgłoś
mmikki Re: Adam Michnik wygrał. 13.01.07, 22:29 Zdecydowanie bardziej na Nobla zasługuje ten, kto zdefiniował pojęcie "osób o marnej reputacji" oraz wskazał, gdzie w IV RP jest miejsce takich ludzi, sadzając ich obok siebie w ławach rządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 01:10 Cha cha :) Właśnie chodzi o to że NIE zdefiniował :) No chyba że masz link do cytatu to poproszę :) Bo sam się głowię od ponad kwartału co autor miał na myśli :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda proszę bardzo 14.01.07, 01:17 "Zapewnił, że ze sprawy wyciągnięto wniosek: "Nigdy więcej nie wolno już rozmawiać z ludźmi o marnej reputacji" - powiedział" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3655358.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Mało. 14.01.07, 01:23 To znam. Chodzi mi o wyłożenie kawy na ławę: Kto jest osobą o marnej reputacji. Pomimo wysiłków nie mogę dotrzeć do konkretów. Proszę o cytat z Jarka z choćby jednym nazwiskiem. Inaczej jako lanie wody wyrzucam temat z pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Mało. 14.01.07, 01:28 pl.wikipedia.org/wiki/Afera_ta%C5%9Bmowa Pod tem epitet mozesz sobie wstawić, kogo ci wygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Mało. 14.01.07, 01:38 Ciągle mało. Tu tez ten sam cytat. Bez nazwisk. Żeby nie przeciągać: Chodzi mi o cytat Premiera jadącego personalnie: Iksiński, Igrekowski, Abacka. Interpretacje osób trzecich mnie nie interesują - sam sobie tez umiem zinterpretować a chodzi o PEWNOŚĆ. Obiektywną pewność a nie "ja uważam że tak". Michnik konkretnie określi kto jest człowiekiem honoru a kto gnojem któremu nie można podawać ręki - i tego się trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Mało. 14.01.07, 01:41 andrzejzb napisał: > Ciągle mało. Tu tez ten sam cytat. Bez nazwisk. > A to już nie mój problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Mało. 14.01.07, 01:49 Jeśli w ogóle - to twój. Ty bowiem chciałes dociec, o kim mówił Kaczyński :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Mało. 14.01.07, 01:55 Co nawyżej mmikiego. Ale skoro najęłaś się za jego adwokatkę... To adwokatuj do końca a nie odwracaj kota ogonem. Czuję, ze się konkretu nie doczekam :) Już do tego przywykłem. Ale i tak jestem zadowolony - nie stosujesz wycieczek osobistych. Tak trzymaj. Idę spać. Dobranoc. Jak coś znajdziesz interesującego w wiadomym temacie rzuć na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
jul_jul Re: Adam Michnik wygrał. 13.01.07, 22:36 andrzejzb napisał: > P.S.: A kogo obchodzi nakład gazietki? I tak nie ma jak sprawdzić :) sprzedaż też dobrze wygląda: Gazeta Wyborcza - listopad 2006 śred. nakład - 570354 sprzedaż og. - 425504 i wyniki są lepsze niż w listopadzie 2005 a przecież nie było wtedy Dziennika Dziennik - listopad 2006 śred.nakład - 328172 sprzedaż og.- 198311 i w list.2006 Super Ex. go przegonił I tak wygląda krakanie niektórych na FK, że Gazeta pada. A tu tymczasem spadł Dziennik na czwartą pozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
jul_jul Re: Co jest na trzeciej? 13.01.07, 22:47 w listopadzie Super Express przeskoczył na 3 miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Dzięki 13.01.07, 22:50 No to "Dziennik" rozpoczął kampanię ("nienawiści") :) To się dobrze sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
jul_jul Re: Dzięki 13.01.07, 23:02 woda.woda napisała: > No to "Dziennik" rozpoczął kampanię ("nienawiści") :) > > To się dobrze sprzedaje. Może dobrze, ale na krótka metę i tak w przyszłości troszke dalszej może spadac wszystkim papierowym bo siła w internecie a i tu Wyborcza lepiej wypada niż Dziennik, bo te ich strony dziennikowe gdzie sie podpieraja Faktem Może cos wiekszego zbuduja, ale kiedy. Cos czytalam, ze Springer cgce kupic Przeglad Sportowy i Interie beda sie rozwijac lecz i tak sa wiele za Wyborcza. Zreszta moim zdaniem oni nie maja najlepszych dziennikarzy. Najlepiej u nich radzi sobie tygodnikN a nie Dziennik. No i oczywiscie tabloid ciagle prowadzi Ale daleko im , daleko do tego co by chcieli Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dzięki 13.01.07, 23:05 Springer chce kupić telewizję (i ma rację). > Może dobrze, ale na krótka metę Oczywiście, że krótką metę - ale lepszy rydz, niż nic :) Zreszta moim zdaniem > oni nie maja najlepszych dziennikarzy. To są dziennikarze na miarę potrzeb swoich czytelników. Dobrze, że jest "Dziennik". To nie byłodobre, gdy była jedna gazeta codzienna. Odpowiedz Link Zgłoś
jul_jul Re: Dzięki 13.01.07, 23:28 woda.woda napisała: > To są dziennikarze na miarę potrzeb swoich czytelników. Dobrze, że > jest "Dziennik". To nie byłodobre, gdy była jedna gazeta codzienna. Zgadzam sie z Toba, jest ciekawiej im wiecej tytułów Która tv chca kupic? bo o Polsacie tylko słyszalam, że kupili jakies udziały bez możliwosci ingerecji w program Odpowiedz Link Zgłoś
fsck Re: Dzięki 13.01.07, 23:06 woda.woda napisała: > No to "Dziennik" rozpoczął kampanię ("nienawiści") :) > > To się dobrze sprzedaje. Wierze ci :-) ty masz razem z gazetka w tym duzy experience he he he Odpowiedz Link Zgłoś
fsck Re: Nie widzę możliwości 13.01.07, 23:13 woda.woda napisała: > skomentować tego, co napisałes. Wcale sie nie dziwie :-) boisz sie ze Adam Michnik potraktuje cie jak Gadomskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 01:14 To ze SE przegania Dziennik to żadna nowość - target liczniejszy. Co do nakładów Wyborczej to spoko, poczekajmy czy Springer obłoży Dziennik taką masą dodatków i ogłoszeń jak Agora Wyborczą to wtedy się policzy. W poniedziałki sam kupuję GW dla dodatku "Praca"... Biorąc pod uwagę iż Dziennik to tylko gazeta ogólna bez ogłoszeń, dodatków insertów i gratisów to i tak IMO sprzedaje się rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Na kolana !!!! 13.01.07, 22:37 www.gazetawyborcza.republika.pl/PlakatMichnik_72.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: Jak lubisz, to klęcz sobie :) 14.01.07, 18:42 czerwone barany i owce klęczą przed michnixem Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Adam Michnik wygrał. 13.01.07, 23:29 Pewna jesteś że to on zwyciężył? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 00:44 > Pewna jesteś że to on zwyciężył? Oczywiście. Przeciez celem była wolna Polska, Unia, NATO, demokracja. Wszystko się spełniło, reszta to szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 01:11 Co wspólnego z tym ma II WŚ ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 01:19 Myślisz że chodziło mi o II wojnę jako taką? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 01:21 Myślę, że nie. Ale i tak nie zrozumiałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 01:24 POniżej skonkretyzowałem o co mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Autorce wątku gratuluję tego, 13.01.07, 23:55 że wszystkie psy pisiorowej wojny z najnowszą Historią wypełzły z legowisk szczekając tę samą antymichnikową mantrę. Dobry pan dba o swoje kundle i musi je wyprowadzać na mały obszczyk swojego terenu a ponieważ psy już odsuszone - pozwolę sobie, nieustannie gratulując Autorce swady, taktu i zimnej krwi, powtórzyć za Nią: "Adam Michnik wygrał!" Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wypowiedź zwolennika p. Michnika: 13.01.07, 23:56 rydzyk_smigly napisała: > że wszystkie psy pisiorowej wojny z najnowszą Historią wypełzły z legowisk > szczekając tę samą antymichnikową mantrę. Dobry pan dba o swoje kundle i musi > je wyprowadzać na mały obszczyk swojego terenu a ponieważ psy już odsuszone hm Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Ejże tam "hm" 14.01.07, 00:06 daj głos Prawdy, Sokratesie. Szczery, bez kagańca. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil napisac co mysle o poziomie Twego postu? nie chcę 14.01.07, 00:10 być niegrzeczny rydzyk_smigly napisała: > daj głos Prawdy, Sokratesie. Szczery, bez kagańca. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 00:42 ale nikt nie był w stanie jej podjąć. dzięki za dobre słowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:08 Pisząc taki post liczyłaś na dyskusję? O czym? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:13 Postawiłam konkretne tezy. Ponieważ wiadomo, że Michnik ma wieli oponentów, myślałam, że ktoś z tymi tezami zachce dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:23 Wybacz, ale napisałaś laurkę. Już samo pisanie w nim o samym Michniku jest takim skandalem ze nie ma sensu z tym dyskutować. Dalej zagłębiać się już w tym momencie nie ma sensu. Nie zgadzamy się zazwyczaj ale oceniam Cię (jako forumowicza) cokolwiek wyżej niż potencjalnych autorów takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:31 > Wybacz, ale napisałaś laurkę. Nie sądzę. Wolno mi wyrazić swojezdanie. jestem w stanie to udowodnić. Już samo pisanie w nim o samym Michniku jest taki > m > skandalem O, to interesujące. To jak to jest? Wolno pisać, że Michnik przegrał, a nie wolno, że wygrał? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:36 > O, to interesujące. To jak to jest? Wolno pisać, że Michnik przegrał, a nie > wolno, że wygrał? Nie w tym rzecz czy wygrał, ale kto wygrał? A także o co walczył/walczyli? Ale to drugie pytanie zostaw, bo za dużo paplania/klepania na ten temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:38 > Nie w tym rzecz czy wygrał, ale kto wygrał? Wszyscy wygraliśmy, tu nie ma przegranych. Wygrała idea Michnika: Polski - wolnego, demokratycznego, europejskiego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:42 Niepodległego (w miarę możliwości) tak, ale czy wolnego? Miałbym wątpliwości;p A czy ta idea była Michnika? Też nie byłbym taki pewny. Podzielał ją owszem (choć są tu tacy co będą oponować), ale nie była ona jego. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:44 humbak napisał: > Niepodległego (w miarę możliwości) tak, ale czy wolnego? Oczywiście, że wolnego i niepodległego. Wie to każdy, kto świadomie przezył komune. > A > czy ta idea była Michnika? Oczywiście. To wynika z tego, co pisze i mówi. Też nie byłbym taki pewny. Podzielał ją owszem (cho > ć > są tu tacy co będą oponować), ale nie była ona jego. A czyja? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:49 > Oczywiście, że wolnego i niepodległego. Wie to każdy, kto świadomie przezył > komune. Wiesz, porównując z komuną można dojść do takiego wniosku, ale nasze państwo nie daje wolności swoim obywatelom. I nie chodzi mi tu tylko o liberalizację działalności obywateli, ale również o to co widzimy pod postacią parlamentu.od początku kupa tych samych gęb na które ciągle się narzeka. Nie twierdzę tu że jest to wina Michnika. To jest poważniejszy problem, ale nie zgodzę się z twierdzeniem że kraj nasz daje wolność swoim obywatelom. > A czyja? Czyja jest idea wolnej, niepodległej Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:52 jakiej wolności ty oczekujesz? jak ma ona wyglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:58 Jakiej? A jak myślisz? Chcę żeby państwo przestało być ciężarem dla obywateli. W końcu nie istnieje ono po to, by się politycy i ważniejsi urzędnicy bogacili... a właściwie nie powinno, bo teraz tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 02:04 Masz rację. Ale ta wolnośc polega własnie na tym, że wybieramy takich, a nie innych ludzi, którzy urządzaja nam takie, a nie inne pastwo. Wybory sana pewno wolne i niefałszowane. Co najwyżej możemy miec pretensje sami do siebie, że nie umiemy sobie dobrze państwa zorganizować, przeciez wszystko zalezy tylko od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Inaczej: 14.01.07, 02:05 nie umiemy zrobić dobrego uzytku z naszej wolności Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 02:07 PO trochu tak, choć nie do końca. Mamy spierniczoną ordynację. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 02:11 Mamy spierniczoną ordynację. Się zgadza. Wybierzmy więc takich posłow, którzy ja na lepsze zmienią. Wolnośc to nie jest łatwa ani prosta sprawa :) Ale dobrze, że jest. Dzięki,chyna na razie pożegnam się :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 02:16 System nam ustaliły elity nowoutworzone po 89 r. Obecna ordynacja niestety nieco utrudnia wybór kogoś sensownego, ale nie uniemożliwia. Faktycznie powinniśmy się troszkię rozbudzić jako społeczeństwo. No to dobranoc. Starczy tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:36 jestem w stanie to udowodnić. Należało chociaż ociupinkę z tych dowodów tam dorzucić. Bo została laurka. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:40 Najpierw płacąc słoną cenę za to, aby Polacy byli wolnym narodem. JESTEŚMY WOLNYM NARODEM Potem, przykładając swą rękę do powstania wolnej Polski. MAMY WOLNĄ POLSKĘ Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w UE i w NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. JESTEŚMY W UE I NATO Poza tym wygrał, ponieważ stworzył wielkie, prężne środowisko. Środowisko, dla którego wartościami są ludzka godność i demokracja. GAZETA TO DRUGA CO DOWIELKOŚCI POLSKA GAZETA czy to trzeba tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:43 To nie są uzasadnienia. Nie ma skojarzeń faktów z twoją ich interpretacją. A co do tego wolnego narodu... noooo powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niestety, liczyłam na dyskusję 14.01.07, 01:46 Nie mam żadnych wątpliwości, że jesteśmy wolnym narodem. Co najwyżej poszczególni ludzie mogą czuć się zniewoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
francuskilacznik Istny Robin Hood, Zorro 14.01.07, 01:43 i Janosik w jednej osobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 "powiedzmy, ze to remis" 14.01.07, 01:04 W filmie "Monty Python i sw. Graal" jest scena walki krola Artura z Czarnym Rycerzem, ktory nie chce Artura przepuscic przez most. Artur obcina mu najpierw jedna reke, potem druga, w koncu obcina mu noge. Czarny Rycerz pomimo tego nie chce zrezygnowac z walki, bagatelizuje swoje rany i odgraza sie Arturowi. Zniecierpliwiony krol obcina mu wtedy druga noge. Czarny Rycerz po chwili namyslu mowi: "powiedzmy, ze to remis". Odpowiedz Link Zgłoś
melanc.hoolik Republika Kolesiów to też jego twór 14.01.07, 01:08 więc nie umniejszaj jego zasług! Odpowiedz Link Zgłoś
melanc.hoolik Re: Uzasanisz to ? 14.01.07, 01:57 przeanalizuj "sprawę" Rywina; rozmowy Adasia z Jakubowską, próba tworzenia ustaw pod Agorę, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Uzasanisz to ? 14.01.07, 02:01 1. Prosiłam o dowody, nie o to, że każesz mi cos analizować. Myslałam, że masz przeanalizowane. 2. Myslisz, że - dajmy na to - przed wojną - nie było grup ludzi wzajemnie się wspierających? A w XIX wieku? Jak mógł Michnik stworzyć coś, co zawszebyło? Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.republika.bananowa no, z tym Skrzypkiem to naprawde przesadził 14.01.07, 13:52 melanc.hoolik napisał: > więc nie umniejszaj jego zasług! Odpowiedz Link Zgłoś
francuskilacznik Razem mamy dwoch zwyciezcow ! 14.01.07, 01:34 Tusk tez "wygral":) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczysta Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 02:37 Mazowiecki tez wygral w wyborach na prezydenta podobnie jak Tusk. Dziwni wygrani w waszych szeregach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczysta Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 03:16 No no zlota mysl godna sygnaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor4 Debilnie prowokacyjny wątek i tyle wpisów 14.01.07, 03:37 Czyżby kościół michnikowski dokonał jakiegoś cudu? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: Debilnie prowokacyjny wątek i tyle wpisów 14.01.07, 12:13 nowytor4 napisał: > Czyżby kościół michnikowski dokonał jakiegoś cudu? To nie potrzeba cudów jak w kosciele. Wystarczy prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
bubba49 Re: na pochybel zimkiewiczowi i rybińskiemu 14.01.07, 12:22 ludzie lubice opluwywac i was opluwają,a ogólnie biorąc,czy Michnik jest wszechmocny,Dziśaj toczy się walka o rzady nad duszami polaków na zlecenie jarka i leszka.Próbuje się obalac autorytety przypisujac im diaboliczne cechy, Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 12:42 Woda.woda: Najpierw płacąc słoną cenę za to, aby Polacy byli wolnym narodem. Nelsonek: Pelna zgoda, ale to nie tylko jego zasluga. Mam nadzieje, ze o tym pamietasz. Woda.woda: Potem, przykładając swą rękę do powstania wolnej Polski. Nelsonek: jak wyzej. Woda.woda: Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w UE i w NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. Nelsonek: Jak wyzej Woda.woda: Można powiedzieć: cel został osiągnięty. Teraz możecie, rodacy, robić tak, jak chcecie i umiecie :) Nelsonek: Czyli wczesniej opowiadal sie za ttym, ze rodacy nie mogli robic tak jak chcieli i umieli? Woda.woda: Możecie się lustrować, nie lustrować, deubekizować, niedeubekizować i co tamm wam w duszy zagra. Nelsonek: Adas jest, o ile sie nie myle, na tyle inteligentnym czlowiekiem by wiedziec, ze kazdy osad przeszlosci jest tym trudniejszy im pozniej sie go rozpoczyna. Pod tym wzgledem Adas swoj cel osiagnal. Woda.woda: Poza tym wygrał, ponieważ stworzył wielkie, prężne środowisko. Środowisko, dla którego wartościami są ludzka godność i demokracja. Nelsonek: Chcesz powiedziec, ze to tylko jego zasluga i ze jego przeciwnicy nie tworzyli srodowiska, dla ktorego glownymi wartosciami sa godnosc i demokracja? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 15:44 > Nelsonek: Pelna zgoda, ale to nie tylko jego zasluga. Mam nadzieje, ze o tym > pamietasz. Oczywiście, że pamiętam. > > Woda.woda: Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w > UE i w NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. > > Nelsonek: Jak wyzej Michnik postawił na te siły pro- nie antyeuropejskie, na siły nieradykalne, tylko centrowe. Taka była wówczas polska racja stanu. > > Nelsonek: Czyli wczesniej opowiadal sie za ttym, ze rodacy nie mogli robic tak > jak chcieli i umieli? Nie rozumiem tej uwagi. > > Nelsonek: Adas jest, o ile sie nie myle, na tyle inteligentnym czlowiekiem by > wiedziec, ze kazdy osad przeszlosci jest tym trudniejszy im pozniej sie go > rozpoczyna. Pod tym wzgledem Adas swoj cel osiagnal. ??? Cel Michnikazostał osiągnięty. Teraz mamy wolny kraj - taki, jaki sobiezbudujemy. Nie czytaj między wierszami. > > Woda.woda: Poza tym wygrał, ponieważ stworzył wielkie, prężne środowisko. > Środowisko, dla którego wartościami są ludzka godność i demokracja. > > Nelsonek: Chcesz powiedziec, ze to tylko jego zasluga i ze jego przeciwnicy nie > tworzyli srodowiska, dla ktorego glownymi wartosciami sa godnosc i demokracja? > ??? Jakie inne środowisko głośno domagało się przestrzegania praw człowieka i obrony jego godności? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 15:55 Woda.woda: Oczywiście, że pamiętam. Nelsonek: To dobrze. Woda.woda: Michnik postawił na te siły pro- nie antyeuropejskie, na siły nieradykalne, tylko centrowe. Taka była wówczas polska racja stanu. Nelsonek: Nie tylko Adas postawil na te sily. Mam nadzieje, ze o tym pamietasz? Woda.woda: Nie rozumiem tej uwagi. Nelsonek: Skoro twierdzisz, ze teraz Adas mowi: "cel zostal osiagniety (po wstapieniu do UE, NATO): a teraz mozecie robic co chcecie i jak umiecie" czyz to nie znaczy, ze wczesniej uwazal, ze ze wzgledu na wazny cel jakim bylo wstapienie do tych dwoch organizcji nie moglismy robic jak chcemy i umiemy (bez wzgledu na to do kogo ta uwaga jest kierowana)? Woda.woda: Cel Michnikazostał osiągnięty. Teraz mamy wolny kraj - taki, jaki sobiezbudujemy. Nie czytaj między wierszami. Nelsonek: Nie czytam miedzy wierszami. Stwierdzam tylko, na podstawie Twojej wypowiedzi, ze zdaniem Adasia, teraz mozemy lustrowac. Czyli proces lustracji chcial opoznic. Czyz nie tak? Woda.woda: Jakie inne środowisko głośno domagało się przestrzegania praw człowieka i obrony jego godności? Nelsonek: Jakie srodowisko opowiadalo sie przeciw przestrzeganiu praw czlowieka i obrony jego godnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 16:09 > Nelsonek: Nie tylko Adas postawil na te sily. Mam nadzieje, ze o tym pamietasz? Kto jeszcze? > Nelsonek: Skoro twierdzisz, ze teraz Adas mowi: "cel zostal osiagniety (po > wstapieniu do UE, NATO): a teraz mozecie robic co chcecie i jak umiecie" czyz > to nie znaczy, ze wczesniej uwazal, ze ze wzgledu na wazny cel jakim bylo > wstapienie do tych dwoch organizcji nie moglismy robic jak chcemy i umiemy (bez > > wzgledu na to do kogo ta uwaga jest kierowana)? Cel nadrzędny to Plska w UE i zbudowanie struktur demokratycznego pastwa. Dla jego osiągnięcia trzeba było byc silniejszym od tych,którzy przeszkadzają w jego osiągnięciu. Teraz mozna już deubekizoać - państwu to nie zagrozi. Czyli proces lustracji > chcial opoznic. Czyz nie tak? Michnik zawsze mówił (w swoim imieniu), że lustracja przyniesie więcej złego,niz dobrego. Wolno jest mu miectakie zdanie. "Opóźnił lustarcję? Alez ona toczy się od 92 roku. A że nieudolnie? To nie wina Michnika. > Nelsonek: Jakie srodowisko opowiadalo sie przeciw przestrzeganiu praw czlowieka > > i obrony jego godnosci? Środowiska radykalne. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 16:38 Woda.woda: Kto jeszcze? Nelsonek: Wiekszosc obozu solidarnosciowego. Woda.woda: Cel nadrzędny to Plska w UE i zbudowanie struktur demokratycznego pastwa. Dla jego osiągnięcia trzeba było byc silniejszym od tych,którzy przeszkadzają w jego osiągnięciu. Teraz mozna już deubekizoać - państwu to nie zagrozi. Nelsonek: Cel nadrzedny to zerwanie z przeszloscia. Jej rozliczenie. Jakos (na przyklad) Czechy potrafily osiagnac wszystkie trzy cele: UE, NATO i lustracja co dla Michnika bylo nie do pogodzenia, bo to mialo zaszkodzic panstwu. Woda.woda: Michnik zawsze mówił (w swoim imieniu), że lustracja przyniesie więcej złego,niz dobrego. Wolno jest mu miectakie zdanie. Nelsonek: A mi wolno miec zdanie, ze w ten sposob Adas przyczynil sie do wszystkiego co zle w wolnej Polsce? Zreszta: Adas tez mowil, ze ci co maja odmienne zdanie to oszolomy. Woda.woda: Opóźnił lustarcję? Alez ona toczy się od 92 roku. A że nieudolnie? To nie wina Michnika. Nelsonek: Po czesci wina Adasia. To on zazarcie (jak malo kto) walczyl o nierozliczanie sie z przeszloscia, co mu sie udalo. I do czego to doprowadzilo? Przypomne tylko ostatnie postaci: Wielgus, Subotic. Woda.woda: Środowiska radykalne. Nelsonek: Czyli? Wybacz, ale nie za bardzo wiem o ktorych srodowiskach mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 16:45 > Nelsonek: Cel nadrzedny to zerwanie z przeszloscia. Nie. Cel nadzrędny to bepieczna Polskaw UE iNATO oraz silne instytucje demokratyczne. > Nelsonek: A mi wolno miec zdanie, ze w ten sposob Adas przyczynil sie do > wszystkiego co zle w wolnej Polsce? Możesz. Ciekawe, jak bys to udowodnił. > Nelsonek: Po czesci wina Adasia. To on zazarcie (jak malo kto) walczyl o > nierozliczanie sie z przeszloscia, co mu sie udalo. I do czego to doprowadzilo? Walczył? Nie, wypowiadał swoje zdanie na temat lustarcji. Od kiedy to zdanie pojedynczego człowieka decyduje o tym, co robią parlamenty i rządy? Lustracjatrwa od 92 roku, tylko NIKT nie uniał jej zrobić - i nadal nie umie. > Nelsonek: Czyli? Wybacz, ale nie za bardzo wiem o ktorych srodowiskach mowisz. LPR, Samoobrona - na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 17:18 Woda.woda: Nie. Cel nadzrędny to bepieczna Polskaw UE iNATO oraz silne instytucje demokratyczne. Nelsonek: Przyklad Czech pokazuje, ze Adas sie myslil. Mozna bylo wszystko pogodzic. Woda.woda: Walczył? Nie, wypowiadał swoje zdanie na temat lustarcji. Od kiedy to zdanie pojedynczego człowieka decyduje o tym, co robią parlamenty i rządy? Lustracjatrwa od 92 roku, tylko NIKT nie uniał jej zrobić - i nadal nie umie. Nelsonek: Alez walczyl slowem. Nie dopuszczal do glosu innych co nie przeszkadza mu w twierdzeniu, ze GW to obiektywne medium. I nie wiem na jakiej planecie zyjesz, ale Adas byl wplywowym politykiem. W wolnej juz Polsce wszedlby w uklad chocby z diablem by osiagnac swoj cel. Ale Tobie to nie przeszkadza. Woda.woda: LPR, Samoobrona - na przykład Nelsonek: Zmieniasz temat. Abstrahujac od tego, ze nie popieram ani jednej z wymienionych przez Ciebie partii (jak sie domyslam Ty tez nie): 1. LPR i Samoobrona opowiadaja sie (albo kiedykolwiek opowiadali sie) przeciw przestrzeganiu praw czlowieka? Ciekawe. 2. Mowilismy o poczatkach wolnej Polski, a na przyklad LPR powstalo, o ile sie nie myle w XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 17:38 Mozna bylo wszystko > pogodzic. Ciekawe, czemu nie znalazł sie u nas taki mądry, który to "pogodził". > Nelsonek: Alez walczyl slowem. Tak, jaki jego przeciwnicy. > Nie dopuszczal do glosu innych Nie dopuszczał? Cenzurował ich? > Nelsonek: Zmieniasz temat. Nie. Pytałes,jakie to środwiska radykalne, antyeuropejskie - więc podałam przykłady. LPR powstalo, o ile sie > nie myle w XXI wieku. > Noi co z tego? Przed powstaniem partii nie było ludzi o takich pogladach? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:16 Woda.woda: Ciekawe, czemu nie znalazł sie u nas taki mądry, który to "pogodził". Nelsonek: Bo Adas nie dopuszczal do glosu ludzi, ktorzy chcieli to zrobic. Przypominam, ze wtedy jedynym wplywowym medium byla GW. Podobno superobiektywna. Woda.woda: Tak, jaki jego przeciwnicy. Nelsonek: Ktorych to Adas nazywal oszolomami. Bez zadnego uzasadnienia. Oszolom i juz. Woda.woda: Nie. Pytałes,jakie to środwiska radykalne, antyeuropejskie - więc podałam przykłady. Nelsonek: Alez zmieniasz. Twierdzisz, ze Michnik stworzyl srodowisko. W czasie gdy, podobno tworzyl jakies srodowisko (a bylo to na poczatku lat 90) to jego przeciwnicy (czyli LPR - ktory wtedy NIE ISTNIAL, a skoro nie istnial to jak mogl byc jego przeciwnikiem?) byli przeciwni temu. I czy kiedykolwiek LPR opowiadal sie przeciw przestrzeganiu praw czlowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:20 > Nelsonek: Bo Adas nie dopuszczal do glosu ludzi, ktorzy chcieli to zrobic. W jaki sposób nie dopuszczał? > Przypominam, ze wtedy jedynym wplywowym medium byla GW. Kiedy - wtedy? > Nelsonek: Ktorych to Adas nazywal oszolomami. No i co? Wystraszyli się? > Nelsonek: Alez zmieniasz. Nie. Pytałes, kto to radykłaowie. Cofnij się o kilka postów. > Twierdzisz, ze Michnik stworzyl srodowisko. Tak. Każdemu wolno tworzyc srodowisko. to jego > przeciwnicy (czyli LPR - ktory wtedy NIE ISTNIAL Ale ludzie przeciez istnieli, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:37 Woda.woda: W jaki sposób nie dopuszczał? Nelsonek: Na lamach najwiekszego, superobiektywnego (jego zdaniem) i wlascieiw jedynego (takie byly wtedy realia) medium nie ukazal sie ani jeden krytyczny wobec Adasia pomyslow artykul. W taki wlasnie sposob. Woda.woda: Kiedy - wtedy? Nelsnoek: Na poczatku "transformacji". Woda.woda: No i co? Wystraszyli się? Nelsonek: Nie wystraszyli sie, ale nie bylo innego tak poteznego medium. A do lam superobiektywnego nie mieli dostepu. Woda.woda: Nie. Pytałes, kto to radykłaowie. Cofnij się o kilka postów. Nelsonek: To Ty cofnij sie o kilka postow. Rozmawialismy o tym, ze Adas tworzyl jakies srodowisko, a jacys radykalowie (w tym samym czasie) byli przeciw przestrzeganiu praw czlowieka. Czy LPR albo Samoobrona kiedykolwiek glosilo taki poglad? Woda.woda: Tak. Każdemu wolno tworzyc srodowisko. Nelsonek: A czy ja twierdze inaczej? Woda.woda: Ale ludzie przeciez istnieli, nie? Nelsonek: Ludzie istnieja wiele tysiecy lat. Czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:39 Polecam taki niedługi tekst. Może potem będzie nam się łatwiej rozmawiać. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,937283.html Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:42 Wybacz, ale nie czytam juz takiej sieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:45 Nie mamy więc o czym dalej rozmawiac, jesli nie interesują cię fakty, tylko mity. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 18:57 1. No tak: superobiektywna GW podaje same fakty. Zadnych mitow. Rzeczywiscie - w tej kwestii nie mamy o czym dyskutowac. 2. Co z tym LPR i przetrzeganiem praw czlowieka? Odpowiedzi jak nie bylo tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 13:56 > Możecie się lustrować, nie lustrować, deubekizować, niedeubekizować i co tamm > wam w duszy zagra. ja dodam jeszcze: A teraz drogie endeckie dzieci możecie pana Adama (i przy okazji mnie) w dupę pocałować... kundle szczekają i zawsze będą szczekać Odpowiedz Link Zgłoś
bubba49 Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 14:01 POPIERAM ale przedtem przeprosice Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 16:25 i już. i żadne czarne,białe ,zielone ,fioletowe,a nawet w pomarańczowe kropki tego nie ZMIENI. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_blues Pani woda.woda-o, Pan Adam Michnik wygrał i MY 14.01.07, 18:17 razem z Nim jakoś zapewne. Fakt, nie wszystko i każdemu poszło po Jego(A.M.) myśli, bez Pana Adama jednakże nie moglibyśmy przynajmniej sobie tu szczerze pogadać i nazywać po imieniu WSZYlkich kaczo-leppero-giertychowskich szumowin, na fali ku normalności-europejskości utrudniających rejs;) ps gratuluję wątku, nie przebrnąłem jeszcze przez jego zawartość, ale mam jakieś wewnętrzne przekonanie, że niedoszli klienci for: Der Dziennika, Naszego Dziennika, czy RadyjaMaryja siłą rzeczy stanowią tu niewielki odsetek potwierdzający regułę-tezę - "Zawsze się znajdzie nieco osobników-gnojowników, doklejonych do okrętu i wrzeszczących PŁYNIEMY...:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Bardzo dziękuję. 14.01.07, 18:21 Myslę, że nadszedł czas, abyśmy nauczyli się szukac tego, co nas łączy, nie dzieli. Tylko jak to zrobić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_blues Nadmierny optymizm w kaczych czasach określiłbym 14.01.07, 18:32 mianem 'na wyrost' nieco, p woda.woda-o;P Kaczyzm w leppero-giertychowskiej otoczce wymaga na obecnym etapie bezwzględnego tępienia i do tego powinniśmy się na razie ograniczyć:) woda.woda napisała: > Myslę, że nadszedł czas, abyśmy nauczyli się szukac tego, co nas łączy, nie > dzieli. > Tylko jak to zrobić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Hmmm 14.01.07, 18:37 "kacze czasy : ) Wierz mi - dłużej klasztora, niźli przeora :) Odpowiedz Link Zgłoś
pis_blues Pani woda.woda-o, cały wątek mam za sobą:-) 14.01.07, 20:09 Pozwoli p., że za komentarz siebie zacytuję:P "Zawsze się znajdzie nieco osobników-gnojowników, doklejonych do okrętu i wrzeszczących PŁYNIEMY...:" Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Adam Michnik wygrał z Solidarnością 14.01.07, 18:23 woda.woda napisała: > Potem, przykładając swą rękę do powstania wolnej Polski. ---> Za mocno przyłożył? ... Bo popadła w inne skrajne uzależnienia. > Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w UE i w > NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. ---> I w ten prosty sposób ci sami proletariusze wszystkich krajów połączyli się razem ponownie - pod hasłami postępu i tolerancji dla okresu błędów i wypaczeń. > Można powiedzieć: cel został osiągnięty. Teraz możecie, rodacy, robić tak, > jak chcecie i umiecie :) ---> Prawie osiągnięty - a to wiele znaczy. Było tuż, tuż ... i zdechło. > Możecie się lustrować, nie lustrować, deubekizować, niedeubekizować i co tamm > wam w duszy zagra. ---> Ale jak nie chcecie być oszołomami chorymi z nienawiści - to ma być po linii jedynie słusznej :) > Poza tym wygrał, ponieważ stworzył wielkie, prężne środowisko. Środowisko, > dla którego wartościami są ludzka godność i demokracja. ---> To samo środowisko i to samo głoszące, co za peerelu: Człowiek to brzmi dumnie, demokracja dla wszystkich ... ale My rządzimy i My na tym korzystamy. My i tylko My! To środowisko zawsze mówiło o godności ludzkiej i o demokracji - tylko mówiło i mówi nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał z Solidarnością 14.01.07, 18:35 Nie widzę mozliwości dysusji z tym, co napisałeś - nie podajesz bowiem żadnych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Adam Michnik wygrał z Solidarnością 14.01.07, 18:37 woda.woda napisała: > Nie widzę mozliwości dysusji z tym, co napisałeś - nie podajesz bowiem żadnych > argumentów. Jak na normalnego ,to on nieżle pie..ięty. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Adam Michnik wygrał z Solidarnością 14.01.07, 18:47 woda.woda napisała: > Nie widzę mozliwości dysusji z tym, co napisałeś - nie podajesz bowiem żadnych > argumentów. ---> Widocznie nie czytałaś złotych myśli swojego guru m.in. w postaci felietonów. Jak przeczytasz, to może porozmawiamy ... tylko nie czytaj wybiórczo. Zwróć uwagę na fragmenty o "oszołomach" i "chorych z nienawiści" oraz o "ludziach honoru" (za których przeprosił jak już problem zniknął). Aha. Zacytuj mi jakiś fragment z "Michnika", w którym odnosi się do swojej wielotygodniowej wizyty w tajnych archiwach esbecji. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał z Solidarnością 14.01.07, 18:49 > ---> Widocznie nie czytałaś złotych myśli swojego guru m.in. w postaci > felietonów. Jak przeczytasz, to może porozmawiamy ... tylko nie czytaj wybiórcz > o. OK. Który felieton mam przeczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
fsck Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 14.01.07, 19:21 Najpierw płacąc słoną cenę za to, aby Polacy byli wolnym narodem. Klamstwo. Ja i moi wszyscy znajomi ZAWSZE czulismy sie wolnymi ludzmi. Potem, przykładając swą rękę do powstania wolnej Polski. W jaki sposob, konkrety prosze ? Jesli masz na mysli ta okraglostolowa to gratuluje dobrego samopoczucia. Nie ma to jak walnac sobie kielonka z Kiszczakiem. Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w UE i w NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. Wedlug sondazy wiekszosc polskiego spoleczenstwa chciala przynaleznosci do UE i NATO. Wiec w czym wyraza sie wygrana Michnika ? To uzurpowanie sobie nie naleznych zaslug. Można powiedzieć: cel został osiągnięty. Teraz możecie, rodacy, robić tak, jak chcecie i umiecie :) Redaktor naczelny GW nawet dal tego przyklad cyt. "Ja ich pier... w czapkę. Rozumie pan?" Możecie się lustrować, nie lustrować, deubekizować, niedeubekizować i co tamm wam w duszy zagra. I po raz kolejny klamiesz. Adam Michnik sprzeciwil sie ZAWSZE lustracji, deubekizacji. Wiec to jest jego PORAZKA a nie wygrana. Poza tym wygrał, ponieważ stworzył wielkie, prężne środowisko. Środowisko, dla którego wartościami są ludzka godność i demokracja. To twoj punkt widzenia. Ja widze to srodowisko razem z Jaruzelskim, Kiszczakiem, Urbanem etc. Wiec jest to powod do wstydu a nie zachwytu. PS. Czy wiecie, że nakład Gazety Wyborczej z dnia 12 stycznia 2007 roku wynosił 96 000 ? Ciekawe, czemu inne gazety nie umieszczają w nagłówku swoich nakładów :) Pozwole sobie przypomniec jak z wielkim hukiem medialnym Agora oglosila NOWY DZIEN. Efektem krachu tego projektu byly kolejne grupowe zwolnienia w Agorze. Wiec daruj sobie swoje liczby. Gazeta moze sobie wydrukowac nawet 10 mln. egzemplarzy i tak licza sie tylko dane monitoringu prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 14.01.07, 20:24 > Klamstwo. > Ja i moi wszyscy znajomi ZAWSZE czulismy sie wolnymi ludzmi. Mówiłam o wolnym narodzie - takim, który podejmuje suwerenne decyzje masz na mysli ta okraglostolowa to > gratuluje dobrego samopoczucia Tak, mam na myśli Okrągły Stół - porozumienie ponad podziałami > Wedlug sondazy wiekszosc polskiego spoleczenstwa chciala przynaleznosci do UE i > NATO. Wiec w czym wyraza sie wygrana Michnika ? Owszem. Stało się to - między innymi - dzięki temu,że pierwszych skrzypiec nie grały przedtem siły antyeuropejskie. > Adam Michnik sprzeciwil sie ZAWSZE lustracji, > deubekizacji. Owszem, ttakie jest jego prywatne zdanie. Jako wolnemu obyewatelowi w wolnym kraju wolno mu je mieć. Tak, jak innym - inne. Uważał, że przyniesieto więcej szkody, niż pozytku. > To twoj punkt widzenia. Ja widze to srodowisko razem z Jaruzelskim, Kiszczakiem > , > Urbanem etc. Może tak mało o tym środowisku wiesz, bo nigdy w nimnie byłeś? > Pozwole sobie przypomniec jak z wielkim hukiem medialnym Agora oglosila NOWY > DZIEN. Nie mówię o Nowym Dniu, tylko o Gazecie Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
fsck Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 14.01.07, 22:34 woda.woda napisała: > Mówiłam o wolnym narodzie - takim, który podejmuje suwerenne decyzje To jest typowe dla ludzi zwiazanych z postkomunistami. Zawsze mowia o wolnym narodzie unikajac jak ognia slowa niepodleglosc. > > > Tak, mam na myśli Okrągły Stół - porozumienie ponad podziałami Bzdura. To bylo porozumienie komunistow z ludzmi ktorych w wiekszosci wybral Kiszczak. > > Owszem. Stało się to - między innymi - dzięki temu,że pierwszych skrzypiec nie > grały przedtem siły antyeuropejskie. Sugerujesz ze te sily nie graly pierwszych skrzypiec dzieki Michnikowi ? Oczywiscie zdajesz sobie sprawe ze w ten sposob potwierdzasz zarzuty przeciwnikow Michnika. Bratal sie z komunistami aby tylko prawica nie doszla do rzadow. No coz wedlug mnie on nigdy nie oderwal sie od swojego rodzinnego srodowiska. > > > Owszem, ttakie jest jego prywatne zdanie. Jako wolnemu obyewatelowi w wolnym > kraju wolno mu je mieć. Tak, jak innym - inne. """Uważał,""" że przyniesieto więcej > szkody, niż pozytku. Piszesz w czasie przeszlym, czyzby zmienil zdanie ? Historii nie da sie zamiesc pod dywan. Zyja jeszcze ludzie ktorzy pamietaja o tym jak UB/SB mordowalo czlonkow ich rodzin. Przeciez oni mogli mordowac tylko za przyzwoleniem PPR/PZPR. Rozumiem ze Adamowi Michnikowi szczegolnie latwo przychodzi wybaczanie bo to nie jego rodzine mordowali tylko np. jego brat okazal sie morderca sadowym. > > > Może tak mało o tym środowisku wiesz, bo nigdy w nimnie byłeś? Wystarczy ze obserwuje i czytam wypowiedzi jego przedstawicieli. > > > Nie mówię o Nowym Dniu, tylko o Gazecie Wyborczej. > GW jest integralna czescia Agory i dlatego po krachu Nowego Dnia nastapily zwolnienia rowniez w niej. > Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 15.01.07, 01:01 Bratał sięz lud źmi, którzy byli po stronie bezpiecznej Polski w Unii i NATO. I dobrze robił. > Historii nie da sie zamiesc pod dywan. Zyja jeszcze ludzie ktorzy pamietaja o > tym jak UB/SB mordowalo czlonkow ich rodzin. Przeciez oni mogli mordowac tylko > za przyzwoleniem PPR/PZPR. Rozumiem ze Adamowi Michnikowi szczegolnie latwo > przychodzi wybaczanie bo to nie jego rodzine mordowali tylko np. jego brat > okazal sie morderca sadowym. Nie rozumiem. Przecież Michnik mówi tylko w swoim własnym imieniu i pod swoim nazwiskiem. Czy kiedykolwiek przeczył temu, że ustrój komunistyczny był zbrodniczy? Zacytujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
fsck Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 15.01.07, 08:47 woda.woda napisała: > Bratał sięz lud źmi, którzy byli po stronie bezpiecznej Polski w Unii i NATO. > I dobrze robił. To czysta manipulacja pisac ze zbrodniarze komunistyczni - Kiszczak, Jaruzelski z ktorymi sie bratal Adam Michnik stali po stronie bezpiecznej Polski. Jesli tak to co masz do powiedzenia ludziom ktorych czlonkowie rodzin zostali zamordowani przez zbrodniczy rezim na czele ktorego stali Jaruzelski i Kiszczak ? > Nie rozumiem. Przecież Michnik mówi tylko w swoim własnym imieniu i pod swoim > nazwiskiem. Czy kiedykolwiek przeczył temu, że ustrój komunistyczny był > zbrodniczy? Zacytujesz? Zakladajac np. Klub Poszukiwaczy Sprzeczności do ktorego nalezeli synalkowie dzialaczy komuinistycznych i panstwowych bylo dzialaniem antykomunistycznym ? :-) Juz dawnio sie tak nie usmialem. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 15.01.07, 12:03 > To czysta manipulacja pisac ze zbrodniarze komunistyczni - Kiszczak, Jaruzelski > z ktorymi sie bratal Adam Michnik stali po stronie bezpiecznej Polski. Nie zrozumiałeś. Michnik uważał, ze CAŁY NARÓD powinien przystapic do budowy lepszaj przyszłości, przestępcami powinny zająć się sądy a historią hisorycy. > Zakladajac np. Klub Poszukiwaczy Sprzeczności do ktorego nalezeli synalkowie > dzialaczy komuinistycznych i panstwowych bylo dzialaniem antykomunistycznym ? : Nie odpowiedziałes na moje pytanie, a już zadajesz drugie? Więc i ja zadam nastepne: Co było złego w działalności Klubu Krzywego Koła? Odpowiedz Link Zgłoś
fsck Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 15.01.07, 21:28 woda.woda napisała: > > Nie zrozumiałeś. Michnik uważał, ze CAŁY NARÓD powinien przystapic do budowy > lepszaj przyszłości, przestępcami powinny zająć się sądy a historią hisorycy. A murarze budowac domy he he he Prawie jak bym sie cofnal do czasow Bieruta. Od odzyskania wolnosci jak sama wspomnialas w swoim pierwszym poscie uplynelo kilkanascie lat, jednak nikogo nie skazano za smierc bezbronnych ludzi w Gdansku czy gornikow z Wujka. Wiec cos jest nie tak z tymi sadami. Co do historykow to ktorych masz na mysli, tych starszych co mieli amnezje na Katyn czy tych mlodszych oplutych przez Frasyniuka ? > > > > Zakladajac np. Klub Poszukiwaczy Sprzeczności do ktorego nalezeli synalko > wie > > dzialaczy komuinistycznych i panstwowych bylo dzialaniem > antykomunistycznym ? : > Michnik zalozyl ten klub przy poparciu sekretarza Komitetu Centralnego PZPR i jej czolowego ideologa Schaffa. Powiedz ilu uczniow szkol srednich moglo sobie rozmawiaxc i miec poparcie takiej persony partyjnej ? Wlasnie to dobitnie swiadczy jak mocno byl powiazny z owczesnym komunistycznym establishment Adam Michnik. > Nie odpowiedziałes na moje pytanie, a już zadajesz drugie? Więc i ja zadam > nastepne: > > Co było złego w działalności Klubu Krzywego Koła? Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 15.01.07, 21:31 fsck napisał: > przestępcami powinny zająć się sądy a historią hisor > ycy. > > A murarze budowac domy he he he Prawie jak bym sie cofnal do czasow Bieruta. ... a bankami bankowcy. Teraz jest zupelnie inaczej. Zdaje sie że ci Kaczyńscy sa bardziej komuną nawet od Bieruta. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Klamstwo goni klamstwo niczym cep cepa 14.01.07, 22:44 woda.woda napisała: > Mówiłam o wolnym narodzie - takim, który podejmuje suwerenne decyzje ---> Warunkiem koniecznym do podejmowania suwerennych decyzji, jest pełny dostęp do wszystkich informacji. Skoro Michnik i postkomunistyczni liberałowie zablokowali na tyle lat ten dostęp do informacji a sami ze wszystkich informacji korzystali, to wszelkie wybory nie były suwerennymi decyzjami narodu. > Tak, mam na myśli Okrągły Stół - porozumienie ponad podziałami ---> Relatywizacja niedawnych zdarzeń i redefiniowanie pojęć nic tu nie pomoże. Prawie wszyscy już wiedzą, że Okrągły Stół, Magdalenka i pewnie inne miejsca, o których się jeszcze dowiemy, były "porozumieniem ponad podziałami" ... ale tylko pomiędzy częścią aparatu partyjnego z częścią opozycji, która dogadała się co do podziału przyszłych stref wpływów. > Owszem. Stało się to - między innymi - dzięki temu,że pierwszych skrzypiec nie > Może tak mało o tym środowisku wiesz, bo nigdy w nimnie byłeś? ---> Nic dodać nic ująć :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_z_lichenia Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 20:21 Adam Michnik nigdy nie chcial do tej pory niechce nikogo wieszac. Oj , zaplacil wyska cene , a mimo to z oprawcami rozmawia , choc uwazam ze go wykorzystuja , zreszta wykorzystywano go w podziemiu , nadstawial kark a inni korzystali z tego . On zawsze taki byl i chyba pozostal . To jest poprostu Adam Michnik . Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Sugerujesz,że ktoś chciał lub chce wieszać? 14.01.07, 20:27 stary_z_lichenia napisał: > Adam Michnik nigdy nie chcial do tej pory niechce nikogo wieszac. ---> To może zamiast pisać bez sensu,napisz kto. Wiesz jak to się robi? Pisze się: "Michnik nie chciał wieszać, ale: Xiński1, Xiński2, Xiński3,... chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Kto tak mówił? 14.01.07, 20:30 "A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści" Odpowiedz Link Zgłoś
stary_z_lichenia Re:ja niczego nie sugeruje . 14.01.07, 20:34 1normalnyczlowiek napisał: > stary_z_lichenia napisał: > > Adam Michnik nigdy nie chcial do tej pory niechce nikogo wieszac. > > ---> To może zamiast pisać bez sensu,napisz kto. Wiesz jak to się robi? Pis > ze > się: "Michnik nie chciał wieszać, ale: Xiński1, Xiński2, Xiński3,... chciał. Oj tak nie tylko Xsinski , ale ludzie z tzw. starej opozycji . Musze stwierdzic , ze ten polski z y d , ma wiecej z agape , niz ci ktorzy tak czesto wolaja zza pulpitu i ambony ! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Wody z ogniem się nie łączy 14.01.07, 20:40 stary_z_lichenia napisał: > Musze stwierdzic , ze ten polski z y d , ma wiecej z agape , niz ci > ktorzy tak czesto wolaja zza pulpitu i ambony ! ---> Prawdy z fałszem ... też. Na takim "łączeniu" dobrze wychodzą tylko ci, którzy "łączą" a nie ci "łączeni". Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Spytaj starego z lichenia.On wyjaśni dokładnie. 14.01.07, 20:48 woda.woda: Możesz wyjasnić sens tego wpisu? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Stary z lichenia ma tłumaczyc twoje słowa? 14.01.07, 20:57 ---> On na pewno rozumie, co napisałem i wytłumaczy Tobie "Twoim językiem". Odpowiedz Link Zgłoś
stary_z_lichenia Re: "Moim językiem" - czyli zwięzłą polszczyną ? 14.01.07, 21:18 Obawiam sie , ze ten niby normalnyczlowiek , wogole niezrozumial sensu wynikajacego z mojego postu . Niestety , taka inteligencje zastepcza proboja nam podac na tacy rzadzacy , ponoc IV RP , i chyba z wielka szkoda dla nich samych . Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Zwięzła polszczyzna polega na pisaniu konkretów 14.01.07, 22:13 woda.woda: "Moim językiem" - czyli zwięzłą polszczyną ? ---> A "Twój język" można określić jako "3 x P" czyli "język pytań, porównań i półprawd". Wcześniej zwięźle napisałem, że nie uważam, by propaganda Michnika bardziej jednoczyła ludzi niż propaganda niektórych polityków lub osób duchownych - chyba że ma się na myśli coś o czym głośno do niedawna się nie mówiło, czyli działanie ręka w rękę części dawnej opozycji i postkomuchów. Jedną z głównych cech wybiórczej propagandy jest,w zależności od potrzeb chwili, wrzucanie wszystkich i wszystkiego do jednego worka, by rozmydlić problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 21:57 Taki długi ten wątek. Nie sposób go przeczytać. Po jego długości można sądzić, że przegrał. Mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
stary_z_lichenia Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 22:08 w_ojciech napisał: > Taki długi ten wątek. Nie sposób go przeczytać. > Po jego długości można sądzić, że przegrał. > > Mylę się? Gdybys uwaznie czytal i zapoznal sie z trescia wszystkich postow , mialbys z tym mniej problemow . A tak zostales sam ze swoim sadem . Polecam Biblije : " nie sadzcie , a nie bedziecie sadzeni ". P.S.Jestem teraz pewien ze nie znasz dzialalnosci Adama Michnika . Szkoda ! Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 22:13 Wiesz co? Cieszę się, że odchodzi. Nie lubię ludzi ziejących uczuciami. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_z_lichenia Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 22:23 w_ojciech napisał: > Wiesz co? Cieszę się, że odchodzi. > Nie lubię ludzi ziejących uczuciami. Jezeli sie cieszysz , to masz uczucia , a zatem nie lubisz sam siebie . Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Adam Michnik wygrał. 14.01.07, 22:29 Nie baw się w sofistykę ze mną. Wątpię byś to umiał robić dobrze. Co do Michnika - facet zaczynał w chwale, a skończy żałosną infamią i być może zapomnimy o nim. Sam na to zapracował. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Adam Michnik wygrał. 15.01.07, 00:57 > Co do Michnika - facet zaczynał w chwale, a skończy żałosną > infamią i być może zapomnimy o nim. Mów za siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bubba49 Re: na pochybel zimkiewiczowi i rybińskiemu 15.01.07, 09:54 A jednak to Michnik ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: A jednak Michnik się mylił. 18.01.07, 19:27 Nieomylny jest tylko Kaczynski. Na przyklad powiedzial ze biale jest czarne a czarne jest biale. Kaczynski mowil tez ze Polska bedzie platnikem netto w Unii Europejskiej, i ze Balcerowicz zawsze sie myli. ( no i oczywiscie ze szli z ziemi polskiej .... ) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski22 Re: Adam Michnik wygrał. razem z Walesa 15.01.07, 02:28 video.google.pl/videoplay?docid=-5146871331576782926&q=polscy+bohaterowie Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow U nas w dzielnicy też wygrał. 15.01.07, 06:01 Jeden gangster wygrał wojne gangów. Czy to jednak dowodzi świetnej przyszłości naszej dzielnicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
malleus1111 Re: U nas w dzielnicy też wygrał. 15.01.07, 10:18 Ktory u was wygral? kaczynski czy giertych? Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra życzenia wodne, ahistoryczne 15.01.07, 12:41 woda.woda napisała: > Najpierw płacąc słoną cenę za to, aby Polacy byli wolnym narodem. od kiedy ta mytśl mu zaświtała w głowie? > > Potem, przykładając swą rękę do powstania wolnej Polski. konkretni od kiedy zaczął mówić i pisać o wolnej Polsce ? > Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w UE i w > NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. kiedy stwierdził że Polska powinna być w NATO ? wystarczy popyczać jaki miaół stosunek do wolnej Litwy nie masz pojęcia o czym piszesz, myślisz życzeniowe, ahistorycznie MIchnik był komunistą (sam o tym pisał) i przez wiele lat był neotrockistą (jego poglądy o tym świadczą ) a o Polsce dużo później sobie myślał, zacytuj jego wczesne artykuły świadczące o czymś odwrotnym > > Można powiedzieć: cel został osiągnięty. Teraz możecie, rodacy, robić tak, > jak chcecie i umiecie :) > > Możecie się lustrować, nie lustrować, deubekizować, niedeubekizować i co tamm > wam w duszy zagra. > > > > Poza tym wygrał, ponieważ stworzył wielkie, prężne środowisko. Środowisko, > dla którego wartościami są ludzka godność i demokracja. > > PS. Czy wiecie, że nakład Gazety Wyborczej z dnia 12 stycznia 2007 roku > wynosił 96 000 ? Ciekawe, czemu inne gazety nie umieszczają w nagłówku > swoich nakładów :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Mylisz się 15.01.07, 12:49 > od kiedy ta mytśl mu zaświtała w głowie? W 68 > konkretni od kiedy zaczął mówić i pisać o wolnej Polsce ? w okresie sekretarzowania Antoniemu Słonimskiemu > kiedy stwierdził że Polska powinna być w NATO ? Nie rozumiesz. Idea Polski jako bepiecznego kraju europejskiego. To bezpieczeństwo i normalnośc gwarantują UE i NATO. > MIchnik był komunistą (sam o tym pisał) i Tak, we wczesnej młodości. W miarę dorastania stawał się demokratą. Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra życzenia wodne, ahistoryczne 15.01.07, 12:41 woda.woda napisała: > Najpierw płacąc słoną cenę za to, aby Polacy byli wolnym narodem. od kiedy ta mytśl mu zaświtała w głowie? > > Potem, przykładając swą rękę do powstania wolnej Polski. konkretni od kiedy zaczął mówić i pisać o wolnej Polsce ? > Następnie (pamiętając o tym, że głównym celem jest obecnośc Polski w UE i w > NATO) popierając te wszyskie siły, które to ułatwiły i umozliwiły. kiedy stwierdził że Polska powinna być w NATO ? wystarczy popyczać jaki miaół stosunek do wolnej Litwy nie masz pojęcia o czym piszesz, myślisz życzeniowe, ahistorycznie MIchnik był komunistą (sam o tym pisał) i przez wiele lat był neotrockistą (jego poglądy o tym świadczą ) a o Polsce dużo później sobie myślał, zacytuj jego wczesne artykuły świadczące o czymś odwrotnym Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: życzenia wodne, ahistoryczne 15.01.07, 19:07 rekontra napisał: > MIchnik był komunistą (sam o tym pisał) i przez wiele lat był neotrockistą (jego poglądy o tym świadczą ) a o Polsce dużo później sobie myślał, zacytuj jego wczesne artykuły świadczące o czymś odwrotnym No to wam antykomunistom powinno być wstyd, ze wolną Polskę wywalczył komunista i neotrockista Michnik, a nie wy. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: życzenia wodne, ahistoryczne 16.01.07, 17:35 Sam Michnik nie wywalczyl wolnosci. Byl jednym z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Nie dla wszystkich 16.01.07, 17:53 Powiedz to tym, którzy twierdzą, że wszystko złe, co sie w Polsce stało odpowiada Adam Michnik. Persnalnie (podobno). Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Nie dla wszystkich 16.01.07, 17:55 Podobno personalnie Michnik obalil komune, wprowadzil nas do UE i NATO. Wszystko to PODOBNO. I nie jestes w stanie przyjac do wiadomosci, ze Michnik tak samo odpowiada za 3RP jak matka za swoje zle dziecko, ktore, pomimo tego dobrze sie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda oO czym ty, człowieku, do mnie rozmawiasz ? 16.01.07, 19:06 nelsonek napisał: > Podobno personalnie Michnik obalil komune, wprowadzil nas do UE i NATO. Wszystk > o > to PODOBNO. > > I nie jestes w stanie przyjac do wiadomosci, ze Michnik tak samo odpowiada za > 3RP jak matka za swoje zle dziecko, ktore, pomimo tego dobrze sie uczy. > Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek O "pelnym sukcesie" jakim jest obecna Polska 16.01.07, 19:22 I zebym nie zapomnial dodac: jest to sukces przede wszystkim Adasia. A Ty o czym do mnie dyskutujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: O "pelnym sukcesie" jakim jest obecna Polska 16.01.07, 19:26 Swoje myśli formułujesz mało precyzyjnie, jesli chodzi o krelację z tym, na co odpowiadasz. Owszem,w ciąfu ostatnich 17 lat Polska osiągnęła barzo wiele. Mamy być z czego dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: O "pelnym sukcesie" jakim jest obecna Polska 16.01.07, 19:31 To Ty nie chcesz zrozumiec. Ale to nie moj problem. Adam Michnik jest odpowiedzialny za 3RP w takim samym sensie jak matka, ktora jest odpowiedzialna za wybryki swojego dziecka, ktory pomimo tych wybrykow ma olbrzymie osiagniecia w szkole. Nie sadze, ze nie rozumiesz o co chodzi z porownaniem. Po prostu udajesz zdziwiona: "jak w ogole mozna krytykowac Adasia, ktory ma tak wiele sukcesow?" Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Proponuję 16.01.07, 19:48 pomyslec nad tym, że to może ty niewiele rozumiesz? Za tzw III RP odpowiedzialni jesteśmy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Proponuję 16.01.07, 19:57 No tak: za 3RP odpowiedzialni przede wszystkim jestesmy my wszyscy, a za wolna Polske w UE i NATO odpowiedzialny jest przede wszystkim Adasa. To fakt: tego nie pojme. No i oczywiscie Ty doskonale wiesz czego nie rozumiem. Pomyslalas juz nad porazkami Adasia? woda.woda napisała: > pomyslec nad tym, że to może ty niewiele rozumiesz? > > Za tzw III RP odpowiedzialni jesteśmy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Już prawie wszyscy pogodzili się z opinią, że 16.01.07, 19:59 woda.woda napisała: Proponuję > pomyslec nad tym, że to może ty niewiele rozumiesz? ---> Ty nic nie jesteś w stanie zrozumieć. Podejmujesz tylko nieudolne próby odwracania kota gonem - wzorem swojego michtrza. > Za tzw III RP odpowiedzialni jesteśmy wszyscy. ---> I komu to się raptem przypomnialo? Jak do dzielenia kasy i stanowisk, przez 16 lat to tylko wybrani mieli prawo - teraz do odpowiedzialności to wszyscy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: O "pelnym sukcesie" jakim jest obecna Polska 16.01.07, 21:30 nelsonek napisał: > To Ty nie chcesz zrozumiec. Ale to nie moj problem. > Adam Michnik jest odpowiedzialny za 3RP w takim samym sensie jak matka, ktora > jest odpowiedzialna za wybryki swojego dziecka, To niby Michnik jest winien że Macierewcz spierniczył lustracje, a Kwaśniewski częściowo zawetował reformy podatkowe Balcerowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: O "pelnym sukcesie" jakim jest obecna Polska 16.01.07, 21:47 Co ma Macierewicz do ustawy lustracyjnej? Adas Ci napisal w jakim eseju, ze Macierewicz przekreslil lustracje? A Kwasniewski to stary kolezka Michnika. dr.freud napisał: > To niby Michnik jest winien że Macierewcz spierniczył > lustracje, a Kwaśniewski częściowo zawetował reformy > podatkowe Balcerowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.republika.bananowa przynajmniej raz w historii mieliśmy szczęście 15.01.07, 20:51 co by było gdyby na czele GW stanął w 89 dajmy na to taki oszołek Odpowiedz Link Zgłoś
kali301 Re: Adam Michnik wygrał. 16.01.07, 21:53 Brawo: www.yourfreedvds.com/creatives/popunders/img/WINNERFLASH.gif Odpowiedz Link Zgłoś