jorge.martinez Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:15 A właśnie dziś rozpocząłem "Wojnę futbolową"... Odpowiedz Link Zgłoś
ekspander1 Cesarz odszedł... 23.01.07, 22:35 Najważniejszy twórca mojego życia... t. Odpowiedz Link Zgłoś
maja.h wielki smutek 23.01.07, 22:46 smutek w sercu wielki,strata, osierocenie, brak podpory, drogowskazu, wytłumaczenia świata....dziękuję za to że byłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: I kto teraz pozostal? 23.01.07, 23:06 Dziennikarze newsowi, goniacy za sensacja? Swiat to nie sensacja - to czlowiek, nudny i nieostry. Czy znajdzie sie ktos kto bedzie o nim pisal piekniej niz Ryszard Kapuścinński??? ['] Odpowiedz Link Zgłoś
alex.schmid Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 01:35 [*] Można Go nazywać różnie: Wielkim..., Cesarzem reportażu, Mistrzem słowa, współczesnym Herodotem.... jednak żadne okreslenie nie jest w stanie oddać tego kim naprawdę był... Bo był po prostu - jedyny, był po prostu sobą, był Ryszardem Kapuscinskim... Chciałbym, zeby to imię i nazwisko w przyszłosci stało się symbolem, symbolem ludzi z otwartym umysłem, ludzi potrafiących dostrzegac swiat takim jaki jest i to co w tym swiecie najważniejsze - ludzi. Bo patrząc na Jego twórczosć, trzeba by byc slepcem, aby nie dostrzec przesłania jakie do swoich czytelników kierował, które można można by zawrzeć w kilu słowach - człowiek , ludzkosć, człowieczenstwo ........ inni ale tacy sami... Żegnaj Ryszardzie... Odpowiedz Link Zgłoś
trikki Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 03:43 [*] 23.01.2007. - zmarł Ryszard Kapuściński Nie zgadzam się!!! Nie On!!! Poraziła mnie ta wiadomość - Ryszard Kapuściński był pisarzem bardzo mi bliskim. Wielkiego serca, wielkiej wrażliwości Człowiek. Prawdziwy, otwarty, wyjątkowy. Bliski mi, jak Ktoś znajomy, rozumiany, doceniany. Zapaliłam świece... łza... I ta pora nocy... Nie przeczytałam jeszcze tylu jego książek! Ciągle było: jutro. Ale na dziś jestem mu bardzo wdzięczna za genialne "Lapidaria" - wracam do nich nieprzerwanie od dwóch lat. To nieustająca podróż po świecie - nie znam lepszego Przewodnika. Fragmenty: R.K.: "W ciągu miesiąca umarło czterech moich kolegów. (...) Ktoś mówi - umierają najlepsi, najbardziej rzetelni i wrażliwi, ci, którzy wszystko najsilniej przeżywali". Uczucie zakłopotania, które ogarnęło mnie, kiedy to usłyszałem. Absurdalność naszej sytuacji, w której człowiek musi usprawiedliwiać się, że jeszcze żyje". ...................... Czas zabija, ale brak czasu również zabija. .............. Za: Ludwig Wittgenstein - Culture and Values: "Jeżeli chcesz pójść głęboko, nie musisz iść daleko". .................. (...) Machu- Picchu - religia Indian, a religia katolicka. Ich religia wymagała otwartej przestrzeni, monumentalnej scenerii. Nasza religia - to zgęszczenie, ścieśnienie, to tłum zbity, spocony, napięty. Ich religia to człowiek w wielkim krajobrazie, to niebo rozpięte, to ziemia i gwiazdy. W takiej przestrzeni tłum znikał, wtapiał się w pejzaż uniwersalny, w tym gigantycznym krajobrazie tłum nie mógł unicestwić jednostki, człowiek mógł być sam na sam z Bogiem, czuć się wolny, złączony z nadziemską wielkością. Ich architektura sakralna sprowadza się do najprostszej geometrii. Żadne detale nie rozpraszają uwagi. Wzrok błądzi w przestrzeni. U nas - tłok i ciasnota, tam - swoboda i nieskończoność. U nas - mur ograniczający, tam - pejzaż nie ograniczony. ........................... Za: King Vidal: (!) "Były czasy, kiedy podróż statkiem pozwalała poznać mnóstwo ciekawych ludzi. Miało się czas na rozmowy, zawieranie znajomości, nawiązywanie przyjaźni. Dziś nikogo się już nie poznaje. Wszyscy podróżują samolotami. Poruszają się szybko, w lewo, w prawo, ale nie w głąb". ............... Metro: pospieszne mijanie się ludzi. Twarze zamknięte, nieczytelne. Obojętne przepływanie obok siebie milionów ludzkich losów, myśli, uczuć - niewidoczna, a najważniejsza materia świata. ............... Podsłuchane (mężczyzna do mężczyzny): - Wolę tamtą. Tamtej jest jakoś więcej! .................... I na koniec: Ryszard Kapuściński: "Życzę Ci, żebyś zawsze się dziwił. W dniu, w którym przestaniesz się dziwić - przestaniesz myśleć, a przede wszystkim - czuć". ............................. Dlaczego przytaczam tyle Fragmentów? Bo odszedł naprawdę genialny Człowiek. Warto go poznawać i... nie ma Go kto zastąpić! Na szczęście jednak można odnaleźć wielką radość w tym, że Jego słowa pozostają i można po nie sięgnąć. Sylwia F. .......... Link do strony R.Kapuścińskiego: serwisy.gazeta.pl/kapuscinski/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka_h Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 09:36 Tak trudno w to uwierzyć i tak prawdziwie brzmią te słowa: > R.K.: "W ciągu miesiąca umarło czterech moich kolegów. (...) Ktoś mówi - > umierają najlepsi, najbardziej rzetelni i wrażliwi, ci, którzy wszystko > najsilniej przeżywali". też mam na półce nieprzeczytane jeszcze "Podróże z Herodotem", bo takiej lektury nie można połykać w pośpiechu - nią trzeba sie delektować i smakować ją powoli. Czekałam żeby znaleźć na to czas. I czekałam na kolejne książki - myślałam że będzie ich jeszcze tak wiele. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
pose.one Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 10:18 odszedł mistrz. mistrz którego słowa zmuszały do myślenia, do zatrzymania się. dziękuje za wszystko. ps. dziś po raz pierwszy od bardzo dawna cieszę się czytając forum, na którym widzę posty napisane przez ludzi, którzy czytali, czuli, delektowali się Kapuścińskim. ludzi, którzy potrafią napisać parę słów a nie stawiać [`]. wam również dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mila.1976 hmmm... 24.01.07, 10:24 będzie brakować mi kolejnych mądrych książek. będę przerzucała kartkę za kartkę tak dobrze znane znajdując jeszcze więcej. mały apel. szczególnie dla "dzieci neostrady" z ich licytacjami miast i ilością [*]. zamiast pisać banały czytajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
mila.1976 Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 10:26 będzie brakować mi kolejnych mądrych książek. będę przerzucała kartkę za kartkę tak dobrze znane znajdując jeszcze więcej. mały apel. szczególnie dla "dzieci neostrady" z ich licytacjami miast i ilością [*]. zamiast pisać banały czytajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
uwolnic_cyce Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 10:44 [*] Cześć jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
tyburska Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 06:39 Myślę, że On już jest dla nas wielu symbolem - tego co warościowe, humanizmu i rzetelności ludzkiej i zawodowej. Żegnaj Mistrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
n.dorka Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 24.01.07, 14:59 [*] słyszałam wiele dobrego o "Hebanie" , chyba sie za nia zabiore, ale po sesji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marmota2 Re: Odszedł ostatni prawdziwy reporter 27.01.07, 19:08 Wielka strata dla całej ludzkości. Niech jego książki bedą dla nas -wszystkich ludzi- drogowskazem i receptą na to jak życ... bez uprzedzeń i złych emocji... "Wokół tyle chamstwa, że nie ma sensu produkować negatywnej energii" Dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka137 Re: I kto teraz pozostal? 24.01.07, 07:14 ...za duzo wysiłku i energii myślowej zużywają ludzie na zwalczanie absurdów i nonsensów wypowiadanych przez nieobliczalnych durniów,zamiast poswięcić je rozwijaniu i głoszeniu mądrych i ważnych myśli.Słowem-nie zniżaj się do poziomu ciemniaków,nie słuchaj tego co mówią-bądź w swoim myśleniu arystokratą...lapidariumV dla mojego piętnastoletniego syna większym autorytetem był i jest P.Kapusciński,anizeli papież... Odpowiedz Link Zgłoś
kassiuniek Re: I kto teraz pozostal? 30.01.07, 15:06 a pomyslec , ze jeszcze rok temu z nim rozmawiałam ... Wielki autorytet ,szkoda ze nie ma wielu takich ludzi jak On . Mistrz w swojej dziedzine ![*] Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia100 "Człowiek nie odchodzi sam..." 25.01.07, 01:01 "Człowiek nie odchodzi sam. Razem z nim znika ten świat, który tworzył on wokół siebie, który był jego przedłużeniem, ten odrębny, jedyny, unikalny mikroświat, istniejący samą mocą obecności tego człowieka na ziemi. Razem z jego śmiercią umiera więc coś jeszcze, coś więcej" (Lapidarium III). Odpowiedz Link Zgłoś
acarrim Re: Cesarz odszedł... 24.01.07, 00:48 Nie moge w to uwierzyc! Nie moge w to uwierzyc! Mistrzu Moj Niedoscigniony...... Byles Niedoscigniony, Wyjatkowy, byles Jedyny..... Odpowiedz Link Zgłoś
emmazanek Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:52 byl mi szczegolnie bliski zwlaszcza jego "Herodot" podczas mojego 3miesiecznego pobytu w Egipcie... Odpowiedz Link Zgłoś
kazetka Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 00:57 Pamiętam jak odwiedzłam znajomego Hiszpana, a na jego półce znalazłam "Cesarza" Kapuscińskiego.. Ta książka zainspirowała go do odwiedzin naszego kraju ze względu na niesamowitą aurę autora... Innym razem na spotakniu międzynarodowym w czasie rozmowy o Polsce, ktoś z Portugalii zachwycał się się talentem Pana Ryszarda... Czułam się dumna, że Mistrz jest własnie z Polski. Zrozumiałam też, że dzięki swej osobowości i dziełom Ryszard Kapuściński stał się bliski wszystkim ludziom na świecie,bo to był świata obywatel... Odpowiedz Link Zgłoś
katra07 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 08:31 Dla Mistrza Słowa. Reportera. Podróżnika.[*] Odpowiedz Link Zgłoś
ralfbra21 Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:05 Składam hołd wielkiemu nauczycielowi, który zaprowadził mnie, nastolatka w świat Afryki, Bliskiego Wschodu i Ameryki Łacińskiej [*] Odpowiedz Link Zgłoś
marco35 Re: [*] 23.01.07, 22:36 Jest mi strasznie przykro i smutno. Ta śmierć bardzo mnie poruszyła. Tę pustkę nie będzie łatwo wypełnić... Odpowiedz Link Zgłoś
franki5 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:32 Zawsze zasdroscilem panu Rysiowi podroży po Afryce i jego wiedzy o tym kontynencie.Nikt tak nie rozumiał różnych kultur.Ta wiedza przydałaby się Bushowi,Blairowi i innym, świat byłby piękniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
purtek21 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:48 Gorzko płaczę nie mogę uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna20001 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 23:16 Coraz bardziej pusto. Mam poczucie, że mój czas kurczy się, coraz bliżej końca, świat robi się obcy. Ludzie którzy byli odkąd pamiętam i już ich nie ma. Kruche to wszystko. Odszedł ktoś wielki, ważny dla wielu,ktoś naprawdę mądry, mądrością jakiej brakuje w tym kraju a obawiam się i w świecie. Żawdzięczam Panu bardzo wiele, dążenie do zrozumienia świata w jego różnorodności, zgoda na odmienność, zainteresowanie innym. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
slasz6 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 23:18 Wielki Polak. Brakuje go. Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia47 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 00:23 Tak, wlasnie to poczucie pustki i straty kiedy takie perly odchodza. Wspanialy pisarz i humanista zostawil nam w spadku swoje mysli i refleksje. Zapalam swieczke i dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
glowny Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 08:53 [*] "Cesarza" czytałem chyba 15 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.izyda Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 09:36 Należał do nielicznej grupy ludzi ,którzy wiedzą, co jest najwazniejsze...Chylę czoło[*] Odpowiedz Link Zgłoś
artur.bawarczyk Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 09:54 Przed prawie dwoma miesiącami zmarła moja MAMA, wierna czytelniczka jego prozy Kapuścińskiego. Myślę i wierzę, że teraz będzie miała porozmawiać bezpośrednio z Ryszardem Kapuścińskim, tyle, że w innej już rzeczywistości - wiecznej. Ja natomiast ostatnio czytałem HEBAN, która pozwoliła mi również spojrzeć na bardziej wnikliwej na zglobalizowany świat. Jego twórczość pozostanie świetnym materiałem socjologicznym dla ludzi chcących patrzeć na świat jako wielki organizm różnorodnych kultur. Wkład tego człowieka w rozwój socjologii kultur, ale także dziennikarstwa pozostanie na stałe z nami. Trzeba z tego skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja-lisowska Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 11:47 [*] Jest mi smutno, bardzo smutno, ale jestem szczęśliwa, że w ogóle BYŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
netbard71 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 13:17 smutno mi ... i łzę ronię ze nie przeczytałem wszystkich Jego książek. że nie wysiliłem się żeby poznać Go, być na spotkaniu.. że już nigdy tak się nie stanie.. ze nie poszedłem Jego drogą..tak mi kiedyś bliską... tak samo ronięm łzę , gdy zginął W. Milewicz..też Mistrz smutno mi... Andrzej M. Odpowiedz Link Zgłoś
bubatek [*][']['] 23.01.07, 22:23 świeczki to za mało... słów brakuje przy takiej stracie. podziwiałem tę twórczość podczas czytania, czasem przypominają mi się wyjątki z jego reportaży, obrazy, które kreślił, ludzi, których nam przedstawiał, chociaż oni żyją lub żyli w zupełnie innym świecie w innej przestrzeni i czasie, my też gdzie i kiedy indziej. pozostały książki, których niestety już nie przybędzie. wielkiej był to odwagi człowiek, jechał tam, gdzie ja nawet boję się pomyśleć żeby pojechać. Żal. Odpowiedz Link Zgłoś
kawoszka07 [*] 24.01.07, 14:18 wielka strata nie tylko dla polskiego reportazu ale i dla światowego...studiujac jego życie, twórczosc, coraz bardziej upewnialam sie ze to człowiek wielkiego formatu...autorytet... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
r.w Re: Ale jego ksiazki beda zyc [*][']['] 23.01.07, 22:35 Odszedł Człowiek [*] Ilu zostało Jemu podobnych? Odpowiedz Link Zgłoś
kimono.franek Re: Ale jego ksiazki beda zyc [*][']['] 23.01.07, 22:42 przykro, alez przykro zostaly wspaniale ksiazki jeszcze w lecie bylem na spotkaniu z nim w krakowie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:19 Żal!! I satysfakcja, że oszołomy nie zdążyli go zlustrować. W IPN napewno żałoba. Odpowiedz Link Zgłoś
r_l Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:18 Zmarł jeden z największych polskich pisarzy. Wspaniały reporter i dziennikarz. Szkoda... Niestety nie udało mu się dostać Nobla. A niewątpliwie na to zasłużył. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:19 Szkoda wielka. Mógł tak wiele jeszcze napisać. Jego odejście tym bardziej podkreśla miałkość pozostających... Niech to szlag. Odpowiedz Link Zgłoś
shagnilka Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:23 [*] podróż jest przystaniem na utratę, listą pożegniań.../O.Stanisławska/ Odpowiedz Link Zgłoś
kawiarniany.filozof Odszedł Mistrz Słowa... 23.01.07, 22:19 ... jeden z niewielu już wielkich humanistów. Smutno kończy się ten dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
aluchelek Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:19 [*] ostatni Wielki...szkoda,że tak późno odkryłam Go dla siebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
olasz3 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 08:04 Dziekuje Panu za "Heban". [*] Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria53 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 23.01.07, 22:21 [ * ] [ * ] [ * ] Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: ['] 24.01.07, 07:45 jakoś sądząc po opisie , nie bardzo dotarł przekaz Jego ksiązęk do Ciebie....i to jest smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
gosvami [*] [*] [ *] 23.01.07, 22:20 Jeden Kapuściński wart jest tysiąca skamlących i fantazjujących gryzipiórków Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Zegnaj nasz Herodocie [']['] 23.01.07, 22:20 bedziesz zyl w naszej pamieci. - Odpowiedz Link Zgłoś
poszepszynski Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 00:37 Nie pozostaje nic innego w tym żalu niż zapalić świeczke i czytać, czytać i uczyć się świata. O to Mu chodziło, to chciał nam przekazać ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś