Dodaj do ulubionych

I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-)))

25.02.07, 18:51
Jaka ona mądra, a jaka piękna..ach, ech...no po prostu mega-gwiazda polskiego
dziennikarstwa:-)))

No dalej, dalej posypywać głowy popiołem!!

żadna dziennikarka - zwykła plagiatorka

Udajecie, ze nie czytacie Rzepy? Głowa w piasek??:-))))

jerzyjachowicz.salon24.pl/6748,index.html
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070224/kraj/kraj_a_5.html
Obserwuj wątek
    • mike.recz Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 18:55
      bio.mum napisała: a jaka piękna..

Ładna,to akurat jest:)
      • bio.mum Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 18:57
        mike.recz napisał:

> bio.mum napisała: a jaka piękna..
        >
        > Ładna,to akurat jest:)

To może karierę w modelingu zrobi, albo się załapie do kolejnej edycji Tańca z
        Gwiazdami:-))))
    • kikoo1 Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 18:58
      myśmy juZ o tym słyszeli
    • mmikki Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 18:59
      głupia sprawa
      może - z jednej strony dotknął ja syndrom wypalenia, a z drugiej - chciała
      wykorzystać rosnącą popularność i dużo pisać? za dużo? tak dużo, że sił jej juz
      nie starczyło, by twórczo przerobic (co do formy) cudze mądre mysli?
    • haen1950 Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:05
      Warto zauważyć jedno w tej sprawie - dopóki ta panienka siedziała pod opieką
      Sakiewicza i plotła swoje konserwatywne poglądziki nikt do niej nic nie miał.
      Ale od kilku tygodni zmieniła jakby orientację, kaczorki i ich polityka
      przestały jej się podobać. Tu może leżeć przyczyna tej nagonki.
      • bio.mum Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:07
        haen1950 napisał:

Przeczytałeś czego sprawa dotyczy? Plagiatów. Bez przesady z tymi spiskami.
        Oszukiwała i została na tym przyłapana. I tyle. Jest spalona jako dziennikarka.
        • ofiara.spelniona Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:16
          bio.mum napisała:

> haen1950 napisał:
          >
          > Przeczytałeś czego sprawa dotyczy? Plagiatów. Bez przesady z tymi spiskami.
          > Oszukiwała i została na tym przyłapana. I tyle. Jest spalona jako dziennikarka.

P. haen1950 słusznie zauważył - "od kilku tygodni zmieniła jakby orientację,
          kaczorki i ich polityka przestały jej się podobać."
          Co do plagiatu , nie 'taki' Ryba popełnił i do końca życia, ujawnienia go
          Michnikowi nie daruje.
          • bio.mum Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:41
            ofiara.spelniona napisał:

>
            > P. haen1950 słusznie zauważył - "od kilku tygodni zmieniła jakby orientację,

Być może, jakoś nigdy specjalnie ni interesowałam się jej orientacją. Jak ktoś
            się koleguje z Sakiewiczem to ja go nie czytuję:-)

> Co do plagiatu , nie 'taki' Ryba popełnił i do końca życia, ujawnienia go
            > Michnikowi nie daruje.

Czyli teraz Ryba ją weźmie pod swoje skrzydła?
            >
          • wikul Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 21:05
            ofiara.spelniona napisał:

> Co do plagiatu , nie 'taki' Ryba popełnił i do końca życia, ujawnienia go
            > Michnikowi nie daruje.

To stąd u Rybińskiego taka zmiana ? A ja go posądzałem o demencję starczą.
            Masz jakiś link ?
            • ofiara.spelniona Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 21:16
              wikul napisał:

> ofiara.spelniona napisał:
              >
              > > Co do plagiatu , nie 'taki' Ryba popełnił i do końca życia, ujawnienia go
              > > Michnikowi nie daruje.
              >
              >
              > To stąd u Rybińskiego taka zmiana ? A ja go posądzałem o demencję starczą.
              > Masz jakiś link ?

stare dzieje, sądzę że wyszukiwarka z "Rybiński and plagiat" pomoże;P
        • pomaranczowy.kozak Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:35
          A my na to tak:
          Bez przesady z tymi spiskami. Popowicz Wielki też oszukiwał, został na tym
          przyłapany. I tyle. Nie jest spalony jako hierarcha.

Zobacz jak splagiatowałem twoje zdanie. Zdanie pierwsze jest ogólne i nie mozna
          go opatentować. I co z tego wynika? Nic.
          _______
          Nie należy wyważać otwartych drzwi, to święta zasada postępu i cywilizacji.
          • bio.mum Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:39
            pomaranczowy.kozak napisał:

I co z tego wynika? Nic.

widzisz róznicę między tym co napisałeś, a tym:

Fragment artykułu Leszka Balcerowicza "Wolność i korupcja", "Wprost" z
            2.02.2003 r.
            Szeroko zakrojone badania przeprowadzone m.in. przez OECD wyraźnie pokazują, że
            wynika ono ze splotu takich form interwencjonizmu państwa, jak duże i źle
            skonstruowane zasiłki, wysokie podatki będące skutkiem dużych wydatków
            socjalnych, przepisy utrudniające tworzenie i rozwój firm oraz ograniczające
            możliwości przenoszenia się ludzi w poszukiwaniu pracy (na przykład kontrole
            czynszów) itp. (...)

Fragment artykułu Elizy Michalik "Skąd się bierze wolność gospodarcza", "Gość
            Niedzielny", 1.10.2006 r.
            Szeroko zakrojone badania, przeprowadzone m.in. przez OECD, wyraźnie pokazują,
            że wynika ono ze splotu takich form interwencjonizmu państwa, jak duże i źle
            skonstruowane zasiłki, wysokie podatki, będące skutkiem dużych wydatków
            socjalnych, przepisy utrudniające tworzenie i rozwój firm oraz ograniczające
            możliwości przenoszenia się ludzi w poszukiwaniu pracy (na przykład kontrole
            czynszów) itp.(...)

> _______
            > Nie należy wyważać otwartych drzwi, to święta zasada postępu i cywilizacji.
      • w11mil podejrzewam taka motywacje u zalozycielki watku 25.02.07, 19:09
        a do tego jeszcze zwykla babska zazdrosc o urodę
        haen1950 napisał:
        > Ale od kilku tygodni zmieniła jakby orientację, kaczorki i ich polityka
        > przestały jej się podobać. Tu może leżeć przyczyna tej nagonki.
        • bio.mum znowu ty? idź psuć powietrze gdzie indziej 25.02.07, 19:13
          w11mil napisała:

> a do tego jeszcze zwykla babska zazdrosc o urodę

proszę. lekcje odrób na przykład.
          • w11mil a mi sie wszystko u Elizy Michalik podoba! 25.02.07, 19:14
    • mmikki Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:09
      jako komentator polityczny - tak
      ale prasa plotkarska przyjmie ja z otwartymi ramionami - tam stale od siebie
      "przepisują"
      • bio.mum Z Gazety Polskiej do Faktu? 25.02.07, 19:14
        mmikki napisał:

> jako komentator polityczny - tak
        > ale prasa plotkarska przyjmie ja z otwartymi ramionami - tam stale od siebie
        > "przepisują"
    • rzyd.komunista.z.po Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:32
      Bez urazy - Bio!
      Wiesz chyba, za co wyrzucono księdza z dyliżansu?
      Historia nieco stęchła.
      A co do - niewątpliwie urodziwej - Elizy, to wcale mi jej nie żal!
      Zarozumiała goowniara ma to, na co zasłużyła!
      • rzyd.komunista.z.po Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:39
        Ps.
        Jachowicz, to "autorytet"?
        • bio.mum Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:42
          rzyd.komunista.z.po napisał:

> Ps.
          > Jachowicz, to "autorytet"?

Jachowicz jej broni..ech, przeczytajcie najpierw to co w linkach zanim
          skomntujecie. Z góry dziękuję:-)
      • bio.mum Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:46
        rzyd.komunista.z.po napisał:

> Bez urazy - Bio!

Ja i uraza? Chcesz, żebym się obraziła!!

:-)

> Wiesz chyba, za co wyrzucono księdza z dyliżansu?

Tak, tylko, ze nie widziałam tu takiego wątku wczesniej (widocznie
        przegapiłam), a pamiętam co najmniej kilka na temat jej wyjątkowego talentu.
        Widocznie jej wielbiciele przeżywają swoją tragedię w samotnosci, a nie
        sądzisz, ze łatwiej byłoby im to znieść gdyby o tym porozmawiali?:-)
        >
        • rzyd.komunista.z.po Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 19:57
          bio.mum napisała:

> rzyd.komunista.z.po napisał:

> Tak, tylko, ze nie widziałam tu takiego wątku wczesniej

Musiały być, bo skąd bum znał temat? A o sprawie słyszałem już miesiąc, (a i
          może więcej) temu.

> (widocznie
          > przegapiłam),

Pewnie tak.

• kruder76 No to się Elizka wygłupiła 25.02.07, 19:47
    • emerytka2006 a mnie tej Michalik, tak po ludzku, szkoda 25.02.07, 20:01
      Sympatyczna dziewczyna, a że prawicówka? Nie ona pierwsza, nie ostatnia...
      • bio.mum Re: sympatyczna?? 25.02.07, 20:03
        emerytka2006 napisała:

> Sympatyczna dziewczyna, a że prawicówka? Nie ona pierwsza, nie ostatnia...

Droga Emerytko. Gdyby ona była sympatyczna dałoby to się zauwazyć.
    • bebe3 Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 20:16
      Taka po prostu jest nie ceni praw autorskich idzie na łatwiznę
      W końcu pierwsze złapanie na plagiacie miało miejsce w 2003r za co przeprosiła.
      Niczego jej to nie nauczyło:(
    • wikul Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 21:22
      Nie jestem wielbicielem Elizy Michalik i nie znam szczegółów
      jej "przestępstawa". Dla mnie jednak o wiele bardziej obrzydliwe jest to co
      pisze Jachowicz. Plotkarz, obłudnik, dwulicowiec i hipokryta. Jednym tchem
      współczuje, apeluje o przebaczenie i zaprasza do blogu by w następnym zdaniu
      obsmarowywać jej charakter i wygląd. Co sie stało z tym człowiekiem. Stacza
      się coraz bardziej. Szuja i gnida, niestety.
      • haen1950 Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 21:46
        wikul napisał:

> Nie jestem wielbicielem Elizy Michalik i nie znam szczegółów
        > jej "przestępstawa". Dla mnie jednak o wiele bardziej obrzydliwe jest to co
        > pisze Jachowicz. Plotkarz, obłudnik, dwulicowiec i hipokryta. Jednym tchem
        > współczuje, apeluje o przebaczenie i zaprasza do blogu by w następnym zdaniu
        > obsmarowywać jej charakter i wygląd. Co sie stało z tym człowiekiem. Stacza
        > się coraz bardziej. Szuja i gnida, niestety.

Miał ciężkie przejścia. Zostawia swoje ślady, chyba nie potrafi nic innego w
        życiu robić. Został w swoich spiskach. Nie pisz tak kategorycznie.
        • wikul Re: I co wy na to- wielbiciele Elizy Michalik?:-) 25.02.07, 23:58
          haen1950 napisał:

> Miał ciężkie przejścia. Zostawia swoje ślady, chyba nie potrafi nic innego w
          > życiu robić. Został w swoich spiskach. Nie pisz tak kategorycznie.

To prawda ale mnie zdenerwował. Co ma do tej sprawy wygląd p.Elizy, jej odważny
          makijaż itp. Jachowicz przejścia miał dawno a zwolennikiem spisków i PiS-u
          został stosunkowo niedawno. Jego wybór ale mam wrażenie że na jego ocenę ma
          wpływ zdecydowana krytyka PiS-u i rządu uprawiana przez p.Michalik.
          O rycerskości i dżentelmeństwie wobec kobiet lepiej nie wspominać.
    • andrze_n fragment txtu ofiary Michalik /za lesbijkaorg>> 25.02.07, 23:14
      Nad artykułami z 2001 roku "Grunt to kasa?" i "Krzywdę ludzką z zyskiem sprzedam" pracowałam kilka miesięcy. Zebranie dokumentacji było wyjątkowo trudne: dziesiątki spotkań z ludźmi wyrzuconymi z mieszkań, bez adresu, których trzeba było odnaleźć, dokumenty z eksmisji, których często nie mieli i trzeba je było odtwarzać, dotarcie do bandziorów, handlujących mieszkaniami po eksmisjach i do prezesów spółdzielni, z którymi się skumali. Policja, prokuratura, samorządy. Interwencje w Sejmie, Senacie i wreszcie - w biurze senatora Romaszewskiego, który jako jedyny bardzo się w nie zaangażował.

To, co wyżej, jest zapewne nudne dla szybkiej komunikacji elektronicznej, ale dla opisywanej sprawy ważne. Dlaczego? Bo niejaka Eliza Michalik siadła przy komputerze, przerobiła nieco oba artykuły i podpisała swoim nazwiskiem. Nie zainteresowała się niczym: jaki jest stan spraw (a przecież od beztrosko skopiowanej przez nią publikacji minęły już prawie dwa lata!!!), co dzieje się z bohaterami reportażu, jak przebiegają postępowania w sądach i prokuraturze...

Jednak nie tylko plagiat był porażający. Kiedy próbowałam naświetlić sprawę w redakcji "GP", zablokowano mi dostęp do ówczesnego naczelnego Piotra Wierzbickiego. Zadziałał mechanizm paskudnej korporacyjnej solidarności. Poskutkowała dopiero groźba procesu o plagiat (mam chyba jeszcze w archiwum wydruki mailowej korespondencji z tamtego czasu). Po groźbie z ustnymi przeprosinami zadzwonił Wierzbicki, nie Michalik. Przyznał wprawdzie, że plagiatu w takiej skali jeszcze nie widział, ale chyba zrobił to tylko żeby uspokoić moją wściekłość, bo p. Eliza w "GP" pozostała. Podziękowałam Redaktorowi informując, że to nie on, lecz winowajczyni winna przepraszać, jego zaś rolą jest wyciągnięcie konsekwencji. Zażądałam przyznania się do plagiatu, przeprosin na łamach "GP" i przekazania nienależnego Elizie Michalik honorarium na rzecz lokalnego stowarzyszenia. Michalik wprawdzie do mnie zadzwoniła, ale nie przeprosiła. Była bezgranicznie bezczelna. Uzgodnioną ze mną treść tego, co miało zostać opublikowane jako jej mea culpa po swojemu przerobiła (!!!). Na rzecz stowarzyszenia przekazała ca 500zł. Czy takie było wówczas w "GP" honorarium za poważny materiał śledczy, już nie dociekałam, bo miałam tego wszystkiego po dziurki w nosie. Powiedziałam sobie wtedy: co tam głupia Michalik, pal ją sześć!

Mamy teraz rok 2007. Od tamtego plagiatu minęły 4 lata. Eliza Michalik przewinęła się przez kilka kolejnych redakcji, bez pardonu kradnąc cudzą własność intelektualną i czyniąc z tego procederu sposób na budowanie kariery. Dlaczego buduje ją na takich wątłych podstawach? Być może sama nie ma nic do powiedzenia, być może nie umie tego, co chciałaby powiedzieć, zręcznie napisać, być może idzie po trupach, pewna bezkarności swoich poczynań. Bez względu na to, która z przyczyn decyduje o poczynaniach Elizy-Kopistki, jej sposób na dziennikarstwo powinno napiętnować środowisko. Ja piętnuję. Czy zrobią to również moi koledzy dziennikarze?

www.lesbijka.org/index.php?name=News&file=article&sid=568
    • s-k-i-n fakt..Eliza jest bardzo ładną laską 25.02.07, 23:43
      • nabucco1954 a co, skinie? 25.02.07, 23:50
        marszczysz freda jak ja widzisz w TiVi??
    • nabucco1954 czy to może ta....... 25.02.07, 23:49
      nadęta młoda ci.., co sie tak wymądrzała w TVP 3? Jesli tak to niech idzie w
      PiSdu.
      • rzyd.komunista.z.po Re: czy to może ta....... 25.02.07, 23:57
        nabucco1954 napisał:

> nadęta młoda ci.., co sie tak wymądrzała w TVP 3?

ta samiutka!!!

> Jesli tak to niech idzie w
        > PiSdu.

Amen!!!
        • nabucco1954 Re: czy to może ta....... 26.02.07, 00:00
          i Bogu dzięki :-)
    • goniacy.pielegniarz Boże, Jachowicz... 25.02.07, 23:59
      Boże, co ten Jachowicz tu wypisuje? O co mu chodzi? Tekst niby dotyczy jakichś
      plagiatów, a ten się rozwodzi nad:

"Nigdy też nie przekonała mnie do siebie jako kobieta i jako dziennikarka. Jako
      kobieta wydawała mi się zbyt jarmarczna. Używa zbyt ostrego makijażu, a nosi
      stroje, bliskie temu co się określa jako wyzywające. Brak w niej kobiecej
      delikatności. Te cechy odbijały się także w tym, co mówi, a głównie jak mówi.
      Z jakąś nadzwyczajną pewnością siebie, bez należytej dla jej dorobku
      dziennikarskiego skromności. Położyłbym to jednak na karb jej zakompleksieni,
      nieco prowincjonalnego braku pewności własnej wartości, przy jednoczesnym
      nadmiarze ambicji. To daje taką dziwną mieszankę, nad którą Eliza M. nie umie
      jeszcze do końca zapanować."
      • nabucco1954 tyle że napisał....... 26.02.07, 00:02
        sama prawdę. Uważam jota w jotę to samo :-)
        • wikul Re: tyle że napisał....... 26.02.07, 00:08
          nabucco1954 napisał:

> sama prawdę. Uważam jota w jotę to samo :-)

Twoja sprawa, tylko co to plotkarstwo ma do plagiatu i fałszywej deklaracji
          Jachowicza o potrzebie pomocy Elizie M.
        • goniacy.pielegniarz Re: tyle że napisał....... 26.02.07, 00:14
          nabucco1954 napisał:

> sama prawdę. Uważam jota w jotę to samo :-)

No to całe szczęście, że redaktor Jachowicz, krytykując jarmarczny styl Elizy
          Michalik, sam potrafił się wznieść ponad poziom bab z bazaru, obgadujących
          innych i wtrącić te kilka zdań na temat makijażu i kilku innych spraw.
          • wikul Re: tyle że napisał....... 26.02.07, 00:28
            goniacy.pielegniarz napisał:

> No to całe szczęście, że redaktor Jachowicz, krytykując jarmarczny styl Elizy
            > Michalik, sam potrafił się wznieść ponad poziom bab z bazaru, obgadujących
            > innych i wtrącić te kilka zdań na temat makijażu i kilku innych spraw.

Trafiłeś w sedno tylko nie jestem pewien czy adresat/ka zrozumie.
            • bio.mum Re: tyle że napisał....... 26.02.07, 00:34
              wikul napisał:

> goniacy.pielegniarz napisał:
              >
              > > No to całe szczęście, że redaktor Jachowicz, krytykując jarmarczny styl E
              > lizy
              > > Michalik, sam potrafił się wznieść ponad poziom bab z bazaru, obgadującyc
              > h
              > > innych i wtrącić te kilka zdań na temat makijażu i kilku innych spraw.
              >
              >
              > Trafiłeś w sedno tylko nie jestem pewien czy adresat/ka zrozumie.

Czy to do mnie? Jeśli chodzi o mnie to niczego nie możesz byc pewien.
      • wikul Re: Boże, Jachowicz... 26.02.07, 00:06
        goniacy.pielegniarz napisał:

> Boże, co ten Jachowicz tu wypisuje? O co mu chodzi?Tekst niby dotyczy jakichś
        > plagiatów, a ten się rozwodzi nad:
        > "Nigdy też nie przekonała mnie do siebie jako kobieta i jakodziennikarka.Jako
        > kobieta wydawała mi się zbyt jarmarczna. Używa zbyt ostrego makijażu, a nosi
        > stroje, bliskie temu co się określa jako wyzywające. Brak w niej kobiecej
        > delikatności. Te cechy odbijały się także w tym, co mówi,a głównie jak mówi.
        > Z jakąś nadzwyczajną pewnością siebie, bez należytej dla jej dorobku
        > dziennikarskiego skromności. Położyłbym to jednak na karb jej zakompleksieni,
        > nieco prowincjonalnego braku pewności własnej wartości, przy jednoczesnym
        > nadmiarze ambicji.To daje taką dziwną mieszankę, nad którą Eliza M. nie umie
        > jeszcze do końca zapanować."

No, właśnie, o tym napisałem powyżej. Podnieca się przy pisaniu czy co.
        Testosteron odbija czy nie ma gdzie zakisić ogóra ?
        • rydzyk_fizyk Wyzywające habity? ;) 26.02.07, 01:33
          Może coś przegapiłem ale ona chyba zawsze ubierała się jak katechetka.
          • bio.mum Re: Wyzywające habity? ;) 26.02.07, 01:35
            rydzyk_fizyk napisał:

> Może coś przegapiłem ale ona chyba zawsze ubierała się jak katechetka.

slowbear.blox.pl/html
            • bio.mum trochę się tego nazbierało:-)) 26.02.07, 01:42
              polityka-4rp.blogspot.com/2007/02/plagiat-elizy-michalik.html
              • rydzyk_fizyk Re: trochę się tego nazbierało:-)) 26.02.07, 01:47
                Tak naprawdę to rozważania dotyczące całego współczesnego "dzienikarstwa".

W większości przypadków to wielkokrotnie przeżuta papka a "dziennikarze" mogą się najwyżej nazywać "newsmanami".
    • bio.mum Nędza prawicowej publicystyki 26.02.07, 01:22
      wo.blox.pl/html
      wo.blox.pl/2007/02/Upadek-Elizy-Michalik.html#ListaKomentarzy
    • bio.mum I na koniec 26.02.07, 01:45
      elizawatch.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka