Dodaj do ulubionych

Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i dożywociu

02.03.07, 19:16
Dzis we Wloclawku 4 letnia dziewuszka pozostawiaona po sasiedzku do opieki
zostala przez nich zamordowana siekiera

Własnie uslyszalem argument kogos z Fund. Helsinskiej i jednego z
wieziennictwa
mowili cos takiego
"nie mozna dac bezwzglednego dozywocia czlowiekowi poniewaz odbieramy mu
szanse na wyjscie i stanie sie czlowiekiem, wyjscie daje mu sens na zmiane
siebie"
"nie mozna dac bezwzglednego dozywocia bo takiemu czlowiekowi mozna juz
wszystko w wiezieniu - zabijac moze i NIC"

Wg tych gosci jak bede mial 70 lat za obciecie glowy czlowiekowi powinienem
dostac miesiac albo i dwa bo musze miec szanse na wyjscie
Inny profesorek mowi ze
"po wojnie byla kara smierci i mordowali wiecej"

Ale mamy elity kur... jego mac
Argumenty kompromitujace te osoby

Obserwuj wątek
    • pandada argumenty rzeczowe 02.03.07, 19:21
      potrafisz na nie tylko bluzgać?
    • mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:24
      szlachcic napisał: Wg tych gosci jak bede mial 70 lat za obciecie glowy
      czlowiekowi powinienem
      > dostac miesiac albo i dwa bo musze miec szanse na wyjscie

To już jest twoja nadinterpretacja(bzdurna moim zdaniem).
      • szlachcic Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:31
        mike.recz napisał:

> To już jest twoja nadinterpretacja(bzdurna moim zdaniem).

powiedzialbym ze tylko malutenkie wyolbrzymienie.
        Na powaznie wiec, wg nich nie moze dojsc do sytuacji w ktorej nie mam nic do
        stracenia bedac wiezniem
        Czyli 70 letni morderca ktory zdaje sobie sprawe ze dlugo nie pozyje ile
        powinien dostac tak aby nie zadzialal argument przytoczony przez tych gosci?
        • sclavus Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:34
          szlachcic napisał:

> mike.recz napisał:
          >
          > > To już jest twoja nadinterpretacja(bzdurna moim zdaniem).
          >
          > powiedzialbym ze tylko malutenkie wyolbrzymienie.
          > Na powaznie wiec, wg nich nie moze dojsc do sytuacji w ktorej nie mam nic do
          > stracenia bedac wiezniem
          > Czyli 70 letni morderca ktory zdaje sobie sprawe ze dlugo nie pozyje ile
          > powinien dostac tak aby nie zadzialal argument przytoczony przez tych gosci?

Rżniesz głupa, szlachetko ??
        • mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:35
          Tyle ile jest przewidziane w kodeksie karnym za dokonane przestępstwo.Nie
          mniej,nie więcej.
          Myślę,że specjalnie wymyśliłeś sobie 70letniego dziadka żeby z góry wyszło na
          twoje.
          Fakt,że takie przypadki się zdarzają.
          • szlachcic Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:43
            mike.recz napisał:

> Fakt,że takie przypadki się zdarzają.

Sam sobie teraz zaprzeczasz.
            Takich przypadkow jes bardzo bardzo wiele, nie chodzi tu o same morderstwa ale
            o inne przestepstwa
            "Ze wzgledu na wiek Sad Okregowy w .... odstepuje od wymierzenia kary"
            • mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:50
              szlachcic napisał:

> mike.recz napisał:
              >
              > > Fakt,że takie przypadki się zdarzają.
              >
              > Sam sobie teraz zaprzeczasz.
              > Takich przypadkow jes bardzo bardzo wiele, nie chodzi tu o same morderstwa
              ale
              > o inne przestepstwa
              > "Ze wzgledu na wiek Sad Okregowy w .... odstepuje od wymierzenia kary"
              Nie zaprzeczam sam sobie jak próbójesz mi wmówić.Sprawców morderstwa w tym
              wieku jest po prostu bardzo mało.Nie rozśmieszaj mnie,że ze względu na wiek
              odpuszczono komuś morderstwo bo to podchodzi pod kłamstwo z twojej strony.
            • peer2 Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:50
              Za morderstwo sąd ze względu na wiek odstąpił od wymierzenia kary?
              Gdzie Ty słyszałeś o takim przypadku?
              • szlachcic Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 20:05
                peer2 napisał:

> Za morderstwo sąd ze względu na wiek odstąpił od wymierzenia kary?
                > Gdzie Ty słyszałeś o takim przypadku?

gdzie ja napisalem ze za morderstwo odstapili?
                ja napisalem ze ze wzgledu na wiek czesto dostaje sie inna kare badz wogole
                Wysmiewam argument tych gosci ze morderca musi miec motywacje aby nie zabijac
                we wiezieniu. Tak motywacje zeby nie zabijac. motywacja ma byc to ze musimy mu
                dac szanse na wyjscie
                To jest chore
                • mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 20:22
                  szlachcic napisał: gdzie ja napisalem ze za morderstwo odstapili?
                  Tak wynika z kontekstu.Nie rozmawiamy o kradzieży lizaków.
                  • szlachcic Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 22:07
                    mike.recz napisał:

> Tak wynika z kontekstu.Nie rozmawiamy o kradzieży lizaków.

cytat

"nie chodzi tu o same morderstwa ale o inne przestepstwa
                    "Ze wzgledu na wiek Sad Okregowy w .... odstepuje od wymierzenia kary"

• mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 22:16
                      szlachcic napisał:

> mike.recz napisał:
                      >
                      > > Tak wynika z kontekstu.Nie rozmawiamy o kradzieży lizaków.
                      >
                      > cytat
                      >
                      > "nie chodzi tu o same morderstwa ale o inne przestepstwa
                      > "Ze wzgledu na wiek Sad Okregowy w .... odstepuje od wymierzenia kary"
                      >
                      Skupiliśmy się jednak na zabójstwach.
                      • szlachcic Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 03.03.07, 09:57
                        mike.recz napisał:

> Skupiliśmy się jednak na zabójstwach.

to jest 1 temat
                        pseudo-humanitaryzm
                        za zabicie nie k smierci nie dozywocie a moze 15 lat
                        oni ogolnie wierza w nieuchronnosc kary a nie w jej wysikosc.
                        ja uwazam ze nie ma czegos takiego jak nieuchronnosc kary
                        Nawet gdybysmy przyjeli ze 100% morderstw sie wykrywa (czy innych przestepstw)
                        to lagodniejsze wyroki powoduja ze popyt na "robienie" przestepstw sie zwieksza
                        to jest tak logiczne ze trudno w to nie wierzyc
                        Dla przykladu zebys zrozumial
                        mandat za szybka jazde 20zl
                        mandat za szybka jazde 200zl
                        kiedy bedzie wiecej przypadkow lamman przepisow?
                        wg naszych "elit" wysokosc kar nie odstrasza
                        dla tego ja z takich elit kpie
                        (gosc ktory przenosil mat. wybuch. do zamachow w Madrycie dostal 6 lat)
                        no jest norma w UE
                        pomijam juz wygody we wiezieniu
                        • mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 03.03.07, 10:13
                          szlachcic napisał: to jest 1 temat
                          > pseudo-humanitaryzm
                          > za zabicie nie k smierci nie dozywocie a moze 15 lat
                          > oni ogolnie wierza w nieuchronnosc kary a nie w jej wysikosc.
                          > ja uwazam ze nie ma czegos takiego jak nieuchronnosc kary
                          Skoro piszemy tu o osobistym przekonaniu,to trzeba rozgraniczyć.
                          Jakie zabójstwo.Są różne sytuacje.
                          Inaczej treba karać matkę,żonę która jest bita przez swojego męża przez swojego
                          męża i zabija go w akcie desperacji i bezsilności.W takiej sytuacji często 15
                          jest karą zdecydowanie zbyt wysoką.
                          W przypadku zawodowego cyngla -bez jakichkolwiek skrupołów dożywocie.

• szlachcic Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 03.03.07, 12:33
                            > Skoro piszemy tu o osobistym przekonaniu,to trzeba rozgraniczyć.
                            > Jakie zabójstwo.Są różne sytuacje.

oczywiscie, pisalem wyzej ze sa rozne morderstwa, sa wypadki itp
                            ja w pewnych sytuacjach dawalbym nawet np 5 lat
                            (ojciec zabija 1 z mordercow jego corki, 2 morderca sie wiesza bo ojciec go
                            szuka)
                            ten czlowiek dostal 25 lat. Polska
                            • mike.recz Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 03.03.07, 12:37
                              szlachcic napisał:

> > Skoro piszemy tu o osobistym przekonaniu,to trzeba rozgraniczyć.
                              > > Jakie zabójstwo.Są różne sytuacje.
                              >
                              > oczywiscie, pisalem wyzej ze sa rozne morderstwa, sa wypadki itp
                              > ja w pewnych sytuacjach dawalbym nawet np 5 lat
                              > (ojciec zabija 1 z mordercow jego corki, 2 morderca sie wiesza bo ojciec go
                              > szuka)
                              > ten czlowiek dostal 25 lat. Polska
                              Zbyt mało wiem o tej sprawie żeby się wypowiedzieć.Tu są same ogólniki.
                              Wygląda mi to jednak na zwykły samosąd.
    • xl9 Zawsze mnie zastanawiało, o co tak naprawdę 02.03.07, 19:25
      chodzi przeciwnikom kary śmierci: czy mają zbyt małą wyobraźnię, czy zbyt dobrą
      obstawę ...
      W każdym razie - przeciwnicy kary śmierci powinni ponosić OSOBISTĄ
      odpowiedzialność za każdy przypadek morderstwa.
      Bo to ich wina.
      • mike.recz Re: Zawsze mnie zastanawiało, o co tak naprawdę 02.03.07, 19:31
        xl9 napisała:

> chodzi przeciwnikom kary śmierci: czy mają zbyt małą wyobraźnię, czy zbyt
        dobrą
        >
        > obstawę ...
        > W każdym razie - przeciwnicy kary śmierci powinni ponosić OSOBISTĄ
        > odpowiedzialność za każdy przypadek morderstwa.
        > Bo to ich wina.

Co ty za bzdurę tu napisałaś?Może jednak masz możliwość to jakoś udowodnić?
        Chętnie się poboksuję.
        • xl9 Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jednocześ 02.03.07, 19:36
          nie działać odstraszająco. Kara 25 lat więzienia z możliwością przedterminowego
          zwolnienia, w przypadku mordercy 18-letniego, oznacza w praktyce, że może on
          wyjść na wolność przed czterdziestką. Nie jest to kara zaporowa dla zawodowego
          bandyty, który za swoją zbrodnię może czasem urządzić na całe życie najbliższą
          rodzinę.
          Kara śmierci odstraszyłaby wielu potencjalnych morderców. Nie pozwalając na jej
          stosowanie, jesteście winni śmierci tych ludzi.
          • mike.recz Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 19:42
            Jest też dożywocie.
            Skąd wiesz,że KŚ by odstraszyła bo moim zdaniem to bzdura wyssana z palca.
            Obwiniaj sobie kogo chcesz.I co z tego.
            • xl9 Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 19:54
              mike.recz napisał:

> Jest też dożywocie.

Ale z więzienia można uciec.

> Skąd wiesz,że KŚ by odstraszyła bo moim zdaniem to bzdura wyssana z palca.
              Dopóki stosowana była k.ś., było o wiele mniej morderstw.

> Obwiniaj sobie kogo chcesz.I co z tego.

Nic. Mam tylko moralną satysfakcję, że nie zachęcam pobłażliwością do kolejnego
              brutalnego mordu. Ty o sobie tego nie możesz powiedzieć.
              • mike.recz Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 19:59
                xl9 napisała: Ale z więzienia można uciec.
                Z transportu i aresztu przed KŚ też.

Dopóki stosowana była k.ś., było o wiele mniej morderstw.
                W PRL nie było też narkotyków.Świat się trochę zmienił.
                Nie ma jakichkolwiek dowodów,że KŚ zmniejszy liczbę zabójstw teraz.

Nic. Mam tylko moralną satysfakcję, że nie zachęcam pobłażliwością do kolejnego
                >
                > brutalnego mordu. Ty o sobie tego nie możesz powiedzieć.
                Z twojej moralnej satysfakcji nic nie wynika.Może jedynie sztuczne
                dowartościowanie.

• xtrin Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 20:31
            xl9 napisała:
            > Kara 25 lat więzienia z możliwością przedterminowego zwolnienia,
            > w przypadku mordercy 18-letniego, oznacza w praktyce, że może on
            > wyjść na wolność przed czterdziestką.

Spędzić najważniejsze lata życia w więzieniu, w wieku lat 40 wyjść z niego bez
            porządnego wykształcenia i doświadczenia zawodowego, bez środków utrzymania za
            to z paskudnymi papierami. Wyjątkowo zachęcające perspektywy...

> Nie jest to kara zaporowa dla zawodowego bandyty

Zawodowi bandyci zwykle koncentrują się na tym, by nie zostać złapanym ani skazanym.

> za swoją zbrodnię może czasem urządzić na całe życie najbliższą rodzinę.

Jeżeli jego priorytetem jest urządzenie rodziny, a nie własny los to KS chyba go
            specjalnie nie odstraszy, co?
            Zresztą to zupełnie inna sprawa - zapewnienie, by ze zbrodni nie było żadnych
            korzyści majątkowych dla samego sprawcy i jego rodziny.

> Kara śmierci odstraszyłaby wielu potencjalnych morderców.
            > Nie pozwalając na jej stosowanie, jesteście winni śmierci tych ludzi.

Aby móc wyrokować to drugie musisz udowodnić pierwsze. A na to nie ma żadnych
            przekonujących dowodów.
            • smalltownboy Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 20:50
              xtrin napisała:
              > Spędzić najważniejsze lata życia w więzieniu, w wieku lat 40 wyjść z niego bez
              > porządnego wykształcenia i doświadczenia zawodowego, bez środków utrzymania za
              > to z paskudnymi papierami. Wyjątkowo zachęcające perspektywy...
              >
              > > Nie jest to kara zaporowa dla zawodowego bandyty

Te 2 argumenty w zupełności przemawiają za karą śmierci, gdyż ten pierwszy po
              wyjściu na wolność aby się utrzymać musi nadal popełniać przestępstwa, a ten
              drugi już nigdy po raz 2 nie zabije.
              • xtrin Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 21:32
                smalltownboy napisał:
                > Te 2 argumenty w zupełności przemawiają za karą śmierci, gdyż ten pierwszy po
                > wyjściu na wolność aby się utrzymać musi nadal popełniać przestępstwa, a ten
                > drugi już nigdy po raz 2 nie zabije.

Tak, pod jednym warunkiem - że będziesz nią karać za każą zbrodnię zagrożoną
                obecnie karą wyższą niż 5-10 lat więzienia.
                To właśnie proponujesz?
                • smalltownboy Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 02.03.07, 22:09
                  zalezy o jakiej zbrodni mówimy; napad z bronia w reku czy rozboj, bez znacznych
                  szkód w zdrowiu ofiary, bez kary smierci, jednak wysokie kary.to nie takie
                  proste, zeby w jednym poscie opisac, trzeba wziac pod uwage dotychczasowe zycie
                  sprawcy, jego mozliwosc poprawy itd.Jesli zdegenerowany to takze smierc, a
                  jesli jest szansa na resocjalizacje to długie wiezienie
                  • xtrin Re: Każda kara ma za zadanie karać właśnie i jedn 03.03.07, 11:55
                    smalltownboy napisał:
                    > zalezy o jakiej zbrodni mówimy

Ale do każdego wychodzącego po wieloletnim więzieniu stosuje się Twój argument,
                    że nie będzie miał z czego żyć to wróci na drogę przestępstwa. Tak więc argument
                    o kant rzyci rozbić.
      • peer2 W USA, w niektórych stanach mają karę śmierci, 02.03.07, 19:43
        a dalej tam się morduje.
        Potrafisz wytłumaczyć ten fenomen?
        • xl9 No, ale procentowo to jednak u nas gorzej 02.03.07, 19:57
          wygląda.
          • peer2 Tak? A skąd te dane? 02.03.07, 20:00
            • xl9 Dane choćby stąd: 02.03.07, 20:05
              www.karasmierci.info.pl/
              • peer2 Tam nie ma takich danych. 02.03.07, 21:59
                Ładnie tak kłamać?
          • mike.recz Re: No, ale procentowo to jednak u nas gorzej 02.03.07, 20:00
            xl9 napisała:

> wygląda.
            Bzdura.
            • xl9 Sam jesteś bzdura: <a href="http://www.karasmierci.info.pl/" targe 02.03.07, 20:05
              • mike.recz Re: Sama jesteś bzdura: <a href="<a href="http://www.ka" targe 02.03.07, 20:20
                Gdzie tam są dowody na spadek liczby zabójstw ze względu na KŚ?
                Gdzie są te porażające statystyki wskazujące na większą ilość zabójstw w Polsce
                niż w USA?
                • szlachcic Re: Sama jesteś bzdura: <a href="<a href= 02.03.07, 20:53
                  mike.recz napisał:

> Gdzie tam są dowody na spadek liczby zabójstw ze względu na KŚ?

Gdzie sa dowody na to ze zniesienie kary smierci obnizylo czy utrzymalo liczbe
                  morderstw na tym samym poziomie?
                  Kara smierci nie nie musi gwarantowac ZMNIEJSZENIA liczby morderstw w
                  porownaniu z rokiem ubieglym
                  Mozliwosc kary smierci czyli ZWIEKSZENIE PALETY KAR ZDECYDOWANIE ZMNIEJSZA
                  liczbe morderstw jakie moglyby byc popelnione.
                  Te dwa zdanie siebie nie wykluczaja jak moznaby sadzic i niektorzy pewnie tak
                  to zrozumieja. po prostu moze zdarzyc sie przypadek fali morderstw ktory co
                  pewien czas i tak sie zdarza
                  Zwiekszenie palety kar co jest LOGICZNE musi odstraszyc czesc przyszlych
                  mordercow. Kara smierci prawdopodobnie nie zmienilaby losu tego dziecka
                  poniewaz zbrodnia popelniona zostala w stanie upojenia
                  Jednak istnieja morderstwa z premedytacja, morderstwa przemyslane, morderstwa
                  przekalkulowane.
                  Dla czesci ludzi kara smierci jest kara a siedzenie w wiezieniu nie koniecznie
                  Zwlaszcza w wiezieniach EU.
                  Siedzenie we wiezieniu w UE =
                  dobre zarcie
                  ciepla cela
                  zapewniony sen - wiecej niz ja mam teraz
                  zapewniony opierunek - ja musze chodzic do pralni
                  zapewniony lekarz - ja nie moge sie dostac do lekarza
                  Telewizja
                  silownia
                  gry i zabawy
                  Jednym slowem ja bardziej balbym sie czapy od takiego wiezienia
                  wiec mozliwosc popelnienia morderstwa Z premedytacja jest dla mnie wielokrotnie
                  wieksze gdy ta kara nie istnieje
                  Wiec poprawna odpowiedz na pytanie czy kara smierci odstrasza brzmi TAK
                  To ze przypadek tej 4 latki jest inny tego nie zmienia
                  • xtrin Re: Sama jesteś bzdura: <a href="<a href= 02.03.07, 21:48
                    szlachcic napisał:
                    > Zwiekszenie palety kar co jest LOGICZNE musi odstraszyc
                    > czesc przyszlych mordercow.

Nie, to nie jest logiczne.
                    Morderstwa zagrożone KS można podzielić na trzy grupy:
                    1. zbrodnie w afekcie,
                    2. zbrodnie dokonywane przez psychopatów,
                    3. mordy z premedytacją.
                    W przypadku 1 i 2 KS nic nie zmienia, z tym zgodzi się chyba każdy.
                    W przypadku trzecim morderca koncentruje się głównie na tym, by nie zostać
                    złapanym, wysokość ewentualnej kary nie jest najważniejsza. Co więcej takie
                    zbrodnie (wyłączając ewentualnych morderców na zlecenie) to zwykle zbrodnie
                    pojedyncze (zabójstwo męża/żony, dla spadku, z zemsty, etc). Czy postulujecie KS
                    już za pojedyncze morderstwo bez wyjątkowej okrutności? To chyba przesada.
                    • smalltownboy Re: Sama jesteś bzdura: <a href="<a href= 02.03.07, 22:13
                      No oczywiscie, ze nie smierc za smierc zawsze, co opisałem odpowiadając Ci
                      powyzej. Sąd musi miec szeroką gamę kar, od upomnienia do kary śmierci. Smierc
                      stosowalibysmy tylko dla zwyrodnialców nie rokujących poprawy.
                      • mike.recz Re: Sama jesteś bzdura: <a href="<a href= 02.03.07, 22:19
                        smalltownboy napisał: Sąd musi miec szeroką gamę kar

W Polsce niestety cały czas powinien.Nasze sądy mają tak naprawdę bardzo mało
                        miejsca do popisu.
                      • xtrin Re: Sama jesteś bzdura: <a href="<a href= 03.03.07, 11:59
                        smalltownboy napisał:
                        > No oczywiscie, ze nie smierc za smierc zawsze, co opisałem odpowiadając Ci
                        > powyzej. Sąd musi miec szeroką gamę kar, od upomnienia do kary śmierci.
                        > Smierc stosowalibysmy tylko dla zwyrodnialców nie rokujących poprawy.

Możliwa gama kar bardzo mało się zmieni, gdy dodamy do niej KS. Do tego KS
                        ograniczymy wyłącznie do małego ułamka przypadków, tak więc w zasadzie zupełnie
                        na tą "szeroką gamę" wpływu mieć nie będzie.
                        Co więcej KS o tak wąskim zastosowaniu przestaje mieć jakikolwiek sens i
                        większość argumentów za nią przestaje mieć znaczenie. Bo jaka to niby korzyść
                        dla budżetu zabić jednego na kilka tysięcy więźniów? Jeżeli KS tylko za
                        wielokrotne, brutalne zbrodnie to i tak nikogo nie odstraszy od pojedynczego
                        wsadzenia kulki w łeb. Etc.
        • szlachcic Re: W USA, w niektórych stanach mają karę śmierci 02.03.07, 20:10
          peer2 napisał:

> a dalej tam się morduje.
          > Potrafisz wytłumaczyć ten fenomen?

Nie mow peer2 ze ktos na kim wykonano wyrok smierci zamordowal 2 raz po smierci
          W Polsce takie przypadki sa ze morderca po wyjsciu z kicia morduje ponownie
          Co powie teraz peer2?

• peer2 W Ameryce, tam gdzie obowiązuje kara śmierci 02.03.07, 23:00
            też są znane wypadki, że ktoś po wyjściu z kicia zamordował po raz drugi. Co
            powie na to szlachcic?
        • smalltownboy Re: W USA, w niektórych stanach mają karę śmierci 02.03.07, 20:45
          peer2 napisał:

> a dalej tam się morduje.
          > Potrafisz wytłumaczyć ten fenomen?
          • smalltownboy Re: W USA, w niektórych stanach mają karę śmierci 02.03.07, 20:46
            Wytłumacz, w jakim celu utrzymywać na koszt państwa patologiczne i zbędne
            jednostki? Uśmiercać choćby dla oszczędności budżetowych.
            • mike.recz Re: W USA, w niektórych stanach mają karę śmierci 02.03.07, 20:55
              smalltownboy napisał:

> Wytłumacz, w jakim celu utrzymywać na koszt państwa patologiczne i zbędne
              > jednostki? Uśmiercać choćby dla oszczędności budżetowych.
              Jest to jedyne racjonalny argument na tak dla KŚ.
    • l.george.l Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:32
      Najbardziej rozśmiesza mnie zawsze argument, że kara śmierci nie wpływa na
      zmniejszenie przestępczości. A kto mówi, że ma wpływać. Najważniejsze, by ze
      społeczeństwa eliminować zwyrodnialców. Przecież nikt nie zagwarantuje, że da
      się wyleczyć zwierzę, które w czteroletnim dziecku widzi diabła i ćwiartuje je
      siekierą.
      • xl9 W dodatku nikt nie zagwarantuje, że jakaś amnes- 02.03.07, 19:38
        tia nie wypuści ich na wolność, można też uciec z więzienia, wzniecić w nim
        bunt ... o, przekupić strażnika ... i dalej mordować.
      • piotr7777 Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:40
        O tym, że nie ma związków między k.s. a wzrostem przestępczości wiemy wszyscy.
        Natomiast paradoksalnie w RP fanatyczni zwolennicy ks są również fanatycznymi
        przeciwnikami aborcji. Tymczasem łatwiej można wykazać, że problem dotyczy tych
        samych osób- niechcianych i niekochanych dzieci, które trafiają do domów
        dziecka, potem na ulicę a najczęściej kończą jako mordercy.
        W efekcie można powiedzieć, że współwinni morderstw są obrońcy życia poczętego.
        I to mniej więcej taka sama demagogia. Choć w niej jest ziarno prawdy.
        • xl9 Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:52
          piotr7777 napisał:

> O tym, że nie ma związków między k.s. a wzrostem przestępczości wiemy wszyscy.

Nie, nie wiemy. Raczej odwrotnie. Odkąd w Polsce nie stosuje się k.s.,
          przestępstwa przeciw życiu są wielokrotnie częstsze, a zbrodnie bardziej
          brutalne.

> Natomiast paradoksalnie w RP fanatyczni zwolennicy ks są również fanatycznymi
          > przeciwnikami aborcji.

Co ty z tym fanatyzmem? Jesteś fanatycznym przeciwnikiem k.s.? A poza tym - to
          przecie logiczne - w przypadku aborcji chce się chronić życie, w przypadku
          zabicia zbrodniarza - nigdy więcej nikogo on nie zabije. Na sto procent!

Tymczasem łatwiej można wykazać, że problem dotyczy tych
          >
          > samych osób- niechcianych i niekochanych dzieci, które trafiają do domów
          > dziecka, potem na ulicę a najczęściej kończą jako mordercy.

Łatwo wykazać, że dzieci z dobrych domów zabijają z równą łątwością - bo co im
          tam? Przecież życia im nikt nie zabierze ...

> W efekcie można powiedzieć, że współwinni morderstw są obrońcy życia
          poczętego.

Jak wykazałam - fałszywy argument. Poza tym, aborcja to nie jest środek
          antykoncepcyjny, czego zapewne nie wiesz.
          >
          > I to mniej więcej taka sama demagogia.
          Oj, faktycznie, demagog z ciebie, że hej ...
          Choć w niej jest ziarno prawdy.
          >
        • 1normalnyczlowiek Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 22:28
          piotr7777 napisał:
          > W efekcie można powiedzieć, że współwinni morderstw są obrońcy życia poczętego.
          ---> W efekcie ... to można powiedzieć, że współwinnymi morderstw, są ci, którzy
          poprzez okradanie ludzi, pozbawiają ich środków do godnego życia i wychowania
          dzieci, a to jest jednym z głównych źródeł tego "niechcenia" - czyli wracamy do
          postkomuchów i bandytów, jako głównych powodów zubożenia ludzi.

> I to mniej więcej taka sama demagogia. Choć w niej jest ziarno prawdy.
    • ukos Eliminacja zbira nie zmniejszy liczby morderstw 02.03.07, 19:45
      Zupełnie w to nie wierzę. Jednak kara śmierci to bardzo dobre, praktyczne
      rozwiązanie. Po pierwsze to sprawiedliwa odpłata. Po drugie znaczna
      oszczędność - nie utrzymuje się bydlaka za pieniądze podatników, można
      zmniejszyć liczbę klawiszy. Same plusy. Rojenia o resocjalizacji jakiegoś
      zwyrodnialca to zwykle zupełne bzdety.
      • piotr7777 Re: chemioterapia najlepszym sposobem na łupież 02.03.07, 19:48
        Uzasadnienie: włosy wypadają, znika problem łupieżu. Potem odrastają zupełnie
        nowe.
        To dokładnie tak sami jak uzasadnianie k.s. względami oszczędnościowymi. Po
        prostu nie na miejscu.
        • xl9 Twój przykład nielogiczny, bez związku ze 02.03.07, 19:59
          sprawą.
          Przedmówca myli się co do zmniejszenia liczby morderstw, ale co do reszty ma
          rację.
        • 1normalnyczlowiek Bo przecież morderca też ma prawo do obrony 02.03.07, 22:32
          piotr7777 napisał:
          > To dokładnie tak sami jak uzasadnianie k.s. względami oszczędnościowymi. Po
          > prostu nie na miejscu.

---> ... swojego dobrego imienia. Tak zollnie twierdzą filary naszej
          sprawiedliwości.
      • mike.recz Re: Eliminacja zbira nie zmniejszy liczby morders 02.03.07, 19:52
        ukos napisał:

> Zupełnie w to nie wierzę. Jednak kara śmierci to bardzo dobre, praktyczne
        > rozwiązanie. Po pierwsze to sprawiedliwa odpłata. Po drugie znaczna
        > oszczędność - nie utrzymuje się bydlaka za pieniądze podatników, można
        > zmniejszyć liczbę klawiszy. Same plusy. Rojenia o resocjalizacji jakiegoś
        > zwyrodnialca to zwykle zupełne bzdety.
        Argumenty finansowe są faktem bez dyskusji.
        Kto mówi o resocjalizacji w przypadku wyrachowanego mordercy.
        • elfhelm Argumenty finansowe? 03.03.07, 12:37
          > Argumenty finansowe są faktem bez dyskusji.
          Mocno dyskusyjny fakt. Po pierwsze skazany i tak spędza kilkanaście lat w
          osadzeniu. Po drugie sama otoczka sporo kosztuje - w USA podobno koszt to około
          kilkuset tysięcy USD.
          Musisz utrzymywać etat kata i z 2 pomocników - powiedzmy 15.000 zł miesięcznie
          wraz z konserwacją maszyn.
          A 15.000 zł to koszty osadzenia z 8 skazanych. Zaś więcej niż 8 egzekucji w roku
          nie byłoby...
          I tyle.
          • mike.recz Re: Argumenty finansowe? 03.03.07, 12:41
            elfhelm napisał:

> > Argumenty finansowe są faktem bez dyskusji.
            > Mocno dyskusyjny fakt. Po pierwsze skazany i tak spędza kilkanaście lat w
            > osadzeniu. Po drugie sama otoczka sporo kosztuje - w USA podobno koszt to
            około
            > kilkuset tysięcy USD.
            > Musisz utrzymywać etat kata i z 2 pomocników - powiedzmy 15.000 zł miesięcznie
            > wraz z konserwacją maszyn.
            > A 15.000 zł to koszty osadzenia z 8 skazanych. Zaś więcej niż 8 egzekucji w
            rok
            > u
            > nie byłoby...
            > I tyle.
            Nie jestem zwolennikiem kary śmierci.Przyjmuję jednak do wiadomości ten
            argument zwolenników jako jedyny racjonalny.
    • elfhelm Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 19:51
      > Wg tych gosci jak bede mial 70 lat za obciecie glowy czlowiekowi powinienem
      > dostac miesiac albo i dwa bo musze miec szanse na wyjscie

Analfabetyzm wtórny czy wrodzony?
      • 1normalnyczlowiek Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 22:38
        elfhelm napisał:
        > > Wg tych gosci jak bede mial 70 lat za obciecie glowy czlowiekowi powinienem
        > > dostac miesiac albo i dwa bo musze miec szanse na wyjscie
        > Analfabetyzm wtórny czy wrodzony?
        ---> A poza tym wypowiesz się, czy w świetle takich przypadków, słuszne jest
        twierdzenie, że prawo ma dawać szansę mordercy na resocjalizację? zy tylko tyle
        potrafisz :)))
        • elfhelm Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 23:12
          Obecnie przy d.p.w. MOŻLIWOŚĆ ubiegania się o warunkowe p.z. istnieje po 25
          latach. Przy 25 latach p.w. jest to okres 15 lat. Przy czym sąd może (i w
          szczególnych wypadkach z tego korzysta) granicę tę zwiększyć.
          70-latek zabójca w przypadku skazania go na karę 25 lat p.w. będzie miał
          MOŻLIWOŚĆ ubiegania się o w.p.z. w wieku 85 lat.
          Nie ma większego uzasadnienia tzw. bezwzględne p.w.

25 lat to kupa czasu. 25 lat temu Kryże skazywał na więzienie osoby obchodzące
          rocznicę 11.11. A Bestry sprawdzał, czy uczennice noszą majtki.
          Dziś są twoimi autorytetami. Więc wiele się zmienia.
    • alistair-p Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 20:55
      Nie chodzi mi o resocjalizację rozmaitych zbrodniarzy.Ale kara śmierci nie jest
      dolegliwa dla skazanego,z jednym wyjątkiem.W odróżnieniu od innych,wie kiedy
      umrze.A potem 5 min bólu i koniec.Ktoś taki nie odczuje na własnej skórze tzw.kary.
      To jeden z argumentów,drugi to taki,że człowiek idący kogoś zabić,nie zakłada że
      go powieszą.Spadek przestepczości w tym najcięższym zakresie jest wątpliwy.
      • pomaranczowy.kozak Re: Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 21:01
        Wyślij list do Busha i nakrzycz na niego. Kolejne stany przywracają krzesełeczko
        elektryczne dla zbrodniarzy.
        • mike.recz Re: Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 21:04
          pomaranczowy.kozak napisał:

> Wyślij list do Busha i nakrzycz na niego. Kolejne stany przywracają
          krzesełeczk
          > o
          > elektryczne dla zbrodniarzy.
          A w Polsce kary śmierci nie ma i nie będzie.
        • alistair-p Re: Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 21:05
          pomaranczowy.kozak napisał:

> Wyślij list do Busha i nakrzycz na niego. Kolejne stany przywracają krzesełeczk
          > o
          > elektryczne dla zbrodniarzy.
          W jakim celu? Jestem za KARĄ.Bardzo dotkliwą.Kiedyś w Polsce były tzw.więzienia
          ciężkie.Urabianie kilofem wapienia przez kilka lat i tak wykończy takiego
          osobnika,a będzie czuł że robi to z powodu własnych postępków.
      • 1normalnyczlowiek Re: Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 22:54
        alistair-p napisał:
        > W odróżnieniu od innych,wie kiedy umrze.A potem 5 min bólu i koniec.Ktoś taki
        nie odczuje na własnej skórze tzw.kary.
        > To jeden z argumentów,drugi to taki,że człowiek idący kogoś zabić,nie zakłada
        >że go powieszą.Spadek przestepczości w tym najcięższym zakresie jest wątpliwy.
        ---> O ile mnie pamięć nie myli, to powtarzasz słowo w słowo czyjeś argumenty z
        dawnej, sprzed roku lub dwóch lat, dyskusji na temat kary śmierci.
        I tak nie masz jednak racji.
        Po pierwsze, rzeczywiście brak kary śmierci obarcza odpowiedzialnością jej
        przeciwników za kolejne morderstwa dokonane po wyjściu z więzienia.
        Po drugie, nieprawdą jest, że te "pięć minut" nie jest wystarczającą karą, bo
        czekanie na te pięć minut jest jeszcze gorsze. Z kolei informacje docierające do
        kolejnych, jeszcze nie złapanych morderców i potencjalnych morderców, również
        działają na nich odstraszająco. Do psychopatów to nie dotrze, ale do
        bezwzględnych bandytów, którzy dla zdobycia "paru" złotych wkalkulowują również
        zabójstwo, dotrze świadomość nieuchronnej przedwczesnej śmierci. Tylko wtedy
        zaczną cenić zycie innych ludzi, jak poczują zagrożenie utraty własnego życia.
        • mike.recz Re: Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 23:03
          1normalnyczlowiek napisał:

Z kolei informacje docierające d
          > o
          > kolejnych, jeszcze nie złapanych morderców i potencjalnych morderców, również
          > działają na nich odstraszająco. Do psychopatów to nie dotrze, ale do
          > bezwzględnych bandytów, którzy dla zdobycia "paru" złotych wkalkulowują
          również
          > zabójstwo, dotrze świadomość nieuchronnej przedwczesnej śmierci. Tylko wtedy
          > zaczną cenić zycie innych ludzi, jak poczują zagrożenie utraty własnego życia.
          W przypadku typowych cyngli zwiększy się tylko cena wynajęcia.Zwiększy się
          również bezwzględność takiego przestępcy ze względu na czystą kalkulację.

1normalnyczlowiek napisał:Po drugie, nieprawdą jest, że te "pięć minut" nie
          jest wystarczającą karą, bo
          > czekanie na te pięć minut jest jeszcze gorsze.
          Moim zdaniem dużo bardziej uciążliwe jest dożywocie.

• piotr7777 Re: Kara smierci nie jest karą !!! 02.03.07, 23:38
          Z kolei informacje docierające d
          > o
          > kolejnych, jeszcze nie złapanych morderców i potencjalnych morderców, również
          > działają na nich odstraszająco. Do psychopatów to nie dotrze, ale do
          > bezwzględnych bandytów, którzy dla zdobycia "paru" złotych wkalkulowują
          również
          > zabójstwo, dotrze świadomość nieuchronnej przedwczesnej śmierci. Tylko wtedy
          > zaczną cenić zycie innych ludzi, jak poczują zagrożenie utraty własnego życia

Naprawdę wierzysz w to co piszesz?

A pewien snajper wolał zginąć niż pójść do więzinia. I co Ty na to?
    • pomaranczowy.kozak Re: Argumenty "elit" przeciwko k. śmierci i doży 02.03.07, 20:58
      Dlaczego Holendrzy i Francuzi odmówili podpisania Traktatu Konstytucyjnego dla
      Europy? TO PROSTE!!!

CZĘŚĆ II - KARTA PRAW PODSTAWOWYCH UNII

Artykuł II-63 Prawo do integralności człowieka

1. Każdy ma prawo do poszanowania swej integralności fizycznej i psychicznej.

2. W dziedzinie medycyny i biologii, muszą być szanowane w szczególności:

a) swobodna i świadoma zgoda osoby zainteresowanej, wyrażona zgodnie z
      procedurami określonymi przez ustawę,

b) zakaz praktyk eugenicznych, w szczególności tych, których celem jest selekcja
      osób,

c) zakaz wykorzystywania ciała ludzkiego i jego poszczególnych części jako
      źródła zysku.

W Holandii jest praktykowana eutanazja ludzi starych "na własne życzenie" lub
      życzenie rodziny, która z utęsknieniem czeka na spadek. Podobnie ma się sprawa
      we Francji i Szwajcarii (poza UE)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka