Dodaj do ulubionych

280 dni do Schengen:))))))))

25.03.07, 21:20
Jak dobrze pójdzie, dzięki Portugalii, która za darmo przekazała wtyczkę do
SIS I zwana Sis-one-4all, od 1 stycznia 2008 roku na granicach z Niemcami,
Słowacją, Czechami i Litwą nie będziemy musieli niczego pokazywać.

Chociaż sa tacy, którzy wątpią.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=59628975
Obserwuj wątek
    • leasem To miłe, ale praktycznie już się dzieje 25.03.07, 21:35
      Na przejściach granicznych polsko-niemieckich kontroli prawie już nie ma
      (niedaleko ode mnie jest przejście piesze, którego w dzień w ogóle nikt nie
      pilnuje), a wewnątrz starej UE można przejechać granice i tego nie zauważyć.

• obseerwator Re: To miłe, ale praktycznie już się dzieje 25.03.07, 21:51
        niby kontroli nie ma - ja jeżdże przez Olszynę, ale trzeba dowód pokazac, co
        jednak spowalnia nieco przejazd

a w Kudowie/Nachodzie czeskiu głupek ostatnio mnie pytał - jak za komuny -
        dokąd jadę, powiedziałem mu, że przed siebie, nie pytał już dalej.

jeszcze, żebyśmy tak szybciutko do strefy euro weszli
        • p.smerf Re: To miłe, ale praktycznie już się dzieje 25.03.07, 21:53
          :)))))))
        • travel_wawa Re: To miłe, ale praktycznie już się dzieje 25.03.07, 21:56
          > a w Kudowie/Nachodzie czeskiu głupek ostatnio mnie pytał - jak za komuny -
          > dokąd jadę, powiedziałem mu, że przed siebie, nie pytał już dalej.

Mnie takie pytanie zadano ostatnio 2 lata temu, odpowiedziałem "jako obywatel
          UE w obrębie UE" :))) Zatkało gościa i machnął ręką.
      • travel_wawa Na polsko - czeskich przejściach też ruch płynny. 25.03.07, 21:54
        Sam sprawdziłem w ferie zimowe.

Natomiast Schengen da jedą ważną rzecz: skończy się absurd z zielonymi
        granicami na szlakach turystycznych w miejscach, gdzie nie ma tzw. przejśc na
        szlakach, oraz zakończy się największy polski absurd graniczny po akcesji do
        UE - umrą śmiercią naturalną sprzeczne w swoim założeniu z przepisami UE
        PRZEJŚCIA MAŁEGO RUCHU GRANICZNEGO (dyskryminuje się na nich obywateli UE ze
        względu na miejsce zameldowania).
        • obseerwator Re: Na polsko - czeskich przejściach też ruch pły 25.03.07, 22:18
          > PRZEJŚCIA MAŁEGO RUCHU GRANICZNEGO (dyskryminuje się na nich obywateli UE ze
          > względu na miejsce zameldowania).

One chyba są już zlikwidowane - znam jedno w Kudowie czermnej, przez dłuższy
          czas rzeczywiście można było tam przejśc na drugą stronę tylko z meldunkiem
          stałym lub czasowym z Kudowy.

Teraz tam można normalnie przejśc na dowód, tyle że czar prysł :(

jak byłem mały - często tam jeżdziłem, zawsze zastanawiałem co jest po drugiej
          stronie tych zasieków. no i teraz rozczarowanie, nie ma nic poza 3 domami,
          opuszczoną szkołą i budką ze smażonym serem i czeskim bronkiem za złotówki
          • travel_wawa Re: Na polsko - czeskich przejściach też ruch pły 25.03.07, 22:37
            W Czermnej nadal funkcjonuje przejście mrg, ale też, bo wielomiesiecznej
            wymianie not dyplomatycznych, utworzono piesze przejscie turystyczne, zapewne z
            myślą o właścicielach sklepów z alkoholem 10 metrow od granicy.

Natomiast słyszałem, że są przejścia MRG, gdzie przymykają oko na meldunek. Ale
            to zależy od dobrej woli funkcjonariusza.

Ja tego zupełnie nie rozumiem, bo to miały być od 1 maja przejścia dla
            wszystkich obywateli UE.
            Za 280 dni problem zniknie.
            Już teraz przygraniczne gminy polskie i czeskie asfaltuja brakujące fragmenty
            dróg, które przecinają granicę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka