Dodaj do ulubionych

Wielka lustracja po Wrocławsku :)

27.03.07, 10:37
Lustracja Geta zaczęła się w poniedziałek w naszej redakcji. Artysta przyniósł małe (rozmiar A4) i średnie (na zdjęciu) oświadczenie lustracyjne formatu B7 (88 cm na 125 cm). Małe przekazał do redakcyjnego archiwum, a średnie podpisał w obecności powołanej ad hoc komisji. - Od razu poczułem się bardzo patriotycznie - westchnął, złożywszy autograf czarnym mazakiem. Za chwilę jednak dodał: - Właściwie nie wiem, co zrobiłem. Otrzymałem pismo od mojego rektora [Akademii Sztuk Pięknych - bm.], w którym była prośba o podpisanie oświadczenia lustracyjnego. To podpisałem.

We wtorek Eugeniusz Get-Stankiewicz zawiesi to oświadczenie na posągu Murzyna, zdobiącym fasadę kamienicy przy placu Solnym 2/3, gdzie mieści się wrocławska redakcja "Gazety Wyborczej". Murzyn też musi być zlustrowany. Jest dziełem i portretem artysty. - Tak wiernym, że kolega lekarz, spojrzawszy na rzeźbę, zdiagnozował u mnie przepuklinę pępkową. Już trzy razy byłem operowany. Mam dowód, że ujawnienie całej prawdy o sobie wychodzi człowiekowi tylko na dobre - stwierdził Get-Stankiewicz.
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4015860.html
Na absurd odpowiadam absurdem

Beata Maciejewska: Panie profesorze... Czy mogę tak do Pana mówić?

Prof. Eugeniusz Get-Stankiewicz: - Oczywiście. Dlaczego pani pyta?

Bo to dzisiaj niebezpieczny tytuł. Rektor Uniwersytetu w Gdańsku zastanawiał się, czy swoich profesorów nie przenieść na stanowiska asystentów. Asystent, w przeciwieństwie do profesora, lustrować się nie musi.

Różne są obyczaje. Ja się swojego tytułu nie wstydzę - choć do tej pory miałem okazję tylko raz go użyć, pisząc recenzję rozprawy habilitacyjnej - i lustruję się. Mało tego, ja się lustruję publicznie!

Dlaczego publicznie?

Nie chcę, żeby informacje na temat moich kontaktów (a raczej ich braku) z aparatem bezpieczeństwa otrzymał tylko IPN. To też ważna wiadomość dla moich studentów, kolegów z uczelni i wszystkich tych, którzy zamawiają u mnie prace. Dlatego wielkie oświadczenie lustracyjne będę podpisywał w Muzeum Narodowym, w obecności moich przyjaciół i znajomych.

Jak wielkie jest to oświadczenie lustracyjne?

Format 3 m na 5 m. To wielka sprawa, więc oświadczenie musi być jeszcze większe.
Obserwuj wątek
    • a-siek Żłożyłeś? 27.03.07, 10:46

• hummer Nie :) 27.03.07, 10:47
        a-siek napisała:

>
        • a-siek Re: Nie :) 27.03.07, 10:50
          hummer napisał:

> a-siek napisała:
          >
          Szkoda.
          • hummer Re: Nie :) 27.03.07, 10:52
            a-siek napisała:

> hummer napisał:
            >
            > > a-siek napisała:
            > >
            > Szkoda.

Niech mnie w d..pę pocałują. No chyba, że udowodnią nieletniemu czyny niegodne ustawy :)
            • a-siek Re: Nie :) 27.03.07, 10:55
              > Niech mnie w d..pę pocałują. No chyba, że udowodnią nieletniemu czyny
              niegodne
              > ustawy :)

Na przyjemność trzeba sobie zasłuzyć. No generalnie termin nieletni funkcjonuje
              dla tych od czynów niegodnych, czyniacy godnie ponizej lat 18 małoletnimi zwani
              są.
              • hummer Re: Nie :) 27.03.07, 10:58
                a-siek napisała:

> > Niech mnie w d..pę pocałują. No chyba, że udowodnią nieletniemu czyny
                > niegodne
                > > ustawy :)
                >
                > Na przyjemność trzeba sobie zasłuzyć. No generalnie termin nieletni funkcjonuje
                >
                > dla tych od czynów niegodnych, czyniacy godnie ponizej lat 18 małoletnimi zwani
                >
                > są.

Jak zwał tak zwał. Nie widziałem jeszcze nawet tego cuda spłodzonego przez PiS ale zobaczę dziś na placu Solnym na Murzynku :)
                • a-siek Re: Nie :) 27.03.07, 11:00
                  Zróbcie z Dolnoślądską kontrimprezę w postaci zjadania oswiadczeń lustracyjnych.

Poproszę o zdjecie, wiem skadinąd, ze potrafisz niezłe robić. Moze być przez
                  serwer na bahama. :)))
                  • hummer Re: Nie :) 27.03.07, 11:04
                    a-siek napisała:

> Zróbcie z Dolnoślądską kontrimprezę w postaci zjadania oswiadczeń lustracyjnych
                    > .

Jedzenie oświadczeń to powinno TRWAM transmitować. W końcu Rydzyk chyba też musi podpisać

> Poproszę o zdjecie, wiem skadinąd, ze potrafisz niezłe robić. Moze być przez
                    > serwer na bahama. :)))

Dla Ciebie Asienko wszystko :)
                    • a-siek Re: Nie :) 27.03.07, 11:09
                      > Jedzenie oświadczeń to powinno TRWAM transmitować. W końcu Rydzyk chyba też
                      mus
                      > i podpisać

Zawze można zrobić wspólną kolację :)

> Dla Ciebie Asienko wszystko :)

Szok. Muszę to przemyśleć :))))
                      • hummer Re: Nie :) 27.03.07, 11:12
                        a-siek napisała:

> > Jedzenie oświadczeń to powinno TRWAM transmitować. W końcu Rydzyk chyba t
                        > eż
                        > mus
                        > > i podpisać
                        >
                        > Zawze można zrobić wspólną kolację :)
                        >
                        > > Dla Ciebie Asienko wszystko :)
                        >
                        > Szok. Muszę to przemyśleć :))))

To porażające :)
                        • a-siek Re: Nie :) 27.03.07, 18:11
                          hummer napisał:

> To porażające :)

Co jest porażające?
                          • hummer W IV RP wszystko :) 27.03.07, 20:39
                            a-siek napisała:

> hummer napisał:
                            >
                            > > To porażające :)
                            >
                            > Co jest porażające?

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4017638.html
                            • a-siek Ale to akurat nurt artystyczny rodem z III Rp 27.03.07, 21:36
                              czemu się czepiasz?
                              • hummer Ciekawi mnie kiedy zaczną się pojawiać grafiti :) 28.03.07, 09:38
                                a-siek napisała:
                                • a-siek Albo tatuaże w coraz bardziej wymyślnych miejscach 28.03.07, 16:57
                                  jakbys sie zdecydował na taką formę, nie muszę przypominać, fotka, serwer
                                  bahama.. itak dalej :)
                                  • hummer Re: Albo tatuaże w coraz bardziej wymyślnych miej 30.03.07, 12:43
                                    a-siek napisała:

> jakbys sie zdecydował na taką formę, nie muszę przypominać, fotka, serwer
                                    > bahama.. itak dalej :)

Lepszy kamień. Kilkutonowy blok skalny z oświadczeniem trudno urakść. A i po śmierci lustrowanego może służyć za katafalk.
                            • a-siek Porażające: 27.03.07, 23:54
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=59826554
                              :)))
                              • bio.mum porażajaca to jest twoja głupota 28.03.07, 07:18
                                ale milo że "wróciłas". Niby odeszłaś a jednak siedzisz na FK non stop i
                                sledzisz kazdy wątek:-)))))))))))))))))

jesli chodzi o hipokryzję to przebilas samego Tuska.
                                • a-siek Łazisz za mną jak ćma i to powtarzasz :) 28.03.07, 09:25
                                  brak pewnosci?
                                  • bio.mum Brak pewnosci? 28.03.07, 09:32
                                    a-siek napisała:

> brak pewnosci?
                                    >
                                    Tak, zastanawiam się jak to jest być kobietą inaczej. Przyznaję się, nie mam
                                    pewności, powiem więcej - żadnej wiedzy na ten temat. Gdybyś zechciała mnie
                                    oświecić.
                                    • a-siek Re: Brak pewnosci? 28.03.07, 09:37
                                      I tymi myślami cie zostawie sam na sam w wirtualnym świecie, sama wracajac do
                                      realnego życia, realnych problemów i normalnych ludzi.

W zasadzie w tym zawiera sie odpowiedź którą byłabyś w stanie nawet zrozumieć,
                                      bo iq masz na przyzwoitym poziomie, w przeciwieństwie do hormonów ;)
                                      pozdr
                                      b/o
                                      • bio.mum nie moglas po prostu odpowiedzieć? 28.03.07, 09:41
                                        a-siek napisała:

A jesli nie wiedziałaś jak, nie mogłas po prostu napisac, ze to twoja
                                        tajemnica?? Kazdy ma jakieś tajemnice..nie wszystkim lubimy się dzielić..ale po
                                        co to odwracanie kota ogonem? ech...gdybym cie poznała 10 lat temu moze
                                        mialabym szanse cie przekonac, ze bycie kobietą ianczej to nie jest powód do
                                        chwaly.
                                        • a-siek Re: nie moglas po prostu odpowiedzieć? 28.03.07, 09:51
                                          jakoś dziwnie kleisz się ostatnio dużo bardziej do mnie niż do tych, co je
                                          znałaś 10 lat temu i zapewne przekonałaś. :)))
                                          Mnie z moją kobiecością we własnym wydaniu jest dobrze i nie zadaję sobie pytań
                                          czy jestem kobietą inaczej czy normalnie. Również niespecjalnie mam
                                          determinację, żeby truć innym dupę tego typu dylematami.
                                          A teraz naprawdę muszę znikać, nawet gdybyś mi miała zaraz napisać ze mnie
                                          kochasz :)))
                                          • scoutek Re: nie moglas po prostu odpowiedzieć? 28.03.07, 09:52
                                            a-siek napisała:

> jakoś dziwnie kleisz się ostatnio dużo bardziej do mnie niż do tych, co je
                                            > znałaś 10 lat temu i zapewne przekonałaś. :)))
                                            > Mnie z moją kobiecością we własnym wydaniu jest dobrze i nie zadaję sobie pytań
                                            > nawet gdybyś mi miała zaraz napisać ze mnie
                                            > kochasz :)))

a jednak baba
                                            ;)))))))))))))))
                                            • bio.mum Re: nie moglas po prostu odpowiedzieć? 28.03.07, 09:55
                                              scoutek napisała:

>
                                              > a jednak baba
                                              > ;)))))))))))))))

baba, tylko, że inaczej:DDDDDDDDD
                                              • hummer O co chodzi dziewczyny? 28.03.07, 14:04
                                                bio.mum napisała:

> scoutek napisała:
                                                >
                                                >
                                                > >
                                                > > a jednak baba
                                                > > ;)))))))))))))))
                                                >
                                                > baba, tylko, że inaczej:DDDDDDDDD

Rzucacie się z pazurami ale o co chodzi?
                                                • scoutek Re: O co chodzi dziewczyny? 28.03.07, 14:20
                                                  wypraszam sobie, zadne tam z pazurami
                                                  ;))
      • scoutek Re: Żłożyłeś? 27.03.07, 10:50
        Asienka, siostro, odeszlas z naszego puebla? i blogujesz gdzie indziej?
        lepiej autorytatywnie glos zabrac niz musiec sie spierac....
        jeszcze ci ktos bledy wytknie, a tak mozna paplac jak blondi na wybiegu....
        • a-siek Re: Żłożyłeś? 27.03.07, 10:53
          Nie to, ze sie czepiam, ale jak paplaja blondi na wybiegach?
          • scoutek Re: Żłożyłeś? 27.03.07, 10:55
            a-siek napisała:

> Nie to, ze sie czepiam, ale jak paplaja blondi na wybiegach?

nie czepiasz sie jak zwykle
            posluchaj czasem tego co mowisz przez chwilke choc to sie dowiesz
            • a-siek Re: Żłożyłeś? 27.03.07, 10:57
              scoutek napisała:

> a-siek napisała:
              >
              > > Nie to, ze sie czepiam, ale jak paplaja blondi na wybiegach?
              >
              > nie czepiasz sie jak zwykle
              > posluchaj czasem tego co mowisz przez chwilke choc to sie dowiesz

Nie sil się na żałosne wyzłośliwianie tylko wytłumacz na jakich wybiegach
              widziałąć paplajace blondi, bo coś mi się zdaje, że masz jakieś podejrzane
              wizje. Matka boska czy dragi?
              • scoutek Re: Żłożyłeś? 27.03.07, 11:02
                a-siek napisała:
                > Nie sil się na żałosne wyzłośliwianie tylko wytłumacz na jakich wybiegach
                > widziałąć paplajace blondi, bo coś mi się zdaje, że masz jakieś podejrzane
                > wizje. Matka boska czy dragi?

hahahahahahahahahaha
    • goldenwomen a Gdańsk bedzie degradował by nie lustrować 27.03.07, 10:47
      gdańszczanin

cyt. ...."
      Uniwersytet Gdański. Agenci w gronostajach

"Uniwersytet Gdański pomoże wykładowcom, którzy nie chcą składać oświadczeń
      lustracyjnych - będą na własną prośbę degradowani przez rektora do stanowiska
      asystenta.
      A asystenci lustracji nie podlegają. - Ta forma lustracji jest niesprawiedliwa -
      mówi prof. Andrzej Ceynowa, rektor UG. - Zrobię wszystko, by uchronić moich
      ludzi." żródło

Czyż nie ciekawa inicjatywa? I czy nie budzi podejrzeń co do skali agentury na
      UG? Istotne jest to, że głównym argumentem nie jest upokarzenie wynikające z
      konieczności składania oświadczenia. Profesor Józef Włodarski dziekan Wydziału
      Filologiczno Historycznego twierdzi wręcz " Niemal każdy, kto prowadził
      działalność naukową w latach 70. i 80., powinien przyznać się do winy. SB non
      stop kręciła się w tym środowisku. Nie wspomnę o tych, co wyjeżdżali na
      stypendia. SB nagabywała ich bez przerwy. Kto wie, co tam powypisywali."

To jak to w końcu było ? Jak przez 18 lat esbeckie archiwa były niedostępne, to
      na wszystkich akademiach, we wszystkich wywiadach prasowych czy oficjalnych
      wypowiedziach słyszeliśmy, że pracownicy naukowi Uniwersytetu Gdańskiego
      esbeckim kulom się nie kłaniali. A tu nagle, gdy archiwa się otwierają, taka
      rewelacja ze strony przedstawiciela środowiska uniwersyteckiego. Naukowca
      przedstawionego przez dziennikarkę Gazety Wyborczej jako badacza służb
      specjalnych (do XIX wieku :) . Takie dookreślenie specjalności profesora było
      być może potrzebne aby wytłuścić opinię o niewiarygodności archiwów i samego
      IPN).

Ciekawe jest to, że nawet nie ma pojedyńczego głosu o konieczności zlustrowania
      się środowiska akademickiego . Nikt nie mówi , że ujawnienie skompromitowanych
      akademików oczyści atmosferę i przywróci autorytet uczelni. Przez kraj
      przetacza się fala dyskusji. Wbrew staraniom mediów Polacy w swojej większości
      chcą rozliczenia z przeszłością. Boleśnie odczuwa to Kościół Katolicki ale
      nawet tam cytowany wyżej sposób myślenia nie jest już dominujący i przeważa
      świadomość konieczności przeprowadzenia lustracji. Każde środowisko zostało
      dotknięte i oszpecone piętnem współpracy z totalitarnym państwem ale żadne w
      tak szczery i rozbrajający sposób nie przyznało się to swojej słabości.

A teraz pobawię się w Sherlocka Holmesa :). Kto mógł być pomysłodawcą akcji ?
      Hmmm. Ponieważ mamy do czynienia z aktem prawnym pierwsze kroki kieruję na
      strony Wydziału Prawa i Administracji . Wsród licznych, utytułowanych i zapewne
      dostojnych docentów i profesorów mój bystry wzrok zauważa Katedrę Teorii i
      Filozofii Państwa i Prawa z profesorem doktorem habilitowanym Jerzym Zajadło
      jako kierownikiem Katedry na czele. Zaraz, zaraz. Jakieś znajome nazwisko ....
      No, tak... Swego czasu opisując mafijne korzenie sopockiej Hestii pisałem o
      Jerzym Zajadle jako prawej ręce Nikosia Skotarczuka. Zgadłem?

PS. Na koniec wywiad z rektorem Ceynową

12:08, adax4 , Lustracja i dekomunizacja
      Link Skomentuj (22) »
      • kotek.filemon Re: a Gdańsk bedzie degradował by nie lustrować 27.03.07, 11:02
        > Czyż nie ciekawa inicjatywa? I czy nie budzi podejrzeń co do skali agentury na
        > UG?

A mnie bardziej dziwi to że komisje lustracyjne najszybciej ukonstytuowały się w
        akademickich "zatokach czerwonych świń": prowincjonalnych politechnikach
        (dawniej zwanych przecież nomen-omen WSI), ART-kach i na UMCS-ie. Ciekawe...
        • taziuta Re: a Gdańsk bedzie degradował by nie lustrować 27.03.07, 11:54
          kotek.filemon napisał:

> > Czyż nie ciekawa inicjatywa? I czy nie budzi podejrzeń co do skali agentu
          > ry na
          > > UG?
          >
          > A mnie bardziej dziwi to że komisje lustracyjne najszybciej ukonstytuowały
          > się w akademickich "zatokach czerwonych świń": prowincjonalnych politechnikach
          > (dawniej zwanych przecież nomen-omen WSI), ART-kach i na UMCS-ie. Ciekawe...

Masz pewnie jakąś "ciekawą" teorię spiskową, czy inną manię, idę o zakład!
          Uważaj, żeby ci premier (który sam się już ponoć z takiej wyleczył),
          nie kazał się zgłosić do specjalisty... :-)
    • awersja No cudeńko....! 27.03.07, 12:10

Dzięki, Panie Hummer... serdeczne dzięki za Pański post...

: ))))))
    • rydzyk_fizyk Jak nazwać ten kierunek - lustrealizm? 27.03.07, 12:13

• hummer PiS-realizm :) 27.03.07, 12:38

• bibichat Re: Wielka lustracja po Wrocławsku :) 28.03.07, 02:56
      Mój Bracieju mieszka ca 150m od placu Solnego. Zaraz mu to prześlę spinaczem.
      Niech poczyta, bo on wydaje mi sie jakoś "niejednoznaczny" politycznie i mam
      obawy czy mieszkając ca 600 km ode mnie, czy aby wstydu jakiegoś rodzinie nie
      przynosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka