trala-lala 29.09.07, 13:45 Ile mandatów musiałaby mieć PO wraz z ewentualnym koalicjantem, żeby zneutralizować weta pajaca z Pałacu Namiestnikowskiego ? Potrzebne są 263 mandaty - jeśli będzie mniej to nic sie nie zmieni :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajbel Re: Policzmy głosy 30.09.07, 12:05 Mam niezachwianą pewność że te 263 mandaty będą bo jestem za stara na emigrację. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Policzmy głosy 30.09.07, 12:09 Najlepszą większością była by większość 2/3, czyli zdaje się 307 posłów. Można by usunąć pRezydenta i wysłać na "zasłużoną" emeryturę lub rentę. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm 3/5 to 276 głosów 30.09.07, 12:13 Możliwa jest koalicja PO-PSL (231+) i ewentualna koalicja parlamentarna z LiD. Z dużą ostrożnością rozważałbym możliwość jakiegoś rozłamu PiS. Zależnie od tego, jaki będzie układ w klubie poselskim i jak pójdą komisje śledcze. Powstania z części PiS Nowej Prawicy nie można jednak wykluczać. Warto też pamiętać, że klub LiD nie będzie jednolity. A czy prof. Filar będzie chciał zasiadać razem z Kurczukiem w jednym klubie, mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
trala-lala To mało istotny szczegół 30.09.07, 12:19 Liczenie na rozłamy jak pokazały ostatnie 2 lata ma krótkie nóżki. Bardziej bym liczył na to, że po dwu latach rządów chamów i warchołów Polacy znowu docenią umiar, rozsądek i koncyliacyjność. Nie lubię lewicy, nigdy na nich nie głosowałem i nie będę, ale rozumiem, że spora częśc Polaków ma poglądy lewicowe. I jakkolwiek wolałbym żeby było inaczej to zdaje sobię sprawę i akceptuję konieczność ustępstw na ich rzecz. Sądzę, że rozumieją to wszyscy z wyjątkiem PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: 3/5 to 276 głosów 30.09.07, 12:26 Dlatego Tusk zbierze najpierw większość rządową, żeby natychmiast powołać komisje śledcze ws.CBA i Blidy W trakcie śledztwa pisuary same sie rozsypią. To będzie masakra w świetle tego co JUŻ wiemy, a co dopiero, jak komisja do akt tajnych rządu i służb zajrzy?... Odpowiedz Link Zgłoś