Dodaj do ulubionych

Jakie sa korzenie dzisiejszej tzw inteilgencji?

24.01.08, 10:13
Polska prawdziwa inteligencja zostala wymordoana przez sowietow i Niemcow a to
co pozostalo komunisci zmusili do emigracji.
Po 1945r zaczeto tworzyc socjalisyyczna inteligencje w oparciu o srodowiska
komunistyczne przewaznie pochodzace z sowietow ...efekt obecnie w Polsce
karlowata postkomunistyczna "inteligencje" trafnie okreslona ....wyksztalciuchami.
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe kaczyńscy to tacy inteligenci 24.01.08, 10:14
      • ossey Re:masz jakies problemy emocjonalne 24.01.08, 10:17
        zwiazane z nazwiskim Kaczynscy?
        • hrabia.mileyski Ma 24.01.08, 10:19
          Budzi się i mamarocze "Kaczyńscy,.... Kaczyńscy".
          • hrabia.mileyski Re: Ma 24.01.08, 10:29
            "Mamrocze".

Ujałeś to mocno syntetycznie, ale nie mozna zaprzeczyć.
            Dzisiejsze elity pochodza głównie z awansu społecznego i mozna dyskutować, czy
            to dobrze, czy źle. Trochę jest zawirowań z tego powodu, gdyż dziś szeroko mówi
            się o negacji klasowości społecznej. Lecz faktem jest, że powstanie tzw. nowej
            inteligencji miało charakter wybitnie klasowy. Ja np. nie miałem szans na
            dodatkowe punkty przy ubieganiu sie o przyjęcie na studia. Juz na wstępie
            znaczącą przewagę miały dzieci robotników i chłopów. Stąd też płytkość
            pokoleniowa znaczącej liczby dzisiejszych "inteligentów". Piszę w taki sposób,
            gdyż istnieje ciągły spór o charakter i definicję tej warstwy z powodów, które
            m.in. podajesz.
            • fury11 Re: Ma 24.01.08, 10:31
              Ossey, ile Ty masz lat? Najwyraźniej nie pamiętasz PRL
            • ossey Re: To byly celowe dzialanai 24.01.08, 10:46
              Na przestrzeni calego PRL-u byl rozny stosunek do inteligencji przedwojennej.
              Poczatkowo nimi pogardzano ale bez nich nie mozna byloby odbudowywac kraju .
              Za Gierka oficjalnie tez nimi pogardzano ale "wladza" szukala juz korzeni
              "szlacheckich", zmieniali nazwiska aby byla koncowka "ski" i oczywiscie zaczeto
              masowo produkowac mgr-ow i panow drrr na roznych UML-ach. To bylo takie
              hobbistyczne zajecie politrukow, zbieranie tytulow naukowych.

• wujaszek_joe Re:masz jakies problemy emocjonalne 24.01.08, 10:52
          mam. popsuli mi mój kraj
          • hrabia.mileyski Re:masz jakies problemy emocjonalne 24.01.08, 11:01
            Nie załamuj rąk, Józefie.
            Po tych, którzy tak psuli przyszli ci, którzy wszystko naprawiają. W naszym
            pieknym kraju wrze jak w ulu, mury pną sie do góry, kielnie smigaja piekielnie,
            autostrady i stadiony (w każdej gminie). Jestem zadziwiony.
    • zapijaczony_ryj Zoliborz? 24.01.08, 10:55
      ossey napisał:

> Polska prawdziwa inteligencja zostala wymordoana przez sowietow i Niemcow a to
      > co pozostalo komunisci zmusili do emigracji.
      > Po 1945r zaczeto tworzyc socjalisyyczna inteligencje w oparciu o srodowiska
      > komunistyczne przewaznie pochodzace z sowietow ...efekt obecnie w Polsce
      > karlowata postkomunistyczna "inteligencje" trafnie okreslona ....wyksztalciucha
      > mi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka