torquemada 30.12.01, 13:29 Chciałbym się nmiezmiernie tego dowiedzieć!!! Kagan cały czas o tym pisze... a ja uwierzyć nie mogę. Wiem tylko, że są ulgi celne dla kościołów - ale wszystkich !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzejg Re: CZY POLACY PŁACĄ PODATKI NA KOŚCIÓŁ??? 30.12.01, 15:30 torquemada napisał(a): > Chciałbym się nmiezmiernie tego dowiedzieć!!! Kagan cały czas o tym pisze... a > ja uwierzyć nie mogę. Wiem tylko, że są ulgi celne dla kościołów - ale > wszystkich !!! Witam. Zależy o co pytasz. Jeżeli pytasz o płacenie podatków z zaznaczeniem ,że jakaś ich część ma być przeznaczona na konkretny kościół , to nie ma w Polsce takiego systemu. Obowiązuje on w niektórych krajach i wierny danego kościoła deklaruje się finansować go za pośrednictwem fiskusa. Ci którzy nie chcą finansować kościoła , przeznaczają swoje pieniądze na ściśle określone cele humanitarne.Tak czy owak , od podatku nie uciekną. W Episkopacie i wśród duchowieństwa była żywa dyskusja, a nawet spór wokół idei wprowadzenia podatku na utrzymanie Kościoła . Wzorem Włoch polski podatnik mógłby wskazać w deklaracji dla fiskusa, na jaki Kościół, bądź na jakie cele społeczne pragnie przeznaczyć np. 3% podatku . Jasność finansowa pozwoliłaby oddzielić działalność gospodarczą kościoła , która powinna być opodatkowana , od działalności czysto religijnej i humanitarnej ,która to podatkowi nie podlega. Uniknęlibyśmy wielu nadużyć , np. z wspomnianymi przez Ciebie ulgami celnymi na sprowadzane samochody.Są one zgodne z prawem tylko na samochody służące posłudze religijnej. W Polsce istnieje inny rodzaj płacenia podatków na kościół. KK jest finansowany z budżetu.Jest to finansowanie zgodne z prawem , ponieważ konkordat został ratyfikowany przez parlament i podpisany przez prezydenta RP.Jednak , czy jest on sprawiedliwy? W ten sposób na KK płacą wszyscy, niezależnie od wyznania i poglądów i chęci. Wierni dający na tacę płacą dwa razy , ale to jest ich wola. Jeżeli robią to świadomie to jest wszystko w porządku. Z postawionego pytania , widzę że nie byłeś świadomy tego faktu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
torquemada Re: CZY POLACY PŁACĄ PODATKI NA KOŚCIÓŁ??? 30.12.01, 16:16 andrzejg napisał(a): > torquemada napisał(a): > > > Chciałbym się nmiezmiernie tego dowiedzieć!!! Kagan cały czas o tym pisze. > .. a > > ja uwierzyć nie mogę. Wiem tylko, że są ulgi celne dla kościołów - ale > > wszystkich !!! > > > Witam. > > Zależy o co pytasz. > > Jeżeli pytasz o płacenie podatków z zaznaczeniem ,że jakaś ich część ma > być przeznaczona na konkretny kościół , to nie ma w Polsce takiego systemu. > Obowiązuje on w niektórych krajach i wierny danego kościoła deklaruje się > finansować go za pośrednictwem fiskusa. > Ci którzy nie chcą finansować kościoła , przeznaczają swoje pieniądze na > ściśle określone cele humanitarne.Tak czy owak , od podatku nie uciekną. > W Episkopacie i wśród duchowieństwa była żywa dyskusja, a nawet spór wokół idei > > wprowadzenia podatku na utrzymanie Kościoła . Wzorem Włoch polski podatnik > mógłby wskazać w deklaracji dla fiskusa, na jaki Kościół, bądź na jakie cele > społeczne pragnie przeznaczyć np. 3% podatku . > Jasność finansowa pozwoliłaby oddzielić działalność gospodarczą kościoła , > która powinna być opodatkowana , od działalności czysto religijnej i > humanitarnej ,która to podatkowi nie podlega. > Uniknęlibyśmy wielu nadużyć , np. z wspomnianymi przez Ciebie ulgami celnymi > na sprowadzane samochody.Są one zgodne z prawem tylko na samochody służące > posłudze religijnej. > > W Polsce istnieje inny rodzaj płacenia podatków na kościół. > KK jest finansowany z budżetu.Jest to finansowanie zgodne z prawem , > ponieważ konkordat został ratyfikowany przez parlament i podpisany przez > prezydenta RP.Jednak , czy jest on sprawiedliwy? > W ten sposób na KK płacą wszyscy, niezależnie od wyznania i poglądów i chęci. > Wierni dający na tacę płacą dwa razy , ale to jest ich wola. > Jeżeli robią to świadomie to jest wszystko w porządku. > Z postawionego pytania , widzę że nie byłeś świadomy tego faktu. > > > Pozdrawiam > Witam 1.Czy nie wiesz może jak wysoki jest procent podatku przeznaczanego na kościół? 2.Czy nie wiesz może ile wynoszą te "dotacje" dla kościoła? 3.Czy wyżej wspomnianymi subsydiami wspomagany jest wyłącznie kościół katolicki czy też i inne kościoły - jeżeli tak to jakie? Może wiesz... 4.Zgadzam się z tobą, że model włoski np. byłby lepszy chociaż z drugiej strony i tak wolałbym ażeby kościól był finansowany z datków wiernych (z góry określona kwota... hmmm wydaję mi się że mamy tak wielu bezrobotnych, że narzucenie stałej kwoty (pogłówne na kościół?) mija się z celem... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: CZY POLACY PŁACĄ PODATKI NA KOŚCIÓŁ??? 30.12.01, 17:15 torquemada napisał(a): > andrzejg napisał(a): > > > torquemada napisał(a): > > > > > Chciałbym się nmiezmiernie tego dowiedzieć!!! Kagan cały czas o tym p > isze. > > .. a > > > ja uwierzyć nie mogę. Wiem tylko, że są ulgi celne dla kościołów - al > e > > > wszystkich !!! > > > > > > Witam. > > > > Zależy o co pytasz. > > > > Jeżeli pytasz o płacenie podatków z zaznaczeniem ,że jakaś ich część ma > > być przeznaczona na konkretny kościół , to nie ma w Polsce takiego systemu > . > > Obowiązuje on w niektórych krajach i wierny danego kościoła deklaruje się > > finansować go za pośrednictwem fiskusa. > > Ci którzy nie chcą finansować kościoła , przeznaczają swoje pieniądze na > > ściśle określone cele humanitarne.Tak czy owak , od podatku nie uciekną. > > W Episkopacie i wśród duchowieństwa była żywa dyskusja, a nawet spór wokół > idei > > > > wprowadzenia podatku na utrzymanie Kościoła . Wzorem Włoch polski podatni > k > > mógłby wskazać w deklaracji dla fiskusa, na jaki Kościół, bądź na jakie ce > le > > społeczne pragnie przeznaczyć np. 3% podatku . > > Jasność finansowa pozwoliłaby oddzielić działalność gospodarczą kościoła , > > która powinna być opodatkowana , od działalności czysto religijnej i > > humanitarnej ,która to podatkowi nie podlega. > > Uniknęlibyśmy wielu nadużyć , np. z wspomnianymi przez Ciebie ulgami celny > mi > > na sprowadzane samochody.Są one zgodne z prawem tylko na samochody służące > > > posłudze religijnej. > > > > W Polsce istnieje inny rodzaj płacenia podatków na kościół. > > KK jest finansowany z budżetu.Jest to finansowanie zgodne z prawem , > > ponieważ konkordat został ratyfikowany przez parlament i podpisany przez > > prezydenta RP.Jednak , czy jest on sprawiedliwy? > > W ten sposób na KK płacą wszyscy, niezależnie od wyznania i poglądów i chę > ci. > > Wierni dający na tacę płacą dwa razy , ale to jest ich wola. > > Jeżeli robią to świadomie to jest wszystko w porządku. > > Z postawionego pytania , widzę że nie byłeś świadomy tego faktu. > > > > > > Pozdrawiam > > > > Witam > > 1.Czy nie wiesz może jak wysoki jest procent podatku przeznaczanego na kościół? > 2.Czy nie wiesz może ile wynoszą te "dotacje" dla kościoła? > 3.Czy wyżej wspomnianymi subsydiami wspomagany jest wyłącznie kościół katolicki > > czy też i inne kościoły - jeżeli tak to jakie? Może wiesz... > 4.Zgadzam się z tobą, że model włoski np. byłby lepszy chociaż z drugiej strony > i > tak wolałbym ażeby kościól był finansowany z datków wiernych (z góry określona > kwota... hmmm wydaję mi się że mamy tak wielu bezrobotnych, że narzucenie stałe > j > kwoty (pogłówne na kościół?) mija się z celem... > > pozdrawiam Nie wiem ile wynoszą dopłaty w przeliczeniu na procenty. Z tego co znalazłem to: 1.Fundusz Kościelny w 2001 roku przekroczył 90 mln zł.Jest on głównie przeznaczany na ubezpieczenie duchownych , w mniejszym stopniu na inne cele. Ok 85% tej kwoty idzie na Kościół Katolicki. 2.MEN dotowała szkoły katolickie kwotą ponad 50 mln zł. 3.Szacunkowe obliczenia wypłat wynagrodzeń katechetów wyniosły ponad 20 mln miesięcznie. 4.Dochodzi do tego wynagrodzenie kapelanów w wojsku Słyszałem o kapelanach prawosławnych , ale nie wiem kto ich wynagradza. W dyskusji na tym forum z bb dowiedziałem się , że katecheci prawosławni pracujący w szkołach , też są wynagradzani z budżetu , na mocy osobnej umowy z RP. Jeśli chodzi o stałe opłaty i bezrobotnych. W dniu dzisiejszym zasiłek bezrobotnego też jest opodatkowany i na koniec roku musi on rozliczyć się z fiskusem ze wszystkich swoich dochodów. Czyli , płaci podatki i mógłby część przeznaczyć na kościół. To już zależałoby od jego woli. Sądzę ,że będąc bezrobotnym czuje się zwolniony z obowiązku rzucania na tacę. Zresztą nie ma z czego. System włoski nie oznacza pogłównego.Dotacja z podatku jest procentowa , zależna od dochodu.Biedny zapłaci mniej, a bogaty więcej. Istniejąca sytuacja wywołuje wrażenie istnienia "szarej strefy" w finansach Kościoła Katolickiego.Rodzi przekonanie o niezmierzonym bogactwie kościoła. Biskupi broniąc się przed uregulowaniem tych spraw pogłębiają je , dając do zrozumienia ,że mają coś do ukrycia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
torquemada obliczyłem i ... 30.12.01, 20:34 andrzejg napisał(a): > > Nie wiem ile wynoszą dopłaty w przeliczeniu na procenty. > Z tego co znalazłem to: > > 1.Fundusz Kościelny w 2001 roku przekroczył 90 mln zł.Jest on głównie > przeznaczany na ubezpieczenie duchownych , w mniejszym stopniu na inne cele. > Ok 85% tej kwoty idzie na Kościół Katolicki. W Polsce mamy ok. 26 tys. księży i ok. 6 tys. kleryków - sprawdzałem ...np www.szkoly.edu.pl/szydlowiec/mardzie/text/wywiad.html czyli odliczając ubezpiecznie wynoszące 600 zł to średnio na jednego księża/kleryka przypadało będzie 1760 zł... bez odliczenia podatków... hmmm myślałem że wyjdzie mniej. > > 2.MEN dotowała szkoły katolickie kwotą ponad 50 mln zł. tego nie liczę bo MEN traktuje je chyba tak jak prywatne szkoły > 3.Szacunkowe obliczenia wypłat wynagrodzeń katechetów wyniosły ponad 20 mln > miesięcznie. w sumie to dzieciaki w szkole mają wybór - religia/etyka... etyk też dostaje wynagrodzenie... Ja tam i tak jestem za prywatnym szkolnictwem - wtedy nie byłoby się o co czepić > 4.Dochodzi do tego wynagrodzenie kapelanów w wojsku > > Słyszałem o kapelanach prawosławnych , ale nie wiem kto ich wynagradza. > W dyskusji na tym forum z bb dowiedziałem się , że katecheci prawosławni > pracujący w szkołach , też są wynagradzani z budżetu , na mocy osobnej umowy > z RP. > > > Jeśli chodzi o stałe opłaty i bezrobotnych. > W dniu dzisiejszym zasiłek bezrobotnego też jest opodatkowany i na koniec > roku musi on rozliczyć się z fiskusem ze wszystkich swoich dochodów. > Czyli , płaci podatki i mógłby część przeznaczyć na kościół. > To już zależałoby od jego woli. > Sądzę ,że będąc bezrobotnym czuje się zwolniony z obowiązku rzucania na tacę. > Zresztą nie ma z czego. > > System włoski nie oznacza pogłównego.Dotacja z podatku jest procentowa , zależn > a > od dochodu.Biedny zapłaci mniej, a bogaty więcej. > > Istniejąca sytuacja wywołuje wrażenie istnienia "szarej strefy" w finansach > Kościoła Katolickiego.Rodzi przekonanie o niezmierzonym bogactwie kościoła. > Biskupi broniąc się przed uregulowaniem tych spraw pogłębiają je , dając do > zrozumienia ,że mają coś do ukrycia. > > Pozdrawiam Co do niezmierzonego bogactwa to bym nie przesadzał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: CZY POLACY PŁACĄ PODATKI NA KOŚCIÓŁ??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 12:51 Jak Glemp dostanie dotacje z UE to dodatkowy podatek będzie zbędny. Kasa pójdzie z naszej członkowskiej składki Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: CZY POLACY PŁACĄ PODATKI NA KOŚCIÓŁ??? 04.01.02, 13:12 Gość portalu: GMR napisał(a): > Jak Glemp dostanie dotacje z UE to dodatkowy podatek będzie zbędny. Kasa > pójdzie z naszej członkowskiej składki Wierzysz w cuda? Poczytaj sobie Opokę. Twoi moralni zwierzchnicy chcieliby wprowadzić odpisy od podatku na kościół (lub inne cele-do wyboru).Wszystko OK. Jednak równocześnie słychać głosy ,że nie należy rezygnować ze zwyczajowych datków. Będziesz płacił w czwórnasób .Ze mnie ściągną tylko na 2 sposoby. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Najwyższy czas zrzucić Glempa z prymasowskiego .. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 13:53 ...stołka!!! Odpowiedz Link Zgłoś