anamar 03.07.08, 11:18 Boże, ża co nas pokarałeś Kaczyńskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kito37 null 03.07.08, 11:21 Dziękuję Panu Sewerynowi Blumsztajnowi za godną postawę w proteście przeciw złym słowom, ElaW Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Oddał? to jego problem. 03.07.08, 12:28 Niemiła księdzu ofiara?, wróć cielę do obory. Tylko niech pamięta, żeby nie przyjmować tego orderu od nikogo innego. Bo wtedy ja oprotestuję. W imieniu Rzeczypospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Oddał? to jego problem. 03.07.08, 12:48 elena4 napisała: > Niemiła księdzu ofiara?, wróć cielę do obory. > Tylko niech pamięta, żeby nie przyjmować tego orderu od nikogo > innego. > Bo wtedy ja oprotestuję. W imieniu Rzeczypospolitej. Co oprotestujesz?? I jakim prawem w imieniu..?? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Oddał? to jego problem. 03.07.08, 12:51 Prawem obywatelki RP, wg demokratycznych reguł. A jak mnie jakieś mendy zlekceważą, to taką rewolucję wykręcę, że az iskry pójdą. Odpowiedz Link Zgłoś
paranormalny Re: Oddał? to jego problem. 03.07.08, 12:59 elena4 napisała: > Prawem obywatelki RP, wg demokratycznych reguł. Rozwiń wypowiedź, bo wygląda na to, że bredzisz w półśnie:) > A jak mnie jakieś mendy zlekceważą, to taką rewolucję wykręcę... Nie strasz, nie strasz, bo się .... Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Oddał? to jego problem. 03.07.08, 13:04 Czego chcesz? Protesty, petycje, podpisy ludzi. Sądzisz, że się nie nazbiera podpisów? I z parę milionów jeśli będzie trzeba. Ja nie straszę. Choćbym się miała z wysiłku........... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Oddał? to jego problem. 03.07.08, 14:11 Podstawowe pytanie: co oprotestujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 12:32 Gestem Blumsztajna najbardziej dotknięci zostali Ci co order przyjęli. Głupi, prymitywny gest miernego opozycjonisty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 12:33 Komuniści też swoich odznaczali ale przynajmniej ich nie obrażali.Prezydent rozdawnictwem zmniejsza wartość tych odznaczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 12:36 A tak śmiali się z Rosjan obwieszonych medalami. Odpowiedz Link Zgłoś
netpoczta1 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 13:01 Kto dal taki order blumsteinowi? to powazny bład. wstydzę się za blumsztajna. to mały czlowiek działacz Wyborczej anamar napisała: > Boże, ża co nas pokarałeś Kaczyńskim? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 13:57 z tego co wiem, pan blumsztajn był jednym z niewielu byłych opozycjonistów, którzy nie przyjęli odznaczeń z rąk kaczora. moim zdaniem, pan seweryn po prostu się wygłupia i osmiesza. ehhh, podobno na starość człowiek dziecinnieje, więc tupnanie nużkami i kręcenie buzią w tym wypadku nie powonno nas dziwić. pozdrowienia, dla tych, którzy przyjęcli te odznaczenia i w dalszym ciągu są spychani w niepamięć przez "włatcóf histerii" ze szmatławca. Odpowiedz Link Zgłoś
s3kawka Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 13:59 Kaczorom odbija, czy my musimy to znosić? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 14:13 Jajeczko sobie znieś. Będziesz zajęcie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 14:38 Brak argumentów, lecimy w absurda?? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 14:40 Jakie argumenty, takie kontrargumenty. Coś się mnie dzisiaj czepiła? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 14:42 Dzisiaj??? Mało lotna jesteś, jak to blaszkodziobe??:) Ja tak z sympatii do interlokutorów:) Odpowiedz Link Zgłoś
platformiarz Blumsztajn zasługiwał na order... z kartofla 03.07.08, 14:50 A po drugie, niech kaczor dwa razy się zastanowi komu nadaje ordery. Prezydent powinien odebrać odznaczenia wszystkim hipokrytom z KOR-u. Jako pierwszemu powinien zerwać (razem z klapą marynarki) tow. Geremkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Blumsztajn zasługiwał na order... z kartofla 03.07.08, 14:54 Tak też już kiedyś skonstatowałam. Nadawanie orderów komu popadnie, obniża prestiz tych odznaczeń. A że ci ludzie są "kim popadnie", to widać, słychać i czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski W tej całej nawalance zapominacie o jednym: 03.07.08, 15:10 że istnieje coś takiego jak kapituła. Prezydent jest jedynie osobą wręczającą, pośrednikiem. Nieraz juz pisałem, w czyim imieniu nadaje się ordery i gdzie nalezy szukać podmiotowości w tym specyficznym stosunku między nadającym, a nagradzanym. Grochem o ścianę. Pisałem tez o rodzaju sportu, a właściwie dziecinadzie zwracających i nie przyjmujących ordery. Dziecinadzie ze względu na podawane tłumaczenia odmowy. Grochem o ścianę. I tak ten i podobne wątki można mnożyć, lecz nie ulega wątpliwości, że w tym przypadku to problem pewnej intelektualnej niedojrzałości Blumsztajna. Jego order, jego problem, jego tłumaczenia, niczyja strata. Tylko nie wiem dlaczego jego polityczna demonstracja zajmuje publiczną przestrzeń. Trudno odmówić słuszności poglądowi, że właśnie na tym, na niczym innym i jemu i jego środowisku najbardziej zależało. Najlepiej byłoby sprawe przemilczeć, ale przecież to akcja medialna, więc się nie da. Teraz jeszcze brakuje odpowiednich sondazy. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Co z miłosierdziem GW? Zobacz. 03.07.08, 15:26 planeta-terra.blogspot.com/2008/07/cherem.html Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Co z miłosierdziem GW? Zobacz. 03.07.08, 15:44 Może w końcu niepotrzebnie się czepiamy Blumsztajna. Nie jest przeciez wykluczone, że po słowach prezydenta zrozumiał, że nadany mu order wcale mu się nie nalezy i popełniono pomyłkę. Może jednak zdał sobie sprawę, że był jednak częścią establishmentu, który wspomógł przetrwać złe dni komunie, a i tez uwłaszczył się na narodowym majątku. Taka refleksja byłaby całkiem na miejscu. Jeżeli tak było, to chwała panu Blumsztajnowi, że dłużej nie udawał kogoś, kim nie był. Niech odda order i będzie mu wybaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Co z miłosierdziem GW? Zobacz. 03.07.08, 17:09 Niech odda i doda, że na niego nie zasługuje i będziemy kwita. Odpowiedz Link Zgłoś
stachporaj Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 16:22 Drogi Sewku, postapiles jak a mensz. Brawo. Tak wlasnie robi przyzwoity czlowiek. Dziekuje za Twoj gest. Odpowiedz Link Zgłoś
vdrapatz Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 16:28 Szan. Panie Blumsztein, jestem rencistą i 25 poza Polską, nie śledziłem biegu najnowszej historii Polski, ale zgadzam się całkowicie z Pana wypowiedzią i cenię Pana za to, że poświęca Pan swój autorytet do napiętnowania tych dwóch Kaczyńskich! Powtarzam tą wypowiedź ?anamar? ?Boże, za co nas pokarałeś Kaczyńskim?? Dodając, kiedy Polska pozbędzie się tych dwóch paranoików? Nie potrafię zrozumie siły politycznego oddziaływania tych braciszków na bieg wydarzeń w Polsce! Mam tyle pytań! Panie Blumsztein, podzielam całkowicie to, że czuje się Pan obrażony tym, co Lech Kaczyński wygaduje. Niech się Pan pocieszy tym, że obaj bracia a szczególnie Prezes nie umie sklecić kilku zdań, żeby kogoś nie urazić, obrazić! Lech ma za mało wiadomości zasadniczych, zaś Jarek nie potrafi panować nad sobą i wali prosto z mostu, i zawsze wyjdzie z niego pogarda dla drugiego człowieka, zawiść i podejrzliwość. Takie ich charaktery, nic na to się nie poradzi! Co dopiero wróciłem z Polski, odwiedziłem mój kochany Śląsk, gdzie się urodziłem i jeden z moich kolegów ze studiów napisał mi bardzo znaczące zdanie, cytuję: ?Ten kraj nie jest normalny i nie będzie, dopóki ścierwa pokroju Kaczyńskich mają tu cokolwiek do powiedzenia. Polacy muszą się wreszcie pozbyć tych za-wistnych kurdupli i wyczyścić wszystkie instytucje publiczne z ich pomagie-rów. Ostra ocena, tylko te słowa ścierwa i kurduple, może drastycznie oddają charak-ter tych braci, ale nie leżą w moim słownictwie! Jedno jest pewne ?nie kończyła się walka podszyta nienawiścią i paranoja to znak firmowy tych braciszków!? Panie Blumsztein, dziękuję już za to i życzę Panu odwagi i wytrwałości stawianiu czoła braciszkom Kaczyńskim, dla dobra RP. Pozdrawiam Walek Odpowiedz Link Zgłoś
platformiarz Re: Co z orderem Blumsztajna? 03.07.08, 16:47 Pewnie siedzisz w Izraelu i zajęty rzucaniem bomb na Palestyńczyków nie wiesz o co chodzi w naszym kraju. Powiem ci tylko, że Blumsztajnowi order się nie należał. Gdyby go słusznie dostał nigdy by go nie oddał. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Co z orderem Blumsztajna? 03.07.08, 17:12 Historią najnowszą sie nie interesował, ale za to z pasją g...em obrzucać umie, cwaniaczek jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Co z orderem Blumsztajna? 03.07.08, 17:19 I tu masz rację. Ani gębą. Ani intencjami, bo moje białe jak snieg. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 17:04 "nie śledziłem biegu najnowszej historii Polski, ale zgadzam się całkowicie z Pana wypowiedzią" Szanowny panie rencisto, skoro nie masz pan pojęcia o Polsce i jej historii, to najwłasciwszym sposobem zachowania się jest nie zabieranie głosu na forum publicznym i nie stawianiu się w kłopotliwej sytuacji politycznego i historycznego ignoranta. Poza tym wypadałoby pielęgnować język polski, jeśli się go jeszcze całkiem nie zapomniało. Piszesz pan: "Mam tyle pytań!" Czyż nie byłoby rzeczą właściwsza, gdybyś pan od tego zaczął? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 16:55 Czyscie Boga odstąpli, krytykanci??? Seweryn Blumsztein i jego współtowarzysze walczyli o wolną Polskę. Byli jednymi z nielicznym. Nadstawiali karki za całą resztę. Brali wciry za całą resztę. A teraz mają to nieszczeście należeć do nie tego obozu politycznego. Wręcza im sie odznaczenia, jednocześnie na nich plując. Alei nie walczyli o odznaczenia, oni walczyli o wolnosc, wiec w wolnym kraju nie dadzą sie nikomu opluwac. A tak miedzy nami w Madgalence byli również bracia K. i również skorzystali oni na członkowstwie Establishmentu, którym obecnie tak pogardzają......... Odpowiedz Link Zgłoś
platformiarz Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 17:10 Bez przesady, bez przesady. Im więcej latek, tym Blumsztaj dodaje sobie zasług. Ilu jest takich cichych bphaterów "S", którzy nie przeżyli stanu wojennego, albo dzisiaj zbierają na śmietnikach puszki. Blumsztajn zawsze na wierzchu, zawsze przy korycie. Takiemu chwali doopie już nic się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 chwalą nas 04.07.08, 00:51 1410_tenrok napisał: > Czyscie Boga odstąpli, krytykanci??? > Seweryn Blumsztein i jego współtowarzysze walczyli o wolną Polskę. Byli jednymi > z nielicznym. Nadstawiali karki za całą resztę. Brali wciry za całą resztę. A > teraz mają to nieszczeście należeć do nie tego obozu politycznego. Wręcza im si > e odznaczenia, jednocześnie na nich plując. Alei nie walczyli o odznaczenia, o > ni walczyli o wolnosc, wiec w wolnym kraju nie dadzą sie nikomu opluwac. > A tak miedzy nami w Madgalence byli również bracia K. i również skorzystali oni > na członkowstwie Establishmentu, którym obecnie tak pogardzają......... Marny propagandzista Gazety Wyborczej niejaki Blumsztajn robi gest, który owa Gazeta Wyborcza nagłaśnia. Miałeś zaszczyt parszywcze dostać polskie odznaczenie, ale się na nie wypiąłeś, więc więcej takiego zaszczytu nie dostąpisz. Może rabbi Michnik zrobi cię Człowiekiem Roku Gazety Wyborczej? A może wyróżnienie "złotego pejsa", albo "tęczowa jarmułka"? A wszystko wedle zasady: Chwalą nas, wy mnie a ja was. Odpowiedz Link Zgłoś
jancior Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 17:11 * * * * * NA co OBRAZIL sie S.Blumsztain* * * * * : Seweryn Blumsztajn obraził się na Lecha Kaczyńskiego za stwierdzenie, że anykomunistycznych kombatantów należało odznaczyć wcześniej. Redaktor ?Wyborczej? poczuł się ?spotwarzony? wyjaśnieniami prezydenta, który tłumaczył te zaniechania następująco: ?wynikało to z koncepcji, w której ocena moralna ludzkich postaw, jakakolwiek przyzwoitość jest ciężarem?. Jeśli Blumsztajn rozpoznaje się w tej charakterystyce, a więc przyznaje się do propagowania takich poglądów, to dlaczego się obraża? Jeśli zrozumiał, że są one niewłaściwe, powinien przemyśleć swoją postawę, jeśli nie są ? czemu protestuje? Jednak filar ?Wyborczej? nie tylko się obraża. Robi to w imieniu całej opozycji, ?Solidarności?, wreszcie pokolenia, które wywalczyło niepodległą Polskę. Charakterystyczne to dla towarzystwa Blumsztajna, które uważa się za całą opozycję, ?Solidarność?, pokolenie czy po prostu Polaków. Blumsztajn zwrócił medal. Spośród blisko 100 odznaczonych orderu nie przyjęły jeszcze trzy czy cztery osoby. Dzięki temu to oni stali się opiewanymi przez media bohaterami uroczystości. Dowiedziałem się, że Jacek Rakowiecki był bardziej zainteresowany terminem uroczystości niż ci, którzy przyjmowali odznaczenia. Wiedział, że dopiero odmawiając medalu, stanie się prawdziwym herosem, symbolem odwagi i nonkonformizmu. Gdy Aleksander Kwaśniewski nadawał wysokie odznaczenia wolnej Polski propagandystom stanu wojennego i wysłużonym aparatczykom PRL-owskiej nomenklatury, wszystko było na swoim miejscu i obrażać się nie należało. Co innego dziś. Wiem, że odznaczani poczuli się obrażeni nie wystąpieniem prezydenta, z którym prawie wszyscy się zgadzali, ale gestami Blumsztajna i Rakowieckiego. Czekali prawie 20 lat, aby przypomniano sobie o nich, podczas gdy honory odbierali ich prześladowcy, którzy walczyli przeciw demokracji i wolnej Polsce. Mieli prawo zastanowić się, dlaczego tak się działo. Pewnie więc się nie zdziwili, że Blumsztajn obraża się, gdy słyszy słowo: przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 17:33 nawet order kartofla to też order Odpowiedz Link Zgłoś
platformiarz Masoni i im podobni nie powinni otrzymywać... 03.07.08, 17:44 ...polskich orderów. To współczesna targowica, która szkodzi Polsce. Tak, Tak. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa811 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 18:19 Jakieś fatum wisi nad Orderem Orła Białego. Onegdaj król St.A.Poniatowski na polecenie Katarzyny II odznaczał nim co sprawniejszych faworytów. Dzisiaj głowa naszego państwa wpierw order ów wręcza jedynie po to, by odznaczonego za chwilę znieważyć. A może to nie fatum tylko chora głowa głowy państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
terdzo Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 21:08 nie wiem czy ktos z tych "opluwaczy" pamięta cokolwiek z lat 80-tych. Tych kilku kolesi, w tym i Blumsztajn ( większość z nich obecnie jest opluwana, nawet pośmiertnie), nie zważając na totalny marazm Polaków, na ogólnonarodowe ugrzęźnięcie w kilometrowych kolejkach po minimum na przetrwanie, z wiara i uporem próbowło coś zmienić,. Niejednokrotnie wyśmiewani jako maniakalni opozycjoniści, jacyś partyzanci beznadzieji, błędni rycerze. A jednak to ich wiara i upór dały w efekcie zwycięstwo. Wiem, wiem! Są tacy którym bardziej by się podobało gdyby komuchów powywieszano na latarniach, bez tych Magdalenek, okrągłych stołów i rozmów otwartych i poufnych opozycjonistów z władzą. Ja jednak Bogu dziękuję, że ani ja ani nikt inny w tym kraju nie musiał widzieć tego co widziano np. w Rumuni. Tak łatwo być krzykaczem, tak łatwo być dzisiaj krzykaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
platformiarz Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 21:19 Nie przesadzaj, może są i znani, ale tylko dlatego, że pierwsi wystawiali klapy marynarek do orderów. Zapominasz o tysiącach bezimiennych, którzy siedzieli po więzieniach i plili czarną kawę. Nikt z nich nie miał telewizora pod celą i nie pisał książek. Takich jak Blumsztajn jest w Polsce na pęczki i nikt z nich obnosi się z męczeństwem tak jak grupa komandosów czy partyzantów. Staje się to już obrzydliwe. Jak długo jeszcze będą oddzierać kupony ze swej "walki" o ciepłe posady? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Skoro Blumsztajn kłamie lub udaje ślepego,to nie 03.07.08, 21:30 anamar napisała: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz Boże, ża co nas pokarałeś Kaczyńskim? ---> ... zasługuje na order ... "To oni stworzyli, wraz z częścią ówczesnej nomenklatury, grupę, dziś już prawie jednorodną i to ta grupa, w moim najgłębszym przekonaniu, a także moich politycznych przyjaciół, jest dla Polski nie walorem, ale obciążeniem, dużym obciążeniem, bo zainteresowana jest życiem politycznym i społecznym wyzutym z wszelkich wartości - mówił prezydent Lech Kaczyński tuż po odznaczeniu działaczy dawnej opozycji." Odpowiedz Link Zgłoś
e_hehehe Re: Skoro Blumsztajn kłamie lub udaje ślepego,to 03.07.08, 21:38 przeciez on jest zero intelektualne nigdy nie wypowiedział się w sposób otwarty zasługujący traktować jego wypowiedź na łamach jako jego. domyslam się patrząc juz wielokrotnie na niego , że ma problem św walentego dlatego jest kolejnym pod skrzydłami z powodów humanitarnych Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 [...] 03.07.08, 21:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnoldos Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 03.07.08, 23:20 Blumsztajn to działacz polityczny. To uosobienie degeneracji dziennikarskiego fachu. Takiej jednostronności nie ma nawet / nie było w Gazecie Polskiej. Dobrze, że oddał Order-nigdy na niego nie zasługiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 [...] 03.07.08, 23:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kwaczynski Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 04.07.08, 00:50 wspolczesny polak patriota: katolik w sercu, komunista w mysleniu. do lagru z wrogami klasy robotniczej w imie narodu i boga. rydzyk na pierwszego sekretarza. amen. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 odznaczac redaktorow Maleszka Time??? Po co??? 04.07.08, 01:14 dobrze, ze oddal swoje watpliwe zaslugi juz dawno utopili w gnoju produkowanym kazdego dnia przez GW Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 04.07.08, 04:02 Hahaha no nie mogę, rozbawił mnie ten obrazek. Niedługo zrobi się cała kolekcja z tych zwróconych orderów. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Re: Co z orderem Blumsztajna? Zobacz 04.07.08, 08:11 A ja bym panu Blumsztajnowi reki nie podal- za glupote. Odpowiedz Link Zgłoś