w111mil 13.07.08, 22:30 "Geremek na niego popatrzył przez chwilę, a potem odpowiedział spokojnie: "Urodziłem się w getcie. Moja rodzina zginęła w getcie" wiadomosci.onet.pl/1788023,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aligator3 Re: Polacy juz w 1932 zrobili getto dla Żydów? 14.07.08, 03:44 Skąd ten dziwny dla mnie tytuł Twojego wątku? Czyżby Geremek coś takiego kiedyś powiedział? Mam nadzieję, że nie. Szczególnie, że pamiętam ten wywiad z nim, o którym wspomina Zbigniew Brzeziński... Było to w programie Newshour PBS (amerykańskiej telewizji publicznej) gdy Geremek przyjechał do Stanów jako minister spraw zagranicznych III RP. I rzeczywiście tak było - Geremek nie podjął zachęty dziennikarza do wypowiedzenia się na temat "polskiego antysemityzmu" i odpowiedział tak jak przypomina prof.Brzeziński: - Pamiętam szczególnie wystąpienie Geremka w telewizji amerykańskiej, kiedy - jak to się, niestety, często zresztą zdarza - prowadzący wywiad dziennikarz poprosił go o wypowiedzenie się na temat "szeroko rozpowszechnionego polskiego antysemityzmu". Geremek na niego popatrzył przez chwilę, a potem odpowiedział spokojnie: "Urodziłem się w getcie. Moja rodzina zginęła w getcie. Ja zostałem wybrany po wolnych wyborach, przez wolny rząd, na ministra spraw zagranicznych Polski. Czy to panu wystarcza?" Dziennikarz po prostu zaniemówił - wspomina Zbigniew Brzeziński. Chyba tylko spuentował trochę inaczej, tzn. powiedział coś w rodzaju "no, więc sam pan widzi - w Polsce nie ma żadnego anty-semityzmu". Zapamiętałem ten moment i myślę, że uczciwość wymaga, żeby dzisiaj go przypomnieć. Tak po prostu było. Nie byłem i nie jestem dziś sympatykiem polityki Geremka, uważam, że ten łagodny i dość powściągliwy człowiek ma dość szemraną biografię z lat 50., 60. a po "okrągłym stole" zbyt wiele lat służył bezkrytycznie polityce dla Polski szkodliwej, to jednak - przynajmniej wtedy w USA zachował się elegancko i lojalnie. Nie plótł o jakiejś polskiej schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś
aligator3 Re: Polacy juz w 1932 zrobili getto dla Żydów? 14.07.08, 06:01 faktycznie, to jaki nonsens... Nie zwróciłem uwagi na daty - Geremek urodził się w r.1932, żadnego getta w Warszawie wtedy nie było; oczywiście albo Onet, albo Brzeziński strzelili tu jakąś gafę. Getto stworzyli Niemcy w r.1940 i pewnie w nim Geremek dorastał... Nie pamiętam z owego wywiadu tych słów o urodzeniu w getcie, musiało to być jakoś inaczej powiedziane - oczywiście. Reszta b.z. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Polacy juz w 1932 zrobili getto dla Żydów? 14.07.08, 06:32 Myśl, myśl ponoć to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Rok 1918 :) 14.07.08, 07:29 w111mil napisał: "Tragicznym incydentem był pogrom żydów we Lwowie po wycofaniu się oddziałów ukraińskich 22 listopada 1918 r. Jak podaje Ministerstwo Spraw Zagranicznych zginęło wtedy co najmniej stu pięćdziesięciu Żydów oraz zrabowano ponad pięćset sklepów. Do niechlubnej historii przeszło też rozstrzelanie 5 kwietnia 1919 r. Żydów podejrzanych o współpracę z Sowietami .20" www.kwsm.uni.wroc.pl/publikacje/problemy.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Polacy juz w 1932 zrobili getto dla Żydów? 14.07.08, 08:18 O co chodzi? Jeżeli nie jest to przekręcenie jego wypowiedzi, ale Geremek faktycznie zmyślał odpowiadając głupiemu dziennikarzowi, to tym bardziej dowiódł swojego polskiego patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
platformiarz Re: Brzeziński to mason 14.07.08, 08:43 A masonom nie wierzę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 To z pewnością kwestia złego tłumaczenia 14.07.08, 08:56 We francuskim na przykład "ghetto" nie ma tego samego potężnego znaczenia co w polskim. Określa tylko dzielnicę, zamieszkałą przez ludność o jakichś odrębnych cechach, nawet niekoniecznie etnicznych. Historycznie były to dzielnice wydzielone dla Żydów (zaczęło się bodajże w Hiszpanii), ale teraz tym słowem określa się np arabskie dzielnice na przedmieściach wielkich miast. I nawet w czasach historycznych nie były to getta w naszym rozumieniu, niestety skażonym tym, co hitlerowska ideologia naszemu krajowi narzuciła. Zauwazyłam zresztą od kilkunastu lat, że równolegle z inwazją angielszczyzny w języku polskim zaczyna się tolerować wszelakie niechlujstwo w przekładach z innych języków. Słowo, znalezione w słowniku, nie wystarcza. Trzeba jeszcze znać jego barwę i ciężar gatunkowy w języku oryginału. Odpowiedz Link Zgłoś
weissensee Ghetto 14.07.08, 10:17 Żydzi od stuleci mieszkali w zwartych rejonach miast - początkowo pod przymusem, potem dobrowolnie. Dość wspomnieć warszawska ulicę Nalewki, krakowski Kazimierz. No i w przedwojennej Polsce na uczelniach "narodowi" studenci zmuszali żydowskich kolegów do zajmowania najgorszych miejsc w salach wykładowych, tworząc ghetto ławkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jn-24 Re: To z pewnością kwestia złego tłumaczenia 14.07.08, 12:13 Moja rodzina zginęła w getcie. To nie to gettto ? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Polacy juz w 1932 zrobili getto dla Żydów? 14.07.08, 11:14 Nie. Nawet jeśli nie wiesz to tak trudno wpisać kilka (9) literek w google? pl.wikipedia.org/wiki/Getto Odpowiedz Link Zgłoś