marija.bar 13.09.08, 10:10 Tusk zapowiadajac jej wprowadzenie robi to dla biznesu, a nie dla zwykłych Polaków. A co mnie obchodzą eksporterzy, niech sobie radzą bez euro. A zwykłym Polakom będzie się żyło gorzej po wprowadzeniu tej waluty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goldenwomen34 dostaniemy po dupach jak we Włoszech 13.09.08, 10:12 po wprowadzeniu euro. Dlaczego nie ma referendum w tej sprawie? Ten Tusk to czyich interesów broni? naszych ,Polaków czy sponsorów? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 twoim zdaniem, oczywiście żydowskich??? 13.09.08, 10:17 goldenwomen34 napisała: > po wprowadzeniu euro. Dlaczego nie ma referendum w tej sprawie? Ten > Tusk to czyich interesów broni? naszych ,Polaków czy sponsorów? Odpowiedz Link Zgłoś
koperczak5 No to płaczmy... 13.09.08, 17:39 No to płaczmy po tych pięknych czasach, kiedy to za dziesięć- dwadzieścia dolców miesięcznie mozna było nieźle żyć. Komuno wróć? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen34 nie wypowiadaj sie za mnie 13.09.08, 17:51 wos9 napisała: > goldenwomen34 napisała: > > > po wprowadzeniu euro. Dlaczego nie ma referendum w tej sprawie? > Ten > > Tusk to czyich interesów broni? naszych ,Polaków czy sponsorów? Nie masz takiego przyzwolenia ode mnie i mieć nie bedziesz. > > Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 10:16 marija.bar napisała: > Tusk zapowiadajac jej wprowadzenie robi to dla biznesu, a nie dla > zwykłych Polaków. A co mnie obchodzą eksporterzy, niech sobie radzą > bez euro. A zwykłym Polakom będzie się żyło gorzej po wprowadzeniu > tej waluty. Nie wiem, czy będzie się żyło lepiej, czy gorzej. Ja jestem przywiązana do naszej waluty. Zbyt długo w historii jej nie mieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 10:23 Myślisz, że Niemcy byli mniej przywiązani do marki, a Francuzi do franka? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 10:29 ayran napisał: > Myślisz, że Niemcy byli mniej przywiązani do marki, a Francuzi do franka? Myślę, że to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 10:45 wos9 napisała: > ayran napisał: > > > Myślisz, że Niemcy byli mniej przywiązani do marki, a Francuzi do > franka? > > Myślę, że to ich sprawa. A waluta, jak waluta. Jest środkiem wymiennym za towary. Nie po to Fenicjanie wymyślali uniwersalny pieniądz, byśmy kurczowo trzymali się złotego, który przełożenie na złoto już dawno stracił. Już teraz żywność w Polsce jest droższa niż w strefie Euro. :) Nie mówiąc o innych bardziej luksusowych dobrach. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 11:28 A jak wejdziemy do strefy euro to żywność stanieje a pobory wyrównają do niemieckich? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 11:31 elena4 napisała: > A jak wejdziemy do strefy euro to żywność stanieje a pobory > wyrównają do niemieckich? Jak na Żeraniu czy w Starachowicach będą pracować tak wydajnie, jak w zakładach BMW, to na pewno tak. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 11:56 Ale nie będą, więc argument o obniżeniu cen żywności po wprowadzeniu euro upada, hehehe. Przeżyłam jedno wprowadzenie euro i na własnej skórze odczułam wzrost kosztów egzystencji, łącznie z bezpodstawnym wyrównywaniem cen w górę i nigdy w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Re: To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 12:49 Ale przecież Polacy wchodząc na kolanach do UE sami się zgodzili że chcą EURO - prawda? To teraz powinni podchodzić z entuzjazmem do EURO którego chcieli jak chcieli "mlekiem i miodem płynacej" UE - prawda? Choć bardzo jestem ciekaw co by sie stało gdyby zrobić naprade rzetelny spis tego co naprawde zyskaliśmy po przez wejscie do UE a ile wynasza straty. Bo mam obawy iż straty są wiksze niż zyski. Polsce UE się nie opłaca, nie opłacała i nie bedzie nigdy opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 15:04 elena4 napisała: > A jak wejdziemy do strefy euro to żywność stanieje a pobory > wyrównają do niemieckich? Żywność będzie musiała stanieć, na początku w strefie przygranicznej. Potem stopniowo dalej. Czyli na wschodzie zawsze będzie najdroższa :) Do czasu, aż się wszystko wyrówna. Z poborami podobnie. Co prawda Czechy np. nie są w strefie Euro (dzięki Klausowi) ale i tak, chleb tam jest na zakwasie, masło ze śmietany w kostkach 250 gramowych, o piwie nie wspomnę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: To bardzo intensywnie myślisz :) 13.09.08, 15:10 Bzdury. Masz globalizację zysków, gdzie coś może być tańsze, bo coś innego wyrówna stratę. Teraz mozna będzie to zregionalizowac, więc na obnizki towarów u nas bym nie liczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jak wolisz tuczyć cinkciarzy twoja wola. :) 13.09.08, 15:18 elena4 napisała: > Bzdury. Masz globalizację zysków, gdzie coś może być tańsze, bo coś > innego wyrówna stratę. Teraz mozna będzie to zregionalizowac, więc > na obnizki towarów u nas bym nie liczyła. Powiedz mi dlaczego np. Metaxa kosztuje w Niemczech 12 Euro a w Polsce 120 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Jak wolisz tuczyć cinkciarzy twoja wola. :) 13.09.08, 15:28 Ja nic nie wolę bo na nic nie mam wpływu. A jak ustalą cenę metaxy w Polsce po wprowadzeniu euro? Przecież dla Polaka po wprowadzeniu euro i tak będzie ona droższa niż dla Niemca. Uważasz, że ją skorygują o koszty manipulacyjne wynikające z wymiany pieniądza? Chyba cię pogięło. O koszty manipulacyjne to oni zysk zwiększą. Gdzies to już przerabiałam, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Wiesz dlaczego Kaczyńscy tak się boją Euro 13.09.08, 15:34 elena4 napisała: > Ja nic nie wolę bo na nic nie mam wpływu. > A jak ustalą cenę metaxy w Polsce po wprowadzeniu euro? > Przecież dla Polaka po wprowadzeniu euro i tak będzie ona droższa > niż dla Niemca. Uważasz, że ją skorygują o koszty manipulacyjne > wynikające z wymiany pieniądza? Chyba cię pogięło. O koszty > manipulacyjne to oni zysk zwiększą. Gdzies to już przerabiałam, > hehehe. Bo wymianę przeprowadza wyłącznie bank centralny. Podobnie z innymi złoczyńcami. Nie da się wyprać brudnych pieniędzy. I to tak wszystkich boli - wszechpolaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Wiesz dlaczego Kaczyńscy tak się boją Euro 13.09.08, 15:42 Dlaczego zmieniasz temat? Pogadaj o tym wyrównywaniu sie cen. Tylko ciekawe dlaczego ja za paczke papierosow placę tu gdzie mieszkam 3 euro, w Paryżu płacilam ok 5, a w Rzymie 3,70 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Wiesz dlaczego Kaczyńscy tak się boją Euro 13.09.08, 15:53 elena4 napisała: > Dlaczego zmieniasz temat? > Pogadaj o tym wyrównywaniu sie cen. Tylko ciekawe dlaczego ja za > paczke papierosow placę tu gdzie mieszkam 3 euro, w Paryżu płacilam > ok 5, a w Rzymie 3,70 euro. A gdzie mieszkasz łatwiej, będzie wtedy porozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Wiesz dlaczego Kaczyńscy tak się boją Euro 13.09.08, 16:00 To nie ma nic do rzeczy. Mieszkam tam, gdzie ceny towarów w starych monetach po...ono przez koszt 1 euro w tych monetach, zaokrąglono do góry dla równego rachunku i do tej pory tak zostalo, z tendencją zwyżkującą. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Wiesz dlaczego Kaczyńscy tak się boją Euro 13.09.08, 16:03 Nie rozumiem dlaczego wycięło część słowa. Co jest złego w słowie po/.../ono? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ma, bo wynika, że coś konfabulujesz :) 13.09.08, 16:14 elena4 napisała: > To nie ma nic do rzeczy. Mieszkam tam, gdzie ceny towarów w starych > monetach po...ono przez koszt 1 euro w tych monetach, zaokrąglono > do góry dla równego rachunku i do tej pory tak zostalo, z tendencją > zwyżkującą. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ma, bo wynika, że coś konfabulujesz :) 13.09.08, 16:15 A co konfabuluję konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Ma, bo wynika, że coś konfabulujesz :) 13.09.08, 17:58 Elenko powiedz mi w jakim kraju mieszkasz, a być może przyznam Ci rację. Inaczej ściemniasz nie podając faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ma, bo wynika, że coś konfabulujesz :) 13.09.08, 19:37 W kraju do którego nam wciąż daleko a któremu daleko do innych. Ale co to ma do rzeczy? Przecież mechanizm wprowadzania euro będzie taki sam, czyli wymiana złotówki według jakiegoś ustalonego przelicznika. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Kończę rozmowę bo faktów brak. 13.09.08, 19:47 elena4 napisała: > W kraju do którego nam wciąż daleko a któremu daleko do innych. > Ale co to ma do rzeczy? Przecież mechanizm wprowadzania euro będzie > taki sam, czyli wymiana złotówki według jakiegoś ustalonego > przelicznika. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Kończę rozmowę bo faktów brak. 13.09.08, 19:56 Fakty znaleźć nietrudno. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 10:45 wos9 napisała: > Myślę, że to ich sprawa. Nasza również. Gdyby Niemcy i Francuzi byli tak bardzo przywiązani do swoich walut, że nie chcieliby euro, to albo nie byłoby żadnej strefy euro do wchodzenia, albo byłaby jakaś kadłubkowa strefa bez Niemiec i Francji, wchodzenia do której nie byłoby warto rozważać. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika.logika nie chcieli też wolnego rynku 13.09.08, 12:53 edukacji seksualnej prywatnej służby zdrowia chcieli natomiast jarosława kaczyńskiego, lustracji i zabrania pieniędzy bogatym. przesadzam, ale celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Re: nie chcieli też wolnego rynku 13.09.08, 13:30 Nie ma sie co oszukiwac Polacy chcą odmiany najsprawiedliwszego ustroju czyli Socjalizmu wraz z pełnymi pólkiami itd itp. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Przed wprowadzeniem euro w krajach starej .... 13.09.08, 12:58 .. unii zapowiadano wzrost wymiany handlowej, wiecej konkurencji i zwiazane z tym obnizki cen. Rzeczywistosc okazala sie inna. Wymiana handlowa jest rzeczywiscie wieksza, ale regulacje wprowadzane przez urzednikow unijnych sprzyjaja raczej monopolizacji handlu, co w praktyce oznacza brak konkurencji i wzrost cen. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Co widać po cenach rozmów z tel. komórkowych :) 14.09.08, 09:57 adalberto3 napisał: > .. unii zapowiadano wzrost wymiany handlowej, wiecej konkurencji > i zwiazane z tym obnizki cen. Rzeczywistosc okazala sie inna. > Wymiana handlowa jest rzeczywiscie wieksza, ale regulacje > wprowadzane przez urzednikow unijnych sprzyjaja raczej monopolizacji > handlu, co w praktyce oznacza brak konkurencji i wzrost cen. Nim coś napiszesz sprawdź :) Do Euro niedługo wchodzi Słowacja. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Mialem na mysli przede wszystkim ceny zywnosci. 14.09.08, 10:20 ow.W tym przypadku rynek jest w duzej czesci zmonopolizowany. W Niemczech ta tendencja byla zauwazalna juz na poczatku lat 90-tych. Wzrastaly ogolne obroty, nie zmienialy sie natomiast udzialy w rynku duzych koncernow handlowych. Do chwili obecnej to sie nie zmienilo. REWE,Aldi,Lidl to sa potentaci. Nie maja wcale ochoty handlowac teoretycznie tansza zywnoscia z nowych krajow unijnych. W przypadku np. jablek wiadomo jaki byl spor o ich cene . Akurat przetwory z jablek na rynku unijnym pochodza glownie z Polski. Ceny skupu minimalne, ceny gotowych produktow znacznie wzrosly. Potentaci w handlu zywnoscia maja widocznie dobre lobby w Brukseli, bo nikt ich nie rusza. Uslugi telekomunikacyjne rzeczywiscie stanialy, komputery zreszta tez. Przekonaj o tym polskich emeryt Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Skoro piszesz o żywności to jak wytłumaczysz 14.09.08, 10:23 To, że jest ona tańsza w strefie Euro niż w Polsce? :) Porównaj np. ceny serów, ceny nabiału. Chleba nie da się porównać, gdyż w Polsce nie ma już chleba - są dmuszaki, podobnie jak produkty masło podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 To juz zasluga "polskich" sieci handlowych. 14.09.08, 10:54 Nie ma to nic wspolnego z waluta. Widocznie Polacy bez protestow kupuja drozsze produkty, zaakceptowali te ceny. Konsumenci w krajach starej unii sa bardziej swiadomi, organizacje konsumenckie dzialaja sprawniej. Rowniez i politycy bardziej sie z nimi licza. Chociaz ceny na produkty zywnosciowe sa w duzej czesci ustalane na zasadzie akceptowalnosci przez konsumentow. Duze sieci Aldi,Lidl czy Penny Markt (REWE) maja w zasadzie te same ceny. W kazdym razie szybko zostala np. zauwazona spozniona reakcja urzednikow w Brukseli na nizsze plony zboz w zeszlym roku (zniesili cla importowe dopiero po zwyzce cen na unijnym rynku). Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To zasługa Polaków sieci nie mają tu nic 14.09.08, 11:11 adalberto3 napisał: > Nie ma to nic wspolnego z waluta. Widocznie Polacy bez protestow > kupuja drozsze produkty, zaakceptowali te ceny. Konsumenci w krajach > starej unii sa bardziej swiadomi, organizacje konsumenckie dzialaja > sprawniej. Rowniez i politycy bardziej sie z nimi licza. Chociaz ceny > na produkty zywnosciowe sa w duzej czesci ustalane na zasadzie > akceptowalnosci przez konsumentow. Duze sieci Aldi,Lidl czy Penny > Markt (REWE) maja w zasadzie te same ceny. Samemu napisałeś, że sieci dostosowują cenę do poziomu akceptowanego przez społeczeństwo. Dodam, że nie tylko cenę ale i opakowania. Jesteśmy chyba jedynym krajem, gdzie "masło" pakowane jest w kostki ~200 gramowe. Choć są i mniejsze. Piszę, "masło", gdyż wyrób ten nie posiada charakterystycznego dla masła smaku i aromatu. W Czechach cena kostki 250 gramowej prawdziwego masła to około 3.2 zł (23 kc). Na głupotę jednak nic nie poradzisz, najpierw stopniowo zmniejszano masę kostki 250, 225, 200 gramów (choć cena utrzymywała się ta sama i ludzie to łykali) :) Potem zamiast tłuszczu mlecznego zaczęto stosować polepszacze i ludzie też to łyknęli. Dla Polaka nie ma znaczenia w jakiej walucie będzie płacił czy w zł czy Euro. I tak się daje rolować. Przy Euro jednak może by się zastanowił, dlaczego u sąsiadów ceny są niższe niż w Polsce. Łatwość porównania. Poza tym małe hurtownie mogłyby sprowadzać tańszy towar bez ceregieli z przeliczaniem kursów walut. Problem jednak leży w naszej mentalności: 1. Dajemy sobie wmawiać, że złotówka ma jakieś transcendentalne znaczenie, dla budżetu domowego. 2. Przy ograniczonej możliwości porównywania cen, jest to znakomicie wykorzystywane przez spekulantów. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 13:08 Najlepiej nic nie zmieniać, niech "prywaciarze" pozdychają z głodu ze względu na zły przelicznik, byle nam "komuchom" żyło się bezpiecznie... Wszyscy uczciwie pracujący zyskają, a reszta niech się martwi i modli do radyjka. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 13:30 Nie mędrkuj. Jedyny kto zyska to międzynarodowy kapitał spekulacyjny i wielkie korporacje. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 13:34 elena4 napisała: > Nie mędrkuj. Jedyny kto zyska to międzynarodowy kapitał > spekulacyjny i wielkie korporacje. A Ty pewnie jesteś ekonomistka klasy międzynarodowej... Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 13:41 Nie. Przeciętny konsument, który codziennie musi kupować chleb i coś do chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 13:58 elena4 napisała: > Nie. Przeciętny konsument, który codziennie musi kupować chleb i > coś do chleba. Ale możesz to kupować dzięki takim jak ja prywaciarzom... Pisanie zresztą "Polacy" jest nadużyciem, bo nie wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:06 Kupuję go dzięki takiemu prywaciarzowi jak ja a nie jak ty. I wiem doskonale, że wszystko zostanie po staremu i jedyny profit dla tego kraju będzie taki, ze ty zapłacisz Benzowi za nowy towar raz do roku a nie jak dotychczas raz na trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:10 Masz bardzo małe pojęcie o wszystkich uwarunkowaniach ekonomicznych związanych z Euro, ale i tak nie Ty będziesz na szczęście decydować. Przecież w tej chwili możemy tylko zyskać na wejściu do strefy Euro i to wszyscy w ogólnym rozrachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:14 Ja napewno. Bo ci wyjme twoich roboli i na tym zarobię, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:15 I co, zatrudnisz ich w swoim biurze utrzymywanym z moich podatków ? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:28 Nie. Na budowie i dam im trochę więcej niż ty a i tak się będą cieszyć, bo na dużo więcej ich będzie stać. Jeśli już zrozumiałeś na czym to polega, to teraz uzyj swojego przygotowanego ekonomicznie umysłu i wytłumacz jak ten mechanizm wpłynie na rozwój gospodarki w skali naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:32 W poscie poniżej masz odpowiedź, przeczytaj, pomyśl i się potem wypowiadaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:49 Ja nie mam o czym mysleć, bo i tak zrobią co zechcą. Nie lubię jedynie, jak mi się bałach wciska na siłę. Kapitał przyjdzie, ale będzie to kapitał migracyjny, który zabierze dupę w troki w przypadku nieotrzymania zamierzonego zysku i ulokuje się z winnym miejscu. W początkowym okresie zamieszania ceny pójda w górę i niechby sie nawet potem ustabilizowały, to i tak siła robocza przeniesie się w inne bardziej opłacalne i ustabilizowane miejsce, czyli np do Niemiec. A ty żeby być konkurencyjny, będziesz musiał utrzymać koszt pracy na tym samym, zbliżonym poziomie co teraz. Na zlikwidowaniu wszelkich kosztów związanych z wymiana pieniądza itp skorzysta zagraniczny moloch. I gdzie tu miejsce na budowanie stabilnej silnej gospodarki tego kraju i doganianie innych? Dodaj jeszcze ograniczajace unijne przepisy i szczątkowy polski wolny rynek, w ktorym uklady nie [pozwolą na działalność byle komu i prawdziwą konkurencję. Niech mi tu kitu nikt nie wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 14:17 Nie medrkuj chlopie-mondralo.Miedzynarodowy to znaczy rowniez Polski.I nie pitol ze ceny wzrosly.Owszem to co kosztowalo w niemczech 99Pf dzisiaj kosztuje czesto 99€c.Lecz olbrzymia wiekszosc towarow staniala. Dzisiaj wiele towarow jest tansze w strefie € niz w Polsce.Dlatego ze do kosztow zakupu np oleju,wina,miesa,owocow dochodza koszty wymiany zlotowek na €.+VAT od tej wymiany.Ponadto inwestorzy chca w Polsce wiecej zarabiac.Dlatego ze ryzyko utraty kapitalu jest stosunkowo duze.Pomijajac idiotow z pis gotowych w ciagu jednej nocy zmienic warunki prowadzenia przedsiebiorstw,ryzykowne sa zyski w slabej walucie jaka jest zlotowka.Wystarczy ze jaki Georgr Soros czy inny milirder postanowi zarobic na spekulacji zlotowka i bedzie klopot.Za funtem Brytyjskim stoi po wielokroc potezniejsza gospodarka i popatrz medrku zco sie dzieje z funtem.Zobacz co sie dzieje z dobrem narodowym jakim jest rosyjski rubel.I zacznij myslec.Co niestety wydaje sie niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A teraz to kto zyskuje? 14.09.08, 13:33 elena4 napisała: > Nie mędrkuj. Jedyny kto zyska to międzynarodowy kapitał > spekulacyjny i wielkie korporacje. Euro jest wolutą rozliczeniwą na świecie. Zamów czy sprzedaj za złotówki poza granicami RP a cię wyśmieją. Gospodarka, a więc i my Polacy potrzebuje choćby surowców. Surowce kupuje się za ogólnie akceptowalną na świecie walutę (USD lub EURO). Do każdej takiej transakcji musisz dodać koło 10% na obsługę przeliczania walut. Słowem jesteś biedniejsza z założenia o około 10%. Tuczysz bankierów, a nie polską gospodarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
euro.pa Polacy nie nie maja nic do gadania w 13.09.08, 13:41 polskiej mafiokracji Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie nie maja nic do gadania w 13.09.08, 13:43 Ale żeby mieć cos do gadania, muszą mieć informacje na temat zysków i strat. A nawet tego nie mają. Z resztą europejskich obywateli było to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Polacy nie nie maja nic do gadania w 13.09.08, 14:42 Inni obywatele nie wierza w cuda lecz dbaja sami o swoj los.Inni obywatele nie wprowadzaja co 6 miesiecy kolejnego dnia wolnego od pracy,tak jak nadwislanscy.Zamiast organizowac podpisy pod petycja zadajaca kolejnego dnia wolnego od pracy czy konferencji na temat Bolka czy innego Lolka wystarczy zrobic to co zrobili Slowacy.Juz dzisiaj funkcjonuja tam w zyciu codziennym dwie waluty.Korona Slowacka i €.I slowacy widza doskonale jak to wyglada,zaden Wladimir Meciar im w glowach nie zamaci.Wierzacych jest tam 4% Wprl bis mamy Meciara-Kaczynskiego.I 96% katolikow. Wiec pasujemy do Europy jak wilk do pluga. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Polacy nie nie maja nic do gadania w 13.09.08, 14:47 x2468 napisał: > Wierzacych jest tam 4% Skąd to wziąłeś? Pomyliła ci się Słowacja z Czechami? I co to ma do rzeczy? To dobrze świadczy o Słowakach, że nie bali się euro, ale z religijnością ma niewiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie nie maja nic do gadania w 13.09.08, 14:51 Pasujemy. Nasi katolicy to mjest to, czego europa potrzebuje, żeby byc konkurencyjna. Ale katolicy pracujący na ich terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie nie maja nic do gadania w 13.09.08, 14:52 I z ta wiarą w cuda pocasłuj mnie w d. Wzięłam swój los w swoje ręce jak ty na g... papu wołałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: Tusk ma Polaków w doopie 13.09.08, 15:15 Ten Duren posunie sie oczywiscie dalej i bedzie próbował je,-(€) wprowadzic. Dzieki Bogu,ze los tego idioty jest wiadomy! Wróciłem wczoraj z Niemiec, spotkałem paru wariatów,którzy dali sie nabrac na € ,a teraz załuja i ostrzegaja innych,ze Euro to zagłada dla zwykłych ludzi. Wiadomo, Wytrzeszcz ich ma w doopie,on dba tylko o tzw. biznesmenów,którzy w sposob szczegolny potrafia robic doskonałe interesy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: Tusk ma Polaków w doopie 13.09.08, 15:51 blue_city napisała: Euro to zagłada dla zwykłych ludzi. Napisz w jaki sposób euro zabija zwykłych Niemców Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Tusk ma Polaków w doopie 13.09.08, 15:59 > Wróciłem wczoraj z Niemiec, spotkałem paru wariatów,którzy dali sie > nabrac na € ,a teraz załuja i ostrzegaja innych,ze Euro to zagłada > dla zwykłych ludzi. Mam nadzieję, że podrzuciłeś im parę złotych, aby mogli przeżyć jakoś do pierwszego. A trochę sucharów trzeba było zostawić. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Tusk ma Polaków w doopie 13.09.08, 17:53 blue_city napisała: > Ten Duren posunie sie oczywiscie dalej i bedzie próbował je,-(€) > wprowadzic. Dzieki Bogu,ze los tego idioty jest wiadomy! > > Wróciłem wczoraj z Niemiec, spotkałem paru wariatów,którzy dali sie > nabrac na € ,a teraz załuja i ostrzegaja innych,ze Euro to zagłada > dla zwykłych ludzi. > Wiadomo, Wytrzeszcz ich ma w doopie,on dba tylko o tzw. > biznesmenów,którzy w sposob szczegolny potrafia robic doskonałe > interesy ;) Spiworki i koce im podrzuciles´? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: Niemcy majac € ,sa przerazeni. 13.09.08, 17:06 Nie mówię juz o tym,ze kiedys za 100 DM mogli miec pełne koszyki w marketach. Teraz za 100€ maja zakryte dna w wózkach. Z zalem wspominali jako kiedys całe tabuny Polaków, ruskich, ukrainców oraz innych nacji w tym z panstw bałtyckich, ciagnęli do Niemiec ,aby kupic wymarzonego starego grata. Obecnie pozostało po nich tylko wspomienie. Jedynymi co jescze kupuja sa Polacy. Mysle,ze to tylko kwestia czasu , jesli wziac pod uwage fakt,ze Mercedesy sa juz u nas tansze i to o 19 % sr. wkrótce i ten import sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Niemcy majac € ,sa przerazeni. 13.09.08, 18:03 Czy wy pismatolki zawsze musicie klamac?Owszem samochody byly kiedy tansze,jednak twoj ukohany adolf mercedes sprzed 10 laty jest nieporownywalny z dzisiejszym.Kiedys 10 letnie auto to byl zlom.Dzisiaj 15 letni nie ma nawet plamki rdzy.O wyposazeniu nawet nie bede wspominal. I klamiesz mowiac ze nikt aut w niemczech nie kupuje.Jeli by tak bylo to co by sie stalo z starszymi? Poszly na zlom?Dlaczego uzywane auta sa w niemczech drozsze niz w Polsce,an dlatego ze jest na nie duzy.Nie tylko kupuja Polacy,lecz rowniez Litwini Ukraincy,Bialorusini Arabowie i Afrykanczycy.Slyszal kiedys o popycie i podazy?A rozumie,w pis macie inna,socjalisticzeska ekonomie. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city [...] 13.09.08, 22:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa20 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 17:25 Niektórzy Polacy - nie dodałeś. A powinieneś. Uogólniasz! Ja chcę! Odpowiedz Link Zgłoś
koperczak5 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 17:37 Nasi mądrale zakładają widocznie, że ceny będą w euro, a zarobki zostaną w złotówkach. Jakoś weszliśmy do NATO, do Unii, do strefy Schengen, i za każdym razem przygłupy wieszczyły straszliwe kataklizmy. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 19:40 Zarobki zostaną przeliczone na euro i ceny również. Proporcje zostaną co najwyżej takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Na szczęście zgodnie z "I prawem Tuska" 13.09.08, 17:47 nic z tego nie będzie. marija.bar napisała: > Tusk zapowiadajac jej wprowadzenie robi to dla biznesu, a nie dla > zwykłych Polaków. A co mnie obchodzą eksporterzy, niech sobie radzą > bez euro. A zwykłym Polakom będzie się żyło gorzej po wprowadzeniu > tej waluty. I prawo Tuska - jeżeli Donaldu obiecuje że coś zrobi to obiecuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oda_nobunaga Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 20:10 Spokojnie, to tylko obietnica prezia wszystkich peowców, nie należy tego traktować poważnie. Rok nieróbstwa więc trzeba sie przypomnieć platformianej ciemnej masie, tak jak w sygnaturce:)Z taką gospodarką jaką mamy teraz a zwłaszcza inflacją nie ma szans na wprowadzenie Euro i donku doskonale sobie zdaje z tego sprawę więc bez zartów. Odpowiedz Link Zgłoś
sobierobie [...] 13.09.08, 20:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oda_nobunaga Re: Nirobstwo? Gdzie 3 mln mieszkan od PiSu? 13.09.08, 20:20 Pisze się POlaczki, bo tak wygląda ze kpisz z Polaków. A POlaczki rzeczywiście to parszywe barachło Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Są zwykli Polacy? 13.09.08, 20:31 Każdy Polak jest niezwykły, a jako taki chce euro. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 [...] 13.09.08, 21:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oda_nobunaga Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 21:07 Etta chamidlaku, czego ludzi od cipek wyzywasz. Większosc nie chce Euro bo wiedzą czym to się skończyło w innych państwach, a podwyżek mamy chwilowo dość. Nie ma to nie ma donek tylko sie osmiesza czytajac gotowce z Euro w treści Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Polacy nie chcą waluty euro 13.09.08, 21:11 To teraz przetłumacz chamidlaku na polski, bo ja wolskiego nie znam i znać nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Gospodarka jakiego kraju wyszła źle na Euro? 13.09.08, 21:11 Tylko z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Re: Polacy nie chcą waluty euro 14.09.08, 09:04 Marzy mi sie ktoś, co zrobiłby prawdziwy rachunek zysków i strat Polski w związku z wejściem do UE. Co tak naprawdę Polska zyskała a co straciła? Czy można by inaczej? Może w inny sposób było by lepiej (np. będąc wzorem Norwegi czy Szwajcarii poza politycznymi strukturami UE). Może warto było poczekać popatrzeć jak UE wyszła na zdrowie np. Czechom czy Węgrom? Bo w tej chwili jesteśmy postawieni pod ścianą - mamy tańczyć tak jak UE nam gra. A może jednak warto było poczekać i wynegocjować lepsze warunki wejścia? A może w ogóle się nie opłacało wchodzić do tzw. eurokołchozu? Euro sie na pewno Polsce nie opłaca zwłaszcza, iż jest to waluta sztuczna w przeciwieństwie do dolara USA, (choć ten ostatni ostatnio jakby podupadł i nie jest już tym, czym był dawniej), ale musimy na nie przejść, bo sami się na to zgodziliśmy. A Polaka jak zwykle wyprano mózgi i kazano wierzyć, iż UE to kraina mlekiem i miodem płynąca. Rzeczywistość okazała sie nieco inna. Problem tylko w tym, iż już przed wejściem Polska sprzedała prawie wszystko, co sie dało i w zasadzie pozwoliła firmą z UE działać tak jak chcą bez względu na to czy to było w interesie Polaków czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Waluta sztuczna i naturalna? 14.09.08, 10:00 Co jest takiego naturalnego w dolarze amerykańskim - środku płatniczym w krajach związkowych SZA, poza słabością. Brytyjczycy mają swojego funta. Jeden Soros rozłożył go na łopatki. Ale gdyby mieli Euro, byłby bezsilny. Nie ta skala waluty. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Łżesz jak zwykle. 14.09.08, 10:56 Traktat akcesyjny przyjęli? Przyjęli. W traktacie było zobowiązanie do przyjęcia euro? Było. Czyli są przeciw euro? Nie są. Głupiaś. Odpowiedz Link Zgłoś
weissensee Cztery katastrofy? 14.09.08, 11:25 Weszliśmy do NATO. Miała być katastrofa i jakoś przeżylimy. Weszliśmy do Unii Europejskiej. Miała być katastrofa i jakoś przeżylimy. Weszliśmy do strefy Schengen. Miała być katastrofa i jakoś przeżylimy. Wejdziemymy do strefy euro. Jakoś to przeżyjemy... Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Cztery katastrofy? 14.09.08, 12:39 Dla nich jest katastrofa. Ambasada Rosji nie dała im premii za krecią robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
solinvictus Re: Polacy nie chcą waluty euro 14.09.08, 13:19 Nie chca euro bo sie boja... Tak samo jak boimy sie prywatyzacji szpitali, czy nieszczesnej POCZTY POLSKIEJ....! Odpowiedz Link Zgłoś